Με τη χρήση της τεχνολογίας του οζονισμού επιδιώκουν να επιτύχουν τη διατήρηση τροφίμων, όπως ψάρι και κοτόπουλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο", ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλης Κοντομηνάς, σημείωσε πως στο πλαίσιο έρευνας με μη θερμικές μεθόδους διατήρησης τροφίμων, η ερευνητική ομάδα ασχολείται με τρία υποπεδία.
"Το πρώτο υποπεδίο είναι η συσκευασία και το δεύτερο ο οζονισμός. Το τελευταίο, η χρήση διαφορετικών επιλεγμένων αντιμικροβιακών μορίων. Όταν λέμε αντιμικροβιακά μόρια, εννοούμε μοριακές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ουσιαστικά στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μόρια, προκειμένου να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής των τροφίμων", σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μέθοδος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε βιομηχανίες και παραγωγούς, να καταστρέφουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων από οπωροκηπευτικά.
Η τεχνολογία του οζονισμού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ από το 2001 έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ έχει περάσει στην παραγωγή και ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στην Πελοπόννησο.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο οζονισμός απευθύνεται περισσότερο στα φυτικά τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μία τεχνολογία, που είναι ασφαλής και αρκετά οικονομική.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το πρώτο παριζάκι θαλασσινών, για το οποίο βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πηγή: nooz.gr
Μιλώντας στον "Ελεύθερο Τύπο", ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλης Κοντομηνάς, σημείωσε πως στο πλαίσιο έρευνας με μη θερμικές μεθόδους διατήρησης τροφίμων, η ερευνητική ομάδα ασχολείται με τρία υποπεδία.
"Το πρώτο υποπεδίο είναι η συσκευασία και το δεύτερο ο οζονισμός. Το τελευταίο, η χρήση διαφορετικών επιλεγμένων αντιμικροβιακών μορίων. Όταν λέμε αντιμικροβιακά μόρια, εννοούμε μοριακές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ουσιαστικά στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μόρια, προκειμένου να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής των τροφίμων", σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μέθοδος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε βιομηχανίες και παραγωγούς, να καταστρέφουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων από οπωροκηπευτικά.
Η τεχνολογία του οζονισμού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ από το 2001 έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ έχει περάσει στην παραγωγή και ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στην Πελοπόννησο.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο οζονισμός απευθύνεται περισσότερο στα φυτικά τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μία τεχνολογία, που είναι ασφαλής και αρκετά οικονομική.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το πρώτο παριζάκι θαλασσινών, για το οποίο βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πηγή: nooz.gr