Έπειτα από τον διάπλου τμήματος του Νότιου Ειρηνικού, το τελευταίο που περίμεναν να ανακαλύψουν οι αυστραλοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε μια ομάδα γεωλογικών ερευνών ήταν πως ένα νησί εδώ και χρόνια χαρτογραφημένο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Το αποκαλούμενο νησί Σάντι, το οποίο δέσποζε για περισσότερο από μία δεκαετία σε παγκόσμιους χάρτες καθώς επίσης και στο υπερσύγχρονο Google Earth (η υπηρεσία του δημοφιλούς ιστοτόπου που προσφέρει στον καθένα τη δυνατότητα να ταξιδέψει ψηφιακά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας) και στους περίφημους «Παγκόσμιους Ατλαντες» των «Τάιμς» του Λονδίνου, εμφανιζόταν ως ένα μεγάλο νησί μεταξύ της Αυστραλίας και της - διοικούμενης από τη Γαλλία - Νέας Καληδονίας.
Όταν όμως οι γεωλόγοι έφτασαν εκεί που έπρεπε να βρίσκεται το νησί διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το μόνο που υπήρχε ήταν ο βαθύς μπλε ωκεανός.
Οι αυστραλοί επιστήμονες συμμετείχαν σε μια αποστολή αναγνώρισης κομματιών του ηπειρωτικού φλοιού της αυστραλιανής πλάκας που έχει βυθιστεί στη Θάλασσα των Κοραλλιών. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού τους, διαπίστωσαν πως πλέουν σε σημείο όπου σύμφωνα με τους χάρτες έπρεπε να υπάρχει το νησί Σάντι.
Σύμφωνα όμως με το βυθόμετρο του πλοίου, έπλεαν σε νερά βάθους 1.400 μέτρων. «Το λάθος προέρχεται από την παγκόσμια βάση δεδομένων διανύσματος ακτογραμμών» - προσδιόρισε ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας - «η οποία συντάχτηκε με βάση τις πηγές της CIA, οπότε θα μπορούσε να αποτελεί ένα χαρτογραφικό λάθος της αμερικανικής υπηρεσίας, γεγονός που δίνει τροφή για τη διατύπωση πάσης φύσεως θεωριών συνωμοσίας».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, ο οποίος υπογράμμισε ότι προτού η εταιρεία συντάξει τους χάρτες της συμβουλεύτηκε πλήθος πηγών, «ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα σε σχέση με τους χάρτες και τη γεωγραφία είναι ότι ο κόσμος δεν σταματά να εξελίσσεται. Και η καταγραφή των αλλαγών αυτών είναι μια αποστολή που επίσης δεν σταματά ποτέ».
Πάντως η Υδατογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας έσπευσε να προσδιορίσει ότι αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα κοινά γεωγραφικά δεδομένα με επιφύλαξη, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες είναι λανθασμένες.
Εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας η οποία πραγματοποίησε άθελά της την ιδιότυπη αυτή ανακάλυψη δήλωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «τουλάχιστον μπορούμε να ισχυριστούμε πως αλλάξαμε τον κόσμο». Οι όποιες πληροφορίες συλλέχθηκαν σχετικά με τον βυθό του ανύπαρκτού νησιού θα παραδοθούν στις αρμόδιες Αρχές. Προς διόρθωση των όποιων, ακούσιων ή εκούσιων, λαθών. Πηγή: tanea.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...