Το “χαλί” αποτελείται από μία λεπτή στρώση από καουτσούκ, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα σύστημα υδραυλικών ενεργοποιητών που στη συνέχεια γεμίζουν με αέρα, χρησιμοποιώντας την κίνηση του χαλιού ανάμεσα στα κύματα.
Η προκύπτουσα υδραυλική πίεση διοχετεύεται στην ακτή για να μετατραπεί σε εκμεταλλεύσιμη ενέργεια, επιτρέποντας έτσι την μετατροπή ενέργειας από τον ωκεανό με ελάχιστη οπτική και υλική επίδραση τόσο στη θαλάσσια ζωή, όσο και στα πλεούμενα στην επιφάνεια.
“Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ανεκμετάλλευτης ενέργειας στους ωκεανούς και με την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια παγκοσμίως, η ανάγκη να βρούμε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ”, είπε ο καθηγητής και επικεφαλής του πρότζεκτ, Ρέζα Αλάμ. “Βλέπουμε, επίσης, τη συνεχή αύξηση πληθυσμού στις παραθαλάσσιες πόλεις, επομένως αυτό το σύστημα που προσπαθούμε να εξελίσσουμε θα παράγει καθαρή ενέργεια ακριβώς εκεί που χρειάζεται”.
Η ομάδα του Αλάμ σκοπεύει να εφαρμόσει το σύστημα αυτό σε ρηχά παράκτια ύδατα, με περίπου 60 μέτρα βάθος. Τα πρώτα πειράματα έδειξαν ότι το σύστημα “ενεργειακού χαλιού” είναι σε θέση να απορροφήσει πάνω από 90% της εισερχόμενης κυματικής ενέργειας. Ε
πίσης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μέθοδος αυτή όχι μόνο είναι ικανή να λειτουργήσει σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, αλλά είναι “ακόμα πιο αποτελεσματική όταν τα κύματα του ωκεανού είναι πιο δυνατά”.
Δείτε λεπτομερώς πώς λειτουργεί το σύστημα “υδραυλικού χαλιού” στο βίντεο:
Can We Harness Ocean Waves to Power Your Home? from Experiment on Vimeo.
Πηγή: econews.gr