Ο «κομήτης του αιώνα» φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από διαστημικό τηλεσκόπιο

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Humble» για πρώτη φορά «συνέλαβε» με την κάμερά του και έδωσε τις καθαρότερες έως τώρα εικόνες από τον επερχόμενο κομήτη ISON, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο «κομήτης του αιώνα», επισκιάζοντας με τη φωτεινότητα του ακόμα και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης,αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, κάτι όχι δεδομένο ακόμα.

Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης ,που δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη, βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, παρόλα αυτά έχει ήδη μεγάλη φωτεινότητα, οδεύοντας ολοταχώς για το «ραντεβού» του με τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com.

Αν ο κομήτης επιζήσει από το κοντινό πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρο μας, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.

Ο ISON ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και πήρε το όνομα του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου τηλεσκοπίων (International Scientific Optical Network-ISON), με το οποίο έγινε η πρώτη παρατήρησή του.

Επισήμως αποκαλείται C/2012 S1.
Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Βροχή μετεώρων διαταράσσει τους δακτύλιους του Κρόνου

Ένα είδος βροχής διαττόνων καταγράφηκε για πρώτη φορά μακριά από τη Γη: η αποστολή Cassini φωτογράφισε σύννεφα υλικού που εκτινάχθηκαν από τους δακτύλιους του Κρόνου έπειτα από προσκρούσεις μικρών αντικειμένων. Το σκάφος της ΝASA κατέγραψε πέντε συμβάντα την τριετία 2009-2012. Οι ερευνητές υποθέτουν τώρα ότι τα αντικείμενα που χτύπησαν τους δακτύλιους είναι θραύσματα μικρών κομητών ή αστεροειδών που παγιδεύτηκαν στο βαρυτικό πεδίο του Κρόνου.

Και οι προσκρούσεις που δημιούργησαν τα γραμμικά ίχνη εκτιμάται ότι είχαν συμβεί το πολύ μία ώρα πριν τη φωτογράφηση από το Cassini.

Οι γραμμές σκόνης που δημιούργησαν οι προσκρούσεις, μήκους πολλών χιλιομέτρων, έγιναν ορατές χάρη στην προσεκτική ρύθμιση της γωνίας λήψης, επισημαίνουν οι ερευνητές στη
δημοσίευσή τους στο Science. To Cassini έπρεπε να βρίσκεται στη σκιά του γιγάντιου πλανήτη και να κοιτάζει προς τον Ήλιο μέσα από τους δακτύλιους.

«Αυτή είναι η ίδια γεωμετρία που κάνει τη σκόνη να διαγράφεται στον αέρα του σπιτιού σας. Αν κοιτάξει κανείς μια σκονισμένη επιφάνειας προς την κατεύθυνση της πηγής του φωτός, η σκόνη φαίνεται πολύ πιο καθαρά σε σχέση με άλλες γωνίες θέασης» εξήγησε ο Μάθιου Τισκαρένο του Πανεπιστημίου Cornell της Nέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Δεδομένου ότι οι προσκρούσεις αυτού του είδους επηρεάζουν την εξέλιξη των δακτυλίων του Κρόνου, οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία σχηματισμού αυτών των ουράνιων κύκλων.

Όπως επισήμανε ο Τισκαρένο, «ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι δακτύλιοι είναι κατάλοιπα από την εποχή που σχηματίστηκε ο Κρόνος ή αν δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα από μια μεγάλη, καταστροφική πρόσκρουση. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

SOS από NASA και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τα διαστημικά σκουπίδια

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «απορρίμματα» για τους υπάρχοντες δορυφόρους, για τις επανδρωμένες αποστολές αλλά και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι ειδικοί που συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό στη Γερμανία.

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και η NASA έχουν καταγράψει περισσότερα από 23.000 αντικείμενα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών. Τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε χαμηλές τροχιές (κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα), τις ίδιες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και ο ISS.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να βρεθεί κάποιο σύστημα ώστε οι γερασμένοι, εκτός λειτουργίας δορυφόροι να επιστρέφουν στη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα αυτοκαταστρέφονται.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα πρέπει κάθε χρόνο να απομακρύνονται από το διάστημα 5-10 από τα μεγαλύτερα σκουπίδια.

Τμήματα διαστημοπλοίων, γερασμένοι δορυφόροι, εργαλεία που έχασαν οι αστροναύτες στις διαστημικές «βόλτες» τους και άλλα αντικείμενα είναι τα κατάλοιπα των περίπου 4.900 εκτοξεύσεων που έχουν γίνει από την αρχή της διαστημικής εποχής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μια αλυσιδωτή σύγκρουση των αντικειμένων αυτών, που θα προκαλούσε το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ».

Από το 1978 ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών έχει τριπλασιαστεί και ο κίνδυνος σύγκρουσης «πολλαπλασιάστηκε», προειδοποίησε ο Χάινερ Κλίνκαρντ, διευθυντής του τμήματος διαστημικών σκουπιδιών της ESA.

«Μέσα σε μερικές δεκαετίες ένα τέτοιο περιβάλλον θα γινόταν ασταθές», υπογράμμισε κατά το 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο για τα διαστημικά σκουπίδια που φιλοξενήθηκε στο Ντάρμστατ. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Ο πυρήνας της Γης 1000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτός

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο πυρήνας της Γης είναι πιο καυτός από όσο πιστεύαμε. Η νέα μέτρηση κατέδειξε ότι η θερμοκρασία του κυμαίνεται γύρω στους 6 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί τοποθετούσαν τη θερμοκρασία του πυρήνα γύρω στους 5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου.

Η τήξη

Ειδικοί από μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς και ερευνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα πραγματοποίησαν πειράματα προσπαθώντας να μετρήσουν τη θερμοκρασία που επικρατεί στον πυρήνα του πλανήτη μας. Οι ερευνητές κατέγραψαν το σημείο τήξης του σιδήρου με πολύ μεγάλη ακρίβεια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία στον πυρήνα φτάνει ή και ξεπερνάει τους 6 χιλιάδες βαθμούς, είναι δηλαδή κατά 1000 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ηλιου είναι επίσης περίπου έξι χιλιάδες βαθμοί Κελσίου.

Το μαγνητικό πεδίο

Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί η θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης συνδέεται με τη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου της. Είναι ευνόητο ότι μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταβάλλει τα δεδομένα στις γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη. Η Γη έχει έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα που περιβάλλεται από έναν υγρό εξωτερικό πυρήνα πάνω από τον οποίο βρίσκεται ο παχύς και ημίρρευστος μανδύας.

Απαιτείται διαφορά θερμοκρασίας 1.500 βαθμών Κελσίου ανάμεσα στον εσωτερικό πυρήνα και τον μανδύα για να υπάρξουν οι λεγόμενες «θερμικές κινήσεις» που, σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης, παράγουν το μαγνητικό πεδίο. Ολες οι προηγούμενες μετρήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα της Γης έδιναν αριθμούς που δεν ήταν συμβατοί με τη διαφορά θερμοκρασίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πυρήνα και τον μανδύα για να δημιουργείται μαγνητικό πεδίο. Αυτό προβλημάτιζε σφόδρα την επιστημονική κοινότητα.

Η νέα μέτρηση

Οταν γίνεται συμπίεση σιδήρου σε εργαστηριακές συνθήκες η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και έτσι δεν μπορούσαν οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν πειράματα να ξέρουν με ακρίβεια πότε ο σίδηρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε στερεά μορφή και πότε αρχίζει να λιώνει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική χρήσης ακτίνων Χ που καταγράφει μετρήσεις πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές χρησιμοποιεί τη διάθλαση που εμφανίζεται όταν ακτίνες Χ ή άλλες μορφές φωτός πέφτουν πάνω σε ένα αντικείμενο και καμπυλώνουν γύρω από αυτό. Οι ερευνητές έστειλαν ακτίνες Χ στα δείγματα σιδήρου που συμπίεζαν και παρατήρησαν τα «ίχνη» της θερμότητας, έναν εκτεταμένο δακτύλιο, στον οποίο «σημειώνεται» η θερμοκρασία. Με τη μέθοδο αυτή, οι επιστήμονες υπολόγισαν το σημείο τήξης του σιδήρου στους 4.800 βαθμούς Κελσίου σε συνθήκες πίεσης 2,2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερης από ό,τι στην επιφάνεια της Γης. Κάνοντας τις απαραίτητες αναγωγές οι ερευνητές υπολόγισαν τη θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης στους 6 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου ± 500 βαθμούς Κελσίου. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Επαναπροσδιορισμός του συμπυκνώματος Bose-Einstein

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 οC), ένας υψηλός αριθμός μποζονίων μπορεί να σχηματίσει μια ασυνήθιστη κατάσταση ύλης, στην οποία ένα μεγάλο μέρος των μποζονίων σε ένα αέριο καταλαμβάνουν την ίδια κβαντική κατάσταση -τη χαμηλότερη- προκειμένουν να σχηματίσουν ένα συμπύκνωμα Bose-Einstein (BEC).

Κατά μία έννοια, τα μποζόνια χάνουν την προσωπική τους ταυτότητα και συμπεριφέρονται σαν ένα ενιαίο, πολύ μεγάλο άτομο. Ωστόσο, ενώ προηγουμένως τα BEC έχουν παρατηρηθεί μόνο κάτω από μια κρίσιμη θερμοκρασία, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ δείχνει ότι μπορούν να υφίστανται και πάνω από αυτή την κρίσιμη θερμοκρασία, και μάλιστα για περισσότερο από ένα λεπτό, όταν τα διάφορα τμήματα του φυσικού αερίου εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Όπως εξηγούν οι φυσικοί, ένα υπέρθερμο BEC θυμίζει απεσταγμένο νερό πολύ υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο παραμένει υγρό πάνω από τους 100 °C, τη θερμοκρασία στην οποία θα έπρεπε κανονικά να εξατμίζεται. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η θερμοκρασία, όπως ορίζεται από την μέση ενέργεια ανά σωματίδιο (μποζόνιο ή μόριο νερού)- αυξάνεται πάνω από μια κρίσιμη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να συμβεί η μετάβαση φάσης, και όμως αυτή δεν πραγματοποιείται.

Στα BEC και στο απεσταγμένο νερό, η αναστολή της μετάβασης φάσης στην κρίσιμη θερμοκρασία συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι μετάβασης φάσης. Ο βρασμός του νερού είναι μία μετάβαση φάσης πρώτου βαθμού, και μπορεί να ανασταλεί σε καθαρό νερό, καθώς σε περίπτωση απουσίας ακαθαρσιών, υπάρχει ένα ενεργειακό φράγμα που "προστατεύει" το υγρό από το βρασμό. Από την άλλη πλευρά, ο βρασμός ενός BEC είναι μία μετάβαση φάσης δεύτερου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση, η υπερθέρμανση παρουσιάζεται επειδή το BEC και το υπόλοιπα θερμικά (μη συμπυκνωμένα) στοιχεία σταματάνε τη σύζευξή τους και εξελίσσονται ως δύο ξεχωριστά συστήματα ισορροπίας.

Στην ισορροπία, ένα BEC μπορεί να υπάρξει μόνο κάτω από μια κρίσιμη θερμοκρασία μετάπτωσης. Εάν η θερμοκρασία αυξάνεται προς την κρίσιμη τιμή, το BEC πρέπει σταδιακά να διασπαστεί σε θερμικές συνιστώσες. Τα σωματίδια ρέουν μεταξύ των δύο συστατικών έως ότου αποκτήσουν το ίδιο χημικό δυναμικό (ένα μέτρο του πόση ενέργεια χρειάζεται για να προστεθεί ένα σωματίδιο σε κάθε συνιστώσα), ή με άλλα λόγια, μέχρι να είναι σε ισορροπία το ένα με το άλλο. Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της ισορροπίας σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων.


Μελέτη του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ δείχνει ότι BEC μπορούν να υφίστανται και πάνω από την κρίσιμη θερμοκρασία

Οι ερευνητές απέδειξαν χρησιμοποιώντας ένα οπτικά παγιδευμένο κάλιο-39 σε αέρια μορφή, ότι η δύναμη των αλληλεπιδράσεων μπορεί να μειωθεί αρκετά, τόσο ώστε τα δύο συστατικά να παραμένουν στην ίδια θερμοκρασία, αλλά η ροή των σωματιδίων μεταξύ τους να επιβραδύνεται. Αυτή η κατάσταση καθιστά δυνατό για το BEC να διατηρεί ένα υψηλότερο χημικό δυναμικό από τα περιβάλλοντα θερμικά στοιχεία, και έτσι να επιβιώνει πολύ πάνω από τη θερμοκρασία μετάπτωσης ισορροπίας του.

Στη νέα μελέτη, οι φυσικοί απέδειξαν πειραματικά ότι ένα BEC μπορούν να επιβιώσει σε θερμοκρασίες πάνω από την κρίσιμη θερμοκρασία για περισσότερο από ένα λεπτό. Απέδειξαν επίσης ότι μπορούν να προκαλέσουν το BEC να φτάσει γρήγορα το σημείο βρασμού, ενισχύοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατόμων στα φυσιολογικά επίπεδα τους.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ελέγχοντας και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής ενός BEC, θα προκύψουν πολλές μελλοντικές εφαρμογές. «Σε γενικές γραμμές, τα BEC χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για εφαρμογές όπως η συμβολομετρία ατόμων και οι μετρήσεις ακριβείας, και θα μπορούσαν επίσης να βρουν εφαρμογές στην επεξεργασία της κβαντικής πληροφορίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σμιθ, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ανακάλυψη έλληνα αστρονόμου επιβεβαιώνει τη θεωρία του Αϊνστάιν

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν στις κοσμικές διαστάσεις της, χάρη σε μια ασυνήθιστη αστρονομική ανακάλυψη από μια μεγάλη διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Αντωνιάδη του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι πολύ πυκνών άστρων (ένα άστρο νετρονίων και ένα λευκό νάνο) που γυρίζουν το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες και σε απόσταση μόλις διπλάσια από αυτή μεταξύ Γης - Σελήνης, ενώ οι τροχιές τους ακολουθούν ακριβώς τις πορείες που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας.

Σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) διαμέτρου 20 χιλιομέτρων, που προέκυψε μετά τον θάνατο ενός παλαιότερου μεγάλου άστρου μέσω έκρηξης σούπερ-νόβα και το οποίο πλέον περιστρέφεται αστραπιαία γύρω από τον εαυτό του με ρυθμό 25 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Γύρω από αυτό εντοπίστηκε να περιφέρεται ένα άστρο-λευκός νάνος, δηλαδή το απομεινάρι κάποιου επίσης παλαιότερου άστρου σαν τον Ήλιο μας, που σταδιακά γέρασε, έχασε τα εξωτερικά στρώματά του και άρχισε να ψύχεται.

Το δυαδικό αυτό αστρικό σύστημα (με την ονομασία PSR J0348+0432) ασκεί, λόγω της τεράστιας μάζας του, τεράστια βαρυτική επίδραση στο περιβάλλον του, εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη βαρύτητα στη Γη. Έτσι, παρέχει μια ακραία, αλλά ιδανική, ευκαιρία για να ελεγχθεί η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύθηκαν τη σπάνια ευκαιρία ανακάλυψης των δύο υπέρ-πυκνων άστρων για να δουν αν η θεωρία του Αϊνστάιν καταρρέει σε αυτές τις εξωτικές συνθήκες, αλλά για μια ακόμη φορά δεν κατάφεραν να την κλονίσουν από το βάθρο της.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης, σύμφωνα με το «Nature» και το Space.com, παρατήρησε ως διδακτορικός φοιτητής το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί.

Το βαρυτικό πεδίο που δημιουργεί γύρω του το πάλσαρ, μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο και, κατά συνέπεια, την τροχιά του λευκού - νάνου γύρω του, ακριβώς όπως προβλέπει η θεωρία της γενικής σχετικότητας. Οι ερευνητές μέτρησαν μια αλλαγή στην τροχιά του λευκού νάνου της τάξης των οκτώ εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου ανά έτος, ακριβώς όσο προβλέπει η θεωρία του Αϊνστάιν.

Ένα τέτοιο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, θα πρέπει επίσης να «ακτινοβολεί» στον χωροχρόνο ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τέτοια κύματα, παρόλο που τα αναζητούν επίμονα με διάφορους επίγειους πειραματικούς ανιχνευτές.

Ο Αϊνστάιν είχε προτείνει τη γενική σχετικότητα το 1915 και αυτή έκτοτε έχει κατά καιρούς επιβεβαιωθεί σε διάφορες συνθήκες, αλλά ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να συμφιλιωθεί με την άλλη μεγάλη θεωρία της φυσικής, την κβαντομηχανική.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2010 είναι διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ειδικευόμενος στην αναζήτηση και μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων πάλσαρ, χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Μηχανικός κατασκεύασε τη δική του Φόρμουλα 1

Περισσότερα από δύο χρόνια σκληρής και εντατικής δουλειάς, έξοδα 23.000 ευρώ και πάθος για το πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου της Φόρμουλα 1 ήταν αρκετά για να "κατακτήσει" ο μηχανικός Μίσο Κουζμάνοβιτς, το "όνειρό" του, το δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο Φόρμουλα 1.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο, που εμφανισιακά φαίνεται ως ένα "παραδοσιακό" αυτοκίνητο Φόρμουλα 1, έχει ορισμένες βασικές διαφορές. Αυτή που ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά είναι πως το αυτοκίνητο του Κουζμάνοβιτς είναι διθέσιο, σε αντίθεση με τα μονοθέσια που αγωνίζονται στις πίστες της Φόρμουλα 1, επισημαίνεται σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, μεταξύ των οποίων και της ιστοσελίδας "autoevolution.com".

Το όνειρο του κ. Κουζμάνοβιτς ήταν να γίνει πιλότος της Φόρμουλα 1 και αφού είδε πως δεν είχε τέτοια δυνατότητα αποφάσισε να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μέρος αυτής της "λαχτάρας" και να φτιάξει το δικό του αυτοκίνητο με τη βοήθεια φίλων του.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο του κ. Κουζμάνοβιτς "φοράει" κινητήρα 150 ίππων της Volkswagen και ο σκελετός του δεν είναι αυτοφερόμενο αμάξωμα, αλλά χωροδικτύωμα, δηλαδή επιμέρους μεταλλικά τμήματα κολλημένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν έναν κλωβό. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πιάσει τις ταχύτητες των μονοθέσιων της Φόρμουλα 1, ωστόσο, καταφέρνει να φτάσει στα 250 χλμ/ώρα, ζυγίζοντας μόλις 1.280 κιλά.

Έχοντας χώρο για δύο επιβάτες και πληρώντας όλα τα πρότυπα ασφάλειας, το αυτοκίνητο νόμιμα κυκλοφορεί στο οδικό δίκτυο, προκαλώντας τον θαυμασμό και την περιέργεια των πολιτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και το ενδιαφέρον για την αγορά του.

Μάλιστα, υπήρξαν άτομα που ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν έως και 60.000 ευρώ για να αγοράσουν το αγωνιστικό αυτοκίνητο του Κουζμάνοβιτς, όμως εκείνος απέρριψε την προσφορά. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Πρωτοποριακό μικρό-φίλτρο ηλιακής ενέργειας για φιλτράρισμα του νερού

Νέα έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Οι ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα ηλιακής ενέργειας μικρό-φίλτρο, που είναι ικανό να απομακρύνει τα επιβλαβή καρκινογόνα και αντιβιοτικά από το νερό (λίμνες και ποτάμια), σε υψηλότερη συχνότητα από την υπάρχουσα τεχνολογία.

Ο φοιτητής Vikram Kapoor και ο βοηθός καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής David Wendell, κατασκεύασαν το νέο αυτό φίλτρο από δύο βακτηριακές πρωτεϊνες, που μπορούν να απορροφήσουν το 64% των αντιβιοτικών στις επιφάνειες των υδάτων.

Αντίθετα τα υπάρχοντα φίλτρα μπορούν να απορροφήσουν μόλις 40%. Η αρχή έγινε το 2010 και οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να δοκιμάσουν το προϊόν τους το 2012.

Μολυσματικοί παράγοντες όπως οι ιοί και ασθένειες, που προκαλούν τα βακτήρια πληθαίνουν σταδιακά, ενώ η υγεία σε ρυάκια και λίμνες υποβαθμίζεται. Σύμφωνα λοιπόν με τον Wendell, η νέα αυτή ανακάλυψη, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία του ανθρώπου αλλά και τους υδάτινους βιότοπους.

Μια σημαντική πρωτοπορία του φίλτρου τους είναι πως έχει την ικανότητα επαναχρησιμοποίησης των αντιβιοτικών, που συλλέγονται. Οι επιστήμονες, έλεγξαν και έμπρακτα την πατέντα τους σε νερό που συγκέντρωσαν από τον ποταμό Little Miami. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακό φως ως πηγή ενέργειας, κατάφεραν να απομακρύνουν επιλεκτικά τα αντιβιοτικά αμπικιλλίνη και βανκομυκίνη (συνήθη ανθρώπινα και κτηνιατρικά αντιβιωτικά) και το νουκλεϊκό οξύ, βρωμιούχο αιθίδιο (καρκινογενές).

Τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής μεθόδου έναντι της παλιάς συνοψίζονται ως εξής:

Η λειτουργία της νέας τεχνολογίας φιλτραρίσματος, τροφοδοτείται άμεσα από το ηλιακό φως σε αντίθεση με τις ενεργοβόρες ανάγκες για τη λειτουργία του συμβατικού φίλτρου άνθρακα.

Η τεχνολογία φιλτραρίσματος, επιτρέπει ανακύκλωση αντιβιοτικών. Μετά την απορρόφηση των αντιβιοτικών από τις επιφάνειες των υδάτων, τα φίλτρα θα μπορούσαν να εξάγονται από και να υποβάλλονται σε επεξεργασία για την απελευθέρωση των φαρμάκων, που τους επιτρέπουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αντίθετα τα συμβατικά, απλά τα καταστρέφουν.

Τα νέα φίλτρα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά. Τα νέα φίλτρα αλιεύουν ποικιλία από μολυσματικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φράξουν πιο γρήγορα με φυσική οργανική ύλη που βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες.
Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Ακούστε τη φωνή του Alexander Graham Bell 128 χρόνια μετά!

Μπορεί να έχουν περάσει 90 χρόνια από το θάνατο του διάσημου εφευρέτη του τηλεφώνου, Alexander Graham Bell, χάρη στην τεχνολογία όμως έχουμε την ευκαιρία σήμερα να ακούσουμε τη φωνή του.

Ερευνητές του Smithsonian Magazine κατάφεραν να ανακτήσουν τη φωνή του Bell από μια ιστορική ηχογράφηση που μας έρχεται από τις 15 Αριλίου 1885. Στην ηχογράφηση που θα ακούσετε
εδώ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου λέει την εξής φράση:

“Hear my voice. Alexander Graham Bell.”

Update: Ακούστε μια πιο “καθαρισμένη” και μεγαλύτερη έκδοση στο παρακάτω video.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Hollywood Bleeps and Bloops, πρωτότυπο soundtrack αποτελείται μόνο από ήχους ταινιών

To παρακάτω soundtrack ακούει στο όνομα ‘Hollywood Bleeps and Bloops’, αποτελεί δημιουργία του Alex Moschina και αυτό που το καθιστά μοναδικό είναι ότι είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο από ήχους και εφέ ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Την πλήρη λίστα τους καθώς και το video θα βρείτε παρακάτω:

Casino Royale
2001: A Space Odyssey
Tron
Airplane II: The Sequel
Sneakers
Jurassic Park
Explorers
The Fast and the Furious
CSI: Miami
Star Trek: The Next Generation
Hackers
Monty Python’s The Meaning of Life
Independence Day
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Enemy of the State
The Girl with the Dragon Tattoo
Blade Runner
Max Headroom: 20 Minutes into the Future
Superbad
Johnny Mnemonic
The Taking of Pelham 123
War Games
The Thirteenth Floor
The Net
Swordfish
Doctor Who
The Lawnmower Man
Virtuosity
Spaceballs
Virus
A Night at the Roxbury


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Chrome Office Viewer, νέο εργαλείο για να ανοίγεις Office έγγραφα στον Chrome

Η Google εγκαινίασε το νέο εργαλείο Chrome Office Viewer που επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν έγγραφα με τον Google Chrome Beta σε Windows και Mac. Με το Google Office Viewer μπορείς να ανοίξεις αρχεία Word, Excel και PowerPoint απευθείας από τον browser σου δίχως να χρειάζεται να τα κατεβάζεις.

Μέχρι τώρα η δυνατότητα αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο στους χρήστες Chromebooks και τώρα η Google αποφάσισε να τη διαθέσει σε όλους. Δυστυχώς απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσεις το Chrome Office Viewer είναι η beta έκδοση του Chrome (ειδάλλως εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος).

To Chrome Office Viewer θα βρεις
εδώ. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Τα Google Glasses διαθέσιμα στο κοινό το 2014 σύμφωνα με τον Eric Schmidt

Όσοι θέλουν να αγοράσουν τα "έξυπνα γυαλιά" της Google θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2014 σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Έρικ Σμίτ. Οι πρώτες παρτίδες Explorer Edition έχουν αρχίσει να αποστέλονται σε developers αυτή την εβδομάδα αλλά για τους υπόλοιπους που έχασαν αυτήν την ευκαιρία φαίνεται φαίνεται ότι ισχύει το ρητό "η υπομονή είναι αρετή".

Εν τω μεταξύ ο Έρικ Σμιτ λέει ότι η τελική έκδοση για το καταναλωτικό κοινό ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετική, πράγμα το οποίο θα εξαρτηθεί από τις αξιολογήσεις μερικών χιλιάδων developers οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με το προϊόν. Ο ίδιος εκτιμά ότι η όλη διακασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Ενώ δεν έγινε σχόλιο για την τελική τιμή αυτή αναμένται να είναι σημαντική χαμηλότερη από τα 1500 δολάρια που κοστίζει η Explorer Edition, με το στόχο της εταιρίας να αποτελούν τα 200 με 600 δολάρια σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times.


Όσο για τις επιπτώσεις της νέας φορητής τεχνολογίας στην ιδιωτικότητα του πολίτη σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλo της καλιφορνέζικης εταιρίας η κοινωνία πρέπει να αναπτύξει καινούρια ήθη και έθιμα, όπως ακριβώς συνέβη κατά τη διαδικασία υιοθέτησης των smartphones.

Γενικά, αυτού του είδους οι συσκευές οι οποίες μπορούν να φορεθούν θα φέρουν ένα σορό τέτοιων προβληματισμών στην επιφάνεια και είναι γεγονός ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε μερικές καινούριες κοινωνικές συμβάσεις. Προφανώς δεν είναι σωστό να φοριούνται αυτά τα γυαλιά σε περιπτώσεις που η βιντεοσκόπηση δεν πρέπει να γίνεται. Και όντως ήδη αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα με τα κινητά, δήλωσε στο BBC.

Google Glass: Αυτονομία 30 λεπτών κατά το… video recording;


Όσοι σκέφτονταν να επενδύσουν στην συσκευή Google Glass, φαίνεται πως έχουν ένα λόγο παραπάνω… να μην το κάνουν, εξαιτίας της ιδιαίτερα χαμηλής αυτονομίας της μπαταρίας που επιδεικνύουν υπό ορισμένες συνθήκες. Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Robert Scoble, που ήταν και ένας από τους πρώτους που δοκίμασαν τα “γυαλιά” της Google, ένα video έξι λεπτών “ξόδεψε” το 20% της μπαταρίας!

Αν και η Google έκανε λόγο για αυτονομία μπαταρίας που επαρκεί για μία ολόκληρη ημέρα τυπικής χρήσης, λειτουργίες όπως η εγγραφή video φαίνεται πως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αυτονομία. Αν και η συσκευή Google Glass που είχε στα χέρια του ο κ. Scoble αποτελούσε δείγμα, εντούτοις το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά πράγματα έως την τελική έκδοση. Πηγή: insomnia.gr, digitallife.gr
Συνέχεια»

Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο «προβλέπουν την πορεία των αγορών»

Τα δεδομένα του Google Trends, της υπηρεσία που δείχνει ποιους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες στο Διαδίκτυο, όχι μόνο αντανακλούν τις αυξομειώσεις στο χρηματιστήριο, αλλά επιπλέον έχουν και προβλεπτική αξία και μπορούν να προσφέρουν κέρδος -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τάσεις των διαδικτυακών αναζητήσεων αντανακλούν φαινόμενα όπως το ξέσπασμα επιδημιών και οι διακυμάνσεις των αγορών.

Αυτό όμως που πραγματικά θα ήθελαν οι χρηματιστές είναι να προβλέπουν τις εξελίξεις και να επενδύουν ανάλογα.

Αυτό υποστηρίζουν ότι πέτυχαν οι κοινωνικοί επιστήμονες που υπογράφουν τη νέα δημοσίευση στο Scientific Report: ένα υποθετικό χαρτοφυλάκιο μετοχών το οποίο διαχειρίστηκαν με βάση τα δεδομένα του Google Trends θα τους είχε αποφέρει απόδοση 300% σε διάστημα μιας επταετίας, αν βέβαια ήταν πραγματικό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να προβλέψουν αναδρομικά την πορεία των αγορών από το 2004 έως το 2011, προσφέροντας μεταξύ άλλων «πρώιμες προειδοποιήσεις» για τη μεγάλη οικονομική κατάρρευση του 2008.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι, σε περιόδους αστάθειας, οι χρηματιστές και οι επενδυτές σπεύδουν να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο πληροφορίες με βάση τις οποίες θα κινηθούν.

Ο Τόμας Πράις του Πανεπιστημίου του Ουόρουικ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα τα δωρεάν δεδομένα που προσφέρει η Google και παρακολούθησαν τη χρήση 98 όρων αναζήτησης από το 2004 έως το 2011. Πολλοί από αυτούς τους όρους αφορούν την οικονομία, όπως «χρέος», «κρίση» και «παράγωγα».

Πράγματι, μια αύξηση της συχνότητας του όρου «χρέος» έδειχνε να προμηνύει την κρίση που ξέσπασε το 2008, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Η προσέγγιση ήταν τόσο αποτελεσματική ώστε το υποθετικό χαρτοφυλάκιο της μελέτης θα είχε προσφέρει απόδοση 300% έως το 2011, πολύ πάνω από το 16% που θα τους προσέφερε μια συμβατική επενδυτική στρατηγική.

Τα αποτελέσματα δείχνουν εντυπωσιακά, υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν. Για παράδειγμα, ο δεύτερος πιο πετυχημένος προβλεπτικός δείκτης, έπειτα από τη λέξη «χρέος» ήταν παραδόξως ο όρος αναζήτησης «χρώμα», ενώ σε μικρή απόσταση ακολουθούσε ο όρος «εστιατόριο».

Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ερευνητές γνώριζαν εκ των προτέρων ποιους όρους θα έπρεπε να εξετάσουν, αφού κοίταζαν πίσω στο παρελθόν. Το 2006, για παράδειγμα, κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η λέξη «χρέος» θα γινόταν η λέξη-κλειδί στην κρίση που θα ακολουθούσε.

Όπως σχολιάζει στο Νature.com ο Πολ Όρμεροντ της συμβουλευτικής εταιρείας Volterra Partners, «πάντα είναι εφικτό να συμπεράνει κανείς αναδρομικά ποιες θα ήταν οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές συναλλαγών».

«Θα θέλαμε όμως να το κάνουμε αυτό πριν τα γεγονότα και όχι κατόπιν εορτής». Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

H McAfee αναπτύσσει software που θα μπλοκάρει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε πειρατικό υλικό

Η εταιρεία ασφαλείας McAfee κατοχύρωσε πατέντα για μια νέα τεχνολογία που θα απογορεύει στους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο. Το σύστημα (που αποτελεί επέκταση του εργαλείου SiteAdvisor) θα ανιχνεύει πειρατικό υλικό από οποιαδήποτε ιστοσελίδα, θα μπλοκάρει την πρόσβαση και θα παρέχει στους χρήστες νόμιμες εναλλακτικές.

Εδώ και πολλά χρόνια οι δισκογραφικές εταιρείες, τα κινηματογραφικά στούντιο και οι λοιποί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων αιτούν επίμονα από τις μηχανές αναζήτησης και τους παρόχους Internet να καταστήσουν δυσκολότερη την πρόσβαση στο πειρατικό υλικό και τώρα φαίνεται πως οι προσευχές τους εισακούστηκαν.


H πατέντα ονομάζεται ‘Detect and prevent illegal consumption of content on the internet’ και θα αφορά όχι μόνο μηχανές αναζήτης αλλά και κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με τη McAfee, πέρα από το ζήτημα της παρανομίας, το κατέβασμα πειρατικού υλικού είναι και επικίνδυνο αφού συχνά περιέχει ιούς και άλλου είδους malware. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Facebook: ότι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου

Σε αυτό το σημείο στην ιστορία των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο καθένας μας (σχεδόν) καταλαβαίνει ότι αυτά που δημοσιεύει online μπορεί να τον κυνηγάνε σε όλη του τη ζωή. Συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα από την American Academy of Matrimonial Lawyers (Αμερικανική δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται σε υποθέσεις διαζυγίων). Διαπίστωσαν ότι το 81% των μελών τους είχε χρησιμοποιήσει στοιχεία από το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Η χρήση αποδείξεων από το Facebook σε ακροάσεις διαζυγίων λειτουργεί μια χαρά στις αίθουσες δικαστηρίων ειδικά αν η υπόθεση που εκδικάζεται αφορά κάποια απιστία. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Pew Internet and American Life Project, περίπου ένας στους πέντε ενήλικες χρήστες του Facebook χρησιμοποιούν το site για φλερτ. Οι δικηγόροι όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς οι πληροφορίες που συλλέγουν από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες μπορούν να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για θέματα όπως το θυμό, τα ναρκωτικά, και πολλά άλλα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στις δικαστικές τους υποθέσεις.

Η Total Divorce δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον infographic αυτή την εβδομάδα για τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στην απιστία. Θα βρείτε επίσης μερικά κοινούς τρόπους προστασίας του εαυτού σας σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι ανάλογο.
Δείτε το infographic


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το Facebook «υπεύθυνο για το ένα τρίτο των διαζυγίων» στο Ιράν

Το Facebook ευθύνεται για το ένα τρίτο των διαζυγίων στο Ιράν, υποστηρίζει η υπηρεσία δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στης χώρας. Ο Αλί Μπαλί, εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας του Διαδικτύου, δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα YJC ότι αυτός ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης είναι «το πιο επικίνδυνο και απεχθές κατασκοπευτικό εργαλείο» που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στις ισλαμικές χώρες.

Το Facebook και πάνω από 5 εκατομμύρια ιστοσελίδες θεωρούνται ανήθικου περιεχομένου και μπλοκάρονται από τις ιρανικές αρχές, ωστόσο οι Ιρανοί χρησιμοποιούν διαμεσολαβητές ελεύθερης πρόσβασης και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για ν΄αποφύγουν τη διαδικτυακή λογοκρισία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στη χώρα.

Το Ιράν έχει πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 60% και πλέον είναι κάτω των 30 ετών. Πηγή: tvxs.gr
Συνέχεια»

Οι αναζητήσεις στη Google αυξομειώνουν το χρηματιστήριο

Όσο μειώνονταν οι αναζητήσεις για λέξεις όπως «χρέος», «χαρτοφυλάκιο», «μετοχές» και «κρίση», τόσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (Dow Jones Industrial) έτεινε να ανεβαίνει και το αντίστροφο...

Η περιοδική αυξομείωση των αναζητήσεων συγκεκριμένων λέξεων οικονομικού περιεχομένου από τους χρήστες στη Google μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο και κερδοφόρο δείκτη για την έγκαιρη πρόβλεψη του πώς θα κινηθούν οι αγορές στο μέλλον και αν τα χρηματιστήρια θα κάνουν «βουτιά», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζι Μόατ του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Τομπάϊας Πράις του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από την υπηρεσία καταγραφής τάσεων Google Trends και τα συσχέτισαν με τη διαχρονική μεταβολή του χρηματιστηρίου.

Όπως διαπίστωσαν, όσο μειώνονταν οι αναζητήσεις για λέξεις όπως «χρέος», «χαρτοφυλάκιο», «μετοχές» και «κρίση», τόσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (Dow Jones Industrial) έτεινε να ανεβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή όσες περισσότερες αναζητήσεις έκαναν οι χρήστες με βάση τις παραπάνω λέξεις - κλειδιά, τόσο η αγορά έπεφτε.

Οι αναζητήσεις για χρηματιστηριακές και γενικότερα για οικονομικές λέξεις στη Google έπεφταν πριν αρχίσει να ανεβαίνει το χρηματιστήριο, ενώ όταν οι ίδιες αναζητήσεις αύξαναν, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεφτε συνεχόμενα τις επόμενες εβδομάδες.

Η λέξη στις αναζητήσεις που αποδείχτηκε ότι έχει την μεγαλύτερη προβλεπτική αξία από όλες τις άλλες, είναι το «χρέος» (debt). Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Νικητής η Microsoft στην πρώτη δικαστική μάχη με την Google

Αίσιο τέλος είχε για τη Microsoft η πρώτη νομική διαμάχη της με τη Motorola Mobility, θυγατρική της Google, σχετικά με την παραβίαση πατεντών. Η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ, όπου το δικαστήριο έπρεπε να κρίνει κατά πόσο η Microsoft παραβιάζει στην παχνιδοκονσόλα Xbox μια σειρά από τεχνολογίες της Motorola για την αναπαραγωγή βίντεο και ασύρματες μεταδόσεις.

Η Motorola διεκδικούσε γι’ αυτό τον λόγο ετήσια αποζημίωση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη Microsoft να αντιτείνει ένα ποσό μόλις 1 εκατομμυρίου. Έτσι, το γεγονός ότι το δικαστήριο επιδίκασε τελικά μόλις 1,8 εκατομμύρια δολάρια, κρίνοντας πως στο Xbox παραβιάζεται ένας μικρός αριθμός των πατεντών της θυγατρική της Google, ερμηνεύεται ως νίκη της Microsoft.

Το επόμενο δικαστήριο θα διεξαχθεί το καλοκαίρι, πάλι στο Σιάτλ. Αυτή τη φορά θα κρίνει κατά πόσο η Motorola κάνει κατάχρηση «ουσιωδών πατεντών» της, έχοντας υπερβολικές απαιτήσεις για να τις εκχωρήσει στη Microsoft. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Αυτός είναι ο πολυτελέστερος υπολογιστής στον κόσμο

Η κρίση αποτελεί μεν αδιάσειστο γεγονός, αλλά δεν περιορίζει τη φαντασία. Έτσι μία βρετανική εταιρεία δημιούργησε ένα φορητό υπολογιστή αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων!

Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν θα συγκινήσει τους ειδικούς της τεχνολογίας, αφού διαθέτει οθόνη 17 ιντσών και 128 GB μνήμη. Τη διαφορά την κάνει στη διακόσμηση. Ο αγοραστής μπορεί να τον παραγγείλει όπως θέλει, με πολύτιμους λίθους στο εξωτερικό του ή ακόμη και με επίστρωση διαμαντιών στο πληκτρολόγιο.

Η πρόκληση τώρα για την εταιρεία είναι να βρει αγοραστές. Τουλάχιστον, αν εμφανιστεί κάποιος διατεθειμένος να δώσει ένα εκατομμύρια δολάρια για ένα φορητό υπολογιστή, θα ξέρει πως θα είναι από τα λίγα που θα έχουν πουληθεί. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Στις 21 Μαΐου τα «αποκαλυπτήρια» του νέου Xbox

Άγνωστο παραμένει αν η νέα κονσόλα της Microsoft θα απαιτεί διαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο ή όχι για την αποφυγή αγοράς μεταχειρισμένων παιχνιδιών, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει τη μήνιν των χρηστών. Στις 21 Μαΐου θα γίνουν τελικά τα «αποκαλυπτήρια» της πολυαναμενόμενης νέας γενιάς Xbox από τη Microsoft.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft, Μέιτζορ Νέλσον, τόνισε ότι η κονσόλα «θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας γενιάς παιχνιδιών, συνδυάζοντας την τηλεόραση με την ψυχαγωγία». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση της κονσόλας, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ιστοσελίδα xbox.com.

Όπως αποκάλυψε ο Νέλσον, στη Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρονικών Ειδών του Λος Άντζελες, τον Ιούνιο, η Microsoft θα παρουσιάσει μια «πλήρη σειρά από παιχνίδια» για το Xbox. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ακόμη το νέο Xbox παραμένει μυστήριο καθώς δεν έχουν διαρρεύσει παρά ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη νέα έκδοση και την εμφάνιση της κονσόλας. Ωστόσο, έντονη είναι η φημολογία ότι το νέο Xbox θα ενσωματώνει νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή, Blu-ray drive, νέο επεξεργαστή για τα γραφικά από την AMD/ATI, ενώ στη βασική του έκδοση θα διαθέτει 8 Gb μνήμης. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν η νέα κονσόλα της Microsoft θα απαιτεί διαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο ή όχι για την αποφυγή της πειρατείας, αλλά και της αγοράς μεταχειρισμένων παιχνιδιών μεταξύ των χρηστών, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει οργή στα fora.

Η νέα έκδοση του Xbox έρχεται ως «απάντηση» στην αναγγελία της Sony για την κυκλοφορία της νέας της παιχνιδομηχανής PlayStation 4, που έγινε το Φεβρουάριο καθώς επίσης και στην κυκλοφορία του Nintendo Wii U, το περασμένο φθινόπωρο. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Κινητό με εύκαμπτη οθόνη τους επόμενους μήνες από την LG

Μέσα στη φετινή χρονιά θα κυκλοφορήσει η LG το πρώτο της smartphone με εύκαμπτη οθόνη, τεχνολογίας OLED. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Yoon Bu-hyun, αντιπρόεδρος του τμήματος κινητών της κορεατικής εταιρείας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ούτε τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής ούτε και σε ποιες χώρες θα διατεθεί.

Είναι γνωστό πως η LG ασχολείται εδώ και χρόνια με την ανάπτυξη εύκαμπτων οθονών, με σκοπό να τις αξιοποιήσει στα νέα της μοντέλα. Πριν από έναν χρόνο, η εταιρεία είχε παρουσιάσει μία ανάλογη οθόνη για e-reader, η οποία μπορούσε να λυγίζει έως και 40 μοίρες χωρίς να καταστρέφεται.

Η συγκεκριμένη ιδέα απασχολεί ερευνητικά και άλλες εταιρείες κατασκευής κινητών, καθώς οι εύκαμπτες οθόνες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν συσκευές με εντελώς καινούρια σχεδίαση. Έτσι, πρωτότυπα smartphone με ευλύγιστες οθόνες έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και η Samsung με τη Nokia. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Το Tetris βοηθά στη θεραπεία της αμβλυωπίας!

H αμβλυωπία (ευρύτερα γνωστή ως “τεμπέλικο μάτι”) είναι η ασθένεια κατά την οποία το ένα μάτι αδυνατεί να ακολουθήσει τις κινήσεις του άλλου και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε απώλεια όρασης.

Ερευνητές του McGill Univeristy στον Καναδά ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της αμβλυωπίας η οποία περιλαμβάνει το γνωστό σε όλους παιχνίδι Tetris. Θυμίζουμε ότι η
συμβολή των video games στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας έχει επιβεβαιωθεί και παλαιότερα από έρευνα του Berkeley University of California.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 18 ενήλικες εθελοντές με αμβλυωπία οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να παίξει Tetris φορώντας ένα ζευγάρι ειδικών γυαλιών που επέτρεπαν στο ένα μάτι να βλέπει τα τουβλάκια που κινούνταν προς τα κάτω και στο άλλο μόνο τα στατικά στο κάτω μέρος της οθόνης. Η δεύτερη ομάδα δοκίμασε την παραδοσιακή μέθοδο κάλυψης του υγιούς ματιού παίζοντας και πάλι Tetris.

Η ίδια διαδικασία συνεχίστηκε για δύο εβδομάδες από μία ώρα την ημέρα καθημερινά. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ομάδα που έπαιζε και με τα δύο μάτια ανοιχτά παρουσίαζε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονταν καλύτερος συντονισμός των ματιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που μένει τώρα είναι η νέα μέθοδος να δοκιμαστεί και σε παιδιά. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ο κουτσουρεμένος ύπνος «ρίχνει» την ανδρική γονιμότητα

Χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων κατά 29% εμφανίζουν οι νέοι άνδρες που δεν κοιμούνται επαρκώς, υποστηρίζει νέα μελέτη από τη Δανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν χειρότερης ποιότητας σπέρμα καθώς και μικρότερους όρχεις συγκριτικά με όσους κοιμούνταν ένα πλήρες οκτάωρο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ελλιπής ύπνος επηρεάζει τη διαδικασία της παραγωγής του σπέρματος.

«Οι άνδρες που δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, εμφάνιζαν κατά 29% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων» εξηγεί η δρ Τίνα Κολντ Τζένσεν.


Η μελέτη

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «
American Journal of Epidemiology», στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 953 νεαροί Δανοί, με μέση ηλικία τα 18 έτη, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας τα μοτίβα του ύπνου τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών με τις αναλύσεις του δείγματος σπέρματος τις οποίες έλαβαν από εκείνους. Είδαν λοιπόν, ότι όσοι δήλωναν ότι δεν είχαν κοιμηθεί ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εμφάνιζαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων με χαμηλότερη κινητικότητα. Είχαν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζουν σπερματοζωάρια με μορφολογικές ανωμαλίες συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου πρέπει να φτάνει τις επτά με οκτώ ώρες. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Νέο τεστ αίματος «εντοπίζει» μόλυνση από μύκητες

Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου «Κάντιντα» (Candida) μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν έλληνες και αμερικανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρυσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτης του στο πανεπιστήμιο Μπράουν), καθώς και αμερικανοί συνάδελφοί τους με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κύτταρα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι’ αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Ο Ελευθέριος Μυλωνάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Αφού εργάστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνέχισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έως το 2012.

Η έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ 
Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Ανίχνευση ναρκωτικών σύντομα και στην αναπνοή

Πείραμα σε κλινική για χρήστες ναρκωτικών στη Σουηδία δείχνει να επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα ναρκωτικά μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνοή. Αν οι ερευνητές καταφέρουν να σμικρύνουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, η αστυνομία δεν θα ελέγχει τους οδηγούς μόνο για αλκοόλ.

Οι ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας χρησιμοποίησαν μια συσκευή συλλογής δειγμάτων ανάσας η οποία ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από 40 ασθενείς που είχαν πάρει ναρκωτικά το προηγούμενο 24ωρο και είχαν εισαχθεί σε κλινική που ειδικεύεται στον εθισμό και την απεξάρτηση.

Τα δείγματα εξετάστηκαν στη συνέχεια με τις τεχνικές της υγρής χρωματογραφίας και της φασματοσκοπίας μάζας, οι οποίες απαιτούν ογκώδη και ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό.

Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να ανιχνεύσουν 12 διαφορετικά ναρκωτικά και μεταβολίτες ναρκωτικών, οι οποίοι ήταν παρόντες και σε δείγματα αίματος και ούρων που είχαν ληφθεί από τους ίδιους ασθενείς.

Η λίστα περιλαμβάνει τις ουσίες: τετραϋδροκαναβινόλη (το δραστικό συστατικό της κάνναβης)· κοκαΐνη και βενζοϋλεκγονίνη (μεταβολίτης της κοκαΐνης)· μεθαδόνη, μορφίνη και 6-ακετυλμορφίνη (μεταβολίτης της ηρωίνης)· βουπρενορφίνη (συνθετικό οπιοειδές)· διαζεπάμη (Valium)· οξαζεπάμη, ένα άλλο αγχολυτικό φάρμακο· και αλπραζολάμη (το δραστικό συστατικό του αγχολυτικού Xanax).

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στην επιθεώρηση Journal of Breath Research, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μέθοδός τους αποδείχθηκε αποτελεσματική παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τη λήψη ναρκωτικών μέχρι τη συλλογή των δειγμάτων..

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ανιχνευσιμότητα παρέμενε υψηλή για τα περισσότερα ναρκωτικά» σχολίασε ο καθηγητής Όλοφ Μπεκ, επικεφαλής της μελέτης.

Επισήμανε πάντως ότι, σε αυτή τη φάση, η μέθοδος μπορεί μόνο να ανιχνεύσει τα ναρκωτικά και όχι να δώσει σαφή εκτίμηση για τα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα.

Αυτό θα μπορούσε πάντως να γίνει αν τα αποτελέσματα του τεστ αναπνοής αντιστοιχηθούν σε επόμενη φάση με τις συγκεντρώσεις που προκύπτουν από εξετάσεις αίματος και ούρων. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Η θετική επίδραση των χώρων πρασίνου στον ψυχισμό συγκρίνεται με το γάμο και την εργασία

Οι χώροι πρασίνου έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην ψυχική ισορροπία όσων έχουν την τύχη να κατοικούν κοντά, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από 5000 νοικοκυριά στη Βρετανία (περίπου 12000 άτομα) μεταξύ 1991-2008 για να ανακαλύψουν ότι οι κάτοικοι αστικών περιοχών είναι πιο χαρούμενοι όταν ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου σε σύγκριση με εκείνους που κατοικούν μες το “τσιμέντο”.

Το ψυχικό άγχος είναι χαμηλότερο, ενώ η ικανοποίηση και η ευζωία βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα και μάλιστα συγκρίνονται με τις θετικές επιδράσεις από τη δημιουργία οικογένειας και τη σταθερή εργασία, σύμφωνα με την έρευνα.

Αναλυτικότερα, η ζωή δίπλα σε χώρους πρασίνου αποφέρει θετικές συνέπειες για τον ψυχισμό που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο της οικογενειακής ζωής και με το ένα δέκατο της απασχόλησης (σε σύγκριση με την κατάσταση ανεργίας).

Το θετικότερο με τους χώρους πρασίνου είναι ότι από τη δημιουργία τους ωφελούνται χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα και όχι μεμονωμένα άτομα, όπως συμβαίνει με το γάμο και την εργασία.

Δείτε τον Δρ Μάθιου Γουάιτ, έναν εκ των συγγραφέων της έρευνας να εξηγεί τα πορίσματα:



Υπενθυμίζεται ότι διαφορετική έρευνα συνδέει τους χώρους πρασίνου με τη μειωμένη εγκληματικότητα. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Φωτιά από τον πάγο παράγει αέριο στην Ιαπωνία

Στον βυθό της θάλασσας έχει εναποθέσει η ενεργειακά «φτωχή» Ιαπωνία τις ελπίδες της για την εξασφάλιση φυσικού αερίου σε ποσότητες που, όπως ευελπιστούν οι Aρχές, θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημά της. Από τον περασμένο μήνα έχει ξεκινήσει δοκιμές για την απομόνωσή του από υδρίτες μεθανίου.

Το αρχικό πείραμα, το οποίο μάλιστα είναι και το πρώτο που επιτυγχάνει παραγωγή αερίου από υδρίτες σε υποθαλάσσιο υπέδαφος, πήγε ανέλπιστα καλά. Εξήχθησαν δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα αερίου - πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο -, ύστερα από λίγο όμως η αντλία «μπούκωσε» και η δοκιμή σταμάτησε. Παρ' όλα αυτά οι επιστήμονες είναι ικανοποιημένοι, όχι μόνο από την επιτυχία της παραγωγής αλλά και από την άντληση πολύτιμων πληροφοριών που θα είναι χρήσιμες για το μέλλον. Το ιαπωνικό πείραμα παρακολουθείται άλλωστε με ενδιαφέρον και από άλλες χώρες καθώς αποθέματα υδριτών μεθανίου υπάρχουν σε πολλές θάλασσες, μεταξύ αυτών και σε ελληνικές.

Παγωμένα κατάλοιπα
Οι υδρίτες μεθανίου είναι ιζηματογενή αποθέματα σε μορφή πάγου που έχουν σχηματιστεί από μόρια μεθανίου παγιδευμένα μέσα σε πλέγματα μορίων νερού. Εχουν στερεά μορφή και υπόλευκο χρώμα και, όταν καίγονται, παράγουν μια έντονη κόκκινη φλόγα αφήνοντας πίσω τους μόνο νερό. Αποτελούν επίσης ένα είδος «ενεργειακού Ελ Ντοράντο», αφού θεωρείται ότι περιέχουν περισσότερη ενέργεια από όση όλα τα άλλα ορυκτά καύσιμα μαζί. Αυτός ο πολλά υποσχόμενος ενεργειακός πόρος υπάρχει σε αφθονία στο παγωμένο υπέδαφος των αρκτικών περιοχών αλλά και στον πυθμένα πολλών θαλάσσιων περιοχών (ένα μεγάλο κοίτασμα έχει εντοπιστεί και στο Αιγαίο, στα νότια του Καστελόριζου). Παρ' όλα αυτά η εκμετάλλευσή του παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Μία από τις κυριότερες είναι ότι, αντίθετα με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη μέσα στο υπέδαφος, οι υδρίτες μεθανίου είναι σχετικά «επιφανειακοί». Βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού, σε σημεία όπου τα ιζηματογενή πετρώματα δεν είναι συμπαγή. Αυτό δυσχεραίνει σημαντικά την εξόρυξή τους γιατί τα τοιχώματα των γεωτρήσεων δεν μπορούν να είναι σταθερά ενώ παράλληλα παρασύρεται άμμος που μπορεί να φράξει τις αντλίες.

Η ιαπωνική δοκιμή έγινε τον περασμένο Μάρτιο (
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=502663) στα ανοιχτά του νησιού Σικόκου από την κρατική Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC). Το ερευνητικό σκάφος Chikyu έκανε τη γεώτρηση σε θαλάσσιο βάθος 1 χλμ. φθάνοντας σε βάθος 270 μ. βάθος κάτω από την επιφάνεια του βυθού, σε ένα κοίτασμα υδριτών μεθανίου πάχους 60 μ. Το αέριο αντλήθηκε άμεσα με μια τεχνική αποσυμπίεσης (η αντλία μείωσε την πίεση στο κοίτασμα απελευθερώνοντάς το από τον πάγο) και διοχετεύθηκε σε μια πλατφόρμα επάνω στο πλοίο παράγοντας εντυπωσιακή φλόγα..

«Ως Ιάπωνες θα νομίζετε μάλλον ότι θα φωνάξαμε "benzai" βλέποντας τη φλόγα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό τμήμα της επιθεώρησης «Nature» ο Κότζι Γιαμαμότο, επικεφαλής του προγράμματος. Κάτι τέτοιο όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, δεν συνέβη γιατί οι επιστήμονες ήταν εξαιρετικά απορροφημένοι από την παρακολούθηση των δεδομένων που φαίνονταν στις οθόνες τους δείχνοντας την πίεση στο βάθος της γεώτρησης, τον ρυθμό της ροής και τη σύσταση του αερίου που παραγόταν.

Εντυπωσιακή ροή αερίου
Το επίτευγμα ήταν σπουδαίο, το δύσκολο όμως σε αυτό το εγχείρημα ήταν η διατήρηση της ροής του αερίου - κάτι το οποίο ως τότε δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι ιάπωνες μηχανικοί ξεπέρασαν ωστόσο κάθε προσδοκία. Η ροή διατηρήθηκε για έξι μέρες και μάλιστα αυξανόταν καθώς η πίεση στο κοίτασμα σταδιακά μειωνόταν όλο και περισσότερο, παράγοντας κατά μέσο όρον 20.000 κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα - ποσότητα δεκαπλάσια από εκείνη που είχε παραγάγει το θεωρούμενο πιο επιτυχημένο ως τότε ανάλογο «πείραμα» που είχε γίνει το 2008 στον Καναδά, όχι όμως στον θαλάσσιο πυθμένα αλλά στο αρκτικό υπέδαφος.

Την έκτη μέρα η απόφραξη της αντλίας έβαλε τέλος στη δοκιμή, οι ιάπωνες επιστήμονες είναι όμως περισσότερο από ικανοποιημένοι από την έκβασή της. Το ίδιο και άλλοι ειδικοί ανά τον κόσμο που μελετούν την παραγωγή αερίου από υδρίτες. «Πρόκειται για αξιοσημείωτη πρόοδο» σχολίασε στο «Nature» ο Σκοτ Ντάλιμορ, γεωεπιστήμονας της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά ο οποίος είχε συμμετάσχει στην καναδική γεώτρηση. «Η μηχανική πρόκληση - η επίτευξη της δοκιμής σε θαλάσσιο περιβάλλον - είναι σημαντική. Ο ρυθμός της ροής είναι επίσης εντυπωσιακός».

Ο κ. Γιαμαμότο και οι συνεργάτες του εστιάζουν τώρα τις προσπάθειές τους στη βελτίωση της τεχνικής τους. Στους επόμενους μήνες θα εξετάσουν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν (θερμοκρασία, σεισμικά δεδομένα κτλ.) ώστε να υπολογίσουν πόσο μεθάνιο μπορεί να εξαχθεί από κάθε γεώτρηση και να προετοιμάσουν την επόμενη δοκιμή. Υπολογίζουν ότι αυτή θα γίνει σε έναν χρόνο, με πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, και ότι θα διαρκέσει 12 μήνες. Ο κ. Γιαμαμότο είναι αισιόδοξος ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από υδρίτες μεθανίου όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και ότι θα αποβεί εξαιρετικά αποδοτική.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 25 Απριλίου 2013 
 Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Αργεντινή: Πτώση μετεωρίτη στη διάρκεια συναυλίας

Χιλιάδες κάτοικοι του Σαντιάγο ντελ Εστέρο της Αργεντινής είδαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου, έναν μετεωρίτη να περνά πάνω από την πόλη φωτίζοντας τον ουρανό. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 3:20 τα ξημερώματα(τοπική ώρα Αργεντινής) ενώ χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν το φαινόμενο καθώς βρίσκονταν σε υπαίθρια συναυλία της μπάντας, Los Tekis.

Το φαινόμενο καταγράφηκε σε βίντεο από παρευρισκομένους σε συναυλία, αλλά και από τις κάμερες ασφαλείας της τροχαίας.

Ο Ζόρζ Κόγκχλαν, διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Σάντα Φε, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η λάμψη προερχόταν από βράχο 40-45 εκατοστών και περίπου 1,5 μέτρου. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με περισσότερα από 130.000 χιλιόμετρα ανά ώρα και εξερράγη σε κομμάτια μόλις 65 χιλιόμετρα πάνω από τη γη.

Το News reports αναφέρει ότι το πέρασμα του μετεωρίτη ήταν ορατό και από άλλες πόλεις.

Στην προσωπική ιστοσελίδα της μπάντας Los Tekis ο Ματίαζ Ντιάζ, που ισχυρίζεται ότι βιντεοσκόπησε το γεγονός, γράφει:

«Ο λαός απαίτησε μια τελευταία εμφάνιση των Tekis πριν λήξει η συναυλία γι’ αυτό επέστρεψαν στη σκηνή για να πουν το τελευταίο τους τραγούδι. Τότε ο ήχος κόπηκε και η δεξιά πλευρά της σκηνής διακοσμήθηκε από ένα μεγάλο πράσινο φως που έπεσε από τον ουρανό. Οι άνθρωποι που ήταν κοντά στην σκηνή δεν ήξερα τι ήταν, σκέφτηκα ότι κάποιος είχε πετάξει ένα μεγάλο πυροτέχνημα αλλά μετά από λίγο άρχισαν όλοι να μιλούν για μετεωρίτη».

Στην εφημερίδα The Guardian, οι ντόπιοι ανέφεραν πως ένιωσαν μια δόνηση, όταν ο μετεωρίτης συνετρίβη στο έδαφος της Αργεντινής.


Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

Πανσέληνος και μερική έκλειψη στις 25 Απριλίου

Την Πέμπτη 25 Απριλίου, εκτός από την πανσέληνο, που θα λάβει χώρα περίπου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα υπάρξει παράλληλα και μια μερική σεληνιακή έκλειψη, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, ενώ Γη θα παρεμβάλλεται ανάμεσά τους.

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.

Θα πρόκειται για μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόνο το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόλις 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα). Πάντως, παρά τη μικρή κάλυψη, η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.

Στην Ελλάδα η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 της 26ης Απριλίου.

Τέλος, στις 28 Απριλίου, ο μεγάλος πλανήτης Κρόνος, με τους θεαματικούς δακτυλίους του, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, προσφέροντας έτσι στους απανταχού φίλους της αστρονομίας, ιδίως τους ερασιτέχνες, την καλύτερη ευκαιρία για τις σχετικές παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Η γαλάζια λίμνη... πλάσματος

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί ιδιαίτερα αφού ο Ηλιος που έπρεπε από τα τέλη του 2012 να βρίσκεται σε φάση έντονης δραστηριότητας παρουσίαζε ανησυχητική ύφεση. Τελικά μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το μητρικό μας άστρο άρχισε σιγά σιγά να ξυπνά και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζει δραστηριότητα.

Στις 8 Απριλίου σημειώθηκαν στον Ηλιο δύο ισχυρές εκλάμψεις που ήταν από τις πρώτες του νέου κύκλου δραστηριότητας που φαίνεται ότι ξεκινάει στο άστρο. Το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO που παρακολουθεί και μελετά τον Ηλιο κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα των δύο εκλάμψεων στο υπεριώδες φως. Στην εικόνα ένας... γαλάζιος Ηλιος εκτοξεύει στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες καυτού πλάσματος η θερμοκρασία του οποίου αγγίζει τους ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου! Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Το «σύνδρομο της Αφροδίτης» απειλεί τον άνθρωπο

Διακεκριμένος επιστήμονας υποστηρίζει ότι οι κλιματικές αλλαγές όχι μόνο είναι υπαρκτές αλλά εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σύντομα, η Γη κινδυνεύει να υποστεί ό,τι και η Αφροδίτη και να μετατραπεί σε έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα δεν θα μπορεί να επιβιώσει.


Ούτε πάγοι, ούτε άνθρωποι

Ο κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν εδώ και πολλά χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη. Πρόσφατα αποφάσισε μάλιστα να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA για να αφοσιωθεί στην προσπάθεια που κάνει για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. «Αν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα στη Γη δεν θα εκλείψουν μόνο οι πάγοι αλλά και οι άνθρωποι» αναφέρει ο Χάνσεν, τις απόψεις του οποίου πάντως αρκετοί - εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας - θεωρούν από υπερβολικές ως και και αμφιλεγόμενες.

Το σύνδρομο της Αφροδίτης

Ο Χάνσεν έγραψε πρόσφατα ένα κείμενο που τιτλοφορείται «Το σύνδρομο της Αφροδίτης» στο οποίο παραλληλίζει την κατάσταση που εξελίσσεται στη Γη με εκείνη της Αφροδίτης. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, η Αφροδίτη είχε κάποτε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Γης αλλά για άγνωστο λόγο άρχισε η θερμοκρασία να αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έναν κόσμο αφιλόξενο για τη ζωή.

«Αν συνεχίσουμε να κάνουμε καύση των ορυκτών καυσίμων είναι βέβαιο ότι τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν κατά δεκάδες μέτρα. Το μόνο ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα η στάθμη του νερού θα έχει αυξηθεί τόσο ώστε να πλημμυρίσουν οι παραθαλάσσιες περιοχές. Ταυτόχρονα η καύση των ορυκτών καυσίμων θα προκαλέσει τελικά ένα υπερθερμικό επεισόδιο, το οποίο θα μετατρέψει τη Γη σε Αφροδίτη» υποστηρίζει ο Χάνσεν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό επιστήμονα, η ανθρώπινη δραστηριότητα και ειδικά η χρήση ορυκτών καυσίμων θα δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία σε πρώτη φάση θα προκαλέσει την εξάτμιση των υδάτων στη Γη με το υδρογόνο να «δραπετεύει» στο Διάστημα. Παράλληλα η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα θα αυξηθεί προοδευτικά σε σημείο τέτοιο ώστε η τροπόσφαιρα να διασταλεί και να καταλάβει την περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η στρατόσφαιρα. Ολα αυτά θα μετατρέψουν τη Γη σε μια «δεύτερη» Αφροδίτη. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Έτσι ακούστηκε το Μπιγκ Μπανγκ

Μετά τα νέα δεδομένα για την ηλικία του σύμπαντος που έφερε στην επιφάνεια το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον John Cramer δημιούργησε μια βελτιωμένη έκδοση του ήχου του Μπιγκ Μπανγκ.

Ο καθηγητής είχε συνθέσει για πρώτη φορά τον ήχο του Μπιγκ Μπανγκ, της «Μεγάλης Έκρηξης» που οδήγησε στη δημιουργία του σύμπαντος, πριν δέκα χρόνια χρησιμοποιώντας στοιχεία του Διερευνητή Ανισοτροπίας Wilkinson (WMAP) της NASA.

Ωστόσο, αξιοποιώντας τα νέα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck, που εκτοξεύτηκε το 2009, ο καθηγητής κατάφερε να δημιουργήσει έναν βελτιωμένο ήχο υψηλής συχνότητας, που εκτιμάται ότι αποδίδει πιστά τον ήχο της Μεγάλης Έκρηξης.

Ειδικότερα ο Δρ. Cramer χρησιμοποίησε την ανάλυση του Planck για την «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου» (ακτινοβολία 400.000 μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος) και μετέτρεψε τις διαφορές θερμοκρασίας της μικροκυμματικής ακτινοβολίας σε συχνότητες.

Όπως επισημαίνει, οι πραγματικές ηχητικές συχνότητες του Μπιγκ Μπανγκ ήταν πολύ χαμηλές για να τις ακούσει ο άνθρωπος, οπότε τις ενίσχυσε σημαντικά για να δημιουργήσει την προσομοίωσή του, η οποία αντιπροσωπεύει τα πρώτα 760.000 εκατομμύρια χρόνια ζωής του Σύμπαντος.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε μια εικόνα με το Σύμπαν σε βρεφική ηλικία, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Planck.


Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ο 20ος αιώνας ο θερμότερος της χιλιετίας

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια του 20ου αιώνα είναι υψηλότερη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 1.400 ετών. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα διεθνούς δικτύου κλιματολόγων, το οποίο ονομάζεται PAGES 2k network. Η μελέτη βασίστηκε σε κλιματολογικά στοιχεία από οκτώ περιοχές σε διαφορετικές ηπείρους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων πάγοι, κορμοί δέντρων, κοράλλια και γύρη, έδειξαν ότι όλες οι περιοχές, εκτός από την Ανταρκτική βίωσαν μια μακροχρόνια ψυχρή περίοδο, η οποία ανετράπη απότομα τον 20ο αιώνα.

«Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της ξαφνικής αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας τον 20ο αιώνα είναι ότι επήλθε μετά από μια ψυχρή περίοδο που διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία», δήλωσε ο Δρ. Steven Phipps, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η έρευνα δείχνει πως μέσα σε έναν αιώνα η Γη ανέτρεψε 1.400 χρόνια ψύξης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η περίοδος 1971 – 2000 είναι η θερμότερη των τελευταίων 1.400 ετών.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα δεν σημειώθηκαν ταυτόχρονα, αλλά παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιόδους λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και αλλαγών στην ηλιακή δραστηριότητα και την τροχιά της Γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραματική υπερθέρμανση των τελευταίων 30 ετών του 20 αιώνα, η οποία πλήττει ταυτόχρονα και συγχρονισμένα όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή σήμερα αποδίδεται στα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ενώ προηγούμενες περίοδοι με σοβαρές κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η θερμή περίοδος του Μεσαίωνα ή η εποχή των παγετώνων, σημειώθηκαν μόνο σε τοπικό επίπεδο. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Αυστηρότερα τα μέτρα της Mozilla για την ασφάλεια πιστοποίησης των ιστοσελίδων

Έχει συμβεί σε όλους, επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και αντί το πρόγραμμα περιήγησης να σας συνδέσει απευθείας με αυτή, σας εμφανίζει μια ειδοποίηση που ρωτάει αν θέλετε να επισκεφθείτε αυτή την μη αξιόπιστη ιστοσελίδα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το πρόγραμμα περιήγησης δεν έχει πιστοποίηση για το συγκεκριμένο site.

Αυτή η ενέργεια μπορεί να σημαίνει έναν “αργό θάνατο” για μια ιστοσελίδα, αφού τα μηνύματα αυτά τείνουν να φοβίζουν τους χρήστες.

Η Mozilla, μητρική εταιρεία του Firefox, προτίθεται να δώσει στον διεθνή γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, TeliaSonera, αυτό το είδος της “τιμωρίας”. Προφανώς, η Mozilla θα αρνηθεί να προσθέσει την ιστοσελίδα της TeliaSonera και των ιστοσελίδων που της ανήκουν, στη λίστα που αφορά τις έμπιστες αρχές έκδοσης αξιόπιστων πιστοποιητικών του Firefox. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Το Facebook ξεκινά τη χρήση του προτύπου WebP για τις εικόνες

Το Facebook ξεκίνησε πρόσφατα να χρησιμοποιεί τον τύπο αρχείου WebP της Google για τις εικόνες που ανεβαίνουν στο δίκτυο του προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά κόστη του του αλλά και να κάνει πιο γρήγορη την ιστοσελίδα.

Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από μερικούς χρήστες αν και το Facebook εφαρμόζει το νέο τύπο αρχείου εικόνας σε περιορισμένο αριθμό χρηστών, μετατρέποντας τις εικόνες που ανεβάζουν από JPEG σε WebP format. Μέχρι σήμερα οι μόνο browser που μπορούν να εμφανίσουν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ο Chrome και ο Opera ενώ όσοι χρησιμοποιούν άλλους browser, βλέπουν κανονικά τις φωτογραφίες των φίλων τους στο κλασσικό JPEG format.

To WebP προωθείται από την Google ως ο αντικαταστάτης του JPEG για το Internet αφού φέρνει συνήθως καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας και σημαντικά μικρότερο μέγεθος, έως 40%. Το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη υποστήριξης εφαρμογών οι οποίες θα μπορούν όχι μόνο να «φορτώσουν» τις συγκεκριμένες εικόνες αλλά και να τις επεξεργαστούν, κάτι που δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή στα Windows, στο OS X, στο Photoshop κ.α

Μερικά παραδείγματα φωτογραφιών σε webp format σε σύγκριση με jpeg φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε στο παράδειγμα ενός γυάλινου παραθύρου (
221KB JPEG, 136KB WebP) αλλά και με λουλούδια (159KB JPEG, 103KB WebP). Πηγή: insomnia.gr
Συνέχεια»

Οι νέοι εγκαταλείπουν το Facebook σιγά σιγά… (Infographic)

Τάσεις φυγής από τους νέους σε ηλικία χρήστες του Facebook, καθώς επιζητούν πλέον πιο εξειδικευμένα Κοινωνικά Δίκτυα και δεν τους αρκεί το ένα-σε-όλα Facebook.

Το Facebook ολοένα και μεγαλώνει σε ηλικία, αν κρίνουμε πως αρκετοί νέοι το εγκαταλείπουν. Ο μέσος όρος ηλικίας ενός χρήστη το 2010 ήταν 38 χρονών, ενώ το 2012 αυξήθηκε κατά 3 χρόνια και έφτασε τα 41 χρόνια. Επίσης, οι χρήστες άνω των 35 χρονών αυξήθηκαν από 61% το 2010 σε 65% το 2012.

Τι είναι όμως αυτό που οι νέοι δε θέλουν στο Facebook; Ένα μεγάλο ποσοστό δε θέλει τους γονείς του να παρακολουθούν την online δραστηριότητα του. Ένας στους δύο γονείς βρίσκεται στο Facebook για να παρακολουθεί κατά κύριο λόγο το Facebook λογαριασμό του παιδιού του. Και δε μένει εκεί, αφού σχολιάζει κιόλας τα posts του παιδιού του, κάνοντας το νέο να ντρέπεται γι’αυτό.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο Facebook είναι οι πολλές διαφημίσεις, η ενόχληση από spam προσκλήσεις που δέχονται από φίλους και εφαρμογές ή παιχνίδια, η βαρεμάρα σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να το εγκαταλείπουν και να ψάχνουν για κάτι διαφορετικό, κάτι πιο νέο.

Το Tumblrφαίνεται πως αποτελεί ιδανική λύση για τη νεολαία, μετά έρχεται το Facebook και τρίτο το Twitter. Η εξειδίκευση μετράει πολύ, μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.


Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Καμπάνα στην Google για το Street View στο Αμβούργο

Πρόστιμο ύψους 145.000 ευρώ επέβαλαν τη Δευτέρα οι γερμανικές αρχές στην εταιρεία-κολοσσό του διαδικτύου Google διότι συγκέντρωσε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων από ασύρματα δίκτυα μέσω των καμερών που ήταν εγκατεστημένες σε οχήματα που χρησιμοποίησε για να συλλέξει εικόνες για την υπηρεσία Στριτ Βιου (Street View) των χαρτών της.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου επέβαλε στην εταιρεία το πρόστιμο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την περίοδο 2008-2010, ενόσω η Google συνέλεγε δεδομένα για να προσθέσει την υπηρεσία αυτή στους χάρτες της που απεικονίζουν την γερμανική μεγαλούπολη.

"Κατά την εκτίμησή μου, πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παραβίασης των ισχυόντων κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν έλθει στο φως ως σήμερα", δήλωσε ο Γιον Κάσπαρ, επικεφαλής της αρχής.

"Ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις διελεύσεις των αυτοκινήτων ήταν ένας σημαντικός όγκος προσωπικών δεδομένων, ποικίλλουσας ποιότητας", εξήγησε. "Παραδείγματος χάρη συλλέχθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες κι αρχεία προσωπικών συνομιλιών μέσω διαδικτύου".

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες ασφαλείας στα συστήματα που χρησιμοποιεί, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνταν κατά την διαδικασία συλλογής στοιχείων για την υπηρεσία Στριτ Βιου (Street View). Εξήγησε στις αρχές του Αμβούργου ότι δεν είχε την πρόθεση να συλλέξει προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Κάσπαρ επισήμανε όμως πως το γεγονός ότι συνέβη αυτό, και μάλιστα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα — "ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου (της Google) απέτυχαν σε πολύ σοβαρό βαθμό".

Συμπλήρωσε ότι στη βάση της κείμενης νομοθεσίας στη Γερμανία δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί στην Google υψηλότερο πρόστιμο. Το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο για το αδίκημα αυτό περιορίζεται σε 150.000 ευρώ. Πηγή: skai.gr
Συνέχεια»

To application που προστατεύει τους Ισλανδούς από την… αιμομιξία!

Οι προγραμματιστές Arnar Freyr Aðalsteinsson, Hákon Þrastar Björnsson και Alexeander Annas Helgason δημιούργησαν μια Android εφαρμογή η οποία μπορεί να διαγνώσει τον βαθμό συγγένειας ανάμεσα σε δύο κατοίκους της Ισλανδίας και να εμποδίσει την ερωτική συνεύρεσή τους λίγο πριν αυτή συμβεί!

Η απίστευτη αυτή είδηση έρχεται από το αξιόπιστο News of Iceland και εκπλήσσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι εν δυνάμει συγγενείς μεταξύ τους και έπρεπε να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση τόσο της αιμομιξίας όσο και της διατάραξης των κοινωνικών δεσμών.

Η Ισλανδία είναι μια μικρή νησιωτική χώρα με μόλις 320.000 κατοίκους. Όλοι τους, αλλά και άλλοι τόσοι που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη (κυρίως στον Καναδά όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ισλανδών) είναι καταγεγραμμένοι στο Íslendingabók (το Βιβλίο των Ισλανδών).

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής ÍslendingaApp πήραν αυτήν την database και την πέρασαν σε ένα mobile interface. Ενσωμάτωσαν και λειτουργία bump ώστε όταν έρχονται δύο smartphones σε επαφή μεταξύ τους, το application να αναγνωρίζει τη συγγενική σχέση και να αποφασίζει αν πρέπει οι κάτοχοι των smartphones να συνεχίσουν ή όχι! Το σύνθημα της εφαρμογής, μάλιστα, είναι “Bump the app before you bump in bed”. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Το πρώτο smartphone με οθόνη Braille για τυφλούς

Το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο smartphone για τυφλούς αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ινδία σε μια πρωτοβουλία του Sumit Dagar και του Indian Institute of Technology (IIT). Το εν λόγω smartphone διαθέτει ειδική οθόνη αφής, η τεχνολογία της οποίας βασίζεται στο σύστημα Braille, με τρόπο που να επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν και να πληκτρολογούν.

Η τεχνολογία Shape Memory Alloy της οθόνης (η οποία βασίζεται στην ιδιότητα των μετάλλων να θυμούνται το αρχικό τους σχήμα και να επανέρχονται σε αυτό) μετατρέπει το περιεχόμενο που δέχεται σε μοτίβα του συστήματος Braille. Κάτω από την οθόνη βρίσκεται ένα πλέγμα μικροσκοπικών ακίδων οι οποίες κινούνται πάνω και κάτω σχηματίζοντας τα κατάλληλα κάθε φορά σύμβολα και αριθμούς (Braille). Έτσι, οι τυφλοί μπορούν να διαβάζουν τα SMS ή τα emails τους αγγίζοντας την οθόνη του smartphone τους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο project, άγνωστο παραμένει όμως πότε θα είναι έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Χειρισμός ταμπλέτας με τη... σκέψη!

Την επανάσταση στον χειρισμό των ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούσε να φέρει το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ-EEG). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας και το εργαστήριο Emerging Technology Lab του νοτιοκορεατικού κολοσσού τεχνολογίας Samsung διαπίστωσαν ότι ο χειρισμός μιας ταμπλέτας είναι εφικτός μέσω της… σκέψης, χάρη σε ένα ειδικό καπέλο εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα καπέλο εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια ΗΕΓ με σκοπό τον χειρισμό μιας ταμπλέτας τύπου Galaxy Note 10.1 με τη δύναμη της σκέψης. Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας των εθελοντών ενόσω εκείνοι εξετίθεντο σε οπτικά ερεθίσματα.

Είδαν λοιπόν, ότι οι εθελοντές ήταν σε θέση να ανοίγουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή και να προχωρούν σε εντολές, επικεντρώνοντας το βλέμμα και την προσοχή τους σε μια από τις εικονιζόμενες επιλογές, οι οποίες αναβόσβηναν σε συγκεκριμένη συχνότητα στην οθόνη της ταμπλέτας.

Οπως προέκυψε, κατά μέσο όρο, οι χρήστες ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε μια επιλογή ανά πέντε δευτερόλεπτα, ενώ η εντολή τους εκτελείτο με ακρίβεια 80%-90%.

«Εγκεφαλικές» ηλεκτρονικές συσκευές ενόψει;

«Πριν από μερικά χρόνια, τα πλήκτρα του κινητού αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο ελέγχου της συσκευής. Σήμερα, μπορούμε να ελέγξουμε το κινητό μας μέσω της αφής, της κίνησης, των φωνητικών εντολών ή ακόμη και των οπτικών εντολών» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και κύριος ερευνητής των εργαστηρίων της Samsung, Ινσού Κιμ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η ταχύτητα με την οποία ο χρήστης του συστήματος ΗΕΓ χειρίζεται την ταμπλέτα εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Παρά το γεγονός ότι η Samsung για την ώρα δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, υποστηρίζει ότι μελλοντικά τέτοιου είδους συσκευές θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επικοινωνία όλων των χρηστών αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ατόμων με κινητικά προβλήματα. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»