Εκτόξευση από την Ινδία για τον πρώτο δορυφόρο που επαγρυπνεί για αστεροειδείς

Ο πρώτος δορυφόρος που σχεδιάστηκε να επαγρυπνεί για εισερχόμενους αστεροειδείς, ο πρώτος δορυφόρος που τροφοδοτείται από κινητό τηλέφωνο, καθώς και τα μικρότερα διαστημικά τηλεσκόπια του κόσμου, περιλαμβάνονται στα επτά διαφορετικά φορτία που έθεσε σε τροχιά τη Δευτέρα ινδικός πύραυλος.

Ο πύραυλος PSLV, εγχώριας τεχνολογίας, εκτοξεύτηκε στις 14.20 ώρα Ελλάδας από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρικότα στη νοτιοανατολική Ινδία.

Πρωτεύον φορτίο του πυραύλου ήταν ο γαλλο-ινδικός δορυφόρος γεωσκόπησης SARAL, ο οποίος θα παρακολουθεί τους ωκεανούς.

Έξι ακόμα φορτία εκτοξεύτηκαν μαζί με τον SARAL, ανάμεσά τους ο δορυφόρος ΝΕΟSSat της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας, ο οποίος θα
παρακολουθεί αστεροειδείς που κινούνται σε τροχιές που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Ο δορυφόρος, ο οποίος έχει μέγεθος βαλίτσας και κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια, θα παρακολουθεί διαστημικούς βράχους σε απόσταση έως 50 εκατ. χιλιομέτρων, δεν θα μπορούσε όμως να εντοπίσει έναν μικρό αστεροειδή στο μέγεθος αυτού που έπεσε στα Ουράλια στις 15 Φεβρουαρίου.

Μαζί με τον ΝEOSSat εκτοξεύτηκαν οι δύο επίσης καναδικοί Brite, δύο μικροδορυφόροι σε σχήμα κύβου με πλευρά 20 εκατοστών, οι οποίοι θεωρούνται τα μικρότερα διαστημικά τηλεσκόπια που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα. Αποστολή τους θα είναι να παρακολουθούν διακυμάνσεις στη λαμπρότητα των πιο φωτεινών άστρων για μελέτες αστροφυσικής.

Οι τρεις υπόλοιποι δορυφόροι είναι:

Sapphire: o πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Καναδά, ο οποίος θα παρακολουθεί τους δορυφόρους που κινούνται σε απόσταση έως 40.000 χιλιομέτρων, καθώς και τα διαστημικά σκουπίδια.

AAUSAT3: ένας επιστημονικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ στη Δανία

STRaND-1: ο πρώτος δορυφόρος που τροφοδοτείται από κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή Android τρέχει εφαρμογές που λαμβάνουν φωτογραφίες, μετρούν το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιτρέπουν σε χρήστες σε όλο τον κόσμο να ανεβάζουν βίντεο που θα παίζουν στο Διάστημα. Ο δορυφόρος αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Το πρώτο ελληνικό cluster για το διάστημα

Το πρώτο ελληνικό cluster για το διάστημα είναι γεγονός. Η Ελλάδα, μετέχοντας ενεργά στα προγράμματα της ESA, συσσώρευσε σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλους τους σχετικούς με το διάστημα τομείς. Αυτό αποτέλεσε και την πηγή της δυναμικής που ευνόησε το σχηματισμό αξιοσημείωτων αλυσίδων αξίας στη χώρα μας. Μια τέτοια συνεργατική αλυσίδα είναι και το si- Cluster.

Ήδη από το 2005 που η Ελλάδα έγινε κράτος μέλος της ESA, πολλοί οργανισμοί κρατικοί και μη καθώς και πολλές εταιρείες συμμετείχαν επιτυχώς σε πολλά προγράμματα,συλλογικά αλλά και ανεξάρτητα. Μέχρι σήμερα, μόνο τα μέλη του si-Cluster έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε περισσότερα από 50 έργα της ESA .Τα σημαντικά αποτελέσματα της συμμετοχής αυτής φαίνονται σήμερα με τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού cluster για το διάστημα.

Πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκε η πρόταση για την περαιτέρω ανάπτυξη του si-Cluster από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο Πλανήτης - Πιλοτική Φάση Λειτουργίας».

Οι τεχνολογίες, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και η καινοτομία στο si-Cluster

Βασισμένοι στην υψηλή ποιότητα και εκπαίδευση του εγγενούς επιστημονικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την αποκτηθείσα εμπειρία στην ανάπτυξη διαστημικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα μέλη του si-Cluster παρέχουν ανταγωνιστικές λύσεις όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην παγκόσμια.

Η πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων, που δραστηριοποιούνται στην διαστημική τεχνολογία, εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αναδεικνύοντας την ποιότητα, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα ενδιαφέροντα των μελών του si-Cluster περιλαμβάνουν: διαστημικές επικοινωνίες, τηλε-αισθητήρες, καθώς και εφαρμογές σχετικές με θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα όπως: παρακολούθηση του περιβάλλοντος, προστασία πολιτών σε καταστάσεις ανάγκης (π.χ.σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές, κ.λπ.), εφαρμογές GIS, ασφάλεια συνόρων και ακτών, έξυπνα ηλεκτρικά συστήματα, έξυπνα και ασφαλή μεταφορικά συστήματα (θαλάσσιες, εναέριες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές), καθώς και νέα υλικά και εφαρμογές που σχετίζονται με το διάστημα.

Αναμένεται ότι οι συνεργατικές δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο και αποφασιστικά τους εμπορικούς και άλλους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του si-Cluster καθώς επίσης με νέους προμηθευτές και πελάτες.

Οι κύριοι στρατηγικοί στόχοι είναι:

Η δημιουργία σε διεθνές επίπεδο μιας εικόνας βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας σε συγκεκριμένα τεχνολογικά πεδία.

Η ανάπτυξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής, καινοτόμας και διαφανούς οικονομίας. Αυτό υποστηρίζεται μέσα από την καινοτομία που έχουν να προσφέρουν οι διαστημικές τεχνολογίες και επενδύσεις από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού ευέλικτου και προσοδοφόρου ικανού να απορροφά, να διατηρεί και να ενισχύει το πνευματικό κεφάλαιο που αναπτύσσεται στην τοπική διαστημική βιομηχανία.

Η πλήρης εκμετάλλευση των υπηρεσιών που παρέχει η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο καταστροφών, την παρακολούθηση συνόρων, τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τον έλεγχο οικολογικών καταστροφών, την πλοήγηση, τις τηλεπικοινωνίες, την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και υπηρεσίες με στόχο την μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Οι συνέργειες των συμμετεχόντων επιστημονικών και βιομηχανικών κοινοτήτων, έχοντας υπόψη τον ιδιαίτερο ρόλο κάθε κοινότητας στα διαφορετικά στάδια της αλυσίδας αξίας σε εφαρμογές που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την βιομηχανία και επομένως για την εθνική οικονομία.

Η συγχώνευση όλων των σχετικών διαστημικών προγραμμάτων των διαφόρων υπουργείων και κυβερνητικών οργανώσεων (π.χ. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Παιδείας, κ.λπ.) με στόχο οικονομίες κλίμακας και έμφαση σε συγκεκριμένα τεχνολογικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος.

Η ανάπτυξη της σχετικής ερευνητικής κουλτούρας στην τοπική διαστημική βιομηχανία με στόχο την στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Βυθισμένη ήπειρος στον Ινδικό Ωκεανό - Ένα φαράγγι κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα

Ερευνητική ομάδα από τη Νορβηγία εντόπισε στοιχεία στο νησί του Μαυρίκιου τα οποία τους οδηγούν στη διαπίστωση ότι σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή υπήρχε κάποτε μια μεγάλη λωρίδα ξηράς. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια χαμένη «μικροήπειρο».

Το αρχαίο ζιρκόνιο

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οσλο εξερεύνησαν τον Μαυρίκιο, τον νησιωτικό παράδεισο που βρίσκεται ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία, η ξηρά της Γης πριν από 1.1 δις-750 εκ. έτη ήταν ενωμένη σε μια υπερήπειρο, τη Ροντίνια. Την εποχή της Ροντίνια η Ινδία συνόρευε με τη Μαδαγασκάρη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα άμμου από τις παραλίες του Μαυρίκιου και διαπίστωσαν ότι το ζιρκόνιο που υπάρχει εκεί ήταν πανάρχαιο και πάντως πολύ παλαιότερο από την ύπαρξη του νησιού. Ο Μαυρίκιος και τα γύρω νησιά πιστεύεται ότι είναι προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας που έλαβε χώρα πριν από περίπου εννέα εκατομμύρια έτη.

Όμως το ζιρκόνιο που εντόπισαν οι ερευνητές έχει ηλικία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακόμη με ακρίβεια την ηλικία του ζιρκόνιου που εντόπισαν αλλά την τοποθετούν σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από δύο δισ-600 εκατομμύρια έτη.

Η χαμένη γη

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα στην Ινδία και τη Μαδαγασκάρη υπήρχε μια μεγάλη μακρόστενη λωρίδα ξηράς η οποία υποστηρίζουν ότι είναι μια χαμένη ήπειρος ή καλύτερα μια χαμένη «μικροήπειρος» όπως έχουν ονομαστεί αυτού του είδους οι ξηρές. Οι ερευνητές την ονόμασαν Μαυρίτια και εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον δέκα χιλιόμετρα κάτω από τον Μαυρίκιο.

Εχει διαπιστωθεί ότι πριν από 85 εκατομμύρια έτη η Ινδία άρχισε να απομακρύνεται από τη Μαδαγασκάρη και να κινείται προς την περιοχή που βρίσκεται σήμερα. Τότε η Μαυρίτια άρχισε να διασπάται και τελικά βυθίστηκε κάτω από γιγάντια κύματα που δημιουργούνταν από τις έντονες γεωλογικές διεργασίες της εποχής. Πιθανολογούν όμως ότι κάποιο μικρό μέρος της μικροηπείρου εξακολουθεί να υπάρχει και υποδεικνύουν ως επικρατέστερο υποψήφιο τις Σεϋχέλλες. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Στον Ινδικό Ωκεανό ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και την Ινδία υπήρχε κάποτε μια μεγάλη λωρίδα γης, μια μικροήπειρος που βυθίστηκε και πάνω από αυτή βρίσκεται σήμερα ο Μαυρίκιος.

Ένα φαράγγι κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της αποστολής του ερευνητικού σκάφους HMS Enterprise του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας. Το σκάφος εξερεύνησε για περίπου εννέα μήνες την Ερυθρά Θάλασσα. Τα ειδικά όργανα (βαθύμετρα, ηχοβολιστικά όργανα) του σκάφους εντόπισαν την ύπαρξη ενός μεγάλου καναλιού, ενός «υποθαλάσσιου φαραγγιού» όπως το ονόμασαν. Το φαράγγι έχει βάθος 250 μέτρα.

Πώς σχηματίστηκε

Σύμφωνα με τους ερευνητές η περιοχή στην οποία βρίσκεται το φαράγγι (λίγο έξω από το λιμάνι της Σαφάγκα στην Αίγυπτο) ήταν μια περιοχή όπου το επίπεδο του νερού ήταν κάποτε πολύ χαμηλό. Όπως εκτιμούν η ροή υδάτων από ποταμούς έσκαψε τα πετρώματα δημιουργώντας το φαράγγι το οποίο βυθίστηκε όταν κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν πλημμύρες που ανέβασαν πολύ τη στάθμη των υδάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη ροή υπόγειων ρευμάτων που συνεχίζει να σκάβει τα πετρώματα» αναφέρει ο Ντέρεκ Ράε, κυβερνήτης του HMS Enterprise. Οι υπεύθυνοι της αποστολής έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από τρισδιάστατες εικόνες του υποθαλάσσιου φαραγγιού. (Στις εικόνες΅Δύο από τις εικόνες του υποθαλάσσιου φαραγγιού στην Ερυθρά Θάλασσα) Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ασυνήθιστα είδη ζωής κινηματογράφησε ο Τζέιμς Κάμερον στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Τεράστιες αμοιβάδες, υπερμεγέθη μαλακόστρακα που μοιάζουν με γαρίδες και πολλά είδη ολοθούριων, που είναι οργανισμοί γνωστοί και ως αγγούρια της θάλασσας, είναι ορισμένα μόνο από τα ασυνήθιστα είδη που συνέλαβε ο φακός του διάσημου σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μία προκαταρκτική εξέταση του βίντεο διάρκειας 25 ωρών, που τράβηξε ο Τζ. Κάμερον στις 26 Μαρτίουτου 2012, όταν καταδύθηκε με το βαθυσκάφος Deepsea Challenger, 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκεί, στην Τάφρο των νήσων Μαριάνα, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Το βαθυσκάφος που κυβερνούσε ο Τζ. Κάμερον ήταν εξοπλισμένο με πέντε κάμερες. Οι επιστήμονες από το αμερικανικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο, διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε βάθος 11 χιλιομέτρων, όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, παγωνιά, και η πίεση του νερού είναι τεράστια, ζούσαν ολοθούρια που είχαν μικρότερο μέγεθος από άλλα που βρίσκονταν σε μικρότερα βάθη.

Τα συγκεκριμένα είδη, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, κατάφερναν να επιβιώνουν σε τόσο αφιλόξενα περιβάλλοντα, περιορίζοντας το μήκος τους και χωρίς να κολυμπούν. Για να τραφούν, έστρεφαν κάθε φορά το σώμα τους προς τα ρεύματα.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για νέα είδη, ανέφεραν οι ειδικοί. Ο Ντουγκ Μπάρλετ, που είναι μικροβιολόγος θαλάσσης και επιστημονικός υπεύθυνος της καταδυτικής αποστολής, ανέφερε ότι η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από το βαθυσκάφος σε τόσο μεγάλο βάθος, μπορεί να αποκαλύψει μικρόβια που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα, «και να μας δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες για το πώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται η ζωή σε τέτοιες συνθήκες». Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Eyeprint: Ξεκλειδώστε το κινητό σας μόνο με τα μάτια σας

H EyeVerify σκοπεύει να εξελίξει ακόμα περισσότερο την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα μιας συσκευής που έχει το Android χρησιμοποιώντας το μάτι του χρήστη! Συγκεκριμένα, το Eyeprint που παρουσιάστηκε στο MWC 2013 σκανάρει το μάτι και συγκεκριμένα τις φλέβες που βρίσκονται σε αυτό για να δώσει πρόσβαση στο τηλέφωνο.

Πρόκειται ακόμα για beta εφαρμογή, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν developers από τον Μάρτιο έχοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα APIs, SDK κτλπ. Η EyeVerify θα συνεργαστεί με κατασκευαστές και developers έτσι ώστε η τεχνολογία αυτή να ενσωματωθεί σε smartphones ή άλλες συσκευές με κάμερα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της είναι ακόμα καλύτερο από το facial recognition του Android και κατά συνέπεια πολύ πιο ασφαλές. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

H Texas Instruments παρουσιάζει την τεχνολογία IntelliBright για την αυτόματη βελτίωση των εικόνων

H Texas Instruments ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του MWC 2013 την νέα τεχνολογία DLP IntelliBright που υπόσχεται να βελτιώσει την φωτεινότητα και αντίθεση σε προβαλλόμενες εικόνες μειώνοντας ταυτόχρονα και την κατανάλωση. Η τεχνολογία θα βελτιώσει όλα τα DLP Pico προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται smartphones, tablets, digital video players, φορητά αξεσουάρ κτλπ.

Η εταιρεία σημειώνει ότι οι αλγόριθμοι του IntelliBright μπορούν και αναλύουν την εικόνα σε πραγματικό χρόνο δημιουργώντας μια νέα καλύτερη εικόνα χωρίς να αυξάνουν την κατανάλωση της συσκευής. Έχετε καλύτερη ποιότητα σε έντονο φως χωρίς να θυσιάζετε την διάρκεια της μπαταρίας του κινητού σας!

Οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν από τους κατασκευαστές κατά προτίμηση αφού λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Η τεχνολογία υποστηρίζει, επίσης, έναν προαιρετικό αισθητήρα φωτός που θα επιτρέπει την ακόμα καλύτερη βελτίωση της φωτογραφίας. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το σύστημα εντοπισμού των κινητών τηλεφώνων αποκαλύπτει τον τρόπο που δημιουργείται η κυκλοφοριακή συμφόρηση

Τα smartphones έχουν αλλάξει τον τρόπο που οδηγούμε κατά δυο έννοιες, αρχικά με την προσθήκη νέων εργαλείων και στη συνέχεια με τη χρήση του GPS για να φτάσουμε στον προορισμό μας, δίνοντας μας παράλληλα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Όμως, τι θα γινόταν αν τα smartphones μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο να εξαλείψουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και όχι μόνο να μας προειδοποιούν όταν αυτή υπάρχει? Αυτός είναι ο στόχος μιας μελέτης <…>

που χρησιμοποιεί αρχεία από τα κινητά τηλέφωνα και δεδομένα από τα GPS για να παρακολουθήσει της κινήσεις των οδηγών και να εντοπίσει τις πηγές της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Σύμφωνα με την Boston Globe που περιέγραψε τη μελέτη, αναφέρει ότι το MIT και το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας ανέλυσαν τα αρχεία των κινητών τηλεφώνων από 680.000 μετακινήσεις στη περιοχή της Βοστώνης μέσα από τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, τα οποία προσδιορίζουν τους πύργους που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση κλήσεων, επιτρέποντας στους ερευνητές να εντοπίσουν τις μετακινήσεις του κάθε ατόμου ανώνυμα, από την αφετηρία μέχρι τον προορισμό του.

Αυτό βοήθησε στο να δημιουργηθεί ένας από τους πιο λεπτομερείς χάρτες των αστικών προτύπων κίνησης που κατασκευάστηκε ποτέ. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

To Google Glass θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη σύνδεση δεδομένων του iPhone μέσω Bluetooth

Η Google απεκάλυψε επιτέλους όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πολύ φιλόδοξο Google Glass, το augmented reality γυαλί με φωνητικές εντολές και δυνατότητα καταγραφής βίντεο και λήψης φωτογραφιών μεταξύ άλλων. Ο Joshua Topolsky του The Verge είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το Google Glass καταγράφοντας την εμπειρία χρήσης αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι είναι πλήρως συμβατό με το iPhone χάριν στην τεχνολογία bluetooth.

«Η συσκευή λαμβάνει δεδομένα μέσω Wi-Fi από μόνη της αλλά μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth σε μια Android ή iOS συσκευή και να χρησιμοποιήσει τη δική τους 3G ή 4G τεχνολογία», γράφει ο Topolsky. «Δεν υπάρχει τσιπ για για ασύρματη σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Glass αλλά διαθέτει GPS».

To Google Glass για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα αξεσουάρ που τοποθετείται σε γυαλί και διαθέτει μια μικροσκοπική οθόνη που είναι ορατή μόνο στον χρήση, κάμερα, GPS, Wi-Fi και Bluetooth. Είναι ικανό να καταγράψει βίντεο, να δώσει οδηγίες πλοήγησης, να στείλει SMS, να προβάλει τον καιρό κτλπ.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή συσκευή που λίγα χρόνια πριν θα νομίζαμε ότι θα δούμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς, βέβαια, η υψηλή τιμή της συσκευής στα $1500 είναι απαγορευτική για τον απλό καταναλωτή αλλά ελπίζουμε ότι σταδιακά η τεχνολογία θα εμπορευματοποιηθεί και θα πέσει η τιμή. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Topolsky
εδώ.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Δωρεάν chat στο Facebook Messenger σε 14 χώρες, έξω η Ελλάδα!

H Facebook ανακοίνωσε σήμερα την επερχόμενη συνεργασία με 18 παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε 14 χώρες για την δωρεάν ή με έκπτωση πρόσβαση στην εφαρμογή Facebook Messenger για Android ή iOS.

Με την προσφορά αυτή οι συνδρομητές των TMN στην Πορτογαλία, Three στην Ιρλανδία, Airtel και Reliance στην Ινδία, Vivacom στην Βουλγαρία, Backcell στο Αζερμπαϊτζάν, Indosat, Smartfren, AXIS και XL Axiata στην Ινδονησία, SMART στις Φιλιππίνες, DiGi στη Μαλαισία, DTAC στην Ταϊλάνδη, Viva στο Μπαχρέιν, STC στη Σαουδική Αραβία, Oi στη Βραζιλία, Etisalat στην Αίγυπτο και Tre στην Ιταλία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη σύνδεση δεδομένων της συσκευής τους για να κάνουν chat χωρίς περιορισμούς στο Facebook!

Πολύ σωστά καταλάβατε ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα κάτι που μάλλον δεν μας προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Οι ηλιακές καταιγίδες ευνοούν την εκδήλωση καρδιοπαθειών στην Ελλάδα

Ισχυρές ενδείξεις ότι οι μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες από τον ήλιο, επιταχύνουν την πρόκληση καρδιοπαθειών στην Ελλάδα, έχουν στα χέρια τους επιστήμονες, ύστερα από πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησαν.

Είναι η πρώτη φορά μάλιστα διεθνώς, που εξετάστηκε ένα τόσο μεγάλο δείγμα ασθενών, σχεδόν 10.000 ανθρώπων, για να διαπιστωθεί η συσχέτιση των εκρηκτικών ηλιακών φαινομένων, όπως οι εκλάμψεις και η εκτίναξη στεμματικής μάζας, με την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό που διαπίστωσαν οι έλληνες ειδικοί είναι πως όταν τα εκρηκτικά ηλιακά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, τότε αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Η έρευνα των ειδικών από τον Τομέα Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών και του 2ου καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Advances in Space Research.

Αύξηση 67%

Όταν συνέβαιναν τα εκρηκτικά ηλιακά φαινόμενα, στο πλαίσιο του λεγόμενου 11ετούς κύκλου του ήλιου, το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνιζαν τα συγκεκριμένα καρδιακά νοσήματα, αυξανόταν έως και κατά 67%.

«Οι εκλάμψεις και η εκτίναξη της στεμματικής μάζας, είναι δύο φαινόμενα που προκαλούν στη Γη τις γεωμαγνητικές καταιγίδες», λέει στα NEA.gr η επίκουρος καθηγήτρια Αστροφυσικής, κα. Παναγιώτα Πρέκα Παπαδήμα που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Οι εκλάμψεις αποτελούν τη συσσωρευμένη ενέργεια στον ήλιο, που όταν υπερβεί κάποιο όριο εκτινάσσεται προς τον διαπλανητικό χώρο με τη μορφή ακτινοβολίας και σωματιδίων υψηλών ενεργειών. Από την άλλη πλευρά, η στεμματική μάζα, είναι τμήμα της μάζας του ήλιου που αποκόπτεται και ξεχύνεται και αυτή στο διάστημα με ταχύτητα που μπορεί να φθάσει τα 1000 χλμ. το δευτερόλεπτο».

Διαταράσσουν την ασπίδα της Γης

Αυτά τα δύο εκρηκτικά φαινόμενα όμως, συχνά συμβαίνει να επηρεάσουν τη Γη, αν ο πλανήτης μας τύχει και διασταυρωθεί μαζί τους. Η Γη προστατεύεται από τη μαγνητόσφαιρα της, όμως οι ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες από τον ήλιο διαταράσσουν το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Αυτή η διαταραχή έχει επιπτώσεις στην ιονόσφαιρα του πλανήτη μας αλλά και στη βιόσφαιρα, δηλαδή το στρώμα της κατώτερης ατμόσφαιρας κάτω από το οποίο ευδοκιμεί η ζωή.

Τα παλιότερα χρόνια, ξένοι επιστήμονες είχαν συσχετίσει την επίδραση των ισχυρών γεωμαγνητικών καταιγίδων με την ανθρώπινη υγεία, και κυρίως με την πρόκληση καρδιακών παθήσεων και νευρολογικών διαταραχών. Οι έρευνες αυτές όμως δεν έλαβαν υπ όψιν τους μεγάλο δείγμα ασθενών.

Οι έλληνες ειδικοί, αξιοποίησαν μία πολύ μεγάλη και σημαντική βάση δεδομένων για τα καρδιολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που επιμελώς διατηρεί από το 1997, ο συντονιστής διευθυντής του 2ου Καρδιολογικού Τμήματος, κ. Θωμάς Αποστόλου.

Χρονική συσχέτιση

«Εξετάσαμε στο χρονικό ορίζοντα μίας 11ετίας, χιλιάδες περιστατικά ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως είναι διάφοροι τύποι εμφράγματος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει χρονική συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση των ισχυρών ηλιακών φαινομένων και στην αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών», λέει στα ΝΕΑ.gr ο κ. Θωμάς Αποστόλου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της 11ετούς ηλιακής δραστηριότητας, από το 1997 που ήταν η αρχή της μέχρι το 2007 που ολοκληρώθηκε, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών όταν υπήρχε το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή από το 2000 μέχρι το 2002.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα περιστατικά καταγράφονται επτά έως 10 μέρες μετά την εκδήλωση των γεωμαγνητικών καταιγίδων. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι απολύτως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα φαινόμενα προκαλούν καρδιοπάθειες.

«Μπερδεύεται» ο εγκέφαλος

Ωστόσο, ο καθηγητής κ. Ξενοφών Μουσσάς που μετείχε στην έρευνα, λέει στα ΝΕΑ.gr ότι «είναι πιθανό, επειδή ο άνθρωπος είναι ηλεκτρομαγνητικό ον, με άτομα και μόρια ηλεκτρομαγνητικά συνδεδεμένα, τα σήματα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος μας για να στείλει σε άλλα όργανα να αλλοιώνονται από τα σήματα των γεωμαγνητικών καταιγίδων που περιέχουν παρόμοιες συχνότητες».


«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες δεν προκαλούν άμεσα τα καρδιακά αυτά περιστατικά αλλά διευκολύνουν την πρόωρη εκδήλωση τους, σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση», τονίζει η κα. Παναγιώτα Πρέκα Παπαδήμα.

Στην έρευνα, καθοριστική συμβολή είχαν ακόμη οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Τμήμα Αστροφυσικής, Χρ. Κατσαβριάς, Α. Αποστόλου, και η Θ. Παπαδήμα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Μια πρωτεϊνη κάνει τις γυναίκες... φλύαρες!

Οι γυναίκες φημίζονται και συχνά κακολογούνται για τη φλυαρία τους, ωστόσο η επιστήμη είναι εκείνη που έρχεται να τις απαλλάξει από τις όποιες κατηγορίες!

Πώς; Μα δίνοντας εξήγηση για το φαινόμενο! Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει η πρωτεΐνη Foxp2!

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες οι γυναίκες χρησιμοποιούν περίπου 20.000 λέξεις την ημέρα, περίπου 13.000 παραπάνω από το μέσο άντρα.

Πρόσφατη έρευνα αμερικανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν την τάση να μιλούν περισσότερο, είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο των θηλυκών.

Η πρωτεΐνη Foxp2 θεωρείται ως η «πρωτεΐνη της γλώσσας» και οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ βρήκαν ότι τα κορίτσια έχουν κατά 30% μεγαλύτερες ποσότητες της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από ό,τι τα αγόρια. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Η ανασφάλεια στη σχέση «ρίχνει» το ανοσοποιητικό

Οι άνθρωποι που συνεχώς αμφιβάλλουν για τα συναισθήματα και την ειλικρίνεια του/της συντρόφου τους υπονομεύουν την υγεία τους, καθώς η επίμονη ανασφάλεια «ρίχνει» τις άμυνες του οργανισμού τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως ανακάλυψαν, το άγχος τους δεν αυξάνει απλώς τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό, αλλά μειώνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 85 ζευγάρια με άγχος προσκόλλησης, τα οποία ήταν παντρεμένα επί 12 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι άνθρωποι με άγχος προσκόλλησης ανησυχούν υπερβολικά πολύ μη χάσουν το ταίρι τους και έχουν την τάση να ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση της αγάπης του προς το πρόσωπό τους.

Επιπλέον, συνηθίζουν να ερμηνεύουν ως αρνητικά τα διφορούμενα συμβάντα στη σχέση, λένε οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ζήτησαν από τα ζευγάρια τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους, ενώ τους πήραν δείγματα σάλιου και αίματος, για να μετρήσουν τα επίπεδα των βασικών ορμονών του στρες και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήματα αξιολόγησης των επιπέδων του γενικού άγχους και της ποιότητας του ύπνου τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα άγχους προσκόλλησης είχαν κατά 11% περισσότερη κορτιζόλη στο αίμα τους, απ’ ό,τι εκείνοι που ήταν λιγότερο αγχώδεις. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια σε αντίδραση στο στρες.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό τους ήταν πιο αδύναμο, καθώς παρήγαγε κατά 22% λιγότερα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», έδειξε ακόμη πως οι γυναίκες με έντονο άγχος προσκόλλησης ήταν περισσότερες από τους άνδρες.

Παρ’ όλα αυτά, η κορτιζόλη και τα επίπεδα των Τ-κυττάρων παρουσίαζαν τις ίδιες διαφοροποιήσεις και σε όσους άντρες είχαν υψηλό άγχος προσκόλλησης.

«Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν αμφιβολία κάποια στιγμή στη σχέση τους, αλλά όταν κάποιος μονίμως νιώθει ανασφάλεια, αρρωσταίνει τον οργανισμό του», δήλωσε επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίσα Τζαρέμκα, από το Ίδρυμα Έρευνας Συμπεριφορικής Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Αν και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το άγχος προσκόλλησης έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, η δρ Τζαρέμκα τόνισε ότι με τον καιρό μπορεί κάποιος να το διαχειριστεί και να απαλλαγεί από αυτό. «Δεν είναι απαραιτήτως μία μόνιμη κατάσταση της ζωής», τόνισε. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Τεστ αίματος εντοπίζει «κρυμμένες» γενετικές ανωμαλίες των εμβρύων

Ένα νέο μη παρεμβατικό τεστ αίματος που διεξάγεται στις εγκύους υπόσχεται να «συλλαμβάνει» γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου προτού εκείνο έλθει στο φως.

Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν υπό φυσιολογικές συνθήκες δύο αντίγραφα του κάθε χρωμοσώματος - ωστόσο κάποιες φορές αυτό δεν συμβαίνει και τότε κάνουμε λόγο για γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Τα υπάρχοντα τεστ μετρούν στο αίμα της μητέρας «ψήγματα» DNA του πλακούντα στα οποία περιέχεται εμβρυϊκό DNA. Εάν αποδειχθεί μέσω της εξέτασης ότι τμήματα ενός χρωμοσώματος υπάρχουν σε ασυνήθιστη αφθονία, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι το έμβρυο φέρει ένα επιπλέον αντίγραφο του συγκεκριμένου χρωμοσώματος. Ωστόσο τα διαθέσιμα τεστ του είδους αποτυγχάνουν να εντοπίσουν την τριπλοειδία στην οποία εμφανίζονται τρία αντίγραφα του κάθε χρωμοσώματος, καθώς η αναλογία τμημάτων του κάθε χρωμοσώματος που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας είναι η ίδια.

Το τεστ που βασίζεται στους SNPs

Τώρα η εταιρεία Natera με έδρα στην Καλιφόρνια πιστεύει ότι ανακάλυψε τον τρόπο ώστε να «συλλαμβάνει» τις τριπλοειδίες. Οι ειδικοί της εταιρείας χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο ώστε να υπολογίσουν τον πιο πιθανό γονότυπο (το σύνολο των αλληλόμορφων γονιδίων) του εμβρύου. Αναζητούν συγκεκριμένα μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (Single Nucleotide Polymorphisms, SNPs, προφέρονται σνιπς) στο γονιδίωμα των γονέων και τους συγκρίνουν με εκείνους που υπάρχουν σε μια βάση δεδομένων σχετικά με τους πιο κοινούς SNPs στον πληθυσμό. Ο γονότυπος αυτός συγκρίνεται στη συνέχεια με το πλακουντικό DNA.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να εντοπίσει τις τριπλοειδίες καθώς σημείο αναφοράς είναι ολόκληρος ο γονότυπος του εμβρύου και όχι μόνο ένα χρωμόσωμά του. Η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Εταιρείας για τη Μητρική και Εμβρυϊκή Ιατρική στο Σαν Φρανσίσκο. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Συναισθησία: Πως είναι να βλέπεις τους αριθμούς με διαφορετικά χρώματα;

Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε παρακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον video σχετικά με το πως αντιλαμβάνεται τα χρώματα ένας τυφλός άνθρωπος, αλλά αυτή τη φορά εντυπωσιαστήκαμε από κάτι εξίσου σχετικό με τα χρώματα από την περιγραφή της Alex που πάσχει από συναισθησία, μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία γίνεται ανάμειξη των αισθήσεων (π.χ. “βλέπω” τους ήχους, “ακούω” τις οσμές κλπ.).

Στο παρακάτω video, η Alex επιχειρεί να μας εξηγήσει πως συνδυάζει αυτόματα τους αριθμούς με ξεχωριστά χρώματα:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Η μουσική είναι... κύμα

Η Φυσική είναι μια επιστήμη με εφαρμογές τόσο στους διάφορους τομείς της τεχνολογίας όσο και σε πολλές εκδηλώσεις της καθημερινής μας ζωής. Μία από αυτές τις τελευταίες που δεν έρχεται συνήθως στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στη Φυσική είναι και η σχέση της με τη μουσική και ειδικότερα με τα μουσικά όργανα. Ολοι μας ακούμε λίγο-πολύ μουσική, αλλά πολλοί μάλλον δεν γνωρίζουν πώς παράγονται οι μουσικές νότες στα διάφορα όργανα και σε τι διαφέρει ο ήχος μιας κιθάρας από αυτόν ενός φλάουτου ή ενός τυμπάνου.

Οι μουσικοί ήχοι που ακούμε με τα αφτιά μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από κύματα πίεσης που παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα και διαδίδονται στον αέρα. Τα κύματα, με τη σειρά τους, παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει - αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Στα έγχορδα όργανα, όπως για παράδειγμα η κιθάρα, το βιολί ή το πιάνο, το σώμα που κινείται παλμικά είναι μια χορδή. Στα πνευστά όργανα, όπως για παράδειγμα η τρομπέτα, το κλαρίνο ή το φλάουτο, το σώμα που κινείται παλμικά είναι μια στήλη αέρα. Τέλος, στα τύμπανα το σώμα που κινείται παλμικά είναι μια μεμβράνη. Πώς «παίζουμε» όμως μια νότα στα όργανα καθενός από τα παραπάνω είδη και γιατί διαφέρει τόσο ο ήχος του ενός από το άλλο ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε αν μια συγκεκριμένη νότα προέρχεται από ένα βιολί ή ένα κλαρίνο; Εδώ είναι που υπεισέρχεται η Φυσική.

Χορδές, συχνότητες και «χρώμα»

Στο βιολί διακρίνονται εύκολα οι χορδές διαφορετικού πάχους

Όταν μια χορδή απομακρύνεται από τη θέση ισορροπίας της στην οποία είναι τεντωμένη και ίσια, αρχίζει να πάλλεται με έναν ρυθμό που εξαρτάται από το μήκος της, το πάχος της και από την τάση της, δηλαδή από το πόσο τεντωμένη είναι. Τον ρυθμό αυτόν, που καθορίζει το πόσες φορές η χορδή μετακινείται μπρος-πίσω από τη θέση ισορροπίας, στη Φυσική τον ονομάζουμε συχνότητα. Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε αυτόν τον όρο από τη συχνότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην οποία συντονίζουμε τα ραδιόφωνά μας, η οποία κυμαίνεται από 88 εκατομμύρια παλμούς το δευτερόλεπτο (μεγαχέρτς) ως 108 εκατομμύρια.

Η συχνότητα των ηχητικών κυμάτων περιγράφει το ίδιο φαινόμενο, μόνο που είναι πολύ μικρότερη: κυμαίνεται από περίπου εκατό παλμούς το δευτερόλεπτο (για τα μπάσα) ως περίπου δέκα χιλιάδες (για τα πρίμα). Επειδή δεν είναι εύκολο όταν «παίζουμε» ένα έγχορδο όργανο να μεταβάλλουμε την τάση μιας χορδής ή το πάχος της, μεταβάλλουμε το μήκος της. Στην κιθάρα αυτό γίνεται πιέζοντας με τα δάχτυλα στα μεταλλικά «τάστα» του μπράτσου και στο βιολί πιέζοντας με το δάχτυλο τη χορδή στο μπράτσο του οργάνου. Ετσι από τις τέσσερις χορδές του βιολιού ή τις έξι χορδές της κιθάρας μπορούμε να πάρουμε πολλές δεκάδες διαφορετικές νότες.

Το πιάνο είναι κάπως διαφορετικό επειδή κάθε πλήκτρο του αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή χορδή, οπότε μπορούμε να «παίξουμε» τόσο με το μήκος όσο και με το πάχος των χορδών. Γι' αυτόν τον λόγο το πιάνο μπορεί να αποδώσει πολύ βαθύτερες αλλά και πολύ ψηλότερες νότες από μια κιθάρα. Η τάση των χορδών ενός έγχορδου μουσικού οργάνου μπορεί να ρυθμιστεί με τη βοήθεια περιστρεφόμενων «κλειδιών», στα οποία τυλίγεται η μία άκρη της χορδής. Η ρύθμιση αυτή, που λέγεται χόρδισμα, είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο με την παρεφθαρμένη μορφή της, κούρδισμα.

Ενας προσεκτικός ακροατής θα παρατηρήσει ότι ο ήχος του κάθε οργάνου έχει διαφορετικό «χρώμα», και θα έχει δίκιο. Η διαφορά οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τη Φυσική, μια χορδή δεν πάλλεται μόνο με μια συχνότητα αλλά με πολλές ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, αν χτυπήσουμε μια χορδή που είναι ρυθμισμένη στη νότα λα, αυτή θα πάλλεται βασικά 440 φορές το δευτερόλεπτο, θα υπάρχουν όμως, σύμφωνα με τη θεωρία, και μικρότερες παλμικές κινήσεις με συχνότητα 2Χ40 = 880, 3Χ440 = 1.320 κ.ο.κ παλμούς το δευτερόλεπτο. Οι συχνότητες αυτές λέγονται αρμονικές. Η αναλογία της έντασης των αρμονικών προς την ένταση της βασικής συχνότητας διαφέρει από όργανο σε όργανο, ανάλογα με το σχήμα του, και αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να αντιληφθούμε το είδος του οργάνου από το οποίο προέρχεται μια νότα.

Οι στήλες του αέρα

Με τα πνευστά η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Τα όργανα αυτά έχουν μια στήλη αέρα η οποία με κάποιον τρόπο εξαναγκάζεται να πάλλεται και να παράγει ήχους. Σε άλλα πνευστά η διέγερση της στήλης γίνεται με ένα γλωσσίδι που πάλλεται όταν φυσάμε σ' αυτό, όπως στο κλαρίνο, σε άλλα γίνεται με φύσημα κάθετα σε ένα άνοιγμα, όπως στο φλάουτο - αλλά και στο στόμιο ενός μπουκαλιού, που σίγουρα έχουν δοκιμάσει πολλοί. Τέλος, σε άλλα γίνεται με τις παλμικές κινήσεις των χειλιών μας όταν τα κρατάμε σφιγμένα και φυσάμε μέσα από αυτά, όπως όταν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κάποιον, όπως στην τρομπέτα.

Η συχνότητα των ήχων εξαρτάται από το μήκος της στήλης και από το αν η στήλη είναι κλειστή και στα δύο άκρα, ανοικτή και στα δύο άκρα ή κλειστή στο ένα και ανοικτή στο άλλο. Στην τελευταία περίπτωση ο ήχος που παράγεται έχει τη μισή συχνότητα από αυτήν των δύο πρώτων και άρα είναι πιο μπάσος. Η ποιότητα του ήχου όμως υποβαθμίζεται επειδή αλλάζει η αναλογία των αρμονικών. Το φαινόμενο αυτό βρίσκει εφαρμογή στο εκκλησιαστικό όργανο. Οι βαρύτεροι τόνοι του απαιτούν σωλήνες μήκους 10 μέτρων ανοικτούς και στα δύο άκρα. Αν ο χώρος δεν επαρκεί, τότε χρησιμοποιούνται σωλήνες κλειστοί στη μία πλευρά, οπότε το μήκος μειώνεται στα 5 μέτρα.

Στα πνευστά όργανα «παίζουμε» διάφορες νότες αλλάζοντας το μήκος της στήλης με το άνοιγμα ή κλείσιμο οπών στον κύλινδρο που περιβάλλει τη στήλη του αέρα (φλάουτο - κλαρίνο) ή με το άνοιγμα ή κλείσιμο βαλβίδων που συνδέουν με διαφορετικό τρόπο κομμάτια σωλήνα (τρομπέτα). Το φαινόμενο των αρμονικών εμφανίζεται και εδώ με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή παράγονται ήχοι με συχνότητες ακέραια πολλαπλάσια της βασικής.

Ο «κρότος» των τυμπάνων

Στην κλασική ορχήστρα υπάρχουν συνήθως τέσσερα τύμπανα που παίζουν διαφορετικές νότες

Στα τύμπανα όμως η κατάσταση είναι σημαντικά διαφορετική. Αν χτυπήσουμε τη μεμβράνη ενός τυμπάνου με ένα ξύλο ή με το χέρι μας, η μεμβράνη πάλλεται με μια βασική συχνότητα. Επομένως, αντίθετα με ό,τι πολλοί μπορεί να πιστεύουν, τα τύμπανα «παίζουν» νότες. Η διαφορά με τα έγχορδα και τα πνευστά όμως έγκειται στο ότι σε αυτά το αντικείμενο που πάλλεται έχει μία διάσταση (μόνο μήκος) ενώ στα τύμπανα έχει δύο (μήκος και πλάτος).

Από αυτή και μόνο τη διαφορά μπορεί να δείξει κανείς ότι οι αρμονικές συχνότητες στα τύμπανα δεν είναι ακέραια πολλαπλάσια της βασικής, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τους με τη βασική να δημιουργεί την αίσθηση του κρότου και όχι την αίσθηση της αρμονίας.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Μέλισσες και φυτά επικοινωνούν με... τηλεπάθεια!

Τα έντομα που επικονιάζουν τα φυτά, όπως οι μέλισσες, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ξεχωρίζουν τα αόρατα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπουν τα λουλούδια, ώστε να «διαφημίζουν» το νέκταρ τους, ανακάλυψαν για πρώτη φορά βρετανοί επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, τα φυτά δεν αρκούνται στα ευωδιαστά λουλούδια και τα φανταχτερά σχήματα, αλλά επιπλέον δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία γύρω τους, ως μεθόδους επικοινωνίας με τα έντομα, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία της επικονίασης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι όντως οι μέλισσες έχουν μια «έκτη» ηλεκτρική αίσθηση, θα είναι το πρώτο ζώο που ανακαλύπτεται να διαθέτει τέτοια ικανότητα στον αέρα.

Ήδη ορισμένα ψάρια και αμφίβια έχουν βρεθεί πώς έχουν αυτή την ικανότητα να ανιχνεύουν ηλεκτρικά πεδία στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάνιελ Ρόμπερτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist", διαπίστωσαν ότι τα έντομα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα ασθενή ηλεκτρικά σήματα των λουλουδιών, τα οποία έχουν αρνητικό φορτίο, επειδή είναι σε επαφή με το έδαφος.

Από την άλλη, οι μέλισσες αποκτούν θετικό ηλεκτρικό φορτίο, καθώς πετάνε στον αέρα κουνώντας γρήγορα τα φτερά τους.

Όταν πλησιάζουν τα λουλούδια, αν και δεν παράγεται κάποιος σπινθήρας από τα αντίθετα ηλεκτρικά φορτία, τα έντομα προσλαμβάνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το κάθε φυτό χάρη στο ηλεκτρικό πεδίο του.

Επιπλέον, το ηλεκτρικό φορτίο βοηθά τη γύρη του φυτού να προσκολλάται πάνω στα έντομα.

Οι βρετανοί βιολόγοι έκαναν εργαστηριακά πειράματα με πραγματικές και τεχνητές πετούνιες (στις οποίες είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια) και διαπίστωσαν ότι όταν μια μέλισσα προσγειώνεται πάνω σε ένα λουλούδι, το ηλεκτρικό δυναμικό του φυτού αλλάζει ελαφρά και παραμένει έτσι για αρκετά λεπτά.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να «πει» ένα φυτό σε μια μέλισσα ότι λίγο πριν το είχε επισκεφτεί κάποιο άλλο έντομο. Έτσι, μια μέλισσα δεν κάνει άσκοπες «επισκέψεις» σε ένα φυτό, πράγμα που είναι προς αμοιβαίο όφελος τόσο του φυτού, όσο και του εντόμου.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα λουλούδι, είναι να πει ψέματα σε μια μέλισσα. Ο ηλεκτρισμός είναι ένας τρόπος να μεταφέρει το λουλούδι το μήνυμα: "Δείχνω τέλειο, μυρίζω όμορφα, όμως τα ηλεκτρικά μου δεν είναι το ίδιο καλά… Έλα ξανά αργότερα!"». Αν μια μέλισσα δεν βρει σε ένα λουλούδι το νέκταρ που περιμένει, τότε δεν θα το επισκεφτεί ξανά και αυτό δεν είναι καλό για το φυτό.

Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μέλισσες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικά ηλεκτρικά πεδία των διαφορετικών λουλουδιών.

Ακόμα, διαπίστωσαν ότι, χάρη στα διαφορετικά ηλεκτρικά πεδία, οι μέλισσες μαθαίνουν ταχύτερα τη διαφορά ανάμεσα σε δύο διαφορετικού χρώματος λουλούδια.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο ποιες ακριβώς πληροφορίες «κωδικοποιούν» τα φυτά μέσα στα ηλεκτρικά σήματά τους, ούτε με ποιο τρόπο οι μέλισσες, από την πλευρά τους, καταφέρνουν να αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πεδία των λουλουδιών.

Μια πιθανή εξήγηση για το πρώτο είναι ότι τα ηλεκτρικά φορτία ενισχύουν το «διαφημιστικό μήνυμα» που περιέχουν τα χρώματα και τα σχήματα των λουλουδιών. Για το δεύτερο, μια προτεινόμενη ερμηνεία είναι ότι, εξαιτίας της ηλεκτροστατικής δύναμης, σηκώνονται οι τρίχες των εντόμων, όταν πλησιάζουν ένα λουλούδι. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Πρωτότυπος τρόπος για κατεδάφιση κτηρίων στην Ιαπωνία

Το να κατεδαφίσεις ένα κτήριο είναι σίγουρα μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται αρκετό καιρό για να γίνει και είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς μπορεί η κατεδάφιση να μην πάει όπως την προγραμμάτισες. Εκτός φυσικά από το ρίσκο, υπάρχει και η σκόνη καθώς και τα συντρίμμια που μπορεί να προκαλέσουν φθορές σε γειτονικά κτήρια και τους ανθρώπους.

Η Ιαπωνία πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα (δείτε πώς κάνουν τις μετακομίσεις εκεί). Αυτό που κάνουν είναι να γκρεμίζουν έναν όροφο κάθε φορά και έτσι το κτήριο να συρρικνώνεται!

Δείτε στο παρακάτω video όλη την διαδικασία κατεδάφισης!


Πηγή: endiaferonta.com
Συνέχεια»

«Κληρονομική αστάθεια» έχει ο Κόσμος

Τον περασμένο Ιούλιο ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών εντόπισε τα ίχνη ενός σωματιδίου που σύμφωνα με τους επιτελείς του CERN δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από το ιερό δισκοπότηρο της Φυσικής, το μποζόνιο Χιγκς. Ομάδα ειδικών που μελετούν τα δεδομένα που προέκυψαν και όσα προκύπτουν για τις ιδιότητες του σωματιδίου υποστηρίζουν ότι το μποζόνιο Χιγκς μπορεί να δώσει απαντήσεις όχι μόνο για τη δημιουργία του Σύμπαντος αλλά και για το μέλλον του. Θα δείξει επίσης τη... μοίρα του.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές η μελέτη του μποζονίου μπορεί να επιβεβαιώσει μια νέα θεωρία που αποκτά συνεχώς οπαδούς στην επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχει ένας αέναος κύκλος συμπαντικής δημιουργίας, δηλαδή δημιουργείται ένα Σύμπαν και κάποια στιγμή δημιουργείται ένα νέο μέσα στο ήδη υπάρχον που τελικά παίρνει τη θέση του.

Δείτε σχετικά:

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μποζόνιο του Χιγκς 

Κοσμική ανανέωση

Η θεωρία του λεγόμενου «κυκλικού σύμπαντος» αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και βασίζεται στην ιδέα ενός κοσμικού «κενού» ή ενός «ασταθούς κενού» όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία εκτός από τον τρισδιάστατο κόσμο που εμείς βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε υπάρχει και ένας ακόμη τρισδιάστατος κόσμος που δεν μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε.

Τους δύο κόσμους χωρίζει μια τέταρτη διάσταση που λειτουργεί ως ένα αδιαπέραστος κοσμικός φράκτης. Σε αυτόν τον φράκτη όμως υπάρχει ένα κενό, μικρό μεν αλλά ικανό,όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να επιτρέψει την αλληλεπίδραση των δύο κόσμων με τρόπο τέτοιο που τελικά να οδηγήσει στην αντκατάσταση του δικού μας Σύμπαντος.

Δείτε σχετικά:

Η γέννηση της ιδέας του κυκλικού σύμπαντος 

Κληρονομική αστάθεια

Ερευνητές του Εθνικού Επιταχυντικού Εργαστηρίου Fermi στις ΗΠΑ μελετούν τα δεδομένα που προέκυψαν από την «εμφάνιση» του Χιγκς προσπαθώντας να κατανοήσουν τη λειτουργία του ώστε να διαπιστώσουν τις συνέπειες που έχει η παρουσία του στον Φυσικό κόσμο. Μια από αυτές μπορεί να είναι η ύπαρξη του κυκλικού Σύμπαντος.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν στο Καθιερωμένο Μοντέλο σωματιδιακής αν γνωρίζεις τη μάζα του μποζονίου Χιγκς. Αν χρησιμοποιήσεις όλη τη Φυσική που γνωρίζουμε και κάνεις και τους υπολογισμούς με τη μάζα του μποζονίου αυτό που θα προκύψει θα είναι... άσχημα μαντάτα. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα υπάρξει μια κβαντική διακύμανση που θα δημιουργήσει μια μικροσκοπική φυσαλίδα κενού όπου το Σύμπαν θα θέλει να μπει μέσα σε αυτή. Επειδή η φυσαλίδα βρίσκεται σε μια κατάσταση χαμηλότερης ενέργειας θα αρχίσει να διαστέλλεται με τη ταχύτητα του φωτός 'σκουπίζοντας', καθαρίζοντας ό,τι αφήνει πίσω της. Βέβαια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο Ηλιος και η Γη θα έχουν χαθεί πολύ πριν συμβεί αυτό» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζόσεφ Λίκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές περιγράφουν το φαινόμενο ως μια «κληρονομική αστάθεια του Κόσμου». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ο μικρότερος πλανήτης

Ένας εξωπλανήτης μικρότερος από τον Ερμή εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από έναν ήλιο παρόμοιο με τον δικό μας. Η ανακάλυψη, η οποία έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών με τη συνδρομή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, θεωρείται σημαντική γιατί επιβεβαιώνει κάτι που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο: ότι τα ηλιακά συστήματα που μας περιβάλλουν στο Διάστημα δεν μοιάζουν απαραίτητα με το δικό μας.

Ο μικρότερος ως σήμερα γνωστός πλανήτης ονομάζεται Kepler-37b και περιφέρεται γύρω από το άστρο Kepler-37, το οποίο έχει μέγεθος παρόμοιο με τον Ηλιο. Γύρω από το ίδιο άστρο περιφέρονται τουλάχιστον δυο ακόμη πλανήτες, όμως ο Kepler-37b αποδείχθηκε ξεχωριστός εξ αιτίας των «λιλιπούτειων» διαστάσεών του: είναι αισθητά μικρότερος από τον Ερμή, με μέγεθος που πλησιάζει περισσότερο αυτό της Σελήνης.

Η ανακάλυψη έχει όμως ενδιαφέρον και λόγω της μεθόδου της «αστροσεισμολογίας» που εφαρμόστηκε για τον εντοπισμό και τη μέτρηση του εξωπλανήτη: οι ερευνητές ανέλυσαν διακυμάνσεις στη φωτεινότητα του άστρου οι οποίες οφείλονται σε σεισμικά κύματα και ταλαντώσεις στο εσωτερικό του. Οι ταλαντώσεις αυτές αποκάλυψαν την ύπαρξη του μικροσκοπικού κόσμου.

«Εως σχετικά πρόσφατα είχαμε κατορθώσει να ανιχνεύσουμε την ανώτερη τάξη των πλανητικών μεγεθών ενώ από πέρυσι έχουμε αρχίσει να ανιχνεύουμε πλανήτες με περίπου το μέγεθος της Γης ή μικρότερους» σημειώνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπάρκλεϊ του Ερευνητικού Κέντρου Ειμς της NASA στην Καλιφόρνια στο σχετικό άρθρο τους που
δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature». «Εως τώρα δεν είχε βρεθεί κανένας πλανήτης που να είναι μικρότερος από αυτούς που βλέπουμε στο ηλιακό μας σύστημα».



Δύο από τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από το Kepler-37 είναι μικρότεροι από τη Γη ενώ ο τρίτος είναι διπλάσιος από τον πλανήτη μας. Το μέγεθος του Kepler-37b είναι ίσο με περίπου το 80% του Ερμή Πηγή NASA/Ames/JPL-Caltech

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εξαιτίας του μικρού μεγέθους του και της υψηλής ακτινοβολίας που δέχεται η επιφάνειά του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του, ο Kepler-37b είναι πιθανότατα ένας βραχώδης πλανήτης χωρίς ατμόσφαιρα και νερό, όπως ο Ερμής.Το έτος του διαρκεί 13 ημέρες ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνειά του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Καταρρακτώδης βροχή και στον Ήλιο, όχι όμως από νερό

Την ώρα που η Αττική πνιγόταν από την καταρρακτώδη βροχή η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο από τη λεγόμενη «βροχή πλάσματος», ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στον Ήλιο.

Κάποιες φορές οι εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο εκτοξεύουν γιγάντιες ποσότητες πλάσματος το οποίο «επιστρέφει» στο ηλιακό στέμμα υπό τη μορφή βροχής, ακολουθώντας τις γραμμές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που παρατηρεί συνεχώς τον Ήλιο κατέγραψε στις 19 Ιουλίου του 2012 το εντυπωσιακό φαινόμενο αλλά η NASA αποφάσισε να το δώσει στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ηλιακή κηλίδα «τέρας»

Στις 19 Φεβρουαρίου στην επιφάνεια του Ηλιου άρχισε να σχηματίζεται μια κηλίδα η οποία μέσα σε 24 ώρες διογκώθηκε τόσο πολύ ώστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τη μελετούν αυτή τη στιγμή, να έχει φτάσει σε μέγεθος τέτοιο που να χωράνε μέσα σε αυτή έξι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθεί το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που έχει ως αποστολή τη μελέτη του Ηλιου και των φαινομένων του.

Οι κηλίδες

Στον Ηλιο εμφανίζονται οι λεγόμενες «ηλιακές κηλίδες», σκοτεινά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου.

Η δράση των κηλίδων προκαλεί το φαινόμενο των «ηλιακών καταιγίδων» (ή ηλιακών εκλάμψεων), την εκτόξευση τεράστιων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων. Οι ηλιακοί άνεμοι οδηγούν αυτά τα σωματίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη του ηλιακού μας συστήματος. Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες παρατηρούν τον Ηλιο σε καθημερινή βάση και μελετούν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αν τα φορτισμένα σωματίδια φθάσουν στη Γη μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στα συστήματα πλοήγησης (αεροσκάφη κ.α.) καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Πηγή: in.gr, tovima.gr
Συνέχεια»

Ο κυνηγός των «μικρομεσαίων» αστεροειδών

Η Υπηρεσία Διαστήματος του Καναδά (CSA) ανακοίνωσε ότι όλα είναι έτοιμα και στις 25 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκτόξευση του NEOSSat. Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα έχει ως αποστολή τον εντοπισμό και την παρακολούθηση μικρομεσαίων αστεροειδών τους οποίους λόγω μεγέθους δεν μπορούν να εντοπίσουν τα υπάρχοντα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το πρόβλημα

Εχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε το 90% των μεγάλων αστεροειδών - αστεροειδείς παρόμοιους με εκείνον που θεωρείται ότι εξαφάνισε τους δεινοσαύρους - οι οποίοι κατά την τροχιακή τους κίνηση περνούν ή είναι πιθανό να περάσουν κάποια στιγμή από τη διαστημική μας γειτονιά. Ωστόσο στο ηλιακό μας σύστημα κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες διαστημικοί βράχοι που, λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους τους, δεν μπορούμε μέχρι τώρα να εντοπίσουμε.

Μπορεί ένας αστεροειδής με διάμετρο 10-30 μέτρων να μην προκαλέσει μαζική καταστροφή αν πέσει στη Γη αλλά αν πέσει στη στεριά και όχι στη θάλασσα είναι βέβαιο ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες ειδικά αν καταλήξει σε κατοικημένη περιοχή. «Δεν γνωρίζουμε τίποτε για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρότερων βράχων που είναι ικανοί να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις. Ελπίζουμε ότι ο NEOSSat θα καλύψει αυτό το κενό» δήλωσε ο Ντένις Λόριν, στέλεχος της CSA.

Ο δορυφόρος

Ο NEOSSat ανήκει στη κατηγορία των λεγόμενων «μικροδορυφόρων». Ο όρος «μικροδορυφόρος» περιγράφει ένα εργονομικά σχεδιασμένο διαστημικό αντικείμενο το οποίο έχει το ελάχιστο δυνατό μέγεθος για την αποστολή που έχει αναλάβει. Στην προκειμένη περίπτωση ο NEOSSat έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο μιας βαλίτσας και θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 700 χλμ έξω από τη Γη. Το τηλεσκόπιό του έχει την ικανότητα να ελέγχει εκατοντάδες διαφορετικές περιοχές του Διαστήματος κάθε μέρα. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ιδιωτική αποστολή στον Άρη το 2018;

Ο Αμερικανός Ντένις Τίτο, που έγινε γνωστός ως ο πρώτος «τουρίστας» του διαστήματος το 2001, σχεδιάζει αποστολή δύο αστροναυτών στον Άρη το 2018. Η πρωτοπόρος ιδιωτική αποστολή θα διαρκέσει συνολικά 501 ημέρες αλλά εάν δεν πραγματοποιηθεί το 2018 θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή ως το 2031.

Ο Τίτο ίδρυσε για αυτή την αποστολή τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία Inspiration Mars Foundation, και θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου πάνω στο θέμα την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Εκεί οι συνεργάτες του θα περιγράψουν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται εάν το ταξίδι προς τον κόκκινο πλανήτη ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018.

Υπό αυτές τις χρονικές συνθήκες η συνολική διάρκεια της αποστολής θα περιοριστεί στις 501 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων περίπου 38 ημερών πάνω στον Άρη για συλλογή δειγμάτων), πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν γινόταν κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η επόμενη ευνοϊκή συγκυρία μεταξύ της τροχιάς της Γης και του Άρη θα παρουσιαστεί το 2031.


O Ντένις Τίτο σχεδιάζει αποστολή δύο αστροναυτών στον Άρη το 2018.

Ο Τίτο σπούδασε αεροδιαστημική μηχανική αλλά έχτισε τη μεγάλη περιουσία του ιδρύοντας στην Καλιφόρνια την Wilshire Associates, μια εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Το πάθος του για το διάστημα τον οδήγησε στο να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολλάρια το 2001 ώστε να γίνει ο πρώτος πολίτης που ταξίδεψε στο διάστημα.

Ο Τίτο έφτασε ως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πάνω σε ένα ρωσικό Soyuz και επέστρεψε στη Γη μετά από οκτώ ημέρες. Από τότε άλλοι έξι εκατομμυριούχοι έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες αποστολές, χωρίς όμως να αντιμετωπίσουν την κριτική που είχε δεχθεί τότε ο Τίτο. Η τιμή για μία τουριστική «βόλτα στο διάστημα» κυμαίνεται πλέον πάνω από τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2001 και μετά ο Τίτο κράτησε χαμηλό προφίλ αλλά τώρα ενεργοποιείται πάλι για να προωθήσει την πραγματοποίηση αυτής της τολμηρής αποστολής. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί μία τροποποιημένη κάψουλα Dragon της ιδιωτικής εταιρίας SpaceX για να μεταφέρει τους δύο αστροναύτες που θα περάσουν σπαρτιατικά τις 501 ημέρες της αποστολής.

Στη συνέντευξη τύπου αναμένονται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες χρηματοδότησης της αποστολής, καθώς το κόστος εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

ESA: H Ευρώπη χρειάζεται ασπίδα κατά των μετεωριτών

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης ικανό να εντοπίζει μικρούς αστεροειδείς που απειλούν να πλήξουν τη Γη για να προστατεύσει τον πληθυσμό της, εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η οποία άρχισε να εργάζεται σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Προς το παρόν, είναι κυρίως τα μεγαλύτερα αντικείμενα (μετεωρίτες, αστεροειδείς) που εντοπίζονται. Περίπου το 99% των μεγάλων αστεροειδών με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο έχουν ήδη εντοπιστεί», υπενθυμίζει ο Νικολά Μπομπρίνσκι, επικεφαλής του SSA, του προγράμματος «διαστημικής παρακολούθησης» της ESA.

Αλλά γι' αυτόν, «ο κίνδυνος προέρχεται από τους μικρούς αστεροειδείς, που είναι πολύ περισσότεροι». «Σε περίπτωση σύγκρουσης, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Είδατε τι έκανε ο μετεωρίτης με διάμετρο 17 μέτρα στο Τσελιάμπινσκ (Ρωσία)», του οποίου το κρουστικό κύμα προκάλεσε περισσότερους από χίλιους τραυματίες στα Ουράλια την Παρασκευή.

«Αν πάρετε ένα αντικείμενο 50 μέτρων, με μάζα που πολλαπλασιάζεται επί είκοσι ή τριάντα φορές, φθάνουμε σε τεράστιες ενέργειες», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπομπρίνσκι.

Πενήντα μέτρα είναι περίπου το μέγεθος του αστεροειδή 2012 DA14 που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη την περασμένη εβδομάδα (περίπου 27.000 χλμ.).

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου ένα εκατομμύριο αστεροειδείς των 50 μέτρων ή και περισσότερο «οργώνουν» το ηλιακό μας σύστημα, και λιγότεροι από 10.000 μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί ως ουράνια σώματα που μπορούν να διασταυρωθούν με την τροχιά της Γης.

«Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά, που υπάρχει κίνδυνος μια μέρα να πέσουν πάνω μας, δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχει μια τεράστια δουλειά που πρέπει ακόμη να κάνουμε», τονίζει ο επικεφαλής του SSA, πρόγραμμα που ξεκίνησε στα τέλη του 2008 από τα κράτη μέλη της ESA. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Η πέμπτη δύναμη ίσως κρύβεται στα έγκατα της Γης

Υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις η βαρυτική, η ηλεκτρομαγνητική, η ισχυρή πυρηνική και η ασθενής πυρηνική. Επιστήμονες έχουν προτείνει την ύπαρξη μιας ακόμη, η οποία και αναζητείται. Ομάδα αμερικανών ερευνητών δημιούργησε έναν χάρτη της κίνησης των ηλεκτρονίων στα βάθη του πλανήτη, στο εσωτερικό του μανδύα. Οπως υποστηρίζουν ο χάρτης αυτός μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη αυτής της πέμπτης δύναμης.

Τα ηλεκτρόνια

Ενα ηλεκτρόνιο εκτός από την περιφορά του γύρω από τον πυρήνα, πραγματοποιεί και μια περιστροφική κίνηση γύρω από τον άξονά του – πρόκειται για τη λεγόμενη ιδιοπεριστροφή ή ιδιοστροφορμή (spin) . Η ιδιοπεριστροφή αυτή δημιουργεί γύρω από το ηλεκτρόνιο ένα μαγνητικό πεδίο .Με την παρουσία ενός εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, το μαγνητικό πεδίο του ηλεκτρονίου προσανατολίζεται με δυο διαφορετικούς τρόπους ως προς τη διεύθυνση του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου:

O μανδύας

Ο γήινος μανδύας είναι ένα παχύ και ημίρρευστο στρώμα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον εξωτερικό πυρήνα και τον φλοιό. Μανδύα διαθέτουν και άλλοι πλανήτες. Ο μανδύας της Γης ξεκινά σε βάθος περίπου 30 χλμ μέχρι τα 2.900 χλμ κάτω από την επιφάνεια της Γης και καταλαμβάνει περίπου το 70% του όγκου της.

Η πέμπτη δύναμη

Εκτός από τις τέσσερις δυνάμεις έχει προταθεί και η ύπαρξη άλλης μιας, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί μια μορφή μαγνητικής δύναμης που δεν εξασθενεί με τον ίδιο ρυθμό που εξασθενούν οι άλλες τέσσερις καθώς επεκτείνονται στον χώρο. Με απλά λόγια αυτή η πέμπτη δύναμη «αντέχει» και διατηρεί την ισχύ της ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από την πηγή της.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παράγονται όταν δύο σωματίδια ανταλλάσσουν τα λεγόμενα «εικονικά φωτόνια» που εμφανίζονται και εξαφανίζονται συνεχώς. Ορισμένοι φυσικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι είναι πιθανό να υπάρχει άλλο ένα σωματίδιο το οποίο λειτουργεί με ανάλογο τρόπο παράγοντας έτσι μια ακόμη θεμελιώδη δύναμη.

Το σωματίδιο

Ως υποψήφιο έξτρα εικονικό σωματίδιο έχει προταθεί το λεγόμενο «αντισωματίδιο». Πρόκειται για μια μυστηριώδη οντότητα η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες που υποστηρίζουν την ύπαρξη της, έχει ασυνήθιστες ιδιότητες. Η μάζα του ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο που εμείς το μετράμε, ιδιότητα που οι ειδικοί ονομάζουν «κλιμακωτή αμεταβλητότητα».

Αποτέλεσμα αυτής της ιδιότητας είναι η ανταλλαγή που πραγματοποιεί το αντισωματίδιο – η εμφάνιση και εξαφάνιση των εικονικών του σωματιδίων – να γίνεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη αυτή έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια δράσης. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα εργαστήρια δεν έχουν καταφέρει ωστόσο να βρουν κάποια ίχνη του αντισωματιδίου.

Ο χάρτης

Επιστήμονες του Amherst College στη Μασαχουσέτη ρίχνουν στο τραπέζι μια επαναστατική ιδέα. Να χρησιμοποιήσουμε τη Γη ως εργαστήριο για να εντοπίσουμε το αντισωματίδιο. Οι ακραίες συνθήκες στον μανδύα επηρεάζουν την ιδιοστροφορμή των ηλεκτρονίων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη της ιδιοπεριστροφής των ηλεκτρονίων στα βάθη του μανδύα της Γης. Υποστηρίζουν ότι ο χάρτης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπισθεί το αντισωματίδιο σε εργαστηριακές συνθήκες. Η ερευνητική ομάδα έκανε μια πρώτη προσπάθεια στο εργαστήριο με βάση τα στοιχεία του. Αφού μελέτησαν τα δεδομένα του γεωμαγνητικού πεδίου ανέλυσαν τις ιδιοστροφορμές των ηλεκτρονίων και το πώς αυτές οι ιδιοστροφορμές αλληλεπιδρούν με σωματίδια στο εργαστήριο μέσω της πέμπτης δύναμης. Τα αποτελέσματα όμως ήταν αρνητικά. Δεν εμφανίστηκε κανένα ίχνος της πέμπτης δύναμης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορριφθεί η θεωρία της πέμπτης δύναμης. Απλά μας λέει ότι, αν υπάρχει, είναι ιδιαίτερα ασθενής» αναφέρει ο Λάρι Χάντερ, επικεφαλής της μελέτης. Ο Χάντερ τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εντοπισμού της πέμπτης δύναμης και ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι ερευνητές αφού στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται πολλά χρόνια προσπάθειας για μια τέτοιου είδους ανακάλυψη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Στην Καραϊβική οι βαθύτερες υποθαλάσσιες υδροθερμικές πηγές

Τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, σε βάθος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (συγκεκριμένα στα 4.968 μέτρα), ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες στον βυθό της Καραϊβικής.

Η θερμοκρασία των πηγών αγγίζει τους 401 βαθμούς Κελσίου, μια από τις πιο καυτές περιοχές του πλανήτη, τη στιγμή που το νερό γύρω από τις υδροθερμικές πηγές έχει θερμοκρασία μόλις 4 βαθμών Κελσίου.

Η ανακάλυψη από ερευνητές του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου και του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Βρετανίας, με επικεφαλής τον δρα Γιον Κόπλεϊ, έγινε με το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) «Ίσις» στην Τάφρο Καϊμάν, στα νότια της Κούβας.

Οι εικόνες που μετέδωσε το όχημα δείχνουν «καμινάδες» ύψους έως δέκα μέτρων, οι οποίες εκλύουν καυτά αέρια από το εσωτερικό της Γης στο παγωμένο νερό γύρω τους.


Οι υδροθερμικές πηγές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70 και αποτελούν οικοσυστήματα στο βυθό με ακραίες φυσικοχημικές συνθήκες, οι οποίες παρόλα αυτά φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής, όπως τυφλές γαρίδες, περίεργα σκουλήκια και διάφορα ακραιόφιλα μικρόβια.

Σύμφωνα με επιστήμονες, τέτοια περιβάλλοντα είναι πιθανό να αποτέλεσαν την κοιτίδα της εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πριν αυτή επεκταθεί στην επιφάνεια της Γης.

Οι βρετανοί ερευνητές αισιοδοξούν ότι η αποστολή τους, που επιβαίνει στο ερευνητικό πλοίο «Τζέημς Κουκ» και θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου, θα ανακαλύψει γύρω από τις εν λόγω υδροθερμικές πηγές για μια ακόμη φορά νέα είδηα. Ήδη οι επιστήμονες έχουν συλλέξει τα πρώτα υποθαλάσσια δείγματα, που θα δοθούν για μελέτη.

Μελέτες στην ίδια περιοχή αναμένεται να κάνουν και άλλες αμερικανικές και ιαπωνικές ερευνητικές ομάδες. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

«Εκρηκτική» φωτογραφία της Αίτνας από δορυφόρο της NASA

Μία εντυπωσιακή φωτογραφία του ηφαιστείου της Αίτνας στην Ιταλία, τη στιγμή που εκλύει μεγάλες ποσότητες λάβας και πυροκλαστικών υλικών, τράβηξε στις 19 Φεβρουαρίου ο δορυφόρος της NASA, Advanced Land Imager.

Το «μάτι» του δορυφόρου, φαίνεται να είναι ακριβώς πάνω από το ηφαίστειο και να αποτυπώνει την εκροή της λάβας από την κορυφή του. Το ηφαίστειο σιγόβραζε επί δέκα μήνες και στη συνέχεια εκτονώθηκε με τρείς διαδοχικές εκρήξεις που συνέβησαν σε διάστημα 36 ωρών.

Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, κάθε έκρηξη που συνέβη, απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα λάβα, ηφαιστειακή τέφρα και ένα μεγάλο σύννεφο στάχτης.

Η φωτογραφία αυτή του αμερικανικού δορυφόρου, τραβήχτηκε τρεις ώρες απο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρώτη έκρηξη. Τα χρώματα της εικόνας επεξεργάστηκαν ώστε να είναι ορατή η λάβα, τα σύννεφα στάχτης, και το χιόνι που έχει καλύψει τον κώνο του ηφαιστείου.

Οι διαδοχικές εκρήξεις της Αίτνας, δεν ανησύχησαν τους κατοίκους στην Κατάνια ούτε εκδόθηκε απο τις αρμόδιες Αρχές κάποια προειδοποιητική ανακοίνωση για την απαγόρευση πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης και ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι σύντομα επρόκειτο να εκραγεί, είχαν οι ιταλοί επιστήμονες από τον Ιανουάριο. Το ηφαίστειο της Αίτνας έχει ύψος μεγαλύτερο από 3.300 μέτρα και ο όγκος της καλύπτει έκταση 1.190 χιλιόμετρα. Η λάβα που διακρίνεται με κόκκινο χρώμα στη φωτογραφία, προέρχεται από τον νοτιοανατολικό της κρατήρα ο οποίος σχηματίστηκε το 1971. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Επιστήμονες κατάφεραν και δημιούργησαν τεχνητά φαντάσματα!

Πιστεύετε στα φαντάσματα; Συνήθως, οι οποιεσδήποτε ‘αναγνωρίσεις’ οφείλονται σε οφθαλμαπάτες ή φυσικά φαινόμενα αλλά επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εφηύραν μια επαναστατική μέθοδο με την οποία μπορούν να δημιουργήσουν ‘φαντάσματα’.

Προφανώς, δεν μιλάμε για πνεύματα από το υπερπέραν αλλά για σκέδαση του φωτός χρησιμοποιώντας ‘metamaterials’ σε κύματα. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά για την τεχνολογία μιας και η εργασία του καθηγητή Dr. Qiu Cheng-Wei με τίτλο “Creation of Ghost Illusions Using Metamaterials in Wave Dynamics” δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα αλλά σκοπός της είναι η μελλοντική χρησιμοποίησή της σε εξελιγμένες πρακτικές οφθαλμαπατών, καμουφλάζ κτλπ.

Για παράδειγμα, την ‘εξαφάνιση’ αεροσκαφών ή τον εντοπισμό των …μη ανιχνεύσιμων, την παντελή εξαφάνιση αντικειμένων στο γυμνό μάτι και την εμφάνισή τους κάπου αλλού, τη δημιουργία πολλαπλών “φαντασμάτων” σε διαφορετικές τοποθεσίες κτλπ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το Facebook ακονίζει το μυαλό των ηλικιωμένων

Αφήστε τις σπαζοκεφαλιές, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια λέξεων για νοητική διαύγεια και πιάστε το… Facebook, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες σε ηλικιωμένα άτομα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σημείωναν καλύτερες επιδόσεις όταν υποβάλλονταν σε γνωστικά τεστ, συγκριτικά με όσους απλά «σέρφαραν» στο Διαδίκτυο ή δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου το Ιντερνετ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός, κρύβεται η εγρήγορση που προκαλούν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στους χρήστες τους, λόγω της διαρκούς ανανέωσης του υλικού που προβάλλουν (updates, φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύσεις κ.ά.).

Η… «δικτυωμένη» μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 14 ενήλικες ηλικίας 68-91 ετών, που είτε δεν είχαν μπει ποτέ στο Facebook, είτε το χρησιμοποιούσαν λιγότερο από μια φορά το μήνα. Οι ερευνητές τους μοίρασαν στη συνέχεια σε δύο ομάδες. Σε μία ομάδα δίδαξαν πώς να κάνουν «φίλους» όσους συμμετείχαν στο πείραμα και τους ζήτησαν να «ποστάρουν» κάτι στον τοίχο τους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Στη δεύτερη ομάδα, οι επιστήμονες δίδαξαν πώς να χρησιμοποιεί το διαδικτυακό ημερολόγιο Penzu.com, όπου ο χρήστης κρατά προσωπικές σημειώσεις χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κοινοποίησής τους στους ηλεκτρονικούς του φίλους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα ειδικά τεστ αξιολόγησης, τα οποία σηματοδοτούσαν τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής στήριξης που βίωναν οι ηλικιωμένοι, όπως επίσης και οι γνωστικές τους ικανότητες.
Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε στο τέλος της μελέτης. Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών φάνηκε ότι οι ηλικιωμένοι που δήλωναν μέλη ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης συγκέντρωναν κατά 25% υψηλότερο σκορ στα τεστ αξιολόγησης, συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούσαν το διαδικτυακό ημερολόγιο.

«Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο διαδικτυακό ημερολόγιο και στο Facebook είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει ο χρήστης είναι να καταχωρεί το κείμενό του και να βλέπει μόνο αυτό. Τη στιγμή που στην περίπτωση του Facebook ο χρήστης μπορεί να δει τις δημοσιεύσεις των φίλων του, με αποτέλεσμα να δέχεται διαρκώς νέα ερεθίσματα. Ο ίδιος οφείλει να συγκεντρώνεται σε νέες πληροφορίες και να τις εμπλουτίζει κάθε τόσο με νέα στοιχεία ή να κρατά παλαιότερες ως σημείο αναφοράς» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Ζανέλ Βόλτμαν.

Η δρ Βόλτμαν υπογραμμίζει ωστόσο, ότι όσοι από τους συγγενείς ενδεχομένως να σκέφτονται να διδάξουν στους ηλικιωμένους της οικογένειάς τους πώς να χρησιμοποιούν τα social media, καλά θα κάνουν να τους διδάξουν πώς να προφυλάσσονται από πιθανές διαδικτυακές απειλές.

«Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και κάποιες πιο “σκοτεινές” πλευρές του Facebook και για τον λόγο αυτόν, οι νέοι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να προστατεύουν το προφίλ τους» εξηγεί η δρ Βόλτμαν.
«Οπότε σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε στη γιαγιά να μπει απευθείας στο Διαδίκτυο, εκτός και αν κάποιος μπορεί να της προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη, ώστε να σερφάρει με ασφάλεια» καταλήγει τέλος η ειδικός. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Google Drive, σύντομα η δυνατότητα προεπισκόπησης αρχείων

H Google γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί η επιλογή για προεπισκόπηση περισσότερων από 30 τύπων αρχείων στο Google Drive ώστε να μπορείτε με ταχύτητα και άνεση να περιηγηθείτε στα αρχεία σας μέχρι να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Για να δείτε την προεπισκόπηση αρκεί να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε την επιλογή Preview. Μόλις ανοίξει το νέο παράθυρο μπορείτε με τα βελάκια να μετακινηθείτε σε άλλα αρχεία έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να δείτε αρχεία βίντεο ή να διαβάσετε αρχεία κειμένου κανονικά με τη λειτουργία copy και zoom! Θα υπάρχει, τέλος, και η επιλογή για κοινοποίηση του αρχείου, την λήψη ή εκτύπωσή του.

Η νέα λειτουργία προεπισκόπησης για το Google Drive αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Εφαρμογή διαβάζει τις ειδήσεις

Η Umano είναι μία πολύ δημοφιλής εφαρμογή εύρεσης άρθρων, που σας επιτρέπει να ακούσετε πραγματικούς ανθρώπους να σας διαβάζουν τις ειδήσεις. Μερικές από τις δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή στους χρήστες, είναι η αναζήτηση άρθρων, η επισκόπηση των άρθρων που έχουν επιλέξει οι «φίλοι» τους και η δημιουργία λίστας αναπαραγωγής των άρθρων που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Επίσης μπορούν να αποθηκεύσουν τα άρθρα στη συσκευή τους ώστε να τα διαβάσουν ή να ακούσουν αργότερα, ακόμα και χωρίς την προϋπόθεση σύνδεσης στο ίντερνετ. Επιπλέον έχουν την επιλογή να μοιράζονται τα άρθρα που διαλέγουν και να τα μοιράζονται με τους γνωστούς τους.

Η εφαρμογή είχε αρχικά κυκλοφορήσει για την πλατφόρμα του iOS, που διέθεσε τη νέα έκδοση 1.5.0, ενώ στο σύστημα της Google παρουσιάστηκε αργότερα με την τρέχουσα έκδοση να είναι η 1.1.2.

Η αναβάθμιση της εφαρμογής επικεντρώνεται κυρίως σε διορθώσεις στον κώδικα (bug fixes), στον ανασχεδιασμό του player, περισσότερες «φωνές» για να διαλέξετε ποια σας αρέσει να ακούτε, αλλά και την προσθήκη φίλτρων για την καλύτερη αναζήτηση άρθρων.

Θα βρείτε την εφαρμογή στο App Store της Apple και στο Google Play δωρεάν.


Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Είναι δυνατόν να είναι κανείς offline στην εποχή μας;

Στην εποχή μας, η καθημερινότητα ενός μέσου Δυτικού ανθρώπου περιλαμβάνει smartphones, tablets, υπολογιστές και παιχνιδοκονσόλες, οι οποίες φυσικά έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Διαδίκτυο. Επομένως, γεννάται εύλογα το ερώτημα: είναι εφικτό πλέον να είναι κανείς offline ή ο κόσμος που ζούμε έχει μετατραπεί σε ένα Matrix;

Το θέμα αναλύεται στο κανάλι PBS Idea Channel και όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video, διατυπώνονται πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το PlayStation 4 θα παίζει μεταχειρισμένα games

Σύμφωνα με τις φήμες που υπήρχαν πριν την παρουσίαση του PlayStation 4, η νέα κονσόλα δεν θα έδινε τη δυνατότητα στους κατόχους της να παίξουν μεταχειρισμένα παιχνίδια.

Οι φήμες ανέφεραν πως στα σχέδια της Sony ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου ο οποίος θα μπλοκάριζε το παιχνίδι με τίτλους οι οποίοι θα ήταν μεταχειρισμένοι.

Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά την παρουσίαση του PS4, αλλά σύμφωνα με το Eurogamer, ο Shuhei Yoshida, Πρόεδρος των Sony Worldwide Studios, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Ο Yoshida ανέφερε πως οι καταναλωτές που αγοράζουν games σε φυσικό μέσο θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν οπουδήποτε, ενώ κατόπιν ανέφερε κατά λέξη: “τα μεταχειρισμένα παιχνίδια θα παίζουν στο PS4″.

Αντίστοιχες φήμες για το μπλοκάρισμα μεταχειρισμένων τίτλων υπάρχουν και για το επόμενο Xbox. Μετά από αυτή την εξέλιξη από πλευράς Sony, η Microsoft θα είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ακόμη κι αν ήταν στα σχέδιά της. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Airwriting, γράψτε με κινήσεις του χεριού σας στον αέρα χωρίς πληκτρολόγιο ή οθόνη!

Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν και δημιούργησαν το απόλυτο gadget για τον εθισμένο στα SMS: ένα γάντι που με κατάλληλους αισθητήρες μεταφράζει κινήσεις στον αέρα σε κείμενο! Σκεφτείτε ότι δεν χρειάζεται να σας περιορίζει η μικρή οθόνη ενός κινητού αλλά μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα στον αέρα!

Το λεπτό αυτό γάντι περιέχει επιταχυνσιόμετρο γυροσκόπιο που καταγράφουν τις κινήσεις του χεριού και τις μεταδίδουν ασύρματα σε ένα υπολογιστικό σύστημα που με τη σειρά του τις μεταφράζει σε λέξεις. H τεχνολογία είναι αρκετά έξυπνη ώστε να αναγνωρίζει πότε ο χρήστης γράφει και δεν κουνάει απλά τα χέρια του.

Προς το παρόν η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη μέχρι να βελτιωθούν οι αλγόριθμοι αναγνώρισης χαρακτήρων και η πιθανότητα λάθους να προσεγγίσει το μηδέν. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Νέες αποκαλύψεις από τη Google για το Project Glass

Η Google κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο για το Project Glass που ετοιμάζει εδώ και καιρό, δείχνοντας μας πως θα είναι το περιβάλλον και ποιες λειτουργίες θα μπορεί να εκτελέσει.

Η εταιρία ελπίζει πως θα καταφέρει σύντομα να κυκλοφορήσει τη νέα συσκευή Augmented Reality (επαυξημένης πραγματικότητας), που σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη σημερινή τεχνολογία.

Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για ειδικά γυαλιά μέσα από τα οποία ο χρήστης μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, να κάνει αναζητήσεις στη μηχανή της Google, να δώσει φωνητικές εντολές, να μεταφράσει κάτι σε ξένη γλώσσα, να πραγματοποιεί κλήσεις και πολλά άλλα.

Μάλιστα στο βίντεο της εταιρίας φαίνεται ξεκάθαρα και ο τρόπος με τον οποίο η εταιρία θέλει να κάνει πράξη αυτό το σχέδιο. Φυσικά η κυκλοφορία του Project Glass δεν αναμένεται πριν το 2014.

Όμως η Google φροντίζει να μας ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη του, καθώς και την περιστασιακή κυκλοφορία μερικών μονάδων σε συγκεκριμένα άτομα (συνήθως προγραμματιστές) στην τιμή των 1.500 δολαρίων.


Πηγή: newsbeast.gr
Συνέχεια»

3Doodler, το πρώτο 3D printing στυλό έφτασε στο Kickstarter

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ονειρευτεί την απόκτηση ενός 3D printer, οι υψηλές όμως τιμές τους και ο μεγάλος τους όγκος καθιστούν την αγορά τους απαγορευτική. Αν παρόλα αυτά θέλετε να κατασκευάζετε ό,τι περνά από το μυαλό σας, ήρθε το πρώτο 3D printing στυλό στον κόσμο με την ονομασία 3Doodler.

Το 3Doodler κάνει χρήση ABS πλαστικού (υλικού που χρησιμοποιούν πολλοί 3D printers) και σχεδιάζει τόσο στον αέρα όσο και σε επιφάνειες. Eίναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί ειδικό sοftware και υπολογιστές.

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο στο
Kickstarter και μπορείτε να το αποκτήσετε στην τιμή των $75. Σημειώνουμε ότι το project έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το εντυπωσιακό ποσό του $1.043.248(!) από τον αρχικό στόχο των $30.000 και απομένουν άλλες 31 ημέρες.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Open Sight: GPS με καθοδήγηση laser για το ποδήλατο

Το Open Sight είναι μια νέα πρωτοποριακή συσκευή GPS για το ποδήλατο που σου δίνει οδηγίες χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνεις να βλέμμα σου απο το δρόμο.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές πλοήγησης τις οποίες πρέπει να κοιτάς για να βλέπεις προς ποια κατεύθυνση θέλεις να κινηθείς, το Open Sight σου υποδεικνύει τη σωστή πορεία εμφανίζοντάς κόκκινα βελάκια laser<…>

εντός του οπτικού σου πεδίου. Με τον τρόπο αυτό παραμένεις συγκεντρωμένος στο μονοπάτι σου και απολαμβάνεις τη βόλτα σου με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα βελάκια είναι περισσότερο εμφανή κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες ωστόσο ο ποδηλάτης δεν έχει κάνενα πρόβλημα ακόμα και τις πιο ηλιόλουστες μέρες. Προς το παρόν το project αποτελεί απλά μια σχεδιαστική ιδεά του Kim Tae-Jin, δεν αποκλείεται όμως να το δούμε σύντομα να γίνεται πράξη.

Σχετική φωτογραφία:


Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»