Ηλεκτρικό επίθεμα στο μέτωπο «καταπολεμά την κατάθλιψη ενώ κοιμάστε»

Ένα αντικαταθλιπτικό επίθεμα το οποίο δρα κατά τη διάρκεια του ύπνου ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες. Η μικρή συσκευή, που ονομάζεται Neurosigma και τοποθετείται στο μέτωπο, χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς προκειμένου να ενεργοποιήσει το τρίδυμο νεύρο της κεφαλής. Το νεύρο αυτό, το οποίο βρίσκεται πίσω από το μέτωπο, οδηγεί σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί χαρακτηρίζουν το τρίδυμο νεύρο ως «θύρα USB του εγκεφάλου».

Η συσκευή των Αμερικανών ειδικών η οποία περιέχει ηλεκτρόδια συνδέεται μέσω δύο καλωδίων με μια μικρή ηλεκτρική γεννήτρια η οποία έχει μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο ενός κινητού τηλεφώνου και μπορεί να φορεθεί γύρω από τη μέση.

Μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων

Σε κλινική δοκιμή που διεξήγαγαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μια μικρή ομάδα 11 εθελοντών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ανέφερε μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων μετά από χρήση του επιθέματος επί οκτώ ώρες τη νύχτα για οκτώ συνεχείς εβδομάδες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς που εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και δεν είχαν εμφανίσει απόκριση σε τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, δήλωσαν ότι ένιωσαν καλύτερα, μετά από μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη χρήσης της συσκευής.

Σημειώνεται ότι οι εθελοντές συνέχισαν να λαμβάνουν αντικαταθλιπτική θεραπεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, η συσκευή δεν διατάρασσε τον ύπνο τους, παρ' ότι δήλωσαν ότι αισθάνονταν ένα μικρό γαργάλισμα τη στιγμή που την έθεταν σε λειτουργία.

Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα μια μεγαλύτερη, διπλή- τυφλή δοκιμή σε 30 ασθενείς. Στο πλαίσιο της δοκιμής ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς γνωρίζουν ποιος εθελοντής θα λάβει την κανονική θεραπεία και ποιος την εικονική θεραπεία.

Αρχικώς για αντιμετώπιση της επιληψίας

Η συσκευή, η οποία πρωτοαναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων, έχει ήδη φανεί στο πλαίσιο διπλής-τυφλής δοκιμής ότι… φτιάχνει τη διάθεση. Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται μάλιστα να δημοσιευθούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό. Ο Δρ Κρίστοφερ ΝτεΤζόρτζιο, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες που ανέπτυξε τη Neurosigma, ανέφερε: «Στην αρχική δοκιμή για την επιληψία ένας από τους ασθενής δεν ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων του, ωστόσο η σύζυγός του σημείωσε ότι παρατήρησε διαφορά στη διάθεσή του. Ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση, χαμογελούσε περισσότερο και ήταν πιο κοινωνικός. Παρότι ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε διαγνωσθεί με κατάθλιψη, ήταν προηγουμένως μελαγχολικός – είναι γνωστό ότι τα άτομα με επιληψία δεν παρουσιάζουν διαταραχές της διάθεσης».

Μετά την αρχική παρατήρησή τους στους ασθενείς με επιληψία οι ερευνητές διεξήγαγαν τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET scans) προκειμένου να μετρήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και είδαν πώς η ενεργοποίηση του τρίδυμου νεύρου επιδρά στη διάθεση. «Ανακαλύψαμε ότι μέσα σε δευτερόλεπτα από την ενεργοποίηση του τρίδυμου νεύρου εμφανίστηκαν αλλαγές στη ροή του αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις επιληπτικές κρίσεις, με τη διάθεση και τη συγκέντρωση. Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε αύξηση της δραστηριότητας στην πρόσθια έλικα του προσαγωγίου η οποία εμπλέκεται στη διάθεση» εξήγησε ο καθηγητής ΝτεΤζόρτζιο.

Μήνυμα στον εγκέφαλο

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει πώς ακριβώς η ηλεκτρική διέγερση αυξάνει τη ροή του αίματος, αναφέρει ότι οι νευρικοί παλμοί πιθανότατα «λένε» στον εγκέφαλο ότι κάποιες περιοχές του πρέπει να… χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη τροφοδοσία με αίμα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδικούς η νέα συσκευή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθενείς οι οποίοι δεν αποκρίνονται στις αντικαταθλιπτικές θεραπείες αλλά και σε όσους δεν αντέχουν τις παρενέργειες των θεραπειών αυτών όπως είναι η ναυτία, η αύξηση του βάρους και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ασθενών εάν κάποιος αναλογιστεί ότι ένα στα πέντε άτομα με κατάθλιψη δεν εμφανίζει βελτίωση με τα φάρμακα. Πηγή: in.gr