Ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανάτισε νέο ηλιακό σύστημα

Ο Ρολφ Όλσεν απαθανάτισε το αστέρι Beta Pictoris χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 25 εκατ. από το σπίτι του στο Όκλαντ. Ο άνδρας μετακόμισε το 2003 στη Ν. Ζηλανδία και η εν λόγω φωτογραφία δείχνει τον πρωτοπλανητικό δίσκο γύρω από το αστέρι Beta Pictoris.

Ο δίσκος αναπαριστά ένα αναπτυσσόμενο ηλιακό σύστημα, και το υλικό στο εσωτερικό του δίσκου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλανήτες και αστεροειδείς.

Με το που δημοσίευσε την φωτογραφία στο διαδίκτυο έγινε πανικός με χιλιάδες μέλη της επιστημονικής κοινότητας ανά τον κόσμο να του δίνουν συγχαρητήρια και να εκφράζουν τον θαυμασμό τους.

"Συνειδητοποίησα ότι αυτό που κατέγραψα ήταν σημαντικό αλλά δε περίμενα ποτέ πως θα υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον", δήλωσε ο ίδιος.

Ο αστρονόμος και αστροφωτογράφος Τζον Φιλντ από το Παρατηρητήριο του Wellington, τόνισε πως η φωτογραφία του ερασιτέχνη φωτογράφου είναι "απίστευτη" και πως τώρα η τεχνολογία επιτρέπει και σε ερασιτέχνες φωτογράφους να απαθανατίζουν απίστευτα πράγματα.

"Εκπληκτική" χαρακτήρισε την φωτογραφία και ο αστρονόμος Φιλ Πλάιτ, ο οποίος εργάστηκε στο project για το Hubble.

"Νομίζω πως αποτελεί ορόσημο στην "ερασιτεχνική αστρονομία" και δείχνει πως μερικές φορές ο ουρανός δεν είναι το όριο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Πηγή: news247.gr
Συνέχεια»

Η NASA εκτοξεύει νέο όχημα στον πλανήτη Άρη

Η NASA αναμένεται να εκτοξεύσει από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα, το τελευταίο της όχημα εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, το οποίο έχει το παρατσούκλι «περιέργεια»...

Με βάρος περίπου έναν τόνο, το όχημα έξι τροχών, κάνει όλα τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα που στάλθηκαν στην επιφάνεια του Άρη να φαίνονται μικρά.

Το μηχάνημα διαθέτει μια ποικιλία από εξειδικευμένα όργανα και εργαλεία, όπως για παράδειγμα ένα τρυπάνι και ένα λέιζερ για την εξερεύνηση του γεωπεριβάλλοντος του Άρη.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το παρθενικό ταξίδι του νέου της ρομπότ –γνωστό και ως Mars Science Laboratory (MSL)- το Σάββατο στις 10:02 τοπική ώρα.

Οι καιρικές συνθήκες στο διάστημα φαίνονται μέχρι στιγμής ικανοποιητικές και οι τεχνικοί δεν εντόπισαν κάποιο τεχνικό πρόβλημα μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας του πυραύλου του οχήματος.

Η NASA ελπίζει πως το νέο της όχημα θα είναι για αρκετά χρόνια σε θέση να μας ενημερώνει για τις συνθήκες που επικρατούν στο πλανήτη Άρη.

Ο «εξερευνητής» διαθέτει μπαταρία πλουτονίου, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να λειτουργεί για περισσότερο από μία δεκαετία.

«Το MSL θα φέρει εις πέρας μια από τις σημαντικότερες αποστολές στο διάστημα», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της αποστολής, Νταγκ Μακουίστον.

Ο οργανισμός έχει επενδύσει στο πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμύρια, περίπου, δολάρια.

Το όχημα υπολογίζεται να προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη σε 8,5 μήνες. Τόσο χρειάζεται για να διανύσει τα 570 εκατομμύρια χιλιόμετρα απόσταση μέχρι το «κόκκινο πλανήτη».

Το MSL αναμένεται να προσγειωθεί στο κρατήρα Gale και συγκεκριμένα πάνω σε ένα κεντρικό όρος, το οποίο υψώνεται στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη.

Το σημείο του συγκεκριμένου κρατήρα επιλέχθηκε, διότι θεωρήθηκε το πιο κατάλληλο για την αναζήτηση οποιασδήποτε μορφής ζωτικής ένδειξης. Σύμφωνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δορυφόρους, φαίνεται στο συγκεκριμένο σημείο να υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού.

Το MSL θα αξιοποιήσει τα 10 ενσωματωμένα του εργαλεία για να μελετήσει τα πετρώματα, το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη.

«Αισιοδοξούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε αντλήσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με το γεωπεριβάλλον του Άρη. Μετά η εγγύηση λήγει. Στο όνομα, όμως, της επιστήμης και της ανάπτυξης στοχεύουμε να προχωρήσουμε αρκετά την έρευνα», τονίζει ο επιστήμονας, Τζον Γκρότζινγκερ. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Ακόμα αρχαιότερος «ναός του Ήλιου» κρυβόταν στο υπέδαφος του Στόουνχεντζ

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του υπεδάφους, διεθνής ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε κοντά στο κεντρικό μνημείο του Στόουνχεντζ ενδείξεις για ένα ακόμα παλαιότερο χώρο λατρείας, στον οποίο φαίνεται ότι εορταζόταν το θερινό ηλιοστάσιο...

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα θαμμένα ίχνη δύο λάκκων, οι οποίοι ευθυγραμμίζονταν με τον Ήλιο την ώρα της ανατολής και της δύσης, όταν κανείς τις κοιτάζει από τη θέση ενός ογκόλιθου κοντά στην σημερινή κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό συνέβαινε μόνο κατά το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.
Τα νέα ευρήματα δεν έχουν χρονολογηθεί με ακρίβεια, είναι όμως προφανές ότι είναι παλαιότερα από το διάσημο νεολιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ, ηλικίας περίπου 5.000 ετών. Η περιοχή δεν έχει ανασκαφεί, ωστόσο οι λάκκοι είναι ορατοί σε εικόνες από μαγνητόμετρα (παράδειγμα στην ένθετη αριστερά) και άλλα όργανα απεικόνισης του υπεδάφους.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι συνεργάζονται με συναδέλφους τους στη Βιέννη, οι δύο λάκκοι πιστεύεται ότι ήταν τα σημεία στα οποία ξεκινούσε και τερμάτιζε μια πομπή που ακολουθούσε την κίνηση του Ήλιου στη διάρκεια της ημέρας.

«Τα συναρπαστικά αυτά ευρήματα υποδεικνύουν ότι, παρόλο που το Στόουνχεντζ έγινε τελικά το σημαντικότερο μνημείο του τοπίου, δεν αποκλείεται να μην ήταν πάντα το μόνο, ή το σημαντικότερο, τελετουργικό σημείο της περιοχής και ενδέχεται να έγινε σημαντικό ως ιερός τόπος παρά πολύ αργότερα» αναφέρει ο καθηγητής Βινς Γκάφνι, επικεφαλής της μελέτης από το Κέντρο Οπτικής και Χωρικής Τεχνολογίας IBM στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι λάκκοι, μέσα στους οποίους εκτιμάται ότι μπορεί να υπήρχαν ξύλινοι στύλοι, ογκόλιθοι ή φωτιές που σημάδευαν τα σημεία, βρέθηκε εντός του «Νεολιθικού Cursus», μιας γνωστής διαδρομής που ορίζεται από δύο παράλληλα χαντάκια.

«Είναι πιθανό οι πομπές εντός του Cursus να κινούνταν από τον ανατολικό λάκκο το ξημέρωμα, συνεχίζοντας ανατολικά κατά μήκος του Cursus και, ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου, κινούνταν πίσω προς τη δύση, φτάνοντας στον δυτικό λάκκο το ηλιοβασίλεμα, γιορτάζονταν τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου» εικάζει ο Δρ Γκάφνι.

Η ομάδα του καθηγητή ερευνά το υπέδαφος της περιοχής από το 2010, στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος Κρυμμένων Τοπίων του Στόουνχεντζ. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Κολυμπώντας με χιλιάδες μέδουσες

Μία ωραία ταινία μικρού μήκους γυρισμένη στη λίμνη Palau. Η λίμνη αυτή είναι γεμάτη με μέδουσες, οι οποίες όμως δεν τσιμπάνε...



Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Φως νυχτερινής όρασης... διαρκείας

Ένα υλικό που απελευθερώνει φως -ορατό με συσκευές νυχτερινής όρασης- για 2 εβδομάδες με μόλις ενός λεπτού έκθεση στον ήλιο κατασκεύασε μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Georgia, στις ΗΠΑ...

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα επιτυχή αποτελέσματα των προσπαθειών τους στο περιοδικό Nature Materials, σημειώνουν πως το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές, αλλά και ιατρικές χρήσεις.

Το υλικό συνδυάζει ιόντα τρισθενούς χρωμίου, τα οποία εκπέμπουν σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία, με οξείδια του ψευδαργύρου. Τα ιόντα χρωμίου απελευθερώνουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία μέσα σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, ύστερα από την έκθεσή τους στο φως του ήλιου.

Ωστόσο, τα οξείδια ψευδαργύρου παγιδεύουν την ενέργεια αναγκάζοντάς τη να απελευθερώνεται σε μια περίοδο 360 ωρών.

Ύστερα από σχετικά πειράματα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Georgia ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο υλικό που δημιούργησαν έχει τη δυνατότητα να φορτιστεί και πάλι ακόμα και σε συνθήκες μειωμένου φωτός.

Επιπλέον, το υλικό δεν χρειάζεται να εκτεθεί απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, αντίθετα μπορεί να φορτιστεί σε σκιά, κάτω από το νερό, ακόμα και μέσε σε διάλυμα χλωρίνης.

Όπως σημείωσε ο Zhengwei Pan, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε κεραμικούς δίσκους ή να αναμειχθεί με μπογιές και μελάνια.

«Επίσης πειραματιζόμαστε με νανοσωματίδια του υλικού για να διαπιστώσουμε αν θα μπορούσαν αυτά να προσκολληθούν σε καρκινικά κύτταρα, ώστε να μπορούν οι γιατροί να τα εντοπίσουν ευκολότερα», πρόσθεσε ο Pan.

Ακόμη σημείωσε πως το νέο υλικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέας γενιάς ηλιακών κυττάρων, χάρη στην αποτελεσματικότητά του στη συλλογή και αποθήκευση του ηλιακού φωτός. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

Τηλεόραση που καταλαβαίνει τα λόγια και τις χειρονομίες σου από την Apple;

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ποιος από εμάς δεν έχει ουρλιάξει ή βρίσει μπροστά στην τηλεόραση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι αντίστοιχες χειρονομίες; Τώρα, οι προσευχές μας φαίνεται να εισακούστηκαν, χάρη σε μια νέα, επαναστατική τηλεόραση από την Apple, που καταλαβαίνει τι λέμε και τι κάνουμε…

Με την ονομασία iTV, η νέα τηλεόραση θα χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με αυτή των διαδραστικών παιχνιδοκονσολών που ανιχνεύουν τις κινήσεις του χρήστη. Μεταξύ άλλων θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε ταινίες από το Internet, ενώ θα μπορεί να συνεργάζεται με τα iPhone, αξιοποιώντας το πρόσφατο σύστημα φωνητικών εντολών τους, Siri.

Μάλιστα, η βιογραφία του Steve Jobs αναφέρει ότι η εταιρεία είχε στα σκαριά μια τέτοιου είδους τηλεόραση “με δυνατότητα συγχρονισμού με όλες τις συσκευές της Apple και την υπηρεσία iCloud, παρέχοντας ταυτόχρονα το απλούστερο δυνατό UI”. Την ύπαρξη της εν λόγω τηλεόρασης στα σχέδια της εταιρείας μαρτυρά και το US Patent Office που επιβεβαιώνει σχετική πατέντα από τον περασμένο μήνα.

Η Apple δε θέλησε να σχολιάσει τα μελλοντικά της σχέδια για τη φημολογούμενη τηλεόραση, ωστόσο σύμφωνα με τον καταξιωμένο τεχνολογικό αναλυτή Peter Misek η τηλεόραση ενδέχεται να είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του 2012. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Λύθηκε το μυστήριο της "λάμψης" του 2009!

Μια λάμψη που διαπέρασε σχεδόν όλο το ορατό Σύμπαν το 2009 προερχόταν πιθανώς από το πιο μακρινό αντικείμενο που γνωρίζουμε ως σήμερα -ένα γιγάντιο άστρο, πιθανώς από τα πρώτα που έλαμψαν στο Σύμπαν, το οποίο κατέρρευσε και άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα...

Το φως από την «έκλαμψη ακτίνων γ» ταξίδευε για 13,14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν φτάσει στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η έκλαμψη συνέβη μόλις 520 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος.

Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών ερευνητών έχουν γίνει δεκτές για δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Astrophysical Journal». Αυτή η λάμψη που βλέπετε στη φωτογραφία ( NASA/SWIFT) η οποία διαπέρασε σχεδόν όλο το ορατό Σύμπαν το 2009, προερχόταν πιθανώς από το πιο μακρινό αντικείμενο που γνωρίζουμε ως σήμερα!

Επιθανάτια λάμψη 520 εκατομμυρίων ετών!

Η GRΒ που φαίνεται να σπάει το ρεκόρ απόστασης πήρε την ονομασία GRB 090429B. Είχε ανιχνευτεί τον Απρίλιο του 2009 από το παρατηρητήριο Swift της NASA το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο να καταγράφει αυτά τα βραχύβια φαινόμενα.

Ο δρ Αντονίνο Κουκιάρα, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, εκτίμησε ότι η έκλαμψη προήλθε από το θάνατο ενός γιγάντιου άστρου, το οποίο εξάντλησε τα πυρηνικά του καύσιμα, κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος και μετατράπηκε σε μαύρη τρύπα.

«Πρέπει να ήταν ένα τεράστιο άστρο, το οποίο πιθανώς είχε μάζα 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου» σχολίασε ο ερευνητής στο BBC.

Αναζητώντας τα πρώτα άστρα

Το γεγονός ότι το άστρο από το οποίο προήλθε η GRB 090429B πέθανε μόλις μισό δισ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανήκε στην πρώτη γενιά των άστρων που φώτισαν το Σύμπαν, έπειτα από μια «σκοτεινή περίοδο» που κράτησε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτό όντως ευσταθεί. «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να ισχυριστούμε ότι επρόκειτο για ένα από τα άστρα του λεγόμενου Πληθυσμού ΙΙΙ, που ήταν η πρώτη γενιά άστρων στο Σύμπαν. Σίγουρα πάντως βρισκόμαστε στις αρχικές φάσεις αστρογένεσης» σχολίασε ο Κουκιάρα.

Παρά την αβεβαιότητα, οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να αναζητούν στις παρυφές του Σύμπαντος το φως αυτών των πρώτων άστρων. Το Swift και το Hubble, για παράδειγμα, θα έχουν ανοιχτά τα μάτια για τα ίχνη αυτών των γιγάντιων πρωτοπόρων, χάρη στους οποίους εγένετο φως.

Τι είναι οι ακτίνες γ

Οι ακτίνες γ είναι ουσιαστικά αόρατο φως στα μικρότερα μήκη κύματος, του οποίου τα φωτόνια μεταφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας. Οι εκλάμψεις ακτίνων γ, ή GRB, θεωρούνται τα πιο βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος -είναι αντιδιαμετρικοί πίδακες ισχυρής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από την κατάρρευση μεγάλων άστρων. Παράγονται επίσης από συγκρούσεις μεταξύ άστρων νετρονίων, από τις οποίες μπορούν επίσης να σχηματιστούν μαύρες τρύπες. Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

Αν στην θέση της σελήνης ήταν πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης. Φανταστείτε αν στην θέση της, υπήρχαν κάποιοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε τροχιά γύρω μας, στην ίδια απόσταση με το φεγγάρι!...

Πόσο μεγάλοι άραγε θα εμφανίζονταν στον ουρανό; Σε αυτό το υποθετικό ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το παρακάτω βίντεο! Και το καταφέρνει με άκρως εντυπωσιακό τρόπο:


Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

«Ανάποδοι» κεραυνοί, τροφοδότες ζωής

Πριν από λίγα χρόνια εντοπίστηκε ένα άγνωστο μέχρι τότε φαινόμενο να λαμβάνει χώρα στη γήινη ατμόσφαιρα σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων. Δημιουργούνται κεραυνοί με φορά από κάτω προς τα πάνω, φαινόμενο που είναι εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο...

Διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε πειράματα σε εργαστήριο και υποστηρίζει ότι το φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Σε περίπτωση που η ύπαρξη του φαινομένου σε άλλους πλανήτες επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού σύμφωνα με τους ειδικούς οι κεραυνοί αποτελούν μέρος του μηχανισμού δημιουργίας ζωής.

Τα γιγαντιαία τζετ

Η επιστημονική κοινότητα έχει προσδώσει στο φαινόμενο τον όρο «γιγάντιοι πίδακες» (gigantic jets) αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα πανεπιστήμια του Ισραήλ αλλά και επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Αιτχόβεν στην Ολλανδία, θέλησαν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο παράγεται μόνο στην Γη ή αν παρατηρείται και σε άλλους πλανήτες.

Οι ερευνητές αναδημιούργησαν εργαστηριακά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Δία, τον Κρόνο και την Αφροδίτη και κατέληξαν στην διαπίστωση ότι οι «ανάποδοι» κεραυνοί συμβαίνουν και εκεί.

Η «ανάποδη» ζωή

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών που έγινε στη Γαλλία. Η έρευνα σε πρώτη φάση φωτίζει τις ηλεκτροχημικές διεργασίες που συντελούνται στους τρεις πλανήτες.

Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε περίπτωση που το φαινόμενο πράγματι υπάρχει σε άλλους πλανήτες είναι ότι η παρουσία του μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση κάποιων μορφών ζωής εκεί. Οι κεραυνοί παράγουν οργανικά μόρια παρόμοια με εκείνα που υπήρχαν σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία στη λεγόμενη «αρχέγονη σούπα» υλικών και στοιχείων από τα οποία σχηματίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη.


Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ένα διαφορετικό rollercoaster στην Αυστρία

Μία καταπληκτική διαδρομή περιμένει όσους κάνουν αυτό το πρωτότυπο rollercoaster. Βρίσκεται στο Mieders της Αυστρίας και για να ανεβείς στη κορυφή του πρέπει να πάρεις το τελεφερίκ!...

Απολαύστε τη διαδρομή παρακάτω…


Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Γίνε Michael Jackson για λίγο, φώτισε τα πλακάκια που περπατάς

Πηγαίνεις μια βόλτα και βοηθάς στην ηλεκτρική ενέργεια της πόλης σου. Η εταιρεία που συνέβαλε την ιδέα να μετατρέψει τις πλάκες των πεζοδρομίων σε αποθήκες ενέργειας συμφώνησε με ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα του Λονδίνου, εκεί όπου το 2012 αναμένεται να πατήσουν εφτά εκατομμύρια άνθρωποι τις δύο εβδομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων...

Πλακάκια από 100% ανακυκλωμένα υλικά της Pavegen Systems μεταφράζουν τα βήματα των περαστικών σε ηλεκτρική ενέργεια. Τοποθετημένα σε πολυσύχναστους δρόμους, διαβάσεις και εσωτερικούς χώρους έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την κινητική ενέργεια και να την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.

Τα πλακάκια φωτίζουν για να δείχνουν στους περαστικούς ότι δημιουργούν ενέργεια. Η πολυβραβευμένη ιδέα αποδεικνύει ότι έχει πολλές εφαρμογές. Μαθητές σε σχολείο του Canterbury, φωτίζουν ένα διάδρομο, απλά περπατώντας. Σύμφωνα με τεστ που έχουν γίνει 5 ώρες περπατήματος είναι αρκετά ώστε να φωτίσουν μια στάση λεωφορείου για περισσότερες από 12 ώρες.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, Pavegen Systems, ένα ενεργειακό πλακάκι μπορεί να παραγάγει περί τα 2,1 W την ώρα. Πηγή: cosmo.gr
Συνέχεια»

Βιονικοί φακοί επαφής σε ρόλο οθόνης

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα επαναστατικό τύπο φακών επαφής που προβάλλουν ολογραφικές εικόνες. Έτσι όποιος φοράει αυτούς τους φακούς θα μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ειδήσεις, τα e-mail του ακόμη και την κατάσταση της υγείας του!...

Οι φακοί

Τους φακούς επαφής ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φιλανδία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πειράματα που έκαναν σε κουνέλια ήταν πετυχημένα αφού οι φακοί δεν ήταν «ενοχλητικοί» για τα πειραματόζωα ενώ αποδείχθηκαν και ασφαλείς καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια από τη χρήση τους.

Το πρωτότυπο μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές βασίζεται σε ένα μικροκύκλωμα το οποίο μπορεί να προβάλει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel). Επίσης η πηγή ενέργειάς του (μια ασύρματη μπαταρία) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα κάνουν στο αρχικό μοντέλο τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους φακών οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και κείμενα με την πηγή ενέργειας να μην βρίσκεται πολύ κοντά τους.

Οι εφαρμογές

Σύμφωνα με ειδικούς οι φακοί επαφής αυτού του είδους θα έχουν ευρείες εφαρμογές που ξεκινούν από την ψυχαγωγία και καταλήγουν στην ιατρική. Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Άλλη εφαρμογή μπορεί να είναι αυτή σε συστήματα πλοήγησης όπου οι οδηγοί (οι πιλότοι κ.α) θα μπορούν να βλέπουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν ενώ οδηγούν.

Επίσης θα είναι πιθανώς εφικτό να συνδεθούν με ιατρικούς βιοαισθητήρες οι οποίοι θα είναι τοποθετημένοι στο σώμα του ασθενούς ώστε αυτός να βλέπει να εμφανίζονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του πληροφορίες για ην κατάσταση της υγείας του όπως, παραδείγματος χάριν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν το άρθρο τους στην επιθεώρηση «Journal of Micromechanics and Microengineering». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εκπληκτικό stop-motion video με χρήση του google street view

Όλα αυτά τα σύγχρονα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση μας μέσω του Internet, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για φωτογράφους, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές κλπ., με τις δημιουργίες που προκύπτουν κατά καιρούς να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές...

Μία από αυτές είναι το παρακάτω stop-motion video του Tom Jenkins, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα iMac, μια Canon 5D MKII και την υπηρεσία Google Street View, για να χτίσει το road-trip του πλαστικού ήρωα:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Σαν σήμερα, το πρώτο jukebox κάνει την εμφάνισή του

Στις 23 Νοεμβρίου 1889, το πρώτο jukebox κάνει την εμφάνισή του στο σαλούν Palais Royale του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο λειτουργούσε με νομίσματα, με τρόπο παρόμοιο με τα μουσικά κουτιά...

Ο πρόγονος του jukebox, γνωστός ως «φωνογράφος με θυρίδα νομισμάτων», αποτέλεσε το πρώτο μέσο ηχογραφημένης μουσικής για το ευρύ κοινό. Τα μηχανήματα αυτά παράγονταν μαζικά το 1889, χρησιμοποιώντας κυλίνδους φωνογράφου για την εγγραφή. Τα πρώτα μηχανήματα έπαιζαν μόλις μια ηχογράφηση 2 λεπτών μουσικής ή άλλου είδους.

Σύντομα, όμως, αναπτύχθηκαν άλλες συσκευές που επέτρεπαν στους πελάτες να διαλέγουν τραγούδια μεταξύ πολλών δίσκων. Ο όρος jukebox άρχισε να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30. Θεωρείται ότι προέρχεται είτε από την αφροαμερικανική αργκό λέξη «jook» που σημαίνει χορός και την αμερικανική λέξη «box» που σημαίνει κουτί. Οι πλάκες γραμμοφώνου 78 στροφών είχαν την πρωτοκαθεδρία μέχρι το 1950, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία Seeburg Corporation εισήγαγε στην αγορά τα jukebox που λειτουργούσαν με δίσκους βινιλίου 45 στροφών/λεπτό.

Τα jukebox και οι πρόγονοί τους αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα βιομηχανία από τη δεκαετία του 1890 κι έπειτα. Κέρδισαν σημαντική δημοφιλία από το 1940 και μέχρι τα μέσα του 1960, ιδιαιτέρως στη διάρκεια του ’50. Σήμερα, συνδέονται συχνά με την ροκ εντ ρολ μουσική. Ήταν, όμως, εξαιρετικά δημοφιλή και την εποχή του σουίνγκ. Ακόμη και στις ημέρες μας, πολλά εστιατόρια και καταστήματα με ένα περισσότερο ρετρό στιλ, περιλαμβάνουν τα jukebox στη διακόσμησή τους. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

Τα όνειρα δείχνουν να αμβλύνουν τις επώδυνες αναμνήσεις

Τα όνειρα δρουν ψυχοθεραπευτικά καθώς μπορούν να «απαλύνουν» τις επώδυνες αναμνήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology»...

Φως στα μυστικά του ύπνου

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αναμνήσεις δυσάρεστων ή τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Έδειξαν σε 35 εθελοντές 150 εικόνες που είχαν ως στόχο να προκαλέσουν έντονα και επώδυνα συναισθήματα. Στη συνέχεια επέτρεψαν στους μισούς από τους εθελοντές να κοιμηθούν τη νύχτα ενώ στους υπόλοιπους όχι.

Μετά από κάποιες ώρες επανέλαβαν τη διαδικασία με τις εικόνες ενώ οι εθελοντές υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να καταγραφεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους.

Λιγότερο συναίσθημα, περισσότερη λογική

Όπως προέκυψε, τα άτομα που αφέθηκαν στην αγκαλιά του Μορφέα εμφάνισαν, όταν ξύπνησαν, μικρότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με τα συναισθήματα και αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό που εμπλέκεται στη λογική σκέψη.

Αντιθέτως τα άτομα που είχαν στερηθεί τον ύπνο είχαν πολύ πιο έντονη συναισθηματική απόκριση στη θέα των εικόνων για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, αυτή δείχνει τη σύνδεση μεταξύ ονείρων και μνήμης. Συγκεκριμένα οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM – πρόκειται για τη φάση του ύπνου κατά την οποία ονειρευόμαστε και η οποία αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού νυχτερινού ύπνου – προκαλούνται χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες θέτουν υπό έλεγχο τα συναισθήματα.

Μείωση νορεπινεφρίνης

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Μάθιου Γουόκερ «γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM παρουσιάζεται έντονη μείωση της νορεπινεφρίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου που συνδέεται με το στρες. Τη νύχτα ενώ κοιμόμαστε γίνεται καινούργια επεξεργασία των συναισθηματικών εμπειριών σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον από νευροχημική άποψη το οποίο παρέχει η χαμηλή νορεπινεφρίνη. Έτσι ξυπνάμε την επόμενη ημέρα και νιώθουμε καλύτερα σχετικά με τις έντονα συναισθηματικά εμπειρίες. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder, PTSD), τα οποία βιώνουν πολύ έντονες και τραυματικές εμπειρίες κάποια στιγμή στη ζωή τους τις οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν μακροπρόθεσμα. Ίσως λοιπόν τα μυστικά του ύπνου REM μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» τα συναισθήματα των ατόμων με τη διαταραχή.

Σωματική άσκηση για καλό ύπνο

«Κλειδί» για καλό νυχτερινό ύπνο φαίνεται ότι αποτελεί η σωματική άσκηση, σύμφωνα με ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 2.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-85 ετών και ανακάλυψαν ότι όσοι εξ αυτών ασκούνταν μέσα στην εβδομάδα επί συνολικά δυόμισι ώρες κοιμούνταν πολύ καλύτερα τη νύχτα και αισθάνονταν πολύ πιο «φρέσκοι» το πρωί. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν, όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό «Mental Health and Physical Activity», ότι 150 λεπτά μέτριας ως έντονης άσκησης εβδομαδιαίως αύξαναν κατά 65% την ποιότητα του ύπνου ενώ παράλληλα χάριζαν πολύ περισσότερη εγρήγορση και παραγωγικότητα κατά τις πρωινές ώρες. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Υπολογιστής αναγνωρίζει τα συναισθήματα στην ανθρώπινη φωνή και απαντά αναλόγως

Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Μαδρίτης και της Γρανάδας στην Ισπανία δημιούργησαν ένα υπολογιστικό σύστημα ικανό να αναγνωρίζει τα συναισθήματα όσων ανθρώπων του μιλάνε. Η λειτουργία του όμως δε σταματά εδώ, καθώς είναι εξοπλισμένο έτσι ώστε να απαντά αντίστοιχα με τη συναισθηματική κατάσταση των χειριστών του...

Το σύστημα αναλύει περίπου 60 ακουστικές παραμέτρους της ανθρώπινης φωνής, συμπεριλαμβανομένων του τόνου της φωνής, της ταχύτητάς της, η διάρκεια των παύσεων κατά την ομιλία, την ενέργεια του σήματος φωνής κά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το σύστημα έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση “αρνητικών” συναισθημάτων όπως ο θυμός, η βαρεμάρα και η αμφιβολία. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν αναγνωρίζει μεμονωμένα τους ήχους που δέχεται ως είσοδο, αλλά λαμβάνει υπόψιν το πως εξελίσσεται η φωνή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Επίσης, ο υπολογιστής μπορεί να αναγνωρίσει πότε ο συνομιλητής του γίνεται ο “επικεφαλής” της συζήτησης και στη συνέχεια προβλέπει τις επόμενες αντιδράσεις του.

Ύστερα από την αναγνώριση των συναισθημάτων του συνομιλητή του, ο υπολογιστής προσαρμόζει τις δικές του αντιδράσεις. Εάν για παράδειγμα καταλάβει ότι έχει να κάνει με άτομο που έχει ορισμένες αμφιβολίες πάνω σε ένα θέμα, θα μπορούσε να του προσφέρει περισσότερη βοήθεια. Αν όμως ο συνομιλητής ακούγεται ενοχλημένος ή και θυμωμένος, τότε το σύστημα καταλαβαίνει ότι δε θα πρέπει να τον απασχολήσει για πολύ ώρα ακόμη.

Οι πρώτες χρήσεις όπου θα μπορούσε να προσαρμοστεί το σύστημα αυτό είναι στις αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές υπηρεσίες, οι οποίες στο βαθμό που συναντώνται καθημερινά σίγουρα έχουν ενοχλήσει την πλειοψηφία όλων των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο του παραπάνω υπολογιστή και οι πρώτες δοκιμές σημειώθηκαν ως επιτυχημένες καθώς βελτίωσαν το επίπεδο των αυτοματοποιημένων συνομιλιών σε μεγάλο βαθμό. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Πόσες ώρες παρακολουθούμε ηλεκτρονικές συσκευές;

Οι ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστής, e-reader, κινητό τηλέφωνο) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πόσες ώρες, όμως, την ημέρα ξοδεύουμε πίσω από κάθε είδους οθόνη;...

Η εταιρεία Poll Position πραγματοποίησε σχετική έρευνα στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 1.220 ατόμων, η οποία κατέδειξε ότι το 60% των Αμερικανών ξοδεύει 1-6 ώρες ημερησίως πίσω από οθόνες.

Αναλυτικά:

1-3 ώρες: 31%
4-6 ώρες: 30%
7-9 ώρες: 22%
10 ώρες και πάνω: 12%
Καθόλου χρόνο: 2%

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσο μεγαλύτερος κάποιος ηλικιακά, τόσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει παρακολουθώντας ηλεκτρονικές συσκευές. Παράλληλα, ελάχιστη διαφορά παρατηρείται ανάμεσα στα δύο φύλα. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να φιλτράρουν το πειρατικό περιεχόμενο

Οι δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά στούντιο δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο να μπλοκάρουν το κατέβασμα πειρατικών αρχείων από τους καταναλωτές, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να ζητούν από τους παρόχους (ISP) να μπλοκάρουν συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους με πειρατικό περιεχόμενο. Το να ελέγχουν όμως όλα τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες θα παραβίαζε την ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, θα επιβάρυνε τους ISP με υπέρογκα έξοδα για την εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων παρακολούθησης. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να φιλτράρουν κατά λάθος και νόμιμα αρχεία, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των χρηστών στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της SABAM, μιας εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής, η οποία υποχρέωσε την εταιρεία Scarlet, έναν ISP στο Βέλγιο, να μπλοκάρει την ανταλλαγή και το κατέβασμα αρχείων που παραβιάζουν τα δικαιώματά της.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών δικαίωσε τη SABAM, ωστόσο η Scarlet υπέβαλε έφεση. Επτά χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανατρέπει την αρχική απόφαση υπέρ της SABAM.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι απαιτήσεις της SABAM θα επηρεάζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Scarlet, αφού θα την υποχρέωναν να «εγκαταστήσει ένα περίπλοκο, δαπανηρό και μόνιμο σύστημα με δικά της έξοδα».

Επιπλέον, το φιλτράρισμα των αρχείων «θα μπορούσε δυνητικά να υπονομεύσει την ελευθερία της πληροφορίας δεδομένου ότι το σύστημα αυτό ενδέχεται να μην μπορούσε να κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου περιεχομένου, με αποτέλεσμα [...] την παρεμπόδιση νόμιμων επικοινωνιών».

Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις για την ελευθερία στο Διαδίκτυο: «Η επεμβατική και γενικευμένη παρακολούθηση των χρηστών είναι απαράδεκτη» σχολίασε στο BBC η Open Rights Group. Η δικαστική απόφαση «βοηθά να καθοριστούν τα όρια εξουσίας στον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών να επικοινωνούν online». Πηγή: in.gr
Συνέχεια»