Το γαλάζιο «φωτοστέφανο» του Γαλαξία

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το γιγάντιο νέφος αερίου που περιβάλλει το γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει και ο γαλαξίας μας. Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτό το νέφος ως «Γαλαξιακή Αλω».

Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε διαστημικά τηλεσκόπια και δορυφόρους (Chandra, XMM-Newton, Suzaku) για να χαρτογραφήσει το γαλαξιακό «φωτοστέφανο» και να αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για αυτό.

Το νέφος και τα βαρυόνια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα νέφος η ακτίνα του οποίου είναι 300 χιλιάδες έτη φωτός (πιθανώς και μεγαλύτερη) και η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 1-2,5 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υπολογίσουν την μάζα του νέφους που εκπέμπει ένα γαλαζωπό φως.

Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν απαντήσεις σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια - το πού βρίσκονται τα «χαμένα βαρυόνια».

Η λεγόμενη «βαρυονική ύλη» περιλαμβάνει τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, όλα δηλαδή τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα άτομα της ύλης που είναι τα «δομικά στοιχεία» των κοσμικών σωμάτων (άστρων, πλανητών κλπ). Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η βαρυονική ύλη αποτελεί ποσοστό 1%-10% της συνολικής ύλης του Σύμπαντος.

Η εκτίμηση των επιστημόνων όμως είναι ότι στα άστρα, στα αέρια και στη σκόνη μέσα στους γαλαξίες του Σύμπαντος βρίσκεται μόλις το 40% της εκτιμώμενης βαρυονικής ύλης. Ετσι εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν πού βρίσκεται η υπόλοιπη, η «χαμένη βαρυονική ύλη» όπως έχει ονομαστεί. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Δεν θα κατασκευάσει ακόμα βάση στο φεγγάρι η Κίνα

Μπορεί η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας να σχεδιάζει ήδη την αποστολή μιας μη-επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη, ως προπομπό μιας επανδρωμένης αποστολής, Κινέζος επιστήμονας όμως ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για την δημιουργία διαστημικής βάσης στον δορυφόρο μας.

Ο Oyuang Ziyan, επιστήμονας της Ακαδημίας των Επιστημών ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο πως υπάρχουν σκέψεις για επανδρωμένη αποστολή αλλά προτού σχεδιαστεί αυτή, ο ομάδα του πρέπει να μάθει περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης. Δεν απέκλεισε πάντως το γεγονός κατασκευής σεληνιακής βάσης στο μέλλον.

«Η τοποθέτηση ενός ανθρώπου στο φεγγάρι προϋποθέτει ένα πολύ περίπλοκο και συστηματικό πρόγραμμα αλλά και την επίλυση πολλών τεχνικών προκλήσεων, όπως την διεξαγωγή περιπάτων στο διάστημα, την προσσελήνωση, την διαμονή στην Σελήνη και την επιστροφή των αστροναυτών» δήλωσε ο Ziyan για να προσθέσει πως «η Κίνα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι έως ότου διερευνηθούν όλες αυτές οι τεχνολογίες.»

Η Κίνα έχει ήδη στείλει δυο μη-επανδρωμένες αποστολές στον δορυφόρο μας, το 2007 και το 2007, οι οποίες συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες χαρτογράφησης. Η επόμενη αποστολή, η οποία κρίνεται ως η πιο σημαντική, θα ερευνήσει το έδαφος του δορυφόρου και θα συλλέξει δείγματα χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο rover.

Αναμένεται να εκτοξευτεί το 2013 με το σκάφος να επιστρέφει στην Γη μέσα στο 2017. Εφόσον όλα πάνε καλά, οι επιστήμονες πιθανολογούν πως η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα πραγματοποιηθεί μετά το 2020. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Ανεμογεννήτρια άμεσης ώθησης “μεταμορφώνει” την αιολική ενέργεια

Νέες ανεμογεννήτριες “άμεσης ώθησης” (direct drive) που εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ανέμου στο εξωτερικό πλαίσιο ή χείλος του συστήματος αντί για το σύστημα μετάδοσης κίνησης θεωρούνται ιδανικές για μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η ανεμογεννήτρια Keuka Rim Drive μοιάζει με διασταύρωση ρόδας ποδηλάτου και χάρτινου ανεμόμυλου και οι σχεδιαστές της υποστηρίζουν πως μπορεί να φέρει επανάσταση στον κλάδο και ειδικά στα υπεράκτια αιολικά.

Η Keuka έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου ισχύος 100 Κιλοβάτ και οι μηχανικοί της εργάζονται σε ένα σύστημα 12,5 Μεγαβάτ με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2013.

Ο διευθυντής της Keuka Energy, Χέρμπερτ Γουίλιαμς, εκτιμά ότι η τεχνολογία της εταιρείας του θα συμβάλλει στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αιολική ενέργεια και συγκεκριμένα αυτά της επεκτασιμότητας και του κόστους.

Όπως δηλώνει ο Γουίλιαμς, “οι συμβατικές ανεμογεννήτριες είναι πολύ μικρές και πολύ ακριβές για να κάνουν τη διαφορά. Γιατί να μην κατασκευάσουμε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 100 Μεγαβάτ ή ακόμα και 600 Μεγαβάτ ικανή να αντικαταστήσει ένα εργοστάσιο άνθρακα; Υπάρχει άφθονη ενέργεια και χώρος στον ωκεανό για μεγάλα συστήματα. Εκεί βρίσκεται το μέλλον της αιολικής ενέργειας”.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανεμογεννήτρια Keuka Rim Drive Turbine θα είναι 30% φθηνότερη από τις συμβατικές στο μακροχρόνιο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους συντήρησης του κιβωτίου κίνησης, αλλά και του κόστους μεταφοράς.

Οι ελαφριές έλικες από υαλόνημα (fiberglass) μεταφέρονται ευκολότερα και φθηνότερα από τις συμβατικές, ενώ η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών είναι πολύ ταχύτερη, με διάρκεια μικρότερη από μια εβδομάδα. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Συσκευές λέιζερ βγαίνουν για πρώτη φορά από τον εκτυπωτή

Τα πρώτα λέιζερ που τυπώνονται με απλό εκτυπωτή ψεκασμού παρουσιάστηκαν από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι οποίοι ελπίζουν τώρα να αξιοποιήσουν την καινοτομία τους σε μια ποικιλία εφαρμογών, από φωτεινές ταπετσαρίες μέχρι εξαρτήματα υπολογιστών.

«Κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να τυπώσει λέιζερ» υπερηφανεύτηκε ο Δρ Ντέιμιαν Γκάρντινερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη νέα τεχνική στην επιθεώρηση Soft Matter.

Τα μικροσκοπικά λέιζερ, κουκκίδες με διάμετρο μόλις ένα τέταρτο του χιλιοστού, αποτελούνται από υγρούς κρυστάλλους που ψεκάζονται σε μια ειδικά επιστρωμένη επιφάνεια και απλά αφήνονται να στεγνώσουν.Όλες οι συσκευές λέιζερ λειτουργούν λειτουργούν ουσιαστικά ως ενισχυτές φωτός: αποτελούνται από μια κοιλότητα, καλυμμένη εσωτερικά με καθρέπτες, μέσα στην οποία υπάρχει ένα στερεό, υγρό ή αέριο μέσο. Το μέσο αυτό διεγείρεται με διάφορους τρόπους ώστε τα άτομά του να αρχίσουν να εκπέμπουν φωτόνια. Τα φωτόνια αυτά αναπηδούν στους καθρέπτες και με τη σειρά τους διεγείρουν όλο και περισσότερα άτομα, πριν τελικά δραπετεύσουν από μια σχισμή και σχηματίσουν τη δέσμη.

«Ένα οποιοδήποτε λέιζερ χρειάζεται τρία πράγματα για να λειτουργήσει: μια κοιλότητα, δηλαδή έναν μικρό χώρο ανάμεσα σε δύο καθρέπτες πάνω στους οποίους μπορεί να αναπηδά το φως· ένα ενεργό υλικό, το οποίο αυξάνει την ποσότητα του φωτός· και μια παροχή ενέργειας» εξηγεί ο Γκάρντινερ.

«Το δικό μας λέιζερ αξιοποιεί τις οπτικές ιδιότητες του υγρού κρυστάλλου ώστε να καταργηθούν οι καθρέπτες» προσθέτει.

Προκειμένου όμως να αντικατασταθούν τα κάτοπτρα από υγρούς κρυστάλλους, τα μόρια των κρυστάλλων πρέπει να αποκτήσουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός υλικού σαν κόλλα, το οποίο ψεκάζεται μαζί με τους κρυστάλλους. Όταν στεγνώσει και στερεοποιηθεί, το υλικό αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζει τα λέιζερ αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως ενεργό υλικό που πολλαπλασιάζει τα φωτόνια.

«Τα νέα λέιζερ μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές προβολής και φωτισμού, ή ακόμα και να κωδικοποιούν πληροφορίες ώστε να μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε "έξυπνη" επιφάνεια» ανέφεραν οι ερευνητές.

Το βασικότερο τεχνικό πρόβλημα που καλούνται τώρα να λύσουν είναι η τροφοδοσία των εκατοντάδων μικροσκοπικών λέιζερ με ενέργεια. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Μπαταρίες που φορτίζονται με ένα απλό κούνημα

Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ανακοίνωσε την κατασκευή «εναλλακτικών» μπαταριών, οι οποίες φορτίζονται με απλή ανακίνηση πριν από τη χρήση και μπορούν να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες τοξικές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον μπαταρίες.

Οι μπαταρίες αποκτούν ενέργεια έπειτα από έντονη δόνησή τους και, σύμφωνα με την εταιρεία Brother Industries που τις κατασκεύασε, μπορούν να αντικαταστήσουν σε ορισμένες λειτουργίες τις μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ. Σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Τόκιο, η εταιρεία έκανε επίδειξη συσκευών που λειτουργούν με τις νέες αυτές μπαταρίες και τροφοδοτούν με ενέργεια τηλεοπτικά τηλεχειριστήρια ή τηλεχειριστήρια-διακόπτες φωτισμού.

Ο μηχανισμός δουλεύει με παρόμοιο τρόπο που δουλεύει το δυναμό στο ποδήλατο, δίνοντας ενέργεια με ελάχιστες δονήσεις.

«Παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο, έναν μαγνήτη και ένα δυναμό που φορτώνει ηλεκτρισμό. Ολα αυτά είναι ενσωματωμένα στις μπαταρίες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC, προσθέτοντας ότι «λόγω της χαμηλής ισχύος αυτού του τύπου, οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε μικροσυσκευές όπως τα τηλεχειριστήρια ή συσκευές LED, που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και δεν καταναλώνουν διαρκώς ηλεκτρισμό».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές ομάδες ερευνητών εργάζονται σε σχέδια εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας για μικροσυσκευές και ηλεκτρονικά.

Πάντως, προς το παρόν, και οι μπαταρίες δόνησης βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και δεν προβλέπεται άμεση προώθησή τους στην αγορά. Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Το υβριδικό σπίτι της “Μπατιστάτος” καταργεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Τον νέο τύπο κατοικίας που απελευθερώνει τους ιδιοκτήτες της από τις δαπάνες πετρελαίου για θέρμανση, παρουσιάζει στην αγορά η κατασκευαστική κατοικιών Μπατιστάτος. Πρόκειται για ένα έξυπνο συνδυασμό φωτοβολταϊκού συστήματος, αντλίας θερμότητας και ενδοδαπέδιας θέρμανσης που λειτουργεί, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη αυτονομία από το πετρέλαιο και το κόστος του.

«Η προσπάθειά μας αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της πολιτικής μας να προσφέρουμε πάντα σε όποιον επιθυμεί να χτίσει το δικό του σπίτι, τις καλύτερες δυνατές λύσεις και σε τιμές που έχουν δημιουργήσει τη δική τους δυναμική» τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της κατασκευαστικής, ενώ υπογραμμίζει συγχρόνως πως «Το κόστος για το υβριδικό σπίτι αποτελεί ακόμα μία ευχάριστη παράμετρο, η οποία θα ενθαρρύνει όσους επιθυμούν ιδιόκτητη κατοικία να πάρουν γρήγορα την ανάλογη απόφαση».

Υβριδικό σπίτι ή hybrid house, σημαίνει πως αυτό το σπίτι, είναι πάντα συνδεδεμένο με το δίκτυο της
ΔΕΗ, για λόγους ασφαλείας, αλλά στην πράξη, εκμεταλλευόμενο κάθε δυνατή ΑΠΕ που μπορεί να χρησιμοποιήσει, παράγει πρακτικά, όλη την ενέργεια που χρειάζεται και συνεπώς, με την αξία του κατατάσσεται στην κατηγορία των κτιρίων, με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Το υβριδικό σπίτι διαθέτει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως θερμοπρόσοψη για μηδενισμό θερμικών απωλειών, αλουμίνια με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια, εξασφαλίζοντας το μάξιμουμ της οικονομίας και μη επιβαρύνοντας συγχρόνως το περιβάλλον. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

YouTube: Δημοφιλή videos τώρα με μεταφρασμένους υπότιτλους

Μία νέα εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία ανακοίνωσε μόλις η YouTube με την οποία οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν τα videos της επιλογής τους με μεταφρασμένους υπότιτλους σε περισσότερες από 300 διαφορετικές γλώσσες.

Ο χρήστης θα μπορεί να ζητά μετάφραση μέσω ειδικού κουμπιού ‘Request translation’ και στη συνέχεια θα επιλέγει τη γλώσσα στην οποία θέλει να μεταφράσει τους υπότιτλους. Η μετάφραση θα πραγματοποιείται μέσω του software του Google Translate και θα είναι διαθέσιμη μόνο στα πλέον δημοφιλή videos.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε
εδώ, ενώ ένα δείγμα της νέας λειτουργίας μπορείτε να πάρετε παρακολουθώντας το video Life in A Day. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Αυτό είναι το νέο MySpace, με πλήρως ανανεωμένη εμφάνιση!

Ετοιμαστείτε για τη μεγάλη επιστροφή του MySpace, του πάλαι ποτέ κραταιού μουσικού κοινωνικού δικτύου, το οποίο εδώ και περίπου 18 μήνες ανήκει στην Specific Media και τον Justin Timberlake. Όπως θα δείτε στο παρακάτω video, οι αλλαγές που έρχονται θα είναι μεγάλες και εντυπωσιακές, με καθαρή εμφάνιση, επιρροές από το περιβάλλον των Pinterest και Windows 8, αλλά πάντα με επίκεντρο τη μουσική.

Ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται το μουσικό υλικό από το panel πλοήγησης που εμφανίζεται στην οθόνη, να φτιάχνει albums με φωτογραφίες και να τα συνδυάζει με συγκεκριμένη μουσική (Mixes), να παρακολουθεί τα τελευταία trends (καλλιτέχνες, μουσική, ραδιόφωνο, videos, νέα, επερχόμενες συναυλίες κλπ.) με δυνατότητα drag and drop σε φακέλους που δημιουργεί και πολλά άλλα.

Ακόμη, οι σελίδες των καλλιτεχνών έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως και θα μπορούν να ανεβάζουν κλασικά τραγούδια, albums και videos, ωστόσο, δεν αναφέρεται κάτι για τις άδειες χρήσης.

Να σημειωθεί ότι οι χρήστες θα μπορούν να εισέλθουν στο νέο MySpace χρησιμοποιώντας το λογαριασμό Twitter ή Facebook και να βρίσκουν φίλους τους που επίσης βρίσκονται στο νέο MySpace, ενώ τα status updates θα εμφανίζονται ταυτόχρονα και στα “ανταγωνιστικά” κοινωνικά δίκτυα.

Φαίνεται αρκετά εκλεπτυσμένο και όμορφο (καιρός ήταν…), αλλά ο κόσμος θα κρίνει για άλλη μια φορά αν υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης για το MySpace. Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να αφήσετε το email σας εδώ για να λάβετε πρόσκληση.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το Facebook θα ρωτά τους φίλους σας για το αν χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα!

Ανωνυμία τέλος και στο Facebook, καθώς η νέα πολιτική της εταιρείας για το κοινωνικό δίκτυο ζητά το πραγματικό όνομα κάθε χρήστη (συγκεκριμένα στις ΗΠΑ το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητα) και μάλιστα βρήκαν τον τρόπο να εξακριβώνουν ποιοι χρήστες χρησιμοποιούν ψεύτικο όνομα. Ρωτώντας τους φίλους του!

Όπως βλέπετε και στο παραπάνω screenshot (το οποίο έβγαλε στη φόρα ένας χρήστης του Twitter), είναι πιθανό να σας εμφανιστεί στο προφίλ σας ερώτηση σχετικά με κάποιον φίλο σας “Is this your friend’s real name?” και προσφέρονται 4 επιλογές για απάντηση “Yes”, “No”, “I don’t know” και “I don’t want to answer”. Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Facebook: Μηνύματα δημοσιευμένα σε κοινή θέα

Οι χρήστες του Facebook στην Αμερική και στη Γαλλία ανέφεραν ότι είδαν τα μηνύματα τους να δημοσιεύονται στο Timeline τους, καθιστώντας τα ορατά σε όλους. Σύμφωνα με το Slate, το θέμα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, όπου η εφημερίδα Le Monde αποκάλεσε τη Δευτέρα “μια μαύρη μέρα για το Facebook.”

Δεν είναι σαφές πόσοι χρήστες έχουν επηρεαστεί. Υπεύθυνοι από το Facebook ανάφεραν στην Le Monde ότι ήταν «στη μέση της έρευνας για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για ένα σφάλμα ή όχι.”

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι τεχνικοί της εταιρείας “ερευνούν αυτές τις εκθέσεις και διαπίστωσαν ότι τα μηνύματα δεν ήταν ιδιωτικά μηνύματα αλά κανονικές δημοσιεύσεις “τοίχου” που ήταν πάντα ορατά στις σελίδες προφίλ των χρηστών και ότι το Facebook έχει πεισθεί ότι δεν υπήρξε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών".

Ωστόσο, από την ιστοσελίδα TechCrunch ο δημοσιογράφος Colleen Taylor απάντησε με ένα screenshot που δείχνει την αλληλογραφία ενός φίλου του να εμφανίζεται στο τοίχο του στο Facebook. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Τα ψηφιακά μέσα μας κάνουν εξυπνότερους ή όχι;

Η τεχνολογία έχει μπει σε κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου, άλλοτε απλά διευκολύνοντας και άλλοτε αντικαθιστώντας τον προσωπικό του κόπο. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα έχουν αρχίσει να αποβλακώνουν την κοινωνία, ενώ άλλοι λένε ότι την κάνουν εξυπνότερη. Οι έρευνες και οι μελέτες όμως δείχνουν συγκεχυμένα αποτελέσματα.

Ο Βίνσεντ είναι 4 ετών και ζει στην Γερμανία με τους γονείς του. Καθώς δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού όπου τον έστελναν οι γονείς του, και πετούσε χώματα στα άλλα παιδιά, εκείνοι τον πήγαν σε έναν ψυχολόγο για να τον εξετάσει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Βίνσεντ δεν ήταν χαζός αλλά είχε IQ 133. Αυτό αιτιολόγησε πολλά στους γονείς του: γιατί τους ρωτούσε αντί για τον Γουίνι το αρκουδάκι, για το σύμπαν και την ρομποτική αποστολή στον Άρη. Έτσι τον έχουν γράψει ήδη σε σχολείο για τον επόμενο χρόνο.

Ο Βίνσεντ δεν είναι το μοναδικό τέτοιο παιδί πλέον. Το Ινστιτούτο Mensa στην Βρετανία έχει δεχθεί στους κόλπους του την 4χρονη Χέιντι, που έχει IQ 159 και την 2χρονη Ελίζα με IQ 156. H Ελίζα μπορεί ήδη να γράψει το όνομά της, να πει 35 πρωτεύουσες και να αναγνωρίσει ήδη είδη τριγώνων.

Η Τάνια Μπάουντσον, όμως, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ, στην Γερμανία, που ειδικεύεται στον τομέα των παιδιών με χαρισματική νοημοσύνη τονίζει στο SPIEGEL ότι “τα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης στις μικρές ηλικίες δεν είναι πολύ αξιόπιστα. Μπορεί αυτά τα παιδιά να είναι τελείως διαφορετικά όταν θα έχουν φτάσει στην εφηβεία”.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία αυτά παιδιά αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα ενός φαινομένου που οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως: από την μια γενιά στην επόμενη τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης των 3 μονάδων κάθε δεκαετία.

Αυτό η αυξητική τάση στους δείκτες νοημοσύνης έχει ονομαστεί “φαινόμενο Φλυν”, από τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζέιμς Φλυν. Ο Φλυν έγραψε τον προηγούμενο μήνα ένα βιβλίο με τίτλο “Γινόμαστε πιο έξυπνοι; Η αύξηση του IQ στον εικοστό αιώνα”.

Στο βιβλίο του παρουσιάζει μια ανάλυση για τις δυνατότητες των τεστ νοημοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Γερμανία έχει έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης IQ κατά 0,35 μονάδες, ενώ η Βραζιλία και η Τουρκία την ακολουθούν με διπλάσιο ρυθμό αύξησης. Η Κίνα παραμένει στην κορυφή με μέσο όρο στα IQ το 105. Η Κένυα επίσης ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ η Σαουδική Αραβία όχι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Φλυν εξηγεί ότι τα “πετροδολάρια” δεν προσφέρουν κίνητρο για μόρφωση.

Αυτά τα στοιχεία έρχονται ως αντεπιχείρημα σε εκείνους που λένε ότι η κοινωνία αποβλακώνεται.

To 1985 o Αμερικανός θεωρητικός και κριτικός των μίντια, Νιλ Πόστμαν, έλεγε ότι “θα πεθάνουμε από την ψυχαγωγία”. Ο ίδιος κατηγορούσε την τηλεόραση για την μείωση των ικανοτήτων αντίληψης της κοινωνίας.

Ο Γερμανός ψυχολόγος, Μανφρεντ Σπίτζερ, που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ουλμ, στο τελευταίο του βιβλίο (Digitale Demenz) τονίζει “αποφύγετε τα ψηφιακά μέσα”. “Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές μας κάνουν χοντρούς, χαζούς, επιθετικούς, μοναχικούς, άρρωστους και θλιμμένους”, αναφέρει ο ψυχολόγος που παρομοιάζει την διδασκαλία με διαδικτυακά μέσα με το να προσφέρει κανείς μπύρα στο παιδί, και την χορήγηση υπολογιστών στα δημοτικά σχολεία με τον έμπορο ηρωίνης που εθίζει τον χρήστη.
Ο Σπίτζερ χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που εξυπηρετούν την λογική του, σύμφωνα με το SPIEGEL. Ο όρος “digitale demenz” προέρχεται από ένα διαδικτυακό τόπο που πριν από πέντε χρόνια είχε διενεργήσει μια έρευνα μεταξύ των μελών του, που έλεγαν ότι δεν θυμούνται πια κανένα τηλέφωνο. Ο Σπίτζερ είχε γράψει το 2005 και το βιβλίο “Προσοχή! Οθόνη!”. Από τότε το μέσο επίπεδο IQ στην Γερμανία ανέβηκε κατά 2 μονάδες.

Νέοι δρόμοι σκέψης

To 1917 o Γουίλιαμ Στέρν, ψυχολόγος στο Αμβούργο, ανέλαβε να επιλέξει 1000 παιδιά από το σύνολο των 20000 για να παρακολουθήσουν προηγμένα μαθήματα στο σχολείο. Ο ίδιος δεν βασίστηκε μόνο στα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης αλλά παρακολούθησε τα παιδιά μέσα στις τάξεις.

Ο Λούις Τέρμαν, ψυχολόγος του Στάνφορντ, παρακολουθούσε μια ομάδα 1500 παιδιών για αρκετές δεκαετίες. Αυτά τα παιδιά μικρά είχαν υψηλό IQ αλλά δεν εξελίχθηκαν σε νέοι Αϊνστάϊν αλλά έζησαν μια κανονική ζωή. Μάλιστα, δεν τα πήγαν περίφημα ούτε στον επαγγελματικό τους χώρο. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ίδιο χρήσιμο με την υψηλή νοημοσύνη είναι και η αυτοπεποίθηση που έχει κάποιος καλλιεργήσει.

Ο Φλυν τονίζει ότι η καλύτερη αντίληψη και κατανόηση των πραγμάτων δεν φαίνεται μόνο από τις αυξητικές τάσεις των IQ. Φαίνεται κυρίως από την ικανότητα που δείχνει πλέον η κοινωνία να σκέφτεται πιο επιστημονικά γεγονός που της επιτρέπει να λογαριάζει καλύτερα υποθετικά σενάρια και καταστάσεις. “Κάποτε οι κοινωνίες σκέφτονταν πολύ πιο πρακτικά και δομημένα”, δηλώνει ο Φλυν.

Η σκέψη πλάθεται σύμφωνα με τον Φλυν. “Εάν ρωτήσω έναν βοσκό τι συνδέει ένα λιοντάρι και ένα πρόβατο, μπορεί να απαντήσει πως το λιοντάρι τρώει το πρόβατο. Η σωστή απάντηση για το τεστ όμως είναι ότι και τα δυο είναι θηλαστικά”.

Επίσης, ο πολιτικός επιστήμονας τονίζει ότι χρειάζεται φαντασία για να ερμηνεύσει κανείς κοινωνιολογικά τα αποτελέσματα ερευνών για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Στις περισσότερες χώρες τα κορίτσια είναι το ίδιο έξυπνα με τα αγόρια. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι Αφροαμερικανοί υστερούν σε νοητικότητα των λευκών μόνο στις περιπτώσεις που ζουν υπό δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα καμία διαφορά δεν είχαν τα παιδιά των Αφροαμερικανών στρατιωτών στην Γερμανία με τα γηγενή παιδιά.

Το χάσμα των γενεών

Ο Φλυν θεωρούσε ότι το 1990 το επίπεδο νοημοσύνης είχε φτάσει στο ανώτατο σημείο. Όμως η αυξητική τάση που παρατηρείται τον έχει εκπλήξει θετικά.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμη και αν οι νέοι πλέον μπορούν να λύσουν έναν οπτικό ή λογικό γρίφο πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν, το λεξιλόγιό τους είναι πολύ φτωχό.

“Λεξιλογικά οι γενεές χωρίζονται όλο και περισσότερο”, δηλώνει ο Φλυν. “Οι νέοι συνεχίζουν να καταλαβαίνουν τους γονείς τους αλλά δεν τους αντιγράφουν πια. Το λεξιλόγιό τους είναι φτωχό γιατί στέλνουν διαρκώς σύντομα μηνύματα μεταξύ τους είτε στα κινητά τηλέφωνα είτε στο Facebook, και σπανίως διαβάζουν βιβλία”.

Τον Τζέιμς Φλυν, πάντως, τον απασχολεί και ένα άλλο παράλληλο φαινόμενο: όλοι όσοι έχουν υψηλό IQ στην αρχή καταλήγουν μετά να το χάνουν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διαρκής άσκηση του μυαλού, ακόμη και με την βοήθεια των σύγχρονων μίντια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οσβάλντο Αλμέιδα, ένας Αυστραλέζος καθηγητής γηριατρικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του: όσοι έλαβαν μέρος και χρησιμοποιούσαν υπολογιστές είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

LovePalz: Το απόλυτο gadget για sex εξ αποστάσεως!

Τις κρύες νύχτες του χειμώνα για όλα τα ζευγάρια που διατηρούν σχέση από απόσταση έρχεται να ζεστάνει ένα νέο gadget με την ονομασία LovePalz. Το LovePalz υπόσχεται σεξουαλική ικανοποίηση σε αμφότερους τους δυο συντρόφους όσο μακριά και αν βρίσκονται με μοναδική προϋπόθεση να έχουν WiFi…



Η συσκευή αποτελείται από δύο εξαρτήματα, τα ‘Hera’ και ‘Zeus’ (για τη γυναίκα και τον άντρα αντίστοιχα) τα οποία συνδέονται με ειδική εφαρμογή για το iPhone που επιτρέπει στους δύο συντρόφους να βλέπουν ο ένας τον άλλον και να συνομιλούν κατά τη διάρκεια της “σεξουαλικής πράξης”.


Αυτό που κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια sex toys είναι το γεγονός ότι μεταφέρει τις κινήσεις του σώματος και τις δονήσεις από το ‘Zeus’ στο ‘Hera’ και αντίστροφα, εξομοιώνοντας με μεγάλη ακρίβεια αυτά που θα έκαναν οι δύο σύντροφοι στο κρεβάτι τους.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του LovePalz δείτε το παρακάτω video:



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπαραγγείλουν το LovePalz από
εδώ στην τιμή των $94.95 ή ένα εκ των ‘Zeus’ και ‘Hera’ στα $49.95. Και για τους πιο ρομαντικούς που στη συνέχεια θέλουν να κοιμηθούν με τον αγαπημένο/η σας, δεν έχουν παρά να χρησιμοποιήσουν το μαξιλάρι Pillow Talk… Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Άβυσσος... ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Τη βιοχημική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου επιβεβαιώνει ο νέος «χάρτης», που καταγράφει αναλυτικά τη δραστηριότητα των γονιδίων σε όλο τον εγκέφαλο, κάτι που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων.

Εξάλλου, η μελέτη, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις μυριάδες προσωπικότητες που υπάρχουν στον ανθρώπινο πληθυσμό, οι εγκέφαλοί μας φαίνεται πως έχουν την ίδια βασική μοριακή-γενετική δομή και αρχιτεκτονική.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου 'Αλεν για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Μάικλ Χαβρίλιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δημιούργησαν έναν έγχρωμο υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατο «χάρτη» γονιδιακής έκφρασης του ενήλικου εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες, που ξεκίνησαν το ερευνητικό πρόγραμμα το 2008, ανέλυσαν γονιδιακά τους εγκεφάλους τριών ανδρών-δωρητών, τους οποίους έκοψαν σε πολύ μικρά κομμάτια για να αναλύσουν το επίπεδο δραστηριότητας των περίπου 20.000 γονιδίων του ανθρώπινου γονιδιώματος.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη δομή που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη βιολογία είναι η κατανόηση του τρόπου κατασκευής και οργάνωσής του. Για πρώτη φορά καταφέραμε μια επικάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώματος με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό μας δίνει ουσιαστικά ένα είδος "στήλης της Ροζέτας" για την κατανόηση των συνδέσμων ανάμεσα στο γονιδίωμα και τον εγκέφαλο και, έτσι, μας ανοίγει ένα δρόμο για την αποκωδικοποίηση των τρόπων που οι γενετικές διαταραχές επιδρούν και δημιουργούν τις εγκεφαλικές νόσους», δήλωσε ο καθηγητής μοριακής νευροεπιστήμης Σιθ Γκραντ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία του νέου «χάρτη».

Η επεξεργαστική ισχύς και η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου σχετίζεται με τις πολύπλοκες συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες, με την ποικιλία των εγκεφαλικών κυττάρων και, τελικά, με τους μυστηριώδεις μηχανισμούς με τους οποίους τα γονίδια του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 84% όλων των γονιδίων του ανθρώπου ενεργοποιούνται κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου του. Επιπλέον, η γονιδιακή δραστηριότητα διαφέρει ανάμεσα στο πιο επιφανειακό και εξελιγμένο μέρος του εγκεφάλου που είναι ο φλοιός και στο πιο αρχαίο και βαθύ που είναι το εγκεφαλικό στέλεχος.

Ακόμα, ανάλογα με τις διαφορετικές λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου (για την κίνηση, τις αισθήσεις κλπ), μεταβάλλεται και η γονιδιακή δραστηριότητα. Ο «άτλας» όμως δεν βρήκε κάποια διαφορά στη δραστηριότητα των γονιδίων μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου. Επίσης, και στους τρεις εγκεφάλους που μελετήθηκαν, τα «μοτίβα» γονιδιακής έκφρασης ήσαν τόσο παρόμοια, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ένα κοινό πρότυπο για την ενεργοποίηση των γονιδίων σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ανάλογους «χάρτες» για εγκεφάλους τρωκτικών, που όμως είναι περίπου 1.000 φορές πιο μικροί και σαφώς λιγότερο πολύπλοκοι. Ο νέος ανθρώπινος «χάρτης» είναι ελεύθερα προσβάσιμος από τον κάθε ερευνητή μέσω του Allen Institute for Brain Science. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Γιατί οι ευνούχοι και οι γυναίκες ζουν... περισσότερο;

Οι ανδρικές ορμόνες ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση στη μακροζωία των ανδρών, όπως καταδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Current Biology, στοιχείο που πιθανώς εξηγεί γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άνδρες.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από επιστήμονες σε πανεπιστήμια της Νοτίου Κορέας, εστίασε στις ζωές 81 ευνούχων που έζησαν στην ασιατική χώρα μεταξύ του 1556 και του 1861. Σημειώνεται πως οι 81 ευνούχοι πέθαναν σε μέση ηλικία 70 ετών, απολαμβάνοντας εντυπωσιακά μεγάλη μακροζωία για την εποχή. Τρεις από αυτούς μάλιστα πρόλαβαν να γιορτάσουν τα εκατοστά τους γενέθλια, ενώ ο μεγαλύτερος πέθανε όντας 109 ετών.

Αντίθετα, μη ευνουχισμένα μέλη αριστοκρατικών κορεατικών οικογενειών την εποχή εκείνη σπάνια ξεπερνούσαν τα 50 χρόνια ζωής, ενώ οι άρρενες της βασιλικής οικογένειας πέθαιναν κατά μέσο όρο όντας μόλις 45 ετών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για σύγχρονες γυναίκες προκειμένου να γίνει σχετική σύγκριση.

Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι συνθήκες ζωής των ευνούχων, πολλοί από τους οποίους ήταν υιοθετημένοι από ευγενείς οικογένειες και εργάζονταν στο βασιλικό παλάτι, δεν τους προσέδιδαν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Τα ευρήματα της επίμαχης μελέτης επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ορμονικών αιτιών πίσω από τη διαφορά στη διάρκεια ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, εγείροντας το ενδεχόμενο ορμονοθεραπείας ώς μέσο επιμήκυνσης της ανδρικής ζωής.

«[Πιστεύω πως η μελέτη] προσφέρει πειστικά στοιχεία ότι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη μειώνει την ανδρική διάρκεια ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κιούνγκ-Τζιν Μιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο BBC.

«Είναι ιδιαίτερα πιθανό [μία] θεραπεία μείωσης της τεστοστερόνης να αυξήσει την διάρκεια της ανδρικής ζωής, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες, κυρίως τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες», συμπλήρωσε. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

"Ίχνος" DNA προδίδει κάθε χαρακτηριστικό μας

Από ένα πολύ μικρό δείγμα γενετικού υλικού, όπως μία κηλίδα αίματος ή ένα αποτύπωμα χειλιών σε ένα ποτήρι, μπορεί πλέον να προσδιοριστεί το φυσικό χρώμα των μαλλιών και το χρώμα το ματιών του ατόμου από το οποίο προέρχεται το υλικό.

Κι όλα αυτά χάρη σε ένα νέο τεστ DNA με την ονομασία HIrisPlex το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας με τη συμβολή του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το τεστ αυτό , το οποίο βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο και αναμένεται να πάρει πατέντα προκειμένου να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εγκληματολόγους και τους ιατροδικαστές, καθώς θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να εντοπίζουν το δράστη ενός εγκλήματος ή να ταυτοποιούν ένα πτώμα του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν αλλοιωθεί.

«Η ανεύρεση ενός δράστη αποτελεί πάντα πρόκληση για τις διωκτικές αρχές ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και πρέπει να αποκλειστούν κάποιοι από αυτούς. Με το τεστ αυτό θα μπορεί να είναι για πρώτη φορά εφικτός ο καθορισμός των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός δράστη, γεγονός που πιθανόν θα μπορεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές στον αποκλεισμό υπόπτων και στη γρηγορότερη ανεύρεση του πραγματικού δράστη.

Επίσης οι ιατροδικαστές όταν έχουν ένα πτώμα με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά θα μπορούν πλέον να προσδιορίζουν των χρώμα των μαλλιών και των ματιών και έτσι να γίνεται η ταυτοποίηση» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, η οποία είναι και η υπεύθυνη του ερευνητικού έρχου «Παροχή Υπηρεσιών Μοριακής Ιατροδικαστικής-DNA».

Το νέο τεστ περιλαμβάνει 24 γενετικούς δείκτες και λογισμικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάνφρεντ Κάιζερ (Manfred Kayser), ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, το τεστ είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που συναντούν οι εγκληματολόγοι στην ανάλυση εγκληματολογικών δειγμάτων, όπως η χαμηλή ποσότητα DNA στα πειστήρια. Το νέο τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αποδίδει ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού.

Η μελέτη για τη δημιουργία αυτού του τεστ ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια και βασίστηκε σε 1551 δείγματα γενετικού υλικού , εκ των οποίων τα 100 απεστάλησαν από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ. Αρχικά στη μελέτη μετείχαν 3 ευρωπαϊκοί πληθυσμοί και στη συνέχεια 900 άτομα από 51 πληθυσμούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Forensic Science International: Genetics (Αύγουστος 2012). Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Στο μικροσκόπιο επιστημόνων τα παλίμψηστα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Ένα νέο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να καταγράψει τα παλίμψηστα της ελληνορθόδοξης Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και να φέρει στο φως τα αρχαία κείμενα που βρίσκονται πίσω από τα νεότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η βιβλιοθήκη της Μονής θεωρείται η αρχαιότερη αδιάλειπτα λειτουργούσα βιβλιοθήκη στον κόσμο, διαθέτοντας μια μεγάλη και πολύτιμη συλλογή κειμένων και βιβλίων από τον 6ο αιώνα. Μετά το Βατικανό, η Μονή, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό περίπου το 550 μ.Χ., έχει την μεγαλύτερη συλλογή πρώιμων μεσαιωνικών κειμένων διεθνώς. Πολλά από τα περίπου 3.300 χειρόγραφά της περιέχουν άλλα κρυφά κείμενα και εικόνες, κάτω από αυτά που φαίνονται στην επιφάνεια και τα οποία είναι νεότερα (αυτή είναι η έννοια του παλίμψηστου: οι αρχαίοι γραφείς έσβηναν το παλαιότερο κείμενο για να ξαναχρησιμοποιήσουν την περγαμηνή).

Τώρα, μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια ξεκίνησε για να φέρει στο φως αυτόν τον κρυμμένο πλούτο, να τον καταγράψει και να τον ψηφιοποιήσει. Η νέα τεχνολογία είναι σε θέση να διαβάσει τα αχνά ίχνη χρώματος ή χαράγματος των πρωτότυπων σβησμένων κειμένων και μάλιστα να τα βελτιώσει οπτικά με σύγχρονες μεθόδους.

Όπως ανέφερε στους Financial Times ο υπεύθυνος της προσπάθειας Μάικλ Φελπς της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Πρώιμων Χειρογράφων του Λος Άντζελες, ήδη έχουν ανιχνευθεί εννέα γλώσσες στα χειρόγραφα της Μονής, γεγονός που δείχνει ότι, παρά την απομόνωσή του στην έρημο του Σινά, το μοναστήρι -όπου υπάρχουν τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης- υπήρξε σημαντικός προορισμός που προσήλκυε πολλούς προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου - και μαζί με αυτούς κατέληγε στη βιβλιοθήκη μια πληθώρα χειρογράφων.

Οι μοναχοί και ιδιαίτερα ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης πατέρας Ιουστίνος (με καταγωγή από το Τέξας, ο οποίος αρκετά χρόνια πριν ξεκίνησε μόνος του την ψηφιοποίηση των χειρογράφων) προωθούν την ψηφιοποίηση των παλίμψηστων της συλλογής της μονής, ώστε να μπορούν να μελετηθούν από τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Μια δεκαμελής ομάδα επιστημόνων και τεχνικών με έδρα τις ΗΠΑ εργάζεται πάνω στο νέο πενταετές πρόγραμμα, με σημαντική βοήθεια από το βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Arcadia, που έχει ήδη χορηγήσει 2,1 εκατ. δολάρια. Οι ερευνητές έχουν κάνει δύο προπαρασκευαστικές επισκέψεις στη Μονή φέτος και σχεδιάζουν να επισκεφθούν ξανά σε λίγες μέρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών τους αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο 2013, ενώ κάποια προκαταρκτικά δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν φέτος το φθινόπωρο για να αναλυθούν από μια ομάδα 18 ειδικών στις αρχαίες γλώσσες. Πολλά σβησμένα κείμενα είναι γραμμένα στην χριστιανική παλαιστινιακή αραμαϊκή γλώσσα, που χρησιμοποιείτο μεταξύ του 3ου και του 8ου αιώνα μ.Χ., αλλά σήμερα έχει περιπέσει σε αχρηστία.

Προς το παρόν, έχουν ανακαλυφθεί 130 παλίμψηστα κείμενα (σβησμένα και ξαναγραμμένα) στη Μονή, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου, όμως αναμένεται να βρεθούν και άλλα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ανάμεσα στα μη θρησκευτικά κείμενα, υπάρχει και μια ιατρική πραγματεία, η οποία φαίνεται να ανάγεται στην ύστερη κλασική περίοδο και να αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό ιπποκρατικό κείμενο.

Για την απεικόνιση των απόκρυφων κειμένων, κάτω από την επιφάνεια, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικά μήκη κύματος (ορατό φως, υπεριώδες, υπέρυθρο κλπ), ώστε να διαπεραστεί το επιφανειακό στρώμα (πρόκειται για τη λεγόμενη «πολυφασματική απεικόνιση»). Βασικό «όπλο» αποτελεί η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία κάνει τα ίχνη του σβησμένου αρχαίου μελανιού να φωσφορίζουν με μπλε χρώμα.

Στη συνέχεια, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με χρήση ειδικών αλγόριθμων αναλαμβάνουν να συνδυάσουν τις πληροφορίες από όλο το φάσμα των ακτινοβολιών, έτσι ώστε αφού «εξαφανίσουν» όσο είναι δυνατό το ανώτερο και νεότερο στρώμα κειμένου, φέρνουν στο φως το κατώτερο και παλαιότερο κείμενο. Η εργασία συχνά συναντά πρόσθετες δυσκολίες, επειδή οι αρχαίοι γραφείς είχαν σβήσει όχι μία αλλά δύο φορές ένα παλαιότερο κείμενο, οπότε προκύπτουν τα λεγόμενα «διπλά παλίμψηστα».

Η εργασία αυτού του είδους στα αρχαία χειρόγραφα έχει πολλές ομοιότητες με την ψηφιακή ανάλυση και βελτίωση εικόνων σε άλλα επιστημονικά πεδία όπως η αστρονομία, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι επιστήμονες δρουν ως «ντέντεκτιβ» που πρέπει να απομονώσουν τον «θόρυβο» των επιφανειακών δεδομένων και να βρουν το κρυμμένο μυστικό. Με πολύ ενδιαφέρον η επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνο- περιμένει να δει τι μπορεί να φέρει προσεχώς στο φως η αποκάλυψη των παλίμψηστων της Μονής του Σινά. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Τρία χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η μέση στάθμη των ωκεανών

Οι θάλασσες του πλανήτη μας «φουσκώνουν» κάθε χρόνο λίγο πάνω από τρία χιλιοστά κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων περίπου δύο δεκαετιών, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Η άνοδος της στάθμης κατά τρία χιλιοστά είναι μια μέση τάση, γύρω από την οποία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνων ανεβαίνει πάνω από δέκα χιλιοστά το χρόνο, ενώ σε άλλες περιοχές η άνοδος της στάθμης είναι μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν σε ειδικό συνέδριο στη Βενετία, σύμφωνα με το BBC, ένα νέο πιο λεπτομερή από κάθε άλλη φορά χάρτη, που καταγράφει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου των υδάτων στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο χάρτης, που δημιουργήθηκε μετά από τη σύνθεση πολλαπλών δορυφορικών στοιχείων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ελπίζεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τη διαχρονική εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων διεθνώς.

Οι δύο βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης, είναι αφενός η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους και, αφετέρου, το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες. Ερωτηματικό παραμένει σε ποιό βαθμό μπορεί να επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στο μέλλον.

Η συστηματική δορυφορική παρατήρηση των ωκεανών ξεκίνησε με το δορυφόρο ERS-1 της Ευρώπης το 1991, ενώ σήμερα το βασικό «εργαλείο» θαλάσσιων μετρήσεων είναι το ευρω-αμερικανό πρόγραμμα «Ιάσων/Ποσειδών».

Ο δορυφόρος «Jason» περιφέρεται γύρω από τη Γη και κάθε δέκα μέρες ολοκληρώνει ένα τοπογραφικό χάρτη περίπου του 95% των ωκεανών, με τη βοήθεια ενός υψομετρικού ραντάρ, που συνεχώς στέλνει και λαμβάνει σήματα από την επιφάνεια των θαλασσών. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια επιστροφής του σήματος που εκπέμφθηκε, ο δορυφόρος υπολογίζει τη στάθμη των υδάτων ανά περιοχή.

Δυστυχώς φέτος τον Μάιο η ESA είχε μια σοβαρή απώλεια, καθώς απρόσμενα έχασε τον καλύτερο δορυφόρο της στον τομέα παρατήρησης του περιβάλλοντος της Γης, τον Envisat, ο οποίος, μετά από μια λαμπρή δεκαετή λειτουργία, σταμάτησε να λειτουργεί. Ο διάδοχός του θα είναι ο Sentinel-3. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

O top υποψήφιος εξωγήινης ζωής

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Gliese 163c, ένας πλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής.

Εχει νερό;

Ο Gliese 163c έχει μάζα 7 περίπου φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης και βρίσκεται σε απόσταση 49 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Δοράδος. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο HARPS ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Joseph Fourier στη Γκρενόμπλ εντόπισαν την ακριβή θέση του πλανήτη μέσα στο ηλιακό του σύστημα.

Οπως διαπιστώθηκε, ο Gliese 163c βρίσκεται στα όρια της λεγόμενης κατοικήσιμης ζώνης, της περιοχής ενός ηλιακού συστήματος όπου η απόσταση των πλανητών από το μητρικό τους άστρο είναι τέτοια που να ευνοεί την ανάπτυξη ευνοϊκών για τη ζωή συνθηκών όπως παραδείγματος χάριν, την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Gliese 163c δηλαδή διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και άρα είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε βακτηριακό επίπεδο. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Διάστημα: Περισσότεροι οι πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή

Νέα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή είναι περισσότεροι απ’ ότι υπολογιζόταν. Τα μοντέλα βοηθούν τους επιστήμονες να εντοπίσουν πλανήτες σε μακρυνά ηλιακά συστήματα, κατάλληλους να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Τα υπάρχοντα μοντέλα υπολόγιζαν την πιθανότητα εξωγήινης ζωής με γνώμονα την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, τα νέα μοντέλα επιτρέπουν τον εντοπισμό πλανητών με νερό στο υπέδαφος, το οποίο διατηρείται σε υγρή κατάσταση χάρη στη θερμότητα που επικρατεί στο περιβάλλον.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό Βρετανικό Επιστημονικό Φεστιβάλ του Αμπερντήν της Σκωτίας.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πλανήτες που βρίσκονται πλησίον του ήλιου του ηλιακού τους συστήματος δεν έχουν νερό στην επιφάνεια λόγω της εξάτμισής του από τη θερμότητα.

Από την άλλη πλευρά, στους πιο απομακρυσμένους πλανήτες το νερό παγοποιείται εξαιτίας του ψυχρού περιβάλλοντος.

Η επικρατούσα θεωρία υπολόγιζε την πιθανότητα ανάπτυξης ζωής με κριτήριο μια βέλτιστη/μέση απόσταση του πλανήτη από τον ήλιο.

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται πλέον απλοϊκή.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πλανήτες αντλούν θερμότητα από δύο πηγές: από τον ήλιο τους και από τον πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο της ουράνιας σφαίρας.

Παίρνοντας το παράδειγμα της Γης, ο Καθηγητής Τζον Πάρνελ του Πανεπιστημίου του Αμπερντήν υπογραμμίζει πως σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στο υπέδαφος ενδημούν μικροοργανισμοί, χάρη στα μεγάλα υπόγεια αποθέματα νερού.

Τα μοντέλα των επιστημόνων επιχειρούν να προβλέψουν ποιοι μακρυνοί πλανήτες ενδέχεται να έχουν μεγάλα αποθέματα υδάτων στο υπέδαφος με πιθανότητα ανάπτυξης εξωγήινης ζωής.

Η θεωρία της βαθιάς βιόσφαιρας ξεπερνά τη στενή άποψη που “βλέπει” την ανάπτυξη ζωής αποκλειστικά στην επιφάνεια.

Οι απομακρυσμένοι πλανήτες μπορεί να έχουν παγωμένες επιφάνειες, αλλά η θερμότητα από τον πυρήνα τους ίσως διατηρεί νερό σε υγρή μορφή, άρα και την ίδια τη ζωή, λένε οι επιστήμονες. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Άρης: Το Curiosity εντόπισε πέτρα με πυραμιδοειδές σχήμα

Δημιούργημα της φύσης ή μήπως κάτι άλλο; Το αμερικανικό ρομποτικό όχημα Curiosity εντόπισε κατά την 43η μέρα του στο έδαφος του πλανήτη Άρη μια πέτρα, η οποία έχει ασυνήθιστο πυραμιδοειδές σχήμα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες της ΝASA βάπτισαν την πέτρα «Τζέικ», προς τιμήν του μηχανικού Τζέικομπα Ματιτσέβιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προγράμματος του Curiosity, και απεβίωσε στις 20 Αυγούστου σε ηλικία 64 ετών.

Η επιστημονική κοινότητα θέλει να εξετάσει την μυστηριώδη πέτρα από πιο κοντά, γι’ αυτό το Curiosity θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον ειδικό του βραχίονα που διαθέτει ειδικούς αισθητήρες. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Κυκλώνας φωτιάς

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο κατάφερε να καταγράψει ένας σκηνοθέτης από την Αυστραλία. Ο Κρις Τάνγκει είχε βρεθεί στην περιοχή Άλις Σπρινγκς της Αυστραλίας προκειμένου να βρει την κατάλληλη τοποθεσία για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, όταν ξαφνικά ήρθε αντιμέτωπος με το απίστευτο θέαμα.

Οι κυκλώνες φωτιάς προκύπτουν όταν μια στήλη ζεστού αέρα έρχεται σε επαφή – ή δημιουργεί φωτιά στο έδαφος. Συνήθως το φαινόμενο δεν διαρκεί πάνω από 2 λεπτά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασε τα 40 λεπτά.


Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

Κινούμενο “φωτοβολταϊκό” σπίτι ακολουθεί τον ήλιο – Η Πορτογαλία στο Ηλιακό Δέκαθλο

Στις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Δεκαεννέα ομάδες αποτελούμενες από φοιτητές πανεπιστημίων συναγωνίζονται για να παρουσιάσουν την εντυπωσιακότερη κατοικία που τροφοδοτείται ενεργειακά από ηλιακή ενέργεια.

Ένα τέτοιο ήταν το ηλιακό σπίτι από τη Βραζιλία το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο econews. Η εν λόγω κατοικία συνδύαζε τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, με μια τουαλέτα-κομποστοποιητή, αλλά και τεχνητό υγρότοπο.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε και μια εναλλακτική κατοικία από την Πορτογαλία. Η κινούμενη κατοικία “Casas Em Movimento” είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να ακολουθεί την κίνηση του ήλιου από την Ανατολή στη Δύση.

Η Casas Em Movimento αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, όντας καλυμμένο από φωτοβολταϊκά, μειώνει την κατανάλωση και προσαρμόζει αυτόματα την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο.

Η ομάδα CEM+NEM που σχεδίασε την κατοικία-tracker υποστηρίζει πως το σπίτι μπορεί να παράξει ενέργεια 12.220 Κιλοβατώρες ετησίως, περίπου δυόμιση φορές περισσότερη απ’ όση καταναλώνει.

Το Casas Em Movimento είναι επενδεδυμένο εσωτερικά και εξωτερικά με τον παραδοσιακό για την Πορτογαλία φελλό, ο οποίος εξασφαλίζει άριστη μόνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέρη είναι από ξύλο. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Νέο υλικό καταρρίπτει το ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμότητα

Τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνει ο άνθρωπος, από τη βενζίνη που καίνε τα αυτοκίνητα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα που ξοδεύουμε για φωτισμό, χάνεται τελικά στο περιβάλλον υπό τη μορφή θερμότητας. Τώρα, ένα νέο υλικό που μετατρέπει τη ζέστη σε ηλεκτρικό ρεύμα υπόσχεται να μετριάσει σημαντικά τις σπατάλες ενέργειας.

Το νέο υλικό, αποτελούμενό κυρίως από μόλυβδο και τελλούριο, είναι μια παραλλαγή του υλικού που κρύβεται στη θερμοηλεκτρική γεννήτρια του ρομπότ Opportunity στον Άρη.. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, όπου θα μπορούσε να μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα για τη φόρτιση της μπαταρίας σε υβριδικά μοντέλα. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, ακόμα και σε κινητήρες εσωτερικών καύσεων που παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία, όπως οι κινητήρες των πλοίων.

Τα θερμοηλεκτρικά υλικά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα όμως η απόδοσή τους ήταν υπερβολικά μικρή για να μπορούν να αξιοποιηθούν σε εμπορική κλίμακα.

Χάρη στις ηλεκτρικές τους ιδιότητες και την ιδιαίτερη μικροσκοπική δομή τους, τα υλικά αυτά μετατρέπουν τη διαφορά θερμοκρασίας σε ροή ηλεκτρονίων, δηλαδή σε ηλεκτρικό ρεύμα: όταν η μία άκρη του υλικού είναι θερμότερη από την άλλη δημιουργείται ανάμεσά τους μια διαφορά τάσης, όπως συμβαίνει και στους πόλους μιας μπαταρίας.

Στο εσωτερικό οποιουδήποτε στερεού υλικού, η θερμότητα μπορεί να θεωρηθεί ως μικροσκοπικές κβαντικές ταλαντώσεις των ατόμων, τις οποίες οι φυσικοί ονομάζουν «φωνόνια». Όπως τα κύματα του ήχου ή τα κύματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθένα από τα φωνόνια αυτά έχει το δικό του μήκος κύματος.

Η υψηλή αποδοτικότητα του νέου υλικού, αναφέρουν στο βρετανικό περιοδικό Nature οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ίλινοϊ, οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποιεί τις ταλαντώσεις σε πολλά μήκη κύματος: μικρά, μεσαία και μεγάλα.

Στο εσωτερικό του υλικού, μικροσκοπικοί κόκκοι του στοιχείου τελλούριου απορροφούν ενέργεια από φωνόνια με μήκος κύματος μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μικροσκοπικά σωματίδια τελλουριούχου στροντίου απορροφούν φωνόνια μέσου μήκους κύματος, ενώ ακόμα μικρότερα μήκη κύματος απορροφώνται από ίχνη νατρίου που ενσωματώθηκαν στους κρυστάλλους του υλικού.

Η προσεκτική ρύθμιση της εσωτερικής δομής του υλικού επέτρεψε στους ερευνητές να αυξήσουν την απόδοσή τους στο 15 με 20 τοις εκατό, συγκρίσιμη με την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Στο επίπεδο αυτό, υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για την ανάκτηση της χαμένης θερμότητας και τη μετατροπή της σε χρήσιμη ενέργεια» εκτιμά ο Μέρκιουρι Κανατζίδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Συγκριτικά, η θερμοηλεκτρική γεννήτρια του Curiosity, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα που παράγεται από τη διάσπαση μιας ποσότητας πλουτωνίου, έχει τη μισή απόδοση σε σχέση με το νέο υλικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοηλεκτική τεχνολογία επιδέχεται ακόμα σημαντικών βελτιώσεων, όχι όμως επ΄αόριστον: ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής προβλέπει ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή που λειτουργεί χωρίς να αποβάλλει έστω και λίγη θερμότητα. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Οικολογικό σκούτερ υδρογόνου με Ελληνική υπογραφή

Το πρώτο υβριδικό οικολογικό σκούτερ που λειτουργεί με υδρογόνο και δε μολύνει την ατμόσφαιρα, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και έχει ελληνική υπογραφή. Σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Δήμου Θέρμης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013 με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, το σύστημα κίνησης του δικύκλου βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική.. Φορτίζει αυτόματα τις μπαταρίες τους χάρη στις κυψέλες υδρογόνου και έτσι αυξάνει την αυτονομία του οχήματος.

Ο τεχνικός διευθυντής της ELFON LTD που σχεδίασε το σκούτερ, μιλώντας στο Έθνος, εξηγεί ότι «οι μπαταρίες ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος είναι βαριές, έχουν συγκεκριμένη αυτονομία και χρειάζονται ώρες για να φορτίσουν. Η λύση σε αυτά τα μειονεκτήματα είναι η φόρτιση των μπαταριών πάνω στο όχημα με τη χρήση υδρογόνου.»

To EKETA έχει αναπτύξει δύο μεθόδους παρασκευής υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού με ανανεώσιμο τρόπο. Το υδρογόνο που τροφοδοτεί το σκούτερ παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το υδρογόνο θεωρείται από τους επιστήμονες το καύσιμο του μέλλοντος, που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. Πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους παρασκευής του με ανανεώσιμο τρόπο και η δημιουργία του συγκεκριμένου σκούτερ είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Ρομποτικά φυτά μετακινούνται σε ηλιόλουστα σημεία

Πώς μπορεί ένα ρομπότ να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και ζωντανά; Η απάντηση είναι με το να τους χαρίσει ρόδες ώστε να αναζητούν και να μετακινούνται στα πιο ηλιόλουστα σημεία του σπιτιού.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Stephen Verstraete, ένας γλύπτης από το Βέλγιο, που έφτιαξε αυτές τις ρομποτικές βάσεις για φυτά, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και παλιά παιδικά παιχνίδια με ρόδες.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της, η συσκευή μετακινεί το φυτό από τη σκιά και το μεταφέρει σε πιο φωτεινά σημεία, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος πέφτει σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού.

Οι ρομποτικές βάσεις φτιάχνονται πανεύκολα από πολύ φθηνά υλικά και το κόστος τους υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ηλιακός φούρνος παράγει πόσιμο νερό από θαλασσινό

Η τεχνολογία δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, αφού ορισμένες φορές τα απλούστερα υλικά και ιδέες φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτή είναι η περίπτωση του Eliodomestico, το οποίο είναι ένας ηλιακός αποστακτήρας που φιλοδοξεί να διευκολύνει τη ζωή κατοίκων παράκτιων περιοχών όπου το θαλασσινό νερό αφθονεί αλλά το πόσιμο είναι δυσεύρετο.

Το Eliodomestico λειτουργεί ως ανεστραμμένος διηθητήρας καφέ (κοινώς καφετιέρα) που επιτυγχάνει την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Πώς λειτουργεί

Το νερό της θάλασσας τοποθετείται σε ένα δοχείο στην κορυφή του συστήματος.

Ο ήλιος θερμαίνει το θαλασσινό νερό και παράγει ατμό. Η πίεση που δημιουργείται οδηγεί τον ατμό στη μέση του συστήματος. Εκεί, το συμπυκνωμένος ατμός υγροποιείται και συλλέγεται στη βάση. Ο ηλιακός φούρνος μπορεί να παράξει πέντε λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως.

Το κόστος κατασκευής του ηλιακού φούρνου ανέρχεται στα 50 δολάρια. Ο σχεδιαστής της τεχνολογίας, Γκαμπριέλε Ντιαμάντι, χρησιμοποίησε ψημένο πηλό (τερακότα) ωστόσο υποστηρίζει πως ο φούρνος μπορεί να φτιαχτεί από πληθώρα υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στον τόπο κατασκευής.

Η δεξαμενή συλλογής του νερού είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μεταφέρεται στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.

Η τεχνολογία της διήθησης του νερού με τη βοήθεια του ήλιου δεν είναι άγνωστη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αν και συναντάται σε μεγαλύτερες κλίμακες, όπως νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης.

Στόχος του Ντιαμάντι ήταν η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού σχεδίου εύκολου στην υλοποίηση το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεμονωμένων οικογενειών.
Solvatten

Αξίζει να σημειωθεί πως μια συσκευή καθαρισμού του νερού με τη βοήθεια του ήλιου είχε αναπτύξει η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ.

Η συσκευή που ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο. Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

«Βρώμικο» ρεύμα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυπογόνα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για «πράσινες» μεταφορές, καθώς δεν παράγουν καυσαέρια και η ρύπανση του αέρα που προκαλούν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι επικριτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναφέρουν ότι τα οχήματα αυτά είναι τόσο «πράσινα» όσο η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Πιο συγκεκριμένα, αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τροφοδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, τότε απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου, ωστόσο και πάλι οι εκπομπές είναι αρκετά χαμηλότερες συγκριτικά με τις εκπομπές των αυτοκινήτων που διαθέτουν μηχανές εσωτερικής καύσης.

Πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών (ICCT) προέβλεψε ότι μέχρι το 2015 το ηλεκτρικό Nissan Leaf θα εκλύει 20 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (γρ./χλμ) αν κυκλοφορεί στους δρόμους της Γαλλίας, η οποία στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Το ίδιο όχημα ωστόσο θα εκλύει 114 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (γρ./χλμ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εξαρτάται από ρυπογόνες μονάδες.

Ξεχωριστή έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων εκτιμά ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται στην Πολωνία ή το Λουξεμβούργο, που εξαρτώνται από τον άνθρακα, φτάνουν τα 130γρ./χλμ – όσο δηλαδή και το ανώτατο όριο της ΕΕ για τα αυτοκίνητα με μηχανή εσωτερικής καύσης από το 2015.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ και την Κίνα οι εκπομπές ρύπων από ένα ηλεκτροκίνητο όχημα είναι ακόμα υψηλότερες, στα 136 γρ./χλμ και 182 γρ./χλμ αντίστοιχα.

«Τα στατιστικά αυτά δεν είναι ευρέως γνωστά», δήλωσε ο κ. Greg Archer από τη ΜΚΟ Μεταφορές και Περιβάλλον.

«Αναμφισβήτητα έχει γίνει μεγάλη εκστρατεία για τα βραχυπρόθεσμα οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν αποδεικνύεται και τόσο επιτυχημένη τεχνολογία».

«Αν θέλουμε να έχουμε μια πράσινη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει πρώτα να βγάλουμε τον άνθρακα από το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο», τόνισε ο κ. Archer.

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 50% μέχρι το 2030

Στο μεταξύ δυο νέες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι υποστηρίζουν ότι με την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών και τεχνολογιών η κατανάλωση καυσίμων στα αυτοκίνητα θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.

Και οι δυο έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλές «πράσινες» τεχνολογίες, ικανές να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καυσίμων στον τομέα της αυτοκίνησης, είναι σήμερα εμπορικά βιώσιμες, ωστόσο παρουσιάζουν χαμηλή διείσδυση στην αγορά.

Για να αλλάξει η εικόνα οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν πακέτο μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται η σήμανση εξοικονόμησης καυσίμων και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να παραμένει σταθερή μέχρι το 2050 ακόμα και αν ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους διπλασιαστεί. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

«Ρομπότ - τόνο» σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τη σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου υποβρύχιου ρομπότ του οποίου η εμφάνιση και η κίνηση θα είναι πανομοιότυπη με αυτή του γνωστού μας τόνου χρηματοδοτεί η Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας (DHS) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Το πρόγραμμα ονομάστηκε BIOSwimmer.

Το σχήμα του τόνου επελέγη για το ρομπότ για ουσιαστικούς λόγους, δηλαδή επειδή οι ερευνητές έκριναν ότι το σχήμα του κορμού του συγκεκριμένου είδους ψαριού είναι το καταλληλότερο από πλευράς ικανότητας ελιγμών στο νερό.


Το νέο ρομπότ προορίζεται για μακρά υποθαλάσσια λειτουργία. Για την επικοινωνία, τη διαχείριση και την επεξεργασία των δεδομένων των αισθητήρων του, στο ρομπότ – τόνο θα τοποθετηθεί ένας υπολογιστής, ενώ ο «ρομποτόνος» θα κατευθύνεται μέσω φορητού υπολογιστή. Το ρομπότ θα λειτουργεί με μπαταρία που θα τού επιτρέπει τη μακρά λειτουργία και αυτονομία.

Σημειώνεται ότι οι τόνοι είναι από τα γρηγορότερα και πιο ευέλικτα πλάσματα του πλανήτη, διαθέτοντας εξαιρετικές δυνατότητες τόσο σε υψηλή όσο και χαμηλή ταχύτητα, λόγω του υδροδυναμικού τους σώματος και ενός ανάλογα αναπτυγμένου μυϊκού συστήματος.

«Ο τόνος είχε στη διάθεσή του εκατομμύρια χρόνια για να εξελίξει τις δυνατότητες κίνησής του στο νερό με εκπληκτική αποτελεσματικότητα. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστούμε τόσο χρόνο» σχολίασε με χιούμορ ο Ντέιβιντ Τέιλορ, ένας εκ των επιστημόνων που ασχολείται με την κατασκευή και λειτουργία του BIOSwimmer.

Το ρομπότ βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών, και όταν η εξέλιξή του ολοκληρωθεί θα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει βάθη και σημεία απρόσιτα για επανδρωμένα υποβρύχια. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Το Facebook δοκιμάζει δυνατότητα αυτόματου sharing φωτογραφιών

Μια νέα υπηρεσία αυτόματου συγχρονισμού φωτογραφιών από κινητά τηλέφωνα Android δοκιμάζει το Facebook η οποία θα σας επιτρέπει να ανεβάζετε αυτόματα τις φωτογραφίες σας στο κοινωνικό δίκτυο.

Η υπηρεσία με το όνομα «Photo Sync» θυμίζει την αντίστοιχη της Google+ και του Apple Photostream. Κάθε φορά που θα τραβάτε μια νέα φωτογραφία με το Android κινητό σας, αυτή αυτομάτως θα «ανεβαίνει» στο προφίλ σας στο κοινωνικό δίκτυο. Δεν δημοσιεύεται αυτόματα όμως, παραμένει σε μορφή private στην κατηγορία «Synced from Phone» μέχρι να την δείτε και να την κοινοποιήσετε εσείς.


Η υπηρεσία Photo Sync θα είναι διαθέσιμη αρχικά σε συγκεκριμένους χρήστες, ακολουθώντας την πάγια τακτική της εταιρείας όσον αφορά νέα χαρακτηριστικά. Το Facebook επιβεβαίωσε στο The Verge πως δοκιμάζει την υπηρεσία σε «εξαιρετικά μικρή» κλίμακα αλλά δεν ανέφερε το αν και πότε σκοπεύει να την κάνει διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες.

Για να δείτε αν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο προφίλ σας, μπορείτε να ανοίξετε το Facebook for Android στο κινητό σας, να μπείτε στο Timeline σας και να ανοίξετε τα άλμπουμ των φωτογραφιών σας. Αν εμφανίζεται ένα κουμπί συγχρονισμού τότε το Photo Sync είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το ενεργοποιήσετε. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Razer Game Booster, το λογισμικό που ρυθμίζει κατάλληλα τον υπολογιστή για gaming

Η Razer είναι περισσότερο γνωστή για τα περιφερειακά της που απευθύνονται σε gamers (βλ. Hydra, Electra, Ouroboros κλπ.) και φυσικά για το gaming laptop Razer Blade, αλλά αυτή τη φορά θα μας απασχολήσει για το λογισμικό Razer Game Booster που ουσιαστικά ρυθμίζει κατάλληλα τον υπολογιστή για την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming.

Το Game Booster περιλαμβάνει τρία modes:

Game Mode: Τερματίζει τη λειτουργία αχρείαστων προγραμμάτων και εφαρμογών, συγκεντρώνοντας έτσι όλη τη δύναμη του υπολογιστή για το παιχνίδι. Μόλις ο παίκτης τελειώσει με το παιχνίδι του, τότε οι εφαρμογές επανεκκινούνται αυτόματα.

Calibrate Mode: Απλοποιεί τη διαδικασία αναβάθμισης των απαιτούμενων drivers, λογισμικών κλπ. για ενίσχυση της απόδοσης του υπολογιστή.

Share Mode: Ξεχωριστό μέρος όπου μπορείτε να δείξετε τις ικανότητες σας, να φτιάξετε tutorials κλπ., ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε video/audio σε πραγματικό χρόνο μέσα από το παιχνίδι, καθώς και να πάρετε screenshots.

Το Razer Game Booster βρίσκεται σε στάδιο beta, αλλά σύντομα θα είναι διαθέσιμο για όλους.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Έξυπνη εφαρμογή προβλέπει τα κόκκινα φανάρια

Μία πρωτοποριακή εφαρμογή για smartphones, που επιτρέπει στους οδηγούς να προλαβαίνουν τα κόκκινα φανάρια, αναπτύσσοντας όση ταχύτητα χρειάζεται για να τα περνούν ή το αντίθετο, δημιούργησε Έλληνας ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Ο Εμμανουήλ Κουκουμίδης βρίσκεται πίσω από τον "Signal Guru", την εφαρμογή που αναγνωρίζει πότε ένα φανάρι αλλάζει χρώμα, επιτρέποντας στον οδηγό να αναπτύξει την κατάλληλη ταχύτητα είτε για να το περάσει είτε για να σταματήσει εγκαίρως, περιορίζοντας τη χρήση καυσίμων.

Όπως λέει ο ίδιος, τα όρια ταχύτητας κινούνται πάντα στο πλαίσιο του νόμου.

Η εφαρμογή έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στο Κέμπριντζ, όπου διαπιστώθηκε έως και 20% μείωση της χρήσης καυσίμου, αλλά και στη Σιγκαπούρη, με ανάλογη επιτυχία.

Προς το παρόν πάντως, ο Έλληνας δημιουργός της αναμένει χρηματοδότηση, για να προχωρήσει στη μαζική κατασκευή Signal Guru. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Η Google αρνήθηκε να ξεκλειδώσει κινητό για λογαριασμό του FBI

Μια ακόμα εταιρεία μπαίνει στην μικρή λίστα εταιρειών που αντιστέκονται στην χρήση των υπηρεσιών τους από τις δικαστικές αρχές. Το FBI ζήτησε από την Google να ξεκλειδώσει το android κινητό του Dante Dears, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι ύποπτος για την λειτουργία επιχείρησης πορνείας. Όταν οι αρχές ζήτησαν από τον Dears να τους παραδώσει το κινητό τους, αυτός το έκανε αλλά αρνήθηκε να το ξεκλειδώσει.

Αφού το κινητό κλείδωσε μετά από πολλές λανθασμένες προσπάθειες των πρακτόρων να εισάγουν τον απαραίτητο κωδικό, το FBI εξέδωσε κλήτευση εναντίον της Google προκειμένου να το ξεκλειδώσει.

Η εταιρεία όμως αρνήθηκε να το κανει, ενώ με δήλωση της ανέφερε πως «όπως όλες οι νομοταγείς εταιρείες συμμορφωνόμαστε με κάθε έγκυρη νομική διαδικασία. Κάθε φορά που λαμβάνουμε μια αίτηση βεβαιωνόμαστε πως πληροί τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νόμου προτού συμμορφωθούμε. Αν πιστεύουμε πως το αίτημα είναι υπερβολικά γενικό, επιδιώκουμε να το περιορίσουμε.»

Ο Mark Clark, δικηγόρος της Traverse Legal δεν θεωρεί πως η άρνηση της εταιρείας αποτελεί έκπληξη. «Είναι μια απόφαση βασισμένη στην πολιτική της Google σχετικά με τους χρήστες της και συγκεκριμένα τους χρήστες κινητών Android. Θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αφθονούν στην εποχή της τεχνολογίας, όπως αποδείχθηκε από τον σάλο που ξέσπασε όταν το Facebook άλλαξε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.»

Ο Clark δήλωσε ακόμα πως αν και οι όροι χρήσης των περισσοτέρων εταιρειών, της Apple, της Google και του Facebook αναφέρουν πως δεν θα αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς εντολή δικαστηρίου, η πλειοψηφία των καταναλωτών και των χρηστών εκτιμούν τις προσπάθειες των εταιριών εναντίον στην χρήση των social media από τις διωκτικές αρχές.

«Δεν μπορούν να παραδίδουν πληροφορίες στην κυβέρνηση απλά και μόνο επειδή η κυβέρνηση τις ζητάει» είπε, για να συμπληρώσει πως «προκαλώντας τα δικαιώματα της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση του FBI, η Google αποδεικνύει στο κοινό ότι λαμβάνει μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών της». Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Shared Activity, για καλύτερο έλεγχο του τι μοιράζεσαι στο Facebook

Η Facebook κυκλοφόρησε ένα νέο plugin με την ονομασία Shared Activity το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται καλύτερα το περιεχόμενο που μοιράζονται στο κοινωνικό δίκτυο από τις συνδεόμενες με το Facebook εφαρμογές.

Για παράδειγμα όσοι συνδέεστε σε ιστοσελίδες (βλ. Pinterest) μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook στο εξής μέσω του Shared Activity θα μπορείτε να καθορίζετε τι ακριβώς από όσα κάνετε θέλετε να εμφανίζεται στο Facebook καθώς επίσης και σε ποιους.

Ο Andrew Chen της Facebook εξηγεί:

“Αν κάποιος κάνει χρήση μιας μουσικής εφαρμογής, μπορεί να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις απορρήτου μέσω του plugin χωρίς να χρειάζεται να το κάνει μέσω Facebook. Παρομοίως, αν κάποιος χρησιμοποιεί μια ταξιδιωτική εφαρμογή, μπορεί να κάνει like σε ένα εστιατόριο ή να γράψει κριτική για ένα ξενοδοχείο επιλέγοντας όλα αυτά να είναι ορατά σε συγκεκριμένη ομάδα χρηστών του κοινωνικού δικτύου μέσω του plugin.”

Περισσότερα για το Shared Activity θα βρείτε
εδώ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό bit (qu-bit) από ένα ηλεκτρόνιο ενός μοναδικού ατόμου σε πυρίτιο!

Μερικοί μπορεί να θυμόσαστε μια αναφορά μας από τον περασμένο Φεβρουάριο για το τεράστιο επίτευγμα ερευνητών του University of New South Wales (Αυστραλία), οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο “τέλειο” τρανζίστορ από ένα μοναδικό άτομο φωσφόρου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών.

Τώρα, ο δρόμος φαίνεται ότι μετατρέπεται σιγά σιγά σε …λεωφόρο, αφού μια άλλη ερευνητική ομάδα του ίδιου πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι κατάφερε να διαβάσει και να γράψει πληροφορία χρησιμοποιώντας το spin (ιδιοστροφορμή, μαγνητικός προσανατολισμός) ενός ηλεκτρονίου από το παραπάνω μοναδικό άτομο φωσφόρου σε υπόστρωμα πυριτίου σχηματίζοντας έτσι ένα κβαντικό bit (qu-bit), τη θεμελιώδη μονάδα ενός κβαντικού υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον καθ. Andrew Dzurak,

“Για πρώτη φορά αποδεικνύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να γράφουμε και να διαχειριζόμαστε δεδομένα επάνω στο spin σχηματίζοντας ένα κβαντικό bit, qu-bit, τη βασική μονάδα πληροφορίας για έναν κβαντικό υπολογιστή. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία κβαντικού υπολογιστή πυριτίου από μεμονωμένα άτομα. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό επίτευγμα, η διαχείριση της φύσης στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, με βαθιές επιπτώσεις για τους κβαντικούς υπολογιστές”

Να σημειωθεί ότι το 2010 η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού κβαντικού bit, καταφέρνοντας να διαβάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το spin του ηλεκτρονίου, ενώ το δεύτερο στάδιο ήταν να μπορέσουν να γράψουν αυτή την κατάσταση, κάτι που κατόρθωσαν ελέγχοντας το ηλεκτρόνιο με μικρόκυμα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και υποψήφιος διδάκτωρ, Jarryd Pla, εξηγεί:

“Καταφέραμε να απομονώσουμε, να μετρήσουμε και να ελέγξουμε ένα ηλεκτρόνιο που ανήκει σε μοναδικό άτομο, χρησιμοποιώντας μια συσκευή η κατασκευή της οποίας είναι παρόμοια με αυτή ενός συνηθισμένου επεξεργαστη πυριτίου”

ενώ, ο Dr. Andrea Morello συμπλήρωσε:

“Πρόκειται για το κβαντικό ισοδύναμο της πληκτρολόγησης ενός αριθμού στο πληκτρολόγιο. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν με πυρίτιο, ένα υλικό που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και έχει απορροφηθεί εύκολα από τη βιομηχανία. Τα θεμέλια της τεχνολογίας μας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές”

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να συνδυάσουν ζεύγη κβαντικών bits για να δημιουργήσουν λογικές πύλες πολλαπλών qu-bits.

Διαφορετική, αλλά σίγουρα οικονομικότερη προσέγγιση για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι αναμένεται ότι θα λύσουν πολύπλοκα προβλήματα (κρυπτογράφηση, βιολογικά μοντέλα κλπ.) που αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζονται ούτε από υπερ-υπολογιστές. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Συνάντηση των μεγαλύτερων ονομάτων της τεχνολογίας

Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας και του διαδικτύου θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη αυτό το Σαββατοκύριακο για να συμμετάσχουν στο Social Good Summit, προκειμένου να συζητήσουν και να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να επιλύσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Ανάμεσά τους θα βρίσκονται εκπρόσωποι και στελέχη γνωστών εταιρειών του χώρου, όπως ο Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia, η Rebecca Moore, υπεύθυνος διαχείρισης τεχνολογίας της Google, η Claire Diaz-Ortiz του Twitter και οι Danah Boyd και Lori Harnick της Microsoft.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, το Σαββατοκύριακο 22-24 Σεπτεμβρίου ενώ ταυτόχρονα θα διοργανωθούν παρόμοιες συσκέψεις στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα, στο Πεκίνο και σε άλλες 100 χώρες.

Το Social Good Summit θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των social media με τους θεατές να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Πηγή: techit.gr
Συνέχεια»

Το Ιράν δημιουργεί το δικό του (δια)δίκτυο

Τις βάσεις για τη δημιουργία εσωτερικής έκδοσης του διαδικτύου, απαραίτητης για την ενοποίηση των κρατικών ιστότοπων σε ένα ενιαίο δίκτυο, ικανό να λειτουργεί αυτόνομα από τον «παγκόσμιο δικτυακό ιστό», έχει θέσει η Τεχεράνη όπως αναγράφει την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Τον Αύγουστο έγινε γνωστό ότι το Ιράν αποφάσισε να κατασκευάσει «εθνικό δίκτυο πληροφοριών», ανάλογο με του κινεζικού που είναι κατασκευασμένο για να απομονώνει τα σημαντικότερα κυβερνητικά συστήματα από τις απειλές στο διαδικτύου.

Πάντως, αναλυτές θεωρούν ότι ακόμη και ένα ιδιωτικό δίκτυο (intranet) είναι αδύνατον να είναι απρόσβλητο από "κυβερνοεπιθέσεις", ειδικά από εσωτερικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο του Ιράν προσβλήθηκε από ιούς όπως οι Stuxnet και Flame με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Η Γη ίσως είναι... επίπεδη για τους χάρτες της Apple

Μια ολόκληρη πόλη βρέθηκε στον ωκεανό, ένα αγρόκτημα μετατράπηκε σε αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομοι καταλήγουν στη μέση του πουθενά και ένα νοσοκομείο εμφανίστηκε απρόσμενα στο κέντρο του Στράτφορντ-απόν-Έιβον, στη γενέτειρα του Σαίξπηρ.

Αυτός ήταν ο νέος κόσμος που αντίκρισαν οι χρήστες των iPhone και iPad όταν κατέβασαν στα κινητά τους τηλέφωνα την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του λογισμικού iOS6.

Οι χάρτες του κόσμου που δημιούργησε η Apple για τα προϊόντα της είχαν παρουσιαστεί με τυμπανοκρουσίες τον Ιούνιο και αποτελούν μια ευθεία πρόκληση για την ίδια υπηρεσία που προσφέρει το αντίπαλο Google Όμως το πρόγραμμα δέχτηκε ήδη σφοδρή κριτική από πολλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο για τα γεωγραφικά λάθη, τις ελλιπείς πληροφορίες ή την απουσία των στοιχείων εκείνων που έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τους χάρτες του Google, όπως την ενημέρωση για τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις πόλεις.

Αρκετοί ήταν οι χρήστες που σε διάφορα φόρουμ ή στο Twitter εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το πρόγραμμα.

«Οι άνθρωποι που πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη ήταν πιο ακριβείς χαρτογράφοι από την Apple Maps», ειρωνεύτηκε χαρακτηριστικά στο Twitter ο @RayneBradley. «Έχει λάθη στον κατάλογο των επαγγελματιών. Τηλεφώνησα για ταξί και έπεσα πάνω σε έναν ταριχευτή», σχολίασε από την πλευρά του ο @TomDavenport.

Κάποιοι άλλοι δημιούργησαν ένα μπλοκ με τον σαρκαστικό τίτλο «Οι εκπληκτικοί χάρτες του iOS6» όπου πολλοί ανάρτησαν εικόνες των λαθών. Σε αυτές εμφανίζεται η νορβηγική πόλη Λέκνες στη μέση της Θάλασσας της Νορβηγίας ενώ το κέντρο του Στράτφορντ-απόν-Έιβον χαρακτηρίζεται «νοσοκομείο».

Κάποια λάθη εκνεύρισαν ακόμη και πολιτικούς. Ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Αλαν Σάτερ είπε ότι αιφνιδιάστηκε όταν είδε ότι το αγρόκτημα Έρφιλντ (σ.σ. κατά κυριολεξία σημαίνει «αεροδρόμιο» στην περιφέρειά του, στο Ντάντραμ, σημειώνεται με το εικονίδιο ενός αεροπλάνου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πληροφορία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους πιλότους αεροσκαφών και πρότεινε η Apple να χρησιμοποιήσει, αντί για το αεροπλάνο, «μια αγελάδα, μια κατσίκα, ένα πρόβατο ή ένα λουλούδι».

Στην Ασία οι χρήστες ξαφνιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τα διαφιλονικούμενα - από Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊβάν - νησάκια Σενκάκου... πολλαπλασιάστηκαν: αντί για μια συστάδα νησιών, στους χάρτες εμφανίζονται δύο. Ορισμένοι μάλιστα αστειεύτηκαν ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια που κατέβαλε η Apple για να προσφέρει μια διπλωματική λύση στην κρίση. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»