Σε μια νέα προσπάθεια εκμετάλλευσης της ενέργειας του ήλιου, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή ατμού από παγωμένο νερό.
Η μέθοδος του ηλιακού ατμού που ακολουθεί το Εργαστήριο Νανοφωτονίων του Πανεπιστημίου Rice χρησιμοποιεί νανοσωματίδια που δεσμεύουν το φως.
Βασικοί τομείς εφαρμογής της νέας τεχνολογίας θα είναι οι μονάδες καθαρισμού νερού και υγιεινής. Ωστόσο, μελλοντικά, μπορεί να βρει εφαρμογές και στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας και ειδικά στα ηλιοθερμικά.
Σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία έχουν μέση αποδοτικότητα της τάξης του 15%, η μέθοδος του ηλιακού ατμού έχει μέση αποδοτικότητα 24%.
Τα νανοσωματίδια βυθίζονται σε παγωμένο νερό και εν συνεχεία εκτίθενται στο ηλιακό φως. Η ιδιότητά τους να δεσμεύουν το ηλιακό φως τους επιτρέπει να θερμαίνονται ταχέως, σε θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Κελσίου, δηλαδή του σημείου βρασμού και να προκαλούν εξάτμιση του νερού για την παραγωγή ατμού.
Η διευθύντρια του εργαστηρίου, Ναόμι Χάλας, επεσήμανε ότι τα νανοσωματίδια είναι μικρότερα ακόμα και από το μήκος κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολύ μικρή επιφάνεια συλλογής φωτός. Η επικέντρωση της θερμότητας σε μικρή επιφάνεια επιτρέπει την άμεση, τοπική παραγωγή ατμού.
Η μέθοδος δεν απαιτεί κάτοπτρα για να επιτύχει υψηλά επίπεδα απόδοσης, γεγονός που μειώνει δραματικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Ο ατμομηχανές παράγουν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Η μέθοδος του ηλιακού ατμού μπορεί να μειώσει δραματικά το κόστος παραγωγής αν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Πηγή: econews.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...