Οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών τελικά ανέβαλαν την απόφασή τους για το εάν θα καταργηθεί το λεγόμενο εμβόλιμο δευτερόλεπτο, το οποίο προστίθεται κάθε ένα με δύο χρόνια στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, προκειμένου να τη συγχρονίζει με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η πρόταση κατάργησης θα επανεξεταστεί το 2015.
Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) είναι το βασικό πρότυπο μέτρησης του χρόνου, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στο Διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές και άλλες διεθνείς υπηρεσίες.
Έχει αντικαταστήσει εν πολλοίς τη λεγόμενη Ώρα Γκρίνουιτς (αν και γενικά συμπίπτει μαζί της) και μετράται υπολογίζοντας το μέσο όρο της ώρας που δίνουν δεκάδες ατομικά ρολόγια αναφοράς σε όλο τον κόσμο.
To πρόβλημα όμως είναι ότι η UTC με τον καιρό αποκλίνει από την ηλιακή ώρα, που υπολογίζεται από τη θέση του Ήλιου ή άλλων σωμάτων στον ουρανό. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες που επηρεάζουν ανεπαίσθητα τη διάρκεια του 24ωρου, όπως οι παλίρροιες και η ταλάντωση του άξονα περιστροφής.
Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά ανάμεσα στη UTC και την ηλιακή ώρα, εμβόλιμα δευτερόλεπτα προστίθεται ή αφαιρούνται όποτε χρειάζεται από την UTC. Αυτό έχει συμβεί συνολικά 24 φορές από την καθιέρωση των εμβόλιμων δευτερολέπτων το 1972.
Ένα ακόμα εμβόλιμο δευτερόλεπτο προγραμματίζεται να προστεθεί στις 30 Ιουνίου 2012.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η προσθήκη του εμβόλιμου δευτερόλεπτου στα ατομικά ρολόγια και τα ρολόγια του Διαδικτύου πρέπει αναγκαστικά να γίνεται χειροκίνητα -γεγονός που αφήνει περιθώριο για ανθρώπινα λάθη που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Η λύση είναι απλή, υποστηρίζουν εδώ και καιρό πολλοί ειδικοί: το εμβόλιμο δευτερόλεπτο πρέπει απλά να καταργηθεί. «Η απόφαση είναι σημαντική, καθώς το πρόβλημα των εμβόλιμων δευτερολέπτων θα εξαφανιστεί και θα μπορέσουμε να ακολουθούμε μια πιο στάνταρτ ώρα σε σχέση με σήμερα» είπε στο Reuters o Βίνσεντ Μινς, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ICU που πρότεινε την κατάργηση.
«Η μέτρηση του χρόνου είναι πολύ σημαντική για το συγχρονισμό όλων των συστημάτων ραδιοεπικοινωνιών. Για παράδειγμα, πολλά συστήματα χρησιμοποιούν την ώρα του GPS για να συγχρονιστούν, οπότε θα ήταν σημαντικό να μπορούν να έχουν όλοι την ίδια ώρα» εξήγησε.
Για τη διόρθωση της απόκλισης από την ηλιακή ώρα, είπε, οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να προσθέτουν ένα εμβόλιμο λεπτό ή μια εμβόλιμη ώρα σε πιο αραιά διαστήματα.
«Η απόκλιση του εμβόλιμου δευτερόλεπτου είναι μόνο 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα ανά αιώνα. Η απόκλιση σε διάστημα μιας χιλιετίας θα ήταν της τάξης των 15 λεπτών» επισήμανε ο Μινς.
Η απόφαση της ICU για την τύχη του εμβόλιμου δευτερόλεπτου επρόκειτο να ληφθεί την Πέμπτη, τελικά όμως αναβλήθηκε για το 2015 λόγω έλλειψης ομοφωνίας.
Υπέρ της κατάργησης φέρονται να τάσσονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ η Βρετανία και η Κίνα δείχνουν να προτιμούν το ισχύον σύστημα κυρίως για φιλοσοφικούς λόγους: θεωρούν ότι είναι καλύτερο να διατηρηθεί η σύνδεση ανάμεσα στο ανθρώπινο στάνταρτ μέτρησης του χρόνου και την αστρονομική ώρα. Πηγή: in.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...