Tο Curiosity βάζει για πρώτη φορά όπισθεν στον Άρη

Για πρώτη φορά μετά την προσεδάφισή του στην αρειανή έρημο τον Αύγουστο του 2012, το ρομπότ Curiosity της NASA έβαλε για πρώτη φορά όπισθεν, ένα κόλπο που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις φθορές των αλουμινένιων τροχών όταν το έδαφος είναι τραχύ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ρομπότ είχε γυρίσει να κοιτάξει τα ίχνη που άφησε σε ένα φαντασμαγορικό, εξωγήινο τοπίο.

Μπρος-πίσω

Η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δείχνει τα ίχνη που άφησαν οι ρόδες σε έναν μικρό αμμόλοφο, ύψους περίπου ενός μέτρου, στις 9 Φεβρουαρίου, την 538η αρειανή μέρα που πέρασε η αποστολή στον Άρη. Η ισορροπία λευκού στην εικόνα έχει ρυθμιστεί ώστε να δείχνει το τοπίο όπως θα φαινόταν κάτω από το φως του γήινου ουρανού.

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου ο εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος κάλυψε 100,3 μέτρα, τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει μέχρι σήμερα σε διάστημα μιας αρειανής μέρας. Την ίδια μέρα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η λειτουργία κίνησης προς τα πίσω -οι αλγόριθμοι που επιτρέπουν τη χρήση όπισθεν αναπτύχθηκαν ενόψει της άφιξης του Curiosity σε πιο τραχύ έδαφος, καθώς οι τροχοί από αλουμίνιο εμφάνιζαν γρατζουνιές και μικρές τρύπες όταν το ρομπότ πέρασε πάνω από αιχμηρές πέτρες.

Επόμενος σταθμός του Curiosity είναι μια περιοχή με στρώματα διαφορετικών πετρωμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1,1 χλμ. Τελικός προορισμός της αποστολής είναι οι πλαγιές του Όρους Σαρπ, ενός απότομου υψώματος στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ. Τα πετρώματα στις πλαγιές του Σαρπ θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για τη μεταμόρφωση του Άρη από υγρό και θερμό πλανήτη στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα. Η συνολική απόσταση που έχει διανύσει το ρομπότ από την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012 είναι 5,21 χιλιόμετρα. Πηγή: tovima.gr