Ετοιμάζουν ασπίδα της Γης, για αστεροειδείς και κομήτες

Η ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία του πλανήτη μας από μία πιθανή καταστροφική πρόσκρουση με κάποιον αστεροειδή ή κομήτη, αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα των επιστημόνων.

Ένα νέο πρόγραμμα έρχεται τώρα να αξιολογήσει το βαθμό απειλής της Γης από τα ουράνια σώματα που κινούνται κοντά μας (NearEarthObjects-NEO) και αμέσως μετά να προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πλανητικών Ερευνών του Κέντρου Αεροδιαστημικής της Γερμανίας και ερευνητών από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το όνομα του προγράμματος είναι NEOShield και στόχος του είναι η δημιουργία μίας "ασπίδας" της Γης από αστεροειδείς ή κομήτες που ενδέχεται να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Το πρόγραμμα - που έχει λάβει σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 1.8 εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα- υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη τριετία να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας, το οποίο στη συνέχεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Φιλοδοξία των επιστημόνων που συμμετέχουν είναι μέχρι το 2020 να γίνει και η πρώτη δοκιμή της ασπίδας!

"Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα συνδυάζει μια επιστημονικά εφικτή αλλά και οικονομικά προσιτή λύση. Μια ιδανική πρόταση ίσως να είναι ένα σύστημα που θα συνδυάζει την απομάκρυνση του αστεροειδή με κινητικά αλλά και βαρυτικά μέσα. Επιθμούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα", δήλωσε ο Άλαν Χάρις, επικεφαλής του προγράμματος NOEShield.

Υπάρχει κίνδυνος;

Πόσο σοβαρή είναι όμως μία πιθανότητα πρόσκρουση της Γης με έναν επικίνδυνο αστεροειδή; Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι θεωρούν πως έχουν εντοπίσει περίπου το 90% των πολύ μεγάλων ουράνιων σωμάτων και μπορούν με σιγουριά να πουν ότι κανενός η προβλεπόμενη τροχιά δεν απειλεί τη Γη. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν και περίπου 19.500 μικρότερα σώματα τύπου NearEarthObjects-NEO, τα οποία έχουν μέγεθος 100 έως 1.000 μέτρα και στην πλειονότητά τους παραμένουν μη εντοπισμένα.

Η στατιστική πάντως λέει ότι κάθε 2.000 χρόνια, ένα μεγάλο ουράνιο αντικείμενο σε μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου πέφτει στον πλανήτη μας, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο σημείο της πρόσκρουσης, ενώ χρειάζονται λίγα εκατομμύρια χρόνια μέχρι ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου κάποιων χιλιομέτρων να προκαλέσει παγκοσμίου επιπέδου καταστροφές. Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

Timeline Movie Maker, η εφαρμογή που γυρίζει ταινία από τo Τimeline σας

Αναλογιζόμενη τη μεγάλη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των χρηστών του κοινωνικού δικτύου απέναντι στο Facebook Timeline, η Facebook αποφάσισε να τους χρυσώσει κατά κάποιο τρόπο το χάπι με μια νέα ενδιαφέρουσα εφαρμογή.

Με την ονομασία Timeline Movie Maker, η νέα εφαρμογή συλλέγει από το προφίλ σας τις πιο ξεχωριστές σας στιγμές, τις ταξινομεί χρονολογικά και δημιουργεί τη δική σας προσωπική ταινία διάρκειας ενός λεπτού. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε (ανάμεσα σε πέντε κομμάτια) τη μουσική που θα παίζει στο background. Σε λίγα λεπτά η ταινία σας είναι έτοιμη και μπορείτε να την ανεβάσετε στο προφίλ σας.

Το Timeline Movie Maker θα βρείτε
εδώ. Τώρα βέβαια το κατά πόσο μια εφαρμογή είναι ικανή να αποζημιώσει τους χρήστες του Facebook για το γεγονός ότι σύντομα το Timeline θα είναι υποχρεωτικό για όλους, είναι άλλο θέμα… Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Samsung Smart Window: Μετέτρεψε το παράθυρό σου σε ένα γιγαντιαίο tablet!

Η Samsung ήρθε να αλλάξει το τρόπο που βλέπουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας. Το Samsung Smart Window είναι ένα γυαλί όπου πάνω του μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες ή φωτογραφίες, να κλείσετε το στόρι, να βάλετε για background τη θέα του παραθύρου και άλλα πολλά.

Το γυαλί αυτό φυσικά δεν επιτρέπει στους γείτονές σας να βλέπουν μέσα στο σπίτι σας ενώ εσείς μπορείτε να βλέπετε κανονικά έξω.

Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει κάτι παραπάνω για το πότε θα βγει στην αγορά και πόσο θα κοστίζει. Δείτε το πως δουλεύει στο video που ακολουθεί…


Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

ThinFilm Smart Tags: Έξυπνες ετικέτες για τρόφιμα και όχι μόνο!

Η εταιρεία ThinFilm Electonics ετοιμάζει τη δημιουργία έξυπνων εκτυπώσιμων ετικετών που θα βρίσκουν πληθώρα εφαρμογών στην καθημερινή μας ζωή.

Σε πρώτη φάση, οι ετικέτες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για να ενημερώνουν τους καταναλωτές αν έχουν λήξει ή όχι, στην αυτοκινητοβιομηχανία για να προειδοποιούν τους χρήστες κάθε φορά που τα φρένα τους χρήζουν αντικατάστασης, αλλά και στην ιατρική για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Με διαστάσεις μόλις 7.5 x 3.5 cm, oι ετικέτες θα διαθέτουν αισθητήρες, μια μικρή οθόνη και μπαταρία διάρκειας ενός χρόνου. Μέσα στα επόμενα χρόνια (2013-2014), η εταιρεία ευελπιστεί να εξελίξει ακόμα περισσότερο τη λειτουργικότητά τους, εμπλουτίζοντας τις ετικέτες με NFC δυνατότητες για άμεση επικοινωνία με smartphones και tablets ή ακόμα και με τον κεντρικό επεξεργαστή ενός αυτοκινήτου.

Οι ετικέτες εκτιμάται ότι θα κοστίζουν περίπου $0.30 και η κυκλοφορία τους αναμένεται να ξεκινήσει από τη Νότια Αφρική.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Έκαναν το ταβάνι ουρανό για να αποδίδουν καλύτερα οι εργαζόμενοι!

Η προσομοίωση ουρανού στο ταβάνι του γραφείου, δηλαδή η τοποθέτηση ειδικών φώτων σε συνδυασμό με έναν ήλιο και με σύννεφα, μπορεί να κάνει έναν εργαζόμενο πιο αποδοτικό.

Η ιδέα ανήκει στο τμήμα οργάνωσης και εμπορίου του οργάνωσης του Ινστιτούτου Fraunhofer της Γερμανίας, ενός χρηματοδοτούμενου από το κράτος οργανισμού που επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη επιστήμη.

Ο φωτισμός, ο οποίος τοποθετήθηκε στο γραφείο του οργανισμού στην Στουτγάρδη, στοχεύει στο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο εργαζόμενος βρίσκεται στο ύπαιθρο κάτω από τον ουρανό και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να παραμένουν σε εγρήγορση και να επικεντρώνονται στην δουλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ινστιτούτου Ματίας Μπούες.

Στο ταβάνι έχουν τοποθετηθεί λωρίδες από φώτα τύπου LED χρώματος κόκκινου, μπλε, πράσινου και λευκού, ενώ έχει ζωγραφιστεί ουρανός με σύννεφα. Το ινστιτούτο, πάντως, δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος. Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Τελικά, το κέντρο του λόγου είναι αλλού...

Τα βιβλία της ιατρικής για τον εγκέφαλο θα πρέπει να ξαναγραφτούν, αφού αμερικανοί επιστήμονες μόλις έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα: το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζόζεφ Ραουσέκερ, οι οποίιοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντόπισαν μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία του λόγου.

Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη ''περιοχή του Βέρνικε'', που έχει πάρει το όνομα του γερμανού νευρολόγου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.

''Τα ιατρικά εγχειρίδια θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Βγάλαμε νοκ-άουτ τις παλιές θεωρίες που κράτησαν τόσο καιρό'', δήλωσε ο Ραουσέκερ, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ανέλυσε και συνέκρινε 115 μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, είτε λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) είτε εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.

Η μετακίνηση της περιοχής του Βέρνικε (που τώρα πια μάλλον θα έπρεπε να λέγεται ''περιοχή του Ραουσέκερ''!) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν σε διαταραχές του λόγου.

''Αν ένας ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει (τον λόγο), τώρα έχουμε μια καλύτερη ένδειξη για το πού έχει συμβεί η ζημιά'', δήλωσε ο αμερικανός επιστήμονας.

Η νέα ανακάλυψη έχει και άλλη μια ''παρενέργεια'', καθώς ρίχνει νέο φως στην προέλευση του λόγου στους ανθρώπους, αλλά και στους πιθήκους, καθώς οι τελευταίοι είναι ήδη γνωστό ότι επεξεργάζονται τους ήχους της γλώσσας τους στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπου τώρα ανακαλύπτεται ότι υπάρχει και στους ανθρώπους το κέντρο του λόγου.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ''η αρχιτεκτονική και η επεξεργασία του λόγου ανάμεσα στα δύο είδη είναι πιο παρόμοια από ό,τι πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ως τώρα''.

Όπως είπε ο Ραουσέκερ, ''οι επιστήμονες μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι ο λόγος είναι μοναδικός στους ανθρώπους. Έλεγαν ότι οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι κάνουν επικοινωνιακούς ήχους, όμως το ότι δεν έχουν μια εξίσου εξελιγμένη γλώσσα, οφείλεται στο ότι έχουν διαφορετικά κέντρα επεξεργασίας στον εγκέφαλο. Όμως η νέα ανακάλυψη ανατρέπει αυτή την αντίληψη''. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Ηλιος αντί για εξωσωματική

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν, προτού καταφύγουν σε μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να κάνουν διακοπές σε ένα ηλιόλουστο μέρος! Και αυτό όχι μόνο επειδή οι διακοπές κάνουν καλό στη ρομαντική διάθεση αλλά διότι το φως του ήλιου φαίνεται να δίνει ώθηση τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα μέσω της αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό.

«Κλειδί» γονιμότητας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Endocrinology» ότι ανακάλυψαν μετά από μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών πως η βιταμίνη D αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες αλλά και την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ζευγάρια καταφεύγουν σε θεραπείες για την υποβοήθηση της αναπαραγωγής οι οποίες συνδέονται με μεγάλο κόστος (κυριολεκτικό και ψυχολογικό) τη στιγμή που θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα γονιμότητάς τους απλώς… κάνοντας μια βόλτα στον ήλιο.

Η μετα-ανάλυση των αυστριακών ειδικών έδειξε ότι στις γυναίκες η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά 21% και της προγεστερόνης κατά 13% ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Στους άνδρες η αποκαλούμενη βιταμίνη του ήλιου (ονομάζεται έτσι διότι ο κύριος τρόπος για τη σύνθεσή της είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του σπέρματος. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης δίνοντας ώθηση στη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών.

Εξήγηση για τα χειμερινά ποσοστά σύλληψης

Σύμφωνα με τους ερευνητές η επίδραση της βιταμίνης D τόσο στις ανδρικές όσο και στις γυναίκες ορμόνες του φύλου δίνει μια εξήγηση στο γιατί τα ποσοστά σύλληψης μειώνονται τον χειμώνα και εμφανίζουν αύξηση το καλοκαίρι, τουλάχιστον στις βορειοευρωπαϊκές χώρες οι οποίες κατά τους χειμερινούς μήνες «πάσχουν» σε ό,τι αφορά τον ήλιο.

Σε δική τους μάλιστα μελέτη που περιελάμβανε περί τους 2.300 άνδρες, οι επιστήμονες από το Γκρατς ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D αλλά και της τεστοστερόνης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξησή τους τον Αύγουστο ενώ βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο τους τον Μάρτιο, αμέσως μετά το τέλος του χειμώνα.

Παράλληλα άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ωορρηξία αλλά και μειωμένες πιθανότητες να διαθέτουν καλά ωάρια, ικανά να εμφυτευθούν στη μήτρα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Παρόμοια αποτελέσματα και στα ζώα

Η σύνδεση μεταξύ ηλιοφάνειας και γονιμότητας έχει προκύψει και μέσα από μελέτες σε ζώα, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση. Για παράδειγμα θηλυκά τρωκτικά που ζούσαν σε συνθήκες απόλυτου σκότους παρουσίασαν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας ενώ παράλληλα εμφάνισαν και περισσότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Την ίδια στιγμή αρσενικά τρωκτικά που ζούσαν σε συνθήκες έλλειψης φωτός παρουσίασαν σημαντική πτώση στα ποσοστά επίτευξης σύλληψης – συγκεκριμένα κατά 73%.

Σύμφωνα πάντως με την επικεφαλής των ερευνητών δρα Ελίζαμπεθ Λέρτσμποουμ αν και η ηλιοφάνεια φαίνεται να αυξάνει τη γονιμότητα, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να μην το παρακάνουν σε ό,τι αφορά την έκθεση στον ήλιο καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Η αγάπη της μάνας «θωρακίζει» την υγεία για πάντα

Η αγάπη της μάνας δεν είναι μόνο ανεκτίμητη, αλλά και γιατρικό που κρατάει για πάντα. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο περισσότερη στοργή και αγάπη δείχνει μια μητέρα στο παιδί της, τόσο πιο προστατευμένο είναι από σοβαρά νοσήματα – όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια – μέχρι να γεράσει.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη συσχέτισε την αγάπη της μητέρας κατά την παιδική ηλικία με την μείωση του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη και καρδιοπάθειας στις ηλικίες 50-60 ετών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Brandeis, στη Βοστώνη, οι οποίοι εξέτασαν 1.000 εθελοντές οι οποίοι προέρχονταν από φτωχές οικογένειες.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία: πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβιώσεως.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αρκετοί από τους εθελοντές τους είχαν εξουδετερώσει αυτή την τάση – και οι περισσότεροι είχαν μεγαλώσει με πολλή αγάπη από τις μητέρες τους.

Οι εθελοντές είχαν δηλώσει συμμετοχή στη μελέτη σε ηλικία 46 ετών κατά μέσον όρο, ενώ κατά την έναρξη της μελέτης είχαν υποβληθεί σε πλήρες τσεκ απ σε ένα νοσοκομείο.

Είχαν επίσης απαντήσει σε ερωτήματα για τη μητέρα τους, όπως «πόσο καταλάβαινε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας;» και «πόσο χρόνο σάς αφιέρωνε και πόσο σας φρόντιζε όταν το είχατε ανάγκη;».

Τα ευρήματα

Μία δεκαετία αργότερα, οι μισοί από τους εθελοντές είχαν παρουσιάσει μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή είχαν ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη (όπως παχυσαρκία, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη).

Η συχνότητα του συνδρόμου ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη στους εθελοντές που είχαν μεγαλώσει πιο φτωχικά απ’ όλους, ανεξάρτητα από το αν στην πορεία της ζωής τους τα πράγματα είχαν αλλάξει και είχαν αποκτήσει οικονομική άνεση.

Μολονότι όμως ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος έμοιαζε να είναι «προδιαγεγραμμένος» από την παιδική τους ηλικία, όσοι από αυτούς δήλωσαν πως είχαν μεγαλώσει με άφθονη αγάπη και φροντίδα από τη μητέρα τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο.

«Βιολογικό αποτύπωμα»

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτζι Λάχμαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, εκτίμησε πως τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας προφανώς αφήνουν ένα «βιολογικό αποτύπωμα» που μας ακολουθεί μέχρι να γεράσουμε.

«Η επίδραση της μητρικής αγάπης στην υγεία μας στην μέση ηλικία αποδεικνύεται τεράστια», εξηγεί. «Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε τι είναι αυτό στην στοργή της που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να δραπετεύσει από τη “μοίρα” που του επιφυλάσσει η φτώχεια και να μεγαλώσει υγιέστερος από συνομηλίκους του, οι οποίοι μεγάλωσαν εξίσου φτωχικά με εκείνον».

Προς το παρόν, οι ερευνητές μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν. Εκτιμούν λοιπόν πως μια στοργική, γεμάτη αγάπη μητέρα μαθαίνει στο παιδί της να είναι συμπονετικό, του «διδάσκει» τεχνικές καλύτερου χειρισμού του στρες ώστε να μην επηρεάζει τη ζωή του και ίσως το ενθαρρύνει να ζει όσο πιο υγιεινά μπορεί – αποτρέποντάς το λ.χ. από το να στραφεί στο τσιγάρο ή/και στο ποτό για παρηγοριά.

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν τον πιθανό ρόλο του πατέρα στην μελλοντική υγεία των απογόνων του, δεν αποκλείουν το γεγονός κάτι ανάλογο να ισχύει και για τους άντρες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science». Πηγή: otherside.gr
Συνέχεια»

Νευρώνες από κύτταρα δέρματος τώρα σε ένα μόνο βήμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια επέτυχαν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ενήλικα δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα του εγκεφάλου. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» θεωρείται άκρως σημαντικό καθώς κατά τη μετατροπή των κυττάρων οι ειδικοί απάλειψαν το ενδιάμεσο στάδιο της διαδικασίας που αφορά μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών και στη συνέχεια δεύτερη μετατροπή τους σε κύτταρα του εγκεφάλου.

Πειράματα σε ποντίκια

Βέβαια τα μέχρι στιγμής πειράματα έγιναν με κύτταρα ποντικών και οι ίδιοι οι επιστήμονες που τα διεξήγαγαν σημειώνουν πως παρότι είναι ενθουσιασμένοι σχετικά με τη δυναμική των συγκεκριμένων κυττάρων απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού ο πειραματισμός επαναληφθεί με τα αντίστοιχα ανθρώπινα.

Τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως το μέλλον της ιατρικής καθώς μπορούν να μετατραπούν σε πολλούς και διαφορετικούς εξειδικευμένους ιστούς του οργανισμού. Τα πιο «εύπλαστα» και πολυδύναμα τέτοια κύτταρα είναι εκείνα των εμβρύων, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ηθικά διλήμματα σχετικά με τη χρήση τους (ακριβώς επειδή προέρχονται από έμβρυα).

Προκειμένου να υπερπηδηθεί αυτός ο σκόπελος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια εναλλακτική μέθοδος η οποία αφορά λήψη ενηλίκων, συνήθως δερματικών, κυττάρων του ίδιου του ασθενούς και επαναπρογραμματισμό τους ώστε να προκύψουν κύτταρα με τις ιδιότητες των βλαστικών (iPS cells). Στη συνέχεια τα πολυδύναμα κύτταρα μπορούν με την κατάλληλη παρέμβαση να μετατραπούν στα κύτταρα που επιθυμούν οι ειδικοί για τη θεραπεία διαφορετικών νόσων. Και σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία όμως εμφανίζονται εμπόδια αφού είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

Χωρίς ενδιάμεσο στάδιο

Η ομάδα από το Στάνφορντ προσπάθησε λοιπόν να βρει μια νέα εναλλακτική – μετατροπή των δερματικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς σε εξειδικευμένα κύτταρα χωρίς να απαιτείται το ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας κυττάρων iPS. Οι ερευνητές έχουν ήδη επιτύχει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα κατευθείαν σε νευρώνες.

Για την ακρίβεια στο πλαίσιο της μελέτης τους δημιούργησαν πρόδρομα νευρικά κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε τρεις διαφορετικούς τύπους κυττάρων του εγκεφάλου: νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των πρόδρομων νευρικών κυττάρων είναι ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολύ μεγάλους αριθμούς στο εργαστήριο – γεγονός σημαντικό σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θεραπειών στις οποίες απαιτείται μεγάλος αριθμός κυττάρων.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς και τα δερματικά κύτταρα περιέχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες, ωστόσο ο γενετικός κώδικας αξιοποιείται διαφορετικά στον κάθε τύπο κυττάρου – η διαδικασία αυτή ελέγχεται από τους αποκαλούμενους μεταγραφικούς παράγοντες.

Μετατροπή σε τρεις εβδομάδες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή ιό ως «όχημα μεταφοράς» τριών μεταγραφικών παραγόντων εντός των κυττάρων που ήταν γνωστό ότι εντοπίζονται σε υψηλά επίπεδα στα πρόδρομα νευρικά κύτταρα. Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων ένα στα 10 δερματικά κύτταρα μετετράπη σε πρόδρομο νευρικό κύτταρο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Μάριους Βέρνιγκ «είμαστε ενθουσιασμένοι σχετικά με την προοπτική των διαφορετικών ιατρικών χρήσεων των κυττάρων που δημιουργήσαμε. Δείξαμε ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο ποντικών και να παραγάγουν μια πρωτεΐνη που εμφάνιζε έλλειψη και η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων και την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων». Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να παραχθούν αντίστοιχα κύτταρα από δερματικά κύτταρα ανθρώπων τα οποία θα αποδείξουν την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

Ελπίδα για νευρολογικές και ψυχικές νόσους από το Εδιμβούργο

Μια δεύτερη ομάδα από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου ακολουθώντας την «πεπατημένη» οδό δημιουργίας κυττάρων iPS δημιούργησε κύτταρα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την «πυξίδα» για την ανάπτυξη θεραπειών πλήθους ψυχικών και νευρολογικών νόσων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα του είδους μπορεί να προσφέρει πολλά στους γιατρούς. Με ένα μικρό δείγμα δέρματος ασθενών με ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές θα μπορούν να δημιουργούνται στο εργαστήριο νευρώνες γενετικώς ταυτόσημοι με εκείνους του εγκεφάλου τους επιτρέποντας στους ειδικούς να «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά σοβαρών νόσων.

«Οι νευρώνες ενός ασθενούς μπορούν να μας ‘πουν’ πολλά σχετικά με τις ψυχολογικές συνθήκες που τους επηρεάζουν, ωστόσο σήμερα είναι αδύνατον να εισαγάγουμε μια βελόνα στον εγκέφαλο του ασθενούς για να λάβουμε τα κύτταρα» σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εδιμβούργο Σαρλ φρεντς-Κονστάν και προσέθεσε: «Βρήκαμε όμως τον τρόπο για να υπερπηδήσουμε αυτό το εμπόδιο. Μπορούμε να λάβουμε δείγμα δέρματος, να παραγάγουμε βλαστικά κύτταρα από αυτό και στη συνέχεια να καθοδηγήσουμε τα κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα του εγκεφάλου. Ουσιαστικώς μετατρέπουμε τα δερματικά κύτταρα του ασθενούς σε εγκεφαλικά και στο μέλλον πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό και σε ό,τι αφορά άλλα όργανα, όπως το ήπαρ και η καρδιά, στα οποία είναι πολύ δύσκολο να γίνει βιοψία».

Για μανιοκατάθλιψη και σχιζοφρένεια

Με χρήση δερματικών κυττάρων οι ειδικοί από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου κατάφεραν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου να δημιουργήσουν στο εργαστήριο εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα από ασθενείς με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή ( μανιοκατάθλιψη). Επικεφαλής αυτού του προγράμματος είναι ο καθηγητής Αντριου Μάκιντος από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου. Όπως ο ίδιος εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» «αφού δημιουργήσουμε στο εργαστήριο τα κύτταρα των ασθενών με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή διερευνούμε την επίδραση που έχουν επάνω τους υπάρχουσες θεραπείες όπως το λίθιο. Σε δεύτερη φάση σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε στα συγκεκριμένα κύτταρα νέα φάρμακα, κάτι που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει σε μια διετία».

Και για νευρολογικές νόσους

Οι ερευνητές επικεντρώνονται παράλληλα και σε διαφορετικές νευρολογικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος των κινητικών νευρώνων. Ο καθηγητής Φρεντς-Κονστάν (ffrench-Constant) σχεδιάζει πειράματα που θα αφορούν τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας – πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα ίδια τα νευρικά κύτταρά του και καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημά τους, τη μυελίνη.

Τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη μυελίνη ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Φρεντς-Κονστάν στη «Guardian» «στόχος μας είναι να λάβουμε δείγμα δερματικών κυττάρων από ασθενείς στους οποίους η νόσος έχει προοδεύσει ταχέως καθώς και από άλλους στους οποίους η εξέλιξη της ασθένειας είναι αργή. Στη συνέχεια θα παραγάγουμε ολιγοδενδροκύτταρα στο εργαστήριο με χρήση των δειγμάτων και θα ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, γεγονός που θα μας δείξει ακριβώς για ποιον λόγο κάποιοι ασθενείς έχουν ταχεία και κάποιοι άλλοι αργή εξέλιξη της νόσου τους». Σύμφωνα με τον καθηγητή η νέα αυτή γνώση θα ανοίξει τον δρόμο για καινούργιες, αποτελεσματικότερες θεραπείες. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

(Ξανά)γέννησαν τα μόρια της ζωής

Βρετανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της προέλευσης της ζωής: ανακάλυψαν πώς δημιουργούνται τα σάκχαρα που βρίσκονται στο μόριο του DNA...

O δρ Paul Clarke και οι συνεργάτες του στα Πανεπιστήμια του York και του Νότιγχαμ, δημιούργησαν δύο απλά σάκχαρα, τη θρεόζη και την ερυθρόζη, σε μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να είχε συμβεί στις συνθήκες που οι ερευνητές πιστεύουν ότι επικρατούσαν πριν εμφανιστεί η ζωή πάνω στη Γη.

Σαν τον παλιό καιρό

Κλειδί στην επιτυχία των βρετανών επιστημόνων υπήρξε η διαπίστωση ότι καταλύτες για τη δημιουργία των εν λόγω σακχάρων (τα οποία εντοπίζονται στη φύση με τη δεξιόστροφη ισομορφή τους) ήταν τα απλά αριστερόστροφα αμινοξέα.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές, το εύρημα, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Organic and Biomolecular Chemistry, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατανόηση του πώς από την απλή χημεία δημιουργήθηκε ο έμβιος κόσμος. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εισαγόμενη ελληνική ποπ!

Σε ένα μικρό μπαρ της Βαρκελώνης πριν από λίγα χρόνια πολλοί από τους θαμώνες πήγαιναν για να ακούσουν τον Ελληνα που παίζει στ' αλήθεια όμορφες μουσικές. Σιγά σιγά ο Ελληνας, ο οποίος έχει και ένα όνομα που δεν το ξεχνούν εύκολα οι ξένοι και ακούγεται μια χαρά και στα καταλανικά, Ευριπίδης, αποκτά ένα κοινό που τον παρακολουθεί πιστά στην Ισπανία...

Σε αυτούς τους μουσικόφιλους ο Ευριπίδης βρίσκει φίλους και μέσα στους φίλους βρίσκει και αυτούς που πρόκειται να γίνουν στη συνέχεια οι Τραγωδίες του - το σχήμα που είναι γνωστό πια ως Evripides and His Tragedies. Στη συνέχεια έρχεται και στην Ελλάδα, όπου είχε αρχίσει να παίζει πιάνο προτού ξενιτευτεί, τότε που η καρδιά του χτύπησε για τη Βαρκελώνη.

Πιο βόρεια, στη Δανία, πριν από λίγο καιρό ο Δημήτρης Γριμάνης έλαβε ένα πολύ ευχάριστο e-mail, το οποίο ξαφνικά φούντωσε μέσα του ένα τεράστιο κύμα νοσταλγίας για την πατρίδα - ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο κάλεσμα. To τραγούδι «Τhis Is How» - του Grim Anise, όπως υπογράφει καλλιτεχνικά - αναδείχτηκε τραγούδι του μήνα στο σάιτ του Jumping Fish.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πρόσφατα ο Grim Anise είχε και πολλά μουσικά θέματα να κανονίσει. Παράλληλα με τη δουλειά του στην Κοπεγχάγη, ειδικός για τον ήχο, ετοιμάζει τα καινούργια του πρότζεκτ, με τις μουσικές του να παίζουν πια σταθερά (και) στα ελληνικά ραδιόφωνα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Κeep Shelly in Athens, το ελληνικό σχήμα που χάρη στο Ιντερνετ και στις μουσικές του κεραίες ξεχώρισε στο εξωτερικό προτού ακόμη κάνει την πρώτη εμφάνισή του στα μέρη μας, έκλεισαν ήδη για να παίξουν στο εφετινό Φεστιβάλ Coachella, όπου εμφανίζονται όλοι όσοι αυτή τη στιγμή έχεις λόγους να δεις. Αλλά από μόνοι τους οι Keep Shelly in Athens είναι μια μεγάλη ιστορία...

Μία μία οι ιστορίες αυτές και άλλες σαν και αυτές δείχνουν τελικά προς μια καινούργια τάση στα μουσικά μας πράγματα: τους «εισαγόμενους» Ελληνες, που έρχονται με δύναμη και με αναγνώριση από το εξωτερικό ή στέλνουν από εκεί τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, η διεθνής καριέρα προηγείται της εγχώριας.

«Είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά και πιο δύσκολα επίσης», συμφωνούν οι περισσότεροι από τους κοσμοπολίτες. Και αυτό επειδή υπάρχουν πολλά νέα ονόματα που «ανεβάζουν» δουλειές στο Ιντερνετ και κυκλοφορούν τα κομμάτια τους εκεί έξω. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, πολλά από αυτά που αξίζουν μια καλή τύχη να βουλιάζουν στα βάθη του ωκεανού των αμέτρητων ακουσμάτων. Η καλή τύχη, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Φυσικά έργα τέχνης στην επιφάνεια του Άρη!

Οι φωτογραφίες που βλέπετε (κλικ για μεγέθυνση) θα μπορούσαν να είναι έργα τέχνης κάποιου ταλαντούχου ζωγράφου! Πρόκειται όμως για "φυσικά έργα τέχνης" αφού είναι φωτογραφίες της επιφάνειας του Άρη, τις οποίες δημοσιοποίησε η NASA.

Οι λήψεις έχουν γίνει πριν από περίπου δύο μήνες από την κάμερα High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), η οποία βρίσκεται στο όχημα Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA. Η αποστολή του είναι η εξερεύνηση και μελέτη του Άρη, ως προς το κλίμα και τη γεωλογία του.

Όπως ενημέρωσαν οι ειδικοί της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, οι φωτογραφίες που λαμβάνει η κάμερα HiRISE, μπορεί να "κρύβουν" ακόμη και 100 φορές περισσότερα δεδομένα προς ανάλυση, από ό,τι μια φωτογραφία που προέρχεται από κάμερα 10 megapixel!

Και για όσους επιθυμούν να "ταξιδέψουν" στην επιφάνεια του Άρη έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους,
ένα κλικ εδώ θα τους προσφέρει την δυνατότητα! Καλό ταξίδι! Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

Πού πάνε τα εξαφανισμένα ηλεκτρόνια;

Ένα ακόμα βήμα για την καλύτερη κατανόηση και την πρόβλεψη των φαινομένων του διαστημικού καιρού αποτελεί η εξήγηση, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, της αινιγματικής έως τώρα εξαφάνισης των ενεργητικών ηλεκτρονίων στην εξωτερική ζώνη ακτινοβολίας «Βαν Άλεν» της Γης.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA) Βασίλης Αγγελόπουλος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρόνια παρασύρονται μακριά από τον πλανήτη μας εξαιτίας του κύματος σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στη διάρκεια των περιόδων αυξημένης δραστηριότητας του ήλιου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντριού Τέρνερ, μέλος του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητικής Φυσικής (IGPP) του UCLA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "Nature Physics", χαρακτήρισαν την ανακάλυψαν "σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση του διαστημικού περιβάλλοντος της Γης".

Στη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων στον Ήλιο, όπως οι εκτινάξεις στο διάστημα μάζας από το ηλιακό στέμμα, τμήματα της μαγνητικής εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου φθάνουν μέχρι τον πλανήτη μας και συγκρούονται με το γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες ικανές να πλήξουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων.

Παράλληλα, αυτές οι καταιγίδες επιδρούν στη εξωτερική ζώνη ακτινοβολίας της Γης, μια διαστημική περιοχή, η οποία έχει σχήμα στρογγυλού «λουκουμά» και είναι γεμάτη με τόσο ενεργητικά ηλεκτρόνια, που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

«Στη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας σχεδόν όλα τα ηλεκτρόνια, που βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στη ζώνη ακτινοβολίας, εξαφανίζονται, για να επιστρέψουν με ορμή λίγες ώρες αργότερα», σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, ο οποίος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου IGPP, καθώς και επικεφαλής ερευνητής της διαστημικής αποστολής «THEMIS» της NASA, μέσω της οποίας συλλέχθηκε ο κύριος όγκος των παρατηρήσεων για τα ηλεκτρόνια.

Το φαινόμενο των χαμένων ηλεκτρονίων προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, όταν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄60.

Το παράξενο είναι ότι τα ηλεκτρόνια χάνονται στο αποκορύφωμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, όταν θα περίμενε κανείς το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η γήινη ζώνη ακτινοβολίας να είναι γεμάτη από ενεργητικά ηλεκτρόνια λόγω του «βομβαρδισμού» της από τον «εισβολέα» ηλιακό άνεμο.

Το ερώτημα «μα που πάνε τα ηλεκτρόνια;» παρέμεινε έκτοτε άλυτο, έως ότου τώρα πια να δοθεί μια εξήγηση. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στις ζώνες ακτινοβολίας του πλανήτη μας είναι κρίσιμη για την προστασία ζωτικής σημασίας δορυφόρων (GPS, επικοινωνιών, μετεωρολογικούς κ.α.).

Καθώς πλησιάζει το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας εντός του 2013, αναμένονται αρκετές γεωμαγνητικές καταιγίδες κάθε μήνα.

Το πανεπιστήμιο UCLA και το πανεπιστήμιο της Μόσχας συνεργάζονται για να εκτοξεύσουν την άνοιξη του 2012 το δορυφόρο «Λομονόσοφ», που θα τεθεί σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη για να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας.

Οι ζώνες ακτινοβολίας «Βαν Άλεν» της Γης ανακαλύφθηκαν το 1958 από τον "Explorer 1", τον πρώτο αμερικανικό δορυφόρο που ταξίδεψε στο διάστημα. Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη επιστημονική ανακάλυψη της διαστημικής εποχής και μόλις τώρα οι επιστήμονες αποκτούν μεγαλύτερη κατανόηση για αυτές τις ζώνες.

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1965 και αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ πήρε το διδακτορικό του από το UCLA με ειδίκευση στη διαστημική φυσική μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ.


Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό

Ο Mohammed Bah Abba εφεύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου».

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.

Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο πήλινο δοχείο, με βρεγμένη άμμο αναμεταξύ τους και με ένα υγρό ύφασμα στο πάνω μέρος. Όταν το νερό εξατμίζετε τραβά τη θερμότητα προς τα έξω και δροσίζει το εσωτερικό, επιτρέποντας στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό δοχείο να διατηρηθούν φρέσκα, για πολύ περισσότερο καιρό σε ένα καυτό, ξηρό κλίμα.

Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ξηρό, αερισμένο χώρο, για να εξατμιστεί το νερό αποτελεσματικά προς τα έξω.

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο» ξανασχεδιασμένο
Ricky Willems

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι σχεδόν τόσο απλές όσο η έννοια της εξατμιστικής ψύξης. Επιδιώξαμε κυρίως να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή, και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο.

Το ποσό της εξάτμισης αυξήθηκε από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει. Αφού «η αποδοτικότητα (ένας εξατμιστικού) συστήματος ψύξης εξαρτάται από τον αέρα που κινείται» (Bucklin, Ρ. Α. 1993), ο βαθμός ψύξης πρέπει να αυξηθεί αισθητά με αυτήν την προσθήκη.

Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator
http://www.globalgiving.com/pr/1900/proj1806a.html
http://rickywillems.myrpi.org/potinpot.html
Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Ανδρική αντισύλληψη με υπερήχους προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές

Αξιόπιστη μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης μπορεί να αποτελέσει η χρήση των υπερήχων στα γεννητικά όργανα, ώστε να διακόπτεται η παραγωγή σπέρματος, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Reproductive Biology and Endocrinology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον Δρ Τζέημς Τσουρούτα, πραγματοποιώντας πειράματα με αρουραίους απέδειξαν ότι η ακτινοβόληση των όρχεων με υπερήχους υψηλής συχνότητας, μπορεί να μειώσει την πυκνότητας του σπέρματος, σε βαθμό που να προκληθεί στειρότητα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπέρηχοι αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική μέθοδο αντισύλληψης. Η μέθοδος προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70, αλλά μόλις πρόσφατα ευνόησαν οι συνθήκες (λόγω της ύπαρξης προηγμένων ιατρικών μηχανημάτων υπερήχων) ώστε να θεωρείται εφικτή η κλινική εφαρμογή της.

Οι Αμερικανοί ειδικοί δοκίμασαν την τεχνική σε πειραματόζωα και παρατήρησαν ότι δύο δόσεις υπερήχων, διάρκειας 15 λεπτών η καθεμιά, ήταν αρκετές για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κυττάρων που παράγουν σπέρμα και, κατά συνέπεια, η πυκνότητα του σπέρματος.

Η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική, όταν ανάμεσα στις δύο δόσεις μεσολαβούσε χρονικό διάστημα δύο ημερών και όταν οι υπέρηχοι «περνούσα» μέσα από θερμό αλατούχο διάλυμα.

Οι άνδρες θεωρούνται υπογόνιμοι, όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειώνεται κάτω από τα 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο. Στην περίπτωση των αρουραίων έπεσε κάτω από τα 10 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο, παρόλο που τα τρωκτικά είναι πολύ πιο γόνιμα από τους ανθρώπους.

Τεχνικές μόνιμης στείρωσης, όπως η αγγειεκτομή, επιτυγχάνουν αραίωση του σπέρματος κάτω από τα 3 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί η αραίωση του σπέρματος και συνεπώς η αντισύλληψη και αν η μέθοδος είναι ασφαλής για να χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη.

Είναι σημαντικό οι επιστήμονες να διασφαλίσουν ότι η τεχνική αυτή δημιουργεί αναστρέψιμα αποτελέσματα, δηλαδή προσωρινή αντισύλληψη και όχι μόνιμη στείρωση, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν προκαλούνται τυχόν βλάβες λόγω της επανειλημμένης χρήσης. Αν το σπέρμα υφίσταται ζημιές, τότε αυτές θα περάσουν και στο έμβρυο.

Το σπέρμα αναπτύσσεται στους όρχεις και περνάει από διαδοχικά στάδια ανάπτυξης. Οι ερευνητές επιδιώκουν την αραίωσή του στα πρώτα στάδιά του, με στόχο η αντισύλληψη να διαρκεί μερικούς μήνες τουλάχιστον. Δεν αποκλείουν μάλιστα η ίδια τεχνική, σε μεγαλύτερη δοσολογία, να μπορεί να αξιοποιηθεί για την οριστική στείρωση, π.χ. των κατοικίδιων ζώων. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Τα βακτήρια «μεταμφιέζονται» για να σωθούν απ’ τα εμβόλια

Ορισμένα βακτήρια αντιδρούν στην προσπάθειά μας να εμβολιαστούμε εναντίον τους, φορώντας μία νέα «αμφίεση», αναφέρουν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics», την ανακάλυψη αυτή έκαναν παρακολουθώντας την συμπεριφορά του πνευμονιόκοκκου από το 2000, που άρχισε στις ΗΠΑ ο μαζικός εμβολιασμός εναντίον του, έως σήμερα.

Τα εμβόλια δρουν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει βακτήρια ή ιούς ως εχθρούς και να τους επιτίθεται.

Η ανακάλυψη πως κάποια βακτήρια «μεταμφιέζονται» για να γλιτώσουν από την επίθεση, σημαίνει – σύμφωνα με τους ειδικούς - πως μακροπρόθεσμα τα εμβόλια εναντίον τους γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

«Υπάρχουν πολλά εμβόλια που είναι σταθερά και αποτελεσματικά επί δεκαετίες, επειδή επιτίθενται σε ιούς ή βακτήρια που δεν αλλάζουν», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ρόρι Μπόουντεν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Ωστόσο, ο πνευμονιόκοκκος φαίνεται να είναι ένα από αυτά που μπορούν να αλλάξουν».

Ο πνευμονιόκοκκος

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που προκαλεί στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους πολλά και συχνά σοβαρά νοσήματα - κυρίως ωτίτιδα, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία ή και σηψαιμία ακόμα.

Το βακτήριο έχει 91 στελέχη (ή οροτύπους), κάθε ένα από τα οποία μοιάζει διαφορετικό στο ανοσοποιητικό σύστημα που του επιτίθεται κατά περίπτωση.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 800.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του.

Για την προστασία από τον πνευμονιόκοκκο κυκλοφόρησε το 2000 ένα εμβόλιο που προστάτευε από επτά συχνούς οροτύπους του και το οποίο μέσα σε επτά χρόνια είχε μειώσει κατά 76% τα κρούσματα σηψαιμίας, πνευμονίας και μηνιγγίτιδας στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Αλλάζουν «μανδύα»

Ωστόσο, μερικά βακτήρια κατόρθωσαν να αλλάξουν τον εξωτερικό «μανδύα» τους - με μία διαδικασία που αποκαλείται εναλλαγή κάψας - ούτως ώστε να αποφύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού.

Την αλλαγή αυτή πέτυχαν συλλέγοντας τμήματα γενετικού υλικού (DNA) από στελέχη του πνευμονιόκοκκου που έχουν πεθάνει.

Αναλύοντας βακτηριακά γονίδια, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε περιπτώσεις εναλλαγής κάψας, που σημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί πέντε παραλλαγμένα στελέχη πνευμονιόκοκκου.

Το ένα από αυτά τα στελέχη, που ονομάζεται Ρ1, «γρήγορα εξαπλώθηκε από ανατολάς προς δυσμάς στις ΗΠΑ» και μέχρι το 2007 «είχε γίνει ένα από τα επικρατέστερα στελέχη», σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Έκτοτε, έχουν εισαχθεί ένα δεκαδύναμο και ένα 13δύναμο εμβόλιο, που προστατεύουν από ακόμα περισσότερα οροτύπους του πνευμονιόκοκκου.

Ο δρ Μπόουντεν, όμως, εκτιμά ότι η οριστική λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που θα επιτίθεται σε κάποιο στοιχείο κοινό για όλους τους οροτύπους του βακτηρίου.

«Η ισχύουσα στρατηγική εναντίον των κυριότερων πνευμονοκοκκικών οροτύπων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως ο μικροοργανισμός αυτός θα εξακολουθήσει να προσαρμόζεται στην επίθεσή μας εναντίον του με κάποια μετρήσιμη επιτυχία», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μπέρναρντ Μπέαλ, από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Βιονικό Χέρι ελεγχόμενο απο το μυαλό

Το βιονικό χέρι ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο είναι εδώ και τοποθετήθηκε σε Βρετανό στρατιώτη ο οποίος έχασε το χέρι του στο Αφγανιστάν. Την περασμένη Τρίτη μετά από 6 ώρες χειρουργείο ένας 24χρονος Βρετανός στρατιώτης δέχθηκε το πιο εξελιγμένο μοντέλο του βιονικού χεριού ελεγχόμενο από την ανθρώπινη σκέψη.

Η μέθοδος που ακολούθησαν οι χειρουργοί του στη Βιέννη όπου και ταξίδεψε ονομάζεται "Στοχευμένη Μυϊκή Επαννεύρωση" αφού επανατοποθέτησαν τους όποιους νευρώνες είχαν απομείνει στο πάνω μέρος του στήθους του.

Ο στρατιώτης θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 μήνες εκπαίδευση για να μπορέσει να μάθει να ελέγχει με το μυαλό του τις κινήσεις που επιθυμεί να κάνει με το "νέο" του χέρι. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Η IBM σπάει το φράγμα των 10nm με τρανζίστορ από νανοσωλήνες άνθρακα!

Ερευνητές της IBM κατάφεραν να δημιουργήσουν το μικρότερο τρανζίστορ στον κόσμο (στα 9nm) χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα, υπερνικώντας έτσι τον περιορισμό των 10nm για το πυρίτιο.

Σύμφωνα με την IBM, όσο μικρότερο είναι ένα τρανζίστορ τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας, ενώ η απόδοση αυξάνεται σημαντικά σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα!

Ο John Rogers, καθηγητής στον τομέα των Υλικών του University of Illinois, δηλώνει:

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νανοσωλήνες είναι η καταλληλότερη λύση στον χώρο των τρανζίστορ, έχοντας τη δυναμική να χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά με το πυρίτιο”

Ο Aaron Franklin, ερευνητής του IBM Watson Research Center, συμπλήρωσε:

“Αν οι νανοσωλήνες δεν μπορούν να υπερκεράσουν τα εμπόδια του πυριτίου, τότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε. Ωστόσο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρανζίστορ σε μικρότερη κλίμακα και με τρομερά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με αυτά που βασίζονται στο πυρίτιο”

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της IBM βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχουν αποδείξει τη λειτουργικότητα των τρανζίστορ σε πολύπλοκα κυκλώματα, και φυσικά θα αργήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο σε τελικές συσκευές.

Πάντως, η Intel έχει δρομολογήσει την κυκλοφορία επεξεργαστών πυριτίου στα 10nm για το 2015… Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το twitter λογοκρίνει… επιλεκτικά

Το κοινωνικό δίκτυο Twitter ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον την τεχνολογία που του επιτρέπει να μπλοκάρει μηνύματα, από συγκεκριμένες μόνο χώρες. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι μπορεί να «αποσιωπά», δηλαδή να λογοκρίνει, το περιεχόμενο από χρήστες σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Το δίκτυο διευκρίνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κομμένα μηνύματα θα είναι διαθέσιμα στον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι τώρα, όταν ένα μήνυμα διαγραφόταν από το Twitter (π.χ. επειδή περιείχε μια ηλεκτρονική διεύθυνση παιδικής πορνογραφίας), εξαφανιζόταν σε όλο τον κόσμο και κανείς χρήστης δεν μπορούσε να το δει.

Όπως εξήγησε, το δίκτυο, καθώς επεκτείνεται διεθνώς, διεισδύει σε χώρες που έχουν διαφορετικές ιδέες για την ελευθερία της έκφρασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία που απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Προς το παρόν το Twitter, που έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατ. ενεργών χρηστών, δεν έχει κάνει χρήση της νέας δυνατότητας επιλεκτικής λογοκρισίας, όμως διευκρίνισε ότι όταν θα το κάνει, οι «κομμένοι» χρήστες θα ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα ειδοποιηθούν ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει μπει σε «καραντίνα».

Η νέα δυνατότητα επιλεκτικής λογοκρισίας έχει δημιουργήσει σε μερικούς ανησυχίες ότι η δέσμευση του Twitter στην ελεύθερη έκφραση ίσως μετριαστεί στην πορεία, καθώς πασχίζει να διευρύνει το κοινό του, με στόχο να ανταγωνισθεί το Facebook και παράλληλα να βγάλει χρήματα. Από την άλλη, το δίκτυο ανταπαντά ότι το νέο εργαλείο ευέλικτης λογοκρισίας διασφαλίζει ότι όσο το δυνατό περισσότερα μηνύματά του θα είναι διαθέσιμα στον μεγαλύτερο δυνατό χρηστών.

Η νέα πολιτική του Twitter θυμίζει την αντίστοιχη της Google που, εδώ και χρόνια, όταν σε μια χώρα όπου λειτουργεί, κάποιος νόμος απαγορεύει την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη αναζήτηση, οπότε το αποτέλεσμα της αναζήτησής της πρέπει να φιλτραριστεί (δηλαδή να λογοκριθεί).

Το Twitter δημιουργεί νευρικότητα σε διάφορα πολιτικά καθεστώτα με δεδομένο ότι, μαζί με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, έχει παίξει ρόλο στη διοργάνωση και εξάπλωση των γεγονότων της Αραβικής Ανοιξης, καθώς και των σοβαρών ταραχών στο Λονδίνο το 2011. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Sophos: Δυσαρεστημένη η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών σχετικά με το Facebook Timeline

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Facebook όταν παρουσίαζε για πρώτη φορά τη νέα εμφάνιση του προφίλ Timeline και τις εφαρμογές Open Graph, οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι δείχνουν να είναι. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ακόμα και να διαγράψουν το λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ασφαλείας Sophos στην οποία συμμετείχαν 4.110 χρήστες του κοινωνικού δικτύου, μόλις το 7.96% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά τη νέα εμφάνιση του προφίλ του, ενώ λίγο περισσότεροι (8.39%) ήταν αυτοί που θεωρούν ότι μελλοντικά θα τη συνηθίσουν. Από την άλλη πλευρά, το 51% δήλωσε σοβαρά προβληματισμένο σχετικά με το Facebook Timeline, ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων απάντησε “Δεν ξέρω καν γιατί έχω ακόμα λογαριασμό στο Facebook”.

Όλα αυτά μάλιστα, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι λείαν συντόμως το Facebook Timeline θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους χρήστες… Αν δεν είστε fan των συνεχών αλλαγών του Facebook και πιστεύετε ότι κάθε “πέρσυ” και καλύτερα, δείτε πώς μπορείτε να επαναφέρετε παλίοτερες λειτουργίες του Facebook ακολουθώντας τον απλούστατο αυτόν οδηγό. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Νέο πρόσωπο για το Vimeo

Αν και όχι τόσο δημοφιλές όσο το YouTube, το Vimeo αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες on line προβολής βίντεο με εκατομμύρια επισκεπτών και με φανατικούς οπαδούς. Παρόλο όμως που ο σχεδιασμός του ήταν απολύτως λειτουργικός, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας αποφάσισαν ότι είχε παλιώσει.

Οι προηγούμενες αλλαγές που είχαν γίνει στο site ήταν το 2007 ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του site και για τα δεδομένα του Internet ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με μια αιωνιότητα. Για το λόγο αυτό τόσο η εμφάνιση του όσο και το interface του δημιουργήθηκαν από την αρχή προκειμένου να προσφέρουν ένα ακόμη καλύτερο περιβάλλον για τους χρήστες της υπηρεσίας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος του επανασχεδιασμού του Vimeo. Η προσθήκη επιπλέον λειτουργιών και η αυξημένη χρηστικότητα για τον επισκέπτη. Ανάμεσα τους η βελτιωμένη αναζήτηση, μια σελίδα στην οποία θα εμφανίζονται μόνο βίντεο τα οποία κυκλοφορούν υπό την άδεια Creative Commons αλλά και η δυνατότητα για ανέβασμα πολλών αρχείων μαζί.

Επιπλέον, όλος ο κώδικας του site έχει ξαναγραφτεί από την αρχή. Σκοπός της αλλαγής αυτής ήταν τυχόν αλλαγές και βελτιώσεις που θα χρειαστούν στο μέλλον να μπορούν να γίνουν εύκολα χωρίς να χρειαστεί και πάλι σχεδιασμός από το μηδέν. Παρόλο που οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το νέο Vimeo λειτουργεί χωρίς προβλήματα, το νέο interface του ακόμη δεν είναι προσβάσιμο σε όλους. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να κάνετε αίτηση και να μπείτε σε λίστα αναμονής! Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Διαγωνισμός βίντεο μικρού μήκους από το Youtube!

H Google προσφέρει μισό εκατομμύριο δολάρια στην καλύτερη ταινία μικρού μήκους! Το Your Film Festival, είναι ο νέος διαγωνισμός του YouTube ο οποίος προσφέρει στην καλύτερη ταινία μικρού μήκους 500.000 δολάρια.

Όλοι οι επίδοξοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια οι δημιουργίες τους αναμένεται θα αξιολογηθούν με βάση το σενάριο/concept.

Η Google δεν έχει βάλει κάποια θεματολογία οπότε ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τοι θέλει, το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οτι τα βίντεο θα πρέπει να έχουν διάρκεια μέχρι 15 λεπτά και δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιηθεί πριν την πρωτοχρονιά του 2010.

Στη συνέχεια αφού η κριτική επιτροπή YouTube δει όλα τα βίντεο των συμμετεχόντων θα επιλέξει τα 50 καλύτερα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να τα ψηφίσουν οι χρήστες του Youtube.

Τα 10 δημοφιλέστερα βίντεο θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ το καλύτερο θα κερδίσει 500.000 δολάρια και ο δημιουργός του, θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το σκηνοθέτη Ridley Scott και την ομάδα του για να πάει την ιδέα του ένα βήμα παραπέρα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μπουν
εδώ και να δηλώσουν συμμετοχή. Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Ενσωμάτωση αισθητήρων Kinect σε φορητούς υπολογιστές;

Σε λίγες μέρες αναμένουμε τον ερχομό του Kinect στην πλατφόρμα των Windows και τώρα φήμες θέλουν τη Microsoft να εργάζεται πάνω στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας ανίχνευσης κίνησης σε φορητούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ‘The Daily’, η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει τους πρώτους πρωτότυπους φορητούς υπολογιστές της εξοπλισμένους με αισθητήρες Kinect.

Οι συσκευές αυτές είναι πιθανότατα (Asus) netbooks με λειτουργικό σύστημα Windows 8, μικροσκοπικούς αισθητήρες εκεί όπου βρίσκεται συνήθως η webcam και IR LEDs στο κάτω μέρος της οθόνης. Όπως επιβεβαίωσε η Microsoft, οι συσκευές αποτελούν πράγματι επίσημα πρωτότυπα laptops με αισθητήρες Kinect.

Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, η τεχνολογία Kinect θα μπορούσε να βρει εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές σε ένα φορητό υπολογιστή. Πέρα από το προφανές που ειναι το gaming, σκεφτείτε πόσες άλλες δυνατότητες θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή κίνηση των χεριών ή των δαχτύλων όπως για παράδειγμα άνοιγμα εφαρμογών, εναλλαγή παραθύρων/εφαρμογών, χειρισμός λειτουργιών και πολλές άλλες.

Περισσότερες πληροφορίες ίσως μάθουμε τον επόμενο μήνα, με την κυκλοφορία της public beta του Windows 8. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ηackers δημιούργησαν σούπερ-ιό!

Μέρα με τη μέρα, οι δημιουργοί malware προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα μορφή και μέθοδο μόλυνσης. Εκτός από τα παραδοσιακά κακόβουλα λογισμικά (ιός, worm, κλπ), οι hackers μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα malware με τον συνδυασμό των ιδιοτήτων και άλλων malware.

Για παράδειγμα, τα Trojans με τα χαρακτηριστικά που έχουν συνδυάζουν δυνατότητες worm ή ιών. Αλλά αυτή τη φορά ήταν κάτι διαφορετικό.

Η εταιρεία προστασίας από malware, Bitdefender, εντόπισε ένα νέο είδος απειλής, όπου ο «εχθρός» επιτίθεται σε άλλον «εχθρό» και κατά λάθος ο ιός μολύνει το worm.

Πώς όμως μπορεί να συμβεί αυτό; Όταν ένας ηλεκτρονικός ιός ξεκινάει να μολύνει ένα σύστημα στο οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί κάποιο worm, ο ιός θα μολύνει τα αρχεία exe που υπάρχουν στο σύστημα συμπεριλαμβανομένου και του worm (το οποίο είναι ένα αρχείο exe).

Έτσι, όταν διαδοθεί το worm θα κουβαλάει μαζί του και τον ιό, τα δύο malware θα μολύνουν το σύστημα που έχει τεθεί ως στόχος. Αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ερευνητές έχουν ονομάσει αυτό το νέο είδος «Frankenmalware» και έχουν ανακαλύψει πάνω από 40.000 παρόμοιες συνυπάρξεις. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

DMARC: Facebook, Google, Microsoft και πολλές άλλες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε spam και phising

Μεγάλα ονόματα του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google, Microsoft, Yahoo και PayPal αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν μια λύση ενάντια στα phising (υποκλοπή προσωπικών δεδομένων) και spam emails.

Όλες μαζί δημιούργησαν ένα νέο σύστημα ταυτοποίησης email ονόματι DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) που υπόσχεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παραπάνω φαινομένων, μαθαίνοντας από προηγούμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με το DMARC, το πιο συχνό πρόβλημα με τα spam και phising σήμερα είναι ότι δημιουργούν σύγχυση και αβεβαιότητα μεταξύ των παρόχων email σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφάλειας τόσο των αποστολέων όσο και των παραληπτών των μηνυμάτων.

Ο Πρόεδρος του DMARC, Brett McDowel, δήλωσε:

“Τα phisning emails εξαπατούν κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και εταιρείες, με αποτέλεσμα την απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο email αλλά και στο Internet γενικότερα. Η συνεργασία της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την ενημέρωση των καταναλωτών αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την καταπολέμηση του φαινομένου.”

Στο DMARC συμμετέχουν πάροχοι email, κοινωνικά δίκτυα, ειδικοί σε θέματα σφαλείας και τραπεζικοί/οικονομικοί οργανισμοί, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα εγκριθεί ως πρότυπο από την IETF (Internet Engineering Task Force).

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε
εδώ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Οι Anonymous καλούν σε αποχή από τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας

Σε έναν ολόκληρο μήνα αποχής από αγορές που έχουν να κάνουν με προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας προτρέπουν το κοινό οι Anonymous, σε ανακοίνωσή τους. Θεωρούν μάλιστα ότι είναι η μόνη αντίδραση στα προτεινόμενα νομοσχέδια κατά της πειρατείας, SOPA και PIPA.

Ο «Μαύρος Μάρτιος» (Black March) υποστηρίζουν ότι θα χτυπήσει τα λόμπι των εταιρειών μουσικής, ταινιών και media ακριβώς εκεί που τα πονάει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους μάλιστα, τέσσερις εβδομάδες, αποχής από τέτοιες αγορές θα δημιουργήσει μία τεράστια τρύπα στα κέρδη των εταιρειών του χώρου των media και της διασκέδασης.

Θα είναι σημαντικό πλήγμα οικονομικό πλήγμα το οποίο με τη σειρά τους θα αντιληφθούν και οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, καθώς οι μετοχές θα καταρρεύσουν λόγω της τεράστιας απώλειας εσόδων, συμπληρώνουν. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Το Kepler ανακάλυψε 11 ηλιακά συστήματα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler συνεχίζει ακάθεκτο να ανακαλύπτει νέους πλανήτες. Τελευταίο του επίτευγμα η ανακάλυψη 11 ηλιακών συστημάτων στα οποία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 26 πλανήτες.

Η νέα ανακάλυψη

Κανένα από τα 11 ηλιακά συστήματα που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο δεν έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το δικό μας. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι το Kepler-33 ένα ηλιακό σύστημα το μητρικό άστρο του οποίου είναι πιο ηλικιωμένο από τον Ήλιο και μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε αυτό συνολικά πέντε πλανήτες. Όμως όλοι τους κινούνται πολύ κοντά στο άστρο και έτσι είναι εξαιρετικά μικρές αν όχι μηδαμινές οι πιθανότητες να διαθέτουν συνθήκες που να ευνοούν την παρουσία ζωής.

Στα 11 ηλιακά συστήματα εντοπίστηκαν συνολικά 26 πλανήτες η διάμετρος των οποίων είναι από 1.5-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το είδος αυτών των 26 πλανητών, αν δηλαδή πρόκειται για πετρώδεις πλανήτες όπως η Γη ή ο Άρης ή για πλανήτες αερίων όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Ο πλανητικός κατάλογος

Η νέα ανακάλυψη ανεβάζει τον αριθμό των εξωηλιακών πλανητών ή εξωπλανητών (όπως ονομάζονται οι πλανήτες που εντοπίζονται έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα) σε 729. Εξήντα από αυτούς τους 729 εξωπλανήτες έχει εντοπίσει το Kepler στα περίπου δύο χρόνια της λειτουργίας του.

Όμως το τηλεσκόπιο που έχει ως αποστολή την ανακάλυψη πλανητών έχει ήδη υποδείξει την παρουσία άλλων 2.300 πλανητών στην περιοχή που ερευνά η ύπαρξη των οποίων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αναμένεται όμως ότι σύντομα αρκετοί από αυτούς θα προστεθούν στην λίστα των εξωπλανητών.

Το Kepler αυτή τη στιγμή έχει στραμμένο το βλέμμα του στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας και παρατηρεί περισσότερα από 150 χιλιάδες άστρα για να εντοπίσει πλανήτες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ανακαλύπτει συνεχώς νέα ηλιακά συστήματα.




Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη

Ένας μικρός αστεροειδής, με μέγεθος περίπου όσο ένα λεωφορείο, πρόκειται να περάσει την Παρασκευή πολύ κοντά (για τα αστρονομικά δεδομένα) στη Γη, πολύ πιο κοντά από όσο απέχει το φεγγάρι, όμως δεν συνιστά κανένα κίνδυνο, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Ο αστεροειδής 2012BX34, που μόλις ανακαλύφθηκε, θα περάσει το απόγευμα της Παρασκευής σε απόσταση περίπου 59.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Έχει μήκος γύρω στα 11 μέτρα και δεν θα πέσει πάνω στον πλανήτη μας.

Ανακαλύφθηκαν 11 νέα πλανητικά συστήματα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ''Κέπλερ'' της NASA ανακάλυψε 11 νέα πλανητικά (ηλιακά) συστήματα που φιλοξενούν συνολικά 26 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες.

Η ανακάλυψη σχεδόν τριπλασιάζει τον αριθμό των άστρων που έχουν βρεθεί να έχουν πάνω από ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω τους. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 729 εξωπλανήτες και από αυτούς οι 61 έχουν εντοπισθεί από το ''Κέπλερ''.

Κάθε ένα από τα νέα εξωπλανητικά συστήματα περιλαμβάνει από δύο το μικρότερο έως πέντε εξωπλανήτες το μεγαλύτερο.

Το τελευταίο είναι το άστρο Κέπλερ-33, παλαιότερο και μεγαλύτερο από τον ήλιο μας, γύρω από το οποίο και οι πέντε πλανήτες του βρίσκονται σε ''σφιχτές'' τροχιές πιο κοντινές ακόμα και από τον Ερμή.

Οι εξωπλανήτες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, έχουν μέγεθος από μιάμιση φορά την ακτίνα της Γης έως μεγαλύτερο του Δία, ενώ οι 15 από τους 26 έχουν μέγεθος μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα. Περαιτέρω παρατηρήσεις απαιτούνται για να εντοπισθούν ποιοι είναι βραχώδεις σαν τον πλανήτη μας και ποιοι αέριοι γίγαντες.

Οι εξωπλανήτες κάνουν μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο τους (δηλαδή το έτος τους διαρκεί) από έξι έως 143 γήινες μέρες. Στην πλειονότητά τους οι τροχιές τους είναι πολύ κοντινές στον ήλιο τους, πιο κοντά από ό,τι η Αφροδίτη στον Ήλιο (η οποία έχει θερμοκρασία 464 βαθμών Κελσίου), άρα θα είναι ακόμα πιο καυτοί και συνεπώς θεωρείται απίθανο να φιλοξενούν ζωή.

Το ''Κέπλερ'' έχει ανακαλύψει, μέσα στα περίπου δυόμισι χρόνια λειτουργίας του, πάνω από 60 βεβαιωμένους εξωπλανήτες και πάνω από 2.300 υποψήφιους, που χρειάζονται επιβεβαίωση. ''Αυτό σημαίνει ότι ο γαλαξίας μας σίγουρα είναι γεμάτος πλανήτες όλων των μεγεθών και των τροχιών'', δήλωσε ο επιστήμων του ''Κέπλερ'' Νταγκ Χάντγκινς.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο εντοπίζει τους εξωπλανήτες μετρώντας την αλλαγή της φωτεινότητάς του άστρου τους, όταν ανάμεσα σε αυτό και στο ''Κέπλερ'' παρεμβάλλεται η τροχιά ενός πλανήτη. Για να υπάρξει επιβεβαίωση, πρέπει να ακολουθήσουν νέες παρατηρήσεις και από άλλα τηλεσκόπια.

Οι ανακαλύψεις των νέων πλανητών παρουσιάστηκαν με τέσσερις ξεχωριστές επιστημονικές μελέτες στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal" και στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας "Monthly Notices". Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Λέιζερ ακτίνων Χ αναπαράγει τις συνθήκες στο εσωτερικό του Ήλιου

Οι προσπάθειες δεκαετιών για την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης στο εργαστήριο δείχνουν να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά χάρη στο ισχυρότερο λέιζερ ακτίνων Χ του κόσμου, το οποίο δημιούργησε για πρώτη φορά στερεό πλάσμα στους δύο εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC, που βρίσκεται στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λέιζερ για να θερμάνουν ακαριαία έναν μικρό στόχο από φύλλο αλουμινίου.

Ο παλμός ακτινοβολίας που χτύπησε το στόχο διήρκεσε λιγότερο από ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Δεδομένου όμως ότι το συγκεκριμένο λέιζερ είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρό από οποιαδήποτε άλλη τεχνητή πηγή ακτίνων Χ, ο στόχος έφτασε σε θερμοκρασίες που απαντώνται μόνο στο εσωτερικό των άστρων.

O στόχος μετατράπηκε έτσι σε πλάσμα (ιονισμένο αέριο), το οποίο όμως παρέμεινε σε στερεά κατάσταση λόγω της υψηλής πυκνότητάς του. Αυτή η κατάσταση της ύλης ονομάζεται συχνά «θερμή πυκνή ύλη».

Τα
αποτελέσματα παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature.

Στο μέλλον, η τεχνολογία του βομβαρδισμού με λέιζερ ακτίνων Χ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναπαράγει τις πιέσεις και θερμοκρασίες που απαιτούνται για πυρηνική σύντηξη υδρογόνου, την αντίδραση που τροφοδοτεί τα άστρα.

Στερεό πλάσμα

Οι επιστήμονες μπορούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν πλάσμα σε αέρια κατάσταση αφαιρώντας τα ηλεκτρόνια από άτομα αερίων. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν καταφέρει να παράξουν στερεό πλάσμα από στέρεα υλικά, τα οποία δεν διαπερνώνται ακαριαία από την ακτινοβολία των λέιζερ όπως συμβαίνει με τα αέρια.

«Η δημιουργία εξαιρετικά θερμής, πυκνής ύλης είναι σημαντική από επιστημονική άποψη, προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των άστρων» σχολίασε ο Σαμ Βίνκο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Προκειμένου να παράξουν μια ομοιόμορφη μάζα στερεού πλάσματος, με διάμετρο μόλις ένα χιλιοστό του εκατοστού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το LCLS (Γραμμική Πηγή Σύμφωνου Φωτός), είναι ένα από τα πρώτα και σίγουρα το ισχυρότερο λέιζερ ακτίνων Χ, καθώς φτάνει σε πυκνότητα ισχύος τα 1017 Watt ανά τετραγωνικό εκατοστό.

«Το LCLS, που λειτουργεί στα μικρά μήκη κύματος των ακτίνων Χ, είναι το πρώτο που μπορεί να διεισδύσει σε ένα πυκνό στερεό προκειμένου να δημιουργήσει και ταυτόχρονα να μελετήσει μια ομοιόμορφη μάζα πλάσματος» λέει ο Μπομπ Νάγκλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο εργαστήριo SLAC.

Τα αποτελέσματα του πειράματος θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση για να εξεταστεί η ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν το σχηματισμό και τη συμπεριφορά της θερμής πυκνής ύλης.

Στο απώτερο μέλλον, θα μπορούσαν να αξιοποιηθεί σε συστήματα για την παραγωγή ανεξάντλητης και φθηνής ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου σε συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Ένα lego στο διάστημα

Δύο μαθητές από το Τορόντο έστειλαν έναν πλαστικό αστροναύτη Lego στο διάστημα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό αερόστατο που κατασκεύασαν μόνοι τους και εξοπλισμό που αγόρασαν από το Craiglist.

Πριν από δύο εβδομάδες οι 17χρονοι μαθητές, Μάθιου Χο και Μουχάμαντ Ασάντ, κόλλησαν ένα πλαστικό ανθρωπάκι Lego που κρατά την Καναδική σημαία πάνω σε ένα μπαλόνι γεμισμένο με ήλιο και έχοντας προσαρτήσει στην κατασκευή τους ένα κουτί με κάμερες και gps, το έστειλαν 82,000 πόδια μακριά. Το όλο εγχείρημα που κόστισε κάτι λιγότερο από 305 ευρώ απέδωσε πλάνα από το σύνολο της διαδρομής του Lego-ναύτη: από τη μαυρίλα του διαστήματος μέχρι και την επακόλουθη κάθοδό του, η οποία διήρκεσε 97 λεπτά.

Σύμφωνα με την Toronto Star που αποκάλυψε την ιστορία τα δύο παιδιά γνωρίστηκαν στο γυμνάσιο. Ο νεαρός Μουχάμαντ είχε μόλις μετακομίσει στο Τορόντο με τους γονείς του που είχαν έρθει μετανάστες από το Πακιστάν. Στην αρχή δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά αλλά έγινε γρήγορα φίλος με τον Χο και μαζί ξεκίνησαν το φιλόδοξο πρότζεκτ τους στο σπίτι του δεύτερου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο καθηγητής αστροφυσικής Δρ Μάικλ Ράιντ, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξήρε τα αγόρια, λέγοντας ότι το εγχείρημά τους «Δείχνει ένα τεράστιο βαθμό επινοητικότητας. Είναι κάτι εντυπωσιακό για δύο 17χρονα παιδιά»

Η Δανέζικη εταιρεία Lego από την άλλη έστειλε με ένα σημείωμα της συγχαρητήρια. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο οι οπαδοί των Lego χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας» δήλωσε ο διευθυντής των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Μάικλ Μακ Νάλι.


Πηγή: lifo.gr
Συνέχεια»

Hiriko: Το αυτοκίνητο του μέλλοντος

Το όνομά του είναι «Hiriko». Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, με την σφραγίδα του MIT, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διπλώνει, ενώ είναι σταθμευμένο, δίνοντας λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα των οδηγών στις πόλεις, που είναι ο χώρος στάθμευσης.

Οι επιβάτες του διθέσιου αυτοκινήτου μπαίνουν από το παρμπρίζ. Όταν διπλώνει το μήκος του δεν ξεπερνά το ενάμιση μέτρο. Όλα τα συστήματα ελέγχονται ψηφιακά, με την καλωδιακή επικοινωνία των μηχανικών τμημάτων. Μπαταρίες ιόντων λιθίου βρίσκονται αποθηκευμένες στο πάτωμα παρέχοντας αυτονομία περίπου 120 χιλιομέτρων.

Το «Hiriko», που είναι μια έμπνευση ερευνητών από το Media Lab του MIT, και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επτά βασκικές σχεδιαστικές εταιρίες, αναμένεται να περάσει στο στάδιο της παραγωγής το επόμενο διάστημα, ώστε να είναι διαθέσιμο στο κοινό το 2013, κυρίως μέσα από προγράμματα ενοικίασης.

«Το αποκαλώ κινητικότητα on demand», δηλώνει ο δημιουργός του οχήματος Ράιαν Τσιν υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία και το πράσινο αποτύπωμα του Hiriko είναι έως και πέντε φορές καλύτερα από άλλων αυτοκινήτων πόλης.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Χώρα των Βάσκων 20 δοκιμαστικά οχήματα. Ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει οι αρχές αρκετών πόλεων, ανάμεσά τους του Βερολίνου, της Βαρκελώνης, του Χονγκ Κονγκ και του Σαν Φρανσίσκο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές και με τους δήμους του Παρισιού, του Λονδίνου, των Βρυξελλών, του Ντουμπάι και της Βοστόνης.

Το Hiriko θα διατίθεται και προς πώληση με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στις 12.500 ευρώ, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των παραγγελιών.


Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

Η dubstep επιστροφή των Doors (!)

Τα εναπομείναντα μέλη των Doors και ο Αμερικάνος DJ και μουσικός παραγωγός Skrillex (ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της dubstep στις ΗΠΑ) συνεργάστηκαν ενώνοντας δυο τελείως διαφορετικούς κόσμους.

Οι Ray Manzarek, Robbie Krieger και John Densmore δέχτηκαν να εκσυγχρονίσουν τον ήχο των Doors με αφορμή το ντοκιμαντέρ Re:Generation. Καλλιτέχνες όπως οι DJ Premier, Mark Ronson, Pretty Lights και The Crystal Method αποδόμησαν (και άλλαξαν τελείως) κομμάτια από διαφορετικά είδη μουσικής. Τζαζ, κλασική μουσική, κάντρι, όλα μπήκαν στο μίξερ των παραγωγών. Στο μίξερ του Skrillex μπήκε το Breakin' A Sweat το ολοκαίνουριο τραγούδι των Doors.

Αυτό είναι το βίντεοκλίπ, στο οποίο εμφανίζονται και οι τρεις Doors και ο Skrillex.



Όταν ρωτήθηκε ο Ray Manzarek τι θα πίστευε ο μακαρίτης Τζιμ Μόρισον ήταν κατηγορηματικός:

"He'd love it. He was no purist. His words were his milieu. He might be, 'Don't fuck with my words,' but he'd be open for all kind of improvisations. He loved that stuff."

Είναι πολύ τυχερός που δε ζει ο Μόρισον κι έτσι μπορεί να λέει ότι θέλει. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Doors, σύμφωνα πάντα με τον Manzarek ενθουσιάστηκαν με την ηλεκτρονική παραγωγή και σκέφτονται να ενσωματώσουν ηλεκτρονικά στοιχεία σε επόμενο δίσκο τους. Πηγή: lifo.gr
Συνέχεια»

Τα Windows 8 δεν θα δέχονται φωτογραφίες από το χρήστη για wallpaper!

Η Microsoft ανακοίνωσε μέσα από το blog της, οτι στα Windows 8 οι χρήστες δε θα μπορούν να βάζουν όποια … φωτογραφία θέλουν στο background του Metro interface.

Η εταιρία υποστηρίζει οτι τα εικονίδια (tiles) χρησιμοποιούν πολύ χώρο με αποτέλεσμα να μην φαίνεται η φωτογραφία στο background οπότε δεν έχει νόημα η ύπαρξή της.

Με αφορμή αυτό, η Microsoft θα δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορα προεγκατεστημένα themes.

Μπορεί η εξήγηση αυτή της Microsoft να έχει κάποια λογική όμως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν οτι η εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει την παραμετροποίηση του λειτουργικού της όπως ακριβώς έχει κάνει η Apple τόσα χρόνια.

Τέλος να επισημάνουμε οτι το Metro interface είναι το νέο περιβάλλον εργασίας των Windows, το οποίο κυρίως προορίζεται για χρήση σε tablets ενώ οι χρήστες υπολογιστών θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σ’ αυτό και το κλασικό desktop που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Αλλάζει πολιτική η Google για το απόρρητο

Αν είστε ένας από τα εκατομμύρια χρήστες της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης Google, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google ή του YouΤube καλό θα είναι δώσετε προσοχή στην είδηση που ακολουθεί. Η Google αλλάζει την πολιτική της για την προστασία του προσωπικού απορρήτου, ώστε να επιτρέπεται ο εντοπισμός χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου, ενοποιεί σε μια τις 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου που ίσχυαν για τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να «απλουστεύσει» την εμπειρία του χρήστη, όπως αναφέρει.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες που οι χρήστες χορηγούν σε μια υπηρεσία της, με πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες, με στόχο καλύτερη αναζήτηση αποτελεσμάτων και τοποθέτηση διαφημίσεων.

Αλλά επικριτές της ενέργειας αυτής ανησυχούν ότι η εταιρεία δεν δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να επιλέξουν μη παρακολούθηση τους από το σύστημα. Ο επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Common Sense Media» εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει την αλλαγή της πολιτικής απορρήτου της Google «εξοργιστική και λίγο τρομακτική», όπως ίδιος αναφέρει. Και τονίζει ότι οι καταναλωτές, κυρίως έφηβοι και παιδιά, δεν έχουν την επιλογή αποχώρησης από τις υπηρεσίες της Google. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Νέες αλλαγές στο YouTube: Ανανεωμένα Browse Page, Video Editor και Video Manager

Μετά την πλήρη ανακαίνιση του YouTube τον περασμένο Δεκέμβριο, η Google αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες αλλαγές της δημοφιλέστερης υπηρεσίας video στον κόσμο, που αφορούν το σχεδιασμό της σελίδας ‘Browse’ καθώς και τις λειτουργίες ‘Video Editor’ και ‘Video Manager’.

Η Browse Page αποκτά μια πιο καθαρή εμφάνιση με έμφαση στην ανακάλυψη νέων καναλιών και video. Εκεί θα μπορείς να βλέπεις τα video με τα περισσότερα views για τη σημερινή ημέρα αλλά και προτεινόμενα video βάσει των όσων έχεις παρακολουθήσεις στο παρελθόν. Τέλος, χάρη στη νέα λειτουργία ‘Play All’, θα μπορείτε να παρακολουθείτε ασταμάτητα όλα τα video σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ή κανάλι.

Νέα εμφάνιση έχει αποκτήσει και η λειτουργία Video Editor, περισσότερο προσαρμοσμένη στο συνολικό σχεδιασμό του YouTube και με νέο Timeline που τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στην υπηρεσία iMovie της Apple.

Τέλος, οι αλλαγές έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία Video Manager και αφορούν κυρίως το feedback των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν μια νέα λειτουργία Search History, στατιστικά like και dislike και δυνατότητα ταξινόμησης βάσει δημοτικότητας.Οι αλλαγές στη Browse Page και το Video Editor είναι ήδη ορατές, ενώ η ανανεωμένη λειτουργία Video Manager θα κάνει την εμφάνιση της μέσα στις επόμενες μέρες. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»