Πλανήτης-«νάνος» πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα

Νέο πλανήτη-«νάνο» ανακάλυψαν οι αστρονόμοι πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Το νέο αντικείμενο διατηρεί για την ώρα τον τίτλο του πιο μακρινού γνωστού ουράνιου σώματος στο Ηλιακό Σύστημα. Η ανακάλυψη του 2012 VP-113 η οποία ανακοινώθηκε με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ενισχύει την πεποίθηση πως η εξώτερη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος παραμένει σε ένα μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Το πλανητοειδές έχει διάμετρο μόλις 450 χιλιομέτρων, ενώ η μικρότερη απόσταση που πλησιάζει τον Ήλιο είναι τα 12 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (80 φορές πιο μακριά από την απόσταση Γης-Ήλιου). Ακολουθώντας ελλειπτική τροχιά η απώτατη απόσταση που φτάνει από τον Ήλιο είναι έξι φορές μεγαλύτερη.

Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι του παρατηρητηρίου Τζέμινι και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι οι οποίοι χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο 4 μέτρων ΝΟΑΟ στη Χιλή. Έπειτα από πολύμηνες παρατηρήσεις, ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον αντικείμενο που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ήταν ένας αχαρτογράφητος πλανήτης-«νάνος».

Ο νέος μακρινός πλανήτης-νάνος προστίθεται στην ανακάλυψη του πλανητοειδούς Σέντνα που είχε προηγηθεί το 2003. Τα δύο αυτά σώματα δείχνουν πως και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές στο Ηλιακό Σύστημα έχουν ενδιαφέρον, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πλέον πως υπάρχει ένα σημαντικό πλήθος από παρόμοια αντικείμενα, που περιμένουν να εντοπιστούν.

«Η έρευνα για άλλα σώματα πέρα από τη Σέντνα και το 2012 VP-113 πρέπει να συνεχιστεί, καθώς μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και την εξέλιξή του», δήλωσε ο Σκοτ Σέπαρντ, ερευνητής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι με συμμετοχή στην ανακάλυψη.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως οι κινήσεις του πλανητοειδούς υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός πολύ μεγαλύτερου πλανήτη, ίσως και 20 φορές μεγαλύτερου της Γης, σε ακόμη πιο μακρινή τροχιά. Μία τέτοια πιθανή ανακάλυψη θα είχε έντονο αντίκτυπο στις αντιλήψεις για το Ηλιακό Σύστημα, καθώς η περιοχή εκεί δεν αναμένεται να φιλοξενεί ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο. Για την ώρα οι έρευνες για την ανακάλυψη του μυστηριώδους γίγαντα θα συνεχιστούν. Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

Οι υπέροχες Πλειάδες

Ο αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Τσακ Μάνγκις τράβηξε μια υπέροχη φωτογραφία των Πλειάδων. Οι Πλειάδες είναι μία «ανοικτή συστροφή» αστέρων, δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου. Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων, ορατοί με γυμνό μάτι είναι μόνο έξι ή οκτώ. Εχουν εντοπιστεί περί τα 800 άστρα που ανήκουν στο σμήνος ενώ πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, ίσως και τριπλάσιος.

Οι λαμπρότεροι από αυτούς έλαβαν τα ονόματα των θυγατέρων του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη. Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 400 έτη φωτός και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σμήνος δημιουργήθηκε πριν από περίπου 100 εκ. έτη. Τα άστρα του σμήνους περιβάλλονται από διάχυτη κοσμική ύλη που αποκαλείται «νεφέλωμα των Πλειάδων». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Αναδημιουργία προσώπου από τα ίχνη του DNA

Στο μέλλον αν κάποιος αφήσει πίσω του μια τρίχα στη σκηνή του εγκλήματος, θα είναι σαν να έχει αφήσει την ίδια την φωτογραφία του. Μια πολλά υποσχόμενη αμερικανο-βελγική τεχνολογία φιλοδοξεί να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» των εγκληματολογικών ερευνών, καθώς είναι σε θέση να αναδημιουργήσει τρισδιάστατα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το πιθανό πρόσωπο ενός καταζητούμενου, μόνο από τα ίχνη του γενετικού υλικού (DNA) που έχει αφήσει πίσω του.

Αν και η τεχνική είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, φτιάχνοντας πορτρέτα μέσες - άκρες, χωρίς μεγάλη ακρίβεια, θα μπορούσε μελλοντικά, όταν βελτιωθεί περαιτέρω, να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αστυνομία και σε άλλες υπηρεσίες - ενώ θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει και τα χαμένα πορτρέτα των μακρινών προγόνων κάποιου. Η μέθοδος βασίζεται στον εντοπισμό γονιδίων που επηρεάζουν τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Σράιβερ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist", κατάφεραν να συσχετίσουν συγκεκριμένους δείκτες του DNA με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Έτσι, με τη βοήθεια εξελιγμένων στατιστικών τεχνικών, ξεκίνησαν να δημιουργούν μια βάση δεδομένων στην οποία ανατρέχει το λογισμικό του υπολογιστή και -ανάλογα με το περιεχόμενο της γενετικής ανάλυσης- «σχεδιάζει» μόνο του το πιθανό πρόσωπο του καταζητούμενου.

Όσο η βάση δεδομένων και οι αλγόριθμοι του προγράμματος θα εμπλουτίζονται, τόσο η νέα τεχνολογία θα δημιουργεί τρισδιάστατα πορτρέτα με μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτά που δημιουργούν οι «καλλιτέχνες» των αστυνομικών Αρχών βασιζόμενοι στις (συχνά παραπλανητικές) αναμνήσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Όπως είπε ο Σράιβερ, προς το παρόν οι Αρχές χρησιμοποιούν το DNA για να ταυτοποιήσουν κάποιον ύποπτο, εφ’ όσον όμως διαθέτουν εκ των προτέρων στα αρχεία τους δείγμα του γενετικού υλικού του, για να συγκριθεί με αυτό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

«Σήμερα δεν μπορούμε να πάμε από το DNA σε ένα πρόσωπο ή το αντίστροφο, από ένα πρόσωπο στο DNA, όμως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει», ανέφερε ο αμερικανός ερευνητής. Αν μη τι άλλο, πρόσθεσε, η νέα τεχνική θα μπορούσε να προβλέπει έστω σε γενικές γραμμές το πρόσωπο ενός ύποπτου, έτσι ώστε να στενεύει κατά πολύ ο κύκλος των αναζητήσεων από την αστυνομία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μέθοδός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει πρόβλεψη αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου των απογόνων, των προγόνων, ακόμα και των εξαφανισμένων ανθρωπίνων ειδών».

Όπως πάντως επισημαίνουν άλλοι πιο επιφυλακτικοί επιστήμονες, η ανακατασκευή του ανθρωπίνου προσώπου είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, επειδή δεν υπάρχουν μεμονωμένα γονίδια που να καθορίζουν π.χ. αν η μύτη κάποιου θα είναι μεγάλη ή μικρή.

Στους -ούτως ή άλλως πολύπλοκους- γενετικούς παράγοντες έρχεται να προστεθεί η ακόμα πιο περίπλοκη επίδραση του περιβάλλοντος, όπως το διαφορετικό κλίμα, που επίσης επηρεάζει το σχήμα του προσώπου.

Όπως δήλωσε ο Μάνφρεντ Κάϊζερ του Ιατρικού Κέντρου του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, η νέα τεχνική τρισδιάστατης μοντελοποίησης με βάση το γενετικό υλικό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη μελλοντικά.

Όμως, προς το παρόν, λίγα έχει να προσφέρει στην πράξη, καθώς έχει αποδειχτεί δύσκολο να προβλεφθεί -με βάση την ανάλυση του DNA- ακόμα και ένα απλό σωματικό χαρακτηριστικό όπως το ύψος (πόσο μάλλον το πρόσωπο).

Μέχρι στιγμής, η γενετική ανάλυση μπορεί να προβλέψει με κάποια σχετική αξιοπιστία το χρώμα των ματιών και των ματιών, καθώς και το χρώμα του δέρματος. Πάντως, ήδη, ο Σράιβερ συνεργάζεται με την αστυνομία της Πενσιλβάνια για να δοκιμάσει την τεχνική του στον εντοπισμό ενός κατά συρροή βιαστή.

Όπως εκτιμά, σε πέντε έως δέκα χρόνια «θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με ακρίβεια ένα πρόσωπο με τη βοήθεια του υπολογιστή». Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Το πρώτο συνθετικό χρωμόσωμα

Ένα βήμα - ορόσημο στο πεδίο της βιολογίας έκαναν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ινδία, που κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν εξ αρχής ένα πλήρως συνθετικό και λειτουργικό χρωμόσωμα, μία εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για νέες επαναστατικές καινοτομίες στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Συνθετική ζωή

Τα συνθετικά χρωμοσώματα, που σχεδιάζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μελλοντικών συνθετικών μορφών ζωής (κατ’ αρχήν μικροοργανισμών και αργότερα φυτών και ζώων), με ποικίλες εφαρμογές όπως ο καθαρισμός του περιβάλλοντος από τοξικές ουσίες, η βιομηχανική παραγωγή νέων φαρμάκων, εμβολίων, βιοκαυσίμων, θρεπτικών ουσιών και άλλων «εξωτικών» υλικών.

Ενώ η κλασική γενετική μηχανική και βιοτεχνολογία μέσω γενετικής τροποποίησης περιορίζεται στην αλλαγή και την μεταφορά γονιδίων, η συνθετική βιολογία πηγαίνει παραπέρα, σχεδιάζοντας εξ αρχής και συνθέτοντας τελείως νέο γενετικό υλικό - κάτι που όμως ορισμένοι σκεπτικιστές βλέπουν επιφυλακτικά λόγω των πιθανών επιπτώσεων στη Φύση, όταν οι άνθρωποι «μιμούνται τον Θεό».

Το επίτευγμα

Το νέο επίτευγμα -η πρώτη σύνθεση χρωμοσώματος ενός ευκαρυωτικού οργανισμού (οργανισμού με πυρήνα)- που απαίτησε έρευνα επτά ετών, αποτελεί συνέχεια και επέκταση της ιστορικής δημιουργίας από τον αμερικανό Κρεγκ Βέντερ του συνθετικού γονιδιώματος ενός πολύ απλούστερου βακτηρίου (οργανισμού χωρίς πυρήνα) το 2010, όταν είχε δημιουργήσει ένα εν μέρει συνθετικό βακτήριο, τη «Σύνθια».

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χατζηθωμάς του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς), με επικεφαλής τον γενετιστή Τζεφ Μπέκε του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνέθεσαν εξ αρχής ένα χρωμόσωμα ζυμομύκητα, ενώνοντας συνθετικά τμήματα DNA σε μια ενιαία αλληλουχία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα πλήρως συνθετικό γονιδίωμα ενός τέτοιου μύκητα, που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία για τη ζύμωση της μπίρας (μαγιά), στην οινοποιία, στην αρτοποιία κ.α., το οποίο θα αποτελείται από 16 συνθετικά χρωμοσώματα, θα γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη τετραετία.

«Η έρευνά μας μετακινεί τη βελόνα στη συνθετική βιολογία από τη θεωρία στην πράξη. Η εργασία μας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βήμα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας να δημιουργηθεί το πλήρες γονιδίωμα ενός συνθετικού ζυμομύκητα. Πρόκειται για το πιο εκτεταμένα τροποποιημένο χρωμόσωμα που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Όμως το πραγματικό ορόσημο είναι ότι το ενσωματώσαμε στο κύτταρο ενός ζωντανού ζυμομύκητα και δείξαμε ότι τέτοια κύτταρα, που φέρουν το συνθετικό χρωμόσωμα, είναι απολύτως φυσιολογικά, όμως διαθέτουν νέες δυνατότητες» αναφέρει ο Μπέκε.

Το γενετικό δυναμικό

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσουν σε έναν υπολογιστή τις αλλαγές που θέλουν να επιφέρουν στο γενετικό δυναμικό ενός χρωμοσώματος και στη συνέχεια να το τοποθετήσουν μέσα στο κύτταρο της μαγιάς, προσδίδοντας στην τελευταία ιδιότητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν διαθέτει.

Το συνθετικό χρωμόσωμα ονομάζεται «synIII», επειδή αντικατέστησε το χρωμόσωμα Νο 3 από τα συνολικά 16 του ζυμομύκητα. Το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε «ανάβαση του όρους Έβερεστ» της συνθετικής βιολογίας, λόγω της πολυπλοκότητάς του, καθώς έπρεπε να συγκολληθούν με τη σωστή σειρά 273.871 «γράμματα» (βάσεις) του DNA και, παράλληλα, να αφαιρεθούν περίπου 50.000 που διέθετε το φυσικό χρωμόσωμα και θεωρήθηκαν περιττά.

Όπως είπε ο Τζεφ Μπέκε, «όταν αλλάζεις το γονιδίωμα, ρίχνεις ζάρια. Μία λάθος αλλαγή μπορεί να σκοτώσει το κύτταρο. Εμείς κάναμε πάνω από 50.000 αλλαγές στον κώδικα του DNA στο χρωμόσωμα και παρόλα αυτά ο ζυμομύκητάς μας έζησε και αναπαράχθηκε, πράγμα που δείχνει ότι το συνθετικό μας χρωμόσωμα είναι ανθεκτικό». Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science». Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Σήμερα αρχίζει επίσημα η Άνοιξη!

Το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 18:57 ώρα Ελλάδας αρχίζει επίσημα η Άνοιξη του 2014 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, ενώ αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φθινόπωρο. Η αρχή της άνοιξης -της πιο όμορφης για τους περισσότερους ανθρώπους εποχής- συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, όταν η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίσες.

Μετά τις 20 Μαρτίου οι μέρες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, ώσπου να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Η Γη εκτελεί μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει κλίση 23,5 μοιρών.

Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, που διαρκεί περίπου 365 μέρες, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.

Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία εκκίνησης και οι εποχές του έτους, δεν έχουν ίδια διάρκεια.

Η πρώτη μέρα της άνοιξης ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας διαρκεί περίπου 89 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές), η άνοιξη σχεδόν 93 μέρες, το καλοκαίρι σχεδόν 94 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές) και το φθινόπωρο σχεδόν 90 μέρες. Αθροιστικά, η ζεστή περίοδος του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) είναι περίπου μία εβδομάδα μεγαλύτερη από την ψυχρή (φθινόπωρο και χειμώνας).

Διαχρονικά, η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου με ρυθμό ενός λεπτού ανά έτος, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως.

Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).

Σύμφωνα με το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο είχε καθιερώσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας, η εαρινή ισημερία άρχιζε κάθε χρόνο 11 λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα το έτος 1500 η ισημερία να συμβεί στις 11 Μαρτίου.

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ο πάπας Γρηγόριος 13oς εισήγαγε, το 1582, το λεγόμενο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που είναι ακριβέστερο. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Εντυπωσιακή σύγκρουση γαλαξιών κατέγραψε το γιγάντιο τηλεσκόπιο της NASA

Το ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) βρίσκεται στα βόρεια της Χιλής και είναι το μεγαλύτερο αστρονομικό πρότζεκτ που υπάρχει στον κόσμο, δίνοντας ελπίδες στους επιστήμονες για νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις.

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το γιγάντιο τηλεσκόπιο κατάφερε να καταγράψει με εξαιρετική ακρίβεια την πολύχρωμη σύγκρουση δύο γαλαξιών που βρίσκονται 70.000.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.


Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

Κίτρινο άστρο, 1.300 φορές μεγαλύτερo του Ήλιου

Ένα άστρο, πραγματικό γίγαντα, το οποίο έχει διάμετρο τουλάχιστον 1.300 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου και είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από αυτόν, ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κίτρινο άστρο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα άστρα εν γένει που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Συνήθως τόσο μεγάλα άστρα δεν είναι κίτρινοι, αλλά ερυθροί γίγαντες, που φθάνουν να έχουν διάμετρο 1.000 έως 1.500 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Οι κίτρινοι γίγαντες δεν αναμένεται να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 400 έως 700 φορές σε σχέση με αυτή του Ήλιου, γι’ αυτό η ανακάλυψη ενός τέτοιου άστρου, που είναι 1.300 φορές μεγαλύτερο αποτελεί κάτι ξεχωριστό.

Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το συμβολόμετρο του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, με επικεφαλής τον Γάλλο αστρονόμο Ολιβιέ Σεζνό του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, μελέτησαν το τεράστιο άστρο HR 5171 A, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 12.000 ετών φωτός από τη Γη. Είναι τόσο μεγάλο, που σχεδόν είναι δυνατό να παρατηρηθεί με γυμνά μάτια.

Το άστρο, που ήδη είναι κατά 50% μεγαλύτερο από έναν διάσημο γίγαντα, το ερυθρό άστρο Μπελτεγκέζ, γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Όσο μεγαλώνει, τόσο πέφτει η θερμοκρασία του, η οποία σήμερα είναι περίπου 5.000 βαθμοί Κελσίου στην επιφάνειά του.

Ο γίγαντας έχει ένα μικρότερο και ελαφρώς πιο θερμό άστρο- συνοδό, που διαγράφει μια τρομερά κοντινή τροχιά γύρω του κάθε 1.300 γήινα χρόνια. Σύμφωνα με τον Σεζνό, «τα δύο άστρα είναι τόσο κοντά, που έρχονται σε επαφή και το όλο αστρικό σύστημα μοιάζει με ένα γιγάντιο φιστίκι».

Οι αστρονόμοι αξιοποίησαν την τεχνική τής συμβολομετρίας, η οποία τους επέτρεψε να συνδυάσουν το φως που συλλέγουν πολλά επιμέρους μικρότερα τηλεσκόπια, δημιουργώντας έτσι στην ουσία ένα γιγάντιο τηλεσκόπιο διαμέτρου 140 μέτρων.

Στο παρελθόν, ακόμα και πριν από 60 χρόνια, είχαν υπάρξει κάποιες παρατηρήσεις του ίδιου άστρου, όμως είναι η πρώτη φορά που, χάρη στη νέα αστρονομική τεχνολογία, κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί η πραγματική διάσταση και συμπεριφορά αυτού του διπλού συστήματος άστρων, του υπερ-γίγαντα και του μικρότερου συντρόφου του.

Οι κίτρινοι υπερ-γίγαντες αποτελούν μια πολύ σπάνια κατηγορία άστρων και μέχρι σήμερα μόνο γύρω στους δέκα έχουν εντοπιστεί στο γαλαξία που βρίσκεται και η Γη, με πιο γνωστή περίπτωση το άστρο R της Κασσιόπειας.

Τα κίτρινα άστρα είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα του σύμπαντος, ενώ βρίσκονται σε μια ασταθή φάση του κύκλου της ζωής τους, κατά την οποία αλλάζουν με ταχύ ρυθμό. Εξαιτίας αυτής της αστάθειας, εκτινάσσουν μεγάλες ποσότητες αστρικών υλικών προς το διάστημα, δημιουργώντας μια εκτεταμένη «ατμόσφαιρα» γύρω τους. Πηγή: nooz.gr
Συνέχεια»

Ταυτόχρονο πλήγμα αστεροειδών στη Γη πριν από 468 εκατ. χρόνια

Πριν από 458 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο, οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι έπεσαν στη Γη ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα, δύο αστεροειδείς, ανοίγοντας δύο γειτονικούς κρατήρες, που είναι ορατοί σήμερα στη βόρεια Σουηδία. Το περιστατικό αποτελεί μια υπόμνηση ότι ο πολιτισμός μας είναι πάντα ευάλωτος και ότι τα πλήγματα εξ ουρανού μπορεί να έρχονται όχι μεμονωμένα, αλλά σε ζεύγη - αν όχι σαν βροχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιενς Όρμο του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ (θα ακολουθήσει δημοσίευση στο περιοδικό «Meteoritics and Planetary Science», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι το διπλό πλήγμα αφορά τους κρατήρες Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ο πρώτος έχει διάμετρο περίπου 7,5 χλμ. και ο δεύτερος είναι δέκα φορές μικρότερος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος ήταν ο μητρικός και ο δεύτερος ο δορυφόρος του.

«Οι διπλοί κρατήρες πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας, αλλιώς είναι απλώς δύο κρατήρες ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο Όρμο. Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, αντιτείνοντας ότι σε ένα τόσο παλαιό συμβάν είναι δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση, συνεπώς οι δύο κρατήρες μπορεί να δημιουργήθηκαν με χρονική απόσταση εβδομάδων, μηνών ή και ετών.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί και άλλες πιθανές (αλλά όχι επιβεβαιωμένες) περιπτώσεις ταυτόχρονων διπλών χτυπημάτων από αστεροειδείς. Αφορούν τους διπλούς κρατήρες «Κλιαργουότερ» στον Καναδά (διαμέτρου 26 και 36 χλμ. αντίστοιχα και ηλικίας 290 εκατ. ετών), Κάμενσκ και Γκούσεβ στη Ρωσία (διαμέτρου 25 και τριών χιλιομέτρων και ηλικίας 49 εκατ. ετών), καθώς επίσης τους Ρίες και Σταϊνχάιμ στη Γερμανία (25 και 3,8 χλμ. και ηλικίας 15 εκατ. ετών).

Τηλεσκοπικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των κοντινών στη Γη αστεροειδών συνοδεύονται από μικρότερους δορυφόρους, όμως όταν η απόσταση μεταξύ τους στο διάστημα είναι πολύ μικρή, ακόμα κι αν πέσουν μαζί στη Γη, δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν διπλό κρατήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 3% των κρατήρων στη Γη προέρχονται από τέτοια αφανή διπλά πλήγματα.

Οι προσομοιώσεις των προσκρούσεων που έκαναν οι ερευνητές, δείχνουν ότι ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Λόκνε, είχε διάμετρο περίπου 600 μέτρων, ενώ ο δορυφόρος του που άνοιξε τον κρατήρα Μάλινγκεν, είχε διάμετρο 250 μέτρων. Το συμβάν θα είχε σοβαρές καταστροφικές συνέπειες σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σημεία πρόσκρουσης. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

«Παίρνουν τα μέτρα» του Ερμή

Έχει διαπιστωθεί ότι γεωλογικές διεργασίες κατά τον σχηματισμό του πλανήτη Ερμή οδήγησαν αργότερα στη συρρίκνωσή του. Η μελέτη νέων δεδομένων από την αποστολή Messenger δείχνουν ότι η διάμετρος του πλανήτη μειώθηκε κατά 7 χλμ σε σχέση με τη διάμετρο που είχε όταν στερεοποιήθηκε πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη.

Η στερεοποίηση

Η επιφάνεια του Ερμή καλύπτεται από τεράστιες χαράδρες. Κάποιες εξ αυτών έχουν μήκος που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 3.000 μέτρα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι χαράδρες αυτές είναι ρήγματα που δημιουργήθηκαν καθώς ο τεράστιος σιδερένιος πυρήνας του Ερμή συρρικνωνόταν. Ο πυρήνας αυτός αποτελεί το 80% της μάζας του Ερμή και έχει διάμετρο 3.600 χιλιομέτρων. Ο πυρήνας δηλαδή του Ερμή είναι μεγαλύτερος από ολόκληρη τη Σελήνη. Η συρρίκνωση επήλθε με την αργή στερεοποίηση του πλανήτη, καθώς δηλαδή άρχιζε σιγά σιγά να ψύχεται και να συστέλλεται.

Η συρρίκνωση

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι ο Ερμής συρρικνώθηκε κατά 2-3 χλμ. Η αποστολή Messenger που εξερευνά και χαρτογραφεί τον Ερμή από το 2011 τροφοδοτεί συνεχώς με δεδομένα τους επιστήμονες που με βάση αυτά προχωρούν σε νέες εκτιμήσεις. Τον περασμένο Δεκέμβρη επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie στις ΗΠΑ επικεφαλής τον Πολ Μπάιρν δημοσίευσαν μια μελέτη στην επιθεώρηση «Nature» η οποία ανέφερε ότι η συρρίκνωση του Ερμή φτάνει τα 11 χλμ. Η ίδια ερευνητική ομάδα επανέρχεται και με νέα της δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» αναφέρει ότι η συρρίκνωση του Ερμή είναι λίγο μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η συρρίκνωση είναι της τάξης των 7 χλμ. Πηγή: tovima.gr
Συνέχεια»

Κύματα στις εξωγήινες θάλασσες υδρογονανθράκων του Τιτάνα

Κύματα στις λίμνες και τις θάλασσες υδρογονανθράκων του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, ανακάλυψαν δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο ομάδες, η πρώτη αποτελούμενη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Αϊντάχο και Τζον Χόπκινς και η δεύτερη από ερευνητές του Κορνέλ, μελέτησαν δεδομένα του διαστημικού σκάφους Cassini που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004 καταλήγοντας σε αντίστοιχα συμπεράσματα.

Το σκάφος Cassini κατέγραψε αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα, το 2012 και 2013. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντανακλάσεις αυτές προέρχονται από χαμηλούς κυματισμούς ύψους λίγων εκατοστών που εκδηλώνονται στην επιφάνεια των θαλασσών από υδρογονάνθρακες.

Οι λίμνες και οι θάλασσες του Τιτάνα αποτελούνται από μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι πέφτουν στην επιφάνεια με μορφή βροχής, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο κλιματολογικό σύστημα.

Μέχρι πρόσφατα οι θάλασσες του Τιτάνα φαίνονταν ακίνητες σαν γυαλί, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί να φυσούν αισθητοί άνεμοι. Όμως, νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχουν άνεμοι που δυναμώνουν περιοδικά ανάλογα με την εποχή του «τιτάνιου» έτους που διαρκεί περίπου 29 γήινα έτη.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο του δορυφόρου, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες θάλασσές του.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν σε παρεμφερή συμπεράσματά και τα δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Nature».

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2013 ανακοινώθηκε ότι το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA εντόπισε προπυλένιο στον Τιτάνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το σπεκτρόμετρο του Cassini ανίχνευσε ίχνη προπυλενίου στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας του Τιτάνα.

Στη Γη το προπυλένιο, που αποτελείται από τρία άτομα άνθρακα και έξι άτομα υδρογόνου, είναι το βασικό συστατικό πολλών πλαστικών αντικειμένων. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ταχύτητα - ρεκόρ για αστρικό σμήνος με φορά προς το Γαλαξία

Τα περισσότερα αντικείμενα στο Σύμπαν που βρίσκονται εκτός του Γαλαξία, απομακρύνονται από εμάς καθώς το Σύμπαν διαστέλλεται. Εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό αποτελούν αντικείμενα στην κοντινή περιοχή μας, όπου μία Τοπική Ομάδα 75 γαλαξιών συμπεριλαμβανομένου του δικού μας «αντιτίθεται» στη διαστολή εξαιτίας των βαρυτικών έλξεων.

Ο γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας για παράδειγμα, πλησιάζει το δικό μας με την ταχύτητα των 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ το αντικείμενο που μέχρι πρότινος κατείχε το ρεκόρ ταχύτητας προς τα εμάς, ήταν ένα άστρο στην Ανδρομέδα με ταχύτητα780 χλμ/δευτερόλεπτο.

Όταν ένα αντικείμενο κινείται σε σχέση με έναν παρατηρητή, επηρεάζεται και η συχνότητα της ακτινοβολίας του μέσω του φαινομένου Ντόπλερ: τα αντικείμενα που μας πλησιάζουν φαίνονται πως εκπέμπουν φως με μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για εκείνα που απομακρύνονται.

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει κατ’ αντιστοιχία και με τη συχνότητα της σειρήνας ενός οχήματος που κινείται ως προς εμάς: όταν μας πλησιάζει ο ήχος «συμπυκνώνεται» και μας φαίνεται πιο οξύς, και καθώς μας προσπερνάει το μήκος κύματος αυξάνεται, ενώ στην πραγματικότητα η σειρήνα δεν έχει μεταβάλλει τη συχνότητά της.

Καθώς το μπλε χρώμα έχει μεγαλύτερη συχνότητα από το ερυθρό στο φάσμα του ορατού φωτός, όταν μας πλησιάζει ένα αντικείμενο λέμε πως είναι μετατοπισμένο προς το μπλε, ενώ αντίθετα μιλάμε για ερυθρή μετατόπιση.

Η μπλε μετατόπιση είναι πολύ σπάνια για αντικείμενα εκτός της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών στην οποία ανήκουμε. Παρόλα αυτά, ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέγραψαν ένα αστρικό σμήνος που μας πλησιάζει με την ταχύτητα ρεκόρ των 1.026 χλμ/δευτερόλεπτο. Αν και οι αστρονόμοι είχαν καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στο παρελθόν, δεν επρόκειτο ποτέ για ολόκληρο άστρο, πόσο μάλλον για αστρικό σμήνος.

Η ερευνητική ομάδα είχε εστιάσει στον ελλειπτικό γαλαξία Μ87, στο κέντρο του σμήνους της Παρθένου, 54 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Αντίθετα με την Τοπική Ομάδα στην οποία βρίσκονται μόνο δύο μεγάλοι γαλαξίες (ο δικός μας και η Ανδρομέδα), το σμήνος της Παρθένου φιλοξενεί δεκάδες μεγάλους γαλαξίες.

Το ενδιαφέρον με τον Μ87 είναι πως περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από σφαιρωτά σμήνη, πυκνές συγκεντρώσεις άστρων δηλαδή με σφαιρικό σχήμα που περιφέρονται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, και στο κέντρο του βρίσκεται μία γιγάντια μαύρη τρύπα, χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή που κατοικεί στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Ήδη από το 2005 ήταν γνωστό πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να επιταχύνουν αστέρια: για παράδειγμα σε ένα ζεύγος αστέρων, όταν ένα από τα δύο αιχμαλωτιστεί από τη μαύρη τρύπα και πέσει εντός της, το άλλο αστέρι αναγκάζεται από τη διατήρηση της ενέργειας να εκσφενδονιστεί προς τα έξω.

Για να επιταχυνθεί ολόκληρο το αστρικό σμήνος οι επιστήμονες υποψιάζονται πως κάποτε η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Μ87 ήταν ένα ζεύγος από δύο μικρότερες, και ήταν ο συνδυασμός τους που επιτάχυνε το σμήνος με κατεύθυνση προς τα εμάς.

Για να επιβεβαιώσουν ωστόσο τη θεωρία τους, θα χρειαστούν περισσότερες μετρήσεις στο μέλλον, και τη διευκρίνιση περισσότερων μεγεθών. Μέχρι τότε δε χρειάζεται ασφαλώς να ανησυχήσει κανείς για το αστρικό σμήνος που μας πλησιάζει, αφού αφενός βρίσκεται πολύ μακριά από το Γαλαξία και αφετέρου οι εγκάρσιες ταχύτητες θα το στρίψουν εντέλει προς άλλη κατεύθυνση, στο διαγαλαξιακό κενό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό the Astrophysical Journal Letters.
Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Το πρώτο εξωγήινο ουράνιο τόξο στην Αφροδίτη

Ομάδα γερμανών ερευνητών εντόπισε για πρώτη φορά εκτός της Γης, συγκεκριμένα στην Αφροδίτη, ένα ουράνιο τόξο. Ο λόγος για ένα σπάνιο τύπο ουράνιου τόξου που στα αγγλικά ονομάζεται “glory”, αλλά στα ελληνικά χρησιμοποιείται ο όρος “διπλό ουράνιο τόξο”. Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Max Planck στη Γερμανία μελέτησαν δεδομένα και καταγραφές της ευρωπαϊκής αποστολής Venus Express που εξερευνά την Αφροδίτη και σε μια από αυτές εντόπισαν το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η διαφορά του “συνηθισμένου” ουράνιου τόξου με το “διπλό” είναι ότι το τελευταίο είναι πολύ μικρότερο και αποτελείται από διαφορετικού χρώματος ομόκεντρους δακτύλιους γύρω από ένα φωτεινό κέντρο. Επίσης, είναι πιο εύκολο να δούμε το ουράνιο τόξο, ενώ το “glory” μπορεί να φανεί μόνο όταν ο θεατής τοποθετείται ανάμεσα στα σωματίδια των σύννεφων που αντανακλούν το ηλιακό φως και τον ήλιο.

Στην περίπτωση του “glory”, πρόκειται στην ουσία για δύο ουράνια τόξα που εμπλέκονται μεταξύ τους. Το εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι πιο φωτεινό, για αυτό και ονομάζεται πρωτεύον ουράνιο τόξο. Τα χρώματα στα δυο ουράνια τόξα είναι αντίθετα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο υπάρχει το ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου.

Οι δύο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο υπάρχουν δύο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις εικόνες του ουράνιου τόξου για να υπολογίσουν το γενικό μέγεθος των σωματιδίων των συννέφων. Ήταν καθορισμένο ότι η διάμετρός τους ήταν 1,2 μικρόμετρα, μέγεθος αντίστοιχο μιας ανθρώπινης τρίχας. Επίσης παρατήρησαν διαφορετικούς βαθμούς φωτεινότητας στους δακτύλιους του “glory” για το οποίο δηλώνουν ότι είναι ένα φαινόμενο μη αναμενόμενο από σύννεφα τα οποία αποτελούνται από νερό και θειικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ποικίλει σε σύνθεση σε σχέση με αυτό που πιστεύαμε πριν από αυτή την ανακάλυψη, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση “Icarus”. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Ευέλικτο συναρμολογούμενο διαστημικό όχημα

Η εταιρεία Northrop Grumman παρέδωσε στην αμερικανική αεροπορία το πρώτο, ανοικτής αρχιτεκτονικής διαστημικό όχημα, το οποίο θα επιτρέπει την ταχύτατη εκτόξευση δορυφόρων, για απόλυτα εξειδικευμένες αποστολές. Το Modular Space Vehicle (MSV) κατασκευάστηκε μέσα σε 30 μήνες από την αεροδιαστημική εταιρεία Northrop Grumman, εκπληρώνοντας ένα συμβόλαιο αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων με το Operationally Responsive Space Office (ORS), της αμερικανικής αεροπορίας.

Βασική αποστολή του εν λόγω «οχήματος» είναι να επιτρέπει στους σχεδιαστές στρατιωτικών επιχειρήσεων να αναπτύσσουν δορυφόρους, μικρούς σε μέγεθος και οικονομικούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα και για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών.

Επίσημα το MSV χαρακτηρίζεται «διαστημικό όχημα», ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βασικό μοντέλο δορυφόρου, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με εναλλακτικούς αισθητήρες και φορτία. Ο όρος «συναρμολογούμενο» αποδίδεται, πρωτίστως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στη δυνατότητα μεταφοράς εναλλακτικών φορτίων.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι αρκετά. Καταρχήν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοινά εργαλεία ελέγχου φορτίου, ενώ μπορεί να γίνει χρήση εναλλακτικών συστημάτων ισχύος (μπαταρίες και ηλιακά πάνελ) ανάλογα με το είδος της αποστολής. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής φορτίου, την τελευταία στιγμή, χωρίς να επηρεάζεται το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της αποστολής.

Το Modular Space Vehicle μπορεί να τεθεί σε διάφορες τροχιές γύρω από τη Γη και να αναλάβει μια πληθώρα εναλλακτικών αποστολών: ηλεκτρονικός εντοπισμός θέσεων ραντάρ, έγκαιρη προειδοποίηση εκτόξευσης πυραύλων, εφαρμογές πρόγνωσης καιρικών φαινομένων και στρατιωτικές επικοινωνίες. Ένα σύστημα MSV θα μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για χρονικό διάστημα από ένα έως επτά χρόνια, ενώ για την εκτόξευσή του στο διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ευρεία γκάμα πυραυλικών μέσων, που χρησιμοποιούνται ήδη. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Φοιτητές στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Ένα διαστημόπλοιο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φοιτητές, φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ιδιωτικό σκάφος στην ιστορία που θα φτάσει μέχρι τη Σελήνη. Πρόκειται για το πρόγραμμα Lunar Lion του αμερικανικού πανεπιστημίου Penn State το οποίο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού Lunar XPRIZE της Google.


Οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό που εργάζονται εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια σκοπεύουν να εκτοξεύσουν το “Lunar Lion” στο διάστημα και να το δουν να προσσεληνώνεται στα τέλη του 2015.

Μιλώντας στο Real.gr, ο επικεφαλής του προγράμματος Lunar Lion του Penn State, Μάικλ Πολ, δηλώνει πως οι φοιτητές του πανεπιστημίου κατασκευάζουν ήδη το πρωτότυπο του διαστημοπλοίου που φιλοδοξούν να στείλουν στη Σελήνη.

«Η Ομάδα του Lunar Lion αποτελείται από περισσότερους από 100 φοιτητές, που εκπροσωπούν όλους τους τομείς έρευνας του Penn State, όπως οι μηχανικές επιστήμες, το μάρκετινγκ, η επικοινωνία, η τεχνολογία.

Η ομάδα μας έχει ήδη ολοκληρώσει τον αρχικό σχεδιασμό του διαστημοπλοίου και βρίσκεται τώρα στο στάδιο της κατασκευής του πρωτότυπου σκάφους», λέει ο Μ. Πολ.

Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από δωρητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να δουν το μήνυμά τους να μεταφέρεται στο διάστημα.


«Το Lunar Lion χρηματοδοτείται από ιδιώτες κι έτσι ψάχνουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην ομάδα μας. Εκείνοι που θα μας βοηθήσουν, θα μπορούν να δουν ένα μήνυμα μέχρι 140 χαρακτήρων που θα επιλέξουν να αναγράφεται στο σκάφος».

Εφόσον προκριθεί, η αποστολή του Lunar Lion θα είναι η μεταφορά εικόνων υψηλής ανάλυσης από το φεγγάρι στη Γη.

«Σύμφωνα με τους κανόνες του Google Lunar XPRIZE, το σκάφος πρέπει να προσσεληνωθεί και να μπορεί να στείλει στη γη εικόνες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μπορεί να αποσεληνωθεί και να προσσεληνωθεί ξανά, σε μια απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων μακριά από το αρχικό σημείο προσσελήνωσης», λέει ο Μ. Πολ από το Penn State.

Ήδη, στο πρόγραμμα Lunar Lion έχουν συμμετάσχει δωρητές από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι υποψήφιοι υποστηρικτές του μοναδικού εγχειρήματος μπορούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στην ιστοσελίδα www.rockethub.com/lunarlionpsu<http://www.rockethub.com/lunarlionpsu.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.lunarlion.psu.edu
Πηγή: real.gr
Συνέχεια»

Ταξιδέψτε στο διάστημα ως συγκυβερνήτης του νέου διαστημόπλοιου Lynx

Στη μάχη του διαστημικού τουρισμού θέλει να μπει δυναμικά η αμερικανική εταιρεία XCOR Aerospace. Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάζει ένα διθέσιο σκάφος, ονόματι Lynx, το οποίος θα πραγματοποιεί πτήσεις σε ύψος 120 χλμ από την επιφάνεια της Γης, πέρα από τα σύνορα της ατμόσφαιρας με το διάστημα.

Δίπλα στον κυβερνήτη του τουριστικού διαστημόπλοιου θα κάθεται ένας επιβάτης, ο οποίος αφού θα λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση θα εκτελεί χρέη συγκυβερνήτη.

Το σκάφος βρίσκεται σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας στην τελική φάση των δοκιμών του και το 2016 θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πτήσεις του. Για να εισέλθει κάποιος στο κοκπιτ του Lynx και να κάνει μια βόλτα στο Διάστημα θα πρέπει να καταβάλει 95 χιλιάδες δολάρια, ενώ μέχρι στιγμής 200 άτομα έχουν σπεύσει να αγοράσουν εισιτήριο.


Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

Για λίγα λεπτά αστροναύτες –Ταξιδέψτε στο διάστημα με απίστευτη ταχύτητα

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Galaxy and Mass Assembly, μία προσομοίωση για υπολογιστές που απεικονίζεται με ακρίβεια το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε, οι χρήστες του pc έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για λίγο στον γαλαξία. Το Gama είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που κάνει χρήση επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων για να μελετήσει την κοσμολογία και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Οι οπτικοποιήσεις που δημοσιεύονται από το Πανεπιστήμιο του Durham, είναι μέρος της νέας έρευνας που διεξάγεται και αυτές δείχνουν ότι οι γαλαξίες σε «τεράστιες κενές περιοχές» του Σύμπαντος ευθυγραμμίζονται σε λεπτές χορδές.

Δειτε την εικόνα
ΕΔΩ
 

Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

Ένας ωκεανός στο διάστημα

Η ωκεανογραφία δεν θα απευθύνεται πλέον μόνο σε γήινα ύδατα, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά ανακάλυψαν πολύ μικρά κύματα σε έναν ωκεανό που βρίσκεται στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Εκεί, σύμφωνα με τι νέες ενδείξεις, υπάρχουν θάλασσες υδρογονανθράκων με κύματα. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον εντοπισμό των πρώτων εξωγήινων κυμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής αφενός τους πλανητικούς επιστήμονες Τζέησον Μπαρνς του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο και Ραλφ Λόρεντς του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, και αφετέρου τον Τζέησον Χοφγκάρντερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature», έβγαλαν τα παρεμφερή συμπεράσματά τους αναλύοντας στοιχεία που έχει στείλει η διαστημοσυσκευή «Cassini» της NASA.

Το «Cassini» κατέγραψε αρκετές ασυνήθιστες αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός από την επιφάνεια των ωκεανών του Τιτάνα, το 2012 και 2013. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντανακλάσεις αυτές προέρχονται από χαμηλούς κυματισμούς στην επιφάνεια των θαλασσών από υδρογονάνθρακες. Όπως πάντως είπε ο Μπαρνς, «μην ετοιμάζεστε να κάνετε σέρφινγκ στον Τιτάνα», γιατί τα κυματάκια πιθανώς δεν ξεπερνούν τα μερικά εκατοστά σε ύψος.

Το «Cassini», που έχει περάσει αρκετές φορές κοντά από τον Τιτάνα, έχει εντοπίσει μικρές λίμνες και μεγάλες θάλασσες μεθανίου, αιθανίου και άλλων υδρογονανθράκων, οι οποίοι πέφτουν στην επιφάνεια με μορφή βροχής, δημιουργώντας ένα εξωτικό και πολύπλοκο κλιματολογικό σύστημα.

Μέχρι πρόσφατα οι θάλασσες του Τιτάνα φαίνονταν ακίνητες σαν γυαλί, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί να φυσούν αισθητοί άνεμοι. Όμως, νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχουν άνεμοι που δυναμώνουν περιοδικά ανάλογα με την εποχή του «τιτάνιου» έτους (το οποίο διαρκεί περίπου 29 γήινα έτη).

Οι ερευνητές περιμένουν ότι νέες ασφαλέστερες ενδείξεις για τη δημιουργία ωκεάνιων κυμάτων στον Τιτάνα θα έλθουν στο φως κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο του δορυφόρου, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες θάλασσές του.

Η αποστολή του «Cassini» στον Κρόνο και στα φεγγάρια του, θα ολοκληρωθεί το 2017 με μια προγραμματισμένη αυτοκαταστροφική «βουτιά» στον πλανήτη με τους θεαματικούς δακτύλιους. Πηγή: enet.gr
Συνέχεια»

Η NASA αποκαλύπτει τον σεληνιακό βόρειο πόλο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τις εγκατεστημένες κάμερες επί του διαστημικού οχήματος LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του σεληνιακού βόρειου πόλου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό 10.581 εικόνων ανάλυσης σχεδόν 1,9 μέτρων ανά pixel, οι οποίες επιτρέπουν τη λεπτομερή παρατήρηση του ανάγλυφου της Σελήνης.

Το μωσαϊκό έχει ανέβει σε ιστοσελίδα όπου επιτρέπεται στους επισκέπτες να ζουμάρουν ή να περιστρέψουν οποιαδήποτε εικόνα, στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε στο International Business Times, o John Keller, που εργάζεται στο πρόγραμμα LRO, «πρόκειται για μια εικόνα που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πληροφόρησης τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για το κοινό». Όπως σημειώνει ο ίδιος, αποτελεί την τελευταία προσθήκη από εικόνες και δεδομένα που παράγει το LRO τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για τη λήψη των φωτογραφιών του μωσαϊκού χρησιμοποιήθηκαν οι δύο κάμερες περιορισμένης γωνίας του LOR, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν τμήμα του ευρύτερου συστήματος LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera). Για την ολοκλήρωση του μωσαϊκού χρειάσθηκε προσπάθεια τεσσάρων χρόνων.


Σύμφωνα με τη NASA, για την εκτύπωση ολόκληρου του μωσαϊκού, το οποίο έχει συνολική ανάλυση 867 δισεκατομμυρίων pixels, θα απαιτούνταν η χρήση ενός φύλλου χαρτιού που θα είχε εύρος όσο και ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου, επαγγελματικών προδιαγραφών. Επιπλέον, εάν το μωσαϊκό συνιστούσε ένα και μοναδικό αρχείο, αυτό θα καταλάμβανε αποθηκευτικό χώρο μεγέθους 3,3 Terabytes. Για να γίνει εφικτή η προβολή του σε έναν τυπικό web browser, απαιτήθηκε η διαίρεσή του σε εκατομμύρια μικρότερα και συμπιεσμένα αρχεία.

Το διαστημικό όχημα LRO μπήκε σε σεληνιακή τροχιά τον Ιούνιο του 2009, μεταφέροντας επτά συγκροτήματα εξοπλισμού και οργάνων. Αυτά τα σετ εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης, τη διερεύνηση του περιβάλλοντος, την έρευνα για ύπαρξη νερού και άλλων ζωτικής σημασίας ορυκτών και για να συλλέξει γεωλογικά στοιχεία. Το μωσαϊκό του βόρειου σεληνιακού πόλου είναι διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση:
http://lroc.sese.asu.edu/gigapan/. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Η NASA προσφέρει 36.000 δολάρια σε «κυνήγι» αστεροειδών

Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός... υπόσχεται 36.000 δολάρια σε όποιον ανακηρυχθεί νικητής, Πρόκειται για τον διαγωνισμό της NASA, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό, στο πλαίσιο να δοθεί κίνητρο σε ειδικούς προγραμματιστές να βρεθούν τρόποι να εντοπιστούν άμεσα διαστημικοί βράχοι, οι οποίοι έχουν κατεύθυνση προς τη Γη.

Ο διαγωνισμός φέρει το όνομα «Asteroid Data Hunter» και είναι ένα «κυνήγι» αστεροειδών που θα κάνει τον νικητή κατά 36.000 δολάρια πλουσιότερο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι προγραμματιστές καλούνται να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν αλγόριθμους, προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό αστεροειδών που κατευθύνονται προς τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, το εγχείρημα γίνεται πιο δύσκολο, καθώς οι προγραμματιστές καλούνται να «δώσουν» μία απάντηση μέσα στο διάστημα των έξι μηνών.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως παρακολουθείται μόνο το 1% των αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με την εταιρεία Planetary Resources, η οποία συνεργάζεται με τη NASA στο πλαίσιο του διαγωνισμού.


Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

Στόλοι από ρομποτικά «χαλιά» για την εξερεύνηση άλλων πλανητών

Επίπεδα ρομπότ, μορφής «χαλιού» ή «κουβέρτας», τα οποία θα μπορούν να αποστέλλονται σε μεγάλους αριθμούς σε άλλους πλανήτες για την εξερεύνησή τους, αναπτύσσουν ερευνητές της NASA. Σύμφωνα με δημοσίευμα του space.com, τέτοιου είδους σκάφη θα μπορούν να στέλνονται μαζικά σε άλλους κόσμους, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο και τα πιθανά προβλήματα που συνεπάγεται μία «συμβατικού» χαρακτήρα εξερευνητική αποστολή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ακριβές ακάτους και οχήματα.

Η ιδέα του συγκεκριμένου, δισδιάστατου σκάφους, «δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και διασποράς τους σε πολλές περιοχές, αντί να μπορείς να προσεδαφιστείς μόνο σε μία περιοχή και να έχεις μία ευκαιρία για αυτό» ανέφερε ο Χαμίντ Χεμάτι, του Jet Propulsion Laboratory της NASA, στο συμπόσιο NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ τον προηγούμενο μήνα. «Νομίζουμε ότι θα επιτρέψει στη NASA να πάει σε μέρη όπου δεν τολμά τώρα» πρόσθεσε.

Ο Χεμάτι και η ομάδα του έλαβαν πέρυσι χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολαρίων από το NIAC για να αναπτύξουν την ιδέα του «flat lander». Το concept έχει να κάνει με δεκάδες «χαλιά», φορτωμένα με αισθητήρες, διαστάσεων 1x1 μέτρου και πάχους ενός εκατοστού, τα οποία θα αποστέλλονται σε άλλους πλανήτες με «μητρικά» σκάφη.

Κάθε ένα από αυτά τα «χαλιά» θα προσεδαφίζεται σε διαφορετική τοποθεσία, χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκα συστήματα προσεδάφισης. Όπως επισημαίνεται, τα εν λόγω σκάφη θα είναι ικανά για «παθητικές» προσγειώσεις, ενώ η απώλεια μερικών δεν θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

«Δεν χρειάζεται να επιβιώνουν όλα, θα έχουμε δεκάδες. Ακόμα και αν μόνο τα μισά τα καταφέρουν, πάλι καλά θα είναι» σημείωσε ο Χεμάτι.

Τα ρομποτικά «χαλιά» θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και θα είναι κατασκευασμένα από λεπτά, εύκαμπτα ηλεκτρονικά. Στον εξοπλισμό τους θα περιλαμβάνονται κάμερες, φασματόμετρα και εξοπλισμός παρακολούθησης του περιβάλλοντος. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο «μητρικό» σκάφος, που με τη σειρά του θα τα αποστέλλει πίσω στη Γη. Αν και η βασική ιδέα είναι να είναι στατικά, ενδεχομένως να προστεθεί κάποια περιορισμένη δυνατότητα κίνησης, μέσω μικροσκοπικών «ποδιών» ή συστημάτων που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτούν σφαιρικό σχήμα, το οποίο θα επιτρέπει τη μετακίνησή τους από τον άνεμο σε πλανήτες όπως ο Άρης.

Ενδεικνυόμενοι προορισμοί για τέτοιες αποστολές είναι, εκτός του «Κόκκινου Πλανήτη», η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία, και ο Εγκέλαδος, δορυφόρος του Κρόνου, που θεωρείται ότι έχουν κάτω από την επιφάνειά τους ωκεανούς με νερό σε υγρή μορφή. Αν και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις η απόσταση από τον Ήλιο καθιστά δύσκολο το να βασιστούν τα «χαλιά» στην ηλιακή ενέργεια, το «μητρικό» σκάφος θα μπορούσε να τους μεταδίδει ασύρματα ενέργεια όταν πετάει από πάνω τους. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Βάζουν σκούπα στο Διάστημα

Με ένα πανίσχυρο «όπλο» που θα εκπέμπει ακτίνες λέιζερ αυστραλοί επιστήμονες σχεδιάζουν να βάλουν τάξη στη διαστημική χωματερή - περιλαμβάνει εξαρτήματα διαστημοπλοίων και δορυφόρων - που περιφέρεται γύρω από τη Γη. Αυτή η χωματερή με τα εκατομμύρια αντικείμενα που περιφέρονται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον πλανήτη μας αποτελεί κίνδυνο για κάθε διαστημική αποστολή. Οι αυστραλοί επιστήμονες θα αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου Μάουντ Στρόμλο για να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν αυτά τα σκουπίδια με υπέρυθρα λέιζερ.

Θα ενισχύσουν και θα τροποποιήσουν τις εκπεμπόμενες δέσμες λέιζερ ώστε αυτές να «γραπώνουν» τα περιφερόμενα εξαρτήματα και να τα προσελκύουν προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου θα καταστρέφονται από τη μεγάλη θερμότητα.
«Πρόκειται για ένα πολύ ρεαλιστικό πρόγραμμα που αναμένουμε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα σε 10 χρόνια» ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Μάθιου Κόλες, διευθυντής της Ερευνητικής Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κακό έχει παραγίνει με τα διαστημικά σκουπίδια και είναι σχεδόν σίγουρο πως αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει κάποια διαστημική τραγωδία θα συμβεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια».

Το πρόγραμμα δημιουργίας του λέιζερ-καταστροφέα χρηματοδοτείται με 20 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και με 40 εκατ. δολάρια από ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα διαστημικά σκουπίδια είναι εκατομμύρια μεταλλικά αντικείμενα που έκαναν την εμφάνισή τους μόλις χάραξε η διαστημική εποχή, το 1950. Απομεινάρια και εξαρτήματα από τα δεκάδες διαστημόπλοια που εκτοξεύθηκαν αλλά και τους εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε διάφορες τροχιές, αυτά τα αντικείμενα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τη Γη. Είναι δε τόσο πυκνό το δίχτυ που έχουν σχηματίσει γύρω από τον πλανήτη μας, σαν θηλιά στον λαιμό, ώστε η NASA προειδοποίησε ότι σύντομα η παρουσία τους θα εμποδίζει την εκτόξευση οποιουδήποτε διαστημοπλοίου.

Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα σκουπίδια, ασχέτως του μεγέθους τους, κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες και αν πέσουν πάνω σε κάποιο διαστημόπλοιο μπορεί και να το καταστρέψουν. Αλλωστε, παλαιότερα, μικρά τέτοια αντικείμενα είχαν προκαλέσει μικρορωγμές στην άτρακτο ή στα παράθυρα διαστημικών λεωφορείων.

Επί του παρόντος, από το πλήθος αυτών των αντικειμένων μπορεί να παρακολουθηθεί η τροχιά μερικών χιλιάδων εξ αυτών επειδή είναι πιο μεγάλα από τα άλλα. Συνολικά πιστεύεται ότι η διαστημική χωματερή γύρω από τον πλανήτη μας περιλαμβάνει πάνω από 100 εκατομμύρια αντικείμενα.

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μια από τις σημαντικότερες πηγές προέλευσης τέτοιων σκουπιδιών ήταν η δοκιμή αντιδορυφορικών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση. Σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκαν τα σκουπίδια αυτά και λόγω ατυχημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, είναι ότι από την καταστροφή ενός κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου το 2007 και τη σύγκρουση ενός αμερικανικού με έναν ανενεργό ρωσικό δορυφόρο το 2009 με ταχύτητα 40.000 χλμ. την ώρα σκορπίστηκαν τόσο πολλά συντρίμμια σε τροχιά ώστε λέγεται ότι αποτελούν το 1/3 όλων των καταγεγραμμένων διαστημικών σκουπιδιών.

Τα διαστημικά σκουπίδια κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Οσα βρίσκονται χαμηλότερα από 2.000 χλμ. περιφέρονται με ταχύτητα 7-8 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα σύγκρουσης αυτών των εξαρτημάτων με άλλα διαστημικά αντικείμενα είναι περίπου 10 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι επειδή η επιφάνεια της Γης καλύπτεται από νερό κατά 70% είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να χτυπήσει κάποιος άνθρωπος. Παρ' όλα αυτά, εξαρτήματα και μάλιστα μεγάλου μεγέθους έχουν πέσει στη Γη χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα. Μια τέτοια περίπτωση αφορούσε μια δεξαμενή ηλίου υψηλής πίεσης που αποκολλήθηκε από πύραυλο Ariane V 13 (εκτοξεύθηκε τον Μάιο του 1985) και κατέληξε άθικτη στην Ουγκάντα τον Μάρτιο του 2002. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

Στήβεν Χώκινγκ: ο άνθρωπος θα αποικήσει τη Σελήνη σε 50 χρόνια – Αργότερα τον Άρη

Την πρόβλεψη ότι σε 50 χρόνια ο άνθρωπος θα έχει κατασκευάσει κατοικήσιμες βάσεις στη Σελήνη διατύπωσε ο αστροφυσικός Στήβεν Χώκινγκ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του βρετανικού Channel 4. Παρόμοια πρόβλεψη έκανε και για την προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει στον πλανήτη Άρη μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να καταρτίσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια και πολύ περισσότερο την επόμενη χιλιετία, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» ανέφερε ο Χόκινγκ.

Μαζί με τον 72χρονο επιστήμονα στην εκπομπή «Live from Space» εμφανίστηκαν ζωντανά και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Ο Χόκινγκ προχωρά συχνά σε προβλέψεις για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο καθώς και την επίδραση που θα έχει αυτή η πρόοδος στη ζωή του ανθρώπου στο κοντινό και απώτερο μέλλον. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Συλλογή και μετάδοση ηλιακής ενέργειας στη Γη από δορυφόρους

Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα «κλειδιά» του ενεργειακού μέλλοντος του πλανήτη, ωστόσο έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα, όπως η…νύχτα και η συννεφιά. Ωστόσο, τα «παραδοσιακά» αυτά προβλήματα επιδιώκει να επιλύσει ένας ερευνητής του US Naval Research Laboratory (NRL), ο οποίος αναπτύσσει ένα σύστημα που θα βρίσκεται σε τροχιά και θα μπορεί να συλλέγει και να μεταδίδει την ηλιακή ενέργεια στην Γη.

Ο Δρ. Πολ Τζάφε, μηχανικός διαστημοπλοίων στο NRL έχει κατασκευάσει και δοκιμάσει μία μονάδα η οποία είναι σε θέση να κάνει ακριβώς αυτό: να συλλέγει και να εκπέμπει ηλιακή ενέργεια. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι η ιδέα ενός ολοκληρωμένου, σύνθετου συστήματος σε τροχιά, το οποίο θα στέλνει ηλιακή ενέργεια υπό τη μορφή ακτίνας στον πλανήτη μας είναι λίγο τρελή, επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να πεις αν είναι τρελή μέχρι να δοκιμάσεις στ’αλήθεια».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του αμερικανικού Πενταγώνου για ενεργειακή ασφάλεια. Στην περίπτωση ενός τέτοιου συστήματος θα επιλύονταν πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή τροφοδοσία απομακρυσμένων μονάδων, διευκολύνοντας την υποστήριξή τους.

Ο Τζάφε έχει κατασκευάσει δύο πρωτότυπα μίας μονάδας «σάντουϊτς». Και στις δύο περιπτώσεις, η μία πλευρά συλλέγει ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ, ηλεκτρονικά συστήματα στη μέση μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε ραδιοσυχνότητα και στη συνέχεια το διοχετεύουν σε κεραία στην άλλη πλευρά, από όπου εκπέμπεται μακριά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντικότερη ερώτηση για αυτό το σύστημα δεν είναι τόσο η αποδοτικότητά του, όσο το κόστος ενέργειας σε σχέση με το βάρος. «Η εκτόξευση φορτίου στο Διάστημα είναι πολύ ακριβή» σημειώνει ο Τζάφε, οπότε και η εύρεση ενός τρόπου να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το βάρος τέτοιων συστημάτων είναι υψηλής σημασίας. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι ιδιαίτερα μικρού μεγέθους και μπορεί να μεταφερθεί με τα χέρια. Επίσης, είναι πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με άλλα αντίστοιχα συστήματα που είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί μία καινοτόμα μέθοδο για την επίλυση το ζητήματος της θέρμανσης.

Όσον αφορά στην κεραία, ο Τζάφε συνεργάστηκε με τον Δρα Μάικλ Νούρνμπεργκερ, ειδικό κεραιών του NRL. «Οι άνθρωποι συνήθως δεν σχετίζουν τα ραδιοκύματα με τη μεταφορά ενέργειας, επειδή τα σκέφτονται κυρίως ως μέσα επικοινωνίας, όπως το ράδιο, η τηλεόραση ή τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τα σκέφτονται ως μέσα μεταφοράς ποσοτήτων ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» αναφέρει ο Τζάφε.

Ο μηχανικός οραματίζεται ένα σύστημα μήκους ενός χιλιομέτρων από τέτοιες μονάδες, καθώς και βοηθητικά κάτοπτρα. Μέχρι τώρα, το μόνο αντίστοιχο διαστημικό «σύστημα» που έχει πλησιάσει κάτι τέτοιο είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – ωστόσο, ακόμη και αυτός θα είναι μικρών διαστάσεων σε σχέση με αυτό που σχεδιάζει ο Τζάφε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα έπρεπε να εκτοξευθούν χωριστά, και στη συνέχεια να συντεθούν στο Διάστημα από ρομπότ – αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζεται ήδη το Space Robotics Group του NRL. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Το Google Play Music διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, η Google ανακοίνωσε τις νέες διαθεσιμότητες για τις υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου Play Music και All Access. Η ανακοίνωση έγινε μέσω της ενημέρωσης της ιστοσελίδας με τις διαθεσιμότητες των εν λόγω υπηρεσιών. Η υπηρεσία Google Play Music επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύσει τη μουσική του στο cloud, ώστε να διαθέσιμη από περισσότερες συσκευές, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να προβεί και σε αγορές μουσικών κομματιών. Η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη σε 21 χώρες, στις οποίες πλέον έχουν προστεθεί η Ελλάδα, η Νορβηγία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Αντίστοιχα, η υπηρεσία Google Play Music All Access, επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν streaming απεριόριστου αριθμού μουσικών κομματιών, έναντι μίας μηνιαίας συνδρομής. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι επιπλέον διαθέσιμη στις Ελλάδα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σουηδία και Γερμανία. Για την Ελλάδα η μηνιαία συνδρομή έχει προσδιοριστεί στα 7,99 ευρώ.

Πέρα από τις παραπάνω διαθεσιμότητες, η Google προχώρησε και στην αύξηση της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας Play Movies. Πλέον, η εν λόγω υπηρεσία θα διατίθεται σε συνολικά 65 χώρες, στις οποίες έχουν προστεθεί χώρες όπως η Καμπότζη, η Δανία, η Φινλανδία, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και άλλες, όχι όμως και η Ελλάδα.

Το λανσάρισμα των ψηφιακών υπηρεσιών της Google σε περισσότερες χώρες έχει αρκετά αργό ρυθμό, καθώς θα πρέπει κάθε φορά να ξεπεραστούν νομικά θέματα, σχετικά με τα δικαιώματα διάθεσης. Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

Τιμ Μπέρνερς-Λι: «Είναι καιρός να φτιάξουμε ένα Διαδίκτυο που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο άνθρωπος που επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση για μια χάρτα δικαιωμάτων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο και των δικαιωμάτων των χρηστών μετά τις αποκαλύψεις ότι κυβερνήσεις παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.

Ακριβώς 25 χρόνια αφότου ο γεννημένος στο Λονδίνο επιστήμονας των ηλεκτρονικών υπολογιστών επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό, ο Μπέρνερς-Λι δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη για μια χάρτα, όπως η ιστορική Μάγκνα Κάρτα της Αγγλίας, η οποία θα εγγυάται τις θεμελιώδεις αρχές στο Internet.

Η ιδιωτικότητα και η ελευθερία στο Internet βρίσκονται υπό εξέταση αφότου ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν προχώρησε πέρυσι στη διαρροή απόρρητων εγγράφων που αποκάλυψαν ένα εκτεταμένο αμερικανικό κυβερνητικό σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών και ιντερνετικών δεδομένων.

Ο Μπέρνερς-Λι δήλωσε ότι είναι καιρός να ληφθεί μια κοινή απόφαση σε ό,τι αφορά την εγγύηση των θεμελιωδών αρχών στο Ίντερνετ, προειδοποιώντας ότι η αυξανόμενη επιτήρηση και λογοκρασία σε χώρες όπως η Κίνα, απειλούν το μέλλον της δημοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε άραγε στον ίδιο δρόμο απλώς επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ασκούν ολοένα και περισσότερο έλεγχο - ολοένα και περισσότερη επιτήρηση;», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ή θα δημιουργήσουμε κάτι σαν μια Μάγκνα Κάρτα για τον Παγκόσμιο Ιστό και θα πούμε πως είναι τώρα τόσο σημαντικός, τόσο πολύ μέρος της ζωής μας, ώστε πρέπει να διέπεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα;», δήλωσε αναφερόμενος στην αγγλική χάρτα δικαιωμάτων του 1215.

Μολονότι παραδέχεται ότι το κράτος έχει ανάγκη την εξουσία να αντιμετωπίζει εγκληματίες που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, ο Μπέρνερς-Λι ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των υπηρεσιών κατασκοπείας, όπως η βρετανική GCHQ και η αμερικανική NSA, καθώς και οποιασδήποτε οργάνωσης συγκεντρώνει δεδομένα για ιδιώτες.

Ο Μπέρνερς-Λι είχε ταχθεί προηγουμένως υπέρ του Σνόουντεν, λέγοντας πως αυτά που έκανε ήταν «προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο Μπέρνερς-Λι και η Κοινοπραξία World Wide Web, μια παγκόσμια κοινότητα με αποστολή να προαγάγει τον Παγκόσμιο Ιστό στις πλήρες δυνατότητές του, ανακοίνωσαν μια εκστρατεία με την ονομασία «The Web We Want» (ο Ιστός Που Θέλουμε), καλώντας τον κόσμο να ασκήσει πίεση για να υπάρξει μια ιντερνετική «χάρτα των δικαιωμάτων» για κάθε χώρα.

«Τα δικαιώματά μας παραβιάζονται ολοένα και περισσότερο από κάθε πλευρά και ο κίνδυνος είναι να το συνηθίσουμε. Έτσι θέλω να χρησιμοποιηθεί η 25η επέτειος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον Ιστό και να προσδιορίσουμε ποιον Ιστό θέλουμε για τα επόμενα 25 χρόνια», δήλωσε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Πηγή: tanea.gr
Συνέχεια»

To Βερολίνο αποκτά το δικό του domain στο Διαδίκτυο

Η πρώτη πόλη του κόσμου με δικό της domain στο Διαδίκτυο είναι από σήμερα η πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Πλέον, επιχειρήσεις ή ιδιώτες που έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στις διευθύνσεις URL τους την κατάληξη .berlin, αντί για τις κλασικές καταλήξεις .de, .com και .org, ενώ σειρά παίρνουν εντός του 2014 το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βιέννη, η Νέα Υόρκη, το Γιοχάνεσμπουργκ και η Ναγκόγια.

Η κατάληξη .berlin θα κοστίζει από 30 ως 60 ευρώ το χρόνο, ενώ αναμένεται να αποφέρει περίπου 500.000 ευρώ στο Βερολίνο κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της. Πηγή: koutipandoras.gr
Συνέχεια»

Οι ΗΠΑ παραδίδουν τα ηνία στην διαχείριση ιντερνετικών ονομάτων

To αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2014 την απόφασή του να παραδώσει το 2015 την διακυβέρνηση του Διαδικτύου στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ, ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί πριν από 11 τουλάχιστον χρόνια. Η Διεθνής Επιτροπή Διαχείρισης Ονομάτων και Αριθμών χειροκρότησε την απόφαση και δήλωσε ότι η τεχνική κοινότητα είναι ώριμη να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής. Προς το παρόν, δεν θα αλλάξει τίποτα στην διαχείριση του Ίντερνετ.

Το θέμα που συζητιέται επί χρόνια σε διεθνείς διασκέψεις για το Ίντερνετ -ειδικά όταν διεξαγόταν σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και
«εχθροί του Διαδικτύου», όπως η Τυνησία το 2013- ήταν η περιβόητη «διακυβέρνηση» του Διαδικτύου ή μάλλον, η αφαίρεση της εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω στους υπολογιστές που στηρίζουν όλο το Ίντερνετ και η απόδοσή της στα χέρια επιτροπής από κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ. Η διαχείριση του συστήματος συσχετισμού ονομάτων και αριθμών, η διατήρηση του μητρώου διευθύνσεων και άλλες εξουσίες παρέμεναν από το 1998 στα χέρια της μη κερδοσκοπικής επιτροπής ICANN -η οποία υπαγόταν στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου- έβρισκε αντίθετες πολλές κυβερνήσεις από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες αυτές ζητούσαν τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν μέλη κυβερνήσεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο ρόλος της ICANN θεωρείται καθαρά τεχνικός και η ανάθεση του ρόλου αυτού σε μια αμερικανική εταιρεία εξηγείται ιστορικά (εκεί ξεκίνησε o πρόδρομος του Ίντερνετ, το ARPAnet). Εντούτοις, πολλές κυβερνήσεις και χρήστες θεωρούσαν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει πλέον, για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα όπως η αποκοπή μιας ολόκληρης χώρας από το Ίντερνετ από σύγχυση στο σύστημα απόδοσης ονομάτων και αριθμών (π.χ. μπλοκάροντας τις διευθύνσεις με την εθνική της κατάληξη ή αφαιρώντας το «όνομά της» από τον κατάλογο ώστε να είναι αδύνατος ο εντοπισμός της, δηλαδή μπορούσε ουσιαστικά να την «πετάξει έξω»). Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έπραξαν, ούτε απείλησαν να το πράξουν.

Μπορεί φαινομενικά οι καταλήξεις στο Ίντερνετ να φαίνονται άχρηστα όπλα για την άσκηση πολιτικής. Το 2003 η ICANN είχε κάνει πίσω σε ένα ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο ζήτημα, γεγονός που μαρτυρούσε αντίθετο. Η επιτροπή είχε τότε αποφασίσει να μην εισάγει τις καταλήξεις .xxx για τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους μετά από διαμαρτυρίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και μετά την αντίδραση από την (τότε) κυβέρνηση Μπους. Το γεγονός έπληξε την εικόνα της ICANN ως ανεξάρτητης και θύμισε στους απανταχού παρατηρητές ότι η ICANN είναι μια αμερικανική εταιρεία. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Πως η NSA μεταμφιεζόταν σε Facebook για να παρακολουθεί χιλιάδες υπολογιστές

Δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση της NSA καθώς σήμερα έρχονται στο προσκήνιο λεπτομέρειες για ένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε για να κατασκοπεύει χρήστες. Ο λόγος για το TURBINE, ένα πρόγραμμα που μεταμφιεζόταν ως Facebook για να εγκαταστήσει «εμφυτεύματα» ιού στον υπολογιστή σας.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των υπολογιστών που έχουν μολύνει αυτά τα «εμφυτεύματα» τοποθετείται μεταξύ 85000 και 100000 σε παγκόσμια βάση. Ο χρήστης χωρίς να γνωρίζει ότι η ιστοσελίδα που επισκεπτόταν δεν ήταν στην πραγματικότητα το Facebook επέτρεπε την εγκατάσταση αυτού του ιού. Έπειτα, οι χάκερς της NSA μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του υπολογιστή.

Η Facebook αρνείται, φυσικά, ότι είχε οποιαδήποτε γνώση αυτού του προγράμματος και υποστηρίζει ότι το κόλπο που χρησιμοποίησε η NSA δεν είναι πια εφικτό. Για να δούμε τι άλλο έχει μείνει να έρθει στο φως… Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Υποθαλάσσιο καλώδιο 20.000 χλμ. θα συνδέει Ευρώπη - Σιγκαπούρη

Οι Alcatel-Lucent και NEC κέρδισαν το συμβόλαιο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη. Το συμβόλαιο ανατέθηκε από την κοινοπραξία Sea-Me-We 5 (South East Asia – Middle East – Western Europe 5), η οποία περιλαμβάνει συνολικά 15 εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Πρόκειται για το πέμπτο έργο που ανατίθεται από την εν λόγω κοινοπραξία και θα αφορά ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών 100Gbps (gigabit-per-second) και μήκους 20.000 χιλιομέτρων.

Η κοινοπραξία Sea-Me-We 5 περιλαμβάνει τις εταιρείες Bangladesh Submarine Cable, China Mobile, China Telecom Global, China United Network Communications Group, Emirates Integrated Telecommunications, Orange, Myanmar Posts and Telecommunications, Saudi Telecom, SingTel, Sri Lanka Telecom, TOT, PT Telekomunikasi Indonesia International, Telecom Italia Sparkle, Telekom Malaysia Berhad και την Yemen International Telecommunications.

Η Alcatel-Lucent θα αναλάβει τον δυτικό κλάδο του έργου, από τη Γαλλία έως τη Σρι Λάνκα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Σικελία, Μέση Ανατολή, Ινδία και Πακιστάν. Αντίστοιχα τον ανατολικό κλάδο του έργου θα αναλάβει η NEC και θα αφορά την επέκταση από τη Σρι Λάνκα προς Μπαγκλαντές, Μυανμάρ (Βιρμανία), Ταϋλάνδη, Ινδονησία και Σιγκαπούρη.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, για την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου καλωδίου, ονομάζεται «sea plow» και συνίσταται στη ρυμούλκηση από πλοίο ενός μηχανισμού ο οποίος θα είναι σε θέση να τοποθετεί το καλώδιο σε βάθη έως 1.500 μέτρων.

Η ταχύτητα τοποθέτησης μπορεί να κυμανθεί από τα 5 έως 35 χιλιόμετρα ανά ημέρα. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης του νέου καλωδίου οπτικών ινών υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2016. Το νέο καλώδιο θα έρθει να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα υποδομή της κοινοπραξίας βελτιώνοντας περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έχοντας την ικανότητα να προσφέρει χωρητικότητα 24 Tbit/s (Terabits per second). Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ευρωπαϊκός κανονισμός για κοινό φορτιστή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων

Υπέρ ενός νέου κανονισμού που υποχρεώνει τις εταιρείες κατασκευής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων να καταλήξουν στην κυκλοφορία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα μοντέλα προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία επαναφόρτισης των συσκευών, ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο. Στόχος του κανονισμού είναι οι τωρινοί φορτιστές να αντικατασταθούν από τον «ενιαίο» φορτιστή το 2017.

Παράλληλα με την διευκόλυνση των καταναλωτών, ο κανονισμός αποσκοπεί και στη δραστική μείωση των ηλεκτρονικών «σκουπιδιών» που παράγονται από τις συχνές αλλαγές φορτιστών και «έξυπνων» φορητών συσκευών.

«Ο κανονισμός υπηρετεί τόσο το συμφέρον των καταναλωτών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε η ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Βέιλερ, μιλώντας στο BBC.

«Θα βάλει τέρμα στις συχνές αλλαγές φορτιστών ενώ υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 51.000 τόνους λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια ετησίως».

Για να τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός πρέπει να περάσει από το συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης.

Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν τον κανονισμό στο εγχώριο δίκαιο έως το 2016 και στη συνέχεια οι κατασκευάστριες εταιρείες θα έχουν 12 μήνες προκειμένου να προχωρήσουν στην κυκλοφορία του «ενιαίου» φορτιστή. Πηγή: newsbeast.gr
Συνέχεια»

Νέο σύστημα… "τρέχα να προλάβεις το φανάρι" από την Audi

H γερμανική φίρμα έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για ένα νέο σύστημα το οποίο θα ειδοποιεί τον οδηγό για το πόσο πρέπει να επιταχύνει ή… να μην επιταχύνει, προκειμένου να προλάβει το επόμενο φανάρι πράσινο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Audi, εκτός από το προφανές, της διευκόλυνσης του οδηγού, η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος, θα προσέφερε εντυπωσιακά οφέλη στην εξοικονόμηση καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, το Audi Online traffic light, όπως περιγράφεται το νέο, αλλά πολύ κοντά στην παραγωγή, σύστημα, θα συνδέει το αυτοκίνητο με τον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας της αρμόδιας αρχής κάθε πόλης.

Όταν το αυτοκίνητο συνδεθεί, θα μπορεί να ειδοποιεί τον οδηγό για την ταχύτητα που πρέπει να αναπτύξει προκειμένου να βρει τον σηματοδότη της επόμενης διασταύρωσης πράσινο.

Αν τώρα ο οδηγός βρίσκεται ήδη σταματημένος, περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φως, το σύστημα θα εμφανίζει αντίστροφη μέτρηση του χρόνου που θα πρέπει να περιμένει μέχρι να αλλάξει το χρώμα στον σηματοδότη.

Τρίτον και σημαντικότερο, στα μοντέλα και τις εκδόσεις που εξοπλίζονται με stop/start, το σύστημα θα ξαναθέτει σε λειτουργία τον κινητήρα, αυτόματα, πέντε δευτερόλεπτα πριν το φανάρι ξαναγίνει πράσινο, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του οδηγού.

Όσο για τα οικονομικά οφέλη της τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος το οποίο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Audi, "...είναι έτοιμο προς παραγωγή και θα μπορούσε να εξοπλίσει κάθε αυτοκίνητό μας", η εξοικονόμηση καυσίμου, μόνο στη Γερμανία, υπολογίζεται σε 900 εκατομμύρια λίτρα. Πηγή: in.gr
Συνέχεια»

Ηλιακή τουαλέτα μετατρέπει τα “απόβλητά” σας σε κάτι… χρήσιμο!

Αμερικανός επιστήμονας σχεδίασε μια ηλιακή τουαλέτα, η οποία μετατρέπει περιττώματα σε χρήσιμα υλικά. Χάρη σε μερικούς καθρέπτες και κάποια καλώδια οπτικών ινών, ο Καρλ Λίντεν, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μετατρέπει περιττώματα και ούρα σε βιοάνθρακα, μικρά μαύρα κομμάτια ύλης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπρικέτα κάρβουνου.

“Μπορεί να αξιοποιηθεί στη μαγειρική ή μπορούμε να το βάλουμε στο χώμα, ώστε να διατηρήσει καλύτερα τα θρεπτικά του συστατικά. Αυτό θα συμβάλλει θετικά στη γεωργία”, είπε ο Λίντεν στο ABC News.

Το ότι η τουαλέτα θα παράγει κάτι χρήσιμο, είναι ωστόσο δευτερεύον γεγονός, μπροστά στο μεγάλο στόχο του Λίντεν, να κατασκευάσει μία τουαλέτα για χώρες που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ηλεκτρικό και σε αποχετευτικό δίκτυο. “Πολλά από τα σκαμμένα στο έδαφος αποχωρητήρια γεμίζουν, και δημιουργούνται θέματα υγιεινής,” δήλωσε. “Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τουαλέτα η οποία θα καθιστά τα απόβλητα διαχειρίσιμα.”

Η τουαλέτα βασίζεται σε 8 καθρέπτες οι οποίοι εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα τετράγωνο 1 τετραγωνικού εκατοστού. Από εκεί, το εστιασμένο φως περνά μέσα από οπτικές ίνες για να ζεστάνει έναν αντιδραστήρα σε θερμοκρασία 300 βαθμών Κελσίου. Η θερμότητα αποστειρώνει τα απόβλητα και τα αφυδατώνει, μετατρέποντάς τα σε βιοάνθρακα.

Παρά το γεγονός ότι η τουαλέτα έχει προς το παρών σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί ένα νοικοκυριό, ο Λίντεν πιστεύει πως τα μελλοντικά μοντέλα θα μπορούσαν να εξυπηρετούν περισσότερους ανθρώπους ώστε να είναι πιο αποδοτικά. “Είναι αρκετά δύσκολο να κατασκευάσεις μια τουαλέτα που να μπορεί να κάνει όλα αυτά που θέλεις, και παράλληλα να έχει ένα αρκετά χαμηλό κόστος,” είπε.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι η “υγιεινή” της τουαλέτας είναι μια “ευγενική χορηγία” του ήλιου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όταν αυτός πέφτει. Η τουαλέτα διαθέτει δύο ξεχωριστά διαμερίσματα τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν. “Όσο το ένα γεμίζει για 24 ώρες, το άλλο κομμάτι δέχεται τις ακτίνες του ήλιου,” εξήγησε ο Λίντεν. “Χρειαζόμαστε περίπου 4 ώρες ηλιοφάνειας για τη διαδικασία αυτή.” Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»

Το λεπτότερο LED στον κόσμο έχει πάχος μόλις 3 άτομα

Η τεχνολογία LED έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και μάλλον έφτασε στο έσχατο σημείο, σε ό,τι αφορά το μέγεθος, αφού οι ερευνητές του University of Washington κατόρθωσαν να φτιάξουν LED με πάχος μόλις 3 άτομα, δηλαδή 10-20 φορές λεπτότερα από τα συμβατικά LEDs.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Xiaodong Xu,

“Τόσο λεπτά και εύκαμπτα LEDs μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά για το μέλλον των φορητών και φορετών ηλεκτρονικών συσκευών. Θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε mini επεξεργαστές για να στέλνουν οπτικά σήματα, αντικαθιστώντας έτσι τα ηλεκτρόνια και παρέχοντας μια πιο ενεργειακά οικονομική λύση”

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα χρησιμοποιηθούν τελικά για την κατασκευή υπολογιστών που θα χρησιμοποιούν φως αντί για ηλεκτρισμό. Πηγή: techgear.gr
Συνέχεια»

Μικροσκόπιο του ενός δολαρίου

Ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια, ανέπτυξαν ένα μικροσκόπιο το οποίο μπορεί να συναρμολογηθεί μέσα σε δέκα λεπτά, ενώ το κόστος του δεν ξεπερνά το ένα δολάριο. Το Foldscope project, όπως έχει ονομαστεί, μιμείται σε κάποιο βαθμό την ιαπωνική τέχνη Origami, κατά την οποία ο καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει διάφορα αντικείμενα, απλά διπλώνοντας χαρτί με τον κατάλληλο τρόπο.

Οι ερευνητές του Stanford δημιούργησαν ένα μικροσκόπιο απλά διπλώνοντας πεπιεσμένο χαρτί και προσαρμόζοντας σε αυτό έναν φακό μικρής αξίας.


Σύμφωνα με τον Manu Prakash, επικεφαλής του Foldscope project, το χειροποίητο μικροσκόπιο προορίζεται για χρήση τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και στο χώρο της υγείας, κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπου τα κανονικά μικροσκόπια εργαστηρίου είναι είδος πολυτελείας.



Το μικροσκόπιο αποτελείται κυρίως από χαρτί και για την ολοκλήρωσή του απαιτείται ένας μικροσκοπικός φακός αξίας 0,56 δολαρίων, μία μπαταρία κουμπί ισχύος 3V, αξίας 0,06 δολαρίων, ένα LED, αξίας 0,21 δολάρια, λίγη μονωτική ταινία και ένας διακόπτης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 0,97 δολάρια.

Πέρα από την ευκολία κατασκευής, η συσκευή είναι και εύκολη στη χρήση. Ο χρήστης θα πρέπει απλά να τοποθετήσει το μάτι του αρκετά κοντά στον φακό και στη συνέχεια να ρυθμίζει την επικέντρωση, ρυθμίζοντας τη θέση του φακού και την απόσταση με το αντικείμενο παρατήρησης, με τον αντίχειρά του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Stanford, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού μπορεί να επιτύχει μεγέθυνση 2.000x, ζυγίζει ελάχιστα, είναι αρκετά μικρό ώστε να μεταφέρεται ακόμη και μέσα σε μία τσέπη, δεν απαιτεί τη χρήση εξωτερικής παροχής ισχύος και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε πτώσεις. Μάλιστα κατά τις δοκιμές του Foldscope ήταν εφικτός ο εντοπισμός κοινών βακτηρίων και παρασίτων.

Όπως δηλώνουν, στο Technology Review του MIT, οι ερευνητές του Stanford, οι σύγχρονες μέθοδοι μαζικής εκτύπωσης και παραγωγής θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις παραγωγής δισεκατομμυρίων τέτοιων μικροσκοπίων. Αν φυσικά διευθετηθούν και θέματα πολιτικά, οικονομικά και διανομής. Πηγή: naftemporiki.gr
Συνέχεια»

Ήρθε το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα

«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου,» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity - μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας.
«Στην πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα».

Λειτουργεί κάπως έτσι: Η WiTricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» - μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.

Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας, ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» - στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers. Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της WiTricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ.

Η WiTricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών - ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.

Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.»

Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία - σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η WiTricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.

Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»

Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση - ο Hall εξηγεί - συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: “Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;”»

«Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.»
Πηγή: iefimerida.gr
Συνέχεια»

NASA: καταρρέει σύντομα ο βιομηχανικός πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε

Μια νέα μελέτη της NASA επιβεβαιώνει τις θεωρίες επιστημόνων ότι η εισοδηματική ανισότητα, η εξάντληση των πόρων και η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, πιθανόν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του πολιτισμού μας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είμαστε μάρτυρες της διάλυσης του πολιτισμού μας, έτσι όπως τον ξέρουμε, σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Goddard Space Flight Center της NASA.

Η απόλυτη καταστροφή που συνέβη σε μεγάλες αυτοκρατορίες του παρελθόντος, θα μπορούσε να “χτυπήσει” και την παγκόσμια οικονομία του καιρού μας, προειδοποιεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Οι επιστήμονές της διενήργησαν μια ενδελεχή έρευνα, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, κοινωνιολογικές και ιστορικές αναλύσεις, αλλά και παρατηρήσεις των φυσικών φαινομένων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υπερπληθυσμός, η εγκατάλειψη της γεωργίας, η περιορισμένη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η σπατάλη ενέργειας και η άνιση κατανομή του πλούτου θα μπορούσαν όλα μαζί να σημάνουν το τέλος για την κοινωνία όπως την ξέρουμε.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια που προβλέπουν οι επιστήμονες σχετικά με την “πορεία σύγκρουσης” του πολιτισμού μας με την καταστροφή:

Στην πρώτη περίπτωση, θα φαίνεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τελικά η μικρή μειονότητα της παγκόσμιας “ελίτ” θα αρχίσει να καταστρέφει τους πόρους όλων των υπολοίπων. Ακόμα και κάτω από τα πιο “ήπια” ποσοστά κατανάλωσης, οι “έχοντες” θα σπαταλήσουν πολλούς πόρους, προκαλώντας την ένδεια των “μαζών”. Σε αυτό το μοντέλο, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι καθοριστικός για την καταστροφή.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, βλέπει τις “μάζες” να εξαφανίζονται αμέσως λόγω έλλειψης πόρων, ενώ η “ελίτ” θα εξακολουθήσει να επιβιώνει, για μικρό χρονικό διάστημα όμως.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μάζες θα πληγούν σκληρότερα και πιο γρήγορα, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα δεν θα καταφέρουν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στις δυσμενείς συνθήκες μέχρι να είναι πολύ αργά.

Για να αποφευχθεί η “Αποκάλυψη” που προβλέπει η NASA, οι επιστήμονες προτείνουν τις εξής πιθανές λύσεις: οικονομική ισότητα, σημαντική μείωση της κατανάλωσης και πιο δίκαια κατανομή των πόρων.

Η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται σε καθαρότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προσφέρει υποστήριξη σε ένα μικρότερο, πιο συντηρητικό πληθυσμό. Απαιτείται επίσης η άμεση πολιτική δράση για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της οικονομίας, η απειλή της ρύπανσης και η άδικη κατανομή του πλούτου. Για να διατηρηθεί όχι μόνο η ποιότητα ζωής, αλλά και η ίδια του η ύπαρξη, οι επιστήμονες θεωρούν πως ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η ισορροπία των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων. Μια νέα μελέτη της NASA επιβεβαιώνει τις θεωρίες επιστημόνων ότι η εισοδηματική ανισότητα, η εξάντληση των πόρων και η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, πιθανόν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του πολιτισμού μας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είμαστε μάρτυρες της διάλυσης του πολιτισμού μας, έτσι όπως τον ξέρουμε, σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Goddard Space Flight Center της NASA.

Η απόλυτη καταστροφή που συνέβη σε μεγάλες αυτοκρατορίες του παρελθόντος, θα μπορούσε να “χτυπήσει” και την παγκόσμια οικονομία του καιρού μας, προειδοποιεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Οι επιστήμονές της διενήργησαν μια ενδελεχή έρευνα, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, κοινωνιολογικές και ιστορικές αναλύσεις, αλλά και παρατηρήσεις των φυσικών φαινομένων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υπερπληθυσμός, η εγκατάλειψη της γεωργίας, η περιορισμένη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η σπατάλη ενέργειας και η άνιση κατανομή του πλούτου θα μπορούσαν όλα μαζί να σημάνουν το τέλος για την κοινωνία όπως την ξέρουμε.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια που προβλέπουν οι επιστήμονες σχετικά με την “πορεία σύγκρουσης” του πολιτισμού μας με την καταστροφή:

Στην πρώτη περίπτωση, θα φαίνεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τελικά η μικρή μειονότητα της παγκόσμιας “ελίτ” θα αρχίσει να καταστρέφει τους πόρους όλων των υπολοίπων. Ακόμα και κάτω από τα πιο “ήπια” ποσοστά κατανάλωσης, οι “έχοντες” θα σπαταλήσουν πολλούς πόρους, προκαλώντας την ένδεια των “μαζών”. Σε αυτό το μοντέλο, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι καθοριστικός για την καταστροφή.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, βλέπει τις “μάζες” να εξαφανίζονται αμέσως λόγω έλλειψης πόρων, ενώ η “ελίτ” θα εξακολουθήσει να επιβιώνει, για μικρό χρονικό διάστημα όμως.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μάζες θα πληγούν σκληρότερα και πιο γρήγορα, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα δεν θα καταφέρουν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στις δυσμενείς συνθήκες μέχρι να είναι πολύ αργά.

Για να αποφευχθεί η “Αποκάλυψη” που προβλέπει η NASA, οι επιστήμονες προτείνουν τις εξής πιθανές λύσεις: οικονομική ισότητα, σημαντική μείωση της κατανάλωσης και πιο δίκαια κατανομή των πόρων.

Η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται σε καθαρότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προσφέρει υποστήριξη σε ένα μικρότερο, πιο συντηρητικό πληθυσμό. Απαιτείται επίσης η άμεση πολιτική δράση για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της οικονομίας, η απειλή της ρύπανσης και η άδικη κατανομή του πλούτου. Για να διατηρηθεί όχι μόνο η ποιότητα ζωής, αλλά και η ίδια του η ύπαρξη, οι επιστήμονες θεωρούν πως ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η ισορροπία των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων. Πηγή: econews.gr
Συνέχεια»