Μουσικό όργανο του Leonardo Da Vinci ξαναζωντανεύει 500 χρόνια μετά

Ανάμεσα στα δεκάδες ταλέντα του, ο Leoardo Da Vinci έχει μείνει επίσης γνωστός για την ευρηματικότητα του έχοντας εφηύρει μια σειρά από μουσικές και άλλες συσκευές που όμως δεν τέθηκαν ποτέ σε παραγωγή.

Μία από αυτές (συνδυασμός harpsichord, organ και βιόλας da gamba) αποφάσισε να ξαναζωντανέψει σήμερα ο Πολωνός μουσικός Slawomir Zubrzycki και να παρουσιάσει μπροστά σε πλήθος κόσμου 500 χρόνια μετά. Απολαύστε τον:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Αστρονόμοι εντοπίζουν τη πιο μεγάλη δομή στο Σύμπαν

Το ερώτημα για το πόσο μεγάλες δομές μπορούν να δημιουργηθούν στο Σύμπαν, απασχολούσε ανέκαθεν τους επιστήμονες και ειδικότερα τα τελευταία 100 χρόνια κατά τα οποία οι γνώσεις μας για τον Κόσμο αναπτύχθηκαν εκθετικά.

Μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες δομές που γνωρίζαμε ήταν το Μεγάλο Τείχος Sloan, ένα τείχος από γαλαξίες με μέγεθος 1.3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (400 Megaparsec) το οποίο απέχει περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη, και το Μεγάλο LQG (Large Quasar Group), μια συλλογή από κβάζαρ όπου η μεγαλύτερη διάστασή του είναι της τάξης 1200 Megaparsec.

Σύμφωνα όμως με μία νέα έρευνα, υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη δομή, με διάσταση τουλάχιστον 2.000 Megaparsec (60 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το Γαλαξία μας) σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς.

Η έρευνα δημοσιεύεται από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και του Κολλεγίου Τσάρλεστον των ΗΠΑ, και βασίζεται σε μετρήσεις από εκρήξεις ακτινών γ, τα οποία είναι τα συμβάντα με τη μεγαλύτερη ενέργεια στο Σύμπαν. Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως τα συμβάντα αυτά συμβαίνουν κατά την κατάρρευση ενός άστρου σε μαύρη τρύπα ή αστέρα νετρονίων, και μπορούν να εκπέμψουν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου την ενέργεια που θα εκπέμψει ο Ήλιος σε όλη του τη ζωή.

Η αντίληψη των αστρονόμων είναι πως τέτοια συμβάντα συμβαίνουν παντού στο Σύμπαν, με μια ομοιόμορφη κατανομή. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, από μία περιοχή 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας λαμβάνουμε πολύ περισσότερα τέτοια σήματα από ό,τι ανέμεναν. Η στατιστική τους ανάλυση από ένα δείγμα 238 εκρήξεων ακτινών γ, υποδεικνύει την ύπαρξη μιας τεράστιας δομής στην περιοχή εκείνη, η οποία δεν είναι ακόμη γνωστό από τι αποτελείται. Η πιθανότητα λάθους είναι πολύ μικρή, ωστόσο οι αστρονόμοι επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμη ένα με δύο χρόνια παρατηρήσεων των ακτινών γ προτού επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, εξαιτίας του μικρού πλήθους δειγμάτων.

Μια τέτοια ανακάλυψη θα είχε σημαντικές συνέπειες σε θέματα κοσμολογίας, καθώς όλη η σύγχρονη κοσμολογία βασίζεται στην κοσμολογική αρχή, η οποία προϋποθέτει πως ζούμε σε ένα Σύμπαν ισότροπο και ομογενές (δηλαδή μοιάζει το ίδιο προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και κάθε περιοχή του δε διαφέρει από κάποια άλλη).

Ωστόσο, το Σύμπαν επέτρεψε κατά την εξέλιξή του την ύπαρξη κάποιων τοπικών ανισοτροπιών, στις οποίες οφείλουμε και την ύπαρξη δομών όπως οι γαλαξίες και κατά συνέπεια και την ίδια την ύπαρξή μας. Η παρουσία αυτών των ελάχιστων διακυμάνσεων είναι μάλιστα εμφανής στην ακτινοβολία που λαμβάνουμε από τον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης.

Αν και η παραδοχή για την ισοτροπία και την ομογένεια του Σύμπαντος υποστηρίζεται από όλους τους επιστήμονες, είναι ανοικτό το ερώτημα του μέχρι ποιο σημείο φτάνει, και κατά συνέπεια μέχρι ποια κλίμακα μπορούν να έχουν οι δομές στο Σύμπαν. Η ύπαρξη τόσο μεγάλων δομών ταράζει την αξιοπιστία της κοσμολογικής αρχής, προκαλώντας τις βασικές παραδοχές της κοσμολογίας, από τις οποίες επιτρέπονται περιορισμένου μεγέθους ανισοτροπίες. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Έναν αστεροειδή που... ψεκάζει εντόπισαν οι επιστήμονες

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που είναι τελείως διαφορετικός από κάθε άλλον που έχουν βρει ως τώρα. Διαθέτει όχι μία αλλά έξι ουρές σκόνης, όπως ενός κομήτη και αυτές περιστρέφονται γρήγορα γύρω από το κυρίως σώμα του, θυμίζοντας…ψεκαστικό γκαζόν.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής, με την ονομασία Ρ/2013 Ρ5, που βρίσκεται στη ζώνη των αστερεοιδών μεταξύ Άρη και Δία, έγινε αρχικά αντιληπτός ως ένα θολό σημείο φωτός μέσω του τηλεσκοπίου Pan-STARRS 1 της Χαβάης και, στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε σε όλη την ιδιομορφία του χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, σύμφωνα με το BBC, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μείναμε άναυδοι στην κυριολεξία, όταν το είδαμε. Είναι δύσκλο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για αστεροειδή», δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας Ντέηβιντ Τζούιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Αντζελες (UCLA).

Οι αστεροειδείς κανονικά, αντίθετα με τους κομήτες, δεν έχουν ουρές. Ο συγκεκριμένος, όχι μόνο έχει έξι ουρές, αλλά περιστρέφεται εντυπωσιακά γρήγορα, με συνέπεια να αλλάζει συνεχώς σχήμα, καθώς συνεχώς εκτινάσσει τμήματα της ύλης του στο διάστημα. Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση αστροφυσικής The astrophysical Journal Letters, θεωρούν πιθανό ότι κάποια στιγμή θα διαλυθεί τελείως.

Το παράξενο αντικείμενο, που έχει ακτίνα περίπου 240 μέτρων, ίσως προήλθε από τη σύγκρουση δύο μεγαλύτερων αστεροειδών πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια. Οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον θα βρουν και άλλους τέτοιους αστεροειδείς - ψεκαστικά.

Στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2010, το τηλεσκόπιο Χαμπλ είχε εντοπίσει έναν ακόμα πολύ ασυνήθιστο αστεροειδή σε σχήμα «Χ». Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Ο Ήλιος αναποδογύρισε το μαγνητικό πεδίο του

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το «αναποδογύρισμα» του μαγνητικού πεδίου του, μια διαδικασία που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια περίπου και οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές έως τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ήδη η πολικότητα του βορείου ημισφαιρίου του άστρου μας έχει αναστραφεί και πολύ σύντομα θα γίνει το ίδιο με την πολικότητα και του νοτίου ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός βορράς να έχει πλέον γίνει νότος και, αντίστροφα, ο νότος θα γίνει βορράς.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Γουίλκοξ του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, σε καθημερινή βάση από το 1975. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου ηλιακός φυσικός Τοντ Χέκσεμα, η αναστροφή διαρκεί μερικούς μήνες εωσότου ολοκληρωθεί, καθώς τα δύο ημισφαίρια αλλάζουν πολικότητα με διαφορετικό ρυθμό.

Η αναστροφή των μαγνητικών πόλων γίνεται σταδιακά και δεν είναι πλήρως κατανοητή, ακόμα από τους επιστήμονες. Αρχικά, μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται, αναγκάζοντας το μαγνητικό πεδίο του άστρου να «μεταναστεύσει» από τον ισημερινό του προς ένα από από τους δύο πόλους του. Καθώς αυτή η μετακίνηση λαμβάνει χώρα, η ισχύς του ηλιακού μαγνητικού πεδίου μηδενίζεται και μετά επανέρχεται, αλλά με την αντίστροφη πολικότητα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, αυτή η μαγνητική αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη, λόγω της εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας και της αυξημένης κοσμικής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα όπως το GPS ή τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς επίσης να προκαλέσει πιο εκτεταμένο και θεαματικό σέλας στους γήινους πόλους.

Η επίδραση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου μας καλύπτει μια τεράστια περιοχή που λέγεται «ηλιόσφαιρα» και εκτείνεται πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, έως τα σύνορα του διαστρικού χώρου, όπου σήμερα βρίσκεται το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ» της NASA. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

NASA: εκπληκτικό video δείχνει πώς ήταν ο Άρης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια

Σήμερα ο Άρης είναι ένας ψυχρός, έρημος πλανήτης, χωρίς κανένα εμφανές ίχνος ζωής. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ο αφιλόξενος πλανήτης ήταν εντελώς διαφορετικός και έμοιαζε αρκετά με τη Γη.

Το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab της NASA δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει πώς ήταν ο Άρης εκείνη την εποχή βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα, τα οποία υποστηρίζουν ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν γεμάτος λίμνες και κανάλια νερού.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Joseph Grebowsky από το Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard, στον Άρη υπάρχουν κανάλια τα οποία, όπως και στη Γη, παρουσιάζουν σημάδια διάβρωσης από τη ροή του νερού.

Μάλιστα υπάρχουν κρατήρες συνδεδεμένοι με κανάλια που μετατράπηκαν σε λίμνες και υπέστησαν διάβρωση από το νερό πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, στην επιφάνεια του Άρη υπάρχουν ορυκτά που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με την παρουσία νερού, όπως για παράδειγμα ο αιματίτης και ο άργιλος.

Αν κάποτε στον Άρη υπήρχε υγρό νερό, τότε η ατμόσφαιρά του θα έπρεπε να έχει διαφορετικό, θερμότερο κλίμα.

Τα σύννεφα που κινούνται γρήγορα στο video δείχνουν την πάροδο του χρόνου και τη μεταβολή από θερμό σε ένα παγωμένο, ξηρό κλίμα.

Οι λίμνες ξηραίνονται και παγώνουν, ενώ η ατμόσφαιρα αλλάζει και ο ουρανός από γαλάζιος γίνεται ροζ, όπως οι εικόνες που έχουμε από τον Άρη σήμερα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτό το ευνοϊκό κλίμα διήρκησε αρκετά ώστε να γεννηθεί ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Τα μόνα άμεσα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην ιστορία της εξέλιξης ενός πλανήτη είναι αυτά που συγκεντρώνουμε μελετώντας τη Γη», δήλωσε ο Δρ. Grebowsky.

Σημειώνεται πως αυτό είναι ένα από τα πιο περίπλοκα video που δημιούργησε το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab.


Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ερωτηματικό η εξέλιξη της Εστίας

Η ανακάλυψη ενός συγκεκριμένου είδους βράχων στον αστεροειδή Εστία εντείνουν το μυστήριο σχετικά με την εξέλιξη της. Η Εστία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα και ο πιο φωτεινός, καθώς η επιφάνειά του είναι πολύ ανακλαστική (έχει τριπλάσια ανακλαστικότητα από το φεγγάρι). Με μία διάμετρο 530 χιλιομέτρων ανήκει στην οικογένεια των πρωτοπλανητών, το οποίο σημαίνει πως δημιουργήθηκε εντός του πλανητικού δίσκου και το εσωτερικό της είναι διαχωρισμένο σε διαφορετικά στρώματα.

Αυτό συνέβη επειδή η Εστία είχε αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να διατηρήσει ένας μέρος της θερμότητας που επικρατούσε κατά τη γέννησή της, επιτρέποντας σε διάφορα είδη πετρωμάτων να λιώσουν, με τα βαρύτερα να μετακινούνται προς το εσωτερικό της και τα ελαφρύτερα να επιπλέουν προς την επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό, η Εστία παρουσιάζει μία ομοιότητα με τη δομή της Γης, η οποία είναι χωρισμένη στο φλοιό, τον πυρήνα, και το μανδύα ανάμεσα στους δύο. Μόνο τρεις από τους αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος έχουν τέτοια δομή (η Δήμητρα, η Παλλάδα και η Εστία) με την Εστία να είναι ο μοναδικός βραχώδης πρωτοπλανήτης με πρώτες ύλες ίδιες με αυτές των πλανητών.

Οι αστεροειδείς επηρεάζονται επίσης από τις κοσμικές συγκρούσεις, που μπορούν να διαμορφώσουν την επιφάνειά τους. Η Εστία για παράδειγμα, υπολογίζεται πως έχασε το 1% της μάζας της πριν από περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια σε μία σύγκρουση που άφησε ένα μεγάλο κρατήρα στο νότιο ημισφαίριό της, από την οποία προέκυψε και μία οικογένεια μετεωριτών που έφτασε στη Γη, δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες για τη σύνθεσή της.

Στους συγκεκριμένους μετεωρίτες, που αποκαλούνται διογενίτες και πιστεύεται πως προέρχονται από το μανδύα ή τον εσωτερικό φλοιό της Εστίας, έχουν βρεθεί ποσότητες ολιβίνη, ενός ορυκτού που περιέχει μαγνήσιο και θεωρείται σημαντικό για την κατανόηση των γεωλογικών διαδικασιών. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες ανέμεναν να εντοπίσουν ολιβίνη στα μέρη της επιφάνειας της Εστίας που έχουν σκαφτεί από συγκρούσεις, δηλαδή στους κρατήρες. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ανοίγει το «παράθυρο» για τον Αρη: Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αποστολή της NASA

Αντίστροφη μέτρηση για μια δεύτερη φιλόδοξη αποστολή στον Αρη έχει αρχίσει στη NASA καθώς από την προσεχή Δευτέρα το σκάφος MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) θα έχει 28 ημέρες περιθώριο για να εκτοξευθεί. Το «παράθυρο» 28 ημερών σχετίζεται με τις ευνοϊκές για αποστολές θέσεις της Γης και του Κόκκινου Πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα το συγκεκριμένο διάστημα. Εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, το σκάφος MAVEN θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη έπειτα από ένα ταξίδι 10 μηνών.

Βασικός σκοπός του MAVEN είναι η μελέτη των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του Άρη, ενώ θα μελετήσει και το ρόλο της ηλιακής δραστηριότητας στην απώλεια μεγάλου μέρους αυτής κατά το παρελθόν. Σήμερα η ατμόσφαιρα του Άρη έχει πυκνότητα ίση με μόλις το 1% αυτή της Γης.

Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχηματίσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία του πλανήτη, το κλίμα του, την ύπαρξη νερού και την πιθανότητα να ήταν κάποτε φιλόξενος σε μικροβιακές μορφές ζωής.

Το MAVEN είναι προγραμματισμένο για εκτόξευση από το Κέιπ Κανάβεραλ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με ένα πύραυλο Atlas V-401. Αφού φτάσει στον Αρη - κάτι που οι υπεύθυνοι της NASA προεξοφλούν ότι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2014 - θα χρειαστεί άλλες πέντε εβδομάδες για να τοποθετηθεί στη σωστή τροχιά. Στη συνέχεια θα εκτελέσει την αποστολή του, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος - σε γήινα δεδομένα.

Το σκάφος μεταφέρει τρία σύνολα από διαφορετικά επιστημονικά όργανα, τα οποία περιλαμβάνουν κάμερες και φασματοσκόπια αμερικανικής αλλά και ευρωπαϊκής κατασκευής. Ζυγίζει μαζί με τα καύσιμα περίπου 2.500 κιλά, ενώ το συνολικό κόστος της αποστολής ήταν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η αποστολή MAVEN θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τα σχέδια της NΑSA καθώς ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος έχει ενταθεί - με πρόσφατο παράδειγμα της εκτόξευσης πυραύλου από την Ινδία - το MAVEN είναι το μόνο σκάφος που προορίζεται να στείλει η Αμερική στον Άρη ως το 2020. Τότε, με τη νέα δεκαετία, υπολογίζεται ότι θα σταλεί στον Αρη το επόμενο όχημα στην επιφάνεια του πλανήτη που θα διαδεχθεί το Curiosity, το 2020.

Εξαιτίας της σημασίας του προγράμματος αλλά και των στενών χρονικών περιθωρίων που θέτει το παράθυρο εκτόξευσης, ήταν από τα ελάχιστα ομοσπονδιακά προγράμματα των ΗΠΑ που δεν επηρεάστηκαν από το πρόσφατο κλείσιμο των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.


Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Εκτοξεύτηκε η πρώτη ινδική διαστημική αποστολή στον Άρη

Η πρώτη διαπλανητική αποστολή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη. Η εκτόξευση εξελίχθηκε άψογα, και το σκάφος Mars Orbiter, απογειώθηκε ομαλά με έναν πύραυλο PSLV-C25 από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan, στο ανατολικό άκρο της Ινδίας και την περιοχή Sriharikota.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το σκάφος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκτελώντας την πρώτη σε μία σειρά από πολλές μανούβρες που θα το τοποθετήσουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, έχοντας διανύσει 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα.


Βασικός στόχος του Mars Orbiter θα είναι η μελέτη της αραιής ατμόσφαιρας του Άρη, και η μέτρηση των συγκεντρώσεων μεθανίου και υδρογόνου. Για να πετύχει μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα: δύο φασματοσκόπια, ένα φωτόμετρο, μία κάμερα και έναν ανιχνευτή μεθανίου.

Το μεθάνιο θεωρείται κλειδί στην κατανόηση του παρελθόντος του πλανήτη, αφού στη Γη πιστεύεται πως παράγεται από διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ζώντες οργανισμούς. Ορισμένες παλαιότερες αποστολές είχαν ανιχνεύσει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη, όμως οι επιστήμονες παρέμειναν επιφυλακτικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Τους σκεπτικιστές μάλιστα ενίσχυσε και το όχημα Curiosity της NASA το οποίο δεν ανίχνευσε μεθάνιο στον αέρα του Άρη, περιπλέκοντας την υπόθεση.


Ο δορυφόρος ζυγίζει 1350 κιλά και κόστισε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα αντίστοιχα που δαπανούν οι δυτικές διαστημικές υπηρεσίες. Αν και πρόκειται για μικρό κόστος, το οποίο εγκαινιάζει μία νέα εποχή φθηνής διαστημικής εξερεύνησης, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από μέρους του Τύπου, για το κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού, σε μια χώρα 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που μαστίζεται από φτώχεια και κοινωνικά προβλήματα.

Ωστόσο υπήρξαν και πάρα πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση που δήλωσε πως πρόκειται για μια επίδειξη τεχνογνωσίας, και πως τα οφέλη από το πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά αφού παρέχει δουλειά σε μηχανικούς και επιστήμονες, ενώ παράγει γνώση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων στη Γη. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Μέχρι που... φτάνει η ζωή;

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κάνουν συνεχείς έρευνες για να διαπιστώσουν την αντοχή της ζωής. Κάνουν έρευνες στα βάθη των ωκεανών αλλά και στην γήινη ατμόσφαιρα για να εξακριβώσουν τα όρια της ζωής. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μικροβιακές μορφές ζωής είναι δυνατόν να καταφέρνουν να επιβιώνουν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας και πιο συγκεκριμένα σε ύψος 50 χλμ, στη στρατόπαυση.

Τα πειράματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδα με επικεφαλής τον παθολόγο φυτών Αντριου Σκιέργκερ πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα στα οποία διαπίστωσαν ότι είναι εφικτό κάποιες μορφές να μπορούν να επιβιώσουν στην στρατόπαυση όπου η πίεση του αέρα είναι μηδαμινή και η θερμοκρασία κινείται πέριξ των 0 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές μικροβιακές μορφές ζωής που έφτασαν στη στρατόπαυση είτε από κυκλώνες, είτε από ηφαιστειακές εκρήξεις, είτε αεροσκάφη που κινούνται σε μεγάλα ύψη είτε από κάποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα μπορούν να ζήσουν στη στρατόπαυση. «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιό είναι το ανώτατο όριο της ενεργούς βιοσφαίρας της ατμόσφαιρας» αναφέρει ο Σκιέργκερ.

Με τον όρο βιοσφαίρα οι επιστήμονες περιγράφουν τη ζώνη του πλανήτη μας μέσα στην οποία μπορεί να υπάρξει ζωή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι μπορεί κάποια μικρόβια να καταφέρνουν να επιζούν σε εργαστηριακές συνθήκες προσομοίωσης ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών αλλά θα πρέπει να δούμε αν συμβαίνει αυτό και στη πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί τεχνικά μέσα συλλογής και ανάλυσης τέτοιων δειγμάτων από ύψος μεγαλύτερο των 40 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

«Εξωτικά» κβάζαρ πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες

Τα κβάζαρ είναι από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα. Εντελώς πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ορισμένα κβάζαρ με ιδιότητες και «συμπεριφορά» που προβληματίζει τους επιστήμονες αυξάνοντας το μυστήριο γύρω από την ύπαρξη και λειτουργία τους.

Αρχαία και φωτεινά

Τα κβάζαρ είναι μακρινά και λαμπρά αντικείμενα του Σύμπαντος, που το καθένα εκπέμπει ενέργεια εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από έναν γιγάντιο γαλαξία. Πρωτοανακαλύφθηκαν το 1960, όταν οι αστρονόμοι έψαχναν για πολύ ισχυρές ραδιοπηγές. Γι' αυτόν το λόγο ονομάστηκαν QUAsi-stellAR (ημιαστρικές ραδιοπηγές) ή ημιαστέρες.

Σήμερα ξέρουμε πως δεν έχουν καμιά ομοιότητα με τους αστέρες αν και στις φωτογραφίες μοιάζουν. Η μελέτη τους είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της εικόνας που σχηματίζουμε για τα αρχαιότερα αντικείμενα του Σύμπαντος.

Δημιουργήθηκαν στο αρχέγονο Σύμπαν και η ηλικία τους συγκρίνεται με αυτή του ίδιου του Σύμπαντος. Αν και υπήρχαν πολλές θεωρίες για την προέλευσή τους η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι πως τα κβάζαρ είναι πυρήνες γαλαξιών που περιέχουν στο κέντρο τους μια μεγάλη μαύρη τρύπα.

Το νέο κβάζαρ

Τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί με βάση όσα γνωρίζουμε για τα κβάζαρ δείχνουν ότι το φως και η θερμότητά τους απομακρύνουν τα αέρια που βρίσκονται κοντά στο κέντρο τους και τα «σπρώχνουν» προς τις παρυφές του γαλαξία στον οποίο βρίσκονται. Ομάδα αστρονόμων εντόπισε 17 κβάζαρ αναλύοντας δεδομένα του Sloan Digital Sky Survey, μια ευρεία ερευνητική προσπάθεια για την ψηφιακή χαρτογράφηση του ουρανού. Αυτά τα 17 κβάζαρ εκ πρώτης όψεως εμφανίζουν «συμβατική» συμπεριφορά απομακρύνοντας τα αέρια από το κέντρο τους. Οπως όμως διαπίστωσαν οι ερευνητές κάποια από τα αέρια επιστρέφουν ξανά στο κέντρο του κβάζαρ.

«Δεν προκαλεί εντύπωση η ύπαρξη ύλης που πλησιάζει μια μαύρη τρύπα και τελικά πέφτει μέσα σε αυτή. Αυτό όμως που ανακαλύψαμε αποτελεί μυστήριο και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες θεωρίες» αναφέρει ο Πάτρικ Χολ, του βρετανικού Πανεπιστημίου York, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που θα συνεχίσει την παρατήρηση των «εξωτικών» κβάζαρ χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τα τηλεσκόπια του δικτύου Gemini που βρίσκονται στη Χαβάη και στη Χιλή. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Εμπνευση για βαθυσκάφη νέας γενιάς το σαλάχι

Αναζητώντας τρόπους να καταστήσουν τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη πιο ευέλικτα και αυτάρκη, ερευνητές από το Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στράφηκαν για έμπνευση σε ένα θαλάσσιο πλάσμα που διαθέτει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες: το σαλάχι.

«Τα περισσότερα ψάρια κινούν την ουρά τους για να κολυμπήσουν, όμως η μέθοδος κολύμβησης του σαλαχιού είναι κάτι το μοναδικό, σαν σημαία στον άνεμο», λέει ο Ρίτσαρντ Μπότομ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οπως εξηγεί, ένα τέτοιο βαθυσκάφος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε αποστολές εξερεύνησης του βυθού, αλλά και σε επιχειρήσεις διάσωσης ή καθαρισμού της θάλασσας, π.χ. μετά από διαρροή πετρελαίου.

Οι επιστήμονες μελετούν πολλά είδη σαλαχιού προσπαθώντας να εντοπίσουν τους μηχανισμούς που θα τους φανούν πιο χρήσιμοι. Αξιοποιώντας την υπολογιστική υδροδυναμική κατόρθωσαν να αποτυπώσουν με κάθε λεπτομέρεια τη ροή του νερού γύρω από το σαλάχι για να δουν ποια στοιχεία στο σχήμα και τις κινήσεις τους τα καθιστούν τόσο ευέλικτα μέσα στο νερό.

Κατέληξαν ότι «οι δίνες στους κυματισμούς που εμφανίζονται πάνω στο σώμα των σαλαχιών δημιουργούν ευνοϊκά πεδία πίεσης - χαμηλή πίεση μπροστά και υψηλή πίεση πίσω - τα οποία σπρώχνουν τα σαλάχια προς τα εμπρός», όπως εξηγούν. «Καθώς η κίνηση μέσα στον αέρα και στο νερό είναι παρόμοια, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις δίνες.»

Το βαθυσκάφος των αμερικανών ερευνητών θα προστεθεί σε πολλά άλλα ρομπότ, για τα οποία οι επιστήμονες άντλησαν έμπνευση από τη φύση. Όπως οι ίδιοι λένε ωστόσο, στόχος τους δεν είναι να μιμηθούν τους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά να κατανοήσουν τους φυσικούς μηχανισμούς τους για να τους αξιοποιήσουν σε εφαρμογές χρήσιμες στην επιστήμη και τον άνθρωπο. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ανακατασκευάζοντας τα κβαντικά μπιτ

Νέες έρευνα της συμπεριφοράς των κβαντικών μπιτ τα οποία επεξεργάζονται την πληροφορία σε έναν κβαντικό υπολογιστή, δείχνει πως είναι πιθανή η ανακατασκευή τους, ακόμη και μετά από μία μέτρηση η οποία καταστρέφει μέρος της κβαντικής τους υπόστασης.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των μπιτ ενός καθημερινού υπολογιστή και ενός κβαντικού μπιτ (qubit) που βρίσκεται στον επεξεργαστή ενός κβαντικού υπολογιστή, είναι πως τα πρώτα έχουν μια καθορισμένη τιμή 0 ή 1, ενώ τα δεύτερα βρίσκονται σε μια κατάσταση υπέρθεσης, στην οποία η τιμή τους βρίσκεται ενδιάμεσα στις καταστάσεις 0 και του 1.

Αυτό ισχύει για όσο δεν πραγματοποιείται μέτρηση για τον προσδιορισμό της τιμής του κβαντικού μπιτ. Τη στιγμή της μέτρησης, το κβαντικό μπιτ «αποφασίζει» να καταλήξει σε μία από τις δύο πιθανές τιμές. Τότε λέμε πως η κυματοσυνάρτηση (όλα τα κβαντικά μεγέθη περιγράφονται από μία εξίσωση κύματος) «καταρρέει».

Αν και οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα πως αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Physical Review Letters ανατρέπει τα δεδομένα, υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος να ανακατασκευαστεί η πρότερη κατάσταση του κβαντικού μπιτ, έπειτα από τη μερική κατάρρευσή του. Κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι η λέξη «μερική», που συμβαίνει όταν εκτελέσουμε μία ασθενή μέτρηση.

Μία πλήρης κατάρρευση συμβαίνει όταν έχουμε μία μέτρηση που μας αποκαλύπτει την τιμή του κβαντικού μπιτ. Αντίθετα, στην ασθενή μέτρηση δεν μετράμε την τιμή του qubit, αλλά κάποια άλλα κβαντικά χαρακτηριστικά του, κοιτάζοντας το qubit «από την κλειδαρότρυπα». Οι φυσικοί υποστηρίζουν πως με τη γενίκευση ενός φαινομένου που ονομάζεται ηχώ του σπιν, το οποίο προτάθηκε το 2002 και αποδείχτηκε πειραματικά το 2008, μπορούν να ξετυλίξουν τη φορά του σπιν ενός κβαντικού συστήματος, αναπαράγοντας έτσι τα χαρακτηριστικά του, αρκεί το σύστημα να μην έχει καταρρεύσει τελείως.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία ανακατασκευής των qubit, και είναι σε θέση να αναπαράγουν το 98% της πληροφορίας ενός qubit το οποίο έχει καταρρεύσει κατά 80%. Ωστόσο η μέθοδος δεν είναι τελειοποιημένη, καθώς η διάσωση του qubit, εξαρτάται άμεσα από το πόσο κατέρρευσε κατά τη μέτρηση. Μια πλήρης κατάρρευση οδηγεί σε μηδενική πιθανότητα επαναφοράς της αρχικής του κατάστασης.

Αυτού του είδους η αναστρέψιμη ματιά στη συμπεριφορά ενός qubit μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντική στην εξέλιξη των κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων. Η προφανής της χρησιμότητα είναι στη διόρθωση λαθών, τα οποία μπορούν να συμβούν όταν αλλοιώνεται η κβαντική κατάσταση των qubits εντός του επεξεργαστή. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την αξιοπιστία των κβαντικών υπολογιστών, επιτρέποντας την πρακτική τους χρήση το οποίο είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο. Στο μέλλον, η συγκεκριμένη μέθοδος αναμένεται να φανεί χρήσιμη και για περισσότερους σκοπούς, αλλά και να βελτιωθεί περισσότερο. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Πρωταγωνιστές σε διαφημίσεις, οι χρήστες των υπηρεσιών της Google

Η Google θέτει, όπως αναμενόταν, σε εφαρμογή την δημοσιοποίηση των «εγκρίσεων» που δίνουν οι χρήστες άνω των 18 ετών σε προϊόντα και υπηρεσίες που διαφημίζονται επί πληρωμή από το δίκτυό της. Έτσι, στο εξής το ονοματεπώνυμο και η φωτογραφία σας από το Google+ θα εμφανίζονται δίπλα από στην διαφήμιση ενός προϊόντος που έχετε δηλώσει ότι το «εγκρίνετε». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα οργανικά αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, τα οποία μπορεί επίσης να έχετε «εγκρίνει». Μην βιαστείτε να πείτε ότι δεν έχετε παρτίδες με το Google+...

Πρόκειται για τις λεγόμενες «κοινόχρηστες εγκρίσεις» (shared endorsements) στις υπηρεσίες της Google. Ως τώρα, οι επισημάνσεις με το +1 στο Google+ κοινοποιούνται στους ανθρώπους που ανήκουν στους κύκλους κάθε μέλους του κοινωνικού δικτύου της Google και θεωρούνται το αντίστοιχο του Like στο Facebook.

Στο εξής, όποια ανατροφοδότηση δίνει ο χρήστης των υπηρεσιών της Google (π.χ. κριτική app στο Google Play) θα αξιοποιείται και από τις διαφημίσεις (στα αποτελέσματα αναζήτησης).

Αυτό σημαίνει πως όταν ο χρήστης κάνει οτιδήποτε από τα ακόλουθα (αν και κρίνουμε ότι παραμένει ασαφές, τι ακριβώς και σε ποιους θα είναι ορατό), η επιλογή του, το σχόλιό του, η κριτική του, αυτό που μοιράστηκε θεωρείται «κοινόχρηστη έγκριση» που μπορεί να χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις της Google:

επισήμανση με +1,
σχολιασμό ή
όταν ακολουθείτε κάποιον (follow),
κριτικές στο Google Play,
view,
κοινές χρήσεις (share), κ.λπ.

Επιπλέον, η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική για να διευρύνει το δικό της κοινωνικό δίκτυο, το Google+ των 540 εκατομμυρίων μελών -μικρό, σε σχέση με το Facebook του 1 δισ. μελών. Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοίνωσε πως όσοι διατηρούν κανάλι στο YouTube αποκτούν αυτόματα σελίδα στο Google+ και ακόμα πως, όσοι θέλουν να συνεχίσουν να σχολιάζουν βίντεο στην υπηρεσία της θα πρέπει να αποκτήσουν προφίλ στο Google+.

H προβολή της κριτικής ή των επιλογών που έχουν κάνει άνθρωποι που βρίσκονται στον διαδικτυακό μας περίγυρο παρουσιάζεται ως εξαιρετικά χρήσιμη. Η «κοινωνική διαφήμιση» στο Ίντερνετ, η αδιόρατη διαφήμιση από τους φίλους θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, αφού ασυναίσθητα θεωρούμε ότι το διαφημιζόμενο προϊόν/υπηρεσία «προτείνεται» από κάποιο που μάλλον γνωρίζουμε (είναι «στους κύκλους μας»).

Έτσι, εκτιμάται ότι αυξάνεται η πιθανότητα να αποδώσουν οι διαφημίσεις στην Google που θα μετατραπούν σε εισροές στα ταμεία της (για τον αυξημένο ρυθμό κλικ από τα Google ads) και ίσως και στους διαφημιζόμενους.

Ο χαμένος από την επιλογή αυτή, θεωρείται ότι θα είναι όσοι εμφανίζονται μεν στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google, δεν πληρώνουν όμως για να εμφανιστούν σε αυτήν, αφού οι πληρωμένη προβεβλημένη θέση προηγείται των οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Οι «εγκρίσεις» των φίλων δεν εμφανίζονται μεταξύ των αποτελεσμάτων, ούτε προηγούνται μεταξύ των οργανικών αποτελεσμάτων, επειδή «ξέρουν οι φίλοι μας».

Τι συνέβη στο Facebook με τα ονοματεπώνυμα στις διαφημίσεις

Πάντως, αντίστοιχη πολιτική εκμετάλλευσης των προτιμήσεων των μελών του ακολουθεί και το Facebook, χωρίς μάλιστα να δίνει την δυνατότητα εξαίρεσης. Οι «διαφημιστικές ανακοινώσεις» στο Facebook προκάλεσαν αντιδράσεις τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιχείρηση φρόντισε γρήγορα να κάμψει τις αντιστάσεις πέντε μόλις μελών που στράφηκαν εναντίον του δικαστικά.

Στις διαφημιστικές ανακοινώσεις του Facebook οι χρήστες εμφανίζονται να ενημερώνουν τους φίλους τους ότι ένα προϊόν ή υπηρεσία τους αρέσει, με ονοματεπώνυμο και την φωτογραφία του προφίλ τους. Οι ενάγοντες κατήγγειλαν ότι δεν είχαν τον έλεγχο της χρήσης των στοιχείων τους, δεν πληρώνονταν για τις διαφημιστικές ανακοινώσεις στις οποίες εμφανίζονταν και δεν είχαν την δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτές. H υπόθεση έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα καταβάλλει 10 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εκτός από τις διαφημιστικές ανακοινώσεις, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι «στοχευμένες διαφημίσεις». Η υπόθεση αυτή αφορούσε στο διαφημιστικό πρόγραμμα Sponsored Stories, το οποίο προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις στα μέλη του κοινωνικού δικτύου. Κάθε τέτοια διαφήμιση περιλάμβανε το όνομα και τη φωτογραφία ενός φίλου του χρήστη, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι ο φίλος αυτός είχε κάνει «Like» στο προϊόν του διαφημιζόμενου. Η ιστορία αυτή τελείωσε με την αποζημίωση κάθε διαμαρτυρόμενου μέλους, συνολικά 600.000 μέλη, με 15 μόλις δολάρια.

Πάντως, η Google φαίνεται ότι έχει λάβει τα μέτρα της. Επισημαίνει ότι «εσείς έχετε τον έλεγχο» -ακόμα και αφαίρεσης της φωτογραφίας και του ονόματος-, έδωσε περίοδο χάριτος αφού ενημέρωσε τους χρήστες και δίνει την επιλογή εξαίρεσης. Ακόμα, ο χρήστης δεν είναι απαραίτητο να πάρει πίσω το «Like» του, όπως στο Facebook, αρκεί να περιορίσει την ορατότητα της επιλογής του. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Facebook Messenger: Μηνύματα και στις επαφές του τηλεφωνικού καταλόγου

Το Facebook ανακοίνωσε την αναβάθμιση της εφαρμογής του Messenger, η οποία πλέον θα προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες της να αποστέλλουν γραπτά μηνύματα, όχι μόνο στους διαδικτυακούς τους φίλους αλλά και σε επαφές του τηλεφωνικού τους καταλόγου. Το ανανεωμένο Facebook Messenger ζητά από το χρήστη να καταχωρίσει προαιρετικά τον τηλεφωνικό του αριθμό. Αν επιλέξει να τον καταχωρίσετε, αποστέλλει ένα γραπτό μήνυμα με κωδικό επιβεβαίωσης. Μετά την καταχώριση και του κωδικού μπορεί πλέον ο χρήστης να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα από τους διαδικτυακούς του φίλους, ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένος στο Facebook.

Εάν επιθυμεί να προσθέσει μια επαφή του τηλεφωνικού του καταλόγου, που δεν είναι όμως «φίλος» στο Facebook, επιλέγει το εικονίδιο People, κάνει κλικ στο σύμβολο + και πληκτρολογεί τον αριθμό τηλεφώνου του.

Κάθε επαφή συνοδεύεται πλέον από μια φωτογραφία προφίλ (στα αριστερά του ονόματος κάθε επαφής), ενώ παράλληλα υπάρχει μια μπλε ένδειξη, η οποία επιτρέπει να γνωρίζει ο χρήστης ποιος από τους διαδικτυακούς του φίλους κάνει χρήση της εφαρμογής και ποιος είναι εκτός σύνδεσης.

Η αναβάθμιση του Messenger είναι διαθέσιμη για λογισμικό iOS και Android. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Απορρίπτεται γενναία προσφορά του Facebook για μηνύματα με «φωτογραφίες που αυτοκαταστρέφονται»

Πρόταση εξαγοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων από το Facebook φέρεται να απέρριψε η αμερικανική εταιρεία SnapChat, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η υπηρεσία που ανέπτυξαν σε ηλικία 23 ετών οι Έβαν Σπίγκελ και Μπόμπι Μέρφι, συμφοιτητές στο Στάνφορντ, έχει ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται ότι εκτιμούν ιδιαίτερα οι έφηβοι:
το SnapChat επιτρέπει την επικοινωνία με το μοίρασμα φωτογραφιών, τα λεγόμενα Snaps, που... αυτοκαταστρέφονται όταν αναγνωστούν από τον παραλήπτη. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται προσωρινά σε διακομιστές υπηρεσίας φιλοξενίας της Google. Η υπηρεσία παρέχεται μέσω app, διαθέσιμο σε smartphone και tablet με Android, σε iPhone και iPad. H υπηρεσία λανσάρει τώρα την δυνατότητα δημιουργίας σύντομων βίντεο. με διάρκεια ζωής 24 ώρες, αποτελούμενα από Snap, τα SnapStories.

To Snapchat φέρεται να έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή που του αποδίδει το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, αφού προσφορά από Κινέζους επενδυτές στην Tencent Holdings υποδηλώνει πως η αξία του SnapChat ξεπερνάει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την SnapChat, κάθε μέρα, έφηβοι κυρίως χρήστες της υπηρεσίας, στέλνουν κατά μέσο όρ 350 εκατομμύρια Snaps.

Το ενδιαφέρον του Facebook για την δημοφιλή μεταξύ εφήβων υπηρεσία θεωρείται ότι απορρέει από το μειούμενο ενδιαφέρον τους για την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός για το προηγούμενο τρίμηνο του 2013, το οποίο
δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ο οικονομικός διευθυντής του, Ντέιβιντ Έμπερσμαν, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει μικρή στατιστική αξία καθώς η μέτρηση καθίσταται αναξιόπιστη επειδή οι έφηβοι δηλώνουν εσκεμμένα εσφαλμένη ηλικία κατά την εγγραφή τους.

Πάντως, τον τελευταίο καιρό είναι φανερό ότι το Facebook στρέφεται στο νεότερο κοινό του προσδοκώντας δυνητικούς διαφημιζόμενους με προϊόντα και υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους, προκαλώντας συχνά αντιδράσεις. Ιδιαίτερα στους κινδύνους για τα παιδιά στο Facebook απαντά με την εισαγωγή ενός συστήματος επίλυσης διαφορών που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Yale, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του λεγόμενου κυβερνο-εκφοβισμού. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Εργαλεία από το Γιέιλ ενάντια στην καταπίεση των παιδιών στο Facebook

Την συνδρομή του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Γιέιλ ζήτησε το Facebook για την αντιμετώπιση του "cyberbullying". H ευπρόσδεκτη αλλαγή αποτελεί δείγμα ότι η υπηρεσία αναγνωρίζει τουλάχιστον την ύπαρξη φαινομένων εκφοβισμού και παρενόχλησης παιδιών στο κοινωνικό του δίκτυο, όχι όμως απαραίτητα και τις διαστάσεις του.

Ο επικεφαλής του Κέντρου, παιδοψυχολόγος
Μάρκ Μπράκετ και η ομάδα του σχεδίασαν ένα σύστημα με το οποίο επιχειρούν να μάθουν στα παιδιά να μιλούν για αυτό που τους συμβαίνει online, δηλαδή να εισέρχονται σε μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Πρόκειται για μια σειρά από παράθυρα διαλόγου που απευθύνονται στο παιδί, με τα τα οποία καθοδηγείται, σε μια γλώσσα πιο φιλική για την ηλικία του, βήμα προς βήμα, στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να ενημερώσουν σχετικά κάποιον ενήλικα «που εμπιστεύονται», είτε είναι μέλος του Facebook, είτε όχι (με την αποστολή e-mail).

Μέχρι τώρα,
όλα τα παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών που γίνονται δεκτά ως μέλη του Facebook μπορούσαν να αντιδράσουν «στην παρενόχληση, στις απειλές ή τις λεκτικές επιθέσεις» (cyberbulling) με τρεις τρόπους. Οι επιλογές τους ήταν να διαγράψουν το συγκεκριμένο άτομο από την λίστα των «φίλων» (unfriend), να το μπλοκάρουν (block) ή να υποβάλλουν σχετική αναφορά (Report). Εντούτοις, αυτές οι ενέργειες δεν σταματούν τον εκφοβισμό και την παρενόχληση online, απλά τα σχετικά δημοσιεύματα δεν αναρτώνται στον τοίχο του παιδιού.

Δείτε τα παράθυρα διαλόγου που θα εμφανίζονται στο εξής για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση της παρενόχλησης των παιδιών 13-14 ετών, από τα ίδια τα παιδιά. Δεν έχουμε την δυνατότητα να δούμε την υλοποίηση στο Facebook, καθώς το εργαλείο είναι διαθέσιμο μόνο σε παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η μέθοδος του Γιέιλ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ρίζα του, παύει να ομαδοποιεί διαφορετικά περιστατικά που προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικής έντασης στο υποκείμενο. Το παιδί καλείται να αναφέρει τι συμβαίνει, κάνοντας την πιο κατάλληλη από μια μικρή σειρά επιλογών, να δηλώσει πως αισθάνεται (ομοίως, μεταξύ πολλαπλών επιλογών), καθώς και σε ποιο βαθμό. Στην συνέχεια, του παρέχεται μια διαφορετική διέξοδος από την αυστηρή «καταγγελία» που έκανε τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ότι καταφεύγουν στην αστυνομία. Καλούνται να αποστασιοποιηθούν από το γεγονός, να αφήσουν να περάσει λίγος χρόνος για να ηρεμήσουν και έπειτα προτρέπονται να στείλουν ένα (έτοιμο) μήνυμα στον «φίλο» τους πριν τον μπλοκάρουν ή, τον κάνουν «unfriend».

Η επιλογή της γλώσσας κρίθηκε σημαντική για την πραγματική χρήση του εργαλείου. Οι αντιρρήσεις του παιδιού μπορεί να σχετίζονται με οποιασδήποτε μορφής περιεχόμενο στο Facebook, είτε πρόκειται για την προσθήκη μιας ετικέτας σε μια φωτογραφία («παρακαλώ, αφαίρεσε την ετικέτα με το όνομά μου από αυτή την φωτογραφία»), σε μια ανάρτηση («σε παρακαλώ, να διαγράψεις αυτό το post») ή ακόμα και στα σχόλια.

Τα
εργαλεία αποφυγής του κυβερνο-εκφοβισμού αρχίζουν από σήμερα να γίνονται διαθέσιμα σταδιακά στα παιδιά 13-14 ετών, ωστόσο αφορά μόνο σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

(Το in.gr Τεχνολογία πρόκειται να διοργανώσει στις 20 Νοεμβρίου 2013 μια ανοικτή συζήτηση για την ζωή των παιδιών στο Facebook και την πρόληψη των κινδύνων, με προσκεκλημένο εξαιρετικά δραστήριο μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας ενάντια στην εκμετάλλευση παιδιών G.A.M.E. 4 kids,
game4kids.org. Σκοπός μας, να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των γονέων για τους κινδύνους στο δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης που έχουν διακρίνει οι αφοσιωμένοι εθελοντές-γονείς, μέλη της Συμμαχίας. Σας καλούμε λοιπόν, να συμμετέχετε στην ζωντανή αυτή συζήτηση το μεσημέρι της Τετάρτης 20/11/2013. Άμεσα, μπορείτε να μας στείλετε ερωτήσεις (στο techingr@gmail.com), για να συνδράμουμε την δική σας προσπάθεια να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε εάν υπάρχει κίνδυνος από την χρήση του Facebook για το δικό σας παιδί.
Διαβάστε
γιατί η οργάνωση G.A.M.E. 4 kids λέει ότι το Facebook δεν είναι παιχνίδι.)

Ο κυβερνο-βασανισμός είναι ένας μόνο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα για τα παιδιά, και φυσικά δεν αφορά μόνο τα παιδιά 13 και 14 ετών. Παρόλα αυτά, η κα Στέλλα Φλωρά, ενεργό μέλος του GAME4kids, χαρακτηρίζει την ενέργεια «καλά νέα», άποψη την οποία συνυπογράφουμε, περιμένοντας να επεκταθεί η εφαρμογή του εκτός αμερικανικών συνόρων.

Είναι μάλλον αυταπόδεικτο πως το Facebook έχει κάθε λόγο να περιορίσει το μπλοκάρισμα, την διακοπή των σχέσεων ή πόσο μάλλον, την διαρροή νεαρών μελών προς ανταγωνιστικά, πιο ασφαλή κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, το
"mom-book", όπως το αποκαλούν κοροϊδευτικά οι έφηβοι στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές από τις μαμάδες, οι οποίες συχνά καταφεύγουν στην απαγόρευση της πρόσβασης του παιδιού τους στο Facebook και διαγράφουν τον λογαριασμό τους.

Κάθε «ρετσινιά» στο πρόσωπο των προσώπων ταράζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καθιστά δύσπιστους τους διαφημιζόμενους. Η υπηρεσία έχει κάθε λόγο να δείξει ότι το Facebook κάνει ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Παράλληλα, μπορεί να υποβαθμίζει τις διαστάσεις του ή να επιμένει για παράδειγμα, πως, τα θύματα σοβαρού κυβερνο-εκφοβισμού στην υπηρεσία «είναι συγκριτικά πολύ λίγα» (2%). Τα ποσοστά ανούσια και απρόσωπα, όταν μαζί τους χάνει την σημασία του ότι ακόμα και ένα παιδί δεν είχε τον τρόπο να δημοσιοποιήσει τον κυβερνο-εκφοβισμό που υπέστη και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Επιπλέον, η χρονική στιγμή που επιλέγει η υπηρεσία να δημοσιοποιήσει την συμβολή του Γιέιλ στην αναμόρφωση του συστήματος αντιμετώπισης του φαινομένου, χωρίς να χαθούν «σύνδεσμοι» δεν είναι τυχαία. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι
τα δημοσιεύματα των παιδιών μπορούν να είναι δημόσια -διευρύνοντας τους αποδέκτες διαφημιστικών μηνυμάτων- και καθίσταται πλέον επιτρεπτό να δέχονται αιτήματα «φιλίας» από αγνώστους.

(
fbtechtalks on livestream.com. Broadcast Live Free 
Δείτε την παρουσίαση του Μαρκ Μπράκετ σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος αποτροπής του κυβερνο-βασανισμού παιδιών 13-14 ετών στο Facebook)
Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Το μυστικό εργαστήριο της Google

Προορισμός τους είναι να αναλαμβάνουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές στον πλανήτη. Δεν είναι μυστικοί πράκτορες με άδεια να σκοτώνουν· είναι μια χούφτα επιστήμονες που έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον κόσμο. Ή, τουλάχιστον, να τον κάνουν λίγο πιο ενδιαφέροντα και «μαγικό».

Πρόκειται για τους ανθρώπους που στελεχώνουν το μυστικό εργαστήριο Google X, από το οποίο έχουν προέλθει μερικά από τα πιο ευφάνταστα επιστημονικά έργα των τελευταίων ετών: από το αυτοκίνητο που κινείται... χωρίς οδηγό και τα χάι-τεκ γυαλιά «επαυξημένης πραγματικότητας» που συνδέονται με το Ιντερνετ, μέχρι το πιο πρόσφατο Project Loon, το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή αερόστατων στη στρατόσφαιρα με σκοπό να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όλο τον πλανήτη.

Πρόκειται, ομολογουμένως, για ένα από τα θετικά έργα της Google, η οποία βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο κυβερνήσεων όλου του κόσμου κατηγορούμενη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, για φοροαποφυγή και για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του Διαδικτύου.

Το εργαστήριο Google X δημιουργήθηκε το 2010. «Ασχολούμαστε με ό,τι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να το λύσουμε», λέει ο 42χρονος Ερικ Τέλερ, γνωστός ως «Αστρο», ένας από τους διευθυντές του εργαστηρίου, ο οποίος έχει το... γονίδιο της ιδιοφυΐας στο αίμα του: ο εκ μητρός παππούς του ήταν βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας και ο εκ πατρός παππούς του ήταν ο περίφημος Εντουαρντ Τέλερ, ένας από τους εφευρέτες της βόμβας υδρογόνου.

Η ιδέα της πραγματοποίησης σχεδίων που μοιάζουν αδύνατα δεν είναι καινούργια. Στην ιστορία της επιστήμης υπάρχουν πολλά παραδείγματα: η «κατάκτηση» της Σελήνης είναι το πιο γνωστό και η δημιουργία της ατομικής βόμβας το πιο διαβόητο.

Το 1994, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Πίτερ Διαμαντής δημιούργησε το ίδρυμα X Prize το οποίο ανέλαβε το έργο «να καταστήσει δυνατό το αδύνατο» μέσω διαγωνισμών με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Κάποτε προσέφερε 10 εκατ. δολάρια στην πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση που θα ήταν σε θέση να εκτοξεύσει δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες ένα επανδρωμένο διαστημικό σκάφος.

Με παρόμοιο τρόπο κινείται η Google, η οποία έχει βαλθεί να... εφεύρει το μέλλον, ρίχνοντας μεγάλο βάρος των προσπαθειών της (και πολύ χρήμα) στο εργαστήριο Google X, του οποίου ηγείται ο πρώην καθηγητής του Στάνφορντ Σεμπάστιαν Θραν. Το Google X δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας από τους ιδρυτές της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Ο προϋπολογισμός του φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι μόνο το 2012 η Google ξόδεψε 6,8 δισ. δολάρια για «έρευνα και ανάπτυξη».

Τα επιτεύγματα

Χάι-τεκ γυαλιά
Τα Google Glass είναι ένα ζευγάρι ψηφιακών γυαλιών τα οποία συνδέονται με το Διαδίκτυο και ενσωματώνουν τις βασικές λειτουργίες των smartphones και των ταμπλετών. Τα γυαλιά παρέχουν στον χρήστη οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς θα φτάσει στον προορισμό του (μέσω GPS), δυνατότητα βιντεοκλήσεων, λήψης φωτογραφιών και βίντεο, ακόμη και ακρόασης μουσικής! Τα ψηφιακά γυαλιά της Google βασίζονται στην τεχνολογία της «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality), μια μεθόδου με την οποία ο πραγματικός κόσμος αναμιγνύεται με τον ψηφιακό. Φορώντας τα γυαλιά, θα μπορεί κανείς να καταγράψει τα πάντα και να τα μοιραστεί αμέσως μέσω του Ιντερνετ.

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό
Ηταν το κρυφό όνειρο του Λάρι Πέιτζ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2006 θέλησε να μιλήσει σε μια έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας πατώντας στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Τότε δεν τον είχαν αφήσει. Επτά χρόνια αργότερα, πήρε την εκδίκησή του, παρουσιάζοντας το πρώτο 100% αυτόνομο αυτοκίνητο. Το ρομποτικό όχημα της Google είναι εφοδιασμένο με κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ. Εικάζεται ότι θα κυκλοφορήσει στους δρόμους μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το μπαλόνι του Ιντερνετ
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σχέδιο της Google. Το Project Loon, λογοπαίγνιο εμπνευσμένο από τις λέξεις baloon (μπαλόνι) και loony, lunatic (ανισόρροπος), έχει στόχο να δώσει πρόσβαση στο Ιντερνετ στις περιοχές που σήμερα το στερούνται. Στα 20 χιλιόμετρα πάνω από την Γη θα σηκωθούν αερόστατα που θα παρέχουν ταχύτητες δικτύου 3G. Ηδη 30 τέτοια μπαλόνια πετούν πάνω από τη Νέα Ζηλανδία. Τα ιντερνετικά μπαλόνια θα μπορούν να αλλάξουν υπό καθοδήγηση την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν. Στόχος της Google είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου στόλου από αερόστατα τα οποία θα παρέχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο Ιντερνετ σε ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Με όπλο το YouTube, προωθείται η διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου της Google

Αλλαγές στο σύστημα υποβολής σχολίων στον εξαιρετικά δημοφιλή δικτυακό του τόπο για την φιλοξενία βίντεο προωθεί η Google. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές θεωρούνται ευπρόσδεκτες, όπως τα εργαλεία εποπτείας σχολίων από τους διαχειριστές των καναλιών (επιτρέπουν την διαγραφή σχολίων χωρίς να είναι ορατή δημόσια η διαγραφή τους) ή, η χρήση εμπλουτισμένου κειμένου στα σχόλια.

Άλλες, θεωρούνται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες, όπως το γεγονός ότι στο εξής σχόλια στο YouTube υποβάλλονται μόνο από όσους έχουν σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο της Google, Google+ και συνδέσουν την ταυτότητά τους στο YouTube με το προφίλ τους στο Google+.

Σήμερα, άγνωστος αριθμός χρηστών του YouTube που ανεβάζουν βίντεο ή σχολιάζουν συνεχίζουν να απουσιάζουν από το Google+, μεταξύ άλλων επειδή έχουν ήδη προφίλ στο ανταγωνιστικό Facebook.

Επιπλέον, μέχρι τη στιγμή που η Google αντικατέστησε τους διακριτούς όρους παροχής κάθε μια από τις δεκάδες υπηρεσίες της από μια ενιαία πολιτική απορρήτου, πολλοί χρήστες των υπηρεσιών της είχαν διαφορετικούς λογαριασμούς (διαφορετικό λογαριασμό στο YouTube, διαφορετικό λογαριασμό στο Gmail ή ακόμα και στο Google+). Παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις της Google να συνδέσουν οι χρήστες των υπηρεσιών της όλους τους λογαριασμούς τους σε έναν, με το αληθινό τους όνομα, πολλοί αρνούνταν να το πράξουν.

Η απαίτηση για δημιουργία προφίλ στο Google+ για την υποβολή και την διαχείριση σχολίων στο YouTube θα αυξήσει το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου της Google, και θα αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για να μετοικήσουν σε αυτό μέλη του Facebook, ιδιαίτερα όσοι/-σες συνηθίζουν να ανεβάζουν βίντεο ή να σχολιάζουν.

Συνάμα, μια τέτοια υποχρεωτική μετανάστευση ή η διαχείριση δύο προφίλ σε δύο κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί παρά να προκαλεί ενόχληση.
Στο YouTube έχουν ήδη ανέβει βίντεο που επικρίνουν την επιλογή, ιδιαίτερα από διαχειριστές καναλιών, οι οποίοι δηλώνουν πως αυξάνεται η περιπλοκότητα, ότι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς αλλαγές, ή ότι τους αρέσει το YouTube, όχι όμως και το Google+, με το οποίο έγιναν ήδη ένα.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο των βίντεο που έχετε ανεβάσει στο YouTube. Αφού συνδεθείτε στο YouTube, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και στο Dashboard και επιλέξτε Download your data, ειδικά για το YouTube. Μπορείτε να βρεθείτε απευθείας στην σχετική ρύθμιση
αφού συνδεθείτε από την διεύθυνση https://www.google.com/settings/takeout/custom
 

Εάν διατηρείτε διαφορετικό λογαριασμό στο YouTube από τον λογαριασμό σας π.χ. στο Gmail, μπορεί να έχετε σελίδα στο Google+ με το όνομα που έχετε στο Gmail. Αν συνεχίσετε να αντιστέκεστε στην σύνδεση των δύο λογαριασμών, τότε την πρώτη φορά που θα σχολιάσετε ένα βίντεο όντας συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό σας στο YouTube, τότε θα δημιουργηθεί αυτόματα για εσάς μια σελίδα προφίλ στο Google+!


Χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, μόλις σχολιάσετε ένα βίντεο, δημιουργείται για εσάς μια σελίδα στο Google+. Ακόμα και αν δεν συντηρείτε το προφίλ σας στο κοινωνικό δίκτυο της Google, η σελίδα σας θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που σχολιάζετε βίντεο.
Όπως αναφέρεται στην σχετική σελίδα του YouTube για την προβολή και την ανάρτηση σχολίων, «το ενημερωμένο σύστημα σχολίων είναι ενσωματωμένο στην πλατφόρμα ταυτότητας Google. Αν δεν έχετε αναβαθμίσει ακόμα το κανάλι σας, μάθετε πώς μπορείτε να συνδεθείτε με μια ταυτότητα Google για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.»

Μετά τη σύνδεση, το κανάλι σας YouTube θα έχει κοινό όνομα και avatar με τη σελίδα ή το προφίλ Google+. Αν αλλάξετε το όνομα και τη φωτογραφία, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν τόσο στο προφίλ ή τη σελίδα Google+ όσο και στο κανάλι YouTube.

Με το νέο σύστημα και χάρη στην στενή σύνδεση με το κοινωνικό δίκτυο της Google, τα σχόλια «που σας ενδιαφέρουν» εμφανίζονται πρώτα, αφού προηγούνται τα σχόλια από άτομα των κύκλων Google+. Επίσης, τα σχόλια με πολλές επισημάνσεις "Μου αρέσει" και οι απαντήσεις θα εμφανίζονται πιο πάνω. Ομοίως, η αποκλειστική πλέον δυνατότητα δημοσίευσης σχολίων μόνο στα μέλη του Google+, επιτρέπει την αναδημοσίευση αναρτήσεων από το Google+ στο YouTube, όταν αυτές οι αναρτήσεις οδηγούν σε βίντεο ή κανάλια (εμφανίζονται επίσης ως σχόλια στο YouTube, με την επισήμανση "μέσω Google+").

Από προεπιλογή, τα σχόλια στο YouTube θεωρούνται δημόσια. Η συζήτηση μπορεί να καταστεί ιδιωτική, αφού ο χρήστης-μέλος του Google+ έχει την επιλογή να μοιράζεται τα σχόλιά του με συγκεκριμένα άτομα ή κύκλους Google+. Όσοι σχολιάζουν βίντεο, μπορούν να περιορίσουν την δημοσίευση του σχολίου τους και στο Google+ (καταργώντας την επιλογή Κοινή χρήση και στο Google+ που βρίσκεται κάτω από το σχόλιο προτού το δημοσιεύσετε).

Άλλες αλλαγές στο σύστημα υποβολής σχολίων του YouTube
Το νέο σύστημα επιτρέπει την χρήση εμπλουτισμένου κειμένου, με εισαγωγή ειδικών ετικετών:

*bold*
_italics_
-strikethrough-

Μπορεί επίσης να εισάγει URL στο σχόλιο.

Η αναδημοσίευση των σχολίων στο Google+ είναι εφικτή με κλικ στην επιλογή Απενεργοποίηση αναδημοσιεύσεων.

Η σύνδεση των δύο υπηρεσιών καθιστά εφικτή την ενημέρωση των μελών μέσω ειδοποιήσεων για τυχόν απαντήσεις στα σχόλια τους. Είναι ακόμα εφικτή η αναφορά ατόμων στα σχόλια, με τις οποίες γίνεται παραπομπή στο προφίλ τους στο Google+.
Οι εφαρμογές YouTube για Android και iOS δεν υποστηρίζουν ακόμη όλες τις λειτουργίες του νέου συστήματος σχολίων, και έτσι η Google παραπέμπει στην αξιοποίησή τους από τον εκάστοτε browser. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Δείτε και ακούστε έναν ήχο που δε θα ακούσουν ποτέ τα παιδιά σας

Οι πιο παλιοί από εσάς θα θυμάστε τον χαρακτηριστικό ήχο που έκαναν τα πρώτα modem και ο οποίος σηματοδοτούσε τη σύνδεση στο Internet. Ένας ήχος συνυφασμένος τότε με την έννοια της τεχνολογίας αλλά και ένας ήχος που δε θα ακούσουν ποτέ τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Αν θέλετε να ακούσετε αλλά και να δείτε για ακόμα μια φορά το νοσταλγικό αυτό ήχο, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το σύντομο video που ακολουθεί:


Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

«Άτρωτο» λογισμικό εντοπισμού κλεμμένων κινητών

Ονομάζεται LoJack και αποτελεί τον απόλυτο «φύλακα-άγγελο» κινητών τηλεφώνων, καθώς σε περίπτωση κλοπής τους εντοπίζει εξ αποστάσεως τις συσκευές, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη το κλείδωμά τους ή τη διαγραφή ευαίσθητων δεδομένων, ενώ το ίδιο το λογισμικό δεν διαγράφεται με τίποτα, ακόμα και αν ο κλέφτης προσπαθήσει να επαναφέρει τα κινητά στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους επινοητές του «άτρωτου» λογισμικού προστασίας από την εταιρεία Absolute Software – η οποία ειδικεύεται σε παρόμοια αντικλεπτικά συστήματα για οχήματα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές - η κλοπή κινητών έχει λάβει διαστάσεις «πανδημίας». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βρετανικών αρχών, μόνο στο Λονδίνο ημερησίως, περίπου 300 κινητά τηλέφωνα κάνουν «φτερά».

«Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου “επίμονου” λογισμικού, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ενεργοποιήσει τον “διακόπτη του θανάτου”, εντοπίζοντας τους κλέφτες και συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα απαραίτητα ενοχοποιητικά για εκείνους στοιχεία» εξηγεί ο Μαρκ Γκρέις από την Absolute Software.

Το λογισμικό βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάποια κινητά τύπου Android, όπως π.χ. τις νέες συσκευές της Samsung, Galaxy S4 και Galaxy Tab 3.

Πώς λειτουργεί το λογισμικό-«αστυφύλακας»

Πρόσφατη κλοπή κινητού, στη Μινεάπολη, στις ΗΠΑ, δείχνει τον ακριβή μηχανισμό λειτουργίας του LoJack. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας δήλωσε στην Absolute Software και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, την κλοπή του καινούργιου του Samsung Galaxy S4.

Μέσα από μια σειρά εργαλείων ταυτοποίησης, η εταιρεία προχώρησε στην ανάλυση γραπτών μηνυμάτων, email και άλλων αρχείων (π.χ. φωτογραφίες κτλ.) και κατάφερε να αναγνωρίσει τον χρήστη της συσκευής. Στη συνέχεια η εταιρεία εντόπισε την διεύθυνση κατοικίας του δράστη και η αστυνομία ανέλαβε τη συνέχεια, με αποτέλεσμα η συσκευή να επιστρέψει στα χέρια του νόμιμου κατόχου της.

Η ετήσια συνδρομή στην «άγρυπνη» υπηρεσία του LoJack, ξεκινάει από 36 ευρώ. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Επιστήμονες υπόσχονται τη φόρτιση των τηλεφώνων από τον… αέρα

Την επαναφόρτιση των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών από την ακτινοβολία των δικτύων Wi-Fi, των δορυφορικών επικοινωνιών και άλλων αντίστοιχων πηγών, υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστημίου Duke. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ασύρματη διάταξη η οποία συλλέγει την ακτινοβολία για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, η τάση που παράγεται είναι 7,3 Volt, τη στιγμή που οι USB φορτιστές παρέχουν περίπου 5 Volt.

Τα δίκτυα Wi-Fi, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές όπου για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται μικροκύματα, δηλαδή το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Η διάταξη του Duke μπορεί ήδη να μετατρέπει τα μικροκύματα σε ηλεκτρική ενέργεια με απόδοση 6-10%, ένα ποσοστό που οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αυξήσουν άμεσα στο 37% – ώστε η συσκευή να έχει την ίδια απόδοση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως στο μέλλον η διάταξη αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα, επαναφορτίζοντάς τα όταν δεν χρησιμοποιούνται π.χ. από την ακτινοβολία που εκπέμπει ο πλησιέστερος πύργος κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλες παραλλαγές της, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, η ίδια συσκευή θα μπορούσε να φορτίζει ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς) που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η διάταξη κατασκευάσθηκε από μεταϋλικά, «εξωτικά» τεχνητά υλικά τα οποία έχουν οπτικές ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής, τα μεταϋλικά επέτρεψαν στους επιστήμονες να τοποθετήσουν σε μικρές αποστάσεις τις κεραίες που «συλλαμβάνουν» την ακτινοβολία μικροκυμάτων, χωρίς αυτές να επηρεάζει η μία τη λειτουργία της άλλης. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει, αν είχαν χρησιμοποιήσει συμβατικά υλικά. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Scentee: «Μυρωδάτες» ειδοποιήσεις στο κινητό

Η επιλογή των ήχων ειδοποιήσεων στο κινητό τηλέφωνο (από τον ήχο κλήσης μέχρι τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις email) μπορεί σαφώς να βοηθήσει έναν εξωτερικό παρατηρητή να σχηματίσει άποψη για το προφίλ του κατόχου του. Ωστόσο, μία νέα συσκευή πάει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μυρωδιές στις ειδοποιήσεις, για πιο αθόρυβη μεν, εύκολα αντιληπτή δε ενημέρωση του χρήστη.

Το Scentee είναι μία λευκή συσκευή η οποία εισάγεται στην υποδοχή για ακουστικά του κινητού τηλεφώνου και ψεκάζει μία μικρή δόση αρώματος κάθε φορά που έρχεται ειδοποίηση, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί ένα μικρό φως.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, κάθε μικρό «δοχείο» περιέχει 100 δόσεις αρώματος, και το ξαναγέμισμα κοστίζει 5 δολάρια. Η κυκλοφορία του αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου στην Ιαπωνία. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ξεκινούν οι εργασίες για το «θερμοκήπιο» της Amazon

H Amazon ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα έργα για το εντυπωσιακό “θερμοκήπιο”που θα κατασκευαστεί στην καρδιά του Seattle και πρόκειται να στεγάσει τμήμα του εργατικού δυναμικού της. Η πρόταση της εταιρίας απέσπασε την ομόφωνη έγκριση της ρυθμιστικής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και πλέον αναμένεται να αποφανθεί και το αρμόδιο τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης. Μόλις δοθεί το πράσινο φως, η οικοδομική άδεια θα εκδοθείσε διάστημα ενός μήνα.

Η εντυπωσιακή κατασκευή, η οποία τροποποιήθηκε ελαφρώς από τα αρχικά σχέδια περιλαμβάνει τρεις γιγάντιους, διάφανους θόλους, οι οποίοι θα αποτελούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων και θα διαθέτουν μεταλλικό σκελετό με γεωμετρικά σχήματα θυμίζοντας εικόνες από οργανική χημεία.

Στο εσωτερικό της θα βρίσκονται γραφεία, αίθουσες εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

Οι θόλοι θα ξεπερνούν σε ύψος τα 29 μέτρα και θα διαθέτουν φυτά και δέντρα τα οποία θα αναπτύσσονται μέσα σε έναν χώρο με προηγμένο σύστημα ελέγχου του εσωτερικού κλίματος.

Θα αποτελούν τμήμα των νέων εγκαταστάσεων της Amazon οι οποίες θα απαρτίζονται από τρεις μεγάλους ουρανοξύστες με περισσότερους από 70 ορόφους έκαστος. Πηγή: real.gr
Συνέχεια»

Αποκτούν μουσική τα «έξυπνα γυαλιά» της Google

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως στα γυαλιά θα είναι διαθέσιμη και μουσική που θα επιτρέπει σε αυτούς που τα φοράνε να χρησιμοποιούν online υπηρεσίες της Google για μουσική που θα τους επιτρέπει όχι μόνο ακρόαση αλλά και αναγνώριση της ταυτότητας των μουσικών κομματιών.

Νέα ακουστικά έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τα «έξυπνα γυαλιά» με στόχο την υψηλή ποιότητα ήχου.

«Η μουσική συνάντησε τα γυαλιά με κουλ τρόπο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Με την υπηρεσία αναζήτησης ήχου μπορεί να ταυτοποιηθεί το τραγούδι που ακούει κάποιος και δεν ξέρει ποιος είναι ο τίτλος του. Το μόνο που πρέπει να πει είναι «ΟΚ, Γυαλί … ποιο τραγούδι είναι αυτό;» και θα αυτόματα η υπηρεσία θα σου ονομάζει τον ήχο. Επίσης θα προστεθεί και υπηρεσία που θα επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση στα τραγούδια του μέσω της Αναπαραγωγής Μουσικής της Google.

Η Google δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα τεθούν τα έξυπνα, μουσικά πλέον γυαλιά στην αγορά προς πώληση, αλλά εικάζεται πως η κυκλοφορία τους θα πραγματοποιηθεί στις αρχές 2014.

Το Facebook, Twitter και άλλες νέες οργανώσεις έχουν ήδη φτιάξει υπηρεσίες ειδικά για τα Γυαλιά της Google, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες μόνο στους δημιουργούς και σε ελάχιστους επιλεγμένους «ερευνητές» που πλήρωσαν για αυτά 1.500 δολάρια.

Το εύρος της χρήσης τους είναι αρκετά μεγάλο. Από πρακτικές λειτουργίες, όπως ψώνια ή παραγγελίες, ενημερώσεις για τον τοπικό καιρό μέχρι δυνατότητα κοινοποιήσεων βίντεο σε πραγματικό χρόνο ή επιλογή συμμετοχής σε ριάλιτι παιχνίδια. Τα γυαλιά επιτρέπουν στους χρήστες να τραβούν φωτογραφίες, βίντεο, να στέλνουν μηνύματα και να πραγματοποιούν διάφορες άλλες λειτουργίες μέσω προγράμματος αφής ή με φωνητική εντολή.

Τα «έξυπνα γυαλιά» έχουν την δυνατότητα σύνδεσης στο ιντερτνετ μέσω Wi-Fi ή πιο τυπικά μέσω σύνδεσης τους με κινητά τηλέφωνα. Εικόνες ή βίντεο μπορούν να μοιραστούν και να κοινοποιηθούν μέσω του κοινωνικού δικτύου Google+. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Assisted Vision: Γυαλιά για τυφλούς

Γυαλιά τα οποία θα μπορούν να «δώσουν σε τυφλούς το φως τους» αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παραδοσιακά, τα γυαλιά βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά τα γυαλιά Assisted Vision, τα οποία κατά τα άλλα φοριούνται «κανονικά», χρησιμοποιούν διάφανες οθόνες OLED και κάμερες για να παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με το χώρο τους.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα, η όλη ιδέα είναι λειτουργική επειδή το 75% των τυφλών έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν φως.

Οι αισθητήρες του Assisted Vision συλλέγουν δεδομένα χάρη σε δύο κάμερες, ένα γυροσκόπιο, μία πυξίδα και ένα GPS. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να αντιληφθούν κίνηση, κατεύθυνση και την ακριβή θέση αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά στον χρήστη. Στη συνέχεια, στέλνουν τα δεδομένα σε έναν επεξεργαστή (χωρά στην τσέπη), ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες και μεταδίδει τα δεδομένα στην οθόνη, όπου τα αντικείμενα «συμβολίζονται» μέσω φώτων. Στοιχεία όπως η απόσταση ή η κίνηση ενός αντικειμένου αναπαρίστανται από διαφορετικές εντάσεις και χρώματα φωτός. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

"Έξυπνο βραχιόλι ρυθμίζει τη θερμοκρασία σώματος

Επιστήμονες από το φημισμένο τεχνολογικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ΜΙΤ, προχώρησαν στην κατασκευή ενός «έξυπνου» βραχιολιού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Το όνομα της νέας πρωτότυπης συσκευής είναι Wristify. Πρόκειται για ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι από κράμα χαλκού, το οποίο ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος.

Λειτουργεί με μπαταρία ιόντων λιθίου. Έχει αυτονομία 8 ώρες. Διαθέτει σύστημα που συγκρίνει τη θερμοκρασία του σώματος με την αντίστοιχη του περιβάλλοντος.

Ο χρήστης έχει προεπιλέξει την επιθυμητή γι' αυτόν θερμοκρασία και το βραχιόλι «αντιδρά» ανάλογα, ψυχραίνοντας ή θερμαίνοντας το σημείο του δέρματος, στο οποίο βρίσκεται.

Το εγχείρημα ξεκίνησε αρχικά όταν ερευνητές του ΜΙΤ παρατήρησαν ότι το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ακόμη και σε πολύ μικρές και ταχύτατες μεταβολές θερμοκρασίας.

Οι συγκεκριμένες διακυμάνσεις έχουν, ωστόσο, αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα μας. Αρκεί, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μια αλλαγή κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου ώστε το ανθρώπινο σώμα να «αισθανθεί» θερμότερο ή ψυχρότερο.

Όπως γνωστοποιήθηκε, το νέο βραχιόλι Wristify ρυθμίζει την ανθρώπινη θερμοκρασία με δυνατότητα αυξομείωσης κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου ανά δευτερόλεπτο. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Αερόσακος για ποδηλάτες φοριέται ως φουλάρι

Μοιάζει με φουλάρι, αλλά στην πραγματικότητα είναι αερόσακος για ποδηλάτες. Ο λόγος για το Hovding, που σε πλήρη ανάπτυξη μοιάζει με κράνος και προστατεύει τον αναβάτη του ποδηλάτου σε περίπτωση πτώσης. Το Hovding διαθέτει επιταχυνσίμετρα που καταγράφουν την κίνηση του ποδηλάτου και όταν αυτά εντοπίσουν απότομη αλλαγή ταχύτητας ή απότομη κλίση του ποδηλάτου, ενεργοποιείται ο αερόσακος όπου αγκαλιάζει το κρανίο και το προστατεύει από μία πιθανή πρόσκρουση στο έδαφος ή οπουδήποτε αλλού.

Ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξει ο αερόσακος δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ενώ διαθέτει και «μαύρο κουτί» που καταγράφει τα δεδομένα των επιταχυνσιμέτρων 10 δευτερόλεπτα πριν ανοίξει ο αερόσακος.

Το φουλάρι είναι κατασκευασμένο από αδιάβροχο υλικό, ενώ το εξωτερικό «κέλυφος» του αερόσακου μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις χρωματικές προτιμήσεις του χρήστη.

Πηγή:
Hovding, Wikipedia με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Titan Arm: Βιονικό μπράτσο για «ηράκλεια δύναμη»

Έναν εξωτερικό δικέφαλο βραχιόνιο μυ, ο οποίος δίνει στον χρήστη του «ηράκλεια δύναμη» ανέπτυξε μια ομάδα φοιτητών μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η εν λόγω συσκευή, με το εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία όνομα «Titan Arm», αποτελεί το πνευματικό τέκνο τεσσάρων φοιτητών, οι οποίοι κατά το τελευταίο τους έτος κατασκεύασαν έναν εξωσκελετό για το πάνω μέρος του σώματος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φυσιοθεραπεία, όσο και για βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNN, η συγκεκριμένη εφεύρεση είχε ως αποτέλεσμα οι δημιουργοί της να κερδίσουν 10.000 δολάρια στο Cornell Cup for Innovation, και να βρεθούν στη λίστα των φιναλίστ του 2013 Dyson award.

Το «Χέρι του Τιτάνα» τοποθετείται απευθείας πάνω στο χέρι του χρήστη και τον βοηθά να σηκώνει αντικείμενα που κανονικά δεν θα είχε τη δυνατότητα να σηκώσει. Οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην επανένταξη ανθρώπων με σωματικά προβλήματα, τόσο λόγω τραυματισμών όσο και υπάρχουσες μυοσκελετικές διαταραχές. Ωστόσο, επισημαίνουν παράλληλα ότι θα μπορεί επίσης να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και σε άτομα που επιδίδονται σε εργασίες οι οποίες απαιτούν μυϊκή δύναμη, λόγω της ανάγκης να σηκώνουν βαριά αντικείμενα. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Οικολογικά μολύβια φυτεύονται σε γλάστρα και μετατρέπονται σε λαχανικά

Ένα οικολογικό μολύβι που όταν κοντύνει και αχρηστευτεί μετατρέπεται σε λουλούδια, βότανα και κηπευτικά ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Το πρωτότυπο μολύβι ονομάζεται Sprout και φτιάχνεται από κέδρο, ενώ σε αντίθεση με τα συμβατικά μολύβια, χρησιμοποιεί γραφίτη και πυλό αντί για μόλυβδο.

Κάθε μολύβι έχει στην άκρη του μια κάψουλα με σπόρους. Όταν αχρηστευτεί φυτεύεται στο έδαφος και ποτίζεται κανονικά για να φυτρώσουν τα βότανα και τα λαχανικά.

Μέχρι στιγμής διατίθενται ως και 20 διαφορετικές ποικιλίες σπόρων για την καλλιέργεια τομάτας, μέντας, πιπεριάς, βασιλικού, δενδρολίβανου και άλλων φυτών.

Κάθε κάψουλα περιέχει τρείς σπόρους του ίδιου λουλουδιού, βοτάνου ή λαχανικού για να διασφαλιστεί υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Οι σπόροι απελευθερώνονται στο χώμα με το πότισμα του μολυβιού, καθώς η κάψουλα διαλύεται με το νερό.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Democratech, οι σπόροι αρχίζουν να βλασταίνουν εντός μιας εβδομάδας.

Κάθε πακέτο μολυβιών συνοδεύεται και από μια κάρτα με οδηγίες φύτευσης. Σημειώνεται πως αν ο κάτοχος του μολυβιού το βάλει στο στόμα του, ή αν το μολύβι βραχεί κατά λάθος, η κάψουλα διαλύεται.

Στην Ευρώπη τα οικολογικά μολύβια έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά της Δανίας φέτος τον Ιούνιο. Το προϊόν σημείωσε μεγάλη επιτυχία και όπως ανακοινώθηκε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα πουλήθηκαν πάνω από 100.000 σετ μολυβιών.

Τα μολύβια Sprout είναι 100% βιώσιμα και φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Wearable tattoo-μικρόφωνο για τον λαιμό κατοχύρωσε η Morotola!

H Μοtorola προχώρησε στην κατάθεση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πατέντας, σύμφωνα με την Αρχή Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων των Η.Π.Α, κατοχυρώνοντας δικαιώματα για ένα "ηλεκτρονικό τατουάζ".

Η παραπάνω ευρεσιτεχνία θα περιλαμβάνει ένα tattoo το οποίο θα διαθέτει τα παρακάτω:

Ενσωματωμένο μικρόφωνο, πομποδέκτη NFC και μπαταρία. Καθώς ο φορέας του τατουάζ θα μιλάει, η μικροσκοπική συσκευή θα πραγματοποιεί streaming του ήχου σε μια mobile συσκευή τύπου smartphone, tablet, κ.λπ.

Το project της Motorola δίνει καινούριο νόημα στις wearable συσκευές χωρίς αμφιβολία και θέτει σαν στόχο να μην απαιτείται από τον χρήστη η διαρκής αλλαγή χεριών καθώς ο χρήστης κρατάει στην συσκευή κοντά στο αυτί του.

Ερωτήματα εγείρονται ωστόσο για αντικειμενικές δυσκολίες που θα συναντούσε κατά την υλοποίησή της μια τέτοια μόνιμη ( ; ) και πιθανώς επίπονη wearable “συσκευή”.

Oι λεπτομέρειες πάντως παραμένουν σε πολύ γενικό πλαίσιο και για την ώρα ίσως αυτό το σχέδιο να απέχει πολύ από την προώθησή του σε ένα στάδιο μαζικής κυκλοφορίας του προϊόντος.

H συγκεκριμένη κίνηση μας δείχνει ωστόσο ότι οι εφαρμογές στον συγκεκριμένο τομέα όσο περνάει ο καιρός απασχολούν όλο και περισσότερο τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google. Πηγή: real.gr
Συνέχεια»

Βλέποντας μέσα στην καρδιά της… καρδιάς

Μέχρι σήμερα η παρατήρηση με μη επεμβατική μέθοδο των αποφράξεων των αρτηριών κοντά στην καρδιά δεν ήταν δυνατή. Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια νέα τεχνική με την οποία γίνεται πλέον εφικτό οι γιατροί να βλέπουν αν σε μια αρτηρία έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους οι λεγόμενες «αθηρωματικές πλάκες», λιπαρές ουσίες που φράζουν τις αρτηρίες προκαλώντας εμφράγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο που θα σώσει πολλές ζωές.

Τα «μαγικά» ποζιτρόνια

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα και την τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας. Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη μέθοδό τους βασιζόμενοι στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα ουσία η οποία όπως αποδείχτηκε καταφέρνει να «φωτίζει» τις αρτηρίες που δημιουργούν το πρόβλημα και επιτρέπει την λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης. Ετσι οι γιατροί μπορούν να διαπιστώνουν πού εντοπίζεται το πρόβλημα του κάθε ασθενούς και αν υπάρχει πιθανότητα για έμφραγμα στο άμεσο ή προσεχές μέλλον.

Οι δοκιμές

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε δύο ομάδες ατόμων. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από 40 άτομα που είχαν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα και η δεύτερη από 40 άτομα με στηθάγχη. Η τομογραφία φώτισε τις φραγμένες αρτηρίες στο 90% των ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα. Στα άτομα με τη στηθάγχη η τομογραφία υπέδειξε πρόβλημα στο 50% εξ αυτών και, όπως αποδείχθηκε, σε κάποιους από αυτούς ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν άμεσος.

«Αναπτύξαμε μια μέθοδο που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των αθηρωματικών πλακών και μάλιστα εκείνων που κινδυνεύουν να διαρραγούν σύντομα προκαλώντας έμφραγμα. Αν γνωρίζουμε πόσο κοντά είναι κάποιος στο να υποστεί έμφραγμα μπορούμε είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση να προλάβουμε τη ζημιά» αναφέρει ο καθηγητής Μαρκ Ντιούεκ, επικεφαλής των ερευνητών. Η νέα μέθοδος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα εξελίσσεται η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι πλέον η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας-αναπηρίας διεθνώς, μετά τους πόνους στη μέση, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η εν λόγω ψυχική διαταραχή πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ζήτημα προτεραιότητας για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» πάσχει κατ' εκτίμηση -στοιχεία για το 2010- περίπου το 4,9% του πληθυσμού (από τουλάχιστον 3,6% έως 6,6% του ελληνικού πληθυσμού το πολύ). Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7% (από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως η Ολλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία (3%) και το Βέλγιο (4%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλίζ Φεράρι της Σχολής Υγείας του πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Μedicine», σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν την κλινική κατάθλιψη με πάνω από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς, ως αιτίες ανικανότητας και αναπηρίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη (με ποσοστό 8,2%) κατατάχτηκε ως δεύτερη κυριότερη αιτία ανικανότητας, αν και η επίπτωσή της ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης καταγράφονται στο Αφγανιστάν και τα χαμηλότερα στην Ιαπωνία. Γενικότερα, η κατάθλιψη πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και λιγότερο τις πιο πλούσιες.

Ακόμα, σύμφωνα με την μελέτη, η κατάθλιψη επιβαρύνει πιο πολύ τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, καθώς και τους ενήλικες εργαζόμενους από ό,τι άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό των αυτοκτονιών και των ισχαιμικών καρδιαγγειακών επεισοδίων αποδίδονται στην κατάθλιψη.

Όπως είπε η Φεράρι, «η κατάθλιψη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα οφείλουμε να της δώσουμε περισσότερη προσοχή από ό,τι κάνουμε ως τώρα. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει τόσο όσον αφορά τη διάγνωση της νόσου, όσο και την εύρεση αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας». Όπως επεσήμανε, εμπόδιο εξακολουθεί να αποτελεί το «στίγμα» που ακόμα συνοδεύει την ψυχική νόσο.

Ως κατάθλιψη ορίζεται ένα γενικευμένο αίσθημα λύπης, απογοήτευσης και εγκατάλειψης, το οποίο διαρκεί για μήνες ή χρόνια και κάνει τον άνθρωπο να νιώθει πως η ζωή είναι μάταιη και δεν αξίζει να τη ζει κανείς. Τα άτομα με κατάθλιψη χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που προηγουμένως τους ευχαριστούσαν και, παράλληλα, εμφανίζουν διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ. διαταραχή του ύπνου).

Η κατάθλιψη έχει διάφορες διαβαθμίσεις, από την ηπιότερη δυσθυμία έως τη σοβαρότερη «μείζονα διαταραχή κατάθλιψης» (ή κλινική κατάθλιψη). Οι συνηθέστερες θεραπείες είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001547
Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Μεγαλύτερος ο εγκέφαλος των κοινωνικών ατόμων

Όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος, τόσο «μεγαλύτερο» εγκέφαλο διαθέτει, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου έξι εγκεφαλικές περιοχές των κοινωνικών ατόμων εμφανίζονται μεγαλύτερες σε μέγεθος και καλύτερα «καλωδιωμένες» συγκριτικά με εκείνες πιο μοναχικών τύπων.

Ο φλοιός του πρόσθιου προσαγωγίου, κατά τους ειδικούς, εμφανίζεται ιδιαίτερα... ενισχυμένος στα κοινωνικά άτομα, καθώς πρόκειται για την περιοχή η οποία – μεταξύ άλλων – σχετίζεται με το να είμαστε ενήμεροι σχετικά με το τι κάνουν οι γύρω μας. Ακόμα, οι συνάψεις που συνδέουν τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια άλλη, που σχετίζεται με το πώς αισθάνονται οι γύρω μας, είναι ιδιαίτερα ισχυρές στα κοινωνικά άτομα σε σχέση με τα πιο ακοινώνητα.

Η μελέτη

Στη μελέτη των ειδικών έλαβαν μέρος 18 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν πόσους φίλους τους συνάντησαν, σε πόσους μίλησαν στο τηλέφωνο ή μέσω email, μέσα στον τελευταίο μήνα.

Ο μέσος αριθμός που δηλώσαν οι περισσότεροι ήταν 20 φίλοι, ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις που ανέφεραν 40 φίλους.

«Στα πιο κοινωνικά άτομα, τα συγκεκριμένα επικοινωνιακά “μονοπάτια” ενδεχομένως να μοιάζουν περισσότερο με λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, παρά με επαρχιακούς χωματόδρομους, γεγονός που κάνει τη διαδικασία της επεξεργασίας της πληροφορίας πιο αποδοτική» εξηγεί η ερευνήτρια δρ ΜέριΑν Νούναν.

Προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη και πάλι από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε δείξει ότι η διατήρηση φιλικών σχέσεων με τους γύρω μας, απαιτεί περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια.

Επιπλέον, είχε φανεί ότι τα άτομα που διαθέτουν περισσότερες πραγματικές - και όχι διαδικτυακές - φιλίες, τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένες ικανότητες σε ό,τι αφορά την κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων των φίλων τους. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

"Σχεδιασμός" μωρών με βάση τις επιθυμίες των γονιών

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η αμερικανική εταιρία 23andMe, που κατοχύρωσε πατέντα για τεχνική DNA που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν τους «κατάλληλους» δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων, ώστε το μελλοντικό μωρό τους να αποκτήσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Αν και η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην πράξη αυτή την πατέντα της, παρά μόνο για να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μάθουν τι είδους γνωρίσματα το μωρό τους πιθανώς θα κληρονομήσει από τους γονείς του, εύλογα γεννήθηκαν ανησυχίες για την ανάδυση μιας νέου τύπου ευγονικής, η οποία θα συνίσταται στον εκ των προτέρων «σχεδιασμό» ενός «κατά παραγγελία» ανθρώπου.

Η εταιρία, που εδρεύει στην Καλιφόρνια και το όνομα της σημαίνει «23 χρωμοσώματα και Εγώ» (23andMe), ανέφερε πως η –μέθοδός της με την ονομασία «Family Traits Inheritor Calculator» (Υπολογιστής Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών) μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο το μωρό να κληρονομήσει ορισμένες ασθένειες, καθώς επίσης προβλέπει γνωρίσματα όπως το ύψος, το βάρος, το χρώμα των ματιών, ακόμα και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Η εταιρία περίγραψε την τεχνική της απλώς «ως ένα ευχάριστο τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να πάρουν μια ιδέα από τη γενετική». Τα ζευγάρια, σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «New Scientist», αποστέλλουν στην εταιρία δείγμα σάλιου τους και, μέσω ανάλυσης του DNA τους, η εταιρία -υποτίθεται πως- είναι σε θέση να προβλέψει μερικά βασικά χαρακτηριστικά ενός πιθανού μελλοντικού μωρού τους.

Όμως η εν λόγω μέθοδος ανάλυσης του DNA θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε οι γονείς να επιλέγουν κατάλληλους δωρητές σπέρματος και ωαρίων, αν και η «23andMe» διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι η μέθοδος, που επιτρέπει την επιλογή των επιθυμητών ή κατά παραγγελία δωρητών για εξωσωματική γονιμοποίηση, κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. «Αν και ο γενετικός έλεγχος για τυχόν ασθένειες είναι ηθικός, η χρησιμοποίηση του DNA για να επιλεγούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αγγίζει πλέον την ευγονική», δήλωσε ο Μάικλ Σαντέλ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η Μάρσι Νταρνόφσκι, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας, δήλωσε ότι «θα ήταν άκρως ανεύθυνο εκ μέρους της «23andME» ή όποιου άλλου να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με βάση αυτή την πατέντα. Ισοδυναμεί με το ‘ψωνίζει' κανείς συγκεκριμένους δωρητές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σχεδιασμένα μωρά». «Το γραφείο χορήγησης ευρεσιτεχνιών έκανε σοβαρό λάθος που επέτρεψε μια πατέντα, η οποία περιλαμβάνει ένα ‘μενού' επιλογών για να διαλέξει κανείς τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού παιδιού», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κοινωνία «δεν πρέπει να ενθαρρύνει την επικίνδυνη ιδέα πως η επιστήμη θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για αναπτυχθούν ‘καλύτεροι' άνθρωποι».

Από την άλλη, πέρα από την ηθική πλευρά, αρκετοί επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο το τωρινό επίπεδο γενετικών γνώσεων καθιστά όντως εφικτή την πρόβλεψη και επιλογή συγκεκριμένων μελλοντικών βιολογικών γνωρισμάτων ενός μωρού. Αν είναι έτσι, τότε μπορεί να υπάρξει διάψευση των προσδοκιών των γονιών-πελατών και πιθανές νομικές διεκδικήσεις τους κατά της εταιρίας. Αυτό μπορεί να εξηγεί και τη βιασύνη της «23andMe» να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την πατέντα της στην πράξη, πέρα από τον πιο αθώο «Family Traits Inheritor Calculator» (Υπολογιστή Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών). Όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι γενετικές γνώσεις και τεχνικές βελτιωθούν περαιτέρω. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»