Συσκευή που ανιχνεύει επικίνδυνες ουσίες κατασκευάζουν Έλληνες επιστήμονες

Συσκευή που «μυρίζει» τα τρόφιμα και ανιχνεύει επικίνδυνες για την υγεία ουσίες, κατασκευάζουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, σε μία προσπάθεια να «ξορκίσουν» από τα τραπέζι φυτοφάρμακα, τοξίνες και αλλεργιογόνα. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι ειδικοί, η καινοτομία αυτή προωθείται σε μία περίοδο, όπου η ανησυχία σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων έχει αυξηθεί δραματικά, εξ’ αιτίας άλλωστε και των συχνών διατροφικών σκανδάλων.

Κι όμως μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελέγχεται, μιας και μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», πάνω στην κατασκευή μιας τέτοια συσκευής εργάζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνητές του τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων και του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «FOODSNIFFER».

Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από Ελλάδα, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία, συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και σκοπό έχει την κατασκευή μιας συσκευής που μπορεί να ελέγχει τη περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών σε τρόφιμα, να συνδέεται ασύρματα με οποιοδήποτε smartphone και να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Μια συσκευή παλάμης

Η συσκευή, όπως έχει μέχρις στιγμής διαμορφωθεί, χωράει στην παλάμη ενός χεριού. Με αισθητήρες μιας χρήσεως, θα μπορεί να ελεγχθεί σε οποιοδήποτε χώρο, οποιοδήποτε προϊόν, για την περιεκτικότητά του ως προς δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η…ηλεκτρονική μύτη, θα μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο από καταναλωτές (π.χ. ανθρώπους με αλλεργίες ή δυσανεξίες), όσο και από παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εμπόρους τροφίμων, ελεγκτικούς οργανισμού.

«Μύρισε» τη καζεΐνη

H πρώτη ουσία που οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν με τη χρήση αυτής της συσκευής, είναι η καζεΐνη, η βασική πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία διαφέρει από αυτήν του κατσικίσιου.

Έτσι, στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα εξ’ ολοκλήρου από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της αυθεντικότητας και επομένως της ασφάλειας των προϊόντων που αγοράζουν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας αφορούν την ανίχνευση άλλων αλλεργιογόνων ουσιών, όπως πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια και στα φιστίκια, γλουτένη, καθώς και μυκοτοξινών (ωχρατοξίνη Α, αφλατοξίνες, κ.α.) που βρίσκονται σε τρόφιμα και έχουν ισχυρή καρκινογόνο και τερατογόνο δράση. Πηγή: tanea.gr