Η πιο ακριβής μέτρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ακτίνα του πρωτονίου, του θεμελιώδους υποατομικού σωματιδίου, από μια διεθνή επιστημονική ομάδα, δείχνει ότι είναι μικρότερο από ό,τι προβλέπει η καθιερωμένη θεωρία της Φυσικής.
Εδώ και δύο χρόνια υπήρχαν ενδείξεις γι’ αυτό και ο νέος υπολογισμός έρχεται να τις επιβεβαιώσει - και να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους στους φυσικούς, που πρέπει να εξηγήσουν γιατί αυτό συμβαίνει (αν όντως συμβαίνει).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράντολφ Πολ του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και τον Άλντο Αντονίνι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ελβετίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "New Scientist" και το "Nature", υπολόγισαν την ακτίνα του πρωτονίου σε 0,84087 femtometres (δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του μέτρου).
Η νέα μέτρηση, που έγινε στο ελβετικό Ινστιτούτο Πάουλ Σέρερ, επιβεβαιώνει ότι η ακτίνα του πρωτονίου είναι περίπου 4% (ή 0,03 femtometres) μικρότερη από την έως τώρα αποδεκτή ακτίνα των 0,8768 femtometres (ένα femtometre ισούται με 0,000000000001 χιλιοστά ή ένα τρισεκατομμυριοστό του χιλιοστού ή ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του μέτρου).
Η μέτρηση αφορά το άτομο του υδρογόνου, το οποίο περιέχει ένα θετικά φορτισμένο πρωτόνιο και ένα αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόνιο.
Το υδρογόνο είναι το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν και η νέα εκτίμηση για το πρωτόνιό του έχει μπερδέψει τους επιστήμονες, καθώς άλλες μετρήσεις, με διαφορετικές τεχνικές, συνεχίζουν να δίνουν το παλιό αποτέλεσμα, που ισχύει μέχρι σήμερα.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά η ίδια ερευνητική ομάδα υπό τον Ράντολφ Πολ, με άρθρο της στο "Nature", ισχυρίστηκε ότι το πρωτόνιο είναι κατά 4% μικρότερο. H νέα μέτρηση επιβεβαιώνει αυτή την απόκλιση από τη γενικώς παραδεκτή ακτίνα του σωματιδίου.
Φυσικοί σε διάφορα σημεία του κόσμου προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά προς το παρόν επικρατεί σύγχυση. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ίσως είναι λανθασμένη η κυρίαρχη θεωρία της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής (πράγμα όχι πολύ πιθανό), ορισμένοι ότι ίσως ανοίγει ένα «παράθυρο» σε μια νέα «εξωτική» φυσική, αλλά άλλοι, πιο επιφυλακτικοί, ψάχνουν να βρουν που ακριβώς βρίσκεται το λάθος. Πηγή: nooz.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...