Γιγάντιος ανεμοστρόβιλος πλήττει τον ήλιο

Ανεμοστρόβιλος που αποτελείται από καυτά αέρια και είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από τη διάμετρο της γης σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του από την επιφάνεια του ήλιου με ταχύτητα 300 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα.

Συγκριτικά οι γήινοι τυφώνες αναπτύσσουν ταχύτητες περίπου 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα αέρια που αποτελούσαν το υλικό του ανεμοστρόβιλου είχαν θερμοκρασίες από 50 χιλιάδες έως 2 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και απλώνονταν σε μια γραμμή μετώπου περίπου 200 χιλιομέτρων.

Η κίνηση αυτή διήρκησε περίπου τρεις ώρες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τυφώνα στον ήλιο που κινηματογραφήθηκε ποτέ.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι να προκαλούν τις λεγόμενες «φωτοβολίδες», δηλαδή τεράστια σύννεφα ζεστού, ηλεκτρικά φορτισμένου ηλιακού υλικού που εκτινάσσονται στο διάστημα.

Αυτό ενδέχεται να επηρεάζει τους δορυφόρους, την εναέρια κυκλοφορία ακόμη και γραμμές μεταφοράς ενέργειας στη Γη.


Πηγή: skai.gr, web
Συνέχεια»

Ενα δισ. άστρα σε μια εικόνα!

Αστρονόμοι από τη Βρετανία και τη Χιλή σε συνεργασία με ειδικούς από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Κέιμπριτζ επεξεργάστηκαν εικόνες και δεδομένα από δύο επίγεια τηλεσκόπια δημιουργώντας τελικά μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα τμήμα του Γαλαξία που φιλοξενεί περίπου ένα δισεκατομμύριο άστρα.

Η τελική φωτογραφία αποτελεί σύνθεση εικόνων στο υπέρυθρο του φάσματος που τράβηξαν τηλεσκόπια τα οποία είναι τοποθετημένα και στο νότιο και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας. Πρόκειται για το τηλεσκόπιο UKIRT (UK Infrared Telescope) που βρίσκεται στη Χαβάι και το τηλεσκόπιο Vista στη Χιλή.

«Αυτή η εκπληκτική εικόνα μας δίνει μια νέα οπτική του Γαλαξία και δείχνει τις ανακαλύψεις που μπορούν να γίνουν πραγματοποιώντας παρατηρήσεις ευρείας κλίμακας του Διαστήματος» τονίζει ο Ντικ Κρος, καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

40.000 χρόνια πριν οι πρώτες προσπάθειες γραφής;

Σπήλαια στη Γαλλία ίσως αποκαλύπτουν την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσω της γραφής! Τα σπήλαια είχαν ανακαλυφθεί πριν από πολλά χρόνια και από τότε οι επιστήμονες είχαν εντυπωσιαστεί από τις τοιχογραφίες και τα σχέδια που υπήρχαν ζωγραφισμένα μέσα σε αυτά, που έχουν ήδη χρονολογηθεί ότι δημιουργήθηκαν πριν από 30.000 με 40.000 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα όμως, μετά από μία νέα ανάλυση και πιο προσεκτική εξέταση των σχεδίων που υπάρχουν εκεί, οι ζωγραφιές δεν αποτελούν μόνο μία καλλιτεχνική έκφραση, αλλά μέσα σε αυτές είναι πιθανό να υπάρχουν και στοιχεία γραφής.

Τα σημάδια που ανέλυσαν οι ερευνητές αρχικά είχαν θεωρηθεί σαν κάποιες τυχαίες γραμμές, τελείες, και άλλα σχήματα που υπήρχαν στις τοιχογραφίες, και εκτιμούσαν πως δεν είχαν καμία σημασία. Τελικά, όμως, όπως προκύπτει, μάλλον επρόκειτο για σύμβολα που χρησιμοποιούσε ο προϊστορικός άνθρωπος για να επικοινωνήσει. Μάλιστα, τα σύμβολα αυτά είχαν προτιμηθεί έναντι των εικόνων που υπήρχαν στις τοιχογραφίες σαν μέσο επικοινωνίας.

Ποιος έκανε τα χαραγματα;

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος των σπηλαίων που έκανε τα συγκεκριμένα χαράγματα; Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τις ιστορικούς Genevieve von Petzinger και April Nowell από το Πανεπιστήμιο Victoria Του Καναδά, που καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκωδικοποίησή τους, προτείνει ότι κάποιες φυλές που ήρθαν από την Αφρική στην Ευρώπη έφεραν μαζί τους και αυτή τη «διαφορετική» γλώσσα.

Η April Nowell προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Ήταν ένα μέσο επικοινωνίας πληροφοριών με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και η συνοχή των ζευγών των ζώων που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες υποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό νόημα. Βλέπουμε ότι ίσως είναι οι πρώτες αναλαμπές ενός στοιχειώδους συστήματος γλώσσας.»

Η April Nowell ανέφερε σχετικά: «Πραγματικά ένιωσα μεγάλη έκπληξη από αυτή την ανακάλυψη. Η πολύ μεγάλη, η απίστευτη ποικιλία των σχεδίων, δείχνει ότι η επανάσταση των συμβόλων μπορεί να έχει συμβεί πριν από την άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Ευρώπη.»

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τότε ανατρέπονται οι γνώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα για την πολιτιστική ανάπτυξη των προγόνων μας, καθώς και οι ιστορικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Και αυτό γιατί τα παλαιότερα αρχεία που είχαμε στη διάθεση μας και υποδείκνυαν χρήση της γραφής χρονολογούνται 5.000 χρόνια πριν, σε αντίθεση με τα τωρινά ευρήματα που μπορεί να πηγαίνουν και 40.000 χρόνια πίσω στο χρόνο. Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

Απολίθωμα άγνωστου προγόνου μας επιβεβαιώνει ότι η «Λούσι» δεν ζούσε μόνη...

Ένας από τους πιο διάσημους ανθρωπίδες προγόνους μας, η «Λούσι» δεν ήταν μόνη. Περίπου την ίδια εποχή που εκείνη ζούσε, πριν από 3,4 εκατ. χρόνια, και στην ίδια περιοχή, περιφερόταν κι ένα άλλο είδος που κάποιες φορές μπορούσε να περπατήσει όρθιο στα δύο του πόδια, αν και κάπως αδέξια, ενώ κατά κύριο λόγο ζούσε πάνω στα δέντρα, όπως οι πίθηκοι. Αυτό προκύπτει από την ανακάλυψη του σπάνιου απολιθώματος ενός μη πλήρους δεξιού ποδιού στην Αιθιοπία, το οποίο πιθανότατα παραπέμπει σε ένα ξεχωριστό προϊστορικό παρακλάδι της προ-ανθρώπινης οικογένειας.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει πως πάνω από ένα προ-ανθρώπινα είδη ζούσαν στην Ανατολική Αφρική πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και το καθένα είχε τον δικό του τρόπο να μετακινείται, πότε στα τέσσερα και πότε στα δύο πόδια.

Το εύρημα ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη των ανθρώπων και στη σταδιακή ανάπτυξη της ικανότητάς τους να περπατάνε όχι στα τέσσερα πόδια, όπως οι πίθηκοι, αλλά στα δύο. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το είδος των προγόνων μας από όπου προέρχεται το απολίθωμα του ποδιού. Μόνο αν βρεθούν πρόσθετα απολιθώματα κρανίου και δοντιών, θα μπορεί να γίνει μια ταυτοποίηση. Μία πιθανότητα είναι ότι σχετίζεται με το γένος του Αρδιπίθηκου (ramidus), που ζούσε πριν από 4,4 εκατ. χρόνια στην Αιθιοπία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αιθιοπικής καταγωγής παλαιοανθρωπολόγο Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Κλίβελαντ του Οχάιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», εκτιμούν, με βάση την ανατομία του ποδιού, ότι το πλάσμα μπορούσε να βαδίζει όρθιο κατά καιρούς, όταν δεν ζούσε στα δέντρα, αν και προτιμούσε ακόμα τη δεύτερη λύση.

Το νέο απολίθωμα βρέθηκε στην περιοχή Αφάρ, περίπου 520 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα. Το 1974 είχε ανακαλυφθεί από τον παλαιοντολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον στην ίδια περιοχή του Αφάρ η διάσημη «Λούσι» (Αυστραλοπίθηκος Αφαρένσις), σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από εκεί που έγινε η νέα ανακάλυψη. Η ανατομία του ποδιού της «Λούσι» δείχνει ότι, μολονότι το σώμα και ο εγκέφαλός της δεν ήταν πολύ μεγαλύτερα από ενός χιμπατζή, μπορούσε να βαδίσει όρθια σχεδόν κανονικά, ενώ το μυστηριώδες είδος που μόλις ανακαλύφθηκε, δεν είχε ακόμα κάνει στον ίδιο βαθμό τη μετάβαση από τα δέντρα στη δίποδη ζωή των πεδιάδων.

Η συνύπαρξη των δύο ειδών, κατά τους επιστήμονες, η οποία πιθανώς κράτησε ένα εκατομμύριο χρόνια (η «Λούσι» εμφανίστηκε πριν από 4 εκατ. χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 3 εκατ. χρόνια), δείχνει ότι μάλλον υπήρχαν περισσότεροι από ένας εξελικτικοί δρόμοι που οδήγησαν τους προγόνους μας στην εγκατάλειψη της ζωής στα δέντρα (ιδίως τις νύχτες για προστασία) και στην πλήρη υιοθέτηση του βαδίσματος στα δύο πόδια. Το βάδισμα αυτό ήταν η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους ανθρωπίδες προγόνους μας και στους πιθήκους (οι ανθρωπίδες είναι εκείνα τα είδη που είναι πιο συγγενικά με τον άνθρωπο παρά με τους χιμπατζήδες).


Πηγή: in.gr, youtube.com
Συνέχεια»

Αλλαγές στο σύστημα σχολιασμού παρουσιάζει η Facebook

Αλλαγές πραγματοποιεί στο σύστημα σχολιασμού της η Facebook αυτή τη βδομάδα επιτρέποντας στους εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία να στέλνουν ως συνδέσμους μεμονωμένα σχόλια αλλά και να μην χρειάζεται να βλέπουν αυτά που έχουν επισημανθεί ως spam.

Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο ενεργοποίησε τα permalinks στα σχόλια και έτσι μπορεί κανείς επιλέγοντας ένα από αυτά να λάβει τον αντίστοιχο σύνδεσμο, τον οποίο και μπορεί να μοιραστεί με οποιονδήποτε άλλον. Ήταν μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα που έλειπε και επιτέλους προσφέρθηκε από την Facebook.

Επίσης, μέχρι τώρα τα σχόλια χαμηλής ποιότητας που ήταν επισημασμένα ως spam εμφανίζονταν γκριζαρισμένα ανάμεσα και στα υπόλοιπα σχόλια. Πλέον, αυτά θα είναι κρυμμένα αυτόματα ενώ και οι administrators θα μπορούν να τροποποιούν τα spam σχόλια με ένα απλό κλικ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Δικαστήριο απαλλάσει το Rapidshare από την παρακολούθηση των χρηστών του

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της δημοφιλούς ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Rapidshare, το οποίο πριν από λίγες ημέρες άσκησε έφεση σε μια απόφαση που την υποχρέωνε να καταγράφει τα αρχεία των χρηστών της για παράνομο υλικό. Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται μερική νίκη για την ιστοσελίδα, η οποία κρίθηκε ότι λειτουργεί νόμιμα στη χώρα.

Η διαμάχη ξεκίνησε από τον όμιλο GEMA πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο εν λόγω όμιλος προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής αξίωνε από το Rapidshare την υποχρέωσή του να κατασκευάσει ένα εργαλείο που θα κατέγραφε τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες στην υπηρεσία. Στελέχη της ιστοσελίδας διαμοιρασμού περιεχομένου δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι μετά τη σημερινά απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο συμφωνεί και λαμβάνει θετικά υπόψιν την επιχειρηματολογία και τα νομικά σημεία “κλειδιά” που τονίστηκαν.

Παρά την απόφαση υπέρ του Rapidshare να μην είναι αναγκασμένο να παρακολουθεί τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες του, είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί τρίτες ιστοσελίδες που ενσωματώνουν συνδέσμους προς τις υπηρεσίες του για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία σχεδιάζει να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα και να αρθεί και η παραπάνω υποχρέωσή του. Πηγή: insomnia.gr
Συνέχεια»

Η LG ξεκινά πρώτη στον κόσμο τη μαζική παραγωγή πλαστικής οθόνης ePaper

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρίες προσπαθούν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία e-paper και έχουμε δει πρόσφατα τις έγχρωμες Fujitsu FLEPia και Bridgestone Aerobee, αλλά και παλαιότερα την πρόταση της Sony, ωστόσο, η LG είναι η πρώτη που ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μαζικής παραγωγής για τη δική της εύκαμπτη οθόνη epaper (EPD), που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενης γενιάς eBook readers!

Η LG EPD βασίζεται στην τεχνολογία e-ink, έχει μέγεθος 6” και ανάλυση 1024 x 768, πάχος μόλις 0.7mm (33% λεπτότερη από τις σημερινές), βάρος 14gr (το μισό από τις σημερινές), μεγαλύτερη ανθεκτικότητα (αντέχει σε πτώσεις από 1.5m), ενώ η εταιρία υπόσχεται αίσθηση ότι αφήνει την αίσθηση χαρτιού.

LG Display Begins Mass Production of World’s First Plastic E-Paper Display

With advancements in functionality and design, Plastic EPD to revolutionize E-Book market

Seoul, Korea (March 29, 2012) – LG Display [NYSE: LPL, KRX: 034220], a leading manufacturer of thin-film transistor liquid crystal display, announced today that it has started mass production of the world’s first plastic electronic paper display (EPD) for use in E-Books. The 6″ XGA (1024×768), e-ink, plastic EPD is expected to revolutionize the E-Book market with its advancements in functionality and design.

“With the world’s first plastic EPD, LG Display has once again proven its reputation for leadership and innovation with a product we believe will help greatly popularize the E-Book market,” said Mr. Sang Duck Yeo, Head of Operations for LG Display’s Mobile/OLED division. “Based on our success in mass-producing plastic EPD, we are excited as we look toward applying concepts from this experience to future developments like plastic OLED and flexible displays.”

Innovations in Functionality and Design
The world’s first plastic EPD from LG Display offers users a paper-like reading experience with a plastic substrate that is as slim as cell phone protection film, and a flexible design that allows bending at a range of 40 degrees from the center of the screen. Compared to glass EPD of the same size and resolution, LG Display’s plastic EPD realizes a super slim thickness of 0.7mm which is 1/3 slimmer than existing glass EPD; as well as a weight of 14g which is more than 1/2 lighter.

E-Book users have long expressed a desire for more durable EPD, since around 10% of them have damaged their product screens from accidentally dropping or hitting them. When LG Display’s plastic EPD was put through repeated drop tests, from 1.5m above the ground or the average height of reading when standing, no damage resulted. When put through a break/scratch test involving hitting the display with a small urethane hammer, no scratches or breakage resulted.

As EPD gets thinner, lighter, and more durable with the introduction of plastic EPD, E-Books will be able to offer certain unique benefits compared to smart devices and tablets, including reduced eye fatigue and more efficient electricity consumption in addition to lower prices.

A Manufacturing Breakthrough
LG Display developed a unique technique to utilize the high TFT process, typically employed in general LCD manufacturing and with temperatures exceeding 350 degrees, in the production of its plastic EPD. By overcoming the obstacles associated with applying the existing production process to heat susceptible plastic, LG Display achieved a breakthrough with the successful mass production of plastic EPD able to maintain strong durability in high temperatures.

Availability
The world’s first mass-produced plastic EPD from LG Display will first be supplied to ODM companies in China, followed by completed products to be released in Europe at the beginning of next month. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ρομπότ-κατάσκοπος πηδάει σε ύψος εννέα μέτρων!

Πολλά ρομπότ έχουν φτιαχτεί για κατασκοπία. Στα περισσότερα από αυτά οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο μέγεθος και στους τροχούς προκειμένου οι μηχανές να περνούν διάφορα εμπόδια. Το συγκεκριμένο όμως, όχι μόνο είναι μικρό, αλλά έχει την ικανότητα να πηδάει και τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του...

Ακόμα και αν αυτά τα εμπόδια έχουν ύψος 9 μέτρων. Το «Sand Flea» είναι μια μικρή μηχανή με τέσσερις τροχούς που κατασκευάστηκε από τη Boston Dynamics.

Όταν το «Sand Flea» βρεθεί μπροστά σε ένα τοίχο, τότε ειδικά πιστόνια εκτοξεύουν το ρομποτάκι, το οποίο αφού περάσει το εμπόδιο συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Σύμφωνα με την Boston Dynamics, το «Sand Flea» έχει ένα σύστημα σταθερότητας που προσανατολίζει το ρομπότ κατά τη διάρκεια της πτήσης και παρέχει σταθερή εικόνα για το βίντεο. Παράλληλα μέσω αυτού του συστήματος ελέγχεται και η διαδικασία της προσγείωσης.


Πηγή: techit.gr, youtube.com
Συνέχεια»

Ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τους κινητήρες του Apollo 11

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει στο βυθό τους κινητήρες που ανατινάχθηκαν από το διαστημόπλοιο Apollo 11, λίγο μετά την προσεδάφισή του στη Σελήνη κατά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή το 1969...

Σε ανακοίνωσή του σε ιστότοπο, ο Μπέζος ανέφερε ότι οι πέντε κινητήρες εντοπίστηκαν με τη χρήση προηγμένεων σόναρ περίπου 14.000 πόδια (4.300 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι κινητήρες αυτοί αποτελούσαν τμήμα του τεράστιου πυραύλου που μετέφερε το Apollo 11 από την ατμόσφαιρα της Γης στη Σελήνη και ανατινάχθηκαν λίγο πριν το διαχωρισμό τους, πέφτοντας κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ανακοίνωση του ιδρυτή της Amazon έρχεται λίγο μετά την επιτυχημένη κατάδυση του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη.

Ανακοινώνοντας την ανακάλυψή του ο Μπέζος περιέγραψε τους πυραύλους αυτούς ως ένα «σύγχρονο θαύμα» της εποχής, με 32 εκατομμύρια ιπποδύναμη που κατανάλωναν 2,720 κιλά κηροζίνη και υγρό οξυγόνο ανά δευτερόλεπτο.

Ο Μπέζος θα ζητήσει την άδεια από τη NASA να εκθέσει μία από τις ρουκέτες στο Μουσείο που βρίσκεται στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Το αρχαιότερο ηλιακό σύστημα στο Σύμπαν

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σε απόσταση 375 ετών φωτός από τη Γη ένα ηλιακό σύστημα το οποίο είναι το αρχαιότερο που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Γύρω από το άστρο HP 11952 εντοπίστηκαν να κινούνται δύο γιγάντιοι πλανήτες οι οποίοι όπως εκτιμούν οι ειδικοί δημιουργήθηκαν πριν από 12,8 δισεκατομμύρια έτη...

Η Μεγάλη Έκρηξη υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 13.8 δισεκατομμύρια έτη, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πλανήτες είναι από τα αρχαιότερα κοσμικά αντικείμενα αφού μετά τη γέννηση του Σύμπαντος χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους άστρα, πλανήτες και γαλαξίες.

Πλανήτες μαθουσάλες

Την ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck χρησιμοποιώντας τα πολύ ισχυρά τηλεσκόπια του παρατηρητηρίου La Silla Paranal στη Χιλή. Ο ένας πλανήτης έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο άλλος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Δία! Ο μικρότερος πλανήτης, ο HP 11952c, βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή σε διάστημα 7 ημερών. Ο μεγαλύτερος πλανήτης, ο HP 11952b, ολοκληρώνει την περιστροφή σε περίπου 9 μήνες.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η δημιουργία πλανητών στο πρώιμο Σύμπαν ήταν αδύνατη εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων κοσμικών υλικών για αυτόν τον σκοπό. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν στην παιδική του ηλικία δεν διέθετε μεταλλικά και βαρέα στοιχεία, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός πλανήτη.

Η ζωή εκεί

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για εξωτικούς κόσμους και σε περίπτωση που υπήρχαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν μορφές ζωής θα ήταν/είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στη Γη. «Αν πάντως υπήρχε εκεί ένας εξελιγμένος πολιτισμός θα είχε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την επέκταση και εξέλιξη του Σύμπαντος, τη δημιουργία των πρώτων άστρων και γαλαξιών» αναφέρει ο καθηγητής Τζόνι Σετιάουαν που ήταν επικεφαλής των ερευνητών. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Το Cassini καταγράφει τους θεαματικούς πίδακες πάγου και υδρατμών του Εγκέλαδου

Το σκάφος «Κασίνι» έκανε ένα νέο κοντινό πέρασμα από το νότιο πόλο του Εγκέλαδου, του δορυφόρου του Κρόνου, ενισχύοντας την πεποίθηση των επιστημόνων ότι διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό υγρού νερού.

Το πέρασμα έγινε, σύμφωνα με το BBC, σε υψόμετρο 74 χιλιομέτρων και το σκάφος μπόρεσε να μελετήσει από κοντά τους θεαματικούς πίδακες πάγου και υδρατμών που ξεπηδάνε από τους πόλους του δορυφόρου.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι πίδακες, που ξεπηδάνε με ορμή προς το διάστημα μέσα από μεγάλες σχισμές στο έδαφος, τροφοδοτούνται από ένα ωκεανό που βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει άλατα μέσα στους περίεργους πίδακες, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται σε επαφή με τα πετρώματα στο εσωτερικό του δορυφόρου.

Αυτό καθιστά τον Εγκέλαδο ένα σημαντικό στόχο για την αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής, καθώς τα πετρώματα είναι πιθανό ότι τροφοδοτούν το νερό με χημικά συστατικά που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν σε αστρονομικό συνέδριο τα νέα στοιχεία, με επικεφαλής τον Τέρι Χέρφορντ του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, πιστεύουν ότι η δημιουργία των πιδάκων σχετίζεται με τη βαρυτική επίδραση που ασκεί ο Κρόνος πάνω στο δορυφόρο του, όμως δεν είναι βέβαιοι ότι αυτή η εξήγηση αρκεί.

Ο Εγκέλαδος περιφέρεται γύρω από τον μητρικό πλανήτη του σε μία παραμορφωμένη οβάλ τροχιά, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική διαχρονική αυξομείωση της βαρυτικής επίδρασης, την οποία δέχεται από τον γιγάντιο Κρόνο.

Η επίδραση αυτή συμπιέζει περιοδικά το εσωτερικό του Εγκέλαδου δημιουργώντας περιοχές με μεγάλη θερμότητα και έντονη γεωλογική δραστηριότητα, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να εκτινάσσονται οι πίδακες του νερού από επιφανειακές ρωγμές.

Το νέο κοντινό πέρασμα του «Κασίνι» (που αποτελεί κοινή αποστολή της αμερικανικής NASA και της ευρωπαϊκής ESA) από τον δορυφόρο θα γίνει τον Οκτώβριο του 2015. Το σκάφος έφθασε για πρώτη φορά στο σύστημα του Κρόνου το 2004 και έκτοτε μελετά τον ίδιο και τους δορυφόρους του. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Η Αρκτική ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή

Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός θα πάψει σύντομα να είναι παγωμένος τα καλοκαίρια– πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες ως τώρα προγνώσεις. Αυτό υποστηρίζει μια νέα και πολυαναμενόμενη μελέτη η οποία αναλύοντας όλα τα διαθέισμα δορυφορικά δεδομένα διαπίστωσε ότι την τελευταία πενταετία οι αρκτικοί πάγοι συρρικνώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα των ειδικών.

Ο βρετανός κλιματολόγος που τη διεξήγαγε υποστηρίζει ότι το σύστημα των μόνιμων πάγων της Αρκτικής έχει ξεπεράσει το «οριακό σημείο» του (tipping point) ακολουθώντας πλέον μια φθίνουσα πορεία προς την εξαφάνιση – τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες.

Χρονιά ορόσημο κρίνεται το 2007, το έτος κατά το οποίο είδαμε τους αρκτικούς πάγους να λιώνουν σε βαθμό ρεκόρ και το Βορειοδυτικό Πέρασμα να ανοίγει για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα.

Δεδομένα από το 1979

Ο Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Εξετερ εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ως προς τα διάφορα «οριακά σημεία» που θεωρούνται επικίνδυνα για το κλίμα του πλανήτη. Για να εξακριβώσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα των αρκτικών πάγων μελέτησε ημέρα προς ημέρα όλα τα δορυφορικά δεδομένα για την παγοκάλυψη των βόρειων πολικών περιοχών από τότε που αυτά άρχισαν να συγκεντρώνονται, το 1979.

Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας τη μελέτη του στο συνέδριο «Η Γη υπό πίεση» (Earth Under Pressure) στο Λονδίνο, από το 2007 και μετά, η διαφορά της παγοκάλυψης ανάμεσα στη χειμερινή και τη θερινή περίοδο άρχισε να αυξάνεται, χωρίς τα αναμενόμενα δείγματα αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα έγινε κατά ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν εξαιτίας του πρωτοφανούς βαθμού στον οποίο λιώνουν οι πάγοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπαν τα διάφορα μοντέλα που είχαν αναπτυχθεί.

Μεταβολή με μόνιμα αποτελέσματα

Το καλοκαίρι του 2007 η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί επειδή διαπιστώθηκε ότι το λιώσιμο των πάγων είχε «χτυπήσει» ρεκόρ περιορίζοντας την παγοκάλυψη των αρκτικών περοχών στη μικρότερη έκταση που είχε καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Παρ’ όλα αυτά τα μοντέλα που ανέπτυσσαν οι ερευνητές με βάση τις θεωρίες για τη δυναμική των πάγων έδειχναν ότι αυτοί θα έπρεπε να ανακάμπτουν πλήρως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανεξάρτητα από την καλοκαιρινή τους συρρίκνωση.

Η μελέτη του κ. Λέντον ωστόσο δείχνει το αντίθετο. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους, η παγοκάλυψη της Αρκτικής δεν έχει ανακάμψει ποτέ ύστερα από το μέγιστο χαμηλό του 2007. «Το σύστημα έχει ξεπεράσει ένα οριακό σημείο» δήλωσε ο ερευνητής.

Αλλοι κλιματολόγοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη μελέτη, η οποία θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση, προτού είναι σε θέση να την εξετάσουν λεπτομερώς. Δήλωσαν ωστόσο ότι αν τα ευρήματά της επιβεβαιωθούν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα υπάρχοντα μοντέλα μας. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Social media και e-mail μας... ενώνουν

Οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη συνδέονται χάρη στο e-mail και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Το 85% των κατοίκων του κόσμου που συνδέονται ηλεκτρονικά στέλνουν και λαμβάνουν e-mail και το 62% επικοινωνούν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στην Ινδονησία, την Αργεντινή και την Ρωσία, που διαθέτουν τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ινδονήσιους και σχεδόν το 75% των κατοίκων της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής επισκέπτονται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, προκύπτει από την νέα δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters.

Η εταιρία Ipsos πραγματοποίησε την δημοσκόπηση διαδικτυακά σε 24 χώρες και σε δείγμα 19.216 ανθρώπων.

Η χρήση e-mail είναι μεγαλύτερη στην Ουγγαρία, όπου το 94% των πολιτών επικοινωνούν ηλεκτρονικά.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά στην Σουηδία, το Βέλγιο, την Ινδονησία, την Αργεντινή και την Πολωνία.

Η Σαουδική Αραβία, όπου το 46% των πολιτών απάντησαν ότι επικοινωνούν μέσω e-mail, έχει τον μικρότερο αριθμό χρηστών ακολουθούμενη από την Ινδία με 68% και την Ιαπωνία με 75%. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, οκτώ με εννέα στους δέκα ερωτηθέντες επικοινωνούν με e-mail. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Επιστήμονες δημιουργούν πλαστικό που μπορεί να αναπλάθεται στο φως

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιου Μισσούρι των ΗΠΑ παρουσίασαν έρευνα σύμφωνα με την οποία ένα κομμάτι πλαστικού μπορεί να αλλάζει χρώμα όταν καταστρέφεται και μετά να αναγεννάται όταν εκτεθεί σε φως...

Το πλαστικό προσπαθεί ουσιαστικά να μιμηθεί την φύση με το να εκπέμπει ένα κόκκινο σήμα όταν καταστρέφεται και μετά να αναγεννάται όταν εκτεθεί σε ορατό φως ή θερμοκρασιακές αλλαγές.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη με την ανάπτυξη ενός πλαστικού με μοριακές συνδέσεις που ενώνουν τα χημικά που αποτελούν το συνηθισμένο πλαστικό. Μια γρατσουνιά ή χτύπημα «σπάει» αυτές τις συνδέσεις, οι οποίες αλλάζουν μορφή και χρώμα σε κόκκινο. Στη συνέχεια εάν εκτεθεί σε φως ή υποβληθεί σε θερμοκρασιακές μεταβολές ή αλλαγές σε pH οι συνδέσεις αναπλάθονται και το κόκκινο χρώμα φεύγει.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές απ’ ότι φαίνεται οπότε όσες φορές και να χτυπήσετε το τηλέφωνό σας αυτό θα γιατρεύεται διαρκώς.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με το πότε η τεχνολογία αυτή μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά και σε μελλοντικές συσκευές. Φαίνεται, όμως, ότι ίσως και να μην το δούμε ποτέ αφού η ομάδα του πανεπιστημίου ενδιαφέρεται κυρίως σε πλαστικά που αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μια κατάσταση που δεν είναι συνηθισμένη για κινητά. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Νέος ανιχνευτής ψεύδους βάσει των κινήσεων των ματιών του ομιλητή

Ερευνητές του University of Buffalo ανέπτυξαν ένα νέο ανιχνευτή ψεύδους που κρίνει αν ο ομιλητής ψεύδεται ή όχι βάσει των κινήσεων των ματιών του...

Από το σύνολο των 40 βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων, το σύστημα κατόρθωσε να εντοπίσει σωστά το 82.5% των περιπτώσεων όπου οι υποψήφιοι ψεύδονταν. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο από τους επαγγελματίες ανακριτές όσο και από τον πολύγραφο, η ακρίβεια των οποίων υπολογίζεται περίπου στο 65%.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα κάνει χρήση μιας στατιστικής μεθόδου που προσδιορίζει πώς ο άνθρωπος κινεί τα μάτια του σε δύο διαφορετικές καταστάσεις: κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης συζήτησης και σε μια ερώτηση που τον βάζει σε σκέψεις για το αν θα απαντήσει με ειλικρίνεια ή όχι.

Το σύστημα θεωρεί ότι ο ομιλητής ψεύδεται σε περίπτωση που αλλάξει η κίνηση των ματιών του στα παραπάνω δύο σενάρια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία δεν είναι 100% ακριβής, γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων -οι λεγόμενοι άριστοι ψεύτες- έχει την ικανότητα να διατηρεί τη φυσιολογική κίνηση των ματιών του ακόμα και όταν ψεύδεται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα εξετάζουν τη γλώσσα του σώματος και την οπτική επαφή. Κάτι τέτοιο θυμίζει το σενάριο της επιτυχημένης σειράς ‘Lie to Me’ όπου ο πρωταγωνιστής ανιχνεύει πότε οι ύποπτοι που εξετάζει ψεύδονται βάσει των εκφράσεων του προσώπου και των κινήσεων του σώματός τους. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Τι ιδιαίτερο θα έχει η "σούπερ Σελήνη" της 6ης Μαίου 2012;

Το φαινόμενο της "σούπερ σελήνης" ( super moon) ή αλλιώς "περίγειο" δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν είναι πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει διαφοροποιήσεις που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω στο Φεγγάρι, η Γη και ο Ήλιος. Όταν μια Πανσέληνος συμβαίνει πολύ κοντά στο περίγειο της Σελήνης και η απόσταση της από τον πλανήτη μας είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειο της τότε έχουμε το φαινόμενο της "σούπερ σελήνης".

Αν και κάθε χρόνο έχουμε 4 έως 6 φορές "σούπερ σελήνη", δεν είναι όλες το ίδιο ισχυρές, ούτε ως προς την ένταση, ούτε ως προς την διάρκεια της επίδρασής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για την Πανσέληνο της 6ης Μαίου 2012 η οποία θα είναι μία από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών.

Διαβάστε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν την "σούπερ σελήνη" του Μαίου "ιδιαίτερη". Τα τελικά συμπεράσματα, δικά σας!

Το γεγονός πως η περίγειος έχει συνδυαστεί στο πέρασμα του χρόνου με ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές αλλά και με κοινωνικές εξεγέρσεις, έχει πυροδοτήσει μία σεναριολογία που ανάγκασε την Nasa να δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο να εξηγεί με άκρως επιστημονικό τρόπο τι ακριβώς θα συμβεί στις 5 προς 6 Μαίου 2012.

Μία "σούπερ σελήνη" βύθισε τον Τιτανικό;

Πολλοί πάντως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις καθησυχαστικές δηλώσεις των επιστημόνων και φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υπενθυμίοσυν πως πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα μία θεωρία που θέλει τον Τιτανικό να βυθίστηκε από μία αντίστοιχη ισχυρή "σούπερ σελήνη"! Μάλιστα, προσθέτουν, η φετινή περίγειος θα συμβεί λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το θρυλικό ναυάγιο. Κι αν αυτό για τους ορθολογιστές δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, για τους λάτρεις των "μη τυχαίων συμπτώσεων" αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός!

Η "σούπερ σελήνη" και οι... ελληνικές εκλογές!

Το φαινόμενο της "σούπερ σελήνης" του Μαίου, μπορεί να αποτελεί αντικείμνεο προβληματισμού ανά τον κόσμο για πιθανές φυσικές καταστροφές, για την Ελλάδα όμως έχει μία ακόμη σημασία. Κι αυτό γιατί η 6η Μαίου θεωρείται από πολλούς ως η πιθανότερη ημέρα για την διεξαγωγή των πολυαναμενόμενων βουλευτικών εκλογών.

Κάτι τέτοιο όμως, προβληματίζει τους αστρολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ισχυρή περίγειος συνοδεύεται από κοινωνικές εξεγέρσεις, βίαιες συγκρούσεις και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα!

Ένα υπέροχο φαινόμενο άξιο παρατήρησης

Κλέινοντας θα επαναλάβουμε την άποψη των επιστημόνων που λένε ότι η "σούπερ σελήνη" της 6ης Μαίου θα έχει την επίδραση που έχουν όλες οι αντίστοιχες που συμβαίνουν εδώ και αιώνες, ενώ προσθέτουν πως θα μας χαρίσει ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα όπως αυτό της φωτογραφίας και του βίντεο! Εν αναμονή...

Δείτε το σχετικό βίντεο


Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

Αμερικανοί επιστήμονες έσπασαν το ρεκόρ του ισχυρότερου μαγνητικού πεδίου

Αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος δημιούργησαν το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο που έχει ποτέ επιτευχθεί. Το πεδίο, που έφθασε τα 100,75 Τέσλα, σημειώνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, είναι περίπου δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της ίδιας της Γης και δεκάδες φορές ισχυρότερο από το πεδίο που επιτυγχάνεται σε μια ιατρική μαγνητική τομογραφία.

Το εργαστήριο του Λος Άλαμος, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, εδώ και μια δεκαετία περίπου κάνει πειράματα με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία. Έχουν επιτευχθεί μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία και σ' άλλες εγκαταστάσεις, αλλά οι μαγνήτες που τα δημιουργούν, καταστρέφονται κατά τη διαδικασία.

Αντίθετα, το όριο των 100 Τέσλα ξεπεράσθηκε στο Λος Άλαμος με μη καταστροφικό και συνεχόμενο τρόπο.

Το νέο ρεκόρ, με τη βοήθεια μιας τεράστιας γεννήτριας 1.200 megajoule, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο έξι ξεχωριστών επιστημονικών πειραμάτων που έγιναν στις συγκεκριμένες αμερικανικές ερευνητικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό οκτώ διαφορετικών πανεπιστημίων (Ράτγκερς, Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Ensicaen Γαλλίας, ΜακΜάστερ, Πουέρτο Ρίκο, Μινεσότα και Βρετανικής Κολομβίας).

Το προηγούμενο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου από μη καταστροφικό μαγνήτη είχε επιτευχθεί πέρυσι τον Αύγουστο πάλι στο Λος Άλαμος και ήταν 97,4 Τέσλα.

Η δυνατότητα δημιουργίας (με μη καταστροφικό τρόπο) παλμών πολύ μεγάλων μαγνητικών πεδίων, αποτελεί για τους ερευνητές ένα πολύτιμο εργαλείο που τους επιτρέπει να μελετούν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ζητημάτων, όπως ο τρόπος συμπεριφοράς διαφόρων υλικών υπό την επίδραση τόσο ισχυρών μαγνητικών πεδίων, η κβαντική συμπεριφορά των στερεών, η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας κ.α.

Ο σούπερ-μαγνήτης θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε νανοκλίμακα. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

EnemyGraph, η εφαρμογή που σου επιτρέπει να κάνεις “εχθρούς” στο Facebook

Όλοι γνωρίζουμε ότι τo Facebook είναι ένα “θετικό” social network όπου μπορούμε να κάνουμε χιλιάδες φίλους και αμέτρητα Likes. Τι γίνεται όμως με τους εχθρούς μας; Χάρη στη νέα εφαρμογή EnemyGraph οι χρήστες του Facebook αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούν οποιονδήποτε ή ο,τιδήποτε μισητό για αυτούς στη λίστα των εχθρών τους!

Στη λίστα σας μπορείτε να συμπεριλάβετε όποιο πρόσωπο, προϊόν, εταιρεία ή ομάδα αντιπαθείτε με την προϋπόθεση ότι έχει παρουσία στο Facebook. Οι εχθροί σας είναι ορατοί στους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής. Προς το παρόν οι χρήστες της εφαρμογής δείχνουν να μισούν περισσότερο τον πολιτικό Rick Santorum, το Fox News, το ρατσισμό, το Twilight και τις …ντομάτες.

Πίσω από τη δημιουργία του EnemyGraph βρίσκεται ο καθηγητής Dean Terry του University of Dallas ο οποίος προβλέπει ότι η Facebook θα φροντίσει πολύ σύντομα να εξαφανίσει την εφαρμογή του. Όσο για τη βαρύτητα της λέξης “Εχθροί”, ισχυρίζεται ότι είναι ισάξια με την αντίστοιχη των “Φίλων” του κοινωνικού δικτύου. Δεν έχει κι άδικο…

Την εφαρμογή μπορείτε να εγκαταστήσετε από
εδώ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ultrabook εναντίον... iPad: Το νέο βήμα της τεχνολογίας

Στον σημερινό κόσμο της τεχνολογίας, λίγα ονόματα είναι πιο αναγνωρίσιμα από αυτό της Apple. Οποιοδήποτε προϊόν της εν λόγω εταιρίας κι αν χρησιμοποιούμε, είτε το iPhone είτε το iPad είτε τους διάφορους φορητούς υπολογιστές, η εταιρία μοιάζει να αποτελεί ένα πάμπλουτο και κυρίαρχο μεγαθήριο.

Η ιστορία της ίδιας της Apple όμως μας διδάσκει ότι η καινοτομία συνιστά τη μητέρα της επιτυχίας. Συμπέρασμα; Ο κρυπτονίτης που ίσως αλλάξει την ισορροπία δυνάμενων στην σημερινή αγορά ίσως να μην απέχει πολύ από τα «λαίμαργα» χέρια μας.

Σύμφωνα με τον Tim Bajarin, συντάκτη του περιοδικού Time, το «μυστικό όπλο» που ενδέχεται να θέσει τέλος στη μονοκρατορία της Apple στην αγορά των «έξυπνων συσκευών» θα είναι ένα υβρίδιο, που θα προέλθει από την έμμεση σύμπραξη της Microsoft με την εταιρία επεξεργαστών Intel. Η Microsoft ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έκδοση των Windows 8, που θα εγκαινιάσουν το σύστημα Metro για οθόνες αφής, ενώ η Intel έχει ξεκινήσει τεράστια διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση των Ultrabooks, μίας λεπτότερης, ελαφρύτερης και ενεργειακά οικονομικότερης εκδοχής των γνωστών μας φορητών υπολογιστών (laptops).

Τυπικά, συνεχίζει ο Bajarin, κανένα από τα δύο προϊόντα δεν αποτελεί συνταρακτική καινοτομία. Τα Ultrabooks αποτελούν φυσική εξέλιξη των φορητών υπολογιστών και ακολουθούν το παράδειγμα που έθεσε η Apple, προ πενταετίας, με το MacBook Air. Παρομοίως, το Metro δεν θα εκπλήξει κανέναν, δεδομένου ότι οθόνες αφής στα iPhone και iPad αποτελούν πια καθημερινό θέαμα. Επιπλέον, το Metro δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κατόχους παλαιότερων laptops, των οποίων οι συσκευές δεν έχουν οθόνες αφής, χώρια που η εγκατάσταση διαδραστικών οθονών σε καινούργια μοντέλα μπορεί να καταστήσει την τιμή τους απαγορευτική.

Η ισχύς όμως βρίσκεται εν τη ενώσει. Πώς; Η καινοτομία βλέπετε συγκεκριμένων Ultrabooks είναι ότι θα έχουν αποσπώμενη οθόνη που θα μετατρέπεται σε ταμπλέτα, δύο συσκευές στο σώμα μίας δηλαδή. Την ευκολία αυτή έρχονται να συμπληρώσουν τα Windows 8 με το Metro, που θα μετατρέπει τις οθόνες αυτές σε εύχρηστες, διαδραστικές εκδοχές των laptop μας. Βεβαίως, επισημαίνει ο Bajarin, η Apple ήδη διαθέτει πληκτρολόγια, με τεχνολογία Bluetooth, για το iPad, η διαφορά όμως έγκειται στο ότι τα πληκτρολόγια αυτά απλώς υποστηρίζουν τις λειτουργίες της ταμπλέτας, δεν της δίνουν μία διαφορετική υπόσταση.

Με το Ultrabook, Microsoft και Intel μας προσφέρουν τα προτερήματα της τεχνολογίας των ταμπλέτων και των υπολογιστών σε ένα μηχάνημα, του οποίου η τιμή (1000 με 1200 ευρώ) θα είναι φθηνότερη από τον συνδυασμό MacBook και iPad. Επιπλέον, τα Ultrabooks επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν ασχολίες που παραμένουν έξω από την «αρμοδιότητα» των ταμπλέτων, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αγορά στην οποία η Apple βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω.

Βεβαίως, καταλήγει ο Bajarin, η Apple θα έχει τη δυνατότητα να μιμηθεί το ανταγωνιστικό παράδειγμα, επιχειρώντας να συνδυάσει τα MacBook και iPad σε μία υπερ-συσκευή. Προσωρινά όμως, η πρωτοβουλία ανήκει σε Microsoft και Intel και, όπως έχουμε μάθει, στον κόσμο της τεχνολογίας η κυριαρχία είναι μάλλον εφήμερη. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Κουκλοθέατρο: Γιατί πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας αυτή την χαρά

Ο γιος μου είναι πολύ μικρός για να παρακολουθήσει μια παράσταση κουκλοθεάτρου, αλλά βάζοντας στα δάκτυλά μου υφασμάτινα ζωάκια τον παρατηρώ να μιλάει μαζί τους σαν να είναι αληθινά. Το ίδιο κάνει με τα γάντια του φούρνου ή αυτοσχέδιες κάλτσες - κούκλες.

Οι γονείς πάντα θα έχουμε άγχος τα παιδιά μας να γίνουν καλοί μαθητές, αθλητές, γιατροί... ξεχνώντας πολλές φορές το παιχνίδι , το παραμύθι, τη μουσική, τα συναισθήματα και την ψυχή. Αν αφήσουμε για λίγο την δική μας λογική, είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψουμε ένα κόσμο μαγικό. Μαζί τους.

Οι κουκλοπαίκτες λένε ότι "μια δοκιμασμένη συνταγή που θα δώσει στα παιδιά και αγωγή και ψυχαγωγία είναι το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ. Μέσα στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και της ποίησης το παιδί θα ταυτιστεί με την κούκλα και θα συμμετέχει στις δραματικές της περιπέτειες ή στις κωμικές καταστάσεις της που συχνά περιπλέκεται από τα ίδια τα παθήματά της. Το παιδί διασκεδάζει αλλά και παραδειγματίζεται από τα σφάλματά της.

Αυτό, λοιπόν, είναι και το μαγικό στοιχείο και το βλέπουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης στην ελεύθερη άσκηση της παιδικής φαντασίας γεμάτης από αντιφατικότητα συναισθημάτων μίσους και αγάπης"."Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τα παιδιά μετά την παράσταση θέλουν να δουν τις κούκλες από κοντά να τις αγγίξουν και να διαπιστώσουν ότι ένας άνθρωπος είναι κρυμμένος πίσω από το παραπέτασμα και κινεί την κούκλα και μιλά για λογαριασμό της. Τότε νοιώθουν ότι η κούκλα και όχι ο κουκλοπαίκτης είναι ο δικός τους άνθρωπος και μ΄αυτήν επικοινωνούν και ταυτίζονται".

"Η κούκλα έχει απίστευτη δύναμη, ίσως επειδή οι διαστάσεις της είναι μικρές και δημιουργεί έτσι έναν μικρόκοσμο που ταιριάζει πολύ στο παιδί", λέει η κουκλοπαίκτρια Μαιρηβή Γεωργιάδου. "Επιπλέον, η κούκλα το ενθουσιάζει, το ξεσηκώνει, το συγκινεί. Γιατί ξέρει το παιδί ότι, ενώ είναι άψυχη, είναι συγχρόνως και έμψυχη... Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το παιδί. Και πολλές φορές και για τους μεγάλους".

Ο Michael Meschke, ένας άξιος σουηδός κουκλοπαίκτης έχει πει για τη σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στο κουκλοθέατρο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ότι είναι όπως ο Δαβίδ με τον Γολιάθ. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να αγωνιστούμε. Στο τέλος, όμως, ποιος νικάει; Όταν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μία ώρα προσηλωμένα στο έργο και φύγουν ευχαριστημένα, τότε αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε. Όπως και τα καταφέρνει η "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου τα τελευταία 36 χρόνια.



Το κουκλοθέατρο είναι μια πολύπλευρη εκφραστική δραστηριότητα, καθώς συνδυάζει την εικαστική τέχνη, με τις κούκλες και τα σκηνικά, την μουσική, τη λογοτεχνία, είτε με ένα έργο, είτε με αυτοσχεδιασμούς, ακόμα και με παραμύθια ή ποιήματα και την θεατρική τέχνη. Μην το χάσετε.





Πηγή: cosmo.gr
Συνέχεια»

Η δύναμη της φύσης

Η φύση έχει την ήμερη αλλά και την άγρια ομορφιά της. Όταν αποφασίζει να δείξει τις δυνάμεις της τότε ο άνθρωπος μοιάζει σαν ένα μικρό και αβοήθητο ον.

Δείτε παρακάτω ένα καταπληκτικό video όπου η φύση δείχνει την δύναμή της, τόσο με φυσικές καταστροφές όσο και με απίστευτα όμορφα φαινόμενα!


Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

O James Cameron στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Όπως επιβεβαιώνει η ομάδα του National Geographic, στις 7:52 π.μ. τοπική ώρα ο James Cameron πραγματοποίησε την περιβόητη σόλο κατάδυσή του στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών. Μετά από 2 ώρες και 36 λεπτά κατόρθωσε να φτάσει στον πυθμένα (σε βάθος 10.898m) από όπου και καθησύχασε τους συνεργάτες του με το εξής tweet:

“Μόλις έφτασα στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Πρώτη φορά το να πιάνεις πάτο είναι τόσο απολαυστικό! Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας αυτά που βλέπω.”

Την κατάδυση πραγματοποίησε με το υποβρύχιο Deepsea Challenger που ο ίδιος συνηθίζει να αποκαλεί “κατακόρυφη τορπίλη”. Ο James Cameron είναι ο τρίτος άνθρωπος που καταφέρνει να καταδυθεί στο σημείο αυτό και ο πρώτος που θα επιστρέψει με τρισδιάστατα κινηματογραφικά πλάνα του βυθού και ανεκτίμητης αξίας δείγματα για τους επιστήμονες.

Αυτή τη στιγμή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη με το διάσημο σκηνοθέτη να κινηματογραφεί επί έξι ώρες τοπία πιο εξωγήινα για τον άνθρωπο από το ίδιο το φεγγάρι. Από την έρευνα του αναμένεται να έρθουν στο φως νέα πρωτοεμφανιζόμενα είδη που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “εξωγήινοι του βυθού” και η μελέτη των οποίων ενδέχεται να αποδειχτεί κομβικής σημασίας για την αναζήτηση μορφών ζωής στο Διάστημα.

Την τεχνολογία πίσω από την απίστευτη αυτή αποστολή και πολλά άλλα μπορείτε να απολαύσετε στα video που ακολουθούν:











Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Κάμερα διαβάζει 36 εκατ. πρόσωπα το δευτερόλεπτο

Είναι σαφές ότι οι τεχνολογίες παρακολούθησης έχουν περάσει σε νέα επίπεδα. Απόδειξη η νέα κάμερα της Hitachi η οποία μπορεί κατά την εταιρεία να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο από μια βάση δεδομένων 36 εκατομμυρίων προσώπων μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

To λογισμικό αυτό αποτυπώνει τα αποτελέσματα σε μορφή thumbnails με καθένα από το αποτέλεσμα να μπορεί να απεικονίσει την φωτογραφία ή βίντεο που αντιπροσωπεύει. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εταιρεία το λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά ακόμη και αν τα πρόσωπα δεν είναι ανφάς αλλά σε γωνία 30 μοιρών σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ακόμη και σε φωτογραφία ή βίντεο.

Εκπρόσωποι της Hitachi έχουν αναφέρει ότι το λογισμικό λειτουργεί μέχρι στιγμής με συγκεκριμένα μηχανήματα. Όπως μαθαίνουμε, η λειτουργία της κάμερας στηρίζεται στο συνδυασμό εφαρμογής αναγνώρισης προσώπων και ενός αλγορίθμου ομαδοποίησης προσώπων με βάση παρόμοια χαρακτηριστικά. Αν και το τελικό προϊόν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της παραγωγής, πρόκειται να διατεθεί στην αγορά εντός του 2013 και όσες εταιρείες ενδιαφέρονται μπορούν να το παραγγείλουν από τώρα. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

H Facebook ενάντια στους εργοδότες που ζητούν τα passwords των υπαλλήλων τους

Αλλαγή στην πολιτική απορρήτου πραγματοποίησε το Facebook εξαιτίας του θέματος που προέκυψε με τους εργοδότες και τους κωδικούς των υπαλλήλων τους.

Συγκεκριμένα, η Facebook προειδοποιεί ότι εάν είστε χρήστης του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μοιράζεστε των κωδικό πρόσβασης με τον εργοδότη σας ή γενικά με κάποιον άλλον απειλώντας με αγωγές οποιαδήποτε εταιρεία απαιτήσει κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστή η τακτική πολλών εταιρειών που ελέγχουν το προφίλ των υπαλλήλων τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του Facebook και έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις όπου ζητούνται και οι κωδικοί πρόσβασης.

Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί παραβίαση του προσωπικού απορρήτου όχι μόνο του ίδιου του χρήστη αλλά και των φίλων του. Για αυτό ο διαμοιρασμός του κωδικού σας στο Facebook αποτελεί πλέον παραβίαση του Statement of Rights and Responsibilities που μπορεί να εκδιωχθεί και ποινικά.

Η αλλαγή, όμως, στους όρους χρήσης δεν ήταν τόσο αθώα όσο θα περιμέναμε. Συγκεκριμένα, εκτός από την προσθήκη του παραπάνω όρου έγινε αναφορά στην λέξη “Book” ως σήμα κατατεθέν της Facebook.

Μέχρι τώρα το συμφωνητικό χρήσης ανέφερε ότι τα “Facebooκ, the Facebook και F Logos, FB, Face, Poke, Wall και 32665” δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς γραπτή άδεια ή εκτός των Brand Usage Guidelines (το 32665 είναι η text υπηρεσία του Facebook). Πλέον, η πρόταση αυτή έχει αλλαχθεί σε “Facebook, the Facebook και F Logos, FB, Face, Poke, Book και Wall”.

Βέβαια, η λέξη “Book” δεν ανήκει στην Facebook και συνεπώς η αλλαγή στους όρους δημιουργεί πρόβλημα. Για παράδειγμα εάν έχετε έναν λογαριασμό στο Facebook και θέλετε να φτιάξετε μια εταιρεία ή ιστοσελίδα που να περιέχει τη λέξη “Book” ίσως να βρεθείτε αντιμέτωποι με αγωγές. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το "μαντείο" του μέλλοντος θα είναι ψηφιακό!

Το "μαντείο" του μέλλοντος θα είναι ψηφιακό και θα μπορεί να προβλέπει μεταξύ άλλων, οικονομικές κρίσεις, πολέμους, επαναστάσεις! Αυτό υποστηρίζει ο Ελβετός φυσικός Ντιρκ Χέλμπινγκ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ο οποίος συστήνεται ως "ερευνητής επικινδύνων καταστάσεων" και δηλώνει στο πρακτορείο Reuters έτοιμος να δημιουργήσει ένα σύγχρονο "μαντείο".

Ήδη ο επιστήμονας έχει ήδη καταθέσει στην Ε.Ε. αίτηση για χρηματοδότηση του σχεδίου του - το οποίο ονομάζει FuturICT- ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Στο πλευρό του πολλοί ειδικοί πληροφορικής, αλλά και καθηγητές Οικονομικών, Μαθηματικών και Κοινωνιολογίας.

Ο Χέλμπινγκ, σχεδιάζει να συνδιάσει τους νόμους της φυσικής με το Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας μία πιο εξελιγμένη μέθοδο όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για την πρόγνωση του καιρού!

Οι συνεργάτες του θα συγκεντρώνουν υλικό από δημοσιεύματα και ειδήσεις του Διαδικτύου καθώς και από τα όσα γράφουν οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων θα προχωρούν σε συσχετισμούς και διατύπωση νομοτελειών. Στόχος να απαντούν σε ερωτήματα όπως "πότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα", "πότε θα γίνει κοινωνική εξέγερση" σε μία περιοχή κλπ.

Μετά τον εντοπισμό των πιθανών απαντήσεων, η ψηφιακή "Πυθία" θα προχωράει και στην εκτίμηση τους και κυρίως στην η στάθμιση των δυνατοτήτων επέμβασης και πρόληψης μιας κατάστασης!

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι αρνητική στο σχέδιο του Ελβετού φυσικού, αλλά όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Γκράμκε, από το Ινστιτούτο Prognos "η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο μέλλον αλλά απαιτείται προσοχή. Δεν πρέπει να δείξουμε τυφλή εμπιστοσύνη στο δήθεν αλάνθαστο των προγνωστικών".

"Δεν είμαστε αφελείς", ανταπαντά ο Χέλμπινγκ και προσθέτει: " Αντιλαμβανόμαστε απολύτως ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι πολύ πιο απρόβλεπτες απ' ό,τι ο... καιρός. Δεν ισχυριζόμαστε πως μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα της ανθρωπότητας -αλλά ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα θα είμαστε σε θέση να τα εξαγάγουμε". Πηγή: pyles.tv
Συνέχεια»

BBC: Ήλιος, ο φίλος των οστών

Την ανάγκη έκθεσης στον ήλιο προκειμένου το σώμα μας να παράγει φυσικά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, τονίζουν επιστήμονες της φιλανθρωπικής βρετανικής οργάνωσης Arthritis Research UK.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό μέσω της τροφής. Υποβιταμίνωση D προκαλεί μείωση της ποσότητας ασβεστίου και μπορεί να καταλήξει σε κρούσματα οστεοπόρωσης (μείωση πυκνότητας μετάλλων στα οστά που τα καθιστά εύθραυστα), οστεομαλακίας (πάθηση που λεπταίνει τα οστά), ποικίλων μυϊκών πόνων, και ραχίτιδας στα παιδία.

Άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών, μητέρες σε φάση θηλασμού και παιδία ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η λύση είναι απλή, λίγα λεπτά καθημερινής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία επιτρέπουν τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D και μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις επίπονες και μακροχρόνιες συνέπειες των σκελετικών προβλημάτων. Βεβαίως, πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συνάμα να μην αμελούμε την προστασία του δέρματός μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, 15 λεπτά είναι γενικά αρκετός χρόνος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο Alan Silman, ιατρικός διευθυντής της Arthritis Research UK.

Όσο για τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η ηλιοφάνεια σπανίζει, λύση αποτελεί μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος ή η πέστροφα, και δημητριακών, που περιέχουν τα απαραίτητα συμπληρώματα βιταμινών. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Το ποπ κορν «εξίσου υγιεινό» με φρούτα-λαχανικά!

Θέλετε ένα υγιεινό σνακ; Λίγο ποπ κορν ψημένο σε ζεστό αέρα είναι ό,τι χρειάζεστε, καθώς μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών απ’ ό,τι τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά!

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, μία μερίδα ποπ κορν περιέχει έως 300 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) πολυφαινόλες, όταν το γλυκό καλαμπόκι περιέχει 114 mg και όλα τα φρούτα έως 160 mg ανά μερίδα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον, που παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες των φρούτων και των λαχανικών αραιώνονται σε αυτά, επειδή περιέχουν σε ποσοστό έως 90% νερό.

Το ποπ κορν όμως έχει μέση περιεκτικότητα σε νερό μόλις 4%, οπότε οι πολυφαινόλες του είναι πολύ περισσότερες.

Στο μέσο διαιτολόγιο της Δύσης, τα φρούτα παρέχουν μόλις 250 mg πολυφαινολών την ημέρα και τα λαχανικά μόλις 210 mg. Μία μερίδα ποπ κορν, όμως, μπορεί να τροφοδοτήσει τον καταναλωτή της με το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης πολυφαινολών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα επίπεδα των πολυφαινολών που καταγράφηκαν στη νέα έρευνα είναι εφάμιλλα με αυτά των καρυδιών, ενώ είναι υψηλότερα στο κέλυφος του ποπ κορν (είναι αυτά τα κομματάκια που «κολλάνε» ανάμεσα στα δόντια). Το κέλυφος έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Χωρίς βούτυρο, αλάτι, λάδι

Όπως όμως προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζο Βίνσον, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου, το ποπ κορν παύει να είναι υγιεινό όταν του προσθέσει κανείς βούτυρο, αλάτι και οτιδήποτε άλλο πλούσιο σε θερμίδες και λίπη.

«Τις λιγότερες θερμίδες έχει το ποπ κορν που ψήνεται στον ζεστό αέρα», λέει. «Το ποπ κορν που ψήνεται στον φούρνο μικροκυμάτων έχει τουλάχιστον 50% περισσότερες, ενώ όταν το ψήνει κανείς σε λάδι έχει διπλάσιες θερμίδες. Επιπλέον, το περίπου 43% του ποπ κορν που έχει ψηθεί στον φούρνο μικροκυμάτων είναι λίπος, έναντι του 28% του ποπ κορν που έχει ψηθεί σε λάδι».

Ο δρ Βίνσον τονίζει πάντως πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα νέα ευρήματα ως άλλοθι για να τρώει κανείς μόνο ποπ κορν, αποφεύγοντας τα φρούτα και τις σαλάτες.

«Το ποπ κορν δεν διαθέτει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν φρούτα και λαχανικά», εξηγεί. «Ωστόσο, είναι το μοναδικό σνακ που είναι κατά 100% μη επεξεργασμένο. Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εν μέρει επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να αποτελούνται από φυτικές ίνες σε ποσοστό περίπου 51%, ενώ στο ποπ κορν οι φυτικές ίνες είναι πολλαπλάσιες».

Στην πραγματικότητα, «μία μερίδα και μόνο παρέχει το 70% των φυτικών ινών που καθημερινά χρειάζεται ένας άνθρωπος», προσθέτει. «Αν λοιπόν φροντίσει κανείς να το φάει δίχως να προσθέσει κάτι, είναι πολύ υγιεινό». Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Chia: Ο νέος διατροφικός παροξυσμός

Ο νέος διατροφικός παροξυσμός ακούει στο όνομα Chia ή αλλιώς Salvia hispanica L. Πρόκειται για ένα σπόρο της οικογένειας της μέντας από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.

Με περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από έναν σολομό, η Chia είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα και αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεϊνών, ενώ διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες και από τον σπόρο του λιναριού.

Πρόκειται όντως για κάτι μοναδικό;

«Όσον αφορά το θρεπτικότητα του σπόρου, μια κουταλιά της chia ισοδυναμεί με ένα smoothie φτιαγμένο από σολομό, σπανάκι και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη», γράφει ο Christopher McDougall στο βιβλίο «Born to run» που κατατάσσεται στη λίστα με τα πιο ευπώλητα βιβλία σε όλο τον κόσμο.

«Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μια τροφή για να πάρω μαζί μου σε ένα ερημονήσι θα διάλεγα σίγουρα την Chia, αν με ενδιέφερε δηλαδή το χτίσιμο των μυών, η μείωση της χοληστερόλης και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων» δηλώνει ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου, McDougall.

Παρά το γεγονός ότι η προώθηση του σπόρου στη Δύση είναι πρόσφατη, ο συγκεκριμένος σπόρος καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν την Chia ως βασικό είδος διατροφής. Μάλιστα την εκτιμούσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να την χρησιμοποιούν σε θρησκευτικές τελετές καθώς και για ιατρικούς σκοπούς. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Στα δικαστήρια για την πνευματική ιδιοκτησία του «π»

Στα δικαστήρια, οδήγησε δυο μουσικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες η πιο διάσημη μαθηματική σταθερά στον κόσμο, ο αριθμός π.

Η απόφαση που έλαβε ο δικαστής δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης: ο αριθμός 3,14 που ορίζεται ως λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του και στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστός ως «ελληνικό π», δεν ανήκει σε κανέναν και η χρήση του δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Η σχέση των μαθηματικών με τη μουσική είναι γνωστή. Στην περίπτωση του π, όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο όταν ένας μαθηματικός και μουσικός από το Όρεγκον, ο Μάικλ Μπλέικ, ανέβασε στο YouTube μια σύνθεση υπό τον τίτλο «What Pi Sounds Like» («Πώς ηχεί το π»).

Στην ουσία, πρόκειται για μια μουσική απόδοση του διάσημου αριθμού, η οποία επιτυγχάνεται με τη «μετάφραση» της αριθμητικής ακολουθίας -στην πραγματικότητα, των πρώτων 31 αριθμών μετά το κόμμα- σε συγχορδίες και νότες.

Ο Αμερικανός μουσικός χρησιμοποίησε διάφορα όργανα για να αποδώσει τον ήχο του π- από κιθάρα, ξυλόφωνο και αρμόνιο, έως μπάντζο και γιουκαλίλι.

Όλα αυτά, σε τέμπο 157 bpm (χτύπων ανά λεπτό), δηλαδή το μισό του 3,14. Το αποτέλεσμα κέρδισε πολλούς θαυμαστές στο Διαδίκτυο.

Προκάλεσε, όμως, και την αντίδραση ενός άλλου μαθηματικού που έχει πάθος με τις νότες. Ο Λαρς Έρικσον, από τη Νεμπράσκα, εντόπισε ομοιότητες με τη δίκη του σύνθεση «Pi Symphony», που χρονολογείται από το 1992 και ζήτησε από το YouTube να αποσύρει το βίντεο.

Ο συνάδελφός του, όμως, αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να αποφασίσει ο νόμος για τη μουσική τύχη της Σταθεράς του Αρχιμήδη.

Ο δικαστής που κλήθηκε να εξετάσει την υπόθεση κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα: πρώτον, οι δύο συνθέσεις είναι αρκούντως διαφορετικές, για να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεύτερον, η ιδέα να «μεταφραστεί» το π σε ήχο δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν, γιατί το 3,14 ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά. Επομένως, δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα ούτε ο αριθμός ούτε η ιδέα να αποδοθεί σε ήχο.

Όπως, εξάλλου, σημειώνει ένας άλλος συνθέτης και μαθηματικός, ο Ντέιβιντ Κόουπ, στο βιβλίο του «Νέες Κατευθύνσεις στη Μουσική», «κάθε μαθηματική ακολουθία μπορεί να μεταφραστεί σε έναν αλγόριθμο, ικανό να παράξει μουσική». Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η μουσική μεταφορά του γενετικού κώδικα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που επιχείρησε το 2010 ο Σκωτσέζος μουσικός Στιούαρτ Μίτσελ.

Και οι τρεις μουσικοί έκαναν το ίδιο πράγμα: αντιστοίχησαν τους αριθμούς σε νότες. Έτσι, το «What Pi Sounds Like» εμφανίστηκε από προχθές και πάλι στο YouTube. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Ο «προστάτης άγιος» των μουσικών

Πρόσφατα είδε τον διασημότερο μαθητή του, τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ, να κρατάει στα χέρια ένα Γκράμι. Ο μαέστρος από τη Βενεζουέλα όμως θα ησυχάσει μόνον όταν όλοι οι μαθητές του πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οπλο του, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για παιδιά που αναμετριέται με τη φτώχεια, διδάσκοντας κλασική μουσική.

Ελάχιστα (έως καθόλου) γνωστό είναι τι συνέβη σε εκείνο το χαμένο γκαράζ, σε μια πόλη της Βενεζουέλας, όπου σύμφωνα με τον μύθο έντεκα νεαροί μουσικοί μαζεύτηκαν το 1975 για να ακούσουν το όραμα ενός δωδέκατου, λίγο πιο πεπειραμένου συναδέλφου τους για την καταπολέμηση της φτώχειας και της εγκληματικότητας.

Σημασία έχει ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του El Sistema, του προγράμματος εκπαίδευσης κλασικής μουσικής, που ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου εμπνεύστηκε ελπίζοντας να βοηθήσει τα παιδιά του Καράκας, του Σαν Κριστομπάλ και των άλλων πόλεων της Βενεζουέλας. Ο στόχος ήταν να μάθουν πώς δουλεύει ένα βιολί ή ένα πιάνο και όχι ένα όπλο, μια σύριγγα ή ό,τι άλλο έβαζαν στο χέρι τους η ανισότητα και το περιθώριο.

Πριν από εκείνη τη συνάντηση ο Αμπρέου είχε αρχίσει να χτίζει μια αξιόλογη καριέρα οικονομολόγου, έχοντας αποφοιτήσει με τον υψηλότερο έπαινο από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Αντρές Μπέλο του Καράκας και έχοντας ολοκληρώσει ένα διδακτορικό στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Ως πανεπιστημιακός καθηγητής ξεχώρισε και τα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα του επιφύλασσαν και πολιτικές θέσεις, όπως μέλος του Κογκρέσου της χώρας του, οικονομικός σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, διευθυντής σχεδιασμού του Κεντρικού Γραφείου Συντονισμού αλλά και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού ή, τελικά, υπουργός Πολιτισμού το 1983.

Ομως ο Αμπρέου, γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1939 στην πόλη Βαλέρα, ένα εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Βορειοδυτικής Βενεζουέλας, προερχόταν από ένα σπίτι που είχε περισσότερες παρτιτούρες και μουσικά όργανα παρά εγχειρίδια οικονομικών και πολιτικής. Οχι ότι οι γονείς του δεν τον είδαν να κρατάει την οικογενειακή μουσική παράδοση ζωντανή.

Το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά τους ήταν μόνο ένας μικρός muchacho όταν μπήκε για πρώτη φορά σε ωδείο στην πόλη Μπαρκισιμέτο και σίγουρα θα ένιωσαν αρκετά περήφανοι όταν η ενηλικίωσή του τον βρήκε στη Μουσική Ακαδημία του Καράκας, να σπουδάζει στο πλάι των σημαντικότερων μουσικών της πατρίδας του: πιάνο με τον Μοϊσές Μολέιρο, εκκλησιαστικό όργανο και τσέμπαλο με τον Εβένσιο Καστεγιάνος και σύνθεση με τον Βισέντε Εμίλιο Σόχο.

Οι μουσικές ικανότητές του θα αναγνωρίζονταν και με το κρατικό βραβείο συμφωνικής μουσικής το 1967, όμως το κέρδος του από τις παράλληλες σπουδές του σε αριθμούς και νότες πρέπει να ήταν άλλο. Πριν από την «ιδρυτική πράξη» του El Sistema σε εκείνο το γκαράζ, ο Αμπρέου είχε πειστεί, όπως θα δήλωνε αργότερα, ότι «όποιος γεννά μουσική ομορφιά, παίζοντας ένα όργανο, αντιλαμβάνεται εσωτερικά το πόσο ουσιαστική είναι η αρμονία των ανθρώπων».

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, η υλοποίηση της ιδέας του περί αρμονίας έχει ανοίξει τον δρόμο από τις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας μέχρι τα 280 κέντρα ή τις περίπου 500 ορχήστρες και τα άλλα μουσικά σύνολα του El Sistema, για περισσότερα από 300.000 παιδιά. Οσο δε κάποιοι σκεπτικιστές κάνουν λόγο για ένα εκπαιδευτικό σύστημα στημένο στα οργανωτικά πρότυπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο 73χρονος Αμπρέου (που δεν αρνείται τη βαθιά αφοσίωσή του στον Καθολικισμό), παραμένει ανύπαντρος, ζει, όπως λέγεται σχεδόν ασκητικά, και αφιερώνει όλες τις δυνάμεις του στο πρόγραμμα.

Περιοδεύει ανά τον κόσμο ελαφρά κυρτωμένος λόγω ηλικίας, κάτω από ένα αγαπημένο γκρι παλτό, επισκέπτεται παρόμοιες πρωτοβουλίες και παραλαμβάνει αναρίθμητα βραβεία, είτε από την UNESCO, είτε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είτε από τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Σουηδίας.

Πρόσφατα, λες και όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, ο δημοφιλής μαέστρος που ξεκίνησε σαν προτεζέ του Αμπρέου και εξελίχθηκε σε μουσικό διευθυντή της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες, κατέκτησε το βραβείο Γκράμι καλύτερης ορχηστρικής εκτέλεσης για την τελευταία ηχογράφηση της ορχήστρας του με την Deutsche Grammophon.

Το ίδιο το παράδειγμα του El Sistema, που έχει ήδη παραρτήματα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία, έδωσε έμπνευση για μια παρόμοια πρωτοβουλία στην Κολομβία. Και όμως, την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «...σφίγγουν καχύποπτα τα χείλη τους, βλέποντας την ικανότητα...» για την ικανότητα του Αμπρέου να συνεργάζεται άψογα με όλες τις περασμένες κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και σήμερα να επιδοτείται γενναιόδωρα από τον Ούγκο Τσάβες.

Ο Αμπρέου φυσικά, όσο αυξάνεται η παγκόσμια επιρροή του Εθνικού Δικτύου Παιδικών και Νεανικών Ορχηστρών - το επίσημο όνομα του El Sistema - και όσο οι πιστοί μαθητές του μεταμορφώνονται σε διευθυντές και μαέστρους που διαπρέπουν πολύ μακριά από τα σύνορα της Βενεζουέλας, δεν κάνει τον κόπο να απαντήσει σε όλα αυτά. Αν το έκανε, πάντως, μπορεί και να χρησιμοποιούσε τον αγαπημένο του αφορισμό: «Το πιο ιερό από τα ανθρώπινα δικαιώματα», δηλώνει ο βενεζουελάνος μαέστρος με κάθε ευκαιρία, «είναι το δικαίωμα στην τέχνη». Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Αναμονή χιλιετίας για βροχή μεθανίου στον Τιτάνα

Τμήματα στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, έχουν βροχόπτωση μια φορά στα χίλια χρόνια κατά μέσο όρο, όπως συνοψίζει νέα ανάλυση...

Η Γη και ο Τιτάνας είναι οι μόνοι κόσμοι στο Ηλιακό μας σύστημα όπου υγρό στοιχείο πέφτει σε στερεή επιφάνεια με τη διαφορά ότι στον Τιτάνα, το υγρό είναι μεθάνιο και όχι βρόχινο νερό.

Η εκτίμηση βασίζεται σε ευρήματα καταιγίδας που εντοπίστηκαν το 2004 και το 2010.

Ο δόκτωρ Ράλφ Λόρενζ παρουσίασε στοιχεία της δουλειάς του σε Συνέδριο Αστρονομίας στο Τέξας.

Ο δορυφόρος του Κρόνου έχει ομοιότητες με τη Γη. Άνεμος και βροχή περιβάλλουν την επιφάνεια , δημιουργούν ποτάμια, λίμνες, δίνες και ακτογραμμές.

Στην περίπτωση του Τιτάνα, αντί για νερό βρέχει υδρογονάνθρακες. Στον Τιτάνα, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -179 βαθμούς Κελσίου, βρέχει μεθάνιο.

«Μεσολαβούν αιώνες μεταξύ των βροχοπτώσεων αλλά όταν συμβαίνουν, η βροχόπτωση φθάνει σε ύψος τα αρκετά εκατοστά ή και μέτρα» εξήγησε στο BBC ο δρ Λόρενζ, από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Εκτοξεύτηκε το τρίτο διαστημικό φορτηγό ATV της Ευρώπης

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA εκτόξευσε την Παρασκευή το τρίτο ρομποτικό μεταγωγικό της για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το νέο ATV, ή Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς, βαφτίστηκε προς τιμήν του Εντοάρντο Αμάλντι, του Ιταλού φυσικού που βοήθησε μεταξύ άλλων στη δημιουργία της ESA αλλά και του εργαστηρίου πυρηνικής έρευνας CERN.

To φορτηγό εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου βαρέος τύπου Ariane 5.

Το κυλινδρικό σκάφος, με μήκος 11 μέτρα και διάμετρο 4,5 μέτρα, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει ολόκληρο ένα διώροφο φορτηγό.

Μεταφέρει επτά τόνους ξηρού φορτίου -από τρόφιμα και εξοπλισμό μέχρι οδοντόκρεμα- τους οποίους θα παραδώσει στον ISS έπειτα από διήμερο ταξίδι.

Θα παραμείνει συνδεδεμένο στο τροχιακό συγκρότημα για περίπου έξι μήνες, χρησιμεύοντας ως γιγάντιος σκουπιδοτενεκές. Όταν γεμίσει, θα αποσυνδεθεί και θα αφεθεί να καταστραφεί φλεγόμενο πέφτοντας στον ωκεανό.

Μετά την περυσινή απόσυρση των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, τα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά ATV ανέλαβαν όλες τις μεταφορές φορτίων στο σταθμό, ενώ όλες οι αποστολές πληρωμάτων βασίζονται στα ρωσικά Soyuz.

Τα δύο επόμενα ATV της ESA, το Άλμπερτ Άινσταϊν και το Ζορζ Λεμέτρ, προγραμματίζεται να εκτοξευτούν το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.



Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Facebook Photos: Fullscreen και σε ανάλυση 2048×2048

Βλέποντας υπηρεσίες όπως τις Instagram και Pinterest να αποκτούν τεράστια δημοτικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Facebook αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση (ίσως τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα) της λειτουργίας προβολής φωτογραφιών του κοινωνικού δικτύου της.

Στο εξής οι χρήστες του Facebook θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις φωτογραφίες fullscreen, σε τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση από πριν (2048×2048). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με πιο καθαρές, ευκρινείς και καλής ποιότητας φωτογραφίες στο Facebook από ποτέ.

Τις φωτογραφίες μπορείτε να απολαύσετε σε πλήρη οθόνη -στη μέγιστη δυνατή ανάλυση- πατώντας το βελάκι στην πάνω δεξιά γωνία του Photo Viewer, με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε την τελευταία έκδοση του browser σας.

Τέλος, πέρα από τη μεγαλύτερη ανάλυση των φωτογραφιών, το κοινωνικό δίκτυο θα παρέχει σύντομα και ένα νέο εργαλείο για το φιλτράρισμα του περιεχομένου που δεν έχει δημοσιευτεί από τους κοντινούς σας φίλους. Τη νέα λειτουργία ‘See all Suggestions’ θα βρείτε στην ενότητα ‘Friends’ και επιλέγοντάς τη θα μπορείτε να βλέπετε τα status updates των πιο κοντινών σας φίλων. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Γονίδιο των λουλουδιών φαίνεται ότι μυρίζεται την άνοιξη

Είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν. Όπως όμως θα ξέρετε αν ασχολείστε έστω και ελάχιστα με την κηπουρική, αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλά φυτά, σαν να ακολουθούν κάποιο άλλο «ρολόι», εμφανίζουν τα μπουμπούκια τους αμέσως με τις πρώτες ζέστες, άσχετα με την εποχή. Τώρα οι επιστήμονες βρήκαν πώς ακριβώς γίνεται αυτό...

Η αιτία είναι ένα γονίδιο το οποίο λειτουργεί σαν «θερμοστάτης» πυροδοτώντας την ανθοφορία όταν η θερμοκρασία ανέβει σε συγκεκριμένα επίπεδα. Εκτός του ότι λύνει ένα μυστήριο αιώνων, η ανακάλυψη αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση των καλλιεργειών και στη «θωράκιση» των φυτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Τα λουλούδια της πρώτης ζέστης

«Ξέρουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια ότι όταν ο καιρός ζεσταίνει πολλά λουλούδια ανθίζουν» δήλωσε στο BBC ο Φίλιπ Γουίγκς από το Κέντρο John Innes της Βρετανίας, εκ των επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature». «Το ερώτημα ήταν πώς μπορούν να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία με τόση ακρίβεια και ευαισθησία».

Όπως έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, τα φυτά διαθέτουν δυο μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να «αναγνωρίζουν» τον ερχομό της άνοιξης: ο ένας ανταποκρίνεται στην αλλαγή της διάρκειας της ημέρας και ο άλλος στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Μελετώντας το Arabidopsis thaliana – το πλέον μελετημένο είδος στο φυτικό βασίλειο, το οποίο χρησιμεύει ως «πειραματόζωο» σε πολλές έρευνες – οι Βρετανοί ειδικοί εντόπισαν ένα γονίδιο, το PIF4, το οποίο φαίνεται να λειτουργεί σαν διακόπτης που «ανοίγει» με την κατάλληλη θερμοκρασία.

Το γονίδιο της άνθισης

Το PIF4 δεν είναι ένα συνηθισμένο γονίδιο. «Αυτό το γονίδιο είναι ξεχωριστό, επειδή ενεργοποιείται μόνο όταν κάνει ζέστη» λέει ο κ. Γουίγκς. «Όταν ψυχραίνουμε το φυτό, δεν έχει καμία επίδραση. Λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ενεργό μόνο όταν ζεσταίνεται».

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το PIF4 – ακριβώς όπως ένας θερμοστατικός διακόπτης – «ανάβει» και ενεργοποιεί τα γονίδια-στόχους θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία της ανθοφορίας. Το συγκεκριμένο γονίδιο φαίνεται να διαφωτίζει σε μεγάλο βαθμό το μυστήριο του ενός σκέλους του διπλού μηχανισμού που ρυθμίζει την ανθοφορία. Η ακριβής λειτουργία του άλλου σκέλους, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί.

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί ταυτόχρονα και ως προς τα δυο σκέλη του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φυτά επιδεικνύουν «διχασμένη» συμπεριφορά ως προς την ανθοφορία τους: άλλα ακολουθούν το ημερολόγιο ανθίζοντας πάντα την ίδια εποχή του χρόνου ενώ άλλα επηρεάζονται από το θερμόμετρο, εμφανίζοντας τα μπουμπούκια τους στις πρώτες λιακάδες. «Τα τελευταία» εξήγησε ο κ. Γουίγκς «είναι τα φυτά που διαθέτουν έναν ενεργό μονοπάτι PIF4».

Πιο ανθεκτικά τα φυτά με «θερμοστάτη»

Μελέτες που έχουν γίνει από άλλους επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα φυτά που ανθίζουν με «θερμοστάτη» είναι πιο ανθεκτικά από εκείνα που προτιμούν τον άλλο μηχανισμό. «Τα τελευταία 100 χρόνια πολλά είδη που βασίζονταν μόνο στη διάρκεια της ημέρας έχουν εξαφανιστεί σε τοπικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Γουίγκς. «Αντιθέτως τα φυτά που χρησιμοποιούν τη θερμοκρασία για να ελέγξουν την ανθοφορία τους έχουν εξαπλωθεί σημαντικά και σήμερα είναι πιο διαδεδομένα».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τα είδη που ρυθμίζουν την ανθοφορία τους με τη ζέστη θα είναι πιο ανθεκτικά και απέναντι στην κλιματική αλλαγή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που οι καλλιέργειες του πλανήτη απειλούνται σοβαρά από μια ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας.

«Πιστεύουμε ότι η ίδια διαδικασία που λειτουργεί στο Arabidopsis thaliana λειτουργεί επίσης στο σιτάρι και στο κριθάρι» τόνισε ο ερευνητής προσθέτοντας ότι ο εντοπισμός και άλλων γονιδίων που εμπλέκονται σε αυτήν θα επιτρέψει, είτε μέσω γενετικών τροποποιήσεων είτε μέσω μελετημένων διασταυρώσεων, την καλύτερη προστασία των καλλιεργειών στο μέλλον. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»