Μία εντυπωσιακή φωτογραφία του ηφαιστείου της Αίτνας στην Ιταλία, τη στιγμή που εκλύει μεγάλες ποσότητες λάβας και πυροκλαστικών υλικών, τράβηξε στις 19 Φεβρουαρίου ο δορυφόρος της NASA, Advanced Land Imager.
Το «μάτι» του δορυφόρου, φαίνεται να είναι ακριβώς πάνω από το ηφαίστειο και να αποτυπώνει την εκροή της λάβας από την κορυφή του. Το ηφαίστειο σιγόβραζε επί δέκα μήνες και στη συνέχεια εκτονώθηκε με τρείς διαδοχικές εκρήξεις που συνέβησαν σε διάστημα 36 ωρών.
Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, κάθε έκρηξη που συνέβη, απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα λάβα, ηφαιστειακή τέφρα και ένα μεγάλο σύννεφο στάχτης.
Η φωτογραφία αυτή του αμερικανικού δορυφόρου, τραβήχτηκε τρεις ώρες απο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρώτη έκρηξη. Τα χρώματα της εικόνας επεξεργάστηκαν ώστε να είναι ορατή η λάβα, τα σύννεφα στάχτης, και το χιόνι που έχει καλύψει τον κώνο του ηφαιστείου.
Οι διαδοχικές εκρήξεις της Αίτνας, δεν ανησύχησαν τους κατοίκους στην Κατάνια ούτε εκδόθηκε απο τις αρμόδιες Αρχές κάποια προειδοποιητική ανακοίνωση για την απαγόρευση πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης και ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο.
Οι πρώτες ενδείξεις ότι σύντομα επρόκειτο να εκραγεί, είχαν οι ιταλοί επιστήμονες από τον Ιανουάριο. Το ηφαίστειο της Αίτνας έχει ύψος μεγαλύτερο από 3.300 μέτρα και ο όγκος της καλύπτει έκταση 1.190 χιλιόμετρα. Η λάβα που διακρίνεται με κόκκινο χρώμα στη φωτογραφία, προέρχεται από τον νοτιοανατολικό της κρατήρα ο οποίος σχηματίστηκε το 1971. Πηγή: tanea.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...