715 νέους πλανήτες ανακαλύπτει η NASA

H επιστημονική ομάδα του παροπλισμένου διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ της NASA, ανακοίνωσε την ανακάλυψη 715 νέων πλανητών εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος. Αν λάβει κανείς υπόψη του πως οι εξωπλανήτες που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα είχαν πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 1.000 και για την ανακάλυψή τους χρειάστηκαν περίπου δύο δεκαετίες ερευνών, τότε είναι φανερό πως πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στην ανακάλυψη νέων κόσμων πέρα από το δικό μας.

Το 94% των νέων πλανητών έχουν μέγεθος μικρότερο από τον Ποσειδώνα, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη, ενώ τουλάχιστον τέσσερις πλανήτες είναι στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους ώστε να υπάρχει σε αυτούς νερό σε υγρή μορφή, αν και οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σε θέση να εξακριβώσουν τη σύνθεσή τους.

Οι πλανήτες βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από 305 άστρα, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται κατά πλειοψηφία για πλανητικά συστήματα με περισσότερους από έναν πλανήτες, όπως και το δικό μας.

Η αποστολή Κέπλερ είχε ξεκινήσει την παρατήρηση άστρων του Γαλαξία με σκοπό την ανακάλυψη εξωπλανητών το 2009, και τέθηκε εκτός λειτουργίας τον περασμένο Μάιο λόγω βλάβης στο σύστημα προσανατολισμού του. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εντόπισε περισσότερους από 3.600 υποψήφιους πλανήτες στα 150.000 άστρα που παρατήρησε, από τους οποίους το 90% αναμένεται να επαληθευτεί. Οι 715 νέοι πλανήτες που ανακοινώθηκαν προέρχονται από τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του σκάφους, συνεπώς οι επιστήμονες αναμένουν κι άλλες «μαζικές ανακαλύψεις» πλανητών να ακολουθούν στο μέλλον.

Το έργο του Κέπλερ αναμένεται να συνεχίσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2018, αντικαθιστώντας το τηλεσκόπιο Χαμπλ. Με τα τελευταίας τεχνολογίας όργανά του το νέο τηλεσκόπιο θα μπορέσει να χαρακτηρίσει καλύτερα τους κόσμους που ανακάλυψε το Κέπλερ και να ανακαλύψει ακόμη περισσότερους.

Η ανακάλυψη θα δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος του επιστημονικού περιοδικού the Astrophysical Journal.
Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Η Γη μας κρύωσε νωρίς

Αλλάζουν τα δεδομένα για την διάρκεια κατά την οποία η γη ήταν μια πύρινη κόλαση, καθώς μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα -που χρονολόγησε το αρχαιότερο απομεινάρι του «παρθενικού» γήινου φλοιού ότι έχει ηλικία 4,4 δισεκατομμυρίων ετών- εκτιμά ότι η Γη κρύωσε σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει νερό (και τελικά ζωή) πιο νωρίς από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, κάτι που δεν αποκλείεται να συνέβη πριν από 4,3 δισ. χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Τζον Βάλεϊ του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Live Science», ανέλυσαν δείγματα από τα αρχαιότερα γνωστά απομεινάρια που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα από τον πρώιμο φλοιό του πλανήτη μας. Πρόκειται για μικροσκοπικούς κρυστάλλους ζιρκονίου, που έχουν ανακαλυφθεί στην απομακρυσμένη βραχώδη περιοχή Τζακ Χιλς της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζιρκόνιο κρυσταλλοποιήθηκε πριν από 4,375 δισεκατομμύρια χρόνια (συν/πλην 6 εκατ. χρόνια) και επιβεβαίωσαν ότι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό στερεό υλικό οποιασδήποτε μορφής που σχηματίσθηκε στη Γη. Η νέα γεωχρονολόγηση βασίστηκε στη νέα εξελιγμένη τεχνική τομογραφίας σε ατομική κλίμακα, σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακές μεθόδους φασματομετρίας μάζας και χρονολόγησης με ραδιενεργό ουράνιο.

Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γήινος στερεός φλοιός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 165 εκατ. χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και του ίδιου του πλανήτη μας (η Γη έχει ηλικία 4,54 δισεκατομμυρίων ετών). Πριν τη δημιουργία του φλοιού, η Γη ήταν μια πύρινη σφαίρα καλυμμένη από ένα ωκεανό λιωμένου μάγματος, που ακόμα δεν είχε στερεοποιηθεί.

«Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για το πώς η Γη ψυχράνθηκε και έγινε κατοικήσιμη», δήλωσε ο Τζον Βάλεϊ, ο οποίος θεωρείται διεθνώς ειδικός στη μελέτη του απώτατου γεωλογικού παρελθόντος του πλανήτη μας. Όπως είπε ο αμερικανός επιστήμονας, ενισχύεται έτσι η θεωρία μιας «πρώιμα ψυχρής Γης», όπου σχετικά γρήγορα οι θερμοκρασίες ήσαν αρκετά χαμηλές για να υπάρξουν υγρό νερό και ωκεανοί.

«Τα ζιρκόνια μας δείχνουν ότι η πρώιμη Γη έμοιαζε περισσότερο με τη Γη που ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν ένα αφιλόξενο μέρος. Η νέα μελέτη ενισχύει το συμπέρασμα ότι η Γη είχε ήδη μια υδρόσφαιρα πριν από 4,3 εκατ. χρόνια και πιθανώς ζωή όχι πολύ αργότερα», ανέφερε ο Τζ. Βάλεϊ. Όπως είπε, η νεογέννητη Γη «σχηματίστηκε από πολλά ετερογενή υλικά του ηλιακού μας συστήματος» και, στη συνέχεια, κατά την πρώτη γεωλογική εποχή της, υπέστη ένα βομβαρδισμό από ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς και κομήτες.

Καθοριστική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν η πρόσκρουση στον πλανήτη μας ενός σώματος μεγάλου σχεδόν σαν τον Άρη, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης (από υλικά τόσο της Γης, όσο και του ουράνιου σώματος που έπεσε πάνω της) και αφετέρου έλιωσε και ομογενοποίησε τη Γη που απέμεινε. Μετά όμως από αυτή την αρχική φάση, όπου οι ωκεανοί του μάγματος κάλυπταν τη Γη, αυτή σχετικά γρήγορα κρύωσε και σταδιακά έγινε πλέον πιο φιλόξενη για τις πρώτες μορφές ζωής. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Μετεωρίτης προσέκρουσε στη σελήνη με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Ένας μετεωρίτης με μέγεθος όσο ένα ψυγείο προσέκρουσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σελήνη με ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η πρόσκρουση κατεγράφη από έναν ισπανό αστρονόμο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 ο Χοσέ Μαρία Μαδιέδο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουέλβα, παρατηρούσε με δύο τηλεσκόπια τη Σελήνη όταν διέκρινε μια λάμψη στη «Θάλασσα των Νεφών», έναν κρατήρα αποτελούμενο από στερεοποιημένη λάβα. Η λάμψη ήταν τόσο φωτεινή όσο ο πολικός αστέρας και ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) που ανακοίνωσε το γεγονός αυτό στο μηνιαίο ενημερωτικό έντυπό της.

Μετά την ισχυρή λάμψη καταγράφηκε, για οκτώ δευτερόλεπτα, ένα αμυδρό φως προερχόμενο από το ίδιο σημείο στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα ότι παρακολουθούσα ένα πολύ σπάνιο, ασυνήθιστο γεγονός» ανέφερε ο Μαδιέδο ο οποίος έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο τα βίντεο που κατέγραψε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ισπανού αστρονόμου και των συναδέλφων του ο μετεωρίτης είχε βάρος περίπου 400 κιλά και διάμετρο μεταξύ 60-140 εκατοστών ενώ η ταχύτητά του, τη στιγμή της πρόσκρουσης, έφτανε τα 60.000 χιλιόμετρα την ώρα. Λόγω της μεγάλης ταχύτητάς του ο μετεωρίτης εξαερώθηκε τη στιγμή της πρόσκρουσης, δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο 40 μέτρα. Η λάμψη που παρατηρήθηκε στη Γη οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίας που προκλήθηκαν κατά την πρόσκρουση.

Σε αντίθεση με τον δορυφόρο της, η Γη προστατεύεται από την ατμόσφαιρά της και οι μετεωρίτες παρόμοιου μεγέθους με αυτόν που έπληξε τη Σελήνη καίγονται προτού να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη. Συγκριτικά, ο μετεωρίτης που εξερράγη πριν από έναν χρόνο πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ είχε διάμετρο 20 μέτρα και βάρος 13.000 τόνους και μόνο ένα μικρό κομμάτι του έφτασε τελικά μέχρι την επιφάνεια της Γης.


Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Δεν είμαστε παρά σκόνη των άστρων

Η φήμη του αστροφυσικού Hubert Reeves ταξιδεύει στο Διάστημα: ο αστεροειδής 9631, που ανακαλύφθηκε το 1993 στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), φέρει το όνομά του. Ο Reeves, ένα είδος κοσμικού ιστορικού που μελέτησε τον τρόπο που γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν τα άστρα, την προέλευση και τη μοίρα της ελεύθερης ενέργειας στο σύμπαν, είναι επίσης πολυγραφότατος εκλαϊκευτής της επιστήμης, χαρισματικός, γοητευτικός αφηγητής – ένας γαλλόφωνος Carl Sagan.

Εχει στο ενεργητικό του 30 βιβλία, τουλάχιστον 10 οπτικοακουστικές επιμορφωτικές εκπομπές και ταινίες και δεκάδες μουσικές παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα σε θέματα οικολογίας και από το 2001 προεδρεύει της οργάνωσης «Ανθρωπότητα και Βιοποικιλότητα» στη Γαλλία, που αφορά την προστασία των άγριων ζώων.

Τις προσεχείς ημέρες ο Hubert Reeves θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις 2014». Με αυτήν την ευκαιρία, ζητήσαμε από τον διάσημο αστροφυσικό να μας ξεναγήσει στο Σύμπαν με οδηγό την επιστημονική σκέψη, τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Η γοητεία του απείρου

«Η επιστήμη μάς προσφέρει μια γνώση που προέρχεται από τη συστηματική και ενδελεχή έρευνα ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές», λέει ο Reeves. «Οι βάσεις της επιστημονικής μεθόδου εδραιώθηκαν από τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους, ειδικότερα τους Μιλήσιους, όπως ο Θαλής και ο Αναξαγόρας. Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση γιατί ανέτρεψαν με τρόπο επαναστατικό την αντίληψή μας για τον κόσμο».

Οπως έχει πει παλαιότερα ο Reeves, oι θρησκείες αποτελούν συστήματα αξιών που μας διδάσκουν πώς να ζούμε, ανταποκρινόμενα στη θεμελιώδη ανάγκη του ανθρώπου να υπάρχει νόημα και σκοπός στην ύπαρξη. Η επιστήμη, όμως, δεν είναι απλά μια ανθρώπινη επινόηση. Πρέπει να είναι ακριβής, να μπορεί να αποδειχθεί πειραματικά και κυρίως να κάνει προβλέψεις για πράγματα που ακόμη κανείς δεν έχει δει.

Ρωτήσαμε τον διάσημο επιστήμονα αν η ερμηνεία που δίνουμε στην ύπαρξη του Σύμπαντος υπόκειται στους περιορισμούς του ανθρώπινου μυαλού. Αν για παράδειγμα το άπειρο είναι μια πραγματική φυσική έννοια ή ένα σύμβολο, κύημα της φαντασίας, για να «εξηγήσει» ο άνθρωπος ό,τι δεν κατανοεί. «Απειρο: δίχως όρια και δίχως τέλος, επομένως χωρίς επέκεινα. Είναι μια έννοια που η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει. Το μυαλό μας γοητεύεται από την υπέρβαση των ορίων αλλά ταυτόχρονα την απωθεί, αφού δεν μπορεί να την συλλάβει, την αφορίζει. Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά αν το Σύμπαν είναι άπειρο ή πεπερασμένο, σε διαστάσεις ή σε αριθμό άστρων.

»Η δημιουργία είναι μια φιλοσοφική έννοια, που σημαίνει ότι ξεκινάω κάτι από το τίποτα. Στη φύση αυτό δεν ισχύει. Η ανικανότητά μας να απαντήσουμε στο ερώτημα από πού προήλθε το Σύμπαν ή τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Εκρηξη δείχνει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης». Η Μεγάλη Εκρηξη είναι για τον Reeves ο «ορίζοντας της επιστημονικής γνώσης σήμερα. Ενας ορίζοντας, όμως, που συνεχώς μετακινείται, καθώς η επιστήμη προοδεύει».

Φαντασία και διαίσθηση

Η διαίσθηση και η φαντασία εμφανίζονται συχνά στην ιστορία της επιστήμης. Είναι η επιστήμη μια διανοητική περιπέτεια του ανθρώπου;

«Η φαντασία είναι απαραίτητο στοιχείο της επιστημονικής έρευνας. Είναι αυτή που επιτρέπει να προσεγγίσουμε καινούργια πεδία, συχνά παντελώς ξένα προς τον τρόπο σκέψης μας. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να εισχωρήσουμε στο άγνωστο. Η δημιουργικότητα δεν είναι δεδομένη σε όλους τους επιστήμονες, αλλά κάποιοι ξέρουν να θέτουν καλές ερωτήσεις ή να επινοούν καινοτόμες προσεγγίσεις για να απαντήσουν σε σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα. Από πού προέρχεται αυτή η ικανότητα; Είναι κληρονομική ή επίκτητη; Ισως λίγο και από τα δύο. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση σε αυτό.

»Οσον αφορά το ζήτημα της διαίσθησης, η δική μου λέει ότι εμείς, οι γήινοι, δεν είμαστε οι μόνες υπάρξεις με το χάρισμα της νόησης. Αλλά δεν έχουμε ακόμη καμία απόδειξη γι’ αυτό. Λέω στον εαυτό μου πως “η απουσία απόδειξης δεν είναι απόδειξη απουσίας” και έτσι σκεπτόμενος, περιμένω υπομονετικά μια ανακάλυψη που θα επιβεβαιώσει (ή θα ακυρώσει) τη διαίσθησή μου».

Επικοινωνία με το κοινό

Ποιο είναι, άραγε, το «κλειδί» της εξαιρετικής επικοινωνίας του Reeves με το κοινό; «Η γνώση της ιστορίας του Σύμπαντος παθιάζει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ όσο νομίζουμε. Ισως μάλιστα αυτό να τους βοηθάει να ανεχθούν καλύτερα την καθημερινότητα. Αυτός είναι ο σκοπός της εκλαΐκευσης της επιστήμης και γι’ αυτό την κάνω και εγώ. Προσπαθώ να εξηγώ τις δύσκολες έννοιες με ένα λεξιλόγιο που δεν παραμένει ερμητικό. Με απασχολεί συνεχώς αν όσα λέω γίνονται κατανοητά και ο κόσμος μπορεί να τα αφομοιώσει.

»Ολα τα εργαλεία έρευνας, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, επιταχυντές, διαστημικές πτήσεις, εργαστήρια χημείας και βιολογίας, όλα είναι στρατευμένα σε αυτήν την απέραντη έρευνα που πραγματοποιείται παντού στον πλανήτη μας, για να εισχωρήσουμε στα μυστικά του μυστηριώδους Σύμπαντος που ζούμε και να πληροφορηθούμε για τη μακρινή μας καταγωγή. Οι νόμοι της φύσης μάς αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Η ερώτηση “από πού ερχόμαστε” πιστεύω ότι θα μείνει αναπάντητη για πολύ καιρό ακόμη και ίσως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε οριστική απάντηση».

Βραβείο Αϊνστάιν για μια σημαντική θεωρία

Οπως έχει πει ο Hubert Reeves (φωτ.), «η Γη και κάθε τι πάνω της, κι εμείς μαζί, δεν είμαστε παρά σκόνη των άστρων». Γεννημένος στο Μόντρεαλ το 1932, δίδαξε Φυσική και Κοσμολογία στα Πανεπιστήμια Μόντρεαλ (Καναδάς), Κολούμπια (ΗΠΑ), Paris VII και Τουλούζης (Γαλλία). Εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας (CNRS) στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών της NASA στη Νέα Υόρκη. Ειδικεύθηκε στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις των αστρικών πυρήνων, στα ηλιακά νετρίνο και σε θέματα πυκνότητας και ενέργειας του Σύμπαντος. Το έργο του έχει βραβευθεί επανειλημμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μαζί με τον Ελβετό φυσικό Johannes Geiss, έκανε μία ακόμη σημαντική ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, που αφορά την πυκνότητα της ύλης στο Σύμπαν, η οποία δημοσιεύθηκε το 1971 και τους χάρισε το Βραβείο Αϊνστάιν 30 χρόνια μετά, αφού όλες οι προβλέψεις της θεωρίας τους επιβεβαιώθηκαν πειραματικά πολλές φορές από τότε.

Η οικολογία μας λέει πώς να μείνουμε στη Γη

Ρωτήσαμε τον Hubert Reeves για την έντονη κινητικότητά του όσον αφορά την προστασία του πλανήτη μας. «Η αστρονομία και οι επιστήμες γενικότερα μας λένε από πού ερχόμαστε και πώς φτάσαμε να είμαστε παρόντες στη Γη σήμερα. Η οικολογία μάς λέει πώς να μείνουμε εδώ υπό συνθήκες αποδεκτές. Υπάρχει η όμορφη ιστορία του κόσμου και η λιγότερο όμορφη, αυτή που οι άνθρωποι γράφουν αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι και το θέμα του τελευταίου μου βιβλίου: Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται».

Δεν εμπλέκονται όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπεράσπιση κάποιων ιδεών, κοινωνικών ή πολιτικών. «Αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Σίγουρα η ηθική ενός επιστήμονα είναι ίσως η πιο σημαντική αρετή που πρέπει να τον διακρίνει. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επιστήμονες δεν είναι εκείνοι που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τον πλανήτη μας. Το να γνωρίζεις πώς να κατασκευάσεις μια βόμβα και το να αποφασίσεις να την κατασκευάσεις είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα με τον Γάλλο στοχαστή Bachelard, που μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία της επιστήμης, “η επιστήμη είναι η αισθητική της νοημοσύνης”».

​​Ο Hubert Reeves θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις 2014», που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Ενας κύκλος έξι ομιλιών «Νερό/Αέρας/Γη/Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη» θα ξεκινήσει με τη διάλεξη του Reeves, «Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται. Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη». Τέλος, να σημειώσουμε ότι στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Μιλώντας για το σύμπαν στα εγγόνια μου» (εκδ. Πατάκη, μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου).

* Η κ. Ελένη Χατζηχρήστου είναι δρ Αστροφυσικής, επιστημονική συνεργάτις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Η NASA αντιγράφει το «Σταρ Τρεκ» για τη θεραπεία των αστροναυτών της

Συσκευή την οποία χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του... «Σταρ Τρεκ» για άμεση επανόρθωση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη παρήγγειλε η ΝΑSΑ σε εταιρεία του Τέξας ώστε να τη χρησιμοποιήσει το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. εξαιρετική σειρά επιστημονικής φαντασίας, που έκανε το ντεμπούτο της στην αμερικανική τηλεόραση τη δεκαετία του '60, ανέδειξε πληθώρα τεχνολογιών που κάποια στιγμή μεταφέρθηκαν από την οθόνη στην πραγματικότητα.

Αυτή τη φορά η ΝΑSΑ εμπνεύστηκε από μια συσκευή χειρός που επουλώνει τραύματα στο δέρμα και αναγεννά με ταχύτητα φωτός τον κατεστραμμένο ιστό.

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θέλει να κατασκευάσει κι άλλες συσκευές βιοτεχνολογίας, όπως ένα σύστημα που δημιουργεί τρισδιάστατα ανθρώπινα κύτταρα και ένα άλλο που μειώνει τον πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Η πρώτη συσκευή θα ονομάζεται BioReplicates και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινου ιστού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών.

Σύμφωνα με τη ΝΑSA, η χρήση της τεχνολογίας αυτής θα μειώσει και τα πειράματα σε ζώα. Τα μελλοντικά μοντέλα της συσκευής θα μπορούν να επαναφέρουν το κατεστραμμένο δέρμα στην αρχική μορφή του.

Η δεύτερη συσκευή θα ονομάζεται Scionic και θα χρησιμοποιηθεί κατά των φλεγμονών και του μυοσκελετικού πόνου.

Αντίστοιχο μηχάνημα, το Scenar, χρησιμοποιεί ήδη η ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, το οποίο τοποθετείται στο σημείο όπου πονά ο άνθρωπος και μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος τότε απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες φυσικές ουσίες που μειώνουν τον πόνο. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Πώς να πιάσετε κουβεντούλα με τους αστροναύτες στο διάστημα

Είναι τόσα τα πράγματα που θα ήθελε να ρωτήσει κανείς έναν αστροναύτη. Και ειδικά κάποιον που βρίσκεται ακόμη στο διάστημα. Πώς είναι η ζωή του, τι βλέπει εκεί πάνω και πολλά ακόμη. Τώρα, λοιπόν, μπορεί να πιάσει ο καθένας... κουβεντούλα με εκείνους που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του National Geographic Channel. Ο τρόπος είναι απλός. Ο καθένας μπορεί να στείλει μία ερώτηση, μέσω Instagram και κάποιες από αυτές τις απαντούν στο σχετικό ζωντανό πρόγραμμα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Ρικ Μαστράτσιο και ο Κόιτσι Γουακάτα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί... πάνω.

Εννοείται πως το πρόγραμμα ξετρέλανε τον κόσμο, καθώς μέχρι τώρα οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Κάποιες κινούνται γύρω από συνηθισμένα θέματα. Για παράδειγμα: τους ρωτούν αν έχουν δει UFO, πώς φαίνεται η Γη από το διάστημα και τι τους αρέσει να κοιτάζουν περισσότερο. Η φαντασία, όμως, περισσεύει σε κάποιες άλλες ερωτήσεις, όπως εκείνου που θέλει να μάθει αν οι αστροναύτες είδαν το «Gravity», ενώ κάποιος αναρωτιόταν αν υπάρχει αλκοόλ στο διαστημικό σταθμό. «Αν είχατε ενυδρείο στο διάστημα, τι ψάρια θα βάζατε» ήταν μία ερώτηση για... βραβείο.

Η διαδικασία για την υποβολή των ερωτήσεων είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να βγάλει μία φωτογραφία του ή να τραβήξει ένα βίντεο με το οποίο θα χαιρετά τους αστροναύτες και μαζί θα διατυπώνει την ερώτησή του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί το #HelloFromEarth και το δημοσιεύει στο Instagram, περιμένοντας την απάντηση. Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

«Yποβρύχιο που φοριέται» για βάθη μέχρι 305 μέτρων

Η στολή κατάδυσης νέας γενιάς Exosuit, η οποία επιτρέπει την κατάδυση σε βάθη μέχρι 305 μέτρων (1.000 ποδών) εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History) από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 5 Μαρτίου.

Η ογκώδης μεταλλική στολή, η οποία στην ουσία αποτελεί ένα υποβρύχιο που «φοριέται» από τον δύτη, θα δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να προβαίνουν σε εργασίες όπως η φωτογράφηση και μελέτη θαλασσίων οργανισμών στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω βιντεοκάμερας, ενώ παράλληλα τους παρέχει προστασία από την πίεση του νερού.

Η Exosuit σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Nuytco Research Ltd και αποτελεί ιδιοκτησία της J.F. White Contracting Company. Πάνω στην ανάπτυξή της εργάζονται ερευνητές από διάφορα ιδρύματα, όπως το ίδιο το Μουσείο, το Baruch College- City University of New York, το The John Pierce Laboratory του Yale University, το University of Rhode Island και το Arizona State University.

Η στολή που εκτίθεται στο Μουσείο είναι η μόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο της Stephen J. Barlow Bluewater Expedition. Σε συνδυασμό με τη χρήση ενός τηλεκατευθυνόμενου σκάφους, η Exosuit αναμένεται να δώσει στους επιστήμονες νέους τρόπους μελέτης, φωτογράφησης και συλλογής δειγμάτων θαλάσσιας ζωής, σε βάθη τα οποία μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να εξερευνηθούν. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Αυτοκίνητο που καίει... αέρα

Στην παραγωγή μέχρι το 2016 θα έχει περάσει η καινοτομία που παρουσίασαν δύο μηχανικοί του ομίλου PSA. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που κατά 80% θα κινείται από συμπιεσμένο αέρα. Ο αέρας χρειάζεται ενέργεια για να παράξει ενέργεια, καθώς πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπιεστεί, καθιστώντας έτσι ένα αυτοκίνητο που κινείται αποκλειστικά με αέρα, ουτοπικό εγχείρημα.

Όμως, δύο μηχανικοί της PSA (Peugeot - Citroën), κατάφεραν να φτιάξουν ό,τι πιο κοντινό σε αυτό το σενάριο, χρησιμοποιώντας δύο πολυδοκιμασμένες τεχνολογίες: βενζινοκινητήρες και υδραυλικά συστήματα.

Το εγχείρημα ονομάστηκε Hybrid Air, ενώ το σχέδιο του Karim Mokaddem και του Andrés Yarce χρησιμοποιεί μια υδραυλική αντλία και ένα πιστόνι, τα οποία συμπιέζουν άζωτο σε μια δεξαμενή. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού, το άζωτο απελευθερώνεται, σπρώχνοντας υδραυλικά υγρά μέσα από την ίδια αντλία, όμως προς την ανάποδη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο η αντλία λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη που κινεί τους τροχούς, ενώ τα υγρά καταλήγουν σε μια δεύτερη δεξαμενή.

Σε συνθήκες νορμάλ οδήγησης, εξηγούν οι εμπνευστές του σχεδίου, η λειτουργία θα εναλλάσσεται μεταξύ βενζινοκινητήρα και του Hybrid Air, ενώ όταν ο βενζινοκινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία, θα συμπιέζει εκ νέου το άζωτο στη δεξαμενή. Μάλιστα, όπως υπολογίζουν, εάν οι ταχύτητες δεν ξεπερνούν τα 70 χλμ/ώρα, το Hybrid Air θα αναλαμβάνει έως και το 80% της κίνησης του αυτοκινήτου, επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρα νούμερα οικονομίας, κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων.

Ακολουθεί αναλυτικό διάγραμμα της λειτουργίας του πρωτότυπου



1) Η αρχική δεξαμενή, στην οποία συμπιέζεται το άζωτο

2) Η υδραυλική αντλία και το πιστόνι, που συμπιέζουν το άζωτο. Όταν το άζωτο απελευθερωθεί, η αντλία δουλεύει ανάποδα, κινώντας τους τροχούς

3) Όταν τα υδραυλικά υγρά προωθηθούν από το άζωτο και κινήσουν την αντλία, καταλήγουν σε μια δεύτερη, χαμηλής συμπίεσης, δεξαμενή

4) Ο βενζινοκινητήρας που "βοηθάει" την κίνηση του αυτοκινήτου, κυρίως σε ανηφόρες ή όταν οι ταχύτητες ξεπεράσουν τα 70χλμ/ώρα
Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

Επικοινωνία από όχημα σε όχημα

Πολύ πιο ασφαλείς μεταφορές υπόσχεται μια καινούργια τεχνολογία που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να «μιλούν» μεταξύ τους, ώστε οι οδηγοί να αντιδρούν έγκαιρα σε περιπτώσεις που σήμερα καταλήγουν συνήθως σε ατυχήματα. Η τεχνολογία ονομάζεται «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» («Vehicle to Vehicle Communication» ή V2V) και θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα Ι.Χ. να λαμβάνει ασύρματα δεδομένα από τα πλησιέστερα αυτοκίνητα, όπως την ταχύτητα και τη θέση τους, ώστε να ενημερώνει τον οδηγό όταν «καταλαβαίνει» πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Ηρθε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες, όταν το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε επισήμως πως θα τη συμπεριλάβει σε λίγα χρόνια στις προδιαγραφές των νέων Ι.Χ. και ελαφρών φορτηγών που προορίζονται για τις ΗΠΑ.

Παρόλο που πριν από τη συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού υπουργείου ίσως λίγοι μη ειδικοί να είχαν ακούσει ξανά για τα συστήματα V2V, στην πραγματικότητα η ανάπτυξή τους έχει ξεκινήσει πριν από 10 και πλέον χρόνια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, συχνά μέσα από τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αυτοκινητοβιομηχανιών. Οσον αφορά μάλιστα τις έρευνες στην Ευρώπη, σε πολλά ανάλογα πρότζεκτ έχει συμμετάσχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), το οποίο προήλθε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ετσι, οι Ελληνες ερευνητές έχουν άμεση εικόνα για το κατά πόσο η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» είναι έτοιμη για χρήση.

«Η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ακόμη και σήμερα, καθώς είναι πλέον ώριμη και έχει δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη» λέει στην «Κ» ο δρ Αγγελος Αμδίτης, ερευνητής Α΄ και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ. Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, οι λίγες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα προτυποποίησης, ενώ θα πρέπει όπως είναι φυσικό να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. «Κατά τη γνώμη μου πάντως, δεν θα χρειασθεί περισσότερο από μία πενταετία για να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και να κυκλοφορήσουν τα πρώτα Ι.Χ. στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», σημειώνει.

Ενα τέτοιο Ι.Χ. θα ανταλλάσσει συνεχώς πληροφορίες με τα υπόλοιπα οχήματα που υποστηρίζουν την τεχνολογία και βρίσκονται σε ακτίνα έως και 300 μέτρα. Η ανανέωση των δεδομένων θα γίνεται με συχνότητα 10 φορές το δευτερόλεπτο, ώστε ο υπολογιστής του αυτοκινήτου να μπορεί σχεδόν σε «πραγματικό» χρόνο να εκτιμά αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος και να προειδοποιεί τον οδηγό είτε με ένα ηχητικό σήμα είτε με μια ένδειξη στο παρμπρίζ.

Η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» αναπτύχθηκε για όλα εκείνα τα σενάρια που ο οδηγός δεν μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα πως υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, και επομένως τα αντανακλαστικά του δεν είναι αρκετά για να το αποτρέψει. «Ενα τέτοιο σενάριο είναι μια “τυφλή” στροφή, ακριβώς πίσω από την οποία υπάρχουν ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, η τεχνολογία θα μπορεί να ειδοποιήσει τον οδηγό να φρενάρει όταν πλησιάζει σε μία διασταύρωση και, παρόλο που έχει προτεραιότητα, κάποιο όχημα στον κάθετο δρόμο είναι έτοιμο να παραβιάσει το φανάρι ή το “stop”», επισημαίνει ο κ. Αμδίτης. Παράλληλα, θα είναι χρήσιμη στις προσπεράσεις, όπως και όταν το προπορευόμενο όχημα μειώσει ξαφνικά ταχύτητα.

«Τα συστήματα V2V θα βελτιώσουν δραστικά την οδική ασφάλεια», σχολιάζει ο ερευνητής, συμφωνώντας με το αμερικανικό υπουργείο, το οποίο μιλάει για μια τεχνολογία-ορόσημο, «με την οποία περνάμε από τις τεχνικές μείωσης των συνεπειών των ατυχημάτων (π.χ. τους αερόσακους), σε λύσεις για την αποτροπή τους». Εκτίμηση που προέρχεται από τις δοκιμές που έχουν γίνει υπό την αιγίδα του υπουργείου, οι οποίες έδειξαν πως με την πλήρη εφαρμογή της «επικοινωνίας από όχημα σε όχημα», θα μπορούσε να προληφθεί έως και το 80% των ατυχημάτων που δεν οφείλονται σε μηχανικές βλάβες ή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Αμδίτης εκτιμά επιπλέον πως η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου θα επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη, αν και η τεχνολογία δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της πριν από την Αμερική. «Επειδή οι διαδικασίες σε επίπεδο Ε.Ε. είναι αρκετά χρονοβόρες, εκτιμώ πως αμέσως μετά τις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν σε πρώτη φάση οι πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία ή η Σουηδία), πριν τα συστήματα V2V ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει.

Προστασία από χάκερ

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του ΕΠΙΣΕΥ, πριν γίνει πραγματικότητα η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα», θα πρέπει να διασφαλισθεί πως τα συστήματα δεν θα παραβιάζονται από χάκερ και ότι από τα δεδομένα δεν θα μπορούν να ταυτοποιηθούν τα αυτοκίνητα – κάτι που θα γίνει μέσω της προτυποποίησης. Για την προώθηση των κατάλληλων προτύπων έχει συσταθεί στην Ευρώπη το «CAR 2 CAR Communication Consortium», μια κοινοπραξία όπου συμμετέχουν πρακτικά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οπως πάντως προσθέτει ο κ. Αμδίτης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» αναπτύχθηκε παράλληλα με την «επικοινωνία οχήματος και υποδομών» αυτή τη φορά για την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα αυτοκίνητα και οποιουδήποτε είδους αισθητήρα εγκατασταθεί στους δρόμους.

«Πέρα από ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, η τεχνολογία V2I θα έχει επίσης όφελος για την οικονομία και το περιβάλλον: για παράδειγμα, τα “έξυπνα” φανάρια θα προσαρμόζονται στην πραγματική κίνηση, περιορίζοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση που μεταξύ άλλων αυξάνει τους ρύπους και την κατανάλωση καυσίμων», σημειώνει ο ερευνητής. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ποιος θα αναλάβει τις αρκετά μεγάλες επενδύσεις, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι υποδομές που ενσωματώσουν την τεχνολογία. Κάτι που δεν ισχύει για την «επικοινωνία από όχημα σε όχημα», όπου το κόστος του εξοπλισμού δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 100-200 δολάρια ανά Ι.Χ., σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η αμέσως επόμενη φάση θα είναι η τεχνολογία “Car to Cloud”, όπου πλέον το αυτοκίνητο θα λειτουργεί σαν ένα ιντερνετικό τερματικό, ώστε ο οδηγός να “κατεβάζει” από το web τις υπηρεσίες που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή», καταλήγει ο επιστήμονας. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών σχεδιάζει η Τesla Motors

Την κατασκευή ενός εργοστασίου, το οποίο θα παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου, σχεδιάζει η Τesla Motors στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Στο εργοστάσιο, με την ονομασία Gigafactory, θα απασχολούνται περίπου 6.500 εργαζόμενοι και η κατασκευή του θα κοστίσει μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι το 2020 η Tesla ευελπιστεί πως θα παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ετήσια βάση σε σχέση με αυτές που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013, ενώ θα μειώσει το κόστος τους «πιο γρήγορα απ΄ ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι το 2013 παρέδωσε τουλάχιστον 22.500 αυτοκίνητα της σειράς Model S και σχεδιάζει να έχει παραδώσει 500.000 μέχρι το 2020.


Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα ονόματα των συνεργατών της. Εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Panasonic και την περασμένη εβδομάδα με την Apple. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Τυπώστε το σαλόνι σας: Τρισδιάστατος εκτυπωτής φτιάχνει τα έπιπλα των ονείρων σας

Επιθυμείτε να επιπλώσετε το σπίτι σας, αλλά δεν βρίσκετε ακριβώς τα έπιπλα που θα θέλατε; Κανένα πρόβλημα, αφού πλέον μπορείτε να τα τυπώσετε. Ο εκπληκτικός τρισδιάστατος εκτυπωτής, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, έρχεται για να κάνει τα όνειρα σας πραγματικότητα.

Πρόκειται για τον BirepOne, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο κι έχει ανάλυση 0.1χιλιοστά, ενώ μπορεί να εκτυπώσει διαφορετικά υλικά, όπως είναι τα συνηθισμένα πλαστικά και νάιλον που χρησιμοποιούν οι μέχρι τώρα 3D εκτυπωτές, αλλά και Laywood (μίξη υλικού από ξύλινες ίνες και πολυμερή) για ξύλινο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η τιμή του θα είναι μάλλον τσουχτερή, αφού αναμένεται να κοστίζει κοντά 39.000 δολάρια. Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

Νανοτεχνολογική επικάλυψη για αδιάβροχα smartphones

Μία πρωτοποριακή τεχνική νανοτεχνολογικής επικάλυψης, που καθιστά αδιάβροχα τα smartphones στα οποία εφαρμόζεται, παρουσίασε στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη η εταιρεία P2i. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNET, η εν λόγω τεχνική (Dunkable) είναι αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποιείται σε ειδικά επεξεργασμένα «υδροφοβικά» ρούχα. Σημειώνεται ότι η Ρ2i είναι η εταιρεία η οποία βρίσκεται πίσω από τo επίσης αδιάβροχο Droid της Motorola.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καλύψει όλα τα τμήματα του κινητού που έχουν πρόβλημα με το νερό – συμπεριλαμβανομένων των κυκλωμάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε υπάρχοντα, «συμβατικά» κινητά τηλέφωνα, χωρίς επιπτώσεις στην εμφάνισή τους.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η Νατάσα Χόσκινς, marketing manager της P2i στο TechHive, οι χρήστες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «παραγγείλουν» οι ίδιοι μία τέτοιου είδους επικάλυψη για το κινητό τους, καθώς η εταιρεία συνεργάζεται απευθείας με κατασκευαστές με στόχο την «εισαγωγή» του εν λόγω στρώματος προστασίας σε συσκευές κατά την κατασκευή τους. Η κυκλοφορία των πρώτων συσκευών με την επικάλυψη της P2i στην αγορά αναμένεται μέσα στο 2014. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Κατασκευάστηκε το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που «αυτοκαταστρέφεται»

Tο πρώτο έξυπνο κινητό τηλέφωνο που έχει τη δυνατότητα να... αυτοκαταστρέφεται, προκειμένου να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε η εταιρεία Boeing, κολοσσό στο χώρο της κατασκευής αεροσκαφών, σύμφωνα με το BBC. Σε περίπτωση που η συσκευή «αντιληφθεί» ότι επίκειται παραβίασή της από οποιουδήποτε είδους λογισμικό, αυτόματα, διαγράφει όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχει αποθηκευμένα και τίθεται σε κατάσταση μη λειτουργίας.

Η συσκευή έχει την ονομασία Black και παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο στοχεύει σε κοινό προερχόμενο κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του.

Έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί πότε η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ούτε το κόστος απόκτησής της. Για την κατασκευή της απαιτήθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, 36 μήνες και «τρέχει» με λογισμικό Android της Google, προσαρμοσμένο με ειδικές τροποποιήσεις ασφαλείας από το τεχνικό επιτελείο της Boeing. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Συναρμολογούμενο κινητό από την Google

Το Project Ara αποτελεί ένα πειραματικό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός συναρμολογούμενου κινητού τηλεφώνου. Το εν λόγω πρόγραμμα θα επιτρέπει στον κάτοχό του να προχωράει σε αναβαθμίσεις, χωρίς να χρειάζεται να «πετάει» ολόκληρο το παλιό τηλέφωνο. Μέσω του Ara ο κάτοχος ενός συναρμολογούμενου τηλεφώνου θα μπορεί να χρησιμοποιεί βελτιωμένα τμήματα για να αντικαταστήσει κάποια παρωχημένα ή να προσθέτει νέα τμήματα που θα αναβαθμίζουν τις λειτουργίες της συσκευής. Με τον τρόπο αυτό δεν θα «πετάμε» το παλιό μας τηλέφωνο, θα το αναβαθμίζουμε, όπως πολλοί αναβαθμίζουν έναν παλαιότερο προσωπικό υπολογιστή.

Η αρχική ιδέα του προγράμματος ανήκει στη Motorola και πλέον η ομάδα του Project Ara βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση της Google, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξαγοράς της Motorola από την κινεζική Lenovo.

Τα άμεσα σχέδια της Google, σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος, αναμένεται να διαφανούν περί τα μέσα Απριλίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο, από τα τρία σχεδιαζόμενα συνέδρια εντός του 2014, που θα σχετίζεται με το Project Ara. Πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο της 15ης και 16ης Απριλίου, η Google αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση του Ara Module Developer Kit (MDK), δηλαδή την πλατφόρμα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, για να δημιουργήσει εξαρτήματα για το Ara.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Time, στο οποίο φιλοξενούνται και δηλώσεις στελεχών της Google, γίνεται προσπάθεια ώστε μία απλουστευμένη έκδοση ενός «συναρμολογούμενου» τηλεφώνου να είναι διαθέσιμο στην αγορά, στην τιμή των 50 δολαρίων. Φυσικά, θα πρόκειται, σε πρώτη φάση, για έναν βασικό έξω-σκελετό, σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο, μία οθόνη και έναν δέκτη Wi-Fi. Ωστόσο, στα σχέδια προβλέπεται να υπάρχουν ειδικά σημεία εξυπηρέτησης, με τα κατάλληλα εργαλεία, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να προβαίνουν σε επιμέρους αναβαθμίσεις της συσκευής, με τη χρήση πρόσθετων εξαρτημάτων. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Κατασκευάστηκε το πρώτο drone λιβελούλη

Το πρώτο ρομπότ λιβελούλη κατασκεύασαν Ολλανδοί επιστήμονες. Το μικρότερο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα (drone), ζυγίζει 20 γραμμάρια, πετά ανοιγοκλείνοντας τα φτερά του και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για διάφορες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον. Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ, με επικεφαλής τον Γκουίντο ντε Κρουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ονόμασαν «DelFly Explorer» το δημιούργημά τους, το οποίο πετά ολόγυρα μόνο του, αποφεύγοντας τα εμπόδια που συναντά χωρίς κάποια ανθρώπινη εξωτερική βοήθεια.

Η νέα ρομποτική λιβελούλη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως το να πετά εφοδιασμένη πάνω από μια μουσική συναυλία ή αθλητικό αγώνα για να βιντεοσκοπεί από οπτικές γωνίες που είναι αδύνατο να πετύχει ένας άνθρωπος, ή να πετά σε κλειστούς χώρους (ορυχεία, κτίρια κ.α.), μετά από ένα ατύχημα ή φυσική καταστροφή, μεταφέροντας πληροφορίες για τυχόν επιζώντες.

Σύμφωνα με τον Γκουίντο ντε Κρουν. οι χρήσεις του drone δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώς η μηχανική λιβελούλη θα μπορεί «να τριγυρνά μέσα σε θερμοκήπια για να εντοπίζει τα φρούτα που έχουν πια ωριμάσει» ή, ακόμα, «για πρώτη φορά να παίζει το ρόλο της ιπτάμενης νεράιδας σε ένα θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας».

Το έντομο ρομπότ είναι εξοπλισμένο με δύο βιντεοκάμερες (που από κοινού αναπαράγουν την τρισδιάστατη ανθρώπινη όραση), ένα υπολογιστή που αποτελεί τον «εγκέφαλό» της και την καθοδηγεί, καθώς και τεχνητά φτερά με άνοιγμα 28 εκατοστών (δύο σε κάθε πλευρά).

Βέβαια, η μηχανική λιβελούλη δεν είναι το πρώτο ρομποτικό έντομο, καθώς το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει την μέλισσα Robobee, η οποία όμως δεν θεωρείται αυτόνομη καθώς εξαρτάται από από τον ανθρώπινο έλεγχο για καθοδήγηση και παροχή ενέργειας.

Η «λιβελλούλη» DelFly Explorer διαθέτει μια μικρή μπαταρία λιθίου - πολυμερούς, η οποία της επιτρέπει να πετά αυτόνομα έως εννέα λεπτά, ενώ ο υπολογιστικός «εγκέφαλός» της, χάρη στους ειδικά σχεδιασμένους αλγόριθμους του λογισμικού του, παίρνει αυτόνομες αποφάσεις. Το ρομποτάκι, που είναι κατασκευασμένο από ελαφρά συνθετικά υλικά όπως αναθρακονήματα, είναι επίσης εφοδιασμένο με γυροσκόπια και ένα βαρόμετρο για τον υπολογισμό του ύψους που πετά.

Ο πρόδρομος του «DelFly Explorer» ήταν πριν εννέα χρόνια το πολύ μεγαλύτερο «DelFly 1» από φοιτητές του Τμήματος Αεροδιαστημικής του ίδιου ολλανδικού πανεπιστημίου, ενώ -μετά από συνεχείς βελτιώσεις και σμικρύνσεις- παρουσιάστηκε το 2008 το «DelFly Micro». Το τελευταίο, έχοντας άνοιγμα φτερών συνολικού μήκους δέκα εκατοστών, είχε τότε χαρακτηριστεί από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως «το μικρότερο αεροσκάφος στον κόσμο, εφοδιασμένο με κάμερα».

Πάντως, όπως παραδέχτηκε ο Γκουίντο ντε Κρουν, είναι προς το παρόν δύσκολο να κατασκευαστούν ολόκληρα σμήνη τέτοιων ρομποτικών εντόμων, κυρίως λόγω των περιορισμών στη ζωή της μπαταρίας τους. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Η Dell σε συμμαχία για ασύρματη φόρτιση

Η Dell έγινε ο πρώτος, μεγάλος, κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών, ο οποίος υποστηρίζει το πρότυπο ασύρματης φόρτισης της A4WP (Alliance for Wireless Power), πιο γνωστό και με την ονομασία Rezence. Η συμμαχία έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο ασύρματης φόρτισης συσκευών το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία αντήχησης κοντινών πεδίων μαγνητικής ακτινοβολίας, το οποίο έχει ονομάσει Rezence. Το πρότυπο Rezence είναι σε θέση να φορτίζει πολλαπλές συσκευές συγχρόνως χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθεί η συσκευή σε κάποιο dock.

Παράλληλα με την ανακοίνωση συμμετοχής της Dell, η A4WP ανακοίνωσε και μία νέα προδιαγραφή υψηλής ισχύος η οποία θα επιτρέπει την φόρτιση συσκευών από τα 20 στα 50 watts, «φωτογραφίζοντας» συσκευές όπως τα ultrabooks και laptops.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της A4WP, στο Engadget, ιδανική προοπτική θα ήταν ένα laptop που φορτίζει μέσω του προτύπου Rezence να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει και αυτό με τη σειρά του άλλες, μικρότερες συσκευές, όπως ένα smartphone, απλά τοποθετώντας το επάνω στο laptop.

Ωστόσο, τέτοια προϊόντα δεν υπάρχουν ακόμα στην αγορά και αυτό που τίθεται σαν στόχος είναι η παρουσίαση των πρώτων μοντέλων φορητών υπολογιστών που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Rezence, εντός του έτους.

Την A4WP υποστηρίζουν σήμερα πάνω από 80 εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Broadcom, Intel, Qualcomm, Samsung, SEMCO, Fujitsu, Haier, HTC, LG, Panasonic και SanDisk. Το πρότυπο Rezence, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, που θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου, στη Βαρκελώνη. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Φωτογραφίστε το ιστορικό Λονδίνο

Ονομάζεται Streetmuseum και αποτελεί την εφαρμογή-«χρονοκάψουλα» του Μουσείου του Λονδίνου, η οποία επιτρέπει στον χρήστη μέσα από τις φωτογραφίες που βγάζει στην πόλη, να ταξιδεύει στο παρελθόν. Στόχος του μουσείου, ήταν η δημιουργία μιας εφαρμογής που να παρουσιάζει τις αλλαγές που έχει υποστεί η πόλη με την πάροδο των ετών.

Είτε πρόκειται για τουρίστα που επισκέπτεται για πρώτη φορά την βρετανική πρωτεύουσα, είτε για ντόπιο, το app για iOS και Android υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία περιήγησης ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.



«Ταξίδι» στον χρόνο

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει μέσα από τον χάρτη της εφαρμογής το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο και με τη βοήθεια του GPS να εντοπίσει μια ιστορική λήψη την οποία θα μπορούσε να «παντρέψει» μέσα στη φωτογραφία του. Κρατώντας την κάμερα του κινητού του ψηλά, ώστε να «συλλαμβάνει» τη σημερινή όψη του συγκεκριμένου δρόμου, μπορεί στη συνέχεια να κοιτάξει μέσα από το «παράθυρο» του χρόνου και να δει πώς ήταν κατά το παρελθόν.

Καλοντυμένοι άνδρες και γυναίκες με μακριά φορέματα και καπέλα περπατούν στα πεζοδρόμια, ποδήλατα, άμαξες και οχήματα εποχής κυκλοφορούν στον δρόμο και τα κτίρια κάνουν «λίφτινγκ» γυρίζοντας πίσω τον χρόνο. Ενσωματώνοντας τις λήψεις του 19ου και του 20ου αιώνα μέσα στις «φρέσκιες» φωτογραφίες του, ο χρήστης γεφυρώνει το χθες με το σήμερα, προσφέροντας στον ίδιο και στους φίλους του ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα με άρωμα ιστορίας και γεύση νοσταλγίας.


Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Η Microsoft σε συζητήσεις με την Orange για συνεργασία ή εξαγορά του Dailymotion

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση μας έρχεται από τη Wall Street Journal, καθώς σε δημοσίευμα της αναφέρεται ότι η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις με την Orange για το ενδεχόμενο συνεργασίας ή εξαγοράς της υπηρεσίας video Dailymotion. Η απόκαλυψη έγινε από τον CEO της Orange (Stephane Richard) σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι συζητήσεις δε σημαίνουν απαραίτητα ότι θα κλείσουν με κάποια συνεργασία μεταξύ των δύο πλεύρών.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Yahoo είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Dailymotion, αλλά το απέτρεψε η γαλλική κυβέρνηση. Πάντως, σε περίπτωση που τα καταφέρει η Microsoft ίσως προσπαθήσει να το εξελίξει σε έναν σοβαρό ανταγωνιστή του YouTube. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Εφαρμογή που ακούει κινδύνους και προστατεύει

Τεχνολογία machine-learning η οποία μιμείται τον τρόπο λειτουργίας του ανθρωπίνου αυτιού και «ακούει» για πιθανούς κινδύνους στον περιβάλλοντα χώρο αναπτύσσει η startup One Llama. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, η σχετική εφαρμογή, υπό το όνομα Audio Aware, προορίζεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο και απευθύνεται σε χρήστες smartphones με προβλήματα ακοής ή έντονης…αφηρημάδας. Θα τρέχει στο φόντο συσκευών με Android και θα έχει «στημένο αυτί» για ήχους όπως λάστιχα, σειρήνες κ.α., ενημερώνοντας τον χρήστη όταν αντιληφθεί κάτι τέτοιο (για παράδειγμα διακόπτοντας τη μουσική).

Η εφαρμογή θα διαθέτει μία βάση δεδομένων που θα περιέχει μία ευρεία γκάμα «επικίνδυνων» ήχων, και οι χρήστες θα μπορούν να προσθέσουν τους δικούς τους.

Η One Llama στοχεύει στην ανερχόμενη αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται, προσβλέποντας στην ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε «έξυπνα» γυαλιά, ρολόγια και συσκευές fitness.

Το Audio Aware θα μπορούσε να κάνει και άλλα πράγματα πέρα από το να ενημερώνει για κινδύνους, όπως το να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας ή ακόμη και να «διαπιστώνει» τον χώρο στον οποίο βρίσκεται η συσκευή που το φέρει, «ακούγοντας» τους γύρω ήχους.

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης τεχνολογίας βρίσκεται αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «τεχνητό αυτί» - στην ουσία πρόκειται για λογισμικό το οποίο εξομοιώνει τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο αυτί, που βασίστηκε στη δουλειά του Ντέιβιντ Τσενγκ, συνιδρυτή της εταιρείας, και άλλων, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Όπως διευκρινίζει ο Τσενγκ, το Audio Aware λειτουργεί «ακούγοντας» μέσω του μικροφώνου του smartphone, συγκρίνοντας τους ήχους του περιβάλλοντος με αυτούς που έχει αποθηκευμένους στη βάση δεδομένων του. Όταν αντιληφθεί ταύτιση – όπως, για παράδειγμα, μια κόρνα αυτοκινήτου – τότε σταματά κάθε ήχο που ακούει ο χρήστης εκείνη τη στιγμή από το κινητό του και τον αναπαράγει, αυξάνοντας την έντασή του ή κάνοντάς τον πιο χαρακτηριστικό και εύκολο να γίνει αντιληπτός.

Το Audio Aware θα μπορεί να δουλεύει χωρίς πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα, αλλά θα απαιτείται σύνδεση στο Ίντερνετ όσον αφορά στην «εκμάθηση» και ενημέρωση για νέους ήχους (όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που ο χρήστης πάει σε μία άλλη χώρα, όπου οι σειρήνες είναι διαφορετικές). Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

«Τέλος εποχής» για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Facebook

Το κοινωνικό δίκτυο Facebook προχωρά στο κλείσιμο της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (στη διεύθυνση @facebook.com), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μια τριετία. Πλέον, οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα δέχονται την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους στα emails που είχαν καταχωρήσει κατά την εγγραφή τους στο Facebook.

Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου ανακοίνωσε ότι το Facebook αποφάσισε να σταματήσει την υπηρεσία καθώς «η πλειονότητα των χρηστών δεν την χρησιμοποιούν».

Η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Facebook αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία της επίσημα στις αρχές Μαρτίου.

Το εγχείρημα είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2010. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Facebook οι χρήστες δέχονταν emails, SMS και ηλεκτρονικά μηνύματα από φίλους τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Πριν από μερικές ημέρες, το Facebook ανακοίνωσε την εξαγορά της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής διαδικτυακών μηνυμάτων WhatsApp έναντι του αστρονομικού ποσού των 19 δισ. δολαρίων. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

«Αερομεταφερόμενος» ιός υπολογιστή εξαπλώνεται σαν το κοινό κρυολόγημα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επέδειξαν για πρώτη φορά ότι δίκτυα WiFi μπορούν να μολυνθούν με ένα ιό ο οποίος μπορεί να κινηθεί/ εξαπλωθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το ίδιο «αποτελεσματικά» με το κοινό κρυολόγημα. Ειδικότερα, η ομάδα σχεδίασε και εξομοίωσε μία επίθεση ιού, γνωστού ως «Χαμαιλέων», και διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ήταν παράλληλα σε θέση να αποφεύγει τον εντοπισμό και να εντοπίζει σημεία στα οποία η πρόσβαση στο δίκτυο WiFi ήταν λιγότερο προστατευμένη από συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικούς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του School of Electrical Engineering, Electronics and Computer Science του πανεπιστημίου, ο «Χαμαιλέων» συμπεριφερόταν όπως ένας αερομεταφερόμενος ιός, «ταξιδεύοντας» στο δίκτυο WiFi μέσω σημείων πρόσβασης (Access Points- ΑΡ) που συνδέουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δίκτυα WiFi. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν περισσότερα ΑΡ που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, κάτι που σήμαινε ότι ο ιός μεταδιδόταν πιο γρήγορα.

«Όταν ο “Χαμαιλέων” πραγματοποιούσε επίθεση σε ένα ΑΡ δεν επηρέαζε τη λειτουργία του, αλλά ήταν σε θέση να συλλέξει και να αναφέρει τα στοιχεία όλων των άλλων χρηστών του WiFi που είχαν συνδεθεί σε αυτό. Στη συνέχεια, αναζητούσε άλλα WiFi APs στα οποία μπορούσε να συνδεθεί και να τα μολύνει» ανέφερε ο Άλαν Μάρσαλ, καθηγητής Ασφάλειας Δικτύων του πανεπιστημίου.

Ο ιός ήταν σε θέση να αποφύγει τον εντοπισμό, καθώς τα σημερινά συστήματα εντοπισμού αναζητούν ιούς που είναι παρόντες στο Ίντερνετ ή σε υπολογιστές – ωστόσο ο «Χαμαιλέων» εντοπίζεται στο δίκτυο WiFi. Αν και πολλά ΑΡs ήταν επαρκώς προστατευμένα, ο ιός απλά συνέχιζε τη «διαδρομή» του, για να βρει αυτά που δεν ήταν, όπως «ανοικτά» σημεία πρόσβασης σε καφετέριες, αεροδρόμια κ.α.

«Οι συνδέσεις WiFi στοχεύονται όλο και περισσότερο από χάκερ, εξαιτίας καταγεγραμμένων προβλημάτων ασφαλείας, τα οποία καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό και την προστασία απέναντι σε έναν ιό. Ωστόσο, πιστευόταν ότι δεν ήταν δυνατή η ανάπτυξη ενός ιού που θα μπορούσε να επιτεθεί σε δίκτυα WiFi. Πλέον είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη για να αναπτύξουμε μία νέα τεχνική που θα προειδοποιεί πότε επίκειται επίθεση» πρόσθεσε ο Μάρσαλ. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Κατεβάστε δωρεάν 364 βιβλία τέχνης από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Από την ίδρυση του MET το 1870 μέχρι σήμερα, το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης εκδίδει καταλόγους των εκθέσεών του, οδηγούς και καταλόγους των συλλογών του. Σήμερα είναι ένας από τους κορυφαίους εκδότες μεταξύ των μουσείων παγκοσμίως. Κάθε χρόνο παράγει γύρω στους τριάντα καταλόγους και βιβλία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Τώρα έχει ξεκινήσει δίνοντας δωρεάν 650 βιβλία από το 1964 μέχρι σήμερα και συνεχίζει να διευρύνει την προσφορά, με στόχο να δώσει πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα βιβλία του. Μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνα αυτού του θησαυρού εδώ: http://www.metmuseum.org/research/metpublications
Πηγή: www.lifo.gr
Συνέχεια»

State: Κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στις απόψεις των χρηστών

Οι απόψεις των χρηστών του πάνω σε εκατομμύρια διαφορετικά θέματα αποτελούν το θεμέλιο στο οποίο βασίζεται το νέο κοινωνικό δίκτυο, State («δηλώνω/ εκφράζω»). Οι δημιουργοί του το χαρακτηρίζουν ως ένα «παγκόσμιο δίκτυο άποψης» (global opinion network), και υποστηρίζουν ότι το δημιούργησαν επειδή σήμερα «οι φωνές των περισσότερων ανθρώπων δεν ακούγονται».

«Ακόμα και σε sites που φαίνονται να παρέχουν ίδιες ευκαιρίες, είναι μια μειονότητα των χρηστών που μιλά περισσότερο. Ό,τι είναι πιο δημοφιλές ή trending, “πνίγει” ο,τιδήποτε άλλο. Θέλουμε το State να γκρεμίσει όλα τα φράγματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν φωνή. Κάνουμε απλό για όλους να εκφράσουν την άποψή τους, και το ίδιο απλό για άλλους να δουν και να μάθουν από αυτή την άποψη».

Το State δημιουργήθηκε από τους Άλεξ και Μαρκ Ασέιλι, δύο βρετανολιβανέζους επιχειρηματίες, που εμπνεύστηκαν από την κατάσταση στη Βηρυτό και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, «μέρη όπου εξτρεμιστές ελέγχουν τον λόγο και άνθρωποι τυφλωμένοι από παλιές διαμάχες αδυνατούν να δουν ποια μπορεί να είναι τα κοινά τους».



Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας της closed alpha έκδοσης του State, η εξάπλωση των απόψεων σχετικά με την κυκλοφορία του iPhone 5C πρακτικά αποτέλεσε «πρόβλεψη» της υποδοχής του στην αφορά.

«Αποκαλύψαμε κοινό έδαφος μεταξύ σκληροπυρηνικών καπιταλιστών και σοσιαλιστών, που θα μπορούσε να τους φέρει κοντά. Παρατηρήσαμε αύξηση της υποστήριξης προς τον Έντουαρντ Σνόουντεν, αν και πολλοί από αυτούς δεν εξεπλάγησαν από την ύπαρξη του προγράμματος PRISM. Και δεν ανακαλύψαμε μόνο ότι οι πρώιμοι χρήστες του State δεν συμπαθούν τον Τζάστιν Μπίμπερ, αλλά και γιατί» αναφέρουν σχετικά, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να βγουν στους δρόμους για να αλλάξουν τον κόσμο. «Με το State στοχεύουμε να καταστήσουμε την έκφραση μιας άποψης αρκετά απλή έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετέχει, όπως θα το έκανε σε μια πλατεία. Όχι μόνο εξτρεμιστές, όχι μόνο εύστροφοι ή “διαβασμένοι”, αλλά και απλοί άνθρωποι, οι μετριοπαθείς, η πλειοψηφία, αυτοί που σήμερα σωπαίνουν εξαιτίας της χαοτικής και ανταγωνιστικής φύσης του web».

Το δίκτυο ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία του την Πέμπτη. Η εγγραφή χρηστών σε αυτό είναι δυνατή μέσω λογαριασμών Facebook, Twitter ή email. Είναι διαθέσιμη ήδη εφαρμογή για συσκευές με iOS, ενώ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Google Play και αντίστοιχη για συσκευές με Android. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Σέρβερ και εκτός της Αμερικής από την Microsoft

Η Microsoft σχεδιάζει να γίνει ο πρώτος αμερικανικός ιντερνετικός κολοσσός ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε μη Αμερικανούς πολίτες να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε σέρβερ εκτός ΗΠΑ, αν το επιλέξουν. Αυτό αποκάλυψε στους Financial Times o Brad Smith, γενικός σύμβουλος της Microsoft, αναφέροντας πως οι χρήστες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πού βρίσκονται οι υποδομές όπου φυλάσσονται οι προσωπικές τους πληροφορίες.

Η κίνηση έρχεται μετά την αποκάλυψη πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) αξιοποιούσε «κερκόπορτες» για να έχει πρόσβαση στα δίκτυα εταιρειών όπως η Google, η Microsoft και η Yahoo. Ωστόσο, ακόμη κι αν ένας Ευρωπαίος επιλέξει τα δεδομένα του να φυλάσσονται στους σέρβερ της Microsoft στην Ιρλανδία, με βάση τον Πατριωτικό Νόμο η NSA θα μπορούσε να τα διεκδικήσει δικαστικά. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τον Smith, η πρωτοβουλία της εταιρείας θα πρέπει να συνοδευτεί από μια συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ που θα αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο.

ΟΤΕ-COSMOTE
Συμβουλές για ασφαλή χρήση

Με 65.000 γονείς και παιδιά μοιράστηκαν πέρυσι ο ΟΤΕ και η Cosmote συμβουλές και οδηγίες για την ασφαλή χρήση του Ιντερνετ αλλά και των κινητών τηλεφώνων, μέσα από ενημερωτικές δράσεις ή την υποστήριξη πρωτοβουλιών αναγνωρισμένων φορέων. Μεταξύ άλλων, οι δύο εταιρείες στηρίζουν τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15» για την ενημέρωση εφήβων και των οικογενειών τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών, η οποία έλαβε περίπου 2.000 σχετικά αιτήματα μέσα στο 2013. Επίσης, ο ΟΤΕ και η Cosmote είναι αρωγοί στις ημερίδες που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και οι οποίες έφτασαν τις 51 σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεργάζονται με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που πραγματοποίησε επισκέψεις σε πάνω από 80 σχολεία πανελλαδικά. Αρκετές ακόμη δράσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ενώ θα συνεχισθούν και τους επόμενους μήνες.

SAMSUNG
Κάντε την ιδέα σας πραγματικότητα

Αύριο λήγει η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για το «Launching People», την πρωτοβουλία της Samsung που θα δώσει τη δυνατότητα σε τέσσερις νικητές να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα. Μέσω της ψηφοφορίας, το κοινό θα αναδείξει τον νικητή σε κάθε κατηγορία του διαγωνισμού, επιλέγοντας έναν από τους πέντε φιναλίστ που ανέδειξε για κάθε κατηγορία η κριτική επιτροπή, μετά την αξιολόγηση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Οι τέσσερις κατηγορίες του «Launching People» είναι «Τέχνες και Δημιουργικότητα», «Παράδοση και Ανάπτυξη», «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και «Κοινωνική Δράση». Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, στόχος της Samsung είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει τη δυναμικότητα και τις ιδέες των ανθρώπων γύρω μας, καθώς και να αποδείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Δίκτυο κινητής σε «σακίδιο»

Το Vodafone Foundation, δηλαδή ο φιλανθρωπικός κλάδος της Vodafone, λανσάρισε το Instant Network Mini, ένα φορητό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το οποίο βρίσκεται εντός ενός σακιδίου ώμου και ζυγίζει λιγότερο από 11 κιλά. Το Instant Network Mini μπορεί να καταστεί λειτουργικό εντός δέκα λεπτών, επιτρέποντας σε εργαζόμενους σε οργανισμούς παροχής βοήθειας να έχουν απρόσκοπτη επικοινωνία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Μεγάλο του πλεονέκτημα το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί όπως μια συνηθισμένη χειραποσκευή, από οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προσωπικό με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις.

Το «σακίδιο» της Vodafone μπορεί να προσφέρει έως και πέντε ταυτόχρονες κλήσεις, σε μία ακτίνα 100 μέτρων και να επιτρέψει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε χιλιάδες αποδέκτες, μηνύματα που θα μπορούσαν να περιέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την επιβίωσή τους.

Για τη λειτουργία του συστήματος χρησιμοποιείται δίκτυο 2G GSM. Πιο συγκεκριμένα, η βάση του σταθμού μετάδοσης GSM συνδέεται και «φιλοξενείται» από το ευρύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιών μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Το Instant Network Mini της Vodafone αποτελεί εξέλιξη του Instant Network, ενός φορητού δικτύου το οποίο μεταφέρεται σε συνολικά τέσσερεις βαλίτσες και ζυγίζει περί τα 100 κιλά. Φυσικά, το αρχικό σύστημα προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη ακτίνα λειτουργίας, η οποία φτάνει έως και τα πέντε χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο σύστημα αναπτύχθηκε στις Φιλιππίνες, 24 ώρες μετά το καταστροφικό κτύπημα από τυφώνα, το Νοέμβριο του 2013. Μέσω του Instant Network έγινε εφικτή η αποστολή 1,4 εκατομμυρίων γραπτών μηνυμάτων και 443.288 τηλεφωνικών κλήσεων, σε διάστημα 29 ημερών.

Η έκδοση Mini του Instant Network αναπτύχθηκε, για λογαριασμό της Vodafone Foundation, από τις Vodafone Ισπανίας, Huawei και Telecoms Sans Frontières. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Το μυστηριώδες χρωμόσωμα Χ

Oμολογουμένως ο όρος «χρωμόσωμα Χ» αποπνέει έναν αέρα μυστηρίου. Πρόκειται για ένα όνομα που εμπνεύστηκε το 1891 ο βιολόγος Χέρμαν Χένκινγκ, ο οποίος αναζητούσε να ανακαλύψει τη φύση των χρωμοσωμάτων στα κύτταρα που έβαζε στο μικροσκόπιό του. Όπως διαπίστωσε, όλα τα χρωμοσώματα έρχονταν σε ζευγάρια, εκτός από ένα. Ο Χένκινγκ ονόμασε αυτή τη μοναχική οντότητα «στοιχείο Χ». Κανείς δεν γνωρίζει τι εννοούσε με αυτό το γράμμα. Ισως θεωρούσε το χρωμόσωμα πλεονάζον ή πιθανώς να ήθελε να σηματοδοτήσει το άγνωστο όπως κάνουν οι μαθηματικοί. Μπορεί και να πίστευε ότι είναι ένα πρώην χρωμόσωμα.

Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το χρωμόσωμα Χ, όπως, παραδείγματος χάριν, ότι είναι τμήμα του συστήματος που καθορίζει αν θα γεννηθούμε αγόρια ή κορίτσια. Αν ένα ωάριο κληρονομήσει ένα χρωμόσωμα Χ και από τους δύο γονείς, τότε το έμβρυο είναι θηλυκό. Αν κληρονομήσει ένα χρωμόσωμα Χ από τη μητέρα και ένα Υ από τον πατέρα, τότε γεννιέται αρσενικό. Ομως η αλήθεια είναι ότι, παρά τις γνώσεις που διαθέτουμε, το χρωμόσωμα Χ παραμένει μυστήριο. Τα θηλυκά απενεργοποιούν το ένα αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ σε όλα τα κύτταρα, αφήνοντας μόνο ένα ενεργό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραστικό μέτρο αν σκεφτεί κανείς ότι το χρωμόσωμα Χ διαθέτει περισσότερα από χίλια γονίδια.

Οι επιστήμονες ακόμα και σήμερα γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τη διαδικασία απενεργοποίησης, τους κανόνες που ακολουθεί αλλά και την εξέλιξή της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron αποκαλύπτει πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι η διαδικασία αυτή. Κάθε αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ περιέχει ποικίλες μορφές γονιδίων που δεν περιλαμβάνονται στο άλλο χρωμόσωμα του ζεύγους. Ετσι τα θηλυκά που διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ έχουν πολύ μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία συγκριτικά με τα αρσενικά που διαθέτουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ. Γι’ αυτό τον λόγο οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα θηλυκά έχουν μια γενετική πολυπλοκότητα που μόνον τώρα έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε. Επίσης, τα περισσότερα γονίδια που περιλαμβάνονται στο δεύτερο χρωμόσωμα Χ δίνουν στα θηλυκά ένα γενετικό πλεονέκτημα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις το χρωμόσωμα Χ έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Η παράξενη βιολογία του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γενετικών διαταραχών στα αγόρια και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα κορίτσια. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο απενεργοποιούνται τα γονίδια του χρωμοσώματος Χ μπορεί να βοηθήσει και στη χρήση των θεραπειών με βλαστοκύτταρα.

Πώς επιτίθεται το κύτταρο Χist και το απενεργοποιεί

Η Βρετανίδα γενετίστρια Μαίρη Φ. Λάιον διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία απενεργοποίησης του χρωμοσώματος Χ αναπαράγοντας ποντίκια, διότι τα γονίδια που συνδέονται με το χρώμα βρίσκονται επάνω του. Το 1961 η ερευνήτρια ανέφερε ότι κάποια από τα ποντίκια είχαν τμήματα του τριχώματός τους με χρώμα της μητέρας και άλλα με το χρώμα του πατέρα. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τα θηλυκά θέτουν εκτός λειτουργίας τα γονίδια του χρωμοσώματος Χ παρέμενε μια πρόκληση για πολλές δεκαετίες μετά τις διαπιστώσεις της δόκτορος Λάιον. Τα τελευταία χρόνια ο δρ Τζέρεμι Νέιθανς, του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, και οι συνεργάτες του βρήκαν έναν τρόπο για να διακρίνουν τα χρωμοσώματα Χ που προέρχονται από διαφορετικούς γονείς.

Το πείραμα

Τοποθέτησαν στο χρωμόσωμα Χ ποντικών μερικά γονίδια τα οποία παρήγαγαν πράσινη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη μόνο όταν το χρωμόσωμα ήταν ενεργό και εξετίθεντο σε συγκεκριμένο χημικό ερέθισμα. Στη συνέχεια ο δρ Νέιθανς δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία παρήγαγαν μια κόκκινη πρωτεΐνη όταν το χρωμόσωμα Χ ήταν ενεργό, αντιδρώντας σε ένα διαφορετικό χημικό ερέθισμα. Εβαλαν τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια να αναπαραχθούν και να κάνουν θηλυκά που έλαβαν από τον ένα γονιό ένα χρωμόσωμα Χ που έδινε πράσινη πρωτεΐνη και από τον άλλο ένα χρωμόσωμα Χ που έδινε κόκκινη πρωτεΐνη. Στη συνέχεια πήραν κύτταρα από τη νέα γενιά ποντικών και προσέθεσαν και τα δύο χημικά με αποτέλεσμα τα κύτταρα να «ανάψουν», αποκαλύπτοντας ένα καταπληκτικό μωσαϊκό κόκκινου και πράσινου χρώματος. Το ένα κύτταρο έθετε εκτός λειτουργίας το χρωμόσωμα Χ της μητέρας, ενώ ο γείτονας του πατέρα.

Σαν σμήνος μελισσών

Παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο απενεργοποιούνται τα χρωμοσώματα και μόνο τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν τη διαδικασία. Οι επιστήμονες αγνοούν με ποιο τρόπο το κύτταρο επιλέγει ένα χρωμόσωμα για το απενεργοποιήσει και δεν επιλέγει ένα άλλο. Ωστόσο έχουν αναγνωρίσει ότι κάποια μόρια ευθύνονται για την απενεργοποίηση. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι το Xist.

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε, τη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες αναζητούν να βρουν με ποιο τρόπο δρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται σε ένα σημείο του χρωμοσώματος και σιγά σιγά παρόμοια μόρια καλύπτουν όλο το μήκος του. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν ότι το Xist επιτίθεται και περιβάλλει το χρωμόσωμα Χ σαν να πρόκειται για ένα σμήνος μελισσών. Από τη στιγμή που το μόριο θα συνδεθεί με το χρωμόσωμα, «προσκαλεί» και άλλους τύπους μορίων εκεί και μαζί το περιβάλλουν ολοκληρωτικά. Οταν το κύτταρο διαιρεθεί, τα νέα αντίγραφα των μορίων απενεργοποιούν το ίδιο χρωμόσωμα και στους απογόνους του.

Τώρα γιατί τα γυναικεία κύτταρα διαθέτουν μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι ένα θέμα που απασχολεί ακόμα τους ερευνητές. Ο εξελικτικός βιολόγος Γκάμπριελ Μαρέ, του Πανεπιστημίου της Λυών, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά παράξενη κατάσταση. Είναι πιθανό τα αρσενικά να πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή των πρωτεϊνών από το χρωμόσωμα Χ επειδή έχουν μόνο ένα αντίγραφο των γονιδίων του. Ισως, λοιπόν, τα θηλυκά να πρέπει να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα από τα υπερδραστήρια χρωμοσώματα Χ προκειμένου να βρουν τη δική τους ισορροπία.

Εκτός ελέγχου

Τα θηλυκά εξελίχθηκαν έτσι ώστε να επιλέγουν τυχαία ανάμεσα στα χρωμοσώματα των γονέων διότι αυτό τους δίνει μεγαλύτερη γενετική ευελιξία. Κάποιες φορές ένα γονίδιο του χρωμοσώματος Χ είναι φθαρμένο. Τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υγιές αντίγραφο στο χρωμόσωμα Χ. Τα αρσενικά, αντιθέτως, έχουν πολύ μεγαλύτερη προδιάθεση στις γενετικές παθήσεις που συνδέονται με το χρωμόσωμα Χ, όπως είναι η αχρωματοψία.

Ο δρ Νέιθανς πιστεύει ότι η χρήση χρωμοσωμάτων και από τους δύο γονείς είναι κάτι το ιδιαίτερα επωφελές για το νευρικό σύστημα καθώς δημιουργεί περισσότερους τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών.

Ομως το χρωμόσωμα Χ εγκυμονεί και κινδύνους για τη γυναίκα. Η δρ Λι του Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι, όταν «απενεργοποίησαν» το Xist σε θηλυκά ποντίκια, τα ζώα είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Η δρ Λι υποψιάζεται ότι όταν ένα κύτταρο σταματά να παράγει Χist, τότε το απενεργοποιημένο χρωμόσωμα Χ ξυπνά και οι περισσότερες πρωτεΐνες που παράγει μπορεί να κάνουν το κύτταρο να αναπαράγεται εκτός ελέγχου.

Το φαινόμενο μωσαϊκισμός

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι κάθε κύτταρο διαφέρει από γενετικής άποψης σύμφωνα με ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται μωσαϊκισμός. Ακόμα και δύο κύτταρα που βρίσκονται δίπλα δίπλα μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές εκδοχές πολλών διαφορετικών γονιδίων. Σε ορισμένους εγκεφάλους, παραδείγματος χάρη, το μητρικό χρωμόσωμα Χ μπορεί να κυριαρχεί στην αριστερή πλευρά, ενώ το πατρικό στη δεξιά πλευρά. Ολόκληρα όργανα μπορεί να κυριαρχούνται από το χρωμόσωμα Χ ενός μόνο γονιού. Οπως διαπίστωσε ο δρ. Νέιθανς του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, σε κάποια ποντίκια στο ένα μάτι είναι κυρίαρχο το χρωμόσωμα Χ της μητέρας και στο άλλο του πατέρα. Ο δρ Νέιθανς ελπίζει ότι οι χρωματιστοί χάρτες του μπορούν να δράσουν ως άτλαντες για τις συνέπειες της απενεργοποίησης του χρωμοσώματος Χ στον γυναικείο οργανισμό. Καθώς κάθε χρωμόσωμα Χ διαθέτει διαφορετικές ποικίλες μορφές των ίδιων γονιδίων, οι ιστοί όπου κυριαρχεί το χρωμόσωμα του πατέρα μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά από αυτούς όπου κυριαρχεί το χρωμόσωμα της μητέρας. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Τεστ αίματος που προβλέπει την πιθανότητα θανάτου

Φινλανδοί και Εσθονοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος, που μπορεί να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να ζει ή να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για λόγους υγείας, ακόμα κι αν τώρα φαίνεται υγιής. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κρίστα Φίσερ του εσθονικού πανεπιστημίου του Τάρτου και τον Γιοχάνες Κετούνεν του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», σύμφωνα με τις βρετανικές «Independent» και «Telegraph», πήραν δείγματα αίματος από 17.345 γενικά υγιείς ανθρώπους.

Ανέλυσαν τα δείγματα για πάνω από 100 βιοδείκτες και ταυτόχρονα παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων επί μια πενταετία, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν οι 684 από διάφορες ασθένειες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι πέθαναν, είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις συγκεκριμένους βιοδείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεϊνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεϊνης πολύ χαμηλής πυκνότητας. Αυτή, κατά τους ερευνητές, είναι κατά κάποιον τρόπο η «υπογραφή» του μελλοντικού θανάτου, ο οποίος μπορεί να επέλθει από ποικίλες ασθένειες, όπως καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Μόνο το 20% περίπου όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς τους τέσσερις βιοδείκτες, πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο. Οι εν λόγω βιοδείκτες σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τη χρόνια φλεγμονή και τις λοιμώξεις, τον ενεργειακό μεταβολισμό και την υγεία των αγγείων του αίματος.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να μελετήσουν, αν υπάρχει κάποιο «νήμα» που συνδέει αυτούς τους τέσσερις δυσοίωνους βιοδείκτες. «Πιστεύουμε ότι στο μέλλον αυτά τα τεστ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που φαίνονται υγιείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σοβαρές ασθένειες, που χρειάζονται θεραπεία. Όμως περισσότερες μελέτες χρειάζονται, προτού αυτά τα ευρήματα καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν στην κλινική πρακτική» δήλωσε ο Γιοχάνες Κετούνεν.

Οι Εσθονοί επιστήμονες βρήκαν πρώτοι τους «βιοδείκτες του θανάτου» σε δείγμα 9.842 ανθρώπων και, ήθελαν να βεβαιωθούν, ζήτησαν από τους Φινλανδούς ερευνητές να επαναλάβουν το πείραμα σε άλλους 7.503 ανθρώπους, όπως και έγινε - με παρόμοια αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Μάρκους Πέρολα του Ινστιτούτου Υγείας της Φιλανδίας δήλωσε ότι δεν περίμεναν να καταλήξουν στα ίδια ευρήματα με τους Εσθονούς. «Στην αρχή δεν το πιστεύαμε. Ήταν εκπληκτικό ότι αυτοί οι βιοδείκτες φαίνονταν πράγματι να προβλέπουν τον θάνατο άσχετα από ασθένειες», τόνισε. «Όμως υπάρχει ένα ηθικό ερώτημα», πρόσθεσε. «Θα ήθελε κάποιος να ξέρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να πεθάνει, αν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;» Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Kώδικας μέσα στον κώδικα του DNA

Έναν δεύτερο κώδικα, κρυμμένο μέσα στον γνωστό γενετικό μας κώδικα, εντόπισε η επιστημονική ομάδα του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γενετικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιωάννη (John) Σταματογιαννόπουλου, όπως δημοσίευσε φέτος τον χειμώνα το επιστημονικό περιοδικό Science. «Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι ο γενετικός κώδικας δεν διαβάζεται με έναν, αλλά με δύο τρόπους», λέει στην «Κ» ο κ. Σταματογιαννόπουλος, μιλώντας για πρώτη φορά με λεπτομέρειες για τη θεμελιώδη αυτή ανακάλυψη, η οποία προβλέπεται να αλλάξει τα βιβλία Βιολογίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

– Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που αποκρυπτογραφήθηκε ο γενετικός κώδικας. Πώς «κατάφερε» αυτός ο δεύτερος κώδικας να μείνει κρυμμένος από τα μάτια τόσων επιστημόνων για μισό αιώνα;

– Το μυστικό σε κάθε επιστήμη είναι να μην τυφλώνεσαι από αυτά που ήδη γνωρίζεις. Και αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα ήταν ότι οι περιοχές του γονιδιώματος που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, τα δομικά υλικά των κυττάρων, αποτελούν «προστατευμένες» περιοχές. Με άλλα λόγια, όλοι πιστεύαμε ότι το γονιδίωμα είναι χωρισμένο σε δύο διακριτά μέρη, στις κωδικές περιοχές, όπου κωδικοποιούνται οι πρωτεΐνες και καταλαμβάνουν το 2% του γονιδιώματος, και στις μη κωδικές περιοχές, που είναι υπεύθυνες για άλλες λειτουργίες. Τα πρόσφατα ευρήματά μας όμως αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο γενετικός κώδικας, οι οδηγίες δηλαδή για την παραγωγή των πρωτεϊνών, και ο ρυθμιστικός κώδικας, οι οδηγίες για την πραγματοποίηση άλλων λειτουργιών του οργανισμού, δεν είναι «γραμμένοι» σε διαφορετικά σημεία στο γονιδίωμα, αλλά ο ένας επάνω στον άλλο.

– Τι είδους λειτουργίες επιτελούν αυτές οι μη κωδικές περιοχές;

– Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες αφορά τον έλεγχο των γονιδίων. Στο εργαστήριό μας μελετάμε εδώ και χρόνια τον μηχανισμό ελέγχου τον γονιδίων και εργαζόμαστε πάνω στη χαρτογράφηση των μη κωδικών περιοχών του γονιδιώματος. Σε αυτές τις περιοχές είναι γραμμένος ο ρυθμιστικός κώδικας, ο οποίος δίνει οδηγίες για την κωδικοποίηση ενός άλλου είδους πρωτεϊνών, των οποίων ο ρόλος είναι να δίνουν ζωή στο γονιδίωμα. Οι πρωτεΐνες αυτές, οι οποίες ονομάζονται DNA-προσδένουσες ή ρυθμιστικές πρωτεΐνες, ευθύνονται για όλες τις διεργασίες του κυττάρου, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των διαφορετικών τύπων κυττάρου. Με άλλα λόγια, χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες, τα γονίδια θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια, χωρίς να ξέρουν τι εργασία χρειάζεται να επιτελέσουν. Αυτές οι πρωτεΐνες όμως αναλαμβάνουν να ενεργοποιούν τα γονίδια, ώστε αυτά να αρχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους, στο σωστό κύτταρο, την κατάλληλη στιγμή. Ενώ γνωρίζαμε για την ύπαρξη αυτών των πρωτεϊνών από τη δεκαετία του ’80, και κατά συνέπεια και για την ύπαρξη ενός δεύτερου κώδικα, του ρυθμιστικού κώδικα, δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται αυτός μέσα στο γονιδίωμα. Αυτό που μόλις ανακαλύψαμε με την ερευνητική μου ομάδα είναι ότι ο ρυθμιστικός κώδικας δεν βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό κομμάτι του γονιδιώματος, αλλά σημαντικό μέρος αυτής της πληροφορίας είναι γραμμένο πάνω στον ήδη γνωστό μας γενετικό κώδικα. Οι ρυθμιστικές πρωτεΐνες, λοιπόν, διαβάζουν τον γενετικό μας κώδικα αλλά με διαφορετικό τρόπο.

– Έχουμε μάθει στο σχολείο ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν σχεδόν τον ίδιο γενετικό κώδικα. Ισχύει αυτό και για τον ρυθμιστικό κώδικα;

– Την ίδια έρευνα την κάναμε και σε ζώα και πρόσφατα και σε φυτά, διαπιστώνοντας ότι και σε αυτά ο ένας κώδικας είναι γραμμένος επάνω στον άλλον. Ο γενετικός κώδικας φαίνεται να αποτελεί μια εξαιρετικά ευέλικτη συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών.
Οι μηχανισμοί

– Πώς θα συμβάλει αυτή η ανακάλυψη στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία ασθενειών;

– Μέχρι πρόσφατα, είχαμε την εντύπωση ότι γνωρίζουμε τουλάχιστον πώς λειτουργούν οι περιοχές εκείνες που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες, άρα και τον ρόλο που διαδραματίζουν σε κάποιες ασθένειες. Αυτό όμως φαίνεται πως ανατρέπεται. Την τελευταία περίπου δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι γενετικές αλλαγές που συνδέονται με ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά το 99% των πιο κοινών ανθρώπινων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, δεν συνδέεται με αλλαγές στις περιοχές του γονιδιώματος που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά –όπως ανακαλύψαμε πριν από μόλις ένα χρόνο– στις ρυθμιστικές περιοχές του DNA. Οι πληροφορίες που ευελπιστούμε να πάρουμε από τον ρυθμιστικό κώδικα μέσα στα επόμενα χρόνια θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας ασθένειας και να σχεδιάσουμε νέες θεραπείες.

«Η φύση είναι πιο ευφυής από τον άνθρωπο»

– Πόσο γρήγορα θα επηρεάσει αυτή η ανακάλυψη τη ζωή μας;

– Aυτά είναι θεμελιώδη ευρήματα και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών. Η ανακάλυψη της δομής του DNA πήρε δεκαετίες μέχρι να αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή του μέσου ανθρώπου. Σκεφτείτε το ανθρώπινο σύστημα σαν τη μηχανή του αυτοκινήτου σας. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε την ύπαρξη της μηχανής και ίσως να έχουμε μια γενική ιδέα για το πώς λειτουργούν κάποια μέρη της. Οσο περισσότερες όμως λεπτομέρειες μαθαίνουμε, γινόμαστε όλο και πιο ικανοί να επιδιορθώσουμε τυχόν βλάβες.

– Ο γενετικός κώδικας φαίνεται να μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις;

– Νομίζω ότι το μάθημα που πήραμε για άλλη μία φορά είναι ότι η φύση είναι εγγενώς πιο ευφυής από τον άνθρωπο. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα να ανακαλύψουμε στην πορεία. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, όλοι μας, και ιδιαίτερα οι επιστήμονες, χρειάζεται να διατηρήσουμε την παιδική μας περιέργεια και να ξεχνάμε πού και πού αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Πηγή: kathimerini.gr
Συνέχεια»

Ερευνητές συσχέτισαν τη λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη με τη γέννηση υπερκινητικών παιδιών

Η ουσία παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη, που περιέχεται σε διαδεδομένα παυσίπονα και αντιπυρετικά και η οποία έως τώρα θεωρείται ασφαλής για τις εγκύους, για πρώτη φορά συσχετίστηκε - από μια νέα επιστημονική έρευνα αμερικανών και δανών επιστημόνων - με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι ερευνητές ανέφεραν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματά τους, αν και δεν απέκλεισαν ότι η έρευνα πιθανώς αναδεικνύει μια νέα αιτία για την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζεγιάν Λιού του Τμήματος Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση παιδιατρικής JAMA Pediatrics, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 64.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί, στο οποίο κάποια στιγμή αργότερα θα διαγιγνωσκόταν ΔΕΠΥ.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει έως το 5% των παιδιών, με συμπτώματα από πιο απλά έως πιο σοβαρά.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη τους, όσες είχαν πάρει, είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που αργότερα θα έκανε φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί τους έως την ηλικία των επτά ετών να είχε εμφανίσει συμπεριφορές τύπου ΔΕΠΥ.

Προηγούμενη έρευνα παρείχε ενδείξεις ότι η εν λόγω φαρμακευτική ουσία μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική ορμονική λειτουργία και να επιδράσει αρνητικά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Αλλοι επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν στη νέα μελέτη, επεσήμαναν πως αυτά τα παρατηρησιακά ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη παρακεταμόλης όντως προκαλεί ΔΕΠΥ, απλώς αναδεικνύουν μια προκαταρκτική συσχέτιση, η οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη πρέπει να ερμηνευθούν με επιφυλακτικότητα και δεν πρέπει να επιφέρουν αλλαγές στην καθιερωμένη πρακτική», δήλωσαν σε σχόλιο τους, στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, με επικεφαλής την Μίριαμ Κούπερ.

«Oμως δείχνουν την σημασία που έχει να μην θεωρούμε δεδομένη την ασφάλεια ενός φαρμάκου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», τόνισαν.

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι λόγοι για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες έπαιρναν τα παυσίπονα (και όχι αυτά τα ίδια), μπορεί να έπαιξαν ρόλο για την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά τους. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Η επιβίωση του ασθενούς εξαρτάται από το νοσηλευτικό προσωπικό

Η ανεπάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού σε αριθμό και σε εκπαίδευση, σε σχέση με τον φόρτο εργασίας, αυξάνουν την πιθανότητα να πεθάνει ο ασθενής μετά από μια κοινή χειρουργική επέμβαση. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα του είδους της, που έχει γίνει στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Τhe Lancet».

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Μαριάννα Διομήδους του Τμήματος Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών), με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα Άϊκεν της Νοσηλευτικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν ιατρικά αρχεία, που αφορούσαν πάνω από 420.000 ασθενείς άνω των 50 ετών και 26.500 νοσηλευτές, σε 300 νοσοκομεία εννέα ευρωπαϊκών χωρών. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε κάποια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε πρόσθετο χειρουργημένο ασθενή που επιβαρύνει τον καθημερινό φόρτο εργασίας μιας νοσοκόμας, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο η πιθανότητα θανάτου του μέσα στον επόμενο μήνα. Αν όμως υπάρξει μια αύξηση κατά 10% του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών νοσηλευτικής, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 7%.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω των περικοπών του νοσηλευτικού προσωπικού στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων λιτότητας και, παράλληλα, δείχνουν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των νοσηλευτριών μπορεί να μειώσει τους θανάτους στα νοσοκομεία», δήλωσε η Άϊκεν.

Το μέσο ποσοστό θανάτου των ασθενών κατά το πρώτο μήνα μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είναι χαμηλό, κυμαινόμενο από 1% έως 1,5% ανάλογα με τη χώρα. Όμως σε κάθε χώρα το ποσοστό θανάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, από κάτω του 1% έως πάνω από 7%. Οι ερευνητές συσχετίζουν αυτή την «ψαλίδα» και με το επίπεδο (αριθμητικά και ποιοτικά) του νοσηλευτικού προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο, καθώς εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις.

Αναλυτικότερα, η μέση αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή κυμαίνεται από 12,7 στην Ισπανία έως 5,2 στη Νορβηγία, Από την άλλη, ενώ στη Νορβηγία και στην Ισπανία, όλο σχεδόν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στα νοσοκομεία της Βρετανίας και της Ελβετίας τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά είναι μόνο 28% και 10% αντίστοιχα.

Η μελέτη δείχνει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μη βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο, έχουν οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομεία που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή (άρα ο τελευταίος είναι παραφορτωμένος) και ταυτόχρονα όπου οι νοσηλευτές δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Έτσι, στα νοσοκομεία όπου οι νοσηλευτές φροντίζουν κατά μέσο όρο έξι ασθενείς και έχουν πτυχίο πανεπιστημίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών είναι 30% μικρότερος σε σχέση με τα νοσοκομεία όπου κάθε νοσηλευτής φροντίζει οκτώ ασθενείς κατά μέσο όρο και όπου το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αποφοιτήσει από νοσηλευτική πανεπιστημιακή σχολή σε ποσοστό μόνο 30%.

«Η μελέτη δείχνει ότι ένα ασφαλές από άποψη αριθμού νοσοκομειακό προσωπικό μπορεί να συμβάλει στην μείωση των θανάτων, ενώ παράλληλα καταρρίπτεται ο μύθος ότι η εμπειρία των νοσηλευτών είναι πιο σημαντική από την εκπαίδευσή τους» ανέφερε η Αμερικανίδα καθηγήτρια. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Η μεγάλη ηλικία του πατέρα... παιδεύει τα τέκνα

Μια μεγάλη γκάμα ψυχικών διαταραχών σε παιδιά σχολικής ηλικίας συνδέεται με τη μεγάλη ηλικία του πατέρα, όπως έδειξε νέα μελέτη που περιελάμβανε εκατομμύρια άτομα.

Το «μεταλλαγμένο» σπέρμα στο εδώλιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Psychiatry», πίσω από τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης αυτισμού, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας, αυτοκτονικών τάσεων καθώς και προβλημάτων κατάχρησης ουσιών κρύβονται οι σοβαρές μεταλλάξεις του σπέρματος οι οποίες εμφανίζονται στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Η μελέτη αυτή που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες σχετικά με το θέμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2,6 εκατομμύρια άτομα και όπως είδαν τα παιδιά ενός 45χρονου άνδρα σε σύγκριση με εκείνα ενός 24χρονου αντιμετώπιζαν:

- τριπλάσιο κίνδυνο αυτισμού

- 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ΔΕΠΥ

- διπλάσιο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών

- 25πλάσιο κίνδυνο διπολικής διαταραχής

- 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικής συμπεριφοράς ή κατάχρησης ουσιών

Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.


Χαμηλός ο συνολικός κίνδυνος

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός κίνδυνος παρέμενε χαμηλός. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ακόμη και αν διπλασιαστεί ο κίνδυνος μια σχετικά σπάνιας διαταραχής, αυτή είναι ελάχιστα πιθανό να εμφανιστεί σε ένα παιδί. Προσέθεσαν ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι πως οι μικρές αυτές αυξήσεις του κινδύνου σε εκατομμύρια άνδρες που αποφασίζουν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία, μπορούν τελικώς να οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό.

Ενας από τους ερευνητές, ο δρ Μπράιαν ντ’Ονόφριο δήλωσε σοκαρισμένος από τα ευρήματα, τα οποία δείχνουν για πρώτη φορά πιο αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών σε παιδιά πατεράδων πιο μεγάλης ηλικίας σε σύγκριση με τον μέχρι σήμερα εκτιμώμενο.

Όπως ανέφερε ο δρ ντ’Ονόφριο στο BBC «η μελέτη μας δείχνει πως η καθυστέρηση στην απόκτηση τέκνων συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών καθώς και προβλημάτων στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα που μαρτυρούν πως τα ζευγάρια, οι γιατροί αλλά και η κοινωνία συνολικά πρέπει να αναλογιστούν τα υπέρ και τα κατά της καθυστέρησης στην απόκτηση απογόνων».

Ο άνδρας παράγει σπέρμα καθ’όλη τη διάρκεια της ζώης του. Καθώς όμως ο μηχανισμός παραγωγής σπέρματος γερνά εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες μεταλλάξεις στα σπερματοζωάρια. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»