Ανίχνευση ναρκωτικών σύντομα και στην αναπνοή

Πείραμα σε κλινική για χρήστες ναρκωτικών στη Σουηδία δείχνει να επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα ναρκωτικά μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνοή. Αν οι ερευνητές καταφέρουν να σμικρύνουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, η αστυνομία δεν θα ελέγχει τους οδηγούς μόνο για αλκοόλ.

Οι ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας χρησιμοποίησαν μια συσκευή συλλογής δειγμάτων ανάσας η οποία ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από 40 ασθενείς που είχαν πάρει ναρκωτικά το προηγούμενο 24ωρο και είχαν εισαχθεί σε κλινική που ειδικεύεται στον εθισμό και την απεξάρτηση.

Τα δείγματα εξετάστηκαν στη συνέχεια με τις τεχνικές της υγρής χρωματογραφίας και της φασματοσκοπίας μάζας, οι οποίες απαιτούν ογκώδη και ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό.

Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να ανιχνεύσουν 12 διαφορετικά ναρκωτικά και μεταβολίτες ναρκωτικών, οι οποίοι ήταν παρόντες και σε δείγματα αίματος και ούρων που είχαν ληφθεί από τους ίδιους ασθενείς.

Η λίστα περιλαμβάνει τις ουσίες: τετραϋδροκαναβινόλη (το δραστικό συστατικό της κάνναβης)· κοκαΐνη και βενζοϋλεκγονίνη (μεταβολίτης της κοκαΐνης)· μεθαδόνη, μορφίνη και 6-ακετυλμορφίνη (μεταβολίτης της ηρωίνης)· βουπρενορφίνη (συνθετικό οπιοειδές)· διαζεπάμη (Valium)· οξαζεπάμη, ένα άλλο αγχολυτικό φάρμακο· και αλπραζολάμη (το δραστικό συστατικό του αγχολυτικού Xanax).

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στην επιθεώρηση Journal of Breath Research, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μέθοδός τους αποδείχθηκε αποτελεσματική παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε μεσολαβήσει από τη λήψη ναρκωτικών μέχρι τη συλλογή των δειγμάτων..

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ανιχνευσιμότητα παρέμενε υψηλή για τα περισσότερα ναρκωτικά» σχολίασε ο καθηγητής Όλοφ Μπεκ, επικεφαλής της μελέτης.

Επισήμανε πάντως ότι, σε αυτή τη φάση, η μέθοδος μπορεί μόνο να ανιχνεύσει τα ναρκωτικά και όχι να δώσει σαφή εκτίμηση για τα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα.

Αυτό θα μπορούσε πάντως να γίνει αν τα αποτελέσματα του τεστ αναπνοής αντιστοιχηθούν σε επόμενη φάση με τις συγκεντρώσεις που προκύπτουν από εξετάσεις αίματος και ούρων. Πηγή: in.gr