Η Κίνα προχώρησε ένα βήμα στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από το GPS ξεκινώντας την Τρίτη τη δοκιμαστική λειτουργία του Beidou (Μεγάλη Άρκτος), ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με εγχώρια τεχνολογία.
Ο δέκατος δορυφόρος του Beidou, το οποίο προσφέρει πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, εκτοξεύτηκε νωρίτερα το Δεκέμβριο, επιτρέποντας στο σύστημα να καλύπτει το έδαφος της Κίνας και τις γύρω περιοχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε μόλις φέτος να εκτοξεύσει τους δύο πρώτους δορυφόρους του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, που αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2019.
Στο μεταξύ, η Ρωσία εκτόξευσε φέτος μια σειρά δορυφόρων που κλείνουν τα κενά κάλυψης του δικού της Glonass, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την αναβάθμιση του δικού τους αστερισμού δορυφόρων με το GPS III.
Και τα τρία συστήματα θα είναι συμβατά μεταξύ τους, αυξάνοντας την ακρίβεια του σήματος για τους χρήστες.
Διαστημικές φιλοδοξίες
Η έναρξη της λειτουργίας του Beidou, γνωστού και ως Compass, ανακοινώθηκε την Τρίτη μέσω του δικτυακού τόπου του συστήματος.
Η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει έξι ακόμα δορυφόρους έως το 2012, προκειμένου να επεκτείνει την κάλυψη σε όλη την Ασία. Μέχρι το 2020 το σύστημα σχεδιάζεται να επεκταθεί στους 35 δορυφόρους ώστε να προσφέρει παγκόσμια κάλυψη.
Οι υπεύθυνοι του νέου δορυφορικού αστερισμού ανέφεραν στην αγγλόφωνη China Daily ότι μέχρι το 2020 το Beidou θα έχει δημιουργήσει μια αγορά 400 δισ. γουάν (63 δισ. δολάρια) προσφέροντας υπηρεσίες στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, την αλιεία και άλλες βιομηχανίες.
Η πολιτική υπηρεσία του Beidou θα δίνει το στίγμα του χρήστη με ακρίβεια δέκα μέτρων, περίπου ίση με την ακρίβεια της πολιτικής υπηρεσίας του GPS.
Θα επιτρέπει επίσης τη μέτρηση της ταχύτητας με ακρίβεια 0,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, καθώς και το συγχρονισμό ρολογιών με ακρίβεια 0,02 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.
Η διαφορετική υπηρεσία στην οποία θα έχει πρόσβαση ο κινεζικός στρατός θα προσφέρει ακριβέστερα δεδομένα.
Στις ΗΠΑ, αναφέρει το BBC, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Beidou κατευθύνει πυραύλους cruise στην Ταϊβάν στην περίπτωση σύρραξης, οπότε οι ΗΠΑ θα απενεργοποιούσαν την πολιτική υπηρεσία του GPS. Θεωρητικά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία φέρεται να αναπτύσσει η Κϊνα.
Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης έχουν πράγματι κρίσιμη σημασία στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Στις ΗΠΑ, ο μεγάλος εργολάβος του Πενταγώνου Lockheed Martin ξεκίνησε την κατασκευή του πρωτοτύπου της νέας γενιάς δορυφόρων για το GPS III. H αναβάθμιση του δορυφορικού αστερισμού αναμένεται να κοστίσει 25 δισ. δολάρια έως το 2020.
Τα σήματα του αναβαθμισμένου GPS θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ ώστε να εισχωρούν βαθύτερα μέσα σε κτήρια και να είναι πιο δύσκολο να μπλοκαριστούν από εχθρικές δυνάμεις. Πηγή: in.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...