Ο Γαλαξίας μας μοιάζει με... κοσμική σαμπάνια

Ο γαλαξίας μας έχει κάτι από σαμπάνια, σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι οποίοι για πρώτη φορά, με την καθοριστική συμβολή ερασιτεχνών εθελοντών, ανακάλυψαν ότι περιέχει πολλές χιλιάδες ''φυσαλίδες'', δηλαδή μεγάλα νεαρά άστρα που περιβάλλονται από τεράστιες μάζες αερίων, τις οποίες ''φυσούν'' προς το διάστημα.

Έως τώρα ήσαν γνωστές περίπου 270 τέτοιες φυσαλίδες, όμως μια νέα έρευνα εντόπισε πάνω από 5.000. Μάλιστα, οι ανακαλύψεις έγιναν από ερασιτέχνες αστρονόμους που ανέλαβαν εθελοντικά, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος (Milky Way Project), να μελετήσουν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους σωρεία εικόνων υψηλής ανάλυσης που τράβηξε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο ''Σπίτσερ''.

Ο σχετικός εμπλουτισμένος κατάλογος των ''φυσαλίδων'' του γαλαξία μας υποβλήθηκε για δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices", της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC.

Ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος αποτελεί ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου τα άστρα σχηματίζονται μόνα τους από στροβιλιζόμενα νέφη αερίων.

Οι αστρονόμοι εστιάζουν συχνά σε τέτοιες περιοχές αερίων που αποτελούν ''βρεφοκομεία'' άστρων, προκειμένου να κατανοήσουν την όλη διαδικασία στα διαδοχικά στάδιά της. Μια ένδειξη για την ύπαρξη αυτών των ''βρεφοκομείων'' είναι η ''φυσαλίδα'' που δημιουργείται στα γύρω αέρια.

Το "Milky Way Project" αποτελεί μετεξέλιξη μιας άλλης πρωτοβουλίας εθελοντικής επιστημονικής αναζήτησης από ερασιτέχνες αστρονόμους, του "Galaxy Zoo", που είχε ασχοληθεί με την ταξινόμηση και περιγραφή των διαφόρων ειδών των γαλαξιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και σε άλλες ανάλογες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο διαδίκτυο, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η ''σοφία του πλήθους'' και η δύναμή του αριθμού του, δηλαδή η συνδυασμένη έρευνα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, η οποία γίνεται από πολλές χιλιάδες επιμέρους μάτια με τη βοήθεια προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην περίπτωση των ''φυσαλίδων'', περίπου 35.000 εθελοντές μελέτησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο εικόνες από το τηλεσκόπιο, καταλήγοντας στη διασταυρωμένη ανακάλυψη 5.106 τέτοιων αντικειμένων.

Έτσι, οι επαγγελματίες αστρονόμοι έχουν πλέον στα χέρια τους ένα κατά πολύ βελτιωμένο ''οδικό χάρτη'' των περιοχών του γαλαξία μας όπου σχηματίζονται νέα άστρα, καθώς και την επιβεβαίωση ότι και στις δύο πλευρές του γαλαξιακού κέντρου, όπως αυτό φαίνεται από τη Γη, οι ''φυσαλίδες'' αφθονούν. Πηγή: nooz.gr