Ένας Δούρειος Ιππος στον Ουρανό

Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά. Εντόπισαν έναν μεγάλο αστεροειδή που «μοιράζεται» την ίδια τροχιά με αυτή του Ουρανού. Ο αστεροειδής ανήκει στην οικογένεια των Δούρειων Ιππων, μια μυστηριώδη κατηγορία διαστημικών σωμάτων, και είναι ο πρώτος αστεροειδής που εντοπίζεται να βρίσκεται στην ίδια τροχιά με αυτή του Ουρανού.

Δείτε σχετικά:
«Φως» στους Δούρειους Ιππους του Δία 

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι Δούρειοι Ιπποι δεν είναι δυνατόν να κινούνται κοντά στον Ουρανό και τον Κρόνο επειδή σε αυτές τις περιοχές του ηλιακού συστήματος οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις του Δία τους τραβούν στη δική του τροχιά. Η ανακάλυψη αναμένεται επίσης να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τους Δούρειους Ιππους. Ο αστεροειδής που συντροφεύει τον Ουρανό έχει διάμετρο 60 χιλιομέτρων. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ένα Αναγεννημένο Πλανητικό Νεφέλωμα

Αυτές οι εικόνες του πλανητικού νεφελώματος Abell 30 δείχνουν μία από τις σαφέστερες απόψεις που έχουν αποκτηθεί από μια ειδική φάση της εξέλιξης για αυτά τα αντικείμενα.

Η ένθετη εικόνα στα δεξιά είναι μια κοντινή προβολή του Α30 παρουσιάζοντας δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο Chandra της NASA X-ray σε μωβ χρώμα και σε πορτοκαλί χρώμα οπτικά δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνοντας εκπομπές από ιόντα οξυγόνου. Στα αριστερά είναι μια μεγαλύτερη θέα που δείχνει οπτικά δεδομένα και ακτίνων Χ από το Kitt Peak National Observatory και το XMM-Newton της
ESA, αντίστοιχα.

Σε αυτή την εικόνα τα οπτικά στοιχεία δείχνουν εκπομπές από οξυγόνο (πορτοκαλί) και υδρογόνο (πράσινο και μπλε), και εκπομπές ακτίνων-Χ σε μωβ χρώμα. Πηγή: tsene.com
Συνέχεια»

Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος μίνι έκρηξης σούπερ-νόβα

Ένα τρίτο είδος σχετικά πιο αδύναμης έκρηξης υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα), που έρχεται να προστεθεί στα δύο που είναι ήδη γνωστά και έχουν μεγαλύτερη ισχύ ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Το πρώτο είδος (Ia) προκύπτει από την πλήρη διάλυση ενός «λευκού νάνου» αστέρα, ενώ το δεύτερο είδος (Ib και Ιc) λαμβάνει χώρα όταν καταρρέει βαρυτικά ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου με μάζα δέκα έως εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ισχυρές και λαμπερές εκρήξεις στο σύμπαν.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα είδος αστρικής έκρηξης, επίσης λόγω διάλυσης ενός «λευκού νάνου», η οποία έως τώρα θεωρείτο μια ασυνήθιστη υποπερίπτωση του πρώτου είδους (Ia), στην πραγματικότητα συνιστά ένα τελείως διαφορετικό είδος σούπερ-νόβα (που πήρε πλέον την ονομασία Iax). Αυτές οι μίνι-εκρήξεις απελευθερώνουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας, το 1% έως 50% της εκλυόμενης ενέργειας από μια έκρηξη τύπου Ia.

Λόγω του μικρότερου μεγέθους της έκρηξης, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα τμήμα του άστρου κατορθώνει να επιβιώσει. Όπως και με τις μεγαλύτερης ισχύος εκρήξεις τύπου Ia, τα φάσματα των σούπερ-νόβα Iax δεν περιέχουν καθόλου ίχνη υδρογόνου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο Ράιαν Φόλεϊ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal, σύμφωνα με το Science και το Space.com, εκτιμούν ότι οι περισσότερες εκρήξεις του νέου τύπου Iax προέρχονται από διπλά συστήματα άστρων (δύο άστρα σε αμοιβαία βαρυτική έλξη και σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο).

Το ένα άστρο-λευκός νάνος, που έχει μεγάλη πυκνότητα και είναι πλούσιο σε άνθρακα και οξυγόνο, «κλέβει» ήλιο από το άλλο άστρο (που είναι πλούσιο σε αυτό το χημικό στοιχείο, καθώς έχει πια «κάψει» το υδρογόνο του), ώσπου το πρώτο άστρο να έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλη μάζα, ώστε τελικά να εκραγεί.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει έως τώρα πολύ λίγες τέτοιου είδους αχνές εκρήξεις σούπερ-νόβα (γύρω στις 25 και μόνο σε πιο νέους γαλαξίες) όχι γιατί είναι σπάνιες, αλλά απλούστατα επειδή δεν είναι ιδιαίτερα λαμπερές. Εκτιμούν ότι για κάθε 100 εκρήξεις του πρώτου είδους (Ιa), συμβαίνουν περίπου 31 εκρήξεις σούπερ-νόβα του τρίτου είδους (Iax).

Το μελλοντικό μεγάλο τηλεσκόπιο Large Synoptic Survey Telecope στη Χιλή αναμένεται να εντοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο εκρήξεις υπερκαινοφανών άστρων στη διάρκεια της λειτουργίας του και από αυτές πάνω από 10.000 θα μπορούσαν να είναι σούπερ-νόβα του τρίτου τύπου (Iax), δηλαδή περίπου όσες εκρήξεις πρώτου τύπου (Ia) έχουν συνολικά ανακαλύψει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι.

Μάλιστα, όπως είπε ο Ράιαν Φόλεϊ, δεν αποκλείεται τέτοιες εκρήξεις τρίτου τύπου να γίνονται κατά καιρούς και πολύ κοντά στη Γη, αλλά να μην έχουν ακόμα παρατηρηθεί. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Τοπία στον Άρη

Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) που βρίσκεται επάνω στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter.

Τοπία χαραδρών όπως αυτές στην εικόνα βρίσκονται σε πολλούς κρατήρες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Άρη. Αλλαγές στις ρεματιές είδαμε για πρώτη φορά σε εικόνες από την κάμερα του Mars Orbiter, το 2006, και η μελέτη τέτοιας δραστηριότητας έχει υψηλή προτεραιότητα για το HiRISE. Πολλά παραδείγματα νέων κοιτασμάτων σε ρεματιές είναι τώρα γνωστές.

Αυτή η εικόνα δείχνει ένα νέο κοίτασμα στον Κρατήρα Gasa, σε νοτιομεσαία γεωγραφικά πλάτη. Το κοίτασμα φαίνεται μπλε σε βελτιωμένες έγχρωμες εικόνες. Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε την άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο, αλλά η ροή που σχημάτισε το κοίτασμα συνέβη τον προηγούμενο χειμώνα.

Η τρέχουσα δραστηριότητα των χαραδρών φαίνεται να συγκεντρώνεται το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, και μπορεί να προκληθεί από τον εποχιακό παγετό διοξειδίου του άνθρακα που είναι ορατός στις εσοχές των χαραδρών το χειμώνα. Πηγή: tsene.com
Συνέχεια»

Γκαλερί με «αντίκες» ο Κρόνος και τα φεγγάρια του

Ομάδα επιστημόνων που μετέχουν στην αποστολή του διαστημικού σκάφους Cassini το οποίο εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του υποστηρίζει ότι εκεί βρίσκεται πλήθος στοιχείων και αντικειμένων που προέρχονται από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος επισημαίνοντας ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του.

Οι... αντίκες

Σύμφωνα με τους ερευνητές στον Κρόνο και τα φεγγάρια υπάρχουν διάφορα στοιχεία και αντικείμενα ηλικίας άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών. Οπως αναφέρουν αυτές οι κοσμικές «αντίκες» υπήρχαν όταν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μόλις είχαν αρχίσει να ξεπηδούν από το πρωτοπλανητικό νεφέλωμα, τον κοσμικό δίσκο που αποτελούνταν κατά βάση από ύλη που είχε εκτοξεύσει κατά τις διεργασίες της δημιουργίας του ο Ηλιος.

«Μελετώντας το σύστημα του Κρόνου θα κατανοήσουμε καλύτερα τη χημική αλλά και τη υλική εξέλιξη ολόκληρου του ηλιακού συστήματος» αναφέρει ο Τζιανρίκο Φιλατσιόνε επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρώμης που είναι μέλος της αποστολής του Cassini και μετέχει στην ερευνητική ομάδα.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές μελετούν δεδομένα που έχει συλλέξει το ορατού και υπέρυθρου φωτός φασματόμετρο χαρτογράφησης VIMS του Cassini. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν πώς ο πάγος νερού αλλά και τα χρώματα (τα οποία περιέχουν ενδείξεις για την απουσία νερού καθώς και την παρουσία οργανικών υλών) κατανέμονται σε ολόκληρο το σύστημα του Κρόνου. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στα δαχτυλίδια του Κρόνου ενώ συνέλεξαν επίσης δεδομένα από τα δεκάδες φεγγάρια του. «Γνωρίζουμε ότι για να έχουμε μια καλή εικόνα της εξέλιξης του συστήματος του Κρόνου θα πρέπει να μελετήσουμε όχι μόνο τα δαχτυλίδια και τα φεγγάρια ξεχωριστά αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που έχουν μεταξύ τους» εξηγεί ο Φιλατσιόνε.

Με τη βοήθεια του VIMS οι ερευνητές εντόπισαν στα δαχτυλίδια και τα φεγγάρια του Κρόνου αποθέματα πάγου νερού η ποσότητα των οποίων είναι τόσο μεγάλη που αποκλείεται να έχουν μεταφερθεί από κομήτες ή άλλα σώματα σε σχετικά πρόσφατο (κοσμολογικής κλίμακας) χρόνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποθέματα αυτά δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή που σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Κρόνος και τα φεγγάρια του βρίσκονται σε τέτοια απόσταση και θέση από τον Ηλιο που λειτουργούν ως ένα είδος ψυγείου όπου διάφορα συστατικά όπως ο πάγος νερού και άλλα ασταθή στοιχεία μπορούν να διατηρούνται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σχέση με άλλες περιοχές όπου η επίδραση του μητρικού μας άστρου τα αλλοιώνει.

Οι αλληλεπιδράσεις

Εξίσου σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις που έκαναν οι ερευνητές και σχετίζονται με τον σχηματισμό ορισμένων δαχτυλιδιών και φεγγαριών του Κρόνου. Κάποιοι δορυφόροι όπως ο Προμηθέας έχουν απόχρωση παρόμοια με εκείνη που έχουν τα κοντινά σε αυτούς δαχτυλίδια κάτι που υποδηλώνει ότι αποτελούνται από υλικά που έχουν αυτά τα δαχτυλίδια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η Φοίβη εκτοξεύει κόκκινη σκόνη η οποία καταλήγει στην επιφάνεια δύο άλλων δορυφόρων του Κρόνου, του Ιαπετού και του Υπερίωνα. Αυτές οι ανακαλύψεις αναμένεται να φωτίσουν τις διεργασίες σχηματισμού των πλανητών και των δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Απογοήτευση ο "κομήτης του αιώνα" ISON

Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς κομήτης ISON, o οποίος πλησιάζει συνεχώς τη Γη και, αναμενόταν να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση το φθινόπωρο, ίσως απογοητεύσει όσους περιμένουν να δουν το «θέαμα του αιώνα», καθώς, όπως δείχνουν οι νέες παρατηρήσεις δεν γίνεται ολοένα πιο φωτεινός, όπως θα έπρεπε.

Η φωτεινότητά του παραμένει στάσιμη εδώ και λίγους μήνες, με συνέπεια να εκφράζονται τώρα πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις ότι πιθανώς το… θέαμα αναβάλλεται. Οι αστρονόμοι έχουν ήδη ενδείξεις ότι ο πυρήνας του κομήτης δεν είναι «υγιής», σύμφωνα με το Space.com.

Ο κομήτης ISON (επίσημα γνωστός ως C/2012 S1) ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους και σήμερα απέχει από τη Γη περίπου 621 εκατ. χιλιόμετρα. Στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα πλησιάσει μόλις στα 1,2 εκατ. χλμ. από τον Ήλιο και παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί τότε, δηλαδή αν θα επιβιώσει και σε ποιά κατάσταση από αυτό το πέρασμα κοντά στην καυτή «ανάσα» του άστρου μας, η θερμοκρασία της οποίας ξεπερνά τους 555.000 βαθμούς Κελσίου.

Ένας κομήτης που έχει καλή «συμπεριφορά», δηλαδή γίνεται όλο και λαμπρός όσο πλησιάζει τον Ήλιο, κατά τους επιστήμονες, είναι πιο πιθανό να επιζήσει σε σχέση με ένα κομήτη που αποκτά αυξημένη φωτεινότητα με πολύ αργό ρυθμό ή δεν λάμπει καθόλου. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, μπορεί τα πτητικά υλικά του πυρήνα του κομήτη, τα οποία έδωσαν αρχικά τη λαμπρή όψη του, να έχουν εξαντληθεί ήδη καθώς βρίσκεται μακριά στο διάστημα, πολύ προτού πλησιάσει τη Γη και τον Ήλιο. Αν αυτό συμβεί, ο κομήτης, αντί για μια θεαματική ουρά, δεν θα είναι παρά ένας μικρός και σκοτεινός βράχος, που μπορεί ακόμα και να διαλυθεί καθώς προσεγγίζει τον Ήλιο.

Αυτό το απαισιόδοξο σενάριο εξετάζουν τώρα ορισμένοι αστρονόμοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η φωτεινότητα του κομήτη από +17,3 πέρυσι τον Οκτώβριο έχει τώρα αυξηθεί μόλις στο +15,5 (η κλίμακα φωτεινότητας των ουρανίων σωμάτων είναι αντίστροφη, συνεπώς οι μικρότεροι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πιο λαμπερά αντικείμενα στον ουρανό, ενώ όταν οι αριθμοί γίνονται αρνητικοί, δηλαδή κάτω από το μηδέν, τότε η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη).

Ο κομήτης σήμερα, με την κοντή ουρά του, είναι αχνά ορατός από τη Γη μόνο σε κατασκότεινους ουρανούς και με τηλεσκόπια τουλάχιστον των 30 ιντσών. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

«Ρεκόρ σύντομης πτήσης» με το διαστημόπλοιο Σογιούζ, που προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός αστροναύτης έφτασαν σήμερα το πρωί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αφού πραγματοποίησαν μια πτήση «εξπρές» διάρκειας-ρεκόρ κάτω των έξι ωρών με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Οι ρώσοι κοσμοναύτες Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο αμερικανός αστροναύτης Κρίστοφερ Κάσιντι απογειώθηκαν στις 22:43 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, και το σκάφος τους προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS σήμερα το πρωί στις 04:28 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Ύστερα απ' αυτή την πτήση διάρκειας ρεκόρ κάτω των έξι ωρών, σε σύγκριση με τις δύο ημέρες που χρειάζονταν ως τώρα και δύο ώρες που είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες πρόσδεσης, οι τρεις έγιναν θερμά δεκτοί από τους τρεις άλλους αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον ISS, όπως έδειξαν εικόνες της ρωσικής τηλεόρασης.

Αυτό το τεράστιο κέρδος σε χρόνο κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο 4 τροχιές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Αυτή η πτήση «εξπρές» αποφασίσθηκε αφού η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία προς τον ISS τρία φορτηγά διαστημικά σκάφη Progress τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο με την ίδια διαδικασία.

Ο Ρώσος Βινογκράντοφ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αποστολές στο διάστημα, μία από τις οποίες στον παλιό ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir, αναφέρθηκε πριν από την αναχώρησή στα πλεονεκτήματα μιας πτήσης τόσο μικρής διάρκειας.

Το πλήρωμα βρίσκεται έτσι σε καλύτερη φόρμα για τη διαδικασία της πρόσδεσης, δήλωσε.

Η μείωση του χρόνου μετάβασης επιτρέπει επίσης να μεταφέρονται βιολογικές ύλες για να πραγματοποιηθούν πειράματα μέσα στον ISS, κάτι που δεν ήταν δυνατό όταν η πτήση διαρκούσε δύο ημέρες.

«Με μια πτήση τόσο σύντομης διάρκειας, το πλήρωμα θα μπορούσε ακόμη και να μεταφέρει ένα παγωτό, χωρίς να
λιώσει», αστειεύτηκε ο Βινογκράντοφ.

Η Ρωσία θέλει τώρα να εφαρμόσει αυτή τη νέα διαδικασία σε όλες τις πτήσεις σκαφών προς τον ISS, όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε πως θέλει λίγο χρόνο για να το σκεφτεί.

Η NASA εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αστροναύτες είναι υποχρεωμένοι να μένουν δεμένοι στο κάθισμά τους στη διάρκεια της πτήσης «εξπρές» και δεν μπορούν έτσι να ξεμουδιάσουν τα πόδια τους ή να μεταβούν στο κατοικήσιμο τμήμα του διαστημοπλοίου, όπως συνέβαινε πριν.

Η αμερικανική υπηρεσία υπογράμμισε επίσης την τεχνική δυσκολία της χάραξης του σχεδίου πτήσης για εκτόξευση και πρόσδεση την ίδια μέρα. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Solar Impulse: το ηλιακό αεροπλάνο πάει ΗΠΑ

Το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ θα κάνει σε περίπου ένα μήνα το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, το ηλιακό αεροπλάνο θα απογειωθεί από το Σαν Φρανσίσκο στις αρχές Μαΐου και θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι (JFK) δυο μήνες αργότερα.

Με άνοιγμα πτερών όσο ένα τζάμπο τζετ και βάρος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, το Solar Impulse, είναι απλώς ένα δοκιμαστικό μοντέλο για το μεγάλο ηλιακό αεροσκάφος που αναπτύσσεται για να διασχίσει την υφήλιο μέχρι το 2015.

Στο πρότζεκτ Solar Impulse, που ξεκίνησε το 2003 με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια, συμμετέχουν μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας ανελκυστήρων Schindler και ερευνητές του γαλλικού ομίλου χημικών Solvay.

Το Solar Impulse, που κινείται με τη δύναμη του ήλιου, έκανε την πρώτη του διηπειρωτική πτήση, από την Ισπανία στο Μαρόκο τον περασμένο Ιούνιο.

Αν και το συγκεκριμένο μοντέλο έχει φτιαχτεί για να διεξάγει 24ωρες πτήσεις, το επόμενο ηλιακό αεροπλάνο θα είναι αρκετά βελτιωμένο, ικανό να ταξιδεύει πέντε ημέρες και νύχτες με έναν πιλότο. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σ’ ένα αεροπλάνο;

Λίγο περίεργο αυτό το θέμα, αλλά ας ξεκινήσουμε από κάτι σχετικά καθησυχαστικό. Ας μην ξεχνάμε ότι το αεροπλάνο είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους για να ταξιδέψει κανείς…

Αν, όμως, σας αρέσει να ασχολείστε με τις πιθανότητες -και τις πιο απίθανες και πιθανές λεπτομέρειες που προκύπτουν απ’ αυτές- θα βρείτε ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα του ντοκιμαντέρ “The Crash”, που προβλήθηκε στο Channel 4 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφέρεται σε ένα “crash test” που πραγματοποιήθηκε σε ένα Boeing 727, με στόχο να εντοπιστεί ποιες θέσεις για τους επιβάτες είναι πιο ασφαλείς σε μία πρόσκρουση. Το αεροπλάνο γέμισε με κάμερες, αισθητήρες καθώς και “κούκλες” δοκιμών πρόσκρουσης και, στη συνέχεια, για “κακή του τύχη” χρειάστηκε να κάνει μία βουτιά στην έρημο Sanoran στο Μεξικό.

Αυτό που προέκυψε είναι κάτι που ίσως δεν ικανοποιήσει όσους επιλέγουν… business θέση στο αεροπλάνο, καθώς οι 11 πρώτες σειρές του ήταν εκείνες που είχαν τη μεγαλύτερη καταστροφή κατά την πρόσκρουση. Συγκεκριμένα στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου η δύναμη που ασκήθηκε ήταν 12G, ενώ στο πίσω μέρος μόλις 6G.

Επιπλέον, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι κανένας από την first-class δε θα μπορούσε να έχει επιζήσει σε ένα τέτοιο ατύχημα, ενώ το 78% των υπόλοιπων επιβατών θα μπορούσαν να γλυτώσουν, με το ποσοστό αυτών να αυξάνεται όσο περισσότερο πιο πίσω στο αεροσκάφος κάθεται κάποιος.

Το πείραμα αυτό είναι μεμονωμένο, με τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο να αναφέρουν ότι κανένα σχετικό αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο.

Τα συμπεράσματά του, πάντως, συμφωνούν με μία μελέτη της Popular Mechanics από το 2007, η οποία είχε διαπιστώσει ότι τα άτομα που κάθονται στα πίσω καθίσματα ενός αεροπλάνου είναι πιο ασφαλή, με ποσοστό επιβίωσης 69%, έναντι 56% πάνω στο φτερό και 49% στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε ότι η πιθανότητά σας να εμπλακείτε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα είναι αρκετά αμελητέα (1 στα 4.7 εκατομμύρια), σύμφωνα με την ιστοσελίδα planecrashinfo.com. Αλλά αν, όπως γράψαμε στην αρχή, λατρεύετε να ασχολείστε με τις πιθανότητες, σκεφτείτε ότι, αν ποτέ τύχετε σε αυτό το 0.000002%, ίσως θα ήταν καλύτερα να είστε στο πίσω μέρος ενός αεροπλάνου… Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Polar Rover: γουρούνα-κινητό εργαστήριο εξερευνά την Ανταρκτική με αιολική ενέργεια

Κινέζοι ερευνητές της Ομάδας Ερευνών για τους Πόλους Kunlun που δραστηριοποιείται στην Ανταρκτική ανέπτυξαν ένα ρομπότ που θα τους βοηθήσει να εξερευνήσουν τις παγωμένες εσχατιές της Υφηλίου. Πρόκειται για το Polar Rover το οποίο εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ανεμογεννήτρια HoYi!” mini wind turbine, της εταιρείας Urban Green Energy.

Το Polar Rover είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων ατμόσφαιρας, αναλυτών γεωγραφικών και γεωλογικών δεδομένων και δειγματοληπτών χιονιού. Αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο αυτόνομο ρομπότ με ανεμογεννήτρια που ελέγχεται μέσω δορυφόρου.

Το αυτόνομο ρομπότ Polar Rover κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 58 ημερών στην οποία κάλυψε 2500 χιλιόμετρα υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, θυελλώδεις πολικούς ανέμους, γεωμαγνητικές παρεμβολές, κοσμική ακτινοβολία κ.ά.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με μια ανεμογεννήτρια ισχύος 200 Βατ που του παρέχει ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

«Κοινωνικά» ρομπότ δείχνουν πώς τα μυρμήγκια βρίσκουν το δρόμο τους

Τελικά τα μυρμήγκια δεν χρειάζονται μεγάλη εξυπνάδα για να βρίσκουν τη συντομότερη διαδρομή μέχρι τη μυρμηγκοφωλιά: Μικρά ρομπότ που προγραμματίστηκαν με τρεις απλές εντολές μπορούν να μιμούνται με ακρίβεια την κυκλοφορία στις λεωφόρους των κοινωνικών εντόμων.

Καθένα από τα τροχοφόρα ρομποτάκια «είναι αρκετά χαζό» σχολιάζει ο Σάιμον Γκάρνιερ, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ.

«Αν βρισκόταν μόνο του, καθένα από τα ρομπότ θα κινούνταν σε τυχαίες διαδρομές και θα χάνονταν [...] Όταν όμως βρίσκονται πολλά μαζί μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν» συνεχίζει.

Τα κυβικά ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούν εξαρτήματα από ρολόγια χειρός ως κινητήρες, προγραμματίστηκαν να εκτελούν τρεις απλές λειτουργίες: να κινούνται προς μια τυχαία, να αποφεύγουν τυχόν εμπόδια, και να ακολουθούν τα ίχνη που άφηναν πίσω τους τα άλλα ρομπότ.

Τα «ίχνη» αυτά ήταν φωτεινές κουκκίδες που εμφάνιζε στο πάτωμα ένας προβολέας, συνδεδεμένος σε έναν υπολογιστή που παρακολουθούσε τις διαδρομές των άλλων ρομπότ.

«Καθένα από τα ρομπότ έχει δύο "κεραίες" στην κορυφή του, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα αισθητήρες φωτός. Αν πέφτει περισσότερο φως στον αριστερό αισθητήρα, το ρομπότ στρίβει αριστερά, ενώ αν πέφτει περισσότερο φως στον δεξιό αισθητήρα, το ρομπότ στρίβει δεξιά».

Το ίδιο συμβαίνει με τα πραγματικά μυρμήγκια, τα οποία όμως αντί για φωτεινά ίχνη ακολουθούν τις φερομόνες, χημικά σινιάλα που αφήνουν πίσω τους άλλα μυρμήγκια καθώς περπατούν.

Το πείραμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS Computational Biology, δείχνει ότι τα μυρμήγκια ακολουθούν τη βέλτιστη διαδρομή μέσω ενός «βρόχου θετικής ανάδρασης».

Αν για παράδειγμα τα μυρμήγκια θέλουν να φτάσουν από το σημείο A στο σημείο B, αρχικά θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε τυχαία διαδρομή. Αν όμως μια από αυτές τις διαδρομές είναι συντομότερη, τα ίχνη που αφήνουν τα μυρμήγκια κατά μήκος τους θα είναι πιο έντονα από ό,τι στις υπόλοιπες διαδρομές.

«Επειδή τα μυρμήγκια που ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή ταξιδεύουν ταχύτερα, η ποσότητα φερομονών -ή φωτός- που αποτίθεται σε αυτό το μονοπάτι αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες διαδρομές» εξηγεί ο Δρ Γκάρνιερ.

Και αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα μυρμήγκια θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια τη συντομότερη διαδρομή.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη της συμπεριφοράς των μυρμηγκιών μπορεί να είναι χρήσιμη για κάθε εφαρμογή στην oποία είναι απαραίτητος ο υπολογισμός της βέλτιστης διαδρομής.

Στις τηλεπικοινωνίες, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ήδη ένας αλγόριθμος, με την ονομασία «βελτιστοποίηση αποικίας μυρμηγκιών», ο οποίος βρίσκει τη βέλτιστη διαδρομή για τη μετάδοση δεδομένων στο Διαδίκτυο. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Το FBI απαντά για τoυς... εξωγήινους

Το FBI αποφάσισε να δώσει απαντήσεις για το πιο δημοφιλές έγγραφο που υπάρχει στην προσωπική του ιστοσελίδα, μια μονοσέλιδη αναφορά με ημερομηνία 22 Μαρτίου του 1950 που απευθύνεται στον τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Έντγκαρ Χούβερ.


Το έγγραφο συντάχθηκε από τον Γκάι Χότελ μετέπειτα επικεφαλής του τμήματος του FBI στην Ουάσινγκτον με βάση τα λεγόμενα ενός πληροφοριοδότη και αφορούσε «3 ιπτάμενους δίσκους που βρίσκονταν στο Νέο Μεξικό».

Τα ιπτάμενα αντικείμενα είχαν σχήμα κυκλικό, με υπερυψωμένο κέντρο και περίπου 15 μέτρα διάμετρο. Στο καθένα υπήρχαν τρία ανθρωπόμορφα όντα, με ύψος σχεδόν 1 μέτρο και μεταλλική στολή λεπτής ύφανσης.


Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί δημόσιο έγγραφο από το 1970 αλλά έγινε γνωστό τον Απρίλιο του 2011 όταν αρχειοθετήθηκε στο FBI Vault,ένα διαδικτυακό αποθετήριο δημόσιων αρχείων.

Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν διαβάσει και άλλες τόσες φορές έχει αναπαραχθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί με απόπειρες ερμηνείας.

Όταν κάποια στιγμή το FBI έκρινε ότι πρέπει να «απολογηθεί» τόνισε ότι: «Αρνούμαστε ότι το έγγραφο αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη ΑΤΙΑ και το εν λόγω έγγραφο δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από εμάς.»

«Αντίθετα, θεωρήθηκε ως ‘ένα ανεπιβεβαίωτο έγγραφο’ που δεν του δώσαμε συνέχεια ή ασχοληθήκαμε με αυτό.»
Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

RetroN 5, η παιχνιδοκονσόλα που αναβιώνει όλα τα κλασικά video games

H Hyperkin αποκάλυψε τη νέα παιχνιδοκονσόλα της RetroN 5 που αναβιώνει όλα τα κλασικά παιχνίδια που κάποτε έπαιζες στα Game Boy (απλό, Color και Advance), Nintendo, Super Nintendo, Sega Genesis, Famicom, Super Famicom και Sega Mega Drive.

H παιχνιδοκονσόλα Retron 5 είναι εξοπλισμένη με υποδοχή SD κάρτας για data saves, δύο υποδοχές τηλεχειριστηρίων για καθεμιά από τις προαναφερθείσες κονσόλες και δύο Bluetooth controllers που μπορούν να ρυθμιστούν για να παίζουν με όλες.

Επιπλέον, διαθέτει δυνατότητα overclocking (αν θέλεις να ανεβάσεις ταχύτητα στο παιχνίδι), προσαρμογή φωτεινότητας, αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου αν δεν είσαι fan της original 8-bit μουσικής των παιχνιδιών καθώς και έξοδο HDMI για να παίζεις σε ανάλυση μέχρι 720p.

Η τιμή της παιχνιδοκονσόλας δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αλλά κρίνοντας από τα προηγούμενα μοντέλα θα κυμαίνεται πιθανότατα μεταξύ $90-$100.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Απαγορεύουν τη χρήση Google Glass στις ΗΠΑ

Στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ προωθείται η ψήφιση τροπολογίας, η οποία θα απαγορεύει τη χρήση του Google Glass (και οποιασδήποτε μορφή οθόνης που φοριέται στο κεφάλι γενικότερα) κατά την οδήγηση.

Τα augmented reality γυαλιά της Google υπόσχονται να δώσουν μία σαφώς φουτουριστική διάσταση στην καθημερινή ζωή, αλλά πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για πολλούς και διάφορους λόγους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους (και της augmented reality- επαυξημένης πραγματικότητας γενικότερα) σε διάφορους τομείς.

Ο αρχικός νόμος, τον οποίο αφορά η προτεινόμενη τροπολογία, είχε ψηφιστεί πέρυσι και απαγόρευε τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, αλλά, σύμφωνα με τους «αντιπάλους» του Google Glass, η επερχόμενη συσκευή θα τον «παρακάμπτει», καθώς πρόκειται για hands-free συσκευή- ένα πρόβλημα το οποίο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι υπάρχει, λόγω της εκτεταμένης χρήσης αξεσουάρ με Bluetooth από κατόχους κινητών.

Οι υπέρμαχοι της τροπολογίας επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αντίστοιχες οθόνες HUD(heads up display) που χρησιμοποιούνται από πιλότους μαχητικών αεροσκαφών ή (ενδεχομένως κάποια στιγμή) αυτοκινήτων, καθώς εκείνες προβάλλουν δεδομένα που σχετίζονται με τον έλεγχο του οχήματος, και όχι με διάφορα άσχετα αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή.

Σε άλλο επίπεδο, το Google Glass δέχεται έντονα πυρά από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, καθώς είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός κόσμου όπου η ιδιωτικότητα θα είναι αδύνατη.

Ένας χρήστης Google Glass ή αντίστοιχων συσκευών θα μπορεί να καταγράφει βίντεο και ήχο του περιγύρου του όπου και αν βρίσκεται, χωρίς την γνώση αυτών που βρίσκονται κοντά του. Η οργάνωση «Stop the Cyborgs» ζητά περιορισμούς στη χρήση τέτοιων συσκευών augmented reality, και τη δυνατότητα θέσπισης ζωνών όπου θα απαγορεύεται η χρήση τους γενικότερα, ή έστω θα απαγορεύεται η καταγραφή ήχου και εικόνας. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Ένα ζευγάρι αυτιά γάτας που δείχνουν τι αισθάνεσαι

Σημειώστε το όνομα: Necomimi. Είναι ένα ζευγάρι αυτιά που έκαναν την εμφάνισή τους στα τεχνολογικά πράγματα, τα οποία αντιλαμβάνονται την εγκεφαλική σας λειτουργία και μπορούν να «δείξουν», με ένα εντελώς γατίσιο τρόπο, τι αισθάνεστε. Αν έχετε την προσοχή σας στραμμένη κάπου, στέκονται όρθια, ενώ αν είστε απλά χαλαροί, «κάθονται» κατεβασμένα. Στην τρομερή περίπτωση που σας έχει ενθουσιάσει κάτι, πηγαινοέρχονται. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα της εταιρείας, έναντι 69,99 δολαρίων, κάνοντας κλικ εδώ.

Πάνε σετ με την
Tailly, την ουρά γάτας που έχει κάνει την εμφάνισή της στο Kickstarter και η οποία, με μία παρόμοια τεχνική, προσπαθεί να λύσει το υπαρξιακό πρόβλημα της ανθρωπότητας: πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε γάτες.


Γιατί όμως; Κοιτάξτε. Προφανώς οι άνθρωποι της τεχνολογίας που αποφασίζουν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για τα παραπάνω gadgets, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που τα αγοράζουν, έχουν συνειδητοποιήσει την ανωτερότητα του είδους (sic) των αιλουροειδών. Οι γάτες, ζώα υψηλότατης νοημοσύνης, αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τα πράγματα με εμφανώς εξυπνότερο τρόπο απ’ ότι εμείς οι άνθρωποι.


Για μία γάτα, τα πράγματα είναι απλά. Όταν πεινάει, απαιτεί φαγητό. Όταν διψάει, απαιτεί νερό. Είναι ανεξάρτητη, καθαρή, έχει την δική της θεώρηση για τα πράγματα και αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, συνδέεται συναισθηματικά με κατώτερα όντα (sic) όπως τους ανθρώπους, αλλά όχι με τον υποτακτικό τρόπο που το κάνει το σκυλί. Στην περίπτωση που ένα ανθρώπινο ον χαίρει της εκτίμησής της, θα το αντιμετωπίσει χωρίς εξαρτήσεις, αλλά με την καθαρή και δεδηλωμένη αγάπη, ως ισότιμο.

Οι γάτες δεν παίρνουν στα σοβαρά τις συναισθηματικές μας ανασφάλειες ή την ανάγκη μας για αυτοεπιβεβαίωση. Δίνουν το παράδειγμα, όντας πρώτα εκείνες ευχαριστημένες με τον εαυτό τους και μετά με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, αποδεικνύεται (και με μερικούς άλλους τρόπους που αφορούν την επιβίωσή τους) ότι είναι ανώτερα όντα και οι άνθρωποι απλά, μέσω της τεχνολογίας, προσπαθούν να τους μοιάσουν. Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας που σου επιτρέπει να βλέπεις και πίσω

Ένα νέο πρωτοποριακό κράνος κατασκεύασε η εταιρεία Reevu που όχι μόνο δεν περιορίζει το πεδίο όρασης του μοτοσυκλετιστή αλλά του δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να βλέπει και τι συμβαίνει πίσω του.

Το κράνος ονομάζεται RV MSX1 και έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας για να κυκλοφορήσει σε Ευρώπη και Αμερική. Σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς, το κράνος δε διαθέτει σύστημα κάμερας ή LCD viewfinder αλλά μια οπτική συσκευή η οποία κάνει χρήση ανακλαστικών επιφανείων, παρέχοντας στον οδηγό οπίσθια όραση στο πάνω μέρος του εσωτερικού του κράνους του.


Το κράνος είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ και ανθεκτικό πολυκαρβονικό υλικό και διατίθεται σε μαύρο, μαύρο ματ, ανθρακί και ασημί χρώμα. Το Reevu MSX1 Rear View κράνος μπορείτε να παραγγείλετε από
εδώ στην τιμή των $399.99.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Mozilla, patch κατά των cookies παρακολούθησης

Η Mozilla έχει αρχίσει να πειραματίζεται πάνω σε μια νέα ενημερωμένη έκδοση κώδικα για τον Firefox, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέπονται τα cookies από τρίτους.

Επικαλούμενη το Safari ως κινητήρια δύναμη της πίσω από τη νέα προσέγγιση, η ενημερωμένη έκδοση κώδικα θα απαιτεί από τους χρήστες να “αλληλοεπιδρούν άμεσα για το εάν ένα cookie μιας ιστοσελίδας θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή τους”.

Επί του παρόντος, μια ιστοσελίδα μπορεί να καλέσει στοιχεία από άλλους δικτυακούς τόπους, όπως ενότητες διαφήμισης, οι οποίες με τη σειρά τους αποθηκεύουν τα cookies στον υπολογιστή του χρήστη.

Στη συνέχεια αυτά μπορούν να επικαλεστούν σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία ή ώρα προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για τις συνήθειες των χρηστών. Στη νέα ενημερωμένη έκδοση κώδικα του Mozilla τα cookies τρίτων δεν θα επιτρέπονται στον υπολογιστή του χρήστη, εκτός εάν ο ίδιος θελήσει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του τρίτου άμεσα. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

4 Απριλίου το Facebook θα ανακοινώσει Android smartphone;

Μέλη του τύπου απ’ όλο τον κόσμο, άνοιξαν τα inbox τους νωρίτερα και είδαν μία πρόσκληση από το Facebook, για την 4η Απριλίου που λέει: Ελάτε να δείτε το νέο μας σπίτι στο Android.

Ενώ η πρώτη σκέψη κάποιου θα ήταν ότι θα αναφερθούν στην Android εφαρμογή του Facebook, τα τελευταία updates που έχουν πραγματοποιηθεί, σε αυτή, δεν μας επιτρέπουν να διακρίνουμε κάτι «καινούριο» που δεν έχει γίνει ακόμα. Έτσι, ενισχύονται οι εικασίες ότι το κοινωνικό δίκτυο θα ανακοινώσει ένα Facebook smartphone, πιθανότατα σε συνεργασία με την HTC.

Άλλες εικασίες από δημοσιογράφους του χώρου μιλούν για ένα νέο customized λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Android, αλλά που έχει και τέτοια ενσωμάτωση του Facebook που, κανείς δεν θα μπορεί να δει τη διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν, να δούμε μία Android συσκευή να παρουσιάζεται την 4η Απριλίου.

Το event θα πραγματοποιηθεί στο «αρχηγείο» του Facebook, στο Menlo Park και το τελευταίο event που έγινε εκεί, ήταν η παρουσίαση του νέου Newsfeed. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις όμως, όλοι πιστεύουν πως θα επιβεβαιωθούν τα reports που διέρρευσαν σχεδόν ένα χρόνο πριν, που ήθελαν το Facebook να ασχολείται επισταμένως με το λανσάρισμα μίας νέας συσκευής. Άλλωστε, σχεδόν το ήμισυ των χρηστών του, είναι «κινητοί». Για να δούμε… Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Μελέτη για την ασφάλεια των δικτύων αποκάλυψε 26.000 μη ανιχνεύσιμα δείγματα malware

Η δίμηνη μελέτη της εταιρείας Palo Alto Networks εντόπισε 26.000 μοναδικά δείγματα malware που είχαν περάσει εντελώς απαρατήρητα από τις υπάρχουσες λύσεις anti-virus.

Η μελέτη της εταιρείας διαπίστωσε ότι τα διαδικτυακά malware παραμένουν κρυμμένα για 20 ημέρες κατά μέσο όρο πριν εντοπιστούν, σε αντίθεση με τις πέντε ημέρες των e-mail malware, ενώ το 94% των μη ανιχνεύσιμων malware χορηγήθηκε μέσω της πλοήγησης στο διαδίκτυο ή των web proxies.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, τα δείγματα malware συλλέχθηκαν από εν λειτουργία δίκτυα επιχειρήσεων μέσω του δικού της συστήματος προστασίας από κακόβουλα λογισμικά, WildFire. Ως μέρος της ανάλυσης, δοκίμασαν τα δείγματα malware που είχε συλλέξει το WildFire σε έξι κορυφαία πλήρως ενημερωμένα προϊόντα anti-virus.

Όπως αναφέρει η εταιρεία μέσω της έκθεσης της, “Ο σκοπός της μελέτης δεν είναι επισημάνουμε ότι μερικά malware δεν εντοπίζονται από τα παραδοσιακά προγράμματα anti-virus, αλλά να παράξουμε μια δραστική εικόνα του προβλήματος, ποιες στρατηγικές κακόβουλου λογισμικού είναι οι πιο επιτυχημένες, γιατί και πως οι ομάδες ασφάλειας μπορούν να ανταποκριθούν”. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Tα social media προτιμούν τις ευχάριστες ειδήσεις

Οι θετικές ειδήσεις διαδίδονται ταχύτερα σε σχέση με τα νέα πολέμων, πλημμύρων ή δυστυχημάτων χάρη στα email και τα social media! Οι ερευνητές κάνοντας μια «σάρωση» στη δραστηριότητα δεκάδων χρηστών του web, διαπίστωσαν ότι όσοι έγραφαν σχόλια ή ασχολούνταν με τα email τους, είχαν την τάση να διαβάζουν περισσότερες θετικές παρά αρνητικές ειδήσεις…

Οι νευροεπιστήμονες δεν έμειναν στη θεωρία, αλλά μελέτησαν τον εγκέφαλο πολλών εθελοντών, όταν έρχονται σε επαφή με μια νέα ιδέα ή είδηση. Χαρακτηριστικό αποτέλεσε το γεγονός, ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν μια είδηση και τη μετέδιδαν σε άλλους… οι επιστήμονες παρατηρούσαν ποιά στοιχεία της είδησης είχαν κρατηθεί από τον εγκέφαλο και ποια όχι!

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού αυτά δεν βρίσκονταν στην περιοχή του μυαλού που αφορούσε την ανάκτηση αναμνήσεων, αλλά στην περιοχή της κοινωνικής γνώσης, που σχετίζεται με τις σκέψεις για τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι εθελοντές συζητούσαν για μια καλή είδηση, αμέσως, «άναβε» η τελευταία περιοχή, που αποδείκνυε ότι υπήρχε ενθουσιασμός γύρω από την ιδέα… και ότι αυτή θα μεταφερόταν γρήγορα.

Ωστόσο, στην καθημερινή συζήτηση, το ένα τρίτο των ομιλητών μιλά μόνο για τον εαυτό του… γεγονός που οφείλεται κυρίως στα social media. Τα πειράματα του δρ Berger απέδειξαν ότι οι άνθρωποι λένε πιο θετικά πράγματα, όταν απευθύνονται στο μεγαλύτερο κοινό του Facebook και οτι το 80% των χρηστών του Twitter «τιτιβίζουν» διαρκώς για τον εαυτό τους. Έτσι, αποφεύγουν τις παραδοσιακές συζητήσεις, καθώς τότε σκέφτονται τη γνώμη των άλλων ή την πιθανότητα για κάποιο εχθρικό σχόλιο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μελέτες στη Γιούτα, όσοι ξοδεύουν πολύ χρόνο στο Facebook, έχουν την τάση να θρωρούν ότι η ζωή είναι άδικη και ότι έχουν λιγότερους πραγματικούς φίλους. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στη Γερμανία, όπου και αναφέρθηκε ο ανεξέλεγκτος φθόνος ανάμεσα στους χρήστες και η δύναμη της αυτοπροβολής, η οποία υπονομεύει την ευτυχία της ζωής τους.

Μήπως, όμως, αυτό αποδεικνύει απλά οτι οι άνθρωποι βιώνουν πολύ περισσότερο τις καλές ειδήσεις παρά τις άσχημες; Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια, Jonah Berger: «Στις αρνητικές ειδήσεις κανένας δεν νοιάζεται για τα συναισθήματα σας, αλλά στις θετικές ιστορίες, όλοι ενδιαφέρονται να δουν την αντίδραση του απέναντι!».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναγνώστες μοιράζονται κυρίως άρθρα που θεωρούνται πιο συναρπαστικά και αστεία, παραμερίζοντας όσα τους δημιούργησαν μια θλιβερή διάθεση. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο ψυχολόγος: «Όσο πιο θετικό είναι ένα άρθρο, τόσο πιο πιθανό είναι να το μοιραστεί ο κόσμος». Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Το πιο εθιστικό βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών

Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που ένα βιντεοπαιχνίδι είναι εθιστικό. Το 2007 σε μία έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό CyberPsychology and Behavior, παρουσιάστηκε το πόσο εύκολο είναι για κάποιον να χάσει τη αίσθηση του χρόνου, ενώ είναι προσηλωμένος σε κάποιο παιχνίδι.

Σε αντίστοιχη έρευνα του Richard T.A Wood και της ομάδας του στη μονάδα International Research Unit Division of Psychology, του πανεπιστημίου Trend στο Nottingham, τονίζεται πως το 99% των 280 ατόμων που έλαβαν μέρος, βίωσαν το φαινόμενο απώλειας του χρόνου καθώς έπαιζαν ένα παιχνίδι. Μάλιστα το 24,3% δήλωσε πως αυτό το φαινόμενο είναι κάτι θετικό, τη στιγμή που το 29,3% απάντησε το αντίθετο.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένα παιχνίδι για να γίνει τόσο εθιστικό; Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως τα παιχνίδια που μπορούν να καθηλώσουν τους παίκτες θα πρέπει να είναι περίπλοκα και συναρπαστικά, να έχουν ισχυρή πλοκή, να μπορεί κανείς να τα παίξει με άλλους και τέλος να διαθέτουν επίπεδα εξέλιξης (levels).

Η προφανής επιλογή λοιπόν είναι το World of Warcraft. Το δημοφιλές MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) της Blizzard που κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια παίκτες, που πληρώνουν μηνιαία συνδρομή για να μπορούν να παίξουν.

Το γνωστό και ως «WoW», συνδυάζει όλα τα παραπάνω και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα ελευθερίας στον παίκτη, επιτρέποντας του να παίξει το παιχνίδι με όποιον τρόπο εκείνος επιλέξει.

Το WoW μπορεί να μην είναι ο τίτλος που ανακάλυψε το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών, όμως σίγουρα είναι εκείνος που κατάφερε να το εξελίξει και να επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους τίτλους. Μάλιστα το WoW είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες αναφορές στα στοιχεία της έρευνας.

Ψηλά στη λίστα με τους πιο εθιστικούς τίτλους παιχνιδιών μπορεί να βρει κανείς τα «Halo», «Call of Duty», «The Sims», «Portal» αλλά και πολλούς άλλους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Ευπάθεια κάνει ευάλωτη την Apple σε hackers

Μια νέα ευπάθεια στο σύστημα επαναφοράς κωδικού πρόσβασης της Apple μπορεί να επιτρέψει σε hackers να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας, χρησιμοποιώντας μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ημερομηνία γέννησης και ένα "URL τροποποιημένο".

«Η Apple λαμβάνει πολύ σοβαρά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Είμαστε ενήμεροι για το θέμα αυτό και να εργαζόμαστε σε μια λύση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Apple στο VentureBeat. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι, ενώ η εταιρεία εξετάζει το θέμα, έχει απενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό “iForgot” που επιτρέπει την επαναφορά του κωδικού πρόσβασης, όταν ο χρήστης το έχει ξεχάσει.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης είναι θολές. Το Verge έλαβε βήμα-προς-βήμα οδηγίες, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται ο σωστός συνδυασμός του e-mail του χρήστη και η ημερομηνία γέννησης, μαζί με ένα σύνδεσμο που ξεγελά το σύστημα και αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις ασφαλείας.

Ενώ περιλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι προσωπικών πληροφοριών – τα γενέθλια – οι περισσότεροι άνθρωποι τα αναφέρουν στα κοινωνικά προφίλ τους, επομένως είναι εύκολο να βρεθούν. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

To «βιολογικό» ρολόι του Ίντερνετ

Ένας άγνωστος προς το παρόν χάκερ χρησιμοποιώντας ολίγον... αθέμιτα μέσα κατάφερε να χαρτογραφήσει τη κίνηση στο Διαδίκτυο στη διάρκεια του 24ωρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αθώα εισβολή

Ο χάκερ χρησιμοποίησε μια από τις συνήθεις μεθόδους παράνομης εισόδου σε υπολογιστές και καταγραφής των δεδομένων της χρήσης που κάνουν οι κάτοχοί τους. Απλώς, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έκανε την εισβολή με κακό σκοπό αλλά είχε πιο αθώες προθέσεις.

Κατάφερε να εμφυτεύσει το πρόγραμμα καταγραφής των δεδομένων (που είχε μέγεθος μιας χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίας τύπου jpeg) σε εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη. O χάκερ ονόμασε τον χάρτη του «Carna Botnet» - Carna είναι το όνομα μιας θεάς των Ρωμαίων, προστάτιδας των ανθρώπινων οργάνων και της υγείας γενικότερα και botnet είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι χάκερ προκειμένου να διεισδύουν σε μεγάλο αριθμό υπολογιστών.

Η ιντερνετική κίνηση

Με τα δεδομένα που συνέλεξε ο χάκερ έφτιαξε έναν χάρτη στον οποίο η ημερήσια κίνηση στο Ιντερνετ καταγράφεται χρωματικά. Στον χάρτη τα χρώματα μεταβάλλονται ανάλογα με το επίπεδο της κίνησης. Με μπλε χρώμα αποτυπώνεται η φυσιολογική κίνηση και με κόκκινο η κίνηση όταν χτυπά... κόκκινο. Φυσικά, ανάλογα με την ώρα, κάθε περιοχή του πλανήτη «βάφεται» με διαφορετικά χρώματα δημιουργώντας μια κινούμενη παλέτα χρωμάτων που αναπαριστά την τοπική αλλά και την πλανητική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Στον χάρτη η κίνηση στο Διαδίκτυο σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι παραμένει όλο το 24ωρο σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά, σύμφωνα με τον δημιουργό του χάρτη, αυτό πιθανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπως υποστηρίζει ο χάκερ, προφανώς τις νυχτερινές ώρες η κίνηση μειώνεται αλλά, σε αντίθεση με άλλες λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές σε μόνιμη σύνδεση με το Ιντερνετ. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του κάποια στιγμή, το ψηφιακό στίγμα του παραμένει ενεργό στις λεωφόρους του κυβερνοχώρου.

Δείτε τον χάρτη...


Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Επιστήμονες κατασκευάζουν την πρώτη ασύρματη συσκευή επικοινωνίας ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή

Ερευνητές του Brown University ανέπτυξαν για πρώτη φορά τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή χωρίς να περιορίζει την κίνηση του χρήστη.


Η συσκευή έχει το μέγεθος σπιρτόκουτου και τοποθετείται στο κεφάλι του τελευταίου. Ένα μικροσκοπικό καλώδιο συνδεδεμένο με ένα chip 100 ηλεκτροδίων εκτείνεται από τη συσκευή μέχρι το κεφάλι του χρήστη και καταγράφει δεδομένα από τον εγκέφαλο του. Η αποστολή των δεδομένων στον υπολογιστή πραγματοποιείται μέσω ασύρματης κεραίας από απόσταση μέχρι και ενός μέτρου. Η συσκευή διαθέτει επαναφορτιζόμενη (μέσω ασύρματης επαγωγής) μπαταρία λιθίου 200mAh με αυτονομία 7 ωρών.

Η νέα τεχνολογία έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε ζώα, σύμφωνα με τους ερευνητές όμως δεν είναι έτοιμη για δοκιμές στον άνθρωπο. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Τομογραφίες εγκεφάλου «προβλέπουν την εγκληματική συμπεριφορά»

Μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, φέρεται ικανή να προβλέψει ποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να υποπέσουν σε ποινικά αδικήματα. Οι αμερικανοί ερευνητές που δοκίμασαν τη μέθοδο υποστηρίζουν ότι πρόβλεψαν ποιοι κατάδικοι θα συλλαμβάνονταν ξανά μετά την αποφυλάκισή τους.

«Τα ευρήματα της μελέτης έχουν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες για το πώς η κοινωνία μας θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τα ποινικά αδικήματα και τους παραβάτες» δηλώνει ο Κεντ Κιλ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Μέξικο και επικεφαλής του πειράματος.

«Η μελέτη όχι μόνο προσφέρει ένα εργαλείο που προβλέπει ποιοι εγκληματίες ενδέχεται να υποπέσουν σε νέα παραπτώματα, αλλά επιπλέον προσφέρει και τις κατευθύνσεις προκειμένου να οδηγούνται οι παραβάτες σε πιο αποτελεσματικές στοχευμένες θεραπείες, ώστε να μειώνεται το ρίσκο μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς» συνεχίζει ο ερευνητής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS, εστιάστηκε στον πρόσθιο υπερμεσολόβιο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι ελέγχει τον παρορμητισμό και ρυθμίζει την επιθετικότητα. Το πείραμα έδειξε ότι οι κρατούμενοι με υποτονική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή ήταν δύο φορές πιο πιθανό να υποπέσουν σε νέα αδικήματα στο μέλλον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) η οποία παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, και με βάση τα στοιχεία αυτά υπολογίζει πόσο έντονα λειτουργεί μια οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου ανά πάσα χρονική στιγμή.

Σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές υπηρεσίες του Νιου Μέξικο, οι ερευνητές εξέτασαν 96 άνδρες κρατούμενους, ηλικίας 20 έως 52 ετών, οι οποίοι είχαν προσφερθεί να συμμετάσχουν σε επιστημονικές μελέτες. Η μελέτη παρακολούθησε τους εθελοντές έως και τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή τους.

«Τα άτομα που υπέπεσαν σε νέα αδικήματα ήταν πολύ πιθανότερο να παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα στον πρόσθιο υπερμεσολόβιο φλοιό» αναφέρει ο Δρ Κιλ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι η μέθοδος μπορεί να διακρίνει «ένα μέρος του εγκεφάλου που ενδέχεται να μην λειτουργεί σωστά».

Στη μελέτη συμμετείχε και ο Δρ Ουόλτερ Σίνοτ-Άρμστρονγκ, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Duke. Και ο ίδιος εκτίμησε ότι «τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο σε μια υποσχόμενη μέθοδο νευροπρόβλεψης με ευρείες πρακτικές προοπτικές στο νομικό σύστημα». Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Γιατί “σηκώνεται η τρίχα μας” όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανατριχιάζουμε και σηκώνονται οι τρίχες μας όταν φοβόμαστε ή κρυώνουμε; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο της ανατριχίλας (goosebumps) αποτελεί την προσπάθεια του σώματος μας να προστατευτεί. Οι μικροσκοπικοί μύες που συνδέονται με τον κάθε θήλακα της τρίχας συστέλλονται, το δέρμα διογκώνεται και οι τρίχες σηκώνονται.

Όταν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια το ανθρώπινο σώμα καλυπτόταν από περισσότερες τρίχες, η εν λόγω διαδικασία επέτρεπε στις τρίχες να παγιδεύουν τον αέρα και να προσφυλάσσουν το σώμα από το κρύο. Ένα πολύ καλό παράδειγμα για το φόβο είναι η γάτα η οποία στο αντίκρισμα κάθε κινδύνου φουντώνει το τρίχωμά της. Περισσότερα στο video που ακολουθεί:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Χαρτογραφήθηκε πρωτεΐνη «ένοχη» για φαρμακοανθεκτικότητα

Ιάπωνες ερευνητές προσδιόρισαν την αναλυτική μοριακή δομή μιας πρωτεΐνης η οποία έχει ως στόχο να απαλλάσσει τα κύτταρα από τις τοξίνες αλλά την ίδια στιγμή μειώνει την αποτελεσματικότητα κάποιων αντιβιοτικών και αντικαρκινικών φαρμάκων… πετώντας τα έξω από τα κύτταρα τα οποία στοχεύουν.

Μόριο – αναστολέας της πρωτεΐνης

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο εντόπισαν επίσης, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», ένα μόριο το οποίο βάζει «φρένο» στη δραστηριότητα της πρωτεΐνης η οποία ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων πρωτεϊνών ΜΑΤΕ (multidrug and toxic compound extrusion transporters) που εντοπίζονται στις κυτταρικές μεμβράνες. Η νέα ανακάλυψη δείχνει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις ενάντια στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αλλά την ίδια στιγμή και για ενίσχυση της δράσης των θεραπειών ενάντια στον καρκίνο.

Προηγούμενες προσπάθειες εντοπισμού μορίων τα οποία θα μπλόκαραν τις πρωτεΐνες MATE είχαν στεφθεί με… αποτυχία, εν μέρει επειδή οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καλά πώς ακριβώς λειτουργούν αυτού του είδους οι πρωτεΐνες. Τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο είχε υπάρξει μια σχετική πρόοδος στη χαρτογράφηση της αναλυτικής αρχιτεκτονικής των ΜΑΤΕ. Δύο διαφορετικά εργαστήρια έχουν ήδη αποκαλύψει τις δομές δύο βακτηριακών πρωτεϊνών ΜΑΤΕ, δείχνοντας τον μηχανισμό μέσω του οποίου «εξοστρακίζονται» οι τοξίνες από τα κύτταρα.

Η πιο αναλυτική χαρτογράφηση

Στην τελευταία μελέτη οι ερευνητές από το Τόκιο κατάφεραν να χαρτογραφήσουν μια τρίτη πρωτεΐνη ΜΑΤΕ, αυτή του αρχαιοβακτηρίου Pyrococcus furiosus και μάλιστα σε καλύτερη ανάλυση σε σύγκριση με εκείνη που είχε επιτευχθεί ως σήμερα. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον βιοφυσικό Οσάμου Νουρέκι αναφέρει ότι η πρωτεΐνη έχει σχήμα V με την «ανοιχτή» πλευρά της να κοιτάζει έξω από το κύτταρο. Οι επιστήμονες προτείνουν με βάση την ανάλυσή τους τον εξής μηχανισμό απομάκρυνσης των τοξινών (αλλά και των φάρμακων) από το κύτταρο: όταν ένα πρωτόνιο προσδεθεί στην πρωτεΐνη σε κάποιο σημείο στην εξωκυτταρική πλευρά, ένα από τα τμήματα της ΜΑΤΕ αλλάζει σχήμα και από ίσιο γίνεται καμπυλωτό ώστε να σπρώξει κάποιο γειτονικό ξένο μόριο έξω από το κύτταρο.


Το αρχαιοβακτήριο Pyrococcus furiosus

Στόχος και η… ανθρώπινη ΜΑΤΕ

Ο Νουρέκι και οι συνεργάτες του εντόπισαν επίσης ένα πεπτίδιο το οποίο αναστέλλει τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης ΜΑΤΕ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μαρτυρεί πως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί κάποιο φάρμακο που θα σταματά τη δράση της πρωτεΐνης. Βέβαια ο δρ Νουρέκι τονίζει πως το πεπτίδιο αυτό πιθανότατα δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της ΜΑΤΕ σε οργανισμούς άλλους εκτός από τον P. furiosus. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, αναζητεί με την ομάδα του άλλα πεπτίδια τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση των πρωτεϊνών ΜΑΤΕ σε ανθρώπινα κύτταρα.

Ο ερευνητής παραδέχεται πάντως ότι ο δρόμος από το εργαστήριο ως την κλινική πράξη είναι μακρός και αυτό διότι τα πεπτίδια που θα εντοπιστούν θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να μην προκαλούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Νέος τρόπος αδυνατίσματος... με μικρόβια

Η αιματηρή δίαιτα, το ίδρωμα στο γυμναστήριο, η λιποαναρρόφηση, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς» και τόσα άλλα που δοκιμάζουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, προκειμένου να αδυνατίσουν, ίσως είναι περιττά στο μέλλον, χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη που ανοίγει ένα νέο, μάλλον ασυνήθιστο, δρόμο:

Η σκόπιμη αλλαγή του μίγματος των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, φαίνεται πως είναι αρκετή για να χάσει κανείς κιλά -και μάλιστα γρήγορα.

Αρχικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν την εμφάνιση δραστικά διαφορετικών μικροβίων στο έντερο των ποντικιών, που πριν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς», η οποία είχε οδηγήσει σε μείωση του βάρους αυτών των πειραματόζωων κατά 30% περίπου.

Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μικρόβια μεταφέρθηκαν στο έντερο άλλων αποστειρωμένων ποντικιών (που δεν είχαν άλλα μικρόβια προηγουμένως στο έντερό τους) και αυτή η μεταφορά οδήγησε στη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους σε αυτή τη δεύτερη ομάδα πειραματόζωων, τα οποία έχασαν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου το 5% του βάρους τους, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τη διατροφή τους.Η απώλεια βάρους προφανώς ήταν καθαρά βακτηριακής αιτιολογίας.

Μεταξύ άλλων, το πείραμα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μετά τη γαστρική παράκαμψη που γίνεται στους ανθρώπους, μειώνοντας το μέγεθος του στομαχιού τους, εν μέρει δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στην εκτεταμένη μεταβολή στους πληθυσμούς μικροβίων, που λαμβάνει χώρα στο έντερο μετά το χειρουργείο.

Οι μεταβολές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου (δηλαδή στο οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει οι «αποικίες» των μικροοργανισμών) είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν την απώλεια κιλών. Οι αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που συνδέει τα μικρόβια με την απώλεια του βάρους.

Όπως είπαν, το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουν με ποιούς μηχανισμούς δρουν τα μικρόβια για να μειώσουν το βάρος του οργανισμού, όταν μεταβάλλονται οι πληθυσμοί τους εξαιτίας της επέμβασης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λι Κάπλαν, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ανάλογη μείωση του βάρους χάρη στα μικρόβια μπορεί να επιτευχθεί με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

«Η ικανότητα να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς επέμβαση, θα μας έδινε μια τελείως νέα μέθοδο να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στο χειρουργείο».

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια εωσότου η μέθοδος εφαρμοστεί πιθανώς και στους ανθρώπους. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Κατασκευάστηκε «τσιπάκι» που ελέγχει την όρεξη και το βάρος

Ένα «έξυπνο» ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη, δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί σε περίπου τρία χρόνια.

Το τσιπάκι, που σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη).

Το τσιπάκι, με μήκος λίγων χιλιοστών, μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο.

Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει πάνω σε αυτά τα σήματα και να τα τροποποιήσει, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.

Ένα παρόμοιο τσιπάκι έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπάκι (που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας), έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

«Με το νέο πολύ μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή «μην τρως καθόλου».

Ετσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.

Από την πλευρά του ο Στέφεν Μπλουμ πρόσθεσε ότι: «Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο».

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.α. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.

Οι βρετανοί ερευνητές δεν είναι οι μόνοι που σχεδιάζουν εμφυτεύματα για το συγκεκριμένο νεύρο. Η αμερικανική εταιρία EnteroMedics έχει ήδη δημιουργήσει ένα εμφύτευμα (με την ονομασία Vbloc) που παρεμβαίνει στη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή της εν λόγω συσκευής σε 239 ασθενείς, έδειξε ότι πάνω από τους μισούς έχασαν τουλάχιστον το 20% του υπερβολικού βάρους τους.

Μια άλλη αμερικανική εταιρία, η IntraPace, έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή άδεια για την κυκλοφορία της συσκευής της με την ονομασία Abiliti, που επίσης παρεμβαίνει στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να μειώσει την κατανάλωση τροφής.

Μέχρι στιγμής πάντως, όλα αυτά τα εμφυτεύματα δεν έχουν ακόμα διεισδύσει στην τρέχουσα ιατρική πρακτική. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Φοιτητής δημιούργησε αιμοστατικό gel που σταματά την αιμορραγία άμεσα!

Ένας φοιτητής του New York University δημιούργησε ένα αιμοστατικό gel, το οποίο μπορεί να κάνει πραγματικότητα αυτά που βλέπουμε σε video games και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς σταματά την αιμορραγία άμεσα μετά την εφαρμογή του σε ανοικτή πληγή!

Ο Joe Landolina κατασκεύασε το Veti-Gel από πολυμερή φυτών, η συνθετική δομή του οποίου “ταιριάζει” με αυτή του ανθρώπινου σώματος και μετά την εφαρμογή συμπεριφέρεται σαν κανονικό δέρμα, ενώ επιταχύνει ταυτόχρονα τη διαδικασία επούλωσης.

Όπως εξηγεί ο Landolina:

“Λειτουργεί σε τρία στάδια. Πρώτον, δρα ως κόλλα για τον ιστό και ουσιαστικά ασκεί τη δική του πίεση επάνω στην πληγή για να μη χρειάζεται να το κάνει ο γιατρός ή ο ασθενής. Δεύτερον, μόλις έρθει σε επαφή με το αίμα ενεργοποιεί τον παράγοντα πήξης (Factor 12 Hageman), ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί το ινώδες για τη δημιουργία σταθερού θρόμβου. Τρίτον, ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια για το κλείσιμο της πληγής”

Ουσιαστικά, το Veti-Gel μιμείται την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος, αλλά με απίστευτη ταχύτητα. Στο video που ακολουθεί (προσοχή: έχει πολύ αίμα), θα δείτε μια επίδειξη σε ένα κομμάτι από γουρούνι, στο οποίο η ροή αίματος είναι συνεχής από έναν σωλήνα.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Δημιούργησαν νευρώνες απευθείας μέσα στον εγκέφαλο

Ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία οι οποίοι επέτυχαν να επαναπρογραμματίσουν ινοβλάστες και γλοιακά κύτταρα ώστε να μετατραπούν απευθείας σε νευρώνες μέσα στον εγκέφαλο, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Πριν από δύο χρόνια ερευνητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου ήταν οι πρώτοι παγκοσμίως οι οποίοι επαναπρογραμμάτισαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα γνωστά ως ινοβλάστες τα οποία και μετέτρεψαν σε νευρικά κύτταρα που παρήγαγαν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη χωρίς η διαδικασία να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστικών κυττάρων.

Αμεσος επαναπρογραμματισμός στον εγκέφαλο

Η ερευνητική ομάδα πήγε τώρα ένα βήμα πιο πέρα δείχνοντας ότι είναι δυνατόν να επαναπρογραμματιστούν απευθείας σε νευρώνες στον εγκέφαλο δερματικά κύτταρα αλλά και γλοιακά κύτταρα (υποστηρικτικά κύτταρα των νευρώνων τα οποία επίσης εντοπίζονται στον εγκέφαλο - μάλιστα τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι επιτελούν πολύ πιο σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος σε σύγκριση με ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα). «Τα ευρήματα αποτελούν τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το ότι είναι πιθανό να επαναπρογραμματίσουμε άλλους τύπους κυττάρων ώστε να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα εντός του εγκεφάλου» ανέφερε ο Μάλιν Πάρμαρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και λέκτορας στη Νευροβιολογία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονίδια ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται με ένα φάρμακο. Τα γονίδια εισήχθησαν στους ινοβλάστες και στα γλοιακά κύτταρα.

Μετά τη μεταμόσχευση των δύο τύπων κυττάρων στον εγκέφαλο αρουραίων τα γονίδια ενεργοποιήθηκαν μέσω του φαρμάκου που χορηγήθηκε στα ζώα στο νερό που έπιναν. Στη συνέχεια τα κύτταρα άρχισαν να μετατρέπονται σε νευρώνες.

Επιβεβαίωση από ξεχωριστό πείραμα

Σε ξεχωριστό πείραμα που διεξήχθη σε ποντίκια, όταν παρόμοια γονίδια εισήχθησαν στον εγκέφαλο των ζώων, επετεύχθη ο επαναπρογραμματισμός των γλοιακών κυττάρων σε νευρικά κύτταρα.

«Τα νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για καινούργιες εναλλακτικές θεραπείες στο μέλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να υπερπηδήσουν εμπόδια όπως η δυσκολία που υπάρχει σήμερα να δεχθεί ο εγκέφαλος ξένα κύτταρα αλλά και ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκων» σημείωσε ο δρ Πάρμαρ.

Στόχος η θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου

Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η ανάπτυξη θεραπειών για νόσους του εγκεφάλου όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ στις οποίες τα νευρικά κύτταρα σταδιακά εκφυλίζονται και πεθαίνουν. Ο ερευνητής κατέληξε εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε την τεχνική ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων τα οποία θα αντικαθιστούν τη λειτουργία των κατεστραμμένων κυττάρων του εγκεφάλου. Τα πειράματά μας που δείχνουν ότι ο επαναπρογραμματισμός μπορεί να γίνει in vivo, μας κάνουν να οραματιζόμαστε ένα μέλλον στο οποίο τα νέα κύτταρα θα σχηματίζονται απευθείας μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο χωρίς να απαιτούνται ενδιάμεσα βήματα κυτταρικών καλλιεργειών». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Τα μωρά ακούνε τους καβγάδες και στον ύπνο τους

O εγκέφαλος των μωρών ανταποκρίνεται στον οργισμένο τόνο της φωνής που ακούγεται στο χώρο, ακόμη και όταν το μωρό κοιμάται, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Οι ειδικοί θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο μια κοινή πηγή πρώιμου στρες στην ζωή των παιδιών – οι τσακωμοί των γονιών – σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους.

Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους παρακολούθησαν με μαγνητικές τομογραφίες 20 μωρά ενώ κοιμούνταν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εξέθεσαν τα μωρά σε συζητήσεις που γίνονταν σε θυμωμένο, σχετικά έντονο, χαρούμενο ή ουδέτερο τόνο.

Παρατήρησαν ότι ακόμη και όταν κοιμούνται τα παιδιά παρουσιάζουν διαφορετικό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας ανάλογα με τον τόνο της φωνής που ακούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύεται ότι τα παιδιά δεν «προσπερνούν» τις συναισθηματικές εντάσεις που εκτυλίσσονται ακόμη και όταν αυτά κοιμούνται όπως π.χ. οι συγκρούσεις των γονιών και η έκθεση σε αυτές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στα συναισθηματικά ερεθίσματα και το στρες. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Τεστ DNA υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Ένα απλό και φθηνό γενετικό τεστ ανάλυσης, πιθανώς μέσω του σάλιου, μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να δείχνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού και ωοθηκών).

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων (49 για τον καρκίνο του μαστού, 23 για τον καρκίνο του προστάτη και οκτώ για τον καρκίνο των ωοθηκών), που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρω μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγουν στον θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση χάρη στις νέες γενετικές ανακαλύψεις (οι οποίες διπλασιάζουν πλέον τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τις συγκεκριμένες τρεις συχνές μορφές καρκίνου) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική πρόληψή τους, προτού η νόσος προχωρήσει και εξελιχτεί σε μη θεραπεύσιμη.

Οι ερευνητές από 160 ερευνητικά κέντρα, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινοπραξίας COGS, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Ίστον του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και σε άλλα περιοδικά, σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).

Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.

Η διάγνωση με ένα μελλοντικό γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Ένα γενετικό τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τον ένα άνδρα στους 100 που λόγω γονιδίων έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη ή τη μία γυναίκα στις 100 που επίσης λόγω γονιδίων αντιμετωπίζει 30% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (πέρα από αυτές που έχουν τα ήδη γνωστά γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο 65%).

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά και τις νέες ανακαλύψεις, η πλειονότητα (ποσοστό 60%) των γενετικών παραγόντων κινδύνου για τις τρεις αυτές μορφές καρκίνου παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει εξηγηθεί μόνο το 28% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, το 30% του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μόλις το 4% του κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών (που είναι και ο πιο θανατηφόρος). Χιλιάδες ακόμα γενετικοί παράγοντες μένει να ανακαλυφθούν και γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες γενετικές μελέτες. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το DNA σε ένα animation

Αν η βιολογία δεν ήταν το αγαπημένο σου μάθημα και έχεις τα πάντα γύρω από το DNA συγκεχυμένα στο μυαλό σου, το παρακάτω animated video του Territory Studio (BBC) θα σε βοηθήσει να τα ξεμπερδέψεις και να κατανοήσεις τη δομή, το μοντέλο διπλής έλικας και τη λειτουργία του DNA:



Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το νέο φινλανδικό διαβατήριο με τα κινούμενα σχέδια

Το νέο φινλανδικό διαβατήριο πρωτοκυκλοφόρησε πέρσι, αλλά μόλις τώρα έχει αρχίσει να συζητιέται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του πρωτότυπου και διασκεδαστικού σχεδιασμού του.

Συγκεκριμένα, οι σελίδες του διαβατηρίου έχουν αποτυπωμένο το σχέδιο ένος τάρανδου. Αν γυρίσει κανείς γρήγορα τις σελίδες του διαβατηρίου, μπορεί να δει τον τάρανδο να περπατάει.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:


Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Στη Ρωσία βάζουν χιόνι στην αποθήκη εν όψει Χειμερινών Ολυμπιακών

Μπορεί ο χειμώνας να ήταν βαρύς στη Μόσχα, όμως στην πόλη Σότσι όπου θα γίνουν οι χειμερινοί ολυμπιακοί του 2014 επικράτησαν ασυνήθιστα καλές θερμοκρασίες. Το γεγονός αυτό ανησύχησε τους διοργανωτές των Αγώνων, οι οποίοι αποφάσισαν να αποθηκεύσουν χιόνι. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Συνολικά έχουν σκοπό να αποθηκεύσουν 450 χιλιάδες κυβικά μέτρα χιονιού, το οποίο προέρχεται από τα πλούσια σε χιόνι βουνά του Καυκάσου.

Το χιόνι θα σκεπαστεί στη συνέχεια με ειδικά μονωτικά, ώστε να διατηρηθεί. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο θα έχει λιώσει μια ποσότητα, ωστόσο, πάλι θα έχουμε αρκετό σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά μέχρι το Φεβρουάριο του 2014» δήλωσε ο Σεργκέι Μπαχίν, διευθυντής του κέντρου όπου θα διεξαχθεί το αγώνισμα του αλπικού σκι.

Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η πόλη θα είναι πανέτοιμη για το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Οι «αρχιτέκτονες» της ερήμου είναι... τερμίτες

Σε μια στενή λωρίδα ερήμου που εκτείνεται από την Ανγκόλα και τη Ναμίμπια μέχρι τη Νότια Αφρική υπάρχουν διάσπαρτοι κάποιοι κύκλοι, μικρά δαχτυλίδια, επάνω στο έδαφος. Η ύπαρξή τους προβλημάτιζε ανέκαθεν τους επιστήμονες. Οι ιθαγενείς υποστηρίζουν ότι είναι «τα ίχνη των θεών», των θεοτήτων δηλαδή των οποίων θεωρούν ότι είναι απόγονοι. Γερμανός επιστήμονας μελέτησε επισταμένα την περιοχή και τα νεραϊδοδαχτυλίδια (ή νεραϊδοκύκλους) και υποστηρίζει ότι δημιουργοί τους δεν είναι κάποιες θεότητες αλλά πολύ πιο μικρά και ταπεινά πλάσματα. Σύμφωνα με τον ερευνητή τα δαχτυλίδια δημιουργούν... οι τερμίτες.

Στόχος το νερό

Ο Νόρμπερτ Γιούργκενς, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, διεξήγαγε πολύχρονες μελέτες στην περιοχή όπου βρίσκονται τα δαχτυλίδια η οποία έχει έκταση δύο χιλιάδων χ.λ.μ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δημιουργοί των δαχτυλιδιών είναι οι τερμίτες Psammotermes allocerus. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτοί οι τερμίτες τρώνε τις ρίζες ενός είδους χαμηλών χόρτων (κάτι σαν γρασίδι) τα οποία εμφανίζονται μια φορά τον χρόνο και έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

Οι τερμίτες «καθαρίζουν» τα συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα δαχτυλίδια που παγιδεύουν το λιγοστό νερό και λειτουργούν ως «οάσεις» - τους είναι απαραίτητο να υπάρχουν αρκετά αποθέματα νερού ώστε να επιβιώνουν κατά τις περιόδους έντονης ξηρασίας. Σύμφωνα με τον Γιούργκενς, οι «οάσεις» αυτές λειτουργούν ευεργετικά και για άλλα είδη που ζουν στη περιοχή καθώς δροσίζουν σαύρες, αράχνες αλλά και μεγαλύτερα ζώα όπως τυφλοπόντικες, μυρμηγκοφάγους, ακόμη και τσακάλια.

«Θαυμάζουμε τους κάστορες για τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν τα φράγματά τους και μετατρέπουν κάποια σημεία των ποταμών σε μικρές λίμνες. Ομως οι τερμίτες μετατρέπουν την έρημο σε μια περιοχή γεμάτη μικρές οάσεις οι οποίες επιτρέπουν τη διατήρηση της ζωής ακόμη και σε περιόδους μακράς ξηρασίας. Αυτό είναι πιο εντυπωσιακό επίτευγμα» δήλωσε στο BBC ο Γιούργκενς. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».


Οι τερμίτες Psammotermes allocerus φτιάχνουν τις «οάσεις» στην έρημο
Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Τα δέντρα που επέζησαν από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα!

Μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, κτήρια καταστράφηκαν, άνθρωποι πέθαναν, εδάφη απανθρακώθηκαν και η ακτινοβολία ήταν ανεξέλεγκτη. Στο δραματικό αυτό πλαίσιο ο Δρ Harold Jacobsen, ένας επιστήμονας από το Manhattan Project, δήλωσε στην «Washington Post» ότι η Χιροσίμα θα είναι άγονη περιοχή και τίποτα δεν θα αυξηθεί εκεί για 75 χρόνια. Αλλά η φύση είχε άλλα σχέδια.

Την επόμενη άνοιξη, με μεγάλη έκπληξη και ακόμα μεγαλύτερη χαρά παρατήρησαν νέους βλαστούς να ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης. Τα νέα δενδρύλλια ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας που τους έδωσαν ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ξαναχτίσουν την πόλη τους.

Σήμερα, πάνω από έξι δεκαετίες μετά την ατομική βόμβα, η Χιροσίμα είναι ένα μια καταπράσινη και ζωντανή, σύγχρονη πόλη. Τα εκατοντάδες δέντρα που επέζησαν του βομβαρδισμού και αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες διατηρήθηκαν σε διάφορες θέσεις μέσα σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Καταγράφονται επίσημα ως Α-Bombed Trees, ενώ οι ντόπιοι τα γνωρίζουν ως «Hibaku Jumoku» – «τα δέντρα που επέζησαν». Καθένα φέρει και από μια διακριτική πινακίδα, ενώ είναι κυρίως ιτιές και ευκάλυπτοι. Oι σπόροι τους, μάλιστα, μοιράζονται μέσω οργανώσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου φυτεύονται και αναπτύσσονται κανονικά. Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Λούβρο: το μουσείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για το 2012

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μουσείων τέχνης με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2012,σύμφωνα με έρευνα της Art Newspaper.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης το μουσείο του Λούβρου επισκέφθηκαν 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 1 εκατομμύριο περισσότεροι από πέρυσι. Τον αριθμό των επισκεπτών στο μουσείο του Λούβρου, που κυριαρχεί στην ετήσια λίστα των πλέον δημοφιλών μουσείων από το 2007, ενίσχυσε η νέα πτέρυγα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και στην συνέχεια τρία μουσεία του Λονδίνου κατέχουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση.

Η πιο δημοφιλής έκθεση της περασμένης χρονιάς ήταν αφιερωμένη στους μεγάλους Ολλανδούς ζωγράφους στο Μουσείο Μετροπόλιταν του Τόκιο.

Εκθέματα όπως το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Βερμέερ έφεραν 10.500 επισκέπτες ημερησίως στο Μουσείο. Η συλλογή θα περιοδεύσει τις ΗΠΑ και την Ιταλία πριν επιστρέψει στην Ολλανδία το επόμενο έτος.

Η Ιαπωνία εμφανίζεται άλλη μία φορά στη λίστα με εκθέσεις ευρωπαϊκής τέχνης στο Εθνικό Μουσείο.
Εξαιρετική ήταν η χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα και για την Tate Modern που χάρη στην ρετροσπεκτίβα για τον Ντέμιεν Χερστ προσέλκυσε 5,3 επισκέπτες και ανέβηκε στην τέταρτη θέση, αφήνοντας στην πέμπτη θέση την Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery). Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Τρεις ριψοκίνδυνοι Ρώσοι και οι εκπληκτικές λήψεις από την κορυφή της Πυραμίδας της Γκίζας

Ο Vitaliy Raskalov, φωτογράφος από τη Ρωσία, μαζί με δύο φίλους του, τον Vadim Mahorov και τον Marat Dupri, ανέβηκαν κρυφά στην κορυφή της Πυραμίδας της Γκίζας - διακινδυνεύοντας μεταξύ άλλων έως τρία χρόνια φυλάκισης- και τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες που, πραγματικά, κόβουν την ανάσα και δεν έχετε ξαναδεί…

Οι τρεις τους συμμετείχαν σ’ ένα συνηθισμένο tour στις Πυραμίδες, δεν έφυγαν όμως μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες, έτσι στις 4 το απόγευμα που κλείνει το μνημείο κρύφτηκαν ώστε να μην τους ανακαλύψουν οι φρουροί. Αφού περίμεναν για πέντε ώρες μέσα στο σκοτάδι, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί, ανέβηκαν στην κορυφή της Πυραμίδας σε ύψος 146,5 μέτρων, τράβηξαν τις καταπληκτικές φωτογραφίες που βλέπετε και διέφυγαν τελικώς χωρίς να τους πιάσουν ποτέ. Το σημείο που βρέθηκαν θα ζήλευαν πολλοί φωτογράφοι, επιτυγχάνοντας νυχτερινές λήψεις ασύλληπτης ομορφιάς.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες (περισσότερες θα βρείτε στο blog του Vitaliy Raskalov
εδώ)



Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»