Υποψήφιο στα Οσκαρ και σε άλλα κινηματογραφικά βραβεία θα είναι εφέτος το «Gravity», το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη προκαλώντας κατά καιρούς διάφορα προβλήματα. Ο γερμανός φωτογράφος Μίχαελ Νάγιαρ,με τη βοήθεια ειδικών του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μπράουνσβαιγκ, έφτιαξε μια εικόνα με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον όγκο των διαστημικών σκουπιδιών.
Στην εικόνα αποτυπώνεται το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια τα οποία «κυκλώνουν» επικίνδυνα πλέον τη Γη και αν δεν υπάρξει σύντομα κάποια δραστική λύση είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στις διαστημικές αποστολές.
Η διαστημικη χωματερή
Σε τροχιά γύρω από τη Γη υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε περισσότερα κομμάτια. Τα διαστημικά σκουπίδια υπολογίζεται ότι κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες των 28 χιλιάδων χλμ./ώρα.
Εκτιμάται ότι περίπου 20 χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 370 χιλιάδες αντικείμενα μεγέθους 1-10 εκατοστών τα οποία «ταξιδεύουν» στο Διάστημα. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και τα διαστημικά σκάφη που ξεκινούν από τη Γη για να πραγματοποιήσουν αποστολές.
Σύμφωνα με τη NASA, ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό ώστε πολύ σύντομα θα είναι πλέον αδύνατο να πραγματοποιηθούν διαστημικές αποστολές. Και αυτό διότι θα είναι απίθανο τα σκάφη και οι δορυφόροι που θα εκτοξεύονται να μην χτυπηθούν κατά την έξοδο τους από τη Γη από κάποιο διαστημικό σκουπίδι. Ετσι η ανάγκη ανάληψης δράσης εναντίον των διαστημικών σκουπιδιών είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και σχέδια συλλογής ή καταστροφής των διαστημικών σκουπιδιών, κανένα τους όμως δεν αντιμετωπίζει «μαζικά» το πρόβλημα. Πηγή: tovima.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...