Ο πιο μακρινός γαλαξίας

Ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα εντοπίσθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Ο zb_GND_5296, όπως είναι το διόλου εντυπωισακό όνομά του, βρίσκεται 13 και πλέον δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και υπολογίζεται ότι είχε ήδη γεννηθεί όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών. Η ανακάλυψη θεωρείται ότι θα βοηθήσει τους αστρονόμους να ρίξουν φως σε μια «στιγμή» του κόσμου μας που ακολούθησε αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

Σημαντική επιβεβαίωση

Ο zb_GND_5296 δεν είναι «καινούργιος» για τους επιστήμονες. Είχε εντοπισθεί από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, αλλά η απόστασή του δεν είχε υπολογιστεί επακριβώς. Αυτό επετεύχθη τώρα από αστρονόμους με επικεφαλής τον Στίβεν Φίνκελσταϊν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν που χρησιμοποίησαν δεδομένα του Αστεροσκοπείου Κεκ στη Χαβάη. «Αυτός είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχουμε επιβεβαιώσει ως τώρα» δήλωσε ο δρ Φινκελστάιν. «τον βλέπουμε όπως ήταν 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ».

Επειδή το φως χρειάζεται τόσο χρόνο για να ταξιδέψει και να φθάσει ως εμάς από την άκρη του Σύμπαντος οι επιστήμονες βλέπουν τον γαλαξία όπως ήταν πριν από 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του οι ειδικοί ανέλυσαν το χρώμα του. Καθώς το Σύμπαν διαστέλλεται τα αντικείμενα που βλέπουμε γύρω μας απομακρύνονται από τη Γη, με αποτέλεσμα τα κύματα του φωτός που εκπέμπουν να επιμηκύνονται και να φαίνονται πιο κόκκινα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα ονομάζεται μετατόπιση προς το ερυθρό και μετράται με μια συγκεκριμένη κλίμακα.



Όλα σχεδόν τα αντικείμενα σε αυτή την εικόνα του Τηλεσκοπίου Χαμπλ είναι γαλαξίες. Ο zb_GND_5296 φαίνεται στη μεγέθυνση σε πλαίσιο (Πηγή V. Tilvi, S.L. Finkelstein, C. Papovich, NASA, ESA, A. Aloisi, The Hubble Heritage, HST, STScI, και AURA)

Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους που
δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» οι αστρονόμοι που ανέλυσαν το χρώμα του zb_GND_5296 είδαν ότι έχει μετατόπιση προς το ερυθρό 7,51, μεγαλύτερη από αυτή του μέχρι τώρα θεωρούμενου μακρινότερου γαλαξία ο οποίος έχει μετατόπιση προς το ερυθρό 7,21. Ο νεος κάτοχος του ρεκόρ της απόστασης είναι μικρός – η μάζα του είναι ίση μόλις με το 1-2% της μάζας του Γαλαξία. Είναι όμως πλούσιος σε βαρέα στοιχεία και έχει ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, «γεννά» νέα άστρα με εκπληκτική ταχύτητα, εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή με την οποία μπορεί να δημιουργήσει άστρα ο δικός μας γαλαξίας.

Νέες γνώσεις από πολύ μακριά

Η ανακάλυψη θεωρείται ότι θα προσφέρει στους επιστήμονες νέες γνώσεις για τα πρώτα στάδια του Σύμπαντος. «Ενας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να μάθουμε πράγματα για το Σύμπαν είναι να μελετήσουμε αυτές τις εσχατιές, και αυτό μας λέει κάτι σχετικά με το τι είδους φυσικές διαδικασίες επικρατούν στον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών» τόνισε ο δρ Φινκελστάιν. «Το σπουδαίο με αυτόν τον γαλαξία είναι ότι δεν είναι μόνο μακρινός αλλά είναι επίσης εξαιρετικός». Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ακόμη πιο μακρινοί γαλαξίες θα ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον, όταν το νέο τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb Space Telescope – JWST).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο BBC ο δρ Μάρεκ Κούκουλα του Βασιλικού Αστεροσκοπείου στο Γκρίνουιτς ο οποίος δεν μετείχε στη μελέτη δήλωσε: «Αυτά σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία δείχνει ότι υπάρχουν ήδη κάποιοι μάλλον εκπληκτικά εξελιγμένοι γαλαξίες στα πρώτα στάδια του Σύμπαντος. Αυτός ο ταχύς ρυθμός δημιουργίας άστρων ίσως αποτελεί μια ένδειξη σχετικά με το γιατί οι γαλαξίες αυτοί μπορούν να σχηματιστούν τόσο γρήγορα». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

H χαμένη ατμόσφαιρα του Άρη

Ένας μετεωρίτης από τον Άρη δίνει ενδείξεις για το πώς ο γειτονικός μας πλανήτης έχασε την αλλοτινή παχιά του ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερο τμήμα του διοξειδίου του άνθρακα του Άρη εξαφανίστηκε πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, αφήνοντας πίσω έναν πλανήτη παγωμένο, με μια αραιή ατμόσφαιρα.

Η κοινή αντίληψη ήταν πως το διοξείδιο του άνθρακα ξέφυγε στο διάστημα, όμως η ανάλυση ενός μετεωρίτη με αρειανή προέλευση δείχνει πως το αέριο ίσως παρέμεινε στον πλανήτη παγιδευμένο στο έδαφός του, μέσω μιας διαδικασίας που εμφανίζεται και στη Γη και ονομάζεται ανθράκωση.

O συγκεκριμένος μετεωρίτης ονομάζεται Lafayette, έχει μέγεθος μόλις 4.5 εκατοστών και βάρος 800 γραμμαρίων και βρέθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1931. Πιστεύεται πως σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φλοιό του Άρη, και αποτελείται κυρίως από βασάλτη ηλικίας 1.3 δισεκατομμυρίων χρόνων. Εξαιτίας κάποιας σφοδρής σύγκρουσης εκτοξεύθηκε στο διάστημα πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια, βρίσκοντας το δρόμο προς τη Γη πριν από 3.000 χρόνια.

Μια ομάδα χημικών από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας των πανεπιστημίων της Σκωτίας, δανείστηκε το μετεωρίτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και προέβη σε μικροσκοπική ανάλυση. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Communications, η σύνθεση της πέτρας άλλαξε δραστικά πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες κατέληξαν πως ένα συγκεκριμένο συστατικό της, ο σιδερίτης λίθος σχηματίστηκε από ανθράκωση.

Στη διαδικασία της ανθράκωσης, το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα σε αέρια μορφή και τα διάφορα ορυκτά συμμετέχουν σε χημικές διαδικασίες με αποτέλεσμα την παγίδευση του αερίου στο εσωτερικό των βράχων. Ένα στοιχείο που προκύπτει ακόμη από την εργασία αυτή, είναι πως στην επιφάνεια του Άρη πρέπει να υπήρχε νερό σε υγρή μορφή μέχρι πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι πιστεύαμε. Ακόμη κι εάν οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την παρουσία υγρού νερού στον Άρη τόσο πρόσφατα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω γεωθερμικών διαδικασιών.

Η διαδικασία της ανθράκωσης συνέβη για δισεκατομμύρια χρόνια στον Άρη, και η σταδιακή απώλεια του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα του προκάλεσε τη δραματική πτώση της θερμοκρασίας του, μετατρέποντάς τον στον κρύο και αφιλόξενο πλανήτη που παρατηρούμε σήμερα.

Η τεχνητή ανθράκωση έχει προταθεί και από περιβαλλοντολόγους στη Γη, προκειμένου να βοηθήσει ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά, είναι μια συνηθισμένη φυσική διαδικασία που συμβαίνει ούτως ή άλλως σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (στα βουνά του Σαμάιλ του Ομάν για παράδειγμα, πιστεύεται πως παγιδεύονται περισσότεροι από 10.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο με αυτό τον τρόπο). Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Δείγματα από το υπέδαφος αστεροειδή με τη βοήθεια ενός κανονιού

Η ιαπωνική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος Jaxa ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή ενός διαστημικού κανονιού με το οποίο ελπίζει ότι θα μπορέσει να συλλέξει και να φέρει στη Γη πολύτιμα δείγματα από το υπέδαφος ενός αστεροειδή.

Η Jaxa εξήγησε ότι η συσκευή αυτή, ένας συνδυασμός βόμβας και κανονιού, θα τοποθετηθεί στο διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα 2 το οποίο θα εκτοξευτεί το 2014 με στόχο να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή 1999JU3 το 2018 και να επιστρέψει στη Γη, εφόσον όλα πάνε καλά, δύο χρόνια αργότερα.

Στη δοκιμή που έκανε, η υπηρεσία χρησιμοποίησε έναν προωθητικό σύστημα για να εκτοξεύσει μια τεράστια μεταλλική μπάλα σε έναν στόχο, κατά τον ίδιο τρόπο που ελπίζει ότι θα γίνει και στο διάστημα σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Όταν θα φτάσει στην τροχιά του μικρού αστεροειδούς το Χαγιαμπούσα 2 θα αποδεσμεύσει το διαστημικό κανόνι και στη συνέχεια θα κρυφτεί στην άλλη πλευρά του αστεροειδούς. Η συσκευή θα εκραγεί και θα εκτοξεύσει μια μεταλλική μπάλα στον αστεροειδή, ώστε να δημιουργήσει κρατήρα. Το Χαγιαμπούσα 2 θα συλλέξει κατόπιν δείγματα από το υπέδαφος, από την τρύπα που θα έχει ανοίξει το κανόνι.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιο ενδιαφέρον να αναλύσουν το υπέδαφος των αστεροειδών παρά την επιφάνειά τους, αφού τα υλικά που βρίσκονται σε αυτήν καταστρέφονται από τη συνεχή έκθεσή τους στη διαστημική ακτινοβολία.

Το Χαγιαμπούσα 1, που εκτοξεύτηκε το 2003, συνέλεξε δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα τον Σεπτέμβριο του 2005, χρησιμοποιώντας μια πολύ διαφορετική τεχνική. Ωστόσο, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα στην επικοινωνία του με τη Γη, στους κινητήρες, στις μπαταρίες και σε άλλον εξοπλισμό, η Jaxa αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επιστροφή του επί τρία χρόνια. Το Χαγιαμπούσα 1 καταστράφηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα αλλά πρόλαβε να ρίξει μια κάψουλα με δείγματα, στην οποία βρέθηκαν κατόπιν από τους επιστήμονες 1.500 σωματίδια από τον αστεροειδή.

Σύμφωνα με την Jaxa, η έρευνα των υλικών από τα οποία αποτελούνται τα διαστημικά σώματα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκε η Γη και εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Πρωτοποριακή μέθοδος για τον καθαρισμό των «σκουπιδιών» του διαστήματος

Η έννοια της ελκτικής ακτίνας (tractor beam) είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν νοείται…φανταστικό διαστημόπλοιο χωρίς αυτήν. Ωστόσο, ενδεχομένως για άλλη μια φορά η επιστημονική φαντασία να γίνει πραγματικότητα, για το σκοπό του καθαρισμού των «σκουπιδιών» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, χάρη στην αξιοποίηση του στατικού ηλεκτρισμού.

Οι αποκαλούμενες ηλεκτροστατικές δυνάμεις εμφανίζονται σε περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης ηλεκτρονίων. Ο «βομβαρδισμός» ενός «σκουπιδιού» που αιωρείται στο διάστημα με ηλεκτρόνια θα μπορούσε να του δώσει αρνητική φόρτιση μερικών δεκάδων κιλοβόλτ – στη συνέχεια, ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με θετική φόρτιση θα μπορούσε να το ρυμουλκήσει, εν είδει ελκτικής ακτίνας, σε υψηλότερη τροχιά και στη συνέχεια να το εκτοξεύσει προς το Διάστημα.

Το σχετικό paper δημοσίευσε ο Χανσπίτερ Σάουμπ, μηχανικός αεροδιαστημικής του University of Colorado Boulder, στο Advances in Space Research. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν απαιτεί επαφή (κάτι που συνεπάγεται αυξημένη ασφάλεια για το διαστημικό σκάφος που εκτελεί χρέη ρυμουλκού), τη στιγμή που αντίστοιχες τεχνικές που έχουν προταθεί κατά καιρούς προϋποθέτουν «άγγιγμα» του αντικειμένου- στόχου (πρόσδεση, «καμάκωμα», χρήση «διχτυού» κ.ο.κ). Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

ΝΑSA: Ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων για «διαστημικό» Ίντερνετ

Τη δική του ιστορία έγραψε το πρόγραμμα LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration) της NASA, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέηζερ για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ της Γης και της Σελήνης, με download rate που άγγιξε τα 622 Mbps.

Το LLCD, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) είναι το πρώτο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας της NASA το οποίο χρησιμοποιεί λέηζερ αντί για ραδιοκύματα. Επίσης, επετεύχθη χωρίς προβλήματα ή λάθη upload rate 20 Mbps, από τον κύριο σταθμό στο Νέο Μεξικό στο διαστημόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

«Το LLCD είναι το πρώτο βήμα στον ʽοδικό χάρτηʼ μας σχετικά με τη δημιουργία της επόμενης γενιάς δυνατοτήτων διαστημικής επικοινωνίας» είπε ο Μπάντρι Γιούνες, στέλεχος της NASA αρμόδιο για θέματα διαστημικής επικοινωνίας και πλοήγησης. «Τα αποτελέσματα της επίδειξης είναι ενθαρρυντικά, και πιστεύουμε ότι είναι στο σωστό δρόμο για να θέσουμε αυτές τις νέες δυνατότητες σε επιχειρησιακή χρήση σύντομα».

Από τις πρώτες διαστημικές αποστολές μέχρι σήμερα, η «πλατφόρμα» επικοινωνίας ήταν τα ραδιοκύματα (RF). Ωστόσο, πλέον η συγκεκριμένη τεχνολογία φτάνει στα όριά της, καθώς αυξάνονται η απαιτήσεις όγκου δεδομένων. Η ανάπτυξη επικοινωνίας λέηζερ θα δώσει στη NASA τη δυνατότητα επέκτασης των εφαρμογών επικοινωνίας, οδηγώντας σε καλύτερες αναλύσεις εικόνας και ακόμα και τη δυνατότητα μετάδοσης τρισδιάστατου βίντεο από και προς το Διάστημα. Το LLCD είναι το πρώτο εξειδικευμένο σύστημα της υπηρεσίας για αμφίδρομη επικοινωνία μέσω λέηζερ αντί ραδιοκυμάτων. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Famecook: Ένα κοινωνικό δίκτυο για όσους αγαπούν τη μαγειρική και το φαγητό!

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι τα κραταιά κοινωνικά δίκτυα της εποχής μας μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε γούστο ή hobby των χρηστών, αλλά σίγουρα είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέσα σε τόση πληροφορία. Κατά καιρούς μαθαίνουμε για διάφορα κοινωνικά δίκτυα ειδικού ενδιαφέροντος όπως τα Duxter και Raptr (για gamers), το Ptch (για δημιουργία slideshows) και το Bantr (για ποδοσφαιρόφιλους), και τώρα ενημερωθήκαμε για το Famecook, το οποίο αφορά όσους αγαπούν τη μαγειρική και το φαγητό!

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου και video-παρουσίαση:


Πηγή: digitalnews.gr
Συνέχεια»

Wikipedia Zero: Άρθρα της Wikipedia μέσω μηνυμάτων SMS

Μία πιλοτική υπηρεσία αποστολής άρθρων της Wikipedia μέσω μηνυμάτων SMS, η οποία απευθύνεται σε αφρικανούς χρήστες, ξεκίνησε η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στην Κένυα.

Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο του εγχειρήματος – το οποίο είναι δωρεάν για τους χρήστες - η Wikipedia συνεργάζεται με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Airtel. Όπως ελπίζεται, η εν λόγω υπηρεσία θα μπορέσει να φέρει την εγκυκλοπαίδεια «κοντά» σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Νταν Φόι, στέλεχος του Wikimedia Foundation (πρόκειται για το ίδρυμα- «μητρικό» οργανισμό της Wikipedia και άλλων εγχειρημάτων).

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε blog post, στο μεγαλύτερο τμήμα του αναπτυσσόμενου κόσμου η χρήση smartphones με πρόσβαση στο Ίντερνετ αποτελούν την εξαίρεση, όχι τον κανόνα: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι επί της παρούσης δεν μπορούν να δουν την Wikipedia στα κινητά τους».

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας (Wikipedia Zero) ο χρήστης πρέπει απλά να πατήσει *515# στο κινητό του, και στη συνέχεια λαμβάνει γραπτό μήνυμα το οποίο προτρέπει σε αναζήτηση άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Spoiler Shield: Νέα εφαρμογή μπλοκάρει τα spoilers στα Facebook και Twitter

Αν τυγχάνει να έχεις φίλους με μεγάλα στόματα που συνηθίζουν να σου κάνουν spoiler στις αγαπημένες σου τηλεοπτικές σειρές, τώρα υπάρχει τρόπος να τους αποτρέψεις…

Ο λόγος για τη νέα εφαρμογή ‘Spoiler Shield’ που αναλαμβάνει να σε σώσει από κάθε είδους spoiler στα Facebook και Twitter φιλτράροντας τα feeds σου βάσει συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών από τις τηλεοπτικές σειρές που έχεις επιλέξει. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που κάποιος ποστάρει ένα status update σχετικό με μια σειρά που παρακολουθείς, αυτό πολύ απλά δε θα εμφανιστεί στο News Feed σου.

To Spoiler Shield είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν για iOS συσκευές [
link] ενώ προσεχώς αναμένεται και έκδοση για Android.


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Με 1.400 νέες καταλήξεις διευθύνσεων θα πλημμυρίσει το Internet

Ιντερνετικές διευθύνσεις με περισσότερες από 1.400 νέες καταλήξεις αρχίζουν με αργά βήματα να λειτουργούν στο Ίντερνετ από τις 23 Οκτωβρίου 2013. Η ICANN, η διεθνής επιτροπή αρμόδια για την απόδοση διαδικτυακών ονομάτων και αριθμών ανακοίνωσε ότι οι πρώτες νέες καταλήξεις πρώτου επιπέδου στο κυριλλικό, ρώσικο, και το κινέζικο αλφάβητο ανταποκρίνονται ήδη στα αιτήματα σύνδεσης. Έτσι, εκτός από διευθύνσεις με κατάληξη .com, .org, .info, .gov ή .edu θα συναντάμε στο Ίντερνετ και καταλήξεις με την επωνυμία επιχειρήσεων, οργανώσεων, φορέων ή άλλους χαρακτηριστικούς προσδιορισμούς όπως .πολιτισμός .βιβλίο ή .αθήνα σε διάφορες γλώσσες.

Δείτε τις νέες καταλήξεις για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα κατοχύρωσης ή/και έχουν δεσμευτεί. Ανάμεσά τους είναι οι καταλήξεις .baby, .web, .music, .hotel, .doctor, .press, .play, .click, .space, .movie, .antivirus, .apartments, .camp, .fiat, .flickr, .gifts, .giving, .google, .gucci, .mobile, .money, .windows (Microsoft). Επίσης, στην εκτενή λίστα που εκτείνεται σε 55 ιστοσελίδες εμφανίζονται κατοχυρωμένες καταλήξεις που πήραν το όνομα επώνυμων προϊόντων.

Πρόκειται για τα νέα generic Top Level Domain Name, ή gTLD, δηλαδή τα ονόματα μητρώου πρώτου επιπέδου (π.χ. στην διεύθυνση http://example.com, το όνομα μητρώου πρώτου επιπέδου είναι το .com και το όνομα μητρώου δευτέρου επιπέδου το example). Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των gTLD ήταν περιορισμένος στα 22 (.com, .info, .org, .edu, και άλλα). Με το πρόγραμμα νέων gTLD της ICANN ο αριθμός τους αυξάνεται εκθετικά, αφού ξεπερνούν τα 1.400
νέα gTLD.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Απόδοσης Διαδικτυακών Ονομάτων και Αριθμών, οι νέες καταλήξεις θα ευνοήσουν την καινοτομία, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό και θα δώσουν περισσότερες επιλογές στον τελικό χρήστη του Διαδικτύου, αν και θα κριθούν στην πράξη. Αναφέρεται για παράδειγμα πως, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κατοχυρώσουν μια κατάληξη με την επωνυμία τους και στην συνέχεια να διαχειριστούν την κατοχύρωση ονομάτων δευτέρου επιπέδου. Έτσι, για παράδειγμα μια γαλακτοβιομηχανία θα μπορούσε να εισάγει διευθύνσεις με κατάληξη .[γαλακτοβιομηχανία] και δευτερεύον όνομα κάθε ένα από τα προϊόντα της, με προφανή οφέλη. Επίσης, οι φορείς/επιχειρήσεις μπορεί να επιλέξουν να πουλήσουν τις διευθύνσεις δευτέρου επιπέδου που θα καταλήγουν στο νέο gTLD, π.χ. .πολιτισμός ή .βιβλίο. Ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν οι δήμοι, και οι καταλήξεις για μεγάλες πόλεις έχουν ήδη καταχωρηθεί (π.χ. paris) στην λίστα με τα νέα gTLD.

.[επωνυμία επιχείρησης]
.[private]
.[language]
.[region]
.[γλώσσα]
.culture
.luxury
.literacy
retail.brand
product.brand
app.brand
customer.brand
slogan.brand

Πάντως, η Επιτροπή δεν παραλείπει να διευκρινίσει πως η κατοχύρωση νέων καταλήξεων πρώτου επιπέδου δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε εύκολη. Η υποβολή του αιτήματος και μόνο μπορεί να κοστίσει 185.000 δολάρια ή και παραπάνω (υπάρχουν δυνατότητες υπαναχώρησης με μερική επιστροφή του ποσού που προκαταβάλλεται ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης στο οποίο θα γίνει). Επίσης, για την αξιολόγηση κάθε αιτήματος απαιτούνται μήνες και μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να ενεργοποιηθούν τα νέα ονόματα μητρώου σε αυτό το επίπεδο για να είναι προσβάσιμοι οι δικτυακοί τους τόποι.

Επιπλέον, μετά την επιτυχή δέσμευση και αφού δεν ανακύψουν προβλήματα νομικής φύσεως, όπως ενστάσεις σχετικές με την εμπορική επωνυμία (προβλέπεται περίοδος τουλάχιστον 30 ημερών για την υποβολή τέτοιων ενστάσεων), ο φορέας ή η επιχείρηση που θα δεσμεύσει το νέο gTLD αναλαμβάνει να το διαχειριστεί, κάτι που συστήνεται από την επιτροπή να ανατίθεται σε ειδικούς στην βιομηχανία των ονομάτων μητρώου.

Παρ'όλα αυτά, η ICANN αναμένει εκατοντάδες αιτήματα κατοχύρωσης ανά τον κόσμο και δίνει προτεραιότητα σε αιτήσεις για καταλήξεις σε άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής (αναφέρονται το ελληνικό, το κυριλλικό και το κινέζικο αλφάβητο). Οι πρώτες καταλήξεις πρώτου επιπέδου που λειτουργούν είναι η αραβική λέξη web ή network, οι ρώσικες λέξεις online και website καθώς και η λέξη game στα κινέζικα. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Η Google ετοιμάζεται να προσθέσει banners στα αποτελέσματα αναζητήσεων

H Google επιβεβαίωσε ότι δοκιμάζει την τοποθέτηση αρκετά μεγάλων διαφημιστικών banner στα αποτελέσματα συγκεκριμένων αναζητήσεων που έχουν να κάνουμε με μάρκες. Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από δημοσίευση στο Twitter του χρήστη @SynrgyHQ ο οποίος παρατήρησε ένα μεγάλο banner στα αποτελέσματα αναζήτησης με τον όρο Southwest Airlines.

Στέλεχος της Google επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία διεξάγει ένα «μικρό πείραμα» αυτές τις ημέρες και μόνο στην Αμερικανική αγορά. Όπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία, η διαφήμιση καλύπτει ένα πολύ μεγάλο χώρο της σελίδας των αποτελεσμάτων πιθανόν για να δοκιμάσει η Google την επιρροή που έχει στους χρήστες.


Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πείραμα» της Google περιλαμβάνει περισσότερες από 30 εταιρείες μεταξύ των οποίων η Virgin Amerca και η Crate & Barrel ενώ τα δοκιμαστικά banners εμφανίζονται σε λιγότερο από το 5% των συνολικών αναζητήσεων που γίνονται καθημερινά με τη μηχανή της Google.

Πάντως η κίνηση αυτή προκαλεί εντυπώσεις αφού η Google το 2005 είχε αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να περιληφθούν διαφημίσεις με banner στα αποτελέσματα αναζητήσεων και στην κεντρική σελίδα της Google αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «τρελό». Σημαντική λεπτομέρεια της ιστορίας είναι ότι τη συγκεκριμένη δήλωση την έκανε η Marissa Mayer, η οποία είναι πλέον διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo!. Πηγή: insomnia.gr
Συνέχεια»

To YouTube ετοιμάζει τη δική του μουσική υπηρεσία (;)

Όπως όλα δείχνουν το YouTube δουλεύει αυτή τη στιγμή πάνω στη δική του μουσική συνδρομητική υπηρεσία η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες. Η υπηρεσία θα μοιάζει αρκετά με το Spotify (παρέχοντας επιπλέον και video) και θα διατίθεται τόσο δωρεάν όσο και σε premium έκδοση έναντι μηνιαίας συνδρομής που θα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα τραγουδιών.

Η συνδρομή εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα $9.99 το μήνα και επιπλέον θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να απομακρύνει τις διαφημίσεις και να αποθηκεύει μουσική offline για να την ακούει και όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet. Επιπλέον θα μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της Google, όπως για παράδειγμα τα γυαλιά Google Glass.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google έχει κλείσει ήδη τις περισσότερες συμφωνίες με τις μουσικές εταιρείες που χρειάζεται για το ξεκίνημα της νέας υπηρεσίας. Η υπηρεσία θα διατίθεται σε όλες τις πλατφόρμες (και σε mobile συσκευές) και ταυτόχρονα με το ξεκίνημα της, η εταιρεία ετοιμάζει και τον επανασχεδιασμό της mobile εφαρμογής του ΥouTube.

Τέλος, μια πολύ σημαντική βελτίωση έρχεται και στην Android εφαρμογή του YouTube η οποία πολύ σύντομα θα συνεχίζει να παίζει τα βιντεάκια (video και audio) ακόμα και όταν η εφαρμογή τρέχει στο background. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Δορυφορικό Ίντερνετ σε ταχύτητες ADSL σύντομα στην Ελλάδα

Τον Νοέμβριο δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ αναμένεται να παρουσιάσουν τις ανανεωμένες προτάσεις τους για το δορυφορικό Ίντερνετ. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας και οι όροι αλλάζουν πολύ: Πρόσβαση από οπουδήποτε με ταχύτητες 20/6Mbps και όριο όγκου 20GB, με ελεύθερη κυκλοφορία data τις νύχτες και εξοπλισμό με χρησιδάνειο αναμένεται να περιληφθούν στις ανανεωμένες προτάσεις, που θα συμπληρώνονται από δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα ή/και IPTV καθώς και υπηρεσίες τηλεφωνίας. Απομένει να μάθουμε το κόστος της μηνιαίας συνδρομής, το οποίο ελπίζουμε να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 40 ευρώ το μήνα μαζί με δορυφορική τηλεόραση.

Οι ταχύτητες δορυφορικής πρόσβασης στο Ίντερνετ θα ανταγωνίζονται αυτές του ADSL, και έτσι τα σπίτια στις επονομαζόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας δεν θα περιορίζονται πια στα 2/1Μbit/sec ή και χαμηλότερα.

Πόσοι μπορούν να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ;

Στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10.000.000 σπίτια χωρίς δυνατότητα ευρυζωνικού Ίντερνετ. Στην Ελλάδα, οι αριθμοί από το 2011 αναφέρονται σε 800.000 σπίτια αποκλεισμένα από το Ίντερνετ, αριθμός που δεν έχει μειωθεί παρά μόνο κατά μερικές χιλιάδες, διατηρώντας το ψηφιακό χάσμα. Συντηρητικές εκτιμήσεις μιλούν για 210 χιλιάδες σπίτια χωρίς υπηρεσία και 1 εκατομμύριο σπίτια με συνδέσεις κάτω από 4Mbps (δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα).

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν περιορίζονται στις «ακριτικές» οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ με οποιαδήποτε τεχνολογία ευρυζωνικής πρόσβασης (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G, xDSL, οπτική ίνα). Πάροχοι και φορείς έχουν στα χέρια τους χάρτες και γνωρίζουν πως «λευκές περιοχές» υπάρχουν και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για παράδειγμα γύρω από την Αθήνα (και φυσικά, σε πολλά χωριά, πόσο μάλλον στα νησιά).

Τον Αύγουστο 2013 έγινε προ-δημοσίευση του έργου Rural Broadband (προϋπολογισμού 201 εκατ. ευρώ) από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν 5.493 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας.

Το δορυφορικό Ίντερνετ θα μπορούσε να αφορά την μισή Ελλάδα, εντούτοις, θεωρείται μια συμπληρωματική υπηρεσία στο μίγμα τεχνολογιών πρόσβασης που παρέχεται στην Ελλάδα -xDSL, οπτική ίνα, κινητή τηλεφωνία. Επίσης, δεν έχουμε δει συνδυασμούς τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα δορυφορικό Ίντερνετ στο DSLAM του xDSL της καμπίνας στους δρόμους.

Τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική αγορά με το δορυφορικό Ίντερνετ

Οι πάροχοι δορυφορικού Ίντερνετ στην Ελλάδα είναι δύο: η Forthnet (συνεργασία με την Eutelsat) και η Hellas SAT.

H υπηρεσία δορυφορικής πρόσβασης που παρέχει η Forthnet από το 2011 μέχρι σήμερα αναφέρεται σε 10Mbps download και 2Mbps upload. Το κόστος του εξοπλισμού επιδοτείται από την εταιρεία και από τα 300 ευρώ πέφτει στα 99 ευρώ. Η σωστή εγκατάσταση του δορυφορικού πιάτου και του μόντεμ/router από πιστοποιημένους από την Eutelsat τεχνικούς της Forthnet ανεβάζει το εισαγωγικό κόστος της υπηρεσίας κατά 60 ευρώ (το ποσοστό των χρηστών που επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους την εγκατάσταση είναι εξαιρετικά χαμηλό και υπολογίζεται σε 5% μόλις).

Η εταιρεία παρέχει την υπηρεσία δορυφορικής πρόσβασης στο Ίντερνετ με μηνιαίο πάγιο 39,90 ευρώ και είναι (μόνιμα) συνδεδεμένη με την βασική υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης Nova (basic) υπό μορφή προσφοράς, χωρίς αύξηση της μηνιαίας χρέωσης. Δηλαδή, με 40 περίπου ευρώ το μήνα ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο Ίντερνετ 10/2Mbps και δορυφορική Nova.

Η πολιτική ορθής χρήσης προβλέπει τον περιορισμό του όγκου των δεδομένων που διακινούνται στα 6GB ανά τέσσερις εβδομάδες (τον μήνα), στα 4GB την τελευταία εβδομάδα πριν την μέτρηση της κίνησης, στα 2GB τις τελευταίες 4 ώρες και στο 1GB την τελευταία ώρα. Όταν τα όρια αυτά καταστρατηγούνται η ταχύτητα πέφτει στα 512Kbps ή και στα 256Kbps ανάλογα με την παράβαση, πάντως η πρόσβαση δεν διακόπτεται.

Η Hellas SAT παρέχει το πακέτο Hellas SAT net!home, με ταχύτητες 512Kbps/96Kbps με κόστος εξοπλισμού 412 ευρώ, κόστος ενεργοποίησης περίπου 60 ευρώ και συνδρομή 41 ευρώ το μήνα. H εταιρεία προτείνει επίσης το πακέτο Hellas SAT net! HOME 1000 με μεγαλύτερες ταχύτητες 1Mbps/128Kbps με μηνιαία συνδρομή 51,30 ευρώ. O OTE πούλησε την Hellas SAT στον όμιλο ARABSAT αντί 208 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013. Η ARABSAT εξήγγειλε δια στόματος του προέδρου της επενδύσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εργασιών της Hellas SAT στις 39 μοίρες Ανατολικά. Αναμένονται λοιπόν εξελίξεις, που εκτιμάμε ότι θα πρέπει να τοποθετούνται στο 2014, δεν θα αφορούν όμως άμεσα τους τελικούς χρήστες.

Οι προδιαγραφές της υπηρεσίας δορυφορικής ιντερνετικής πρόσβασης μέσω Eutelsat αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η Eutelsat πρόκειται να διαθέσει μέσω συνεργαζόμενων παρόχων στην Ελλάδα την υπηρεσία tooway για την αμφίδρομη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, αξιοποιώντας την πολλαπλάσια χωρητικότητα του δορυφόρου KA SAT που έθεσε σε τροχιά την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2010.

Τι θα αλλάξει στο δορυφορικό Ίντερνετ στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο

Η ανανεωμένη υπηρεσία tooway της Eutelsat περιλαμβάνει πρόσβαση με ταχύτητες 20Mbps download και 6Mbps upload. Tο όριο που θέτει η πολιτική ορθής χρήσης αναμένεται να ανέλθει στα 20GB το μήνα.

Τα εμπόδια για την απόκτηση της υπηρεσίας επίσης αναμένεται να απομακρυνθούν, καθώς ο εξοπλισμός στο εξής θα παρέχεται με χρησιδάνειο ή leasing.

Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν όρια στην κίνηση τις νυχτερινές ώρες επίσης, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών, μερικών μόλις χιλιάδων, χρηστών δορυφορικού Ίντερνετ στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το όριο των 6GB/μήνα (μόλις 6% των χρηστών ξεπερνάει το όριο των 6GB).

Οι πάροχοι που θα προσθέσουν στην λίστα των υπηρεσιών τους το δορυφορικό αμφίδρομο Ίντερνετ -εκτός από την Forthnet, δορυφορικό ίντερνετ αναμένεται να δώσει και η hellas online- δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις εμπορικές τους προτάσεις. Ευελπιστούμε ότι θα προτείνουν ελκυστικά πακέτα double ή και triple play, συνδυάζοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ, με την τηλεφωνία VoIP και την δορυφορική τηλεόραση με προγράμματα σε υψηλή ευκρίνεια ή/και την IPTV.

Ξέρετε ότι:

Στο δορυφορικό Ίντερνετ οι ονομαστικές ταχύτητες συνεχίζουν να μην είναι εγγυημένες πραγματικές καθ'όλη την διάρκεια του 24ώρου, είναι όμως πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε μεγάλες αποκλίσεις όπως στο xDSL.

Το δορυφορικό Ίντερνετ μπορεί να δώσει πραγματικά στην προκειμένη περίπτωση 20/6Mbps , ωστόσο πάσχει από μια εγγενή καθυστέρηση στην επικοινωνία των σταθμών βάσης με τον δορυφόρο. Αυτό η καθυστέρηση καθιστά μάλλον ανέφικτο τα παιχνίδια FPS online, ή άλλες εφαρμογές που απαιτούν μικρότερη καθυστέρηση από τα 800ms του δορυφορικού Ίντερνετ.

Η εγκατάσταση του πιάτου, στην περίπτωση της υπηρεσίας tooway, είναι μια διαδικασία που διαρκεί 25 λεπτά (βίντεο βήμα προς βήμα το τεκμηριώνει)

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας ολοκληρώνεται μέσα σε δύο ημέρες.

Το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα δεν αναμένεται να καλυφθεί με το δορυφορικό Ίντερνετ, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, έτσι τουλάχιστον όπως περιγράφονται στο προ-δημοσίευμα, το αποκλείουν, έχει δηλώσει ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων, ο Τάσος Νικογιάννης, εκπρόσωπος της Eutelsat στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Πηγή: in.gr (Ανθή Παναγιωτάκη)
Συνέχεια»

Υπολογιστής με «ηλεκτρονικό αίμα» από την ΙΒΜ

Το πρωτότυπο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, εμπνευσμένου από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που λειτουργεί χάρη σε «ηλεκτρονικό αίμα», παρουσίασε η ΙΒΜ. Η εταιρεία δηλώνει ότι εμπνέεται από τη Φύση, κατασκευάζοντας υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούν υγρό για την τροφοδοσία τους με ενέργεια και την ψύξη τους, όπως ακριβώς ένας εγκέφαλος.

Οι επιδόσεις του ανθρωπίνου εγκεφάλου θεωρούνται εντυπωσιακές, καθώς συνδυάζουν μεγάλη υπολογιστική ισχύ και μικρό μέγεθος, απαιτώντας μόλις 20 βατ ενέργειας – κάτι που, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ΙΒΜ επιδιώκει με τη σειρά της να επιτύχει.

Επί της προκειμένης, το «αίμα» - ηλεκτρολύτης που κυκλοφορεί στον υπολογιστή μεταφέρει ενέργεια και λειτουργεί ως ψυκτικό. Ένα πολύ βασικό μοντέλο του συστήματος παρουσιάστηκε στα εργαστήρια της εταιρείας στη Ζυρίχη, από τους δρες Πάτρικ Ρατς και Μπρούνο Μισέλ.

Όπως εκτιμούν, μέχρι το 2060, ένας υπολογιστής του ένα petaflop (με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαζόταν χώρο έκτασης ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου) θα μπορεί να χωρέσει σε ένα γραφείο.

«Θέλουμε να χωρέσουμε έναν υπολογιστή μέσα σε έναν κύβο ζάχαρης. Για να το επιτύχουμε αυτό, θέλουμε μία παραδειγματική αλλαγή στα ηλεκτρονικά- πρέπει να εμπνευστούμε από τον εγκέφαλό μας» λέει χαρακτηριστικά ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι 10.000 φορές πιο πυκνός και αποδοτικός από οποιονδήποτε σημερινό υπολογιστή, και αυτό επειδή χρησιμοποιεί μόνο ένα, και πολύ αποτελεσματικό, δίκτυο αιμοφόρων και τριχοειδών αγγείων για να μεταφέρει θερμότητα και ενέργεια ταυτόχρονα.

Η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» του μέλλοντος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και η ΙΒΜ σκοπεύει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας στις «στοίβες» των τσιπ μικροσκοπικούς σωλήνες με ψυκτικό υγρό. Η «τέχνη» της υδρόψυξης έχει επιδειχθεί ξανά από την ΙΒΜ στο, Aquasar, στον γερμανικό υπερυπολογιστή SuperMUC, εξοικονομώντας 40% ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, ο στόχος πλέον είναι η ταυτόχρονη ψύξη και τροφοδοσία, με ένα υγρό το οποίο μπορεί να κάνει «multitasking». Μέχρι τώρα, τις καλύτερες επιδόσεις στο δοκιμαστικό σύστημα (το οποίο παραπέμπει σε μία απλή μπαταρία) παρουσιάζει το βανάδιο. Το υγρό (ο ηλεκτρολύτης) φορτίζεται αρχικά με ηλεκτρόδια και στη συνέχεια αποστέλλεται στο εσωτερικό του υπολογιστή, όπου και μεταφέρει ενέργεια στα τσιπ.

Η ΙΒΜ είναι η πρώτη εταιρεία η οποία στρέφεται στο «ηλεκτρονικό αίμα» ως το μέλλον των υπολογιστών, τη στιγμή που τα περισσότερα άλλα ερευνητικά εργαστήρια κινούνται σε άλλες «οδούς», με έρευνες πάνω σε κβαντικούς, φωτονικούς και σπιντρονικούς υπολογιστές. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Θέλεις να μάθεις πώς ακριβώς δουλεύουν οι κβαντικοί υπολογιστές;

Πολλές φορές σας έχουμε γράψει για το καινούριο θαύμα των κβαντικών υπολογιστών. Των υπολογιστών αυτών που θα μπορούν να πραγματοποιούν πολλαπλάσιους υπολογισμούς από τους συμβατικούς υπερυπολογιστές που γνωρίζουμε έως τώρα, άρα, κάνοντας δυνατές τις λύσεις πολλών άλυτων μαθηματικών, λογικών και φυσικών προβλημάτων. Δεν έχουμε ασχοληθεί, όμως, με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, με το πώς δουλεύουν οι κβαντικοί υπολογιστές, θεωρητικά, έτσι δεν είναι; Πάμε λοιπόν.

Αρχίζοντας λοιπόν από την αρχή, όπως υποδεικνύει το όνομά τους, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τις αρχές της κβαντικής φυσικής. Αντίθετα με τα συμβατικά δυαδικά συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα που κωδικοποιούνται σε bits (στην στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας στην επιστήμη των υπολογιστών και μπορούν να έχουν την μορφή 0 και 1) οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τα qubit.

Τα qubit, ή αλλιώς quantum bit, μπορεί να είναι το καθένα του τιμή 0 ή και 1 ή… και οτιδήποτε στο μεσοδιάστημα. Δύσκολο να το καταλάβει κανείς; Ας χρησιμοποιήσουμε ένα απίθανο παράδειγμα που διαβάσαμε στο Gizmodo:

Φανταστείτε ένα τραπέζι στρωμένο με νομίσματα. Σε ένα κλασσικό υπολογιστή, κάθε ένα από αυτά τα νομίσματα, θα δείχνει κορώνα ή γράμματα. Στον κβαντικό υπολογιστή, κάθε νόμισμα μπορεί να δείχνει 25% κορώνα και 75% γράμματα. Ή 19% γράμματα και 81% κορώνα. Κάθε νόμισμα δηλαδή, μπορεί να έχει την οποιαδήποτε θέσει ανάμεσα στην μία πλευρά και την άλλη. Και μόλις μετρηθεί η θέση του, να πάρει τελικά τη θέση εκείνη που θα του έχει δείξει η τοποθέτησή μας και η βαρύτητα στο τραπέζι.

Επειδή ακριβώς κάθε qubit μπορεί να εμπεριέχει ένα τόσο μεγάλο αριθμό από πιθανές αξίες πέρα από το 0 ή το 1, ένας ελάχιστον αριθμός από qubit μπορούν να φέρουν απίστευτες ποσότητες πληροφορίες. 100 qubit και μόνο, μπορούν να αποθηκεύσουν 1.267.650.600.288.229.401.496.703.205.375 διαφορετικούς αριθμούς. Ποσότητα που αποτελεί ένα τρισεκατομμύριο φορές την αποθηκευτική ικανότητα όλων των υπολογιστών που έχουν φτιαχτεί ποτέ.

Ακούγεται μαγικό ε; Ε, δεν είναι ακριβώς. Γιατί η τόσο μεγάλες δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών, έχουν δημιουργήσει τρία βασικά προβλήματα προς το παρόν:

Α. Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν φτιαχτεί αξιόπιστοι κβαντικοί υπολογιστές γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς να τους φτιάξει ακόμα (κι ας έχουν γίνει τα πρώτα βήματα)

Β. Δεν γνωρίζει κάποιος ακόμα πώς να γράψει κώδικα γι αυτούς τους υπολογιστές

Γ. Η υπολογιστική τους δυνατότητα είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί κανείς να εξακριβώσει αν τα αποτελέσματα που θα δώσουν σε προβλήματα, είναι σωστά ή όχι.

Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να κάνουν εφικτή την χρήση κβαντικών υπολογιστών, δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό βίντεο για το πώς δουλεύουν:


Πηγή: digitallife.gr
Συνέχεια»

Το «σερφάρισμα» των ηλικιωμένων συμβάλλει σε καλύτερη ποιότητα ζωής

Στη μάχη κατά του καρκίνου συμβάλλει η χρήση του Διαδικτύου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές που μελέτησαν τη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών άνω των 50 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που «σέρφαραν» περισσότερο είχαν κατά 50% αυξημένες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνθρωποι αυτοί έτρωγαν περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά (ποσοστό αυξημένο κατά 24%) ενώ οι πιθανότητες να είναι καπνιστές μειώνονταν κατά 44%.

Μάλιστα το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το Διαδίκτυο υποβάλλονταν σε εξετάσεις του παχέος εντέρου σε διπλάσιο ποσοστό.

Τη συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του ίντερνετ και συνήθειες που προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κρίστιαν βον Βάγκνερ, ο οποίος έκανε επίσης έναν ενδιαφέροντα διαχωρισμό.

Όπως υποστήριξε «η χρήση του Διαδικτύου είναι υψηλότερη στις νεότερες ηλικίες, μεταξύ των ανδρών, των λευκών, των πιο ευκατάστατων και των πιο μορφωμένων».

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.943 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγια αρχικά το 2002 και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια, μέχρι το 2011.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη χρήση του Διαδικτύου, την υποβολή σε εξετάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του στήθους και του παχέος εντέρου, τη φυσική δραστηριότητα καθώς και τις διατροφικές συνήθειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιδημιολογία του καρκίνου, βιοδείκτες και πρόληψη». Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Τα 18μηνα βρέφη καταλαβαίνουν το ψέμα

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να ξεγελάσετε ένα βρέφος, είστε πολύ... γελασμένοι. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μωρά, ακόμη και από την ηλικία των 18 μηνών, μπορούν να καταλάβουν πότε ο γονιός τους τούς λέει ψέματα! Τα βρέφη, όπως αναφέρουν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στον Καναδά, είναι σε θέση να καταλάβουν πότε κάποια συναισθήματα που δείχνουν οι γύρω τους δεν συνάδουν με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκείνη τη στιγμή - όπως για παράδειγμα όταν ένας ενήλικος δείχνει λυπημένος ενώ του δίνουν κάποιο αντικείμενο που επιθυμεί.

Τα μικρά παιδιά ξέρουν την αλήθεια
Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Ντιάν Πουλέν-Ντιμπουά ανέφερε: «Από τη μελέτη μας προέκυψε πως τα βρέφη δεν μπορούν να ξεγελαστούν ώστε να πιστέψουν πως κάτι που προκαλεί πόνο οδηγεί σε ευχαρίστηση. Οι ενήλικοι προσπαθούν συχνά να προστατέψουν τα μικρά παιδιά προσποιούμενοι τους χαρούμενους ύστερα από μια αρνητική εμπειρία. Αλλά τα παιδιά ξέρουν την αλήθεια: ήδη από την ηλικία των 18 μηνών μπορούν να κατανοήσουν ποια συναισθήματα "κουμπώνουν" με ποια γεγονότα».

Προκειμένου να εξετάσουν τη θεωρία τους, η καθηγήτρια Πουλέν-Ντιμπουά και η συνεργάτιδά της δρ Σαμπρίνα Κιαρέλα μελέτησαν 92 βρέφη ηλικίας 15-18 μηνών. Εβαλαν τα βρέφη στο εργαστήριο να παρακολουθήσουν έναν ηθοποιό ο οποίος έπαιζε διαφορετικά σενάρια - σε κάποια από αυτά η συναισθηματική αντίδρασή του έδενε με μια εμπειρία που έπαιζε σε παντομίμα, ενώ σε κάποια άλλα ερχόταν σε αντίθεση με την εμπειρία.

Για παράδειγμα, σε ένα σενάριο ο ηθοποιός έδειχνε λυπημένος όταν του έδιναν ένα ωραίο παιχνίδι (το συναίσθημα δηλαδή δεν ταίριαζε με το γεγονός) ενώ σε ένα άλλο φαινόταν να νιώθει πόνο ενώ υποδυόταν ότι χτύπησε το δάχτυλό του (το συναίσθημα ταίριαζε με το γεγονός).

Αδυναμία κατανόησης των 15μηνων
Οπως προέκυψε, στην ηλικία των 15 μηνών τα βρέφη δεν φαίνονταν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά αυτά τα γεγονότα, δείχνοντας ενσυναίσθηση μέσω των εκφράσεων του προσώπου τους σε όλες τις εκφράσεις που μαρτυρούσαν λύπη. Στους 18 μήνες ωστόσο τα βρέφη φάνηκαν να κατανοούν πλήρως πότε οι εκφράσεις του προσώπου δεν ταίριαζαν με αυτό που συνέβαινε.

Συγκεκριμένα, τα 18μηνα βρέφη περνούσαν περισσότερο χρόνο παρατηρώντας το πρόσωπο του ηθοποιού ενώ έστρεφαν συχνά το βλέμμα τους προς την νταντά τους ή κάποιο άλλο πρόσωπο που τα φρόντιζε και βρισκόταν μέσα στο εργαστήριο - γεγονός που μαρτυρούσε ότι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις αντιδράσεις κάποιου οικείου προσώπου τους. Παράλληλα έδειχναν συμπόνια για το άτομο που ήταν λυπημένο μόνο όταν το συναίσθημα που αποτυπωνόταν στο πρόσωπό του δικαιολογούνταν από την κατάσταση που ελάμβανε χώρα.

Εξελικτική εξήγηση
Σύμφωνα με τη δρα Κιαρέλα, το γεγονός ότι τα μικρότερα σε ηλικία βρέφη δείχνουν αδιακρίτως συμπόνια για τα λυπημένα πρόσωπα γύρω τους έχει τις ρίζες του στην εξέλιξη. «Ωστόσο, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον κοινωνικό περίγυρό τους, χρειάζεται να αναπτύξουν την ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς των άλλων, αποκρυπτογραφώντας τι αισθάνονται ασχέτως με το τι δείχνουν».

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the International Society on Infant Studies», εξετάζουν αυτή τη στιγμή αν τα βρέφη που βρίσκονται κοντά σε ενηλίκους συναισθηματικά «αναξιόπιστους» επηρεάζονται σε ό,τι αφορά την επιθυμία τους να διδαχθούν πράγματα από αυτούς. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Γονιδιακός μηχανισμός κάνει κάθε πρόσωπο διαφορετικό

Οι επιστήμονες, μετά από χρόνια, άρχισαν να κατανοούν γιατί το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι τόσο διαφορετικό από το πρόσωπο ενός άλλου. Χρησιμοποιώντας ποντίκια για την επιστημονική τους μελέτη, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Axel Visel του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν πως χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA και μάλιστα αυτού που έως τώρα θεωρείτο άχρηστο (το οποίο αποτελεί το 98% του συνολικού DNA, αλλά δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες, γι’ αυτό θεωρείται «άχρηστο»), καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου.

Επιπλέον, αποδεικνύεται πως ανεπαίσθητες αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορούν να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων.

Παρόλο που η μελέτη βασίστηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ανθρώπινο πρόσωπο πιθανότατα αναπτύσσεται με τον ίδιο μηχανισμό και ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς δημιουργούνται τα εκ γενετής κρανιοπροσωπικά ελαττώματα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε πάνω από 4.000 μικρού μεγέθους περιοχές στο άχρηστο αυτό DNA των ποντικιών, που φαίνεται να παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση του προσώπου. Αυτές οι περιοχές λειτουργούν ως «διακόπτες» των γονιδίων, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τα. Εξέτασαν όμως και τι συμβαίνει όταν αφαιρεθούν τρεις από αυτούς τους γενετικούς διακόπτες.

«Στα έμβρυα των ποντικιών μπορούμε να δούμε πού ακριβώς ενεργοποιεί κάθε διακόπτης το γονίδιο που ελέγχει, καθώς το πρόσωπο αναπτύσσεται», ανέφερε ο Visel. «Τα ποντίκια έδειχναν φυσιολογικά αλλά είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να προσέξει τις διαφορές στα πρόσωπά τους χωρίς να κάνει τομογραφία κεφαλιού.»

Πάντως, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα στην αρχή, όσον αφορά στην κατανόηση των πολύπλοκων διαδικασιών που καθορίζουν το πρόσωπο. Γι’ αυτό, είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση του DNA για να προβλεφθεί η ακριβής εμφάνιση ενός εμβρύου ή να επιχειρηθεί από τους γονείς η μεταβολή κάποιων γενετικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να αλλάξει κατά βούληση το πρόσωπο του μωρού. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Λιγότερα υπερκινητικά παιδιά ζουν στα ηλιόλουστα μέρη

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι -για άγνωστο λόγο- υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο ηλιόλουστο είναι ένα μέρος και στον αριθμό των υπερκινητικών παιδιών που ζουν εκεί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Αρνς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Biological Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και άλλες εννέα χώρες. Διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ ηλιοφάνειας και ΔΕΠΥ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές διαταραχές, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στις αιτίες της. Έχουν πάντως εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς - κληρονομικούς, την πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της, την έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον κ.α.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μπορεί να εμφανίζει σχετική καθυστέρηση. Το ποσοστό της ΔΕΠΥ εκτιμάται στο 5% έως 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, εμφανίζοντας όμως μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.

«Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά εγείρει πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση», σχολίασε ο υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού δρ Τζον Κρίσταλ, γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Ακόμα, τόνισε ότι η μελέτη αναδεικνύει μεν μια σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και στη ΔΕΠΥ, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι όντως είναι ο πολύς ήλιος αυτός που προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Shreddies: Νέα σειρά εσωρούχων απορροφά τις δυσάρεστες …οσμές

Τα Shreddies είναι μια νέα σειρά εσωρούχων για άντρες και γυναίκες σχεδιασμένα να φιλτράρουν τις δυσάρεστες οσμές από τα…αέρια. Ο νέος τύπος εσωρούχων είναι εξοπλισμένος με ένα πορώδες φίλτρο ενεργού άνθρακα (Zorflex), το οποίο εφαρμόζεται επίσης στις αντιασφυξιογόνες μάσκες και τις στολές χημικού πολέμου!

Αυτό που κάνουν είναι να παγιδεύουν και να εξουδετερώνουν τη δυσοσμία μέσα στο ύφασμα, ενώ η δράση τους ανανεώνεται κάθε φορά με το πλύσιμο.

Τα εσώρουχα Shreddies έχουν σχεδιαστεί για να “απελευθερώσουν” όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η σπαστική κολίτιδα, οι δυσανεξίες σε συγκεκριμένα φαγητά αλλά και τους απλούς λάτρεις του “σπορ” και να τους επιτρέψουν να …εκφράζονται ελεύθερα. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Με make-up, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις ξεγελιούνται τα βιομετρικά συστήματα

Επιστήμονες από δώδεκα οργανισμούς σε επτά χώρες συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των βιομετρικών συστημάτων που υπόσχονται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών smartphone, υπολογιστών και tablet. Η κοινοπραξία με την χαρακτηριστική ονομασία Tabula Rasa χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε τρία χρόνια ανέπτυξε αντίμετρα, που ξεχωρίζουν ότι ο επίδοξος εισβολέας... φοράει μέικ-απ, δείχνει μια φωτογραφία ή αναπαράγει μια φωνητική ηχογράφηση από το υποψήφιο θύμα του για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση προς το στόχο.

Όπως γράφουν τα μέλη της κοινοπραξίας, είναι αποδεδειγμένο ότι τα βιομετρικά συστήματα είναι από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη μερικά τρωτά σημεία στους βιομετρικούς αισθητήρες.

Στην Tabula Rasa έγιναν έρευνες επί τρία χρόνια για να εντοπιστούν. Στην πορεία της έρευνας, η κοινοπραξία διοργάνωσε μια εκδήλωση-πρόκληση (Spoofing Challenge). Με αυτήν, καλούσε ερευνητές από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν σενάρια επίθεσης και να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν διάφορα βιομετρικά συστήματα.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να επιτεθεί σε αυτά τα συστήματα. Η πιο πρωτοποριακή επίθεση που επιδείχθηκε στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας χρησιμοποίησε μεικ-απ για να παραπλανήσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου 2D και το πέτυχε. Άλλοι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν γνωστές μεθόδους επίθεσης, όπως φωτογραφίες, μάσκες ή ψεύτικα αποτυπώματα (όπως τα “gummy fingers”), εξαπατώντας επίσης με επιτυχία τα συστήματα.

Δείτε το σενάριο με τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος και το ψεύτικο δάκτυλο, που καταλήγει στην δυνατότητα του συστήματος Tabula Rasa να διακρίνει όχι το ψεύτικο, αλλά το «ζωντανό».



Στο
κανάλι της Tabula Rasa στο YouTube θα βρείτε σειρά βίντεο όπου παρουσιάζονται παραδείγματα spoofing συστημάτων ασφάλειας βασισμένα στην αναγνώριση προσώπου με χρήση φωτογραφιών αλλά και άλλων, βασισμένα στην φωνή με χρήση ηχογραφήσεων.

Το έργο Tabula Rasa χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και από εθνικούς πόρους ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για τη διεξαγωγή της εκτεταμένης έρευνας και των δοκιμών που απαιτήθηκαν.

Tabula Rasa: Υπάρχουν σημάδια ζωής;
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Tabula Rasa έχει καταρτιστεί μια εκτεταμένη λίστα πιθανών επιθέσεων εξαπάτησης, έχει αξιολογηθεί η ευπάθεια των βιομετρικών συστημάτων και έχουν αναπτυχθεί αντίμετρα που μπορούν, για παράδειγμα, να ανιχνεύσουν σημάδια «ζωής» (όπως η κίνηση των ματιών και η εφίδρωση) και να βελτιώσουν την ασφάλεια των βιομετρικών συστημάτων.

Το Tabula Rasa έχει ήδη εφαρμόσει πέντε από αυτά τα αντίμετρα σε εταιρείες.

Ο Δρ Sebastien Marcel, Συντονιστής του έργου Tabula Rasa, δήλωσε: «Θα ήταν αδύνατο να διεξάγουμε τόσο μεγάλης κλίμακας έρευνα και να συνεργαστούμε με τόσους εταίρους της Ε.Ε. χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από ασφαλείς συσκευές και πληροφόρηση, το βελτιωμένο λογισμικό θα προσφέρει επίσης ταχύτερη πρόσβαση στον τεχνολογικό εξοπλισμό και ταχύτερο και πιο ακριβή συνοριακό έλεγχο και διαδικασία έγκρισης διαβατηρίων. Πιστεύουμε ότι πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί θα ενδιαφερθούν για την έρευνά μας, μεταξύ των οποίων εταιρείες τεχνολογίας, ταχυδρομεία, τράπεζες, κατασκευαστές φορητών συσκευών ή πάροχοι online υπηρεσιών.»

Το έργο Tabula Rasa αποτελείται από 12 εταίρους της έρευνας και της βιομηχανίας από 5 χώρες μέλη της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Κίνα. Στην ομάδα έργου ηγείται το Ινστιτούτο Έρευνας Idiap (Ελβετία). Συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο), το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο του Ούλου (Φινλανδία), το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma Ισπανία), η EURECOM (Γαλλία), ένα σχολείο και 1 κέντρο ερευνών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, η Morpho (Safran) (Γαλλία), η κορυφαία εταιρεία σε βιομετρικές λύσεις παγκοσμίως, η Starlab Barcelona (Ισπανία), μια εταιρεία που μετατρέπει την επιστήμη σε τεχνολογία, η Κινεζική Ακαδημία των Επιστημών (Κίνα), η KeyLemon (Ελβετία), μια εταιρεία που παρέχει προσιτές και ασφαλείς λύσεις πρόσβασης με βάση την αναγνώριση προσώπου και φωνής, η BIOMETRY (Ελβετία), μια εταιρεία που προσφέρει πολυτροπικά ταυτόχρονα βιομετρικά δεδομένα με τυχαία ανταπόκριση και το Κέντρο Επιστημών, Κοινωνίας και Πολιτογράφησης (Ιταλία).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το
tabularasa-euproject.org
 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τα αποτελέσματά του έχουν ενοποιηθεί σε εμπορικό προϊόν. Για παράδειγμα, η KeyLemon, μια ελβετική start-up, έχει χρησιμοποιήσει ένα αντίμετρο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο αναπτύχθηκε από το Tabula Rasa, σε ένα τελικό του προϊόν. Το αποτέλεσμα της έρευνας που αναπτύχθηκε στο Tabula Rasa βοήθησε την KeyLemon να εξασφαλίσει κύρια επένδυση ύψους 1,5 εκ. δολαρίων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας μέσα στην ίδια την εταιρεία. Από την άλλη, η Morpho (Safran), κορυφαία εταιρεία στις βιομετρικές λύσεις παγκοσμίως, έχει εμπλακεί ενεργά, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία της στην κοινοπραξία.

Ο κ. Ryan Heath, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντα και τις ψηφιακές τεχνολογίες σχολίασε: «Πολλοί από εμάς αποθηκεύουμε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες στα smartphone και τα tablet, οπότε χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε πλήρως αυτά τα βιομετρικά εργαλεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την επιτυχία του TABULA RASA μέχρι στιγμής. Καμία άλλη ερευνητική ομάδα δεν έχει επιτύχει τόσο προηγμένα αποτελέσματα στη βιομετρική έως σήμερα». Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Φωτοβολταϊκά νέας γενιάς με κάτοπτρα φάρων συγκεντρώνουν την ακτινοβολία 20 ήλιων

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά οι φάροι δείχνουν το δρόμο για αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά πάνελ εδώ στη Γη, αλλά και στο διάστημα. Το κλειδί βρίσκεται στα κάτοπτρα Φρέσνελ, ομόκεντρα ”παραβολοειδή δακτυλίδια” που προσαρμόζονται σε μια επίπεδη επιφάνεια και που κατά τον 19ο αιώνα επέτρεψαν την αποστολή της δέσμης φωτός των φάρων πολλά χιλιόμετρα μακρυά.

Μηχανικοί της NASA ανέπτυξαν ελαφρύτερους και λεπτότερους φακούς Φρέσνελ για να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα, ενώ επιστήμονες πρόσφατα βασίστηκαν στην εν λόγω τεχνολογία για να δημιουργήσουν τη μικρογραφία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που φέρει το όνομα SolarVolt και μπορεί να συγκεντρώσει την ηλιακή ακτινοβολία 20 φορές.

Η Entech Solar και το Ερευνητικό Κέντρο Γκλεν της NASA συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν το SolarVolt που στηρίζεται σε μικροσκοπικά κάτοπτρα Φρέσνελ, πάχους μικρομέτρων.

Τα κάτοπτρα αυτά επιτρέπουν στην πολυστρωματική φωτοβολταϊκή συστοιχία να απορροφά συγκεντρωτική ηλιακή ακτινοβολία σε μικρότερη επιφάνεια κυψελών, παράγοντας ωστόσο την ίδια ηλεκτρική ισχύ με μια συμβατική φωτοβολταϊκή μονάδα.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει σε πολύ μικρότερα σε μέγεθος φωτοβολταϊκά πάρκα ή θα μπορούσε να βελτιώσει θεαματικά την αποδοτικότητα των υφισταμένων.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται ότι δεν θα ήταν εφικτή δίχως τη συμβολή των μηχανικών της NASA οι οποίοι εξάντλησαν την αποδοτικότητα των κατόπτρων.

Σε προηγούμενη φάση, ερευνητές της NASA είχαν χρησιμοποιήσει συγκριτικά μεγαλύτερα κάτοπτρα Φρέσνελ για να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα της φωτοβολταϊκής τροφοδοσίας της αποστολής Deep Space 1.

Συστοιχίες Solar Concentrator Arrays εξοπλισμένες με το σύστημα Refractive Linear Element Technology (SCARLET) μετέφεραν 720 κάτοπτρα διαμέτρου 20 εκατοστών επιφορτισμένα με την τροφοδοσία της πρώτης μηχανής ιόντων που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την προώθηση διαστημικού σκάφους. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

«Έξυπνο» παράθυρο μπλοκάρει τη ζέστη και παράγει ενέργεια

Ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» παράθυρο που εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια και μπορεί να μειώσει ριζικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου. Η δημιουργία ανήκει σε κινέζους ερευνητές, οι οποίοι πάνε ένα βήμα παραπέρα τα λεγόμενα «ενεργειακά» παράθυρα. Πρόκειται για παράθυρα που ρυθμίζουν την είσοδο και έξοδο φωτός και θερμότητας, ώστε να γίνεται η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με την εποχή.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γιανφένγκ Γκάο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ενσωμάτωσαν στο παράθυρο δυνατότητες παραγωγής ενέργειας!

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό υλικό, το οποίο λειτουργεί ως διαφανής επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας.

Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το εν λόγω υλικό αλλάζει τις ιδιότητές του έτσι ώστε, όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από ένα όριο, το υλικό μονώνει το παράθυρο και ταυτόχρονα γίνεται απορροφητικό, αφήνοντας το υπέρυθρο φως του Ήλιου να μπει στο εσωτερικό του χώρου. Όταν αντίθετα η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο, το υλικό επίστρωσης του παραθύρου γίνεται ανακλαστικό, «αποκρούοντας» την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω.

Ταυτόχρονα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου είναι τοποθετημένες μικρές ηλιακές κυψελίδες, που γεννούν ενέργεια, αρκετή για τη λειτουργίας μιας λάμπας γραφείου. Οι κυψελίδες δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζεται στο χώρο.

Η μεγάλη δυσκολία των μηχανικών μέχρι σήμερα, ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν οι κινέζοι ερευνητές. Πηγή: secnews.gr
Συνέχεια»

Κυματική ενέργεια: σωλήνες με υδραυλικά πιστόνια εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ωκεανού

Η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας των ωκεανών δεν είναι απλή υπόθεση: ειδικά όταν οι υφιστάμενες τεχνολογίες βασίζονται σε ένα μοναδικό άξονα, ο οποίος προϋποθέτει την κίνηση των κυμάτων προς μία μοναδική κατεύθυνση.

Ο εφευρέτης Σαμ Έθεριγκτον φιλοδοξεί να “αλλάξει παράδειγμα” στην κυματική ενέργεια με μια συσκευή που συλλέγει τα ωκεάνια κύματα ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης των υδάτων. Το σωληνοειδές σχήμα της συσκευής βασίζεται σε μια μακρά αλυσίδα χαλαρά συνδεδεμένων πιστονιών που παράγουν ενέργεια καθώς η αλυσίδα πάλλεται από την κίνηση των κυμάτων.

Οι κύλινδροι προσαρμόζονται στις “κορυφές” και τις “κοιλάδες” του κάθε κύματος, πράγμα που περιστρέφει ομόκεντρους άξονες, οι οποίοι με τη σειρά τους κινούνται ανά ζεύγη για να πιέσουν και να τραβήξουν ένα υδραυλικό υγρό (αντίστοιχα με τον τρόπο που λειτουργούν τα πιστόνια).

Αυτή η διπλή κίνηση δημιουργεί πίεση που αποθηκεύεται σε συσσωρευτές και απελευθερώνεται όταν ξεπεραστεί ένα ορισμένο όριο για να κινήσει ένα υδραυλικό μοτέρ.

Ο Έθεριγκτον, απόφοιτος μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ του Λονδίνου, εμπνεύστηκε για τη συσκευή, σερφάροντας στα ανοιχτά της Κάμπρια, όπου παρατήρησε τη μη προβλέψιμη κίνηση των κυμάτων.

Η προσομοίωση των απρόβλεπτων συνθηκών που επικρατούν στους ωκεανούς ήταν η βασική πρόκληση κατά τη δοκιμή της συσκευής.

Το σχέδιο του Έθεριγκτον κέρδισε το βραβείο James Dyson στη Βρετανία, ενώ θα παρουσιαστεί και σε διεθνές επίπεδο.

Δείτε στο video τη δοκιμή της συσκευής του Έθεριγκτον:


Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Το 2015 ανοίγει τα φτερά του το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο: θα κοστίζει 280.000 δολάρια

Ιπτάμενα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους αλλά και στους αιθέρες τα επόμενα δύο χρόνια. Η εταιρεία Terrafugia που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα έχει τελειοποιήσει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο το οποίο θα είναι «ετοιμοπαράδοτο» σε όποιον έχει να διαθέσει περίπου 280.000 δολάρια για να το αγοράσει.


Το φουτουριστικό σκάφος ονομάζεται Transition. Μοιάζει πιο πολύ με αεροπλάνο παρά με αυτοκίνητο όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα αναδιπλούμενα φτερά του.

Όποιος το αγοράσει θα μπορεί να το σταθμεύει στο γκαράζ του, δίπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά. Όταν θελήσει να…πετάξει σε κάποιον προορισμό, ο ιδιοκτήτης θα επιβιβάζεται στο Transition και θα κατευθύνεται στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.




Εκεί θα ξεδιπλώνει τα φτερά του και αφού λάβει άδεια από τον Πύργο Ελέγχου, θα ετοιμάζεται για την απογείωση. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέφει αργότερα στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια, από τον δρόμο όπως τα κανονικά αυτοκίνητα, πίσω στο γκαράζ του σπιτιού.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κάπως ακριβό καθώς η τιμή του προσεγγίζει εκείνη ενός μικρού αεροσκάφους. Άλλωστε ο χειριστής του πρέπει να έχει άδεια πιλότου και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος κάνει λόγο για ελαφρύ αεροσκάφος παρά για αυτοκίνητο.

Η αμερικανική εταιρεία όμως έχει στα σκαριά και ένα άλλο μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου το οποίο ευελπιστεί πως θα είναι έτοιμο σε οκτώ με δέκα χρόνια από σήμερα.


Λέγεται TF-X και είναι πραγματικά βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο σχεδιασμός του προβλέπει ότι θα μπορεί να απογειώνεται κάθετα όπως ένα ελικόπτερο αλλά με μικρότερο θόρυβο. Θα είναι επίσης πολύ εύκολο στο χειρισμό του καθώς ο οδηγός θα χρειάζεται το πολύ πέντε ώρες για να μάθει να το λειτουργεί.


Θα έχει επίσης πολλές δικλείδες ασφαλείας και αυτόματο πιλότο. Για παράδειγμα, αν αρχίσει να τελειώνει η μπαταρία του – που έχει αυτονομία 800 χιλιομέτρων - τότε ο αυτόματος πιλότος θα το προσγειώσει έγκαιρα στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.
Αν υποστεί…ανήκεστο μηχανική βλάβη, θα μπορεί να προσγειωθεί επίσης με τη χρήση αλεξίπτωτου.


Ο Κάρλ Ντίτριχ που είναι πρόεδρος της Terrafugia ανέφερε προς το πρακτορείο Reuters «ότι είναι αδύνατο να εκτιμήσει το όφελος που θα επιφέρει στην ανθρωπότητα η υιοθέτηση τέτοιων οχημάτων».

Πρόσθεσε δε πως στόχος της εταιρείας είναι να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται το κόστος του TF-X όταν τελικά βγει στην αγορά. «Σίγουρα η τιμή του θα κυμαίνεται στα επίπεδα ενός πολυτελούς αυτοκινήτου».


Πηγή: tanea.gr, web
Συνέχεια»

Βρέθηκε αρχαίος πάπυρος με ελληνική κατάρα

Η ισραηλινή Εφορία Αρχαιοτήτων βρήκε σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ έναν πάπυρο 1.700 ετών, που φέρει την κατάρα μίας γυναίκας προς έναν άντρα. Η ρωμαϊκή έπαυλη στην οποία βρέθηκε ο πάπυρος βρίσκεται στη λεγόμενη «Πόλη του Δαυίδ», κατοικήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα και καταστράφηκε μετά από μία σειρά σεισμών φέτος το Μάιο.

Το κείμενο του αρχαίου εγγράφου είναι γραμμένο στα ελληνικά. Μία γυναίκα, ονόματι Κυρίλλα επικαλείται τα ονόματα έξι θεών για να ρίξει κατάρα σε έναν άνδρα που ονομάζεται Ιέννις, πιθανότατα εξαιτίας νομικής διαμάχης που είχαν μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο πάπυρος αναφέρει σε ένα σημείο του: «Χτυπάω και σφυροκοπώ και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την ανακοπή του Ιέννις».

Η Κυρίλλα ζητά από τους θεούς να εξασφαλίσουν ότι ο Ιέννις «σε καμία περίπτωση δεν θα πει ή θα κάνει κάτι εναντίον της, αλλά θα την υπακούει πιστά…»

Για να πιάσει η κατάρα, η Κυρίλλα συνδύασε στοιχεία από τέσσερις θρησκείες, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Τέσσερις από τους έξι θεούς που επικαλείται είναι έλληνες (Ερμής, Περσεφόνη, Πλούτωνας και Εκάτη), μία ήταν βαβυλώνια (Ερεσκιγκάλ) και ένας ανήκε στους Γνωστικούς (Αβράσαξ), ένα προχριστιανικό φιλοσοφικό και θρησκευτικό κίνημα. Επιπλέον, το κείμενο περιέχει και λέξεις εβραϊκής/ιουδαϊκής προέλευσης που χρησιμοποιούνταν στη μαγεία όπως «laoth».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κατάρα γράφτηκε από κάποιον μάγο, που πραγματικά χρησιμοποίησε σφυρί και καρφιά για το τελετουργικό του, ώστε να ενισχύσει τη δύναμη της κατάρας.

«Το σφυροκόπημα και το κάρφωμα είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει κάποιος έλεγχο πάνω στο άτομο που αναφέρουν τα μαγικά κείμενα,» αναφέρει ο Ντάνιελ.

Η Κυρίλλα και ο αποδέκτης της κατάρας ανήκαν πιθανότητα στη μεσαία ή ανώτερη αστική ρωμαϊκή τάξη και βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις. Επιπλέον, η λέξη «ανακοπή» που αναφέρεται στο κείμενο, παραπέμπει σε νομικό θέμα. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Ακατοίκητες πόλεις η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως το 2060, υποστηρίζει νέα έρευνα

Ένα σκηνικό αποκάλυψης για τη Γη στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες περιγράφουν σε έρευνά τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντολογικών και κοινωνικών επιπτώσεών της, μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Λος Αντζελες θα είναι ουσιαστικά μη κατοικήσιμες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature πριν από λίγες ημέρες, βασίζεται στην αρκετά λογική υπόθεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί η πανίδα και η χλωρίδα.

Επικεφαλής της μελέτης και από τους πλέον απαισιόδοξους περιβαλλοντολόγος και μακροοικολόγους, ο καθηγητής Καμίλο Μόρα προειδοποιεί για μια «παγκόσμια κλιματική πανούκλα» η οποία θα επηρεάσει κάθε έμβιο ον στον πλανήτη και θα ξεσπάσει πιθανότατα το 2020 στη νότια Ινδονησία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η γενιά μας θα ζήσει μια εποχή στην οποία οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες είχε μεγαλώσει και συνηθίσει θα είναι παρελθόν.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι ακόμα και χρησιμοποιούσαμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν θα γλιτώναμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - απλά θα κερδίζαμε χρόνο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, σε μόλις 14 χρόνια, το 2031 η Πόλη του Μεξικού θα αρχίσει να βιώνει ακραίες θερμοκρασίες παράλληλα με ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω των προσφύγων από άλλα μέρη. Το Τόκιο θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο ζωής από το 2041, η Νέα Υόρκη από το 2047, το Λος Αντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056.

Δείτε τον χάρτη με τη χρονιά που προβλέπεται να αλλάξει ανεπιστρεπτί το κλίμα στις πόλεις του πλανήτη.



Αν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη το 2072 και το Λονδίνο το 2088, δηλαδή τρεις δεκαετίες αργότερα, επισημαίνουν οι μελετητές.

Οι πρώτες πόλεις στις ΗΠΑ που θα νιώσουν την αλλαγή είναι η Χονολουλού και το Φοίνιξ, ενώ θα ακολουθήσουν το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο που θα πληγούν από την υπερθέρμανση ως το 2046.

Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν νέο κλίμα το 2047, ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Αντζελες, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον, το Σικάγο, το Σηάτλ, το Όστιν και το Ντάλας.

Σύμφωνα με τον Καμίλο Μόρα, από τις 256 πόλεις που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή τελευταίο θα επηρεαστεί το Ανκορέιτζ στην Αλάσκα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ως το 2043, 147 μεγαλουπόλεις θα βιώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ πέρα από κάθε προηγούμενο.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ως το 2050 ένα έως πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με κλίμα που δεν θα έχει ζήσει άνθρωπος στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι περιοχές αυτές, τονίζουν οι ερευνητές έχουν συμβάλλει λιγότερο απ’ όλους στην κλιματική αλλαγή και δυστυχώς δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

«Διευρύνοντας την αντίληψή μας για την κλιματική αλλαγή, η έρευνά μας αποκαλύπτει νέες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της άμεσης ανάληψης δράσης», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Το φως της πανσελήνου θα κρύψει και σήμερα τη βροχή από πεφταστέρια

Κορυφώνεται σήμερα το βράδυ η βροχή από πεφταστέρια που είναι γνωστή ως Ωριωνίδες. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και στα δύο ημισφαίρια της Γης. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» θεωρούνται από τα πιο φωτεινά και εμφανίζονται στον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα. Συνήθως κινούνται με ταχύτητα έως 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό. Όμως το μεγάλο φεγγάρι, λόγω της πανσελήνου της 18ης Οκτωβρίου, θα δυσκολέψει την παρατήρηση των μετεώρων.

Οι Ωριωνίδες, που κάθε χρόνο ξεκινούν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκούν έως το τέλος του μήνα, πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα ή λίγο πιο βόρεια από το μεγάλο άστρο Μπετελγκέζ.

Δημιουργούνται από υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ, ο οποίος περνάει από τη «γειτονιά» της Γης κάθε 76 χρόνια. Η τελευταία φορά που έγινε ορατός, ήταν το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Ανέσυραν μεγάλο θραύσμα από το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ

Ένας μαύρος βράχος βάρους 570 κιλών, ο οποίος ανασύρθηκε την Τετάρτη από μια παγωμένη λίμνη της κεντρικής Ρωσίας, είναι το μεγαλύτερο γνωστό θραύσμα από το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ, του αστεροειδή που τραυμάτισε γύρω στα 1.500 άτομα όταν εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ τον Φεβρουάριο.

Ανάσυρση από βάθος 12 μέτρων

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας, ο μετεωρίτης ανασύρθηκε από τη λίμνη του Τσεμπαρκούλ σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση. Δύτες ανέβασαν τον βράχο από βάθος 12 μέτρων και τον κάλυψαν με ειδικό προστατευτικό υλικό όταν ακόμα βρισκόταν σε νερό.

Δυστυχώς ο μετεωρίτης έσπασε σε τρία κομμάτια όταν προσπάθησαν να τον ανεβάσουν σε μια πλάστιγγα, η οποία έσπασε κι αυτή όταν η ένδειξη έφτασε τα 570 κιλά.

«Η προκαταρκτική εξέταση [...] δείχνει ότι είναι πράγματι κομμάτι του μετεώρου του Τσελιαμπίνσκ» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο Σεργκέι Ζαμόζντρα, επίκουρος καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τσελιαμπίνσκ.

Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε, εξετάζοντας τα τηλεοπτικά πλάνα, η δρ Κάρολιν Σμιθ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Όπως ανέφερε στο BBC, ο μετεωρίτης φέρει έναν χαρακτηριστικό «φλοιό τήξης», καλύπτεται δηλαδή από ένα σκούρο, υαλώδες υλικό που σχηματίζεται καθώς ο βράχος θερμαίνεται και λιώνει κατά την μετεωρική κάθοδο στην ατμόσφαιρα.

Ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετεωρίτες που έχουν βρεθεί

Ο βράχος που ανασύρθηκε από τη λίμνη εκτιμάται είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετεωρίτες που έχουν βρεθεί ποτέ.

Είναι όμως ένα πολύ μικρό τμήμα του αστεροειδή, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 20 μέτρα και βάρος 10.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, ένα δεύτερο, ελαφρώς μικρότερο θραύσμα επρόκειτο να ανασυρθεί αργότερα από τη λίμνη.

Η μελέτη άλλων, μικρότερων θραυσμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ έδειξε ότι το εισερχόμενο αντικείμενο ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή αστεροειδής που αποτελείται κυρίως από πετρώματα.

Αρκετό μέταλλο στα θραύσματα

Σε ορισμένα θραύσματα, όμως, υπήρχε και αρκετό μέταλλο. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η δρ Μαρία Γκρίσεβιτς του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ανέφερε ότι ο αστεροειδής πρέπει να είχε υποστεί αλλεπάλληλες συγκρούσεις με άλλους αστεροειδείς στα δισεκατομμύρια χρόνια της ζωής του.

Η μελέτη της Γκρίσεβιτς δείχνει ότι τα θραύσματα του μετεώρου διαφέρουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τόσο την εμφάνιση όσο και τη σύσταση.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο αστεροειδής είχε δεχθεί πολλές προσκρούσεις από μεταλλικούς αστεροειδείς. Το μέταλλο αυτό έλιωσε στη διάρκεια προσκρούσεων και κάλυψε τον αστεροειδή με ένα σκούρο στρώμα.

Η σκούρα επιφάνεια του αστεροειδή εκτιμάται ότι ανακλούσε μόνο το 5% του ηλιακού φωτός, συγκριτικά με 40% στην περίπτωση της Γης.

Τέτοιου είδους κατάμαυροι αστεροειδείς είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε σχέση με τους πιο ανοιχτόχρωμους, επισήμανε η δρ Γκρίσεβιτς.

Ο αστεροειδής του Τσελιαμπίνσκ ήρθε όμως από την κατεύθυνση του Ήλιου -ακόμα κι αν ήταν άσπρος θα είχε παραμείνει κρυμμένος στην εκτυφλωτική λάμψη μέχρι να εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Project Loon: Η Google αποκαλύπτει τι θα περιέχουν τα “Internetικά” αερόστατα

Τελικά η προσπάθεια της Google για παροχή Internet σε ολόκληρο τον πλανήτη με αερόστατα είναι περισσότερο σοβαρή απ’ ό,τι αρχικά θεώρησε η πλειοψηφεία του κοινού. Μετά την αρχική ανακοίνωση του Project Loon τον περασμένο Ιούνιο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφέβαλαν για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε σχετική διερεύνηση για το κατά πόσο θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Τώρα, η Google δημοσιεύει ένα νέο video που αποκαλύπτει τι θα περιέχει η κεραία κάθε αερόστατου και πως θα λειτουργεί το σύστημα. Κάθε μονάδα διαθέτει κεραία που θα λαμβάνει σταθερά το αντίστοιχο σήμα από κατά τόπους παρόχους Internet ανεξάρτητα από τη γωνία με την οποία αποστέλλεται, χάριν σε έναν δίσκο ανάκλασης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρωτότυπο και συνεχίζεται η έρευνα για βελτίωση της απόδοσης.




Συνέχεια»

Η ρωσική απάντηση στην Google θα ονομάζεται «Σπούτνικ»

Η ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος εταιρεία τηλεπικοινωνιών Rostelecom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαινιάσει στις αρχές του 2014 μια νέα «μηχανή» διαδικτυακής αναζήτησης με την ονομασία «Σπούτνικ» και θα ανταγωνίζεται την Google αλλά και την ρωσική Yandex. Η νέα «μηχανή αναζήτησης» θα πάρει το όνομά της από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που έθεσε ο άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη: Η ΕΣΣΔ είχε θέσει σε τροχιά τον Σπούτνικ τον Οκτώβριο του 1957, σε μια από τις πρώτες ιστορικές νίκες της στην κούρσα του Διαστήματος.

Τώρα φαίνεται πως για το Κρεμλίνο το επόμενο που πρέπει να «κατακτηθεί» είναι το Διαδίκτυο.

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά της Ευρώπης από πλευράς πληθυσμού.

Σήμερα, στη Ρωσία κυριαρχεί η μηχανή αναζήτησης Yandex, η οποία κατέχει μερίδιο της τάξης του 62% της αγοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, η κίνηση της Rostelecom στοχεύει στην αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου στο χώρο του διαδικτύου.

Ηδη, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια «μαύρη λίστα» με ιστοσελίδες στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η μηχανή αναζήτησης θα αποτελέσει την αρχική σελίδα περιήγησης στο διαδίκτυο στους κρατικούς οργανισμούς της χώρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας, το πρόγραμμα για το σχεδιασμό και τη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης έχει κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια.

Υπολογίζεται ότι η μηχανή θα είναι έτοιμη για χρήση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Vedomosti, έχουν καταχωρηθεί στη μηχανή αναζήτησης πληροφορίες από περίπου τις μισές ενεργές διαδικτυακά ρωσικές ιστοσελίδες. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Επιστήμονες αναπτύσσουν υποθαλάσσιο WiFi δίκτυο που θα μπορεί να προβλέπει τα τσουνάμι

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών δοκιμάζει την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου δικτύου WiFi που θα επιτρέπει την επικοινωνία κάτω από το βυθό, θα μπορεί να προβλέπει τα μελλοντικά τσουνάμι και θα καταγράφει τα ψάρια και τα θηλαστικά που ζουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή κάτω από την επιφάνεια της λίμνης Erie στις ΗΠΑ. Σύμφωνα τον καθηγητή Tommaso Melodia του University of Buffalo που ηγείται του project, ένα τέτοιο ασύρματο δίκτυο θα μπορεί να βοηθά στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τους ωκεανούς σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω smartphones ή υπολογιστών και θα προειδοποιούν τους κατοίκους για πιθανές φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον το νέο δίκτυο θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη πετρελαίου και να καταγράφει τη μόλυνση των υδάτων. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Porn σε ανάλυση 4Κ για τους πραγματικά μερακλήδες!

Η ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου Huccio ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη εταιρεία που θα ξεκινήσει να προσφέρει ταινίες και video για κατέβασμα σε ανάλυση 4K Ultra HD, προκειμένου οι φίλοι του πορνό να μπορούν να απολαμβάνουν πεντακάθαρη εικόνα και κάθε παραμικρή λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τον Toni Tsai, έναν από τους δημιουργούς του Huccio, οι θεατές θα μπορούν να βλέπουν και τις ατέλειες των ερωτικών πρωταγωνιστών:

“Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερα φροντίδα κατά τη λήψη των ταινιών μιας και αναπόφευκτα θα φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των ατελειών. Σε περίπτωση όμως που τα πράγματα γίνουν σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.”

Η ανάλυση 4K θα είναι διαθέσιμη από την 1η Δεκεμβρίου μέσω μηνιαίας συνδρομής ($25/μήνα ή $99/χρόνο) και κάθε εβδομάδα θα κυκλοφορούν νέα video. Όσο για τους πλέον ανυπόμονους, μπορούν να παρακολουθήσουν από τώρα εντελώς δωρεάν τα πρώτα τετράλεπτα teasers (εδώ) ή αυτό που ακολουθεί στο 1/4 της τελικής του ανάλυσης:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Το Facebook απενεργοποιεί την επιλογή απόκρυψης ονόματος από τα αποτελέσματα αναζήτησης

Το Facebook πραγματοποιεί για ακόμη μια φορά αλλαγές στα Privacy Settings του, αυτή τη φορά απομακρύνοντας την επιλογή απόκρυψης του ονόματός σου από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη αλλαγή δεν είναι και τόσο καινούρια, αφού το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο την έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνιση της.

Ο λόγος για την επιλογή “Who can look up my timeline by name” η οποία στο εξής παύει να υφίσταται. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε μια κάποια -έστω και περιορισμένη- ιδιωτικότητα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις “Who can see my stuff?” και “Who can contact me?”. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»