SOS από NASA και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τα διαστημικά σκουπίδια

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «απορρίμματα» για τους υπάρχοντες δορυφόρους, για τις επανδρωμένες αποστολές αλλά και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι ειδικοί που συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό στη Γερμανία.

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και η NASA έχουν καταγράψει περισσότερα από 23.000 αντικείμενα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών. Τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε χαμηλές τροχιές (κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα), τις ίδιες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και ο ISS.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να βρεθεί κάποιο σύστημα ώστε οι γερασμένοι, εκτός λειτουργίας δορυφόροι να επιστρέφουν στη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα αυτοκαταστρέφονται.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα πρέπει κάθε χρόνο να απομακρύνονται από το διάστημα 5-10 από τα μεγαλύτερα σκουπίδια.

Τμήματα διαστημοπλοίων, γερασμένοι δορυφόροι, εργαλεία που έχασαν οι αστροναύτες στις διαστημικές «βόλτες» τους και άλλα αντικείμενα είναι τα κατάλοιπα των περίπου 4.900 εκτοξεύσεων που έχουν γίνει από την αρχή της διαστημικής εποχής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μια αλυσιδωτή σύγκρουση των αντικειμένων αυτών, που θα προκαλούσε το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ».

Από το 1978 ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών έχει τριπλασιαστεί και ο κίνδυνος σύγκρουσης «πολλαπλασιάστηκε», προειδοποίησε ο Χάινερ Κλίνκαρντ, διευθυντής του τμήματος διαστημικών σκουπιδιών της ESA.

«Μέσα σε μερικές δεκαετίες ένα τέτοιο περιβάλλον θα γινόταν ασταθές», υπογράμμισε κατά το 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο για τα διαστημικά σκουπίδια που φιλοξενήθηκε στο Ντάρμστατ. Πηγή: tanea.gr