Οξυγόνο στον Άρη πριν εμφανιστεί στη Γη

Στον πλανήτη Άρη υπήρχε οξυγόνο 1,5 δισ. χρόνια προτού το στοιχείο εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα της Γης σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρναρντ Γουντ εκτιμούν ότι υπήρχε άφθονο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, έναντι 2,5 δισ. χρόνια που υπολογίζεται η ύπαρξή του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν μετεωρίτες από τον Άρη που εντοπίστηκαν στη Γη με τη σύσταση αρειανών βράχων που εξέτασε επί τόπου το ρομποτικό όχημα «Spirit» της NASA.

Η επιστήμονες εικάζουν ότι η ύπαρξη οξυγόνου στον Άρη συνάδει με την εικόνα ενός πλανήτη ικανού να φιλοξενήσει ζωή, που σκιαγραφούν άλλες μελέτες.

Στον πλανήτη μας, η δραστική αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, το επονομαζόμενο «Συμβάν της Μεγάλης Οξείδωσης», σηματοδότησε την ανάδυση πολυπλοκότερων μορφών ζωής, των φωτοσυνθετικών βακτηρίων.

Αντίθετα, στον Άρη το οξυγόνο εκτιμάται ότι προήλθε από τη χημική διάσπαση του νερού (φωτόλυση), καθώς οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του Άρη διασπάστηκαν σε υδρογόνο και οξυγόνο χάρη στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν αποκλείεται ωστόσο το σενάριο παραγωγής του οξυγόνου από ορισμένες μικροβιακές μορφές ζωής όπως συνέβη στη Γη.

Η οξείδωση των πετρωμάτων του Άρη θεωρείται ότι έλαβε χώρα πριν εκατομμύρια χρόνια όταν βρίσκονταν στην επιφάνεια και ήρθαν σε επαφή με το οξυγόνο.

Στη συνέχεια οι γεωμορφολογικές διαδικασίες τα μετατόπισαν στο υπέδαφος προτού επανέλθουν στην επιφάνεια μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση
Nature. Πηγή: econews.gr