Ο χαμένος κρίκος στην εξέλιξη του σύμπαντος

Δύο νεαροί γαλαξίες που συγκρούστηκαν πριν από έντεκα δισεκατομμύρια χρόνια σχηματίζουν τώρα με υψηλή ταχύτητα ένα τεράστιο γαλαξία περίπου 10 φορές το μέγεθος του δικού μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιρβάιν στην Καλιφόρνια.

Η καταγραφή της δημιουργίας αυτού του τύπου μεγάλων, βραχύβιων σωμάτων είναι εξαιρετικά σπάνια, και σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί το ισοδύναμο της ανακάλυψης του συνδετικού κρίκου μεταξύ των φτερωτών δεινόσαυρων και των πρώτων πτηνών. Οι παρατηρήσεις έγιναν κυρίως από το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel με βοήθεια από διάφορα παρατηρητήρια στη Γη. Ο νέος μεγα-γαλαξίας, που ονομάστηκε HXMM01, «είναι η πιο λαμπρή, πιο φωτεινή και πιο πλούσια σε φυσικό αέριο συγχώνευση γαλαξίων που έχει παρατηρηθεί ποτέ», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο HXMM01 θα χαθεί τόσο γρήγορα όσο σχηματίστηκε, πέφτοντας θύμα της ίδιας της κατακλυσμικής του γέννησης, δεδομένου ότι όταν οι δύο αρχικοί γαλαξίες συγκρούστηκαν, κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες υδρογόνου, αδειάζοντας αυτή τη γωνιά του σύμπαντος από το αέριο που σχηματίζει τα αστέρια.

«Αυτοί οι γαλαξίες εισήλθαν σε ένα παροξυσμό που θα εξαντλήσει γρήγορα την παροχή «τροφίμων» για τα επόμενα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και θα οδηγήσει σε αργή πείνα το νέο γαλαξία για το υπόλοιπο της ζωής του», δήλωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας Χάι Φου, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιρβάιν.

Η ανακάλυψη λύνει το αίνιγμα του πώς οι γιγαντιαίοι ελλειπτικοί γαλαξίες αναπτύχθηκαν γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν και γιατί σταμάτησαν να παράγουν αστέρια αμέσως μετά. Άλλοι αστρονόμοι είχαν υποθέσει ότι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών φύσηξαν ισχυρούς ανέμους που απώθησαν το αέριο υδρογόνο. Ωστόσο ο κοσμολόγος Ασάνθα Κούρεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι μαζί με τους συνεργάτες ανακάλυψαν οριστικές αποδείξεις πως οι κοσμικές συγχωνεύσεις και η προκύπτουσα εξαιρετικά αποδοτική κατανάλωση του αερίου προκάλεσαν τη γρήγορη εξάντλησή του.

«Η εύρεση αυτού του είδους γαλαξία είναι εξίσου σημαντική με την ανακάλυψη του αρχαιοπτέρυγος στην κατανόηση της εξέλιξης των δεινοσαύρων σε πτηνά, καθώς και οι δύο που αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη μεταβατική φάση», δήλωσε ο Φου.

Η αρχική παρατήρηση έγινε αναλύοντας δεδομένα από τους δεκάδες γαλαξίες που παρατηρεί το τηλεσκόπιο Herschel της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με σημαντική συνεισφορά από το εργαστήριο JPL της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Μήπως οι μαύρες τρύπες είναι απλώς ένα… τούνελ;

Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς για τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο Διάστημα. Η κρατούσα άποψη αναφέρει πώς ό,τι πέφτει μέσα σε μια μελανή οπή εξαφανίζεται δια παντός και διαλύεται εος τα εξ ων συνετέθη. Μια νέα θεωρία όμως που εξάπτει ομολογουμένως τη φαντασία αναφέρει ότι οι μελανές οπές όχι μόνο δεν καταστρέφουν την ύλη αλλά αντίθετα αποτελούν πύλη εξόδου είτε σε διάφορα σημεία του Σύμπαντος μας είτε σε άλλα Σύμπαντα.

Πύλες εξόδου

Τη νέα θεωρία ανέπτυξαν ο Χόρχε Πάλιν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα και ο Ροντόλφο Γκαμπίνι του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη. Οι δύο επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τις προβλέψεις της θεωρίας της λεγόμενης «κβαντικής βαρύτητας» στις μελανές οπές. Πιο συγκεκριμένα εφήρμοσαν τις εξισώσεις της κβαντικής βαρύτητας σε μια μη περιστρεφόμενη μελανή οπή με σφαιρική συμμετρία.

Οπως περιγράφεται και σε άλλες θεωρίες όσο η ύλη πλησιάζει προς τον πυρήνα της μαύρης τρύπας το βαρυτικό πεδίο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό όμως δεν εξαφανίζεται σε μία χωροχρονική μοναδικότητα (singularity) όπως αναφέρει η κρατούσα θεωρία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο ερευνητών η ύλη δεν εξαφανίζεται στο κέντρο της τρύπας αλλά συνεχίζει την πορεία της μέχρι την άλλη άκρη και βγαίνει από εκεί είτε σε κάποιο άλλο σημείο του Σύμπαντος είτε σε κάποιο άλλο Σύμπαν.

Στο παρελθόν έχει διατυπωθεί ξανά η ιδέα της μαύρης τρύπας όχι ως τόπου απόλυτης καταστροφής αλλά ως πύλης εξόδου σε άλλους κόσμους. Ολες όμως σκόνταφταν πάνω στη χωροχρονική μοναδικότητα. Είναι η πρώτη φορά που με επιστημονικά εργαλεία παρακάμπτεται αυτό το… εμπόδιο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physical Review Letters». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Aστεροειδής και το φεγγάρι του περνούν από τη Γη σε ζωντανή μετάδοση

Ένας διαστημικός βράχος περίπου εννέα φορές μεγαλύτερος από το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth II, o οποίος μάλιστα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει το δικό του φεγγάρι, θα περάσει σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη στις 23.59 το βράδυ της Παρασκευής. Παρακολουθήστε ζωντανά τη μετάδοση της NASA λίγο πιο κάτω σε αυτή τη σελίδα.


Ο αστεροειδής 1998 QE2 θα περνά εκείνη τη στιγμή από απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα βρίσκεται δηλαδή περίπου 15 φορές πιο μακριά από ό,τι η Σελήνη.

Ο βράχος είναι αρκετά μεγάλος, με διάμετρο γύρω στα 2,7 χιλιόμετρα, βρίσκεται όμως υπερβολικά μακριά για να γίνει ορατός με οπτικά τηλεσκόπια -η NASA τον παρακολουθεί με επίγεια ραντάρ στην Καλιφόρνια και το Πουέρτο Ρίκο.

Το πέρασμα θα μεταδοθεί στο παρακάτω παράθυρο μέσω του NASA TV:


Live stream videos at Ustream

Ο δορυφόρος του αστεροειδή Qe2 1998, με διάμετρο γύρω στα 600 μέτρα, ανακαλύφθηκε στις εικόνες των ραντάρ μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει η ΝASA, περίπου το 16% των αστεροειδών με διάμετρο άνω των 200 μέτρων ανήκουν σε δυαδικά συστήματα, βρίσκονται δηλαδή σε τροχιά γύρω από έναν άλλο αστεροειδή.

Τα ραντάρ αποκάλυψαν επίσης σκοτεινές περιοχές που υποδηλώνουν ότι η επιφάνεια του QE2 1998 είναι γεμάτη μεγάλες κοιλότητες.

Το παρακάτω βίντεο της NASA εξηγεί πώς τα επίγεια ραντάρ μπορούν να προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά αστεροειδών που δεν διακρίνονται με επίγεια τηλεσκόπια:



Ο QE2 1998 δεν θα περάσει ξανά τόσο κοντά από τη Γη για τους επόμενους δύο αιώνες.

Λόγω του δυνητικού κινδύνου πρόσκρουσης διαστημικών βράχων στη Γη, η NASA παρακολουθεί τα λεγόμενα «κοντικά στη Γη αντικείμενα» ή NEO, αστεροειδείς που βρίσκονται έξω από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, και ακολουθούν τροχιές που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

To 2016 η NASA θα εκτοξεύσει την
αποστολή OSIRIS-REx, τη οποία έχει στόχο την λήψη δειγμάτων από τον αστεροειδή 1999 RQ36 και την μεταφορά τους στη Γη για μελέτη.

Αργότερα, γύρω στο 2019, ένα διαφορετικό σκάφος της NASA θα αναχωρήσει με αποστολή να
συλλάβει έναν μικρό αστεροειδή και να τον μεταφέρει κοντά στη Σελήνη, προκειμένου να τον επισκεφθούν αστροναύτες. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Η κοσμική ακτινοβολία «απομακρύνει» τον Άρη

Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα οι μετρήσεις του Curiosity για την έκθεση του ανθρώπου στην άκρως βλαβερή κοσμική ακτινοβολία. Ο ρομποτικός εξερευνητής του Αρη συνέλεξε τα σχετικά στοιχεία όσο διαρκούσε το ταξίδι του στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και όσο βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με αυτά η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία για τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Αρη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πιθανότατα απαγορευτική αν δεν αναπτυχθούν νέα συστήματα προστασίας.

Η έρευνα

Ανάμεσα στα όργανα που βρίσκονται στο Curiosity είναι και ένας ανιχνευτής σωματιδίων υψηλής ενέργειας, των «υλικών» δηλαδή της κοσμικής ακτινοβολίας η οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πολύμηνο ταξίδι μέχρι να φθάσει στον Αρη το Curiosity «βομβαρδίστηκε» όπως ήταν αναμενόμενο από κοσμική ακτινοβολία. Ο ανιχνευτής έκανε τις καταγραφές του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και συνεχίζει να τις κάνει όσο το Curiosity βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη.


Ο ανιχνευτής της κοσμικής ακτινοβολίας του Curiosity

Τα ευρήματα

Ερευνητές του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο μελέτησαν τα στοιχεία που έστειλε ο ανιχνευτής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην ακτινοβολία του πληρώματος ενός σκάφους που θα ταξιδέψει στον Αρη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία για έναν αστροναύτη όσο βρίσκεται εντός του σκάφους είναι ανάλογη με την ακτινοβολία που θα δεχόταν αν έκανε 50 ολόσωμες αξονικές τομογραφίες τύπου CT scan.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η έκθεση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 3% ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό. Με δεδομένο ότι η μελέτη αφορά μόνο την έκθεση στην ακτινοβολία που θα έχουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και δεν λαμβάνει υπόψη την επιπλέον έκθεση που θα έχουν κατά την παραμονή τους στην επιφάνεια του Αρη το εγχείρημα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη μοιάζει απαγορευτικό με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science»

Οι λύσεις

Τα ευρήματα υποχρεώνουν τις διαστημικές υπηρεσίες που θέλουν να στείλουν ανθρώπους στον Αρη να ξεκινήσουν προσπάθεια για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων προστασίας. Οι μηχανικοί θα πρέπει να κατασκευάσουν νέες πολύ ισχυρές ασπίδες που θα εμποδίζουν ή θα περιορίζουν στο ελάχιστο την είσοδο της ακτινοβολίας στο εσωτερικό του σκάφους. Μια δεύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί τρόπος να συντομευθεί ο χρόνος του ταξιδιού. Με την υπάρχουσα τεχνολογία το ταξίδι στον Αρη διαρκεί περίπου δώδεκα μήνες (να πας και να έρθεις) συν τον χρόνο παραμονής εκεί.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ερευνητικές προσπάθειες για κατασκευή νέων ταχύτερων και πιο αποδοτικών μηχανών που θα μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού. Ο συνδυασμός νέων ταχύτερων διαστημοπλοίων που θα διαθέτουν πολύ ισχυρές ασπίδες ίσως δώσουν λύση στο πρόβλημα. Μέχρι όμως να υπάρξουν αυτά τα σκάφη, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα είναι άκρως επικίνδυνη για όσους συμμετάσχουν σε αυτή.


Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εντοπισμός πάλσαρ που μείωσε απότομα ταχύτητα

Οι αστρονόμοι για πρώτη φορά ανακάλυψαν ένα περίεργο και ανεξήγητο μέχρι τώρα φαινόμενο: έναν πολύ πυκνό και ταχέως περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων (πάλσαρ), ο οποίος απότομα επιβράδυνε την ταχύτητά του, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παρατηρηθεί. Η ανακάλυψη από μια διεθνή αστρονομική ομάδα (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Γουργουλιάτος του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», έγινε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ «Swift» της NASA.

Ένα αστέρι νετρονίων, που γυρίζει σαν σβούρα γύρω από τον εαυτό του, είναι ό,τι πιο κοντινό σε μια μαύρη τρύπα μπορούν να παρατηρήσουν άμεσα οι επιστήμονες. Αποτελεί το απομεινάρι της έκρηξης (σούπερ-νόβα) ενός πρώην τεράστιου άστρου, που έκαψε τα πυρηνικά καύσιμά του και κατέρρευσε υπό το βάρος του. Τα άστρα αυτά, λεγόμενα και «πάλσαρ», μπορούν να περιστραφούν έως 43.000 φορές το λεπτό και διαθέτουν πανίσχυρα μαγνητικά πεδία τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από αυτό της Γης.

Η ύλη μέσα σε ένα τέτοιο τρομερά πυκνό άστρο διαμέτρου μόλις 15 έως 20 χιλιομέτρων είναι τόσο συμπιεσμένη, ώστε ένα κουταλάκι από αυτήν θα ζύγιζε ένα δισεκατομμύριο τόνους πάνω στον πλανήτη μας. Κανένα επιστημονικό εργαστήριο στη Γη δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει τέτοιες συνθήκες υπερ-πυκνότητας.

Το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων ΙΕ 2259+586 εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 10.000 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού της Κασσιόπειας. Ανήκει στην υποκατηγορία των λεγόμενων μαγνητικών άστρων νετρονίων (magnetars), που αποτελούν τους ισχυρότερους μαγνήτες του σύμπαντος, καθώς έχουν ασύλληπτα ισχυρά μαγνητικά πεδία και κατά καιρούς εκτοξεύουν στο διάστημα υψηλής ενέργειας παλμούς (εκρήξεις).

Οι παρατηρήσεις, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βικτόρια Κάσπι του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ, έδειξαν ότι το άστρο έκοψε ταχύτητα και έκτοτε σταδιακά μειώνει την ταχύτητα περιστροφής του, η οποία αρχικά ήταν μία περιστροφή κάθε επτά δευτερόλεπτα (περίπου οκτώ ανά λεπτό). Οι αστρονόμοι έως τώρα είχαν δει πάλσαρ να επιταχύνουν την περιστροφή τους, αλλά ποτέ να την επιβραδύνουν και αναρωτιούνται τι είδους κοσμική «ανωμαλία» μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιου είδους συμβάν.

Πριν την επιβράδυνση, το άστρο εξέπεμψε μια σύντομη αλλά ισχυρή έκρηξη ακτίνων-γάμμα που έγινε αντιληπτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Fermi» της NASA. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η έκλαμψη σηματοδότησε την έναρξη επιβράδυνσης της περιστροφής της αστρικής «σβούρας».

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος γεννήθηκε το 1982 στην Πάτρα, όπου και σπούδασε Φυσική στο πανεπιστήμιο. Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Ινστιτούτο Αστρονομίας) στη Βρετανία. Σήμερα είναι μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας και εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Ένα βότσαλο στον…Άρη

Είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό εύρημα του Curiosity στους εννέα μήνες που βρίσκεται στον Αρη. Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις της παρουσίας νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο ρομποτικός εξερευνητής βρήκε την πρώτη απόδειξη. Εντόπισε εκατοντάδες στρογγυλεμένα βότσαλα η ύπαρξη των οποίων, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξηγείται μόνο με την παρουσία νερού.

Υδάτινη γλυπτική

Το Curiosity εντόπισε περισσότερα από 500 στρογγυλεμένα βότσαλα σε ένα σημείο του κρατήρα Γκέιλ στον οποίο βρίσκεται. Το σημείο ονομάζεται Hottah και πιστεύεται τώρα ότι ήταν κάποτε πυθμένας σε ένα ρυάκι. Η κάμερα Mastcam του ρομπότ έστειλε στη Γη εικόνες από τα βότσαλα που μελετήθηκαν από ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετείχαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας της κάμερας και ειδικοί του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ στη Κοπεγχάγη.

Οταν οι πέτρες είναι εκτεθειμένες στον αέρα και διαβρώνονται από αυτόν, αποκτούν γωνίες και ανώμαλη επιφάνεια, ενώ όσες βρίσκονται μέσα σε τρεχούμενο νερό, διαβρώνονται διαφορετικά και τελικά γίνονται λείες και στρογγυλεμένες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βότσαλα που εντόπισε το Curiosity είναι έργο του νερού που κυλούσε στην επιφάνεια του Αρη. Εκτιμούν ότι το ρυάκι το οποίο «σμίλεψε» τα βότσαλα είχε βάθος που μπορεί να έφτανε και το ένα μέτρο ενώ το νερό κυλούσε με ταχύτητα περίπου ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».


Το σημείο Hottah στο οποίο εντοπίστηκαν τα βότσαλα

Η ζωή

Οπως είναι ευνόητο η επιβεβαίωση της παρουσίας νερού στην επιφάνεια του Αρη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Επιπλέον η ανακάλυψη του Curiosity δικαιώνει τους επιτελείς της αποστολής που επέλεξαν τον κρατήρα Γκέιλ ως τόπο εξερεύνησης αφού επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι υπήρχε εκεί κάποτε νερό και ότι αποτελεί ιδανικό σημείο για αναζήτηση ζωής. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εννέα μήνες εξερεύνησης σε... 60 δευτερόλεπτα!

Ο αμερικανός προγραμματιστής Κάρλ Σάνφορντ συγκέντρωσε οπτικό υλικό που έχει δημοσιεύσει η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της αποστολής Curiosity και δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Το ρομπότ βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2012 στον Κόκκινο Πλανήτη με βασική αποστολή να εξακριβώσει αν ο Άρης διέθετε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Tο Curiosity βρίσκεται στον κρατήρα Γκέιλ ο οποίος, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, είναι ένα από τα ιδανικότερα σημεία του Αρη για γεωλογικές μελέτες. Σε αυτούς τους εννέα μήνες παραμονής του στον κρατήρα το Curiosity έχει πραγματοποίησει σειρά ανακαλύψεων και γεωλογικών ερευνών. Ο Σάνφορντ κατάφερε να δημιούργησει ένα βίντεο στο οποίο «συμπυκνώνονται» μέσα σε 60 δευτερόλεπτα οι κινήσεις και οι εργασίες που έχει κάνει το Curiosity όλο το προηγούμενο διάστημα.


Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Κοσμήματα από μετεωρίτες έφτιαχναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

Από μετεωρίτη φτιάχτηκε τελικά η αρχαία αιγυπτιακή χάντρα που βρέθηκε το 1911 σε τάφο ηλικίας 5.000 ετών στην περιοχή Γκέρζεχ, 70 χλμ νότια του Καΐρου, και η δημιουργία της είχε διχάσει για χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Οι πρώτες ενδείξεις για χυτήρια σιδήρου στην αρχαία Αίγυπτο χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ., ωστόσο η σωληνοειδής χάντρα που ανακαλύφθηκε στο μνημείο ταφής χρονολογείται την περίοδο 3.350 π.Χ. με 3.600 π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν την αιγυπτιακή Εποχή του Σιδήρου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσαν το εύρημα με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και αξονικού τομογράφου και όπως ισχυρίζονται η πλούσια σε νικέλιο χημική σύσταση της χάντρας επιβεβαιώνει ότι φτιάχτηκε από μετεωρίτη.

Για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους μάλιστα οι ερευνητές παραθέτουν ότι η χάντρα έχει μια ιδιαίτερη κρυσταλλική δομή, την οποία συναντάμε μόνο σε μετεωρίτες που ψύχθηκαν με εξαιρετικά αργό ρυθμό στο εσωτερικό αστεροειδών, όταν ακόμα το ηλιακό σύστημα σχηματιζόταν.

Επιπλέον, περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι το υλικό της χάντρας δεν υπέστη επεξεργασία σε χυτήριο για να πάρει σχήμα, αλλά σφυρηλατήθηκε ενώ βρισκόταν σε κρύα, στερεά κατάσταση.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την κοσμική προέλευση αρχαίου τεχνουργήματος.

Τον Σεπτέμβριο Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βαρύ άγαλμα του Βούδα, που έφεραν στην Ευρώπη οι Ναζί και το οποίο κατασκευάστηκε από μετεωρίτη μεταξύ του όγδοου και του δέκατου αιώνα.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το άγαλμα φτιάχτηκε από τον μετεωρίτη «Chinga», ο οποίος έπεσε στη Γη πριν 10.000 με 20.000 χρόνια και διασκορπίστηκε στα σύνορα της Σιβηρίας με τη Μογγολία. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Αλγόριθμοι «αυτόματης γραφής» επιστημονικών συγγραμμάτων

Η «αυτόματη γραφή» αποτελεί έναν τρόπο γραφής όπου η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα- ωστόσο, στην περίπτωση των εξελιγμένων προγραμμάτων του Φιλ Πάρκερ, κατόχου διδακτορικού στα business economics του Wharton School, φαίνεται πως ο όρος έχει την κυριολεκτική του έννοια.

Ο Πάρκερ δεν γράφει «μόνος» του τα βιβλία του- αντίθετα, χρησιμοποιεί αλγορίθμους που συντάσσουν ένα βιβλίο/σύγγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα σε λίγα λεπτά. Η «καρδιά» του εγχειρήματος είναι ο ειδικός προγραμματισμός, ο οποίος μπορεί να μιμείται τη νοητική διαδικασία πίσω από τη «φορμουλαϊκή γραφή» (formulaic writing) που χρησιμοποιείται σε πανεπιστημιακά συγγράμματα. Η ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων απαιτεί χρόνια, ωστόσο όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, μπορούν να «παράγουν» ολόκληρα βιβλία μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εταιρεία του Πάρκερ, ICON Group International Inc, έχει «γράψει» έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων και συγγραμμάτων πάνω σε πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα θέματα (όχι μυθιστορήματα), αν και υπάρχουν και περιπτώσεις βιβλίων ποίησης, καθώς ο Πάρκερ θεωρεί ότι πίσω από την ποίηση υπάρχει «φόρμουλα».

Αυτό που κάνουν τα προγράμματα του Πάρκερ, όπως λέει ο ίδιος στο readwrite.com, είναι να συλλέγουν πληροφορίες και στη συνέχεια να μιμούνται τον τρόπο γραφής, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τους ερευνητές. Κατά την άποψή του, η όλη αυτή διαδικασία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον μέσο ερευνητή, ο οποίος- κατά τον Πάρκερ- ούτως ή άλλως ξοδεύει 40-50% του χρόνου του διαβάζοντας κείμενα για τη δουλειά άλλων ερευνητών.

Όπως λέει ο ίδιος, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της «φορμουλαϊκής» μεθοδολογίας πίσω από την επιστήμη, και στη συνέχεια ο υπολογιστής μπορεί να προχωρήσει στη συγγραφή. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που «μαντεύει» τις θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες και στη συνέχεια γράφει μία σχετική αναφορά, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που θα χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές.

Επί της παρούσης, η δουλειά του Πάρκερ επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα, επιζητώντας θεραπείες σε διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως δεν πρόκειται για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της γραφής, αλλά απλά για έναν τρόπο αυτοματοποίησης της διαδικασίας συγγραφής μίας φόρμουλας, καθώς η εύρεση νέων δομών γνώσης μέσω δεδομένων είναι μία διαδικασία που εκτείνεται πολύ πέρα από το αντικείμενο της γραφής. «Δεν δημιούργησα έναν νέο τρόπο γραφής. Το μόνο που κάνω είναι να γράφω προγράμματα υπολογιστών που μιμούνται τον τρόπο που γράφουν οι άνθρωποι» λέει σχετικά.

Σε παρεμφερή μήκη κύματος κινούνται και εταιρείες όπως η Narrative Science και η StarSheet, που επικεντρώνονται σε αυτοματοποιημένη γραφή για εφημερίδες. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Μηχανές αναζήτησης για αρχεία της CIA

Μία μηχανή αναζήτησης για 11.000.000 έγγραφά της παρέχει η CIA: πρόκειται για το CREST (CIA Records Search Tool). Φυσικά δεν πρόκειται για τα άκρως απόρρητα «μυστικά» της CIA, αλλά για αρχεία τα οποία έχουν αποχαρακτηριστεί κατά το πέρασμα των ετών, τα οποία και πάλι αποτελούν μόνο ένα τμήμα του συνόλου των αποχαρακτηρισμένων αρχείων της υπηρεσίας.

Kάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται για το σύνολο των εγγράφων, θα πρέπει να επισκεφθεί το Εθνικό Αρχείο στο College Park του Μέριλαντ και να χρησιμοποιήσει τη μηχανή αναζήτησης στο σύνολο της βάσης δεδομένων εκεί.

Ιστορικοί και ερευνητές ζητούν το δικό τους αντίγραφο της βάσης δεδομένων του CREST στο πλαίσιο της Freedom of Information Act, για σκοπούς ιστορικής έρευνας, καθώς και περαιτέρω κατανόησης της αντίληψης της υπηρεσίας όσον αφορά το απόρρητο. Ωστόσο, η CIA αρνείται, καθώς η θέση της είναι πως η βάση δεδομένων των αποχαρακτηρισμένων αρχείων είναι η ίδια απόρρητη.

Ομάδα ιστορικών, επιστημόνων υπολογιστών και μαθηματικών του πανεπιστημίου Κολούμπια υπό τον Μάθιου Κόνελι – καθηγητή διπλωματικής ιστορίας- εργάζεται πάνω στο πρόγραμμα The Declassification Engine, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μίας ενιαίας online βάσης δεδομένων για αποχαρακτηρισμένα αρχεία από το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο έχουν συγκεντρωθεί έγγραφα που φτάνουν μέχρι και τη δεκαετία του 1940.

Παραμένοντας στο χώρο των «απορρήτων», μεγάλη πτώση σημείωσε η χρηματοδότηση του Wikileaks του Τζούλιαν Ασάντζ. Η «αποκαλυπτική» ιστοσελίδα συγκέντρωσε πέρυσι χρηματοδότηση 68.000 δολαρίων από δωρέες, σύμφωνα με αναφορά του ιδρύματος Wau Holland, μίας ΜΚΟ που διαχειρίζεται τα περισσότερα οικονομικά θέματα του Wikileaks.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ παραμένει εδώ και ένα χρόνο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, για να αποφύγει τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα στη Σουηδία. Ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής του Wikileaks ζητά αύξηση των δωρεών, καθώς, αν και η χρηματοδότηση έχει μειωθεί, τα έξοδα παραμένουν ίδια (507.000 δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά). Ο οργανισμός στο σύνολό του, από τον Ιανουάριο του 2013, έχει καταφέρει να καλύψει μόνο τα έξοδα των κύριων υποδομών, όπως οι servers. Τα υπόλοιπα έξοδα προκύπτουν από εκδοτικές «εκστρατείες» και λογιστική υποστήριξη. Στην αναφορά δεν περιλαμβάνονται οι πληρωμές του Ασάντζ ή του Κριστίν Χράφνσον, εκπροσώπου του Wikileaks.

Η χρηματοδότηση του Wikileaks είχε φτάσει στα ύψη το 2010, φτάνοντας το 1.900.000 δολάρια από δωρεές, μετά τη δημοσίευση υλικού που είχε διαρρεύσει ο Αμερικανός πρώην στρατιωτικός, Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Οι δωρεές γίνονται κυρίως μέσω PayPal, το οποίο ωστόσο «πάγωσε» το λογαριασμό του Wikileaks κατά τα τέλη του 2010. Επί της παρούσης, η χρηματοδότηση έρχεται μέσω μεταφορών χρημάτων από τράπεζες, επιταγών και μετρητών. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

To μονοπώλιο της Google στο «στόχαστρο» της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει «κατά πάσα πιθανότητα» από τον γίγαντα των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις, προκειμένου να τερματισθεί η τριετής διαδικασία εναντίον της για αθέμιτες πρακτικές έναντι των ανταγωνιστών της —μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Microsoft—, ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

«Αναλύουμε τις προτάσεις που μας κατέθεσε η Google. Είμαστε στη φάση που κάνουμε δοκιμές» στο πεδίο αυτό, είπε ο Επίτροπος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αφού αναλύσουμε τις απαντήσεις που θα λάβουμε, θα ζητήσουμε από την Google, κατά πάσα πιθανότητα, βέβαια δεν μπορώ να το προκαταβάλω αυτό επίσημα (. . .) να βελτιώσει τις προτάσεις της», δήλωσε ο Αλμούνια ενώπιον των Ευρωβουλευτών. Ο Αλμούνια πάντως δήλωσε: «ευελπιστώ πάντως ότι θα βρεθεί μία θετική λύση ως τα τέλη του έτους, ώστε να έχει επιλυθεί το πρόβλημα (των μηχανών) αναζήτησης». Πρόσφατα ο ίδιος είχε εκφράσει την ελπίδα να επιλυθεί το πρόβλημα «πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές».

Αρχικά η Αρχή Ανταγωνισμού της Επιτροπής είχε δώσει διορία στην Google έως τις 26 Μαΐου, όμως παρέτεινε την ημερομηνία υποβολής των προτάσεών της έως τις 27 Ιουνίου, κατόπιν πιέσεων από τις εταιρείες. Ο αμερικανικός όμιλος κατηγορείται ότι στις αναζητήσεις των χρηστών ευνοεί τις δικές του υπηρεσίες (Google Maps, Google Shopping, Google Places κ.ά.) και εξειδικευμένες αναζητήσεις σε τομείς όπως τα ταξίδια ή τα εστιατόρια. Μεταξύ των λύσεων που έχουν προταθεί για την επόμενη πενταετία είναι η Google να υποχρεωθεί να καταδεικνύει σαφώς ποιοι δεσμοί οδηγούν σε δικές της υπηρεσίες, που θεωρούνται προϊόν προνομιακής μεταχείρισης.

Η Google αντιπρότεινε τα αποτελέσματα να έχουν σαφή σήμανση, όπως ένα πλαίσιο, και να εμφανίζονται επίσης πλάι στους δικούς της συνδέσμους και οι προτάσεις άλλων τριών ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης. Επίσης, τα διορθωτικά μέτρα αφορούν και την ανησυχία της ΕΕ για άλλη μία σειρά υπηρεσιών και πρακτικών της Google, ιδίως όσον αφορά την χρήση περιεχομένου από ιστότοπους που ανήκουν σε τρίτους, όπως πληροφοριακές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης, χωρίς την άδειά τους. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Microsoft και GlacierWorks φέρνουν το Έβερεστ στην οθόνη σου

Η GlacierWorks, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από το διάσημο ορειβάτη και σκηνοθέτη David Breashears, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Microsoft για να φέρει τo Έβερεστ στις οθόνες μας. To project ονομάζεται ‘Everest: Rivers of Ice’ και σου επιτρέπει να εξερευνήσεις την περιοχή μέσα από τον Internet Explorer.


Η πλατφόρμα είναι συμβατή με όλους τους browsers αλλά είναι βελτιστοποιημένη για χρήση με την touch-based τεχνολογία του IE 10. Μέσα από το περιβάλλον Rich Interactive Narratives (RΙΝ) της Microsoft, συνδυάζει αφήγηση με διαφορετικούς τύπους multimedia, όπως multitouch διαδραστικούς χάρτες, video και πανοραμικές φωτογραφίες δίνοντας σου την ευκαιρία να περιηγηθείς στα διάφορα τοπία και να δεις τις αλλαγές που συνέβησαν στην περιοχή τα τελευταία 90 χρόνια.

Αρχικά στην οθόνη σου εμφάνίζεται ένας χάρτης στον οποίο έχεις να επιλέξεις την περιοχή που θέλεις να εξερευνήσεις ή εναλλακτικά υπάρχει επιλογή ‘Start’ για να περιηγηθείς σε όλες με τη σειρά.

Το ’Everest: Rivers of Ice’ θα βρεις
εδώ ενώ παρακάτω μπορείς να πάρεις μια γεύση βλέποντας το σχετικό video:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Νέο και πιο οργανωμένο Inbox για το Gmail

H Google προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή για τα εισερχόμενα mail που δέχονται όσοι διαθέτουν λογαριασμό Gmail.
Εξαιτίας των διαφορετικών τύπων email που δεχόμαστε καθημερινά τα οποία μας αποσπούν την προσοχή και κάνουν πιο δύσκολο να εστιάσουμε στα πραγματικά ενδιαφέροντα μηνύματα που μας ενδιαφέρουν, η Google προτείνει έναν πιο έξυπνο τρόπο οργάνωσης.

Με την παρουσία πλέον καρτελών (tabs) στην κορυφή του Gmail, όλα τα εισερχόμενα email που δέχεται κατηγοριοποιούνται αυτόματα σε 4 κατηγορίες, τα σημαντικά η αλλιώς Primary, τα Social που αφορούν ενημερώσεις από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα Promotions για προσφορές καταστημάτων και τέλος τα Updates για αποδείξεις αγορών και λογαριασμούς.


Η Google διαθέτει εργαλεία για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των tabs όπως τη δημιουργία νέων, τη σύνδεση συγκεκριμένων ατόμων με συγκεκριμένα tabs καθώς και εύκολη μεταφορά email από μια κατηγορία στην άλλη μέσω drag n drop.

Το νέο inbox δεν είναι όμως αποκλειστικότητα της desktop έκδοσης αφού η Google το προσθέτει στις μελλοντικές εκδόσεις των εφαρμογών του Gmail για Android και iOS.



Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το νέο Inbox και οι νέες δυνατότητες που αυτό παρέχει, μπορείτε πολύ εύκολα να απενεργοποιήσετε τα νέα χαρακτηριστικά και να επιστρέψετε στην προτέρα κατάσταση. Όπως παραδοσιακά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το νέο inbox θα διατεθεί σταδιακά στους χρήστες τις επόμενες ημέρες μέσα από τη ρύθμιση Configure Inbox. Πηγή: insomnia.gr
Συνέχεια»

Γιατί οι χρήστες «αφήνουν» το Facebook;

Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με την κίνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί χρήστες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το Facebook. Συγκεκριμένα μόνο στην Αμερική τον τελευταίο μήνα έχουν φύγει από το δημοφιλέστερο social media του πλανήτη πάνω από 6 εκατομμύρια χρήστες, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται και σε αρκετές άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και άλλες.

Μια αιτία είναι η χρήση άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως τα: Tumblr (στην Αμερική αλλά και στην χώρα μας έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές), Pinterest, Instagram κ.α.

Όμως ένα στοιχείο δείχνει και έναν ακόμα λόγο που οι χρήστες εγκαταλείπουν το Facebook: ο μέσος χρόνος παραμονής των χρηστών έχει πέσει πάνω από 40%. Αυτό πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι πολλοί χρήστες έχουν αρχίσει να βαριούνται. Από την εταιρεία δηλώνουν ότι η πτώση του χρόνου παραμονής οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί χρήστες μπαίνουν μέσω κινητών συσκευών.

Φυσικά σε άλλες χώρες οι χρήστες του Facebook αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία και Ινδία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση) των οποίων οι χρήστες άρχισαν πρόσφατα να το χρησιμοποιούν. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Ανάληψη δράσης κατά της ρητορικής μίσους υπόσχεται το Facebook

Το Facebook ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει υλικό το οποίο δημοσιεύεται και είναι «αμφιλεγόμενο», «επιβλαβές» και αποτελεί δείγμα ρητορικής μίσους, καθώς παραδέχτηκε πως τα υπάρχοντα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Η παραδοχή από πλευράς του Facebook προέκυψε κατόπιν έντονης πίεσης από ποικιλία οργανώσεων, διαφημιστών αλλά και από το χώρο των media. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ανοικτή επιστολή από πολλές φεμινιστικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούσαν από το Facebook να απαγορεύσει σελίδες οι οποίες προωθούν τη βία.

Από πλευράς του, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε πως «πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα- και θα το κάνουμε», προαναγγέλλοντας αλλαγές σύντομα, καθώς είναι «ξεκάθαρο ότι τα συστήματα εντοπισμού και απομάκρυνσης ρητορικής μίσους δεν λειτούργησαν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε».

Όπως είπε η Μάρνι Λεβίν, αντιπρόεδρος διεθνούς δημόσιας πολιτικής για το Facebook, «σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό δεν απομακρύνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε. Σε άλλες, υλικό που θα έπρεπε να απομακρυνθεί είτε δεν έχει απομακρυνθεί είτε δεν έχει επισημανθεί, λόγω πεπαλαιωμένων κριτηρίων. Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε πάνω στη βελτίωση των συστημάτων μας για να απαντούν σε αναφορές κακής χρήσης, αλλά οι κατευθυντήριες αυτών των συστημάτων έχουν αποτύχει στον εντοπισμό όλου του υλικού που παραβιάζει τα στάνταρ μας».

Κατά την Λεβίν, το Facebook θα συμβουλευτεί δικηγόρους και αρμόδιες οργανώσεις για να αναβαθμίσει τα πλαίσια λειτουργίας του όσον αφορά την απομάκρυνση ρητορικής μίσους. Επίσης, θα επιταχυνθεί η εκπαίδευση προσωπικού, πάλι μέσω συνεργασίας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ακόμη, το Facebook δεσμεύτηκε πως θα διασφαλίζει ότι όσοι δημοσιεύουν τέτοιο υλικό θα θεωρούνται υπεύθυνοι για αυτό, έτσι ώστε να μπορούν να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους από άλλους χρήστες. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Πώς μπορείτε να... αγοράσετε θαυμαστές και φίλους σε Facebook και Twitter

Μια ολόκληρη «σκοτεινή» βιομηχανία ευρέσεως και... αγοράς φίλων followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με την τεράστια έκρηξη των νέων τεχνολογιών και την ολοένα και αυξανόμενη «κατηγοριοποίηση» των χρηστών με βάση τα προφίλ τους, κάτι που επεκτείνεται και στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Πως μπορεί για παράδειγμα κάποιος καλλιτέχνης, ή εταιρεία που θέλει να βελτιώσει το προφίλ του με στόχο να θεωρείται κορυφαίος στον κλάδο του και να προσελκύσει, τι άλλο, διαφημίσεις και άλλους τρόπους εσόδων;

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» και του δημοσιογράφου, Λεωνίδα Στεργίου είναι άκρως αποκαλυπτικό και φανερώνει μια ολόκληρη αφανής παραοικονομία.

«Αν πληκτρολογήσει κάποιος στο google τη φράση buy followers » αναφέρει το κείμενο και συνεχίζει «θα βρει 360 εκατ. σχετικά άρθρα και υπηρεσίες που προσφέρουν ψεύτικους followers. Η αντίστοιχη αναζήτηση για likes στο facebook θα εντοπίσει 750 εκατ. σχετικούς συνδέσμους. Ας δούμε τώρα το κόστος. Επισκεπτόμαστε την πρώτη τυχαία υπηρεσία που εντοπίστηκε στο google. Εδώ, λοιπόν, οι 100 followers κοστίζουν 9 δολάρια και οι 100.000 κοστίζουν 399 δολάρια. Πάμε τώρα να αγοράσουμε likes στο facebook. Με 26 δολάρια αγοράζουμε 1.000 likes και με 44 δολάρια 1.000 fans. Επίσης, με 75 δολάρια αγοράζουμε 1.000 «θετικές ψήφους» στο google+, που είναι η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης της Google. Αν θέλουμε, συνεχίζουμε και αγοράζουμε 100.000 επισκέψεις για τη σελίδα μας στο Youtube έναντι 141 δολαρίων. Ετσι, με περίπου 10.000 - 12.000 δολάρια μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία ισχυρή παρουσία στο Ιίντερνετ και στα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίζοντας τη σελίδα του μεταξύ των δημοφιλέστερων στον κόσμο και με πολλούς θαυμαστές και φίλους. Ο ήπιος χαρακτηρισμός των εκπροσώπων της βιομηχανίας αυτής είναι οι λέξεις «μάρκετινγκ» ή διαφήμιση ή ισχυροποίηση του brand name».

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για έναν κρυφό τζίρο ψεύτικων διαφημίσεων και χρηστών που εκτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και μπορεί να εκτοξεύσει το πρεστίζ μιας εταιρείας ή ενός ιδιώτης.

Αιτία για αυτή την διαδικτυακή παραοικονομία είναι ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και η μάχη για την προσέλκυση διαφημίσεων που ξεπερνά, πλέον, το ποιοτικό περιεχόμενο ή μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα, ενώ τα «πακέτα» που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά.

«Τα φθηνά προσφέρουν εντελώς ψεύτικη επισκεψιμότητα: ένα πρόγραμμα, το οποίο στη γλώσσα του Ιντερνετ λέγεται «ρομποτάκι» (ή πιο σωστά botnet) κάνει κλικ συνέχεια σε μία ιστοσελίδα. Το κόστος είναι το πολύ 5 δολάρια για κάθε 10.000 επισκέψεις. Ετσι λοιπόν, με 100 δολάρια την ημέρα μπορεί κάποιος να πετύχει επισκεψιμότητα 200.000 μοναδικών χρηστών ημερησίως χωρίς να πληρώνει ούτε ένα μισθό, αλλά και χωρίς να έχει δικό του περιεχόμενο» αναφέρει η «Καθημερινή».

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι μια διαφημιστική εταιρεία μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αυτό το «ρομποτάκι» και για την αποφυγή... παρεξηγήσεων η σκοτεινή βιομηχανία του Διαδικτύου προσφέρει και βελτιωμένες εκδόσεις botnet, δηλαδή, κλικ από πραγματικού χρήστες.

Πως επιτυγχάνεται αυτό; Μια ιστοσελίδα χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο εγγράφονται αυτοί που αγοράζουν την επισκεψιμότητα και στο δεύτερο εκείνοι που την πωλούν.

«Οι τελευταίοι είναι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που δέχονται να εμφανίζονται οι διαφημίσεις των πρώτων. Η διαφήμιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ολοσέλιδη εμφάνιση του site του διαφημιζόμενου. Ετσι, οι επισκέπτες των ιστοσελίδων που δέχονται τέτοιες καταχωρίσεις αναγκαστικά κάνουν κλικ πάνω σε αυτή τη διαφήμιση για να προχωρήσουν στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας που τους ενδιαφέρει. Είτε κάνουν κλικ στη διαφήμιση για να πάνε στον ιστότοπο που διαφημίζεται είτε κάνουν κλικ για να κλείσει η διαφήμιση, η ιστοσελίδα που έχει αγοράσει επισκέπτες καταγράφει επισκεψιμότητα» υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ενα απλό πρόγραμμα αγοράς 10.000 επισκεπτών κοστίζει μόλις 7,50 δολάρια, ενώ η επιλογή χώρας και κλάδου μπορεί να ανεβάσει το κόστος από 49 δολάρια ανά 5.000 πραγματικούς επισκέπτες.

Κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία είναι και αυτοί που «πωλούν» τους επισκέπτες καθώς παίρνουν προμήθεια για κάθε κλικ που προσφέρουν με τα στοιχεία να είναι άκρως εντυπωσιακά.

Με βάση έρευνες των Microsoft,Symantec,spider καταγράφεται ότι μόνο ένας πάροχος τέτοιων διαφημίσεων προσέφερε 14 δισεκατομμύρια κλικ την ημέρα έναντι έξι εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

Και προσθέτει η εφημερίδα «Η γκάμα των προσφερομένων υπηρεσιών για τον δρόμο προς την κορυφή δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες όχι μόνο προσφέρουν πραγματικούς επισκέπτες, αλλά θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την επισκεψιμότητα. Μόλις πραγματοποιηθεί ο στόχος, η υπηρεσία θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Η διατήρηση της κατάταξης σημαίνει νέα παραγγελία. Το κόστος ξεκινάει από περίπου 900 δολάρια προκειμένου να βρεθεί το site μεταξύ των 500.000 και 300.000 θέσεων παγκοσμίως. Με 19.000 δολάρια το site θα εκτοξευθεί στις πρώτες 5.000 διεθνώς. Δηλαδή θα είναι ένα από τα 5.000 πιο δημοφιλή sites στον κόσμο! Προφανώς μία πραγματική επένδυση θα κόστιζε πολύ περισσότερο».

Προβλήματα για τις «κανονικές» διαφημίσεις

Εν τω μεταξύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σοβαρές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες διαφήμισης μέσω Διαδικτύου, καθώς αναπτύσσουν και αγοράζουν εφαρμογές για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους πελάτες τους από το... ψεύτικο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, ο ψεύτικος κόσμος γίνεται καθημερινά μεγαλύτερος, πιο έμπειρος και πιο εφευρετικός με τις σοβαρές εταιρείες να αναπτύσσουν τις άμυνές τους επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την προστασία του.

Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

LinkedIn: Οι δημοσιεύσεις αποκτούν ενσωμάτωση εικόνων, εγγράφων και παρουσιάσεων!

Το LinkedIn γίνεται ακόμη πιο επαγγελματικό. Κι αυτό, γιατί η ομάδα του αποφάσισε να δώσει την επιλογή στους χρήστες να δημοσιεύουν κατευθείαν εικόνες, έγγραφα και παρουσιάσεις. Όχι μόνο κείμενο και συνδέσμους, αλλά πλούσιο περιεχόμενο.

Η νέα αυτή επιλογή θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας να γίνεται διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες του επαγγελματικού Κοινωνικού Δικτύου. Στις αρχές του μήνα, το LinkedIn είχε ανακοινώσει οπτικό περιεχόμενο και στις πληροφορίες ενός προφίλ, τώρα ανακοινώνει και στις δημοσιεύσεις μέσω της αρχικής σελίδας.

Για να προσθέσετε οπτικό περιεχόμενο, αρκεί να πατήσετε το εικονίδιο του συνδετήρα στο πάνω δεξί μέρος του πλαισίου της δημοσίευσης. Μην αγχωθείτε αν δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες. Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Τα αερόστατα εξετάζει η Google ως λύση για την κάλυψη περιοχών με WiFi

Η Google σχεδιάζει να δημιουργήσει ασύρματα δίκτυα σε "αναπτυσσόμενες αγορές" τού πλανήτη, δηλαδή σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όχι με κάποια συμβατική μέθοδο, αλλά με αερόστατα! Στα πλάνα της εταιρείας είναι να συνδέσει τα δίκτυα αυτά μέσω ραδιοκυμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τηλεοπτικές εκπομπές (σε διαφορετικές συχνότητες), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Προκειμένου η εταιρεία να προσφέρει WiFi κάλυψη σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου, ή έχουν μειωμένη πρόσβαση, εξετάζει μια σειρά από λύσεις, όπως το δορυφορικό Internet και τα μπαλόνια.

Το σενάριο των αερόστατων, προβλέπει ειδικές κατασκευές που θα ίπτανται σε μεγάλα ύψη και θα μπορούν να καλύψουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σκοπός της Google – ποιος άλλος; - είναι να δέσει στο άρμα της όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Πηγή: e-pcmag.gr
Συνέχεια»

Έρχεται η πρώτη εφαρμογή πορνό για τα Google Glasses

Γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε και πράγματι η πρώτη εφαρμογή πορνογραφικού περιεχομένου για τα Google Glasses αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες. Πίσω από τη δημιουργία της βρίσκεται η MiKandi, γνωστή για την ανάπτυξη εφαρμογών για ενήλικες, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα λήψης φωτογραφιών και video των γυαλιών.

Σύμφωνα με τη συνιδρυτή της MiKandi, Jennifer McEwen:

“Αυτή τη στιγμή πειραματιζόμαστε με τις λειτουργίες των Google Glasses. Από την πρώτη μας επαφή με τη συσκευή, η ποιότητα είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είναι προφανές ότι τα γυαλιά είναι ιδανικά για την καταγραφή POV video γι’αυτό και σκοπεύουμε να εστιάσουμε πρώτα εκεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται απλά για μια hands-free camera αλλά μια συσκευή που δέχεται και αποστέλει δεδομένα και έχει πολλές ακόμα δυνατότητες.”

Για να πάρετε μια ιδέα δείτε το video που κατέγραψε η MiKandi:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Google Photographer: Μια ακόμα “προβληματική” χρήση των Google Glasses

Τις δυνατότητες των Google Glasses λίγο πολύ τις γνωρίζουμε, όπως επίσης μπορούμε να φανταστούμε και μερικές όχι και τόσο ενδεδειγμένες χρήσεις τους. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω χιουμοριστικό video, ο πρωταγωνιστής είναι ένας φωτογράφος που αντί για φωτογραφική μηχανή τραβά φωτογραφίες και βίντεο με τα Google Glasses. Απολαύστε το:



Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Ξέχνα τα Google Glass και το iWatch. Η Motorola έχει άλλα, καλύτερα

Θυμάστε που αναρωτιόμασταν τι στο καλό κάνει 1,5 χρόνο η Google με τη Motorola; Μόλις διαπιστώσαμε. Όχι, δεν θα αναφερθούμε στις δηλώσεις του CEO Dennis Woodside για το X phone που θα είναι «πιο Made in USA πεθαίνεις». Μιλάμε για άλλα, πολύ περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα που έδειχνε στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, η αντιπρόεδρος νέων τεχνολογιών Regina Dugan, πρώην διευθύντρια στη DARPA και τώρα επικεφαλής «μάγος» στα εργαστήρια της Motorola για τη Google.

Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, είναι ένα ηλεκτρονικό tattoo. Ένα μικροκύκλωμα που είναι κολλημένο σε ένα είδος λάστιχου, το οποίο κολλάει απόλυτα στο δέρμα και αρχικά, χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς. Συλλέγει στοιχεία από τον οργανισμό σας και μπορεί να τα μεταδώσει σε ειδικές εφαρμογές που θα παρακολουθείτε εσείς ή κάποιος γιατρός. Οι εφαρμογές του δεν έχουν αρχίσει καν να αναπτύσσονται, δίνοντας καινούρια έννοια στην ιδέα των wearable computers. Θα το φορούσε κανείς; Η Dugan λέει εύστοχα πως ένας teenager λίγο δύσκολα θα φορούσε ρολόι πια, αλλά θα έκανε ένα τέτοιο tattoo μόνο και μόνο για να τσατίσει τους γονείς του. Διαφωνείτε;


Το δεύτερο «τρελό» αλλά εντελώς υπαρκτό πράγμα που έδειξε η Dungan ήταν το χάπι από την Proteus Digital Health. Είναι ένα σύστημα που ενεργοποιείται από τα οξέα στο στομάχι μας. Όταν το καταπιούμε και αρχίσει να διαλύεται, ενεργοποιεί ένα σήμα 18 bit στο σώμα μας. Άρα, κατ’ επέκτασιν, όλο το σώμα μας γίνεται ένα σύστημα πιστοποίησης της ταυτότητάς μας. Το χάπι έχει εγκριθεί ήδη από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ και οι εφαρμογές που σκεφτόμαστε είναι πρώτα απ’ όλα η μετεξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στις τράπεζες. Το δεύτερο πράγμα που φανταζόμαστε είναι περισσότερο «Big Brother» και “Minority Report”.

Δεν ξέρουμε πώς το σκέφτεστε, αλλά εμείς σταματάμε να ρωτάμε πια, τι κάνει η Google με τη Motorola. Και περιμένουμε να δούμε προϊόντα να εμφανίζονται πιο επίσημα. Η ιστορική Motorola, η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έκανε την ιδέα της κινητής τηλεφωνίας πραγματικότητα, επανασυστήνεται. Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής πληροφορικής

Η σχέση που έχουμε όλοι με τις φορητές μας συσκευές, είναι μίας κατεύθυνσης. Εμείς ενεργούμε και οι συσκευές ανταποκρίνονται. Μικρή εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί το Siri της Apple, που όμως και πάλι ο χρήστης είναι αυτός που κάνει τις ερωτήσεις και το μηχάνημα απαντά.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου συσκευές όπως smartphones και tablets θα είχαν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται πως αισθάνεστε. Πως θα ήταν να μπορούν να αποκωδικοποιούν κάθε μυϊκή κίνηση του προσώπου μας και να κάνουν μία εκτίμηση για τη διάθεση μας; Ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να ανταποκριθούν, όχι απλά παρέχοντας πληροφορίες, αλλά δείχνοντας συμπαράσταση όταν είμαστε λυπημένοι και χαρά όταν έχουμε καλή διάθεση;

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ μακρινά, όμως σίγουρα βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο τομέας της τεχνολογίας που ονομάζεται συναισθηματική πληροφορική, χρησιμοποιεί λογισμικό που μπορεί να μετρήσει, να ερμηνεύσει αλλά και να ανταποκριθεί στα συναισθήματα των ανθρώπων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσα από την αναγνώριση των μυϊκών κινήσεων του προσώπου μας, που καταγράφονται από την κάμερα της συσκευής μας, είτε από το πόσο δυνατά πιέζει κανείς την οθόνη του κινητού όταν το χρησιμοποιεί. Φυσικά και με δεδομένη τη δυσκολία των ίδιων των ανθρώπων να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων, η δημιουργία ενός τέτοιου λογισμικού δεν είναι μία εύκολη αποστολή.

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πως μπορεί να λειτουργήσει η συναισθηματική πληροφορική, είναι οι προσπάθειες της εταιρίας Affectiva. Καταγράφει τις εκφράσεις του προσώπου και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους, εξετάζει τα συναισθήματα, συγκρίνοντας τις συγκεκριμένες εκφράσεις με αυτές που έχει συλλέξει σε μία βάση δεδομένων περίπου 300 εκατομμυρίων εκφράσεων. Το λογισμικό έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να συνδέσει διάφορους συνδυασμούς αυτών των εκφράσεων με διαφορετικά συναισθήματα.

Η αρχή έγινε από δύο επιστήμονες του M.I.T Media Lab, τις Rosalind Pickard και Rana el Kaliouby. Το λογισμικό, γνωστό και ως Affdex, είχε αρχικά σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά. Ωστόσο, το M.I.T είδε ότι υπήρχαν πολύ μεγάλες προοπτικές για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, έτσι αποφάσισε να το επεκτείνει σε ολόκληρη ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 21 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές.




Πηγή: newsbeast.gr
Συνέχεια»

Αλγόριθμος αναγνωρίζει μουσική με μόλις τρεις νότες

Ομάδα τριων επιστημόνων ανέπτυξε αλγόριθμο ικανό να αναγνωρίζει μουσικά κομμάτια από την Μπαρόκ (1700-1770), Κλασική (1770-1830) και Ρομαντική (1830-1900) περίοδο ακούγοντας μόλις τρεις νότες από οποιοδήποτε σημείο τους και όχι απαραίτητα από την αρχή! Οι Pablo Rodriguez Zivic, Favio Shifres και Guillermo Cecch δοκίμασαν τον αλγόριθμό τους σε μια online βάση δεδομένων 20.000 κομματιών από τις τρεις προαναφερθείσες περιόδους και εντόπισε μοτίβα (ημιτόνια και νότες) που μπορούν να επεκταθούν και στην ανθρώπινη ομιλία/τραγούδι.

Πέρα από την εφαρμογή του στη μουσική, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως τη διάγνωση διαταραχών που επηρεάζουν την ομιλία ή ψυχιατρικών παθήσεων που πλήττουν τα κέντρα ομιλίας του εγκεφάλου. Όπως αναφέρουν, οι τρέχουσες μέθοδοι ήδη διαγνώσκουν τη Νόσο Πάρκινσον μέσω της ανάλυσης φωνητικών μοτίβων, ωστόσο ο συγκεκριμένος αλγόριθμος ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακόμα πιο αρχικά στάδια. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Μια χημική αντίδραση πριν και μετά

Επάνω οι φωτογραφίες μιας αντίδρασης με ένα μικρoσκόπιο ρεύματος σήραγγας ακίδας (STM), στο κέντρο οι νέες φωτογραφίες με το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης nc-AFM και κάτω κλασικά διαγράμματα μοριακής δομής (Πηγή Felix Fischer and Michael Crommie, UC Berkeley)

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατόρθωσαν να φωτογραφίσουν τα μόρια μιας χημικής ουσίας ακριβώς προτού αυτά αντιδράσουν μεταξύ τους καθώς και αμέσως μετά την αντίδραση. Το «στιγμιότυπο», το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελεί «το όνειρο κάθε χημικού», επετεύχθη χάρη σε μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν χημικοί και φυσικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο μικροσκόπιο ατομικής δύναμης (Non-contact atomic force microscope, εν συντομία nc-AFM) οι ερευνητές κατόρθωσαν να «συλλάβουν» κάθε άτομο ξεχωριστά καθώς και τους δεσμούς που σχηματίζονται μεταξύ των ατόμων, απεικονίζοντας ευκρινώς πώς αλλάζει η δομή ενός μορίου κατά της διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν να εξαγάγουν πληροφορίες αυτού του είδους μόνο μέσω της φασματοσκοπικής ανάλυσης – ποτέ κάποιος δεν τις είχε αποτυπώσει άμεσα «εν δράσει».

Ένα όνειρο βγαίνει αληθινό

«Αν και χειρίζομαι αυτές τις αντιδράσεις σε καθημερινή βάση, το γεγονός ότι μπορώ πραγματικά να δω αυτές τις εικόνες με αφήνει άναυδο» σχολίασε ο Φίλιξ Φίσερ, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. «Αυτό ήταν κάτι που οι δάσκαλοί μου έλεγαν ότι δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ, και να που τώρα το βλέπουμε».

Η δυνατότητα απεικόνισης μοριακών αντιδράσεων κατ’ αυτόν τον τρόπο πέραν της «εκπλήρωσης ενός ονείρου» θα βοηθήσει ιδιαίτερα όχι μόνο τους φοιτητές Χημείας αλλά και τους ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν νέες δομές και υλικά – όπως π.χ. οι νανοδομές από γραφένιο.

«Το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης μας δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τον χημικό δεσμό, κάτι το οποίο είναι απίστευτα χρήσιμο για την κατανόηση του πώς οι διάφορες μοριακές δομές συνδέονται μεταξύ τους και πώς εμείς μπορούμε να τις μετατρέψουμε από ένα σχήμα σε ένα άλλο» εξήγησε ο έτερος επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Κρόμι, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. «Αυτό θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες νανοδομές, όπως δίκτυα ατόμων με δεσμούς μεταξύ τους τα οποία θα έχουν συγκεκριμένο σχήμα και δομή ώστε να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ανοίγει τον δρόμο προς τα εμπρός».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εξελιγμένο σύστημα εντοπίζει την κούραση των οδηγών

Η κατασκευάστρια εταιρεία ειδών εξόρυξης και φορτηγών οχημάτων Caterpillar δημιούργησε ειδικούς εξελιγμένους αισθητήρες και το αντίστοιχο λογισμικό, το οποίο εντοπίζει την κούραση των οδηγών φορτηγών και προβλέπει πότε νυστάζουν προειδοποιώντας τους να σταματήσουν το όχημά τους, σύμφωνα με το BBC.

Ήδη, δοκιμές του νέου συστήματος «συναγερμού» για κουρασμένους οδηγούς φορτηγών έχουν γίνει με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της των εταιρειών εξόρυξης BHP Billiton και Newmont Mining.

Το όνομα του νέου συστήματος είναι Driver Safety Solution (DSS). Η μελέτη του νέου συστήματος έγινε από την αυστραλιανή εταιρεία Seeing Machines, η οποία στη συνέχεια συμφώνησε με την Caterpillar την κατασκευή του. Η εγκατάσταση του νέου συστήματος σε κάθε όχημα κοστίζει 20.000 δολάρια, περίπου 15.500 ευρώ.

Το DSS χρησιμοποιεί μια κάμερα για να εντοπίσει το μέγεθος του οδηγού, πόσο συχνά ανοιγοκλείνει τα μάτια του καθώς και πόσο συχνά κρατά κλειστά τα μάτια του. Επιπλέον, εντοπίζει εάν το στόμα του οδηγού είναι στη σωστή θέση προκειμένου να καθορίσει πότε οι οδηγοί δεν κοιτούν το δρόμο.

Η κάμερα χρησιμοποιεί επίσης ειδικό φωτισμό, αόρατο στους ανθρώπους. Ο φωτισμός επιτρέπει στην κάμερα να «βλέπει» στο σκοτάδι αλλά και μέσα από τα ειδικά γυαλιά που φορούν για λόγους ασφαλείας πολλοί οδηγοί μηχανημάτων και φορτηγών. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Xαμηλή παραγωγικότητα λόγω... ανοιχτών γραφείων

Την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού φαίνεται ότι πλήττουν τα ανοιχτά γραφεία, σύμφωνα με νέες μελέτες. Δανοί επιστήμονες είχαν επισημάνει με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Scandinavian Journal of Work, Environment and Health» ότι η πτώση της παραγωγικότητας μπορεί να οφείλεται στη συχνή απουσία λόγω ασθενείας των εργαζομένων από το γραφείο που πιθανώς είναι το αποτέλεσμα της ανταλλαγής παθογόνων μικροβίων μεταξύ τους και της εμφάνισης λοιμώξεων. Είναι επίσης πιθανό να αποτελεί συνέπεια του αυξημένου στρες το οποίο υφίστανται επειδή κάθονται σε ενιαίο χώρο.

«Βαριά» ατμόσφαιρα
Βάσει των ευρημάτων τους φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι που κάθονται σε ανοιχτά γραφεία απουσιάζουν 62% περισσότερο από εκείνους που απολαμβάνουν την απομόνωση των κλειστών τους γραφείων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα ενιαίο περιβάλλον τα βακτήρια και οι ιοί μεταδίδονται ευκολότερα και ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει στους μεμονωμένους χώρους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να νοσούν συχνότερα. Επισημαίνουν ωστόσο ότι σε αυτό ενδεχομένως να συμβάλλει και το γεγονός ότι οι ανοιχτοί χώροι εργασίας είναι πιο στρεσογόνοι για τους εργαζομένους.

Η απουσία λόγω ασθενείας, παρ' όλα αυτά, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Μελέτη ερευνητών των πολιτειακών πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ενιαίους χώρους τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικοί καθώς δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους και αισθάνονται ότι δεν έχουν ιδιωτικότητα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι λόγω της ανοιχτής φύσης των γραφείων οι εργαζόμενοι βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στους θορύβους των διπλανών τους, γεγονός που τους αποσπά την προσοχή από τη συγκέντρωση.

Θόρυβος εναντίον συγκέντρωσης
Το ίδιο υποστηρίζουν και κινέζοι ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ζήτησαν από 259 εργαζομένους να δηλώσουν τι ήταν αυτό που πίστευαν ότι επηρέαζε περισσότερο την απόδοσή τους στην εργασία τους.

Βάσει των απαντήσεων των ερωτηθέντων, φάνηκε ότι οι κύριοι παράγοντες «αποσυντονισμού» ήταν η θερμοκρασία και ο θόρυβος. Οι συζητήσεις, το χτύπημα του τηλεφώνου του διπλανού και η χρήση διαφόρων μηχανημάτων σκαρφάλωναν στην κορυφή των πιο ενοχλητικών θορύβων. Οι εργαζόμενοι άνω των 45 ετών μάλιστα φάνηκε να χάνουν ευκολότερα τη συγκέντρωσή τους λόγω ηχητικών αντιπερισπασμών συγκριτικά με τους νεοτέρους τους.

«Φυτρώνουν» βακτήρια
Βρετανική μελέτη πάλι αποδίδει την πτώση της παραγωγικότητας στο «δάσος» των βακτηρίων και των μυκήτων που θεριεύουν σε πληκτρολόγια και γραφεία. Οπως είχε εξηγήσει ο δρ Ρον Κάτλερ από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, τα ψίχουλα, η σκόνη και άλλες ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στις διάφορες επιφάνειες του γραφείου μπορούν να οδηγήσουν σε μια αρρωστημένη ατμόσφαιρα που να μην επιτρέπει την αποδοτική εργασία.

Κατά μέσον όρο η θερμοκρασία στον χώρο του γραφείου βρίσκεται γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου - θερμοκρασία η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων όπως π.χ. ο σταφυλόκοκκος που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες και εμέτους. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ακόμα ότι οι εργαζόμενοι που φέρνουν φαγητό στο γραφείο καλά θα κάνουν να το βάζουν στο ψυγείο.

Οσο περισσότερα άτομα μοιράζονται έναν χώρο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης των βακτηρίων, υπογραμμίζουν οι βρετανοί επιστήμονες.

Μη αναστρέψιμες βλάβες
Από την πλευρά τους, αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι υποστηρίζουν ότι η πολύωρη καθιστική εργασία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και νεφρικής νόσου.

Αναφέρουν μάλιστα ότι η παραμονή των εργαζομένων σε καθιστή θέση είναι εξίσου βλαπτική για την υγεία με το κάπνισμα ή την υπερέκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το γυμναστήριο μετά τη δουλειά δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε αναστρέφει τις καταστροφικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής για την υγεία. Μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έδειξε χαρακτηριστικά ότι ο συνεχής χρόνος που παραμένουμε καθιστοί αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ασχέτως της σωματικής δραστηριότητας στην οποία μπορεί να επιδιδόμαστε αργότερα. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Ζήσε κοντά σε πράσινο για να είσαι ευτυχέστερος

Μια ενδιαφέρουσα μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινο (πάρκα, δάση κ.τ.λ.) έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο αίσθημα ευζωίας από αυτούς που ζουν σε καθαρά αστικό περιβάλλον.

Αυτό είναι ανεξάρτητο από παράγοντες όπως το εισόδημα, την ύπαρξη ή όχι εργασίας, την οικογενειακή κατάσταση, τη στέγη και άλλους όπως είναι η εγκληματικότητα.

Η
μελέτη έγινε σε βάθος 18 ετών, αφορά 12,000 ανθρώπους, 5 000 νοικοκυριά και 32,482 περιοχές πρασίνου. Οι ερευνητές αξιοποίησαν αρχικά τα δεδομένα προηγούμενων μελετών και επιπλέον παρακολούθησαν την ίδια ομάδα ανθρώπων στις μετακινήσεις τους σε μια περίοδο 18 ετών για να διευκρινίσουν το εξής ερώτημα: το πράσινο κάνει τους ανθρώπους ευτυχέστερους ή οι ευτυχέστεροι άνθρωποι μετακόμιζαν σε πιο πράσινες περιοχές;

Ο κύριος ερευνητής και περιβαλλοντολογικός ψυχολόγος Mat White τονίζει ότι σε ατομικό επίπεδο ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία πρασίνου στον άνθρωπο δεν είναι μεγάλος αλλά γίνεται σημαντικός αθροιστικά όταν αναφερόμαστε σε πληθυσμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν ζει κανείς κοντά σε χώρο πρασίνου απολαμβάνει το ένα τρίτο από το όφελος που παίρνει αν είναι παντρεμένος και το ένα δέκατο από το πώς τον επηρεάζει το να βρει δουλειά μετά από ανεργία. Σε επίπεδο πληθυσμιακό όμως, η παρουσία του πρασίνου αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τον γάμο ή την εργασία γιατί αφορά πολύ περισσότερο κόσμο.



Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη δημοσίευση
εδώ και μια περίληψή της εδώ.
Πηγή: kala-nea.gr
Συνέχεια»

Φάρμακο μειώνει τις βλάβες μετά από έμφραγμα

Ένα νέο φάρμακο το οποίο μπορεί να μειώσει τις βλάβες που υφίσταται ο οργανισμός μετά από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές.

Πώς το φάρμακο προστατεύει την καρδιά

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΜitoSNO προστατεύει την καρδιά όταν ξαφνικά αποκαθίσταται η ροή του αίματος στους ιστούς που είχαν στερηθεί το οξυγόνο. Η απότομη εισροή αίματος οδηγεί στην παραγωγή επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες στα μιτοχόνδρια – τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Το ΜitoSNO δρα κλείνοντας τον «διακόπτη» των μιτοχονδρίων για λίγα λεπτά ώστε να προλαμβάνεται η παραγωγή και συσσώρευση ελευθέρων ριζών.

Το φάρμακο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Τμήματος Μιτοχονδριακής Βιολογίας στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας, πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους προκειμένου να φανεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, συμπληρώνουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine», φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη νέα κατηγορία φαρμάκων για την αποκατάσταση των βλαβών στους ιστούς μετά από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Το πείραμα

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν το φάρμακο σε ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο είχε προκληθεί καρδιακό επεισόδιο. Όπως φάνηκε υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στη συνολική έκταση του καρδιακού ιστού που είχε υποστεί βλάβη σε ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο σε σύγκριση με όσα δεν το έλαβαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να περάσουν σε μικρές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικ Μέρφι «το ΜitoSNO κλείνει έναν διακόπτη στα μιτοχόνδρια επιβραδύνοντας την επανενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων λεπτών που επανέρχεται η αιματική ροή και προστατεύοντας έτσι τον καρδιακό ιστό από επιπλέον βλάβες».

Χρήση σε πολλά πεδία της ιατρικής

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «εκτιμούμε πως μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ιστός στερείται οξυγόνου για μεγάλο διάστημα, για παράδειγμα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία οι γιατροί ‘κλείνουν’ παροδικά μεγάλες αρτηρίες για να αποφεύγεται η απώλεια αίματος. Ελπίζουμε ότι αν οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους είναι επιτυχημένες, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πεδία της ιατρικής». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Η «διπλή» οπτική ίνα, πάει τα δεδομένα πιο μακριά, πιο καλά, πιο γρήγορα

Ερευνητές των εργαστηρίων Bell, σε συνεργασία με την Alcatel-Lucent προτείνουν μία σχετικά «απλή» λύση για να ακυρωθεί ο «θόρυβος» που δημιουργείται στις οπτικές ίνες, όταν τα δεδομένα ταξιδεύουν μέσα σε αυτές σε μεγάλες αποστάσεις. Προτείνουν να μην αποστέλλεται μία δέσμη, αλλά ένα ζευγάρι από αυτές, η μία «αντίγραφο» της άλλης.

Όταν εν τέλει ενωθούν ξανά στο τέλος της διαδρομής, ο θόρυβος που προκαλείται και από τις δύο δέσμες κατά τη διαδρομή, ακυρώνεται. Το ζεύγος μπορεί να ταξιδέψει με τετραπλάσια ταχύτητα από την συμβατική, μονή δέσμη και η ομάδα των ερευνητών που έστειλε 400Gb το δευτερόλεπτο σε απόσταση 12800 χιλιομέτρων οπτικής ίνας, διαπίστωσε πως η νέα τεχνική αποδίδει.

Αυτό που περιορίζει την απόσταση στην οποία μπορεί να ταξιδέψει μία δέσμη δεδομένων στην οπτική ίνα, είναι η ισχύς της δέσμης. Όσο πιο μεγάλη η απόσταση, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η ισχύς. Όσο πιο μεγάλη, όμως, η ισχύς τόσο το φως αλληλεπιδρά περισσότερο με τα υλικά της ίνας, αντί να περνάει απλά από αυτή. Η αλληλεπίδραση του φωτός με τα υλικά της ίνας, δημιουργεί αναπόφευκτα ένα «θόρυβο» που περιορίζει την πιστότητα των δεδομένων που μεταδίδονται. Αυτό που χρειάζεται για να μπορεί η δέσμη να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις είναι να ακυρωθεί αυτός ο θόρυβος. Και η απλή μέθοδο της αποστολής δύο ίδιων δεσμών, τα καταφέρνει.

Οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ακύρωση του θορύβου κατά το ταξίδι των δεδομένων στην οπτική ίνα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις τους όμως, αφορούσαν συσκευές που τοποθετούνται κάπου στο μέσον της διαδρομής των δεδομένων από το ένα τερματικό στο άλλο, συσκευές που θα έπρεπε να τοποθετηθούν στον πυθμένα του ωκεανού κάποιες φορές, όπου και βρίσκονται τα καλώδια οπτικών ινών που συνθέτουν αυτό το παγκόσμιο δίκτυο.

Λέει ο Dr Liu, επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν αυτή την ανακάλυψη: “Σήμερα, όλοι καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερο bandwidth, απαιτώντας όλο και περισσότερη επικοινωνία. Πρέπει να λύσουμε κάποια από τα θεμελιώδη προβλήματα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την αύξηση ζήτησης χωρητικότητας». Όσον αφορά την ίδια τη μέθοδο; «H ιδέα, αν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω, είναι αρκετά απλή για να την κατανοήσεις αλλά, όλως παραδόξως, κανείς δεν την είχε δοκιμάσει στο παρελθόν». Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως καλύτερα στους υπολογιστές από τους γονείς τους

Μένουμε συχνά έκπληκτοι από την ικανότητα των παιδιών να διαλέγουν, να χρησιμοποιούν και να «δαμάζουν» τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές καινοτομίες. Ακούμε ιστορίες από γονείς που ξέχασαν ανοιχτό στο σπίτι το tablet ή το laptop και μετά από λίγη ώρα βρήκαν το παιδί τους να παίζει παιχνίδια, να βλέπει παιδικά στο ίντερνετ και να κατεβάζει ταινίες και τραγούδια.

Η θεωρεία ότι η νεότερη γενιά είναι εκ γενετής πιο επιδέξια με την τεχνολογία αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει έδαφος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 71% των γονιών παραδέχεται ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του παιδιού του σε τεχνολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα για να δημιουργήσει ένα προφίλ σε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα ή να ρυθμίσει μία λειτουργία στην τηλεόραση του σπιτιού. Με άλλα λόγια, όσο οι γονείς είναι απασχολημένοι να εξασφαλίσουν τον άρτο τον επιούσιο στο οικογενειακό τραπέζι, τα παιδιά γίνονται οι τεχνολογικοί μας αφέντες.

Πώς και γιατί γίνεται όμως αυτό και γιατί ορισμένοι γονείς φαίνεται να παραδίδουν τα όπλα; Ειδικά όταν οι σύγχρονες διεπιφάνειες χρήστη γίνονται ολοένα και πιο απλές και -τουλάχιστον στη θεωρεία- εύχρηστες για όλους.

Είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι τα παιδιά έχουν εκ γενετής τη συγκεκριμένη ικανότητα. «Απλά δεν φοβούνται να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Mark Brosnan, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Η προφανής εμπειρία των παιδιών δεν έχει καμία σχέση με το νεαρό της ηλικίας τους. Εάν χειρίζονται την οθόνη ενός tablet με τα τρία τους δάχτυλα, αυτό συμβαίνει επειδή έχουν δει ήδη κάποιον άλλο να το κάνει και όχι επειδή είναι έμφυτη κίνηση.

Υπάρχει σαφώς τεράστια διαφορά μεταξύ των υπολογιστών με Windows 95, πάνω στους οποίους έμαθαν πολλοί ενήλικες και των συσκευών αφής του 21ου αιώνα, που είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν περισσότερη ψυχαγωγία και επικοινωνία. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με αυτά από τους μονίμως απασχολημένους γονείς τους. Τα παιδιά, όταν πιάνουν στα χέρια τους μία συσκευή, μπαίνουν στον κόπο να την μάθουν, αφιερώνουν χρόνο σε αυτή, ασχολούνται μαζί της και συγκεντρώνουν πληροφορίες. Οι ενήλικες, όταν βλέπουν τους νεότερους να χειρίζονται με τόση ευκολία μία συσκευή, αμέσως εκφράζουν κάτι αποτρεπτικό. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Νιώθω ότι είμαι εντελώς χαζός.»

Ο Δρ. Brosnan, σε μία μελέτη σχετικά με το άγχος και την τεχνολογία, βρήκε πως οι πιο σίγουροι, χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι με την τεχνολογία χρήστες είναι αυτοί άνω των 65 ετών, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθούν με αυτή, χωρίς να νιώθουν πίεση. Με άλλα λόγια, η καλή σχέση με την τεχνολογία φαίνεται να είναι συνάρτηση του ελεύθερου χρόνου, κάτι που οι γονείς δεν έχουν ιδιαίτερα διαθέσιμο.

Κάποιος είχε πει πως όταν αφήνεις τα παιδιά σου να επιλέξουν μία συσκευή τεχνολογίας είναι σαν να δίνεις σε έναν κρατούμενο τα κλειδιά της φυλακής του. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το σπίτι, μετά την αγορά ενός υπολογιστή, όπου είναι καθήκον των γονιών να είναι αρκετά ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να επιβλέπουν τα παιδιά τους στη χρήση της τεχνολογίας. Εν τέλει όμως, τα παιδιά καταλήγουν να γνωρίζουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι ίσως θα έπρεπε.

Ορισμένοι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι πανέξυπνα και πολύ πιο μπροστά από την ηλικία τους για να μπορούν να παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία. Το πιθανότερο όμως είναι πως και άλλα παιδιά της ηλικίας τους έχουν αυτή την άνεση καθώς έχουν τον χρόνο, την τάση και την πρόσβαση στην τεχνολογία.

Εάν υπάρχει ένα μήνυμα που βγαίνει απ’ όλο αυτό, θα λέγαμε πως το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί ένα ταρακούνημα προς τους τεχνοφοβικούς γονείς ώστε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, όχι μόνο για να διατηρείται η τεχνολογική τάξη στο σπίτι αλλά και γιατί το απαιτεί η κοινωνία ολοένα και περισσότερο. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Θεραπεία σχιζοφρένειας με άβαταρ

Βρετανοί ψυχίατροι πειραματίζονται με μια νέα μέθοδο η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους σχιζοφρενείς να ελέγχουν ή και να σταματούν τις βασανιστικές φωνές που ακούν αφού έρθουν αντιμέτωποι με το. . . άβαταρ που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι στον υπολογιστή τους. Στην μελέτη συμμετείχαν 16 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν στην πειραματική «θεραπεία άβαταρ». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι ανέφεραν ότι μειώθηκε η συχνότητα με την οποία άκουγαν φωνές, αλλά και η σοβαρότητα του άγχους που τους προκαλούσαν.

Στο πρώτο στάδιο της «θεραπείας» ο ασθενής δημιουργεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια εικονική ταυτότητα, ένα «άβαταρ» επιλέγοντας το πρόσωπο και τη φωνή της «οντότητας» που πιστεύει ότι του μιλάει. Στη συνέχεια το σύστημα συγχρονίζει τα χείλη του εικονικού προσώπου με τη φωνή του, επιτρέποντας σε έναν θεραπευτή να μιλάει στον ασθενή, μέσω του άβαταρ, σε πραγματικό χρόνο. Ο θεραπευτής ενθαρρύνει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τη φωνή και σταδιακά τον μαθαίνει να ελέγχει τις παραισθήσεις του.

"Μολονότι οι ασθενείς αλληλεπιδρούν με το άβαταρ σαν να ήταν πραγματικός άνθρωπος, επειδή το έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να τους βλάψει, σε αντίθεση με τις φωνές που συχνά απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν ή θα κάνουν κακό στους ίδιους και τις οικογένειές τους», εξήγησε ο καθηγητής Τζούλιαν Λεφ. «Η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και το θάρρος να αντιμετωπίσουν το άβαταρ και τον διώκτη τους», πρόσθεσε.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 ανά 100 ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι οι ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις.

Ο Λεφ είπε ότι οι ίδιοι οι ασθενείς δηλώνουν ότι οι φωνές είναι το χειρότερο από όλα τα συμπτώματα της πάθησής τους. «Δεν τους αφήνουν να σκεφτούν καθαρά, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, δεν μπορούν να εργαστούν, δεν μπορούν να διατηρήσουν κοινωνικές επαφές», είπε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής.

Τρεις από τους ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι μέχρι τότε άκουγαν φωνές για διάστημα από 3,5 έως και 16 χρόνια, σταμάτησαν να τις ακούν εντελώς. Οι ερευνητές ηχογραφούσαν τις συνεδρίες και έδιναν αντίγραφα στους ασθενείς «έτσι ώστε ουσιαστικά είχαν ένα θεραπευτή στην τσέπη τους, σε μορφή MP3, και μπορούσαν να τον ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή τους παρενοχλούσαν οι φωνές», πρόσθεσε ο Λεφ.

Χάρη σε αυτήν την πρώτη επιτυχία τους ο Λεφ και οι συνεργάτες του έλαβαν επιχορήγηση ύψους 1,3 εκατομμυρίου λιρών από το ίδρυμα The Wellcome Trust ώστε να συνεχίσουν τη μελέτη τους σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών.

Ο ψυχίατρος Τόμας Κρεγκ που θα ηγηθεί της μεγαλύτερης μελέτης είπε ότι οι ακουστικές παραισθήσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τους ασθενείς και δύσκολα αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Σημείωσε ότι εάν η δεύτερη μελέτη αποδειχθεί επιτυχής, η θεραπεία με τα άβαταρ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για όλους μέσα σε λίγα χρόνια, δεδομένου ότι η τεχνολογία που απαιτείται είναι σχετικά απλή και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν ήδη τις δεξιότητες που απαιτούνται για να την εφαρμόσουν. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Γεμάτα βακτήρια τα σπίτια με σκύλους. Τα πλεονεκτήματα

Τα σπίτια με σκύλους έχουν διαφορετικές μικροσκοπικές μορφές ζωής από τα σπίτια που δεν υπάρχουν ζώα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE. Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

«Θέλαμε να βρούμε ποιες μεταβλητές επηρεάζουν τα οικοσυστήματα των βακτηρίων στα σπίτια μας, και ο κυριότερος παράγοντας που εντοπίσαμε μέχρι στιγμής είναι η ιδιοκτησία σκύλου», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Δρ. Rob Dunn, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Μπορούμε να βρούμε σε ποια σπίτια ζουν σκύλοι, εξετάζοντας απλά την οθόνη τηλεόρασης ή την μαξιλαροθήκη. Για παράδειγμα υπάρχουν βακτήρια που ζουν στο έδαφος και είναι 700 φορές πιθανότερο να εντοπιστούν σε σπίτια με σκύλους», προσέθεσε ο ερευνητής.

Αν και οι περισσότεροι ανατριχιάζουμε στην ιδέα των βακτηρίων που φωλιάζουν σε κάθε αντικείμενο που αγγίζουμε, οι μικροοργανισμοί φαίνεται πως έχουν ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία των ανθρώπων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Εκτός αυτού, παλαιότερη
έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία.

Σημειώνεται ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη βακτηρίων και 100 τρισεκατομμύρια ξεχωριστούς μικροοργανισμούς.
(Διαβάστε εδώ σχετική μελέτη). Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

FAO: φάτε μέδουσες – Κινδυνεύει η Μεσόγειος

Την παρασκευή τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών με βάση τις μέδουσες συνιστά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι η υπεραλίευση στη Μεσόγειο έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του ζελατινώδους ζώου, το οποίο αφανίζει τα εναπομείναντα αποθέματα ψαριών.

Ειδικότερα, σε έκθεση της η Επιτροπή Αλιείας του FAO για τη Μεσόγειο τονίζει ότι η υπεραλίευση έχει αυξήσει τον πληθυσμό των μεδουσών, γιατί ελάττωσε τους θηρευτές τους.

«Ως εκ τούτου δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τις μέδουσες να τρέφονται με νύμφες ψαριών και μικρά ψάρια, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους πληθυσμούς των ψαριών», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι σοβαρές επιπτώσεις του πολλαπλασιασμού των μεδουσών επισημάνθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν η μέδουσα Mnemiopsis leidyi, που ζει στον Ατλαντικό, εισήχθη τυχαία στη Μαύρη Θάλασσα, αφανίζοντας τα ψάρια και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στον κλάδο της αλιείας.

Μάλιστα μέχρι το 1989 ο πληθυσμός τους έφτασε επίπεδα ρεκόρ, με 400 μέδουσες ανά κυβικό μέτρο. Το πρόβλημα λύθηκε μόνο όταν στη Μαύρη Θάλασσα κατέφθασε ένα άλλο ξενικό είδος, που τρέφεται με μέδουσες.

Επίσης, το Νοέμβριο του 2007 ένα γιγάντιο κοπάδι μεδουσών αφάνισε πάνω από 100.000 σολομούς στη Βόρεια Ιρλανδία, προκαλώντας ζημιές ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων.

Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο FAO για τη συγκράτηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι η χρήση τους στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το ζελατινώδες ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ στην Ασία έχει στηθεί μια κερδοφόρα βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων γύρω από τη μέδουσα.

Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι επιστήμονες φοβούνται ότι μια μέρα οι μέδουσες θα ξεπεράσουν τα ψάρια, δημιουργώντας έναν «ωκεανό μεδουσών».

Εκτός από την υπεραλίευση, τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μεδουσών ενισχύει η κλιματική αλλαγή που διευρύνει τις περιοχές που μπορούν να ζήσουν, καθώς και τα θαλάσσια τείχη τα οποία προστατεύουν από τη διάβρωση, ωστόσο θεωρούνται ιδανικοί οικότοποι για το ζελατινώδες ζώο.
Συνέχεια»

Bare Paint: Ηλεκτρικά αγώγιμη μπογιά για χρήση σε οποιαδήποτε επιφάνεια

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ζωγραφίσεις έναν διακόπτη στον τοίχο σου και να λειτουργεί σαν κανονικός δίχως να απαιτεί πρίζες και καλώδια; Τώρα κάτι τέτοιο είναι εφικτό χάρη στη νέα ηλεκτρικά αγώγιμη μπογιά που δημιούργησε μια ομάδα σπουδαστών του Royal College of Art (RCA) στο Λονδίνο.

Το προϊόν ονομάζεται Bare Paint και έχει την ιδιότητα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια επιτρέποντας σου να σχεδιάζεις ηλεκτρικά κυκλώματα σε τοίχους, υφάσματα, πλαστικό, χαρτί ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πέραν του ανθρώπινου δέρματος. Η μπογιά στεγνώνει γρήγορα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα και δεν είναι τοξική.


Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα των σπουδαστών, όλες τις πληροφορίες που χρειάστηκαν για τη δημιουργία του καινοτόμου αυτού προϊόντος βρήκαν στο Wikipedia. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν το Bare Paint από
εδώ στην τιμή των $29.95.
Συνέχεια»

Σύγχρονοι αλχημιστές μετέτρεψαν το τσιμέντο σε μέταλλο!

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν υγρό τσιμέντο σε υγρό μέταλλο. Το επίτευγμα αυτό που θα ζήλευαν και οι μεσαιωνικοί αλχημιστές ανοίγει το δρόμο, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή καινοτόμων ηλεκτρονικών συσκευών και τσιπ υπολογιστών. Η «μαγεία» έγινε πραγματικότητα από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Η σχετική δημοσίευση, με επικεφαλής τον Αμερικανό φυσικό Κρις Μπένμπορ, έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Όπως ανέφερε ο Μπένμορ, το νέο υλικό έχει πολλές δυνητικές εφαρμογές όπως σε ηλεκτρικές αντιστάσεις με μορφή λεπτού φιλμ, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε επίπεδες οθόνες υγρών κρυστάλλων.

Το νέο υλικό αποτελεί ένα είδος μεταλλικού γυαλιού, που έχει καλύτερη αντίσταση στη διάβρωση σε σχέση με ένα συμβατικό μέταλλο, είναι λιγότερο εύθραυστο από το γυαλί, μεταδίδει το ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίζει μεγαλύτερες ενεργειακές (μαγνητικές) απώλειες και διαθέτει καλύτερη ρευστότητα, πράγμα που βοηθάει στην επεξεργασία του.

Μέχρι σήμερα μόνο μέταλλα είχε καταστεί εφικτό να μετατραπούν σε αυτή την μεταβατική φάση του μεταλλικού γυαλιού. Η μετατροπή του τσιμέντου σε υγρό αγώγιμο μέταλλο γίνεται με τη διαδικασία της «παγίδευσης ηλεκτρονίων», η οποία στο μέλλον πιθανώς θα επιτρέψει και σε άλλα στερεά μονωτικά υλικά να μετατραπούν σε ημιαγωγούς του ρεύματος. Οι σχετικοί πειραματισμοί θα ξεκινήσουν σύντομα. Πηγή: perierga.gr
Συνέχεια»