Με την προσθήκη μεταξιού αράχνης, το δέρμα γίνεται αλεξίσφαιρο

Μια Ολλανδή καλλιτέχνης συνεργάστηκε με επιστήμονες σε τρεις ηπείρους για να δημιουργήσει ένα από τα πλέον φουτουριστικά υλικά: καλλιεργημένο ανθρώπινο δέρμα το οποίο έχει ενισχυθεί με τεχνητό μετάξι αράχνης ώστε να γίνει αλεξίσφαιρο...

Η Τζαλίλα Εσαΐντι, η οποία δηλώνει «βιοκαλλιτέχνης», ήθελε να αξιοποιήσει καλλιτεχνικά και πρακτικά τις θαυμαστές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης -πιο ελαστικό από το νάιλον και πιο γερό από το Kevlar, της τεχνητής ίνας που χρησιμοποιείται σήμερα στα περισσότερα αλεξίσφαιρα γυναίκας.

Οι αράχνες είναι αδύνατο να εκτραφούν σε μαζική κλίμακα, και το πολύτιμο μετάξι τους είναι εξαιρετικά δυσεύρετο. Η καλλιτέχνης είχε όμως τη βοήθεια του Εργαστηρίου Συνθετικής Βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Εκεί, οι πρωτεΐνες του μεταξιού απομονώνονται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, φυτά και κατσίκες, στις οποίες έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα γονίδια της αράχνης.

Το μετάξι που απομονώθηκε στη Γιούτα εστάλη πρώτα σε νηματουργείο της Νοτίου Κορέας πριν τελικά υφανθεί σε εργαστήριο της Γερμανίας. Στην τελική φάση, το μετάξι αναμείχθηκε με ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λάιντεν στην Ολλανδία.Στο βίντεο επίδειξης που παρουσίασε το περιοδικό New Scientist, το ενισχυμένο καλλιεργημένο δέρμα σταμάτησε μια συμβατική σφαίρα που είχε εκτοξευτεί με τη μισή από την κανονική ταχύτητα. Δεν ήταν όμως αρκετά ανθεκτικό για ένα βλήμα στην πλήρη ταχύτητα των 329 μέτρων το δευτερόλεπτο (1.184 χιλιόμετρα την ώρα, λίγο μικρότερη από την ταχύτητα του ήχου σε κανονικές συνθήκες).

Τα ίδια τεστ επαναλήφθηκαν με κανονικό δέρμα από νεογέννητους χοίρους και καλλιεργημένο ανθρώπινο δέρμα με μετάξι μεταξοσκώληκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τελικό υλικό δεν ήταν αρκετά ανθεκτικό ακόμα και για την αργή σφαίρα.

Η Εσαΐντι σκοπεύει τώρα να εξερευνήσει όχι μόνο τις καλλιτεχνικές προοπτικές του νέου υλικού, αλλά και τις πιθανές πρακτικές εφαρμογές του, όπως η βελτίωση του καλλιεργημένου δέρματος που χρησιμοποιείται ως μόσχευμα για εγκαυματίες.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα αναπτύσσουν μετάξι αράχνης για άλλες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, από εγκεφαλικά εμφυτεύματα μέχρι τεχνητούς κερατοειδείς και τένοντες. Στην εικόνα μπορείτε να δείτε το αλεξίσφαιρο ανθρώπινο δέρμα λίγο πριν δεχθεί μια σφαίρα στα 1.184 χιλιόμετρα την ώρα (Πηγή: Jalila Essaïdi).


Πηγή: in.gr