NASA: ξηρός πάγος χαράσσει τις ρεματιές στον Άρη

Από πού προήλθαν οι μυστηριώδεις αυλακώσεις που εντοπίστηκαν σε αμμόλοφους και κρατήρες στον πλανήτη Άρη; Από ξηρό πάγο (παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα) υποστηρίζει επιστημονική ομάδα με συμμετοχή της NASA. Οι γραμμικές αυλακώσεις στους αμμόλοφους του Άρη, που μοιάζουν με “ρεματιές” δημιουργούνται από ξηρό πάγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έχουν σταθερό πλάτος καταλήγοντας σε μια εσοχή στο τέλος της πορείας τους.

Αντίθετα, αντίστοιχες αυλακώσεις στην επιφάνεια της Γης προκαλούνται από το νερό, το οποίο στο τέλος της πορείας του συμπαρασύρει σωρούς ιζημάτων, αντίθετα με τον ξηρό πάγο που κυλά πάνω σε ένα στρώμα αερίου διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την υπόθεσή τους με ένα πείραμα σε αμμόλοφους στη Γιούτα και την Καλιφόρνια, όπου έριξαν ξηρό πάγο και είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό που παρατήρησαν στον Άρη.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η διαμόρφωση της μορφολογίας της επιφάνειας του πλανήτη Άρη δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παρουσία ξηρού πάγου, αλλά και σε σειρά άλλων παραγόντων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου της επιθεώρησης
Icarus.



Αλλαγή θερμοκρασίας στον Άρη

Σε χωριστή έρευνα επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν μέσω του Mars Reconnaissance Orbiter ότι οι θερμοκρασίες στον Κόκκινο Πλανήτη μεταβάλλονται σε εύρος 14 βαθμών Κελσίου όχι μία αλλά δύο φορές την ημέρα, τάση που επαναλαμβάνεται καθόλο το έτος και όλες τις εποχές του Άρη.

Το φαινόμενο αποδόθηκε στα παγωμένα υδάτινα σύννεφα του Άρη τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για σχετικά διάφανα νέφη που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της μέσης ατμόσφαιρας καθημερινά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. Πηγή: econews.gr