Διεθνής ομάδα ερευνητών μελετά το γονιδίωμα του μήλου με σκοπό να αναπτύξει μια υποαλλεργική εκδοχή του δημοφιλούς φρούτου. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο μήλο συνήθως εκδηλώνονται με ερεθισμό, φουσκάλες και οίδημα στη γλώσσα και στα χείλη, μπορούν όμως να φθάσουν και σε οίδημα στον λάρυγγα και δύσπνοια ή ακόμη και σε αλλεργικό σοκ.
Η αντικατάσταση
Αν και το ποσοστό των ατόμων που είναι αλλεργικά στα μήλα είναι σχετικά μικρό έχει διαπιστωθεί ότι το 75% όσων είναι αλλεργικοί στη γύρη της σημύδας είναι αλλεργικοί και στα μήλα . Η ομάδα των ερευνητών αποτελείται από μοριακούς βιολόγους, ειδικούς στη φυσιολογία των φυτών, αλλεργιολόγους κ.α. Οι ειδικοί χαρτογραφούν γενετικά το μήλο και εξετάζουν πώς μπορεί να λειτουργήσει η αντικατάσταση των αλλεργιογόνων πρωτεϊνών του με άλλες, υποαλλεργικές εκδοχές που υπάρχουν στη φύση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως τους κινδύνους μιας τέτοιας παρέμβασης. «Δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να συμβεί όταν αποσιωπάς ένα γονίδιο. Οι επιπτώσεις μια γενετικής παρέμβασης θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για πιθανή εκδήλωση ανεπιθύμητων παρενεργειών» δήλωσε στο περιοδικό «Wired» ο Αλεσάντρο Μποτόν, ειδικός στη φυσιολογία των φυτών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Αλλο ένα ζήτημα με τις γενετικά τροποποιημένες τροφές σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι δεν είναι ακόμη ευρέως αποδεκτές από τους καταναλωτές. Πηγή: tovima.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...