Μέσα στην καρδιά ενός άστρου που πεθαίνει κατάφεραν να κοιτάξουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με τη βοήθεια διαστημικού τηλεσκοπίου. Το αστέρι που πέθανε ύστερα από μία μεγάλη έκρηξη καταλήγοντας σε σουπερνόβα, ήταν το Κασσιόπεια Α που είχε μέγεθος οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον δικό μας ήλιο.
«Για την επιστήμη της φυσικής υψηλών ενεργειών, η παρατήρηση αυτή ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο», ανέφερε ο Στίβεν Μπογκς που είναι πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ και ένας από τους επικεφαλής των ειδικών που έκαναν την παρατήρηση.
«Για πρώτη φορά καταφέραμε να απεικονίσουμε τις ραδιενεργές εκπομπές στο σουπερνόβα και να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα των συνθηκών της πυρηνικής έκρηξης που έγινε στην καρδιά του αστεριού όπως δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε ποτέ μέχρι τώρα».
Τα αστέρια που πεθαίνουν και γίνονται σουπερνόβα (υπερκαινοφανείς αστέρες) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του σύμπαντος όπως την γνωρίζουμε καθώς διασπείρουν σε τεράστιες αποστάσεις σημαντικά συστατικά στοιχεία μέσω της διαδικασίας της πυρηνοσύνθεσης.
«Από τις εκρήξεις των σουπερνόβα προέρχονται εκείνα τα στοιχεία από τα οποία αποτελούμαστε κι εμείς οι ίδιοι», ανέφερε ο Μπράιαν Γκρεφενστέτε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.
Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον project από τη NASA, καθώς η υπηρεσία μας παρουσιάζει για πρώτη φορά σε 3D animation το τι συμβαίνει σε έναν υπερκαινοφανή αστέρα (supernova – τελική κατάσταση αστέρα) και πως “γεμίζει” το Σύμπαν από βαρέα μέταλλα μετά από αυτές τις βίαιες εκρήξεις.
Το 3D animation που θα δείτε στο παρακάτω video δημιουργήθηκε από δεδόμενα που συνέλεξε το NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array)
Πηγή: tanea.gr, techgear.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...