Ένα νέο σύμμαχο στην αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν οι επιστήμονες. Και το όνομα αυτού: η λάμψη της Γης!
Είναι γνωστό πως ο πλανήτης μας αντανακλά προς το Διάστημα το φως που δέχεται από τον Ηλιο. Ένα φως που μπορεί να μην είναι τόσο εκτυφλωτικό όσο των άστρων, αλλά μεταφέρει μέσα του "σημάδια ζωής".
Τα σημάδια αυτά, που επιστημονικά αποκαλούνται "βιοϋπογραφές", προέρχονται από τις χημικές ουσίες που συνοδεύουν την ύπαρξη ζωής που υπάρχει στη Γη και αποτυπώνονται με ξεχωριστό τρόπο στην αντανάκλαση του φωτός.
Οι "βιοϋπογραφές" της Γης, είναι ένα σχετικά νέο εύρημα αφού μόλις πριν από είκοσι χρόνια είχαν γίνει αντιληπτές από την επιστημονική κοινότητα, όταν το ερευνητικό σκάφος Galileo της NASA είχε περάσει επάνω από τον πλανήτη μας με προορισμό τον Δία.
Από τότε οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι όπως στέλνει "σημάδια ζωής" η λάμψη της Γης προς το Διάστημα, είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι ανάλογο και στους άλλους πλανήτες. Συνεπώς αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε αυτά τα "εξωγήινα αποτυπώματα", θα έχουμε για πρώτη φορά μία χειροπιαστή ένδειξη για την ύπαρξη ζωής "αλλού", υπό τη μορφή "βιουπογραφών" που θα υποδηλώνουν ίσως ύπαρξη βλάστησης, δηλαδή οξυγόνου, όζοντος, νερού κλπ.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους αυτή, ήταν ότι η ακτινοβολία των πλανητών είναι αδύναμη και ουσιαστικά εξουδετερώνεται εντελώς από τη λάμψη του άστρου τους. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με την λάμψη των εξωπλανητών, που συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να είναι κατοικήσιμοι, των οποίων το φως είναι αδύνατον να καταγραφεί λόγω απόστασης, τουλάχιστον με τα υπάρχοντα επιστημονικά όργανα.
Αυτό το εμπόδιο ευελπιστεί να ξεπεράσει μια ομάδα επιστημόνων από το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο με μία νέα μέθοδο χαρτογράφησης της ισχνής πλανητικής λάμψης. Πολύτιμος σύμμαχός της, είναι η λεγόμενη "λάμψη της Γης" ή γαιόφως, δηλαδή η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας που στέλνει ο πλανήτης μας προς τη "σκοτεινή πλευρά" της Σελήνης.
"Η σημερινή τεχνολογία δεν μας βοηθάει ιδιαιτέρως σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά ελπίζουμε πως στο άμεσο μέλλον θα αναπτυχθούν ισχυρότερα τηλεσκόπια που θα μας δώσουν τη δυαντότητα να αξιοποιήσουμε τη μέθοδό μας", δήλωσε ο Μίχαελ Στέρτσικ, επικεφαλής της μελέτης. Πηγή: pyles.tv
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...