
Μπορεί να ακούγεται εντελώς ξένο, όμως οι βιβλιοθήκες αυτές υπάρχουν.
Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Σουηδία και Ισραήλ) και θα φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμο και για τη χώρα μας. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι βέβαιο πως θα ενίσχυε τη συνεργατικότητα και την αλληλοβοήθεια, μεταξύ των πολιτών στους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε. Πρόκειται για δανειστικές «βιβλιοθήκες», που επιτρέπουν σε χρήστες να δανειστούν εργαλεία, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, οδηγούς, dvd, περιοδικά). Λειτουργούν είτε ως καταστήματα ενοικίασης, με χρέωση για το δανεισμό των εργαλείων, ή συχνότερα δωρεάν για την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.
Υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι για να λειτουργήσει μια τέτοια βιβλιοθήκη. Ας δούμε ορισμένες από αυτές που εφαρμόζονται σε υπάρχουσες βιβλιοθήκες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στο Μπέρκελεϊ, βρίσκεται μία από τις παλιότερες βιβλιοθήκες αυτού του είδους. Οι δικαιούχοι της βιβλιοθήκης είναι άτομα άνω των 18 και σύμφωνα με τους κανόνες, δεν μπορούν να δανειστούν περισσότερα από δέκα εργαλεία τη φορά.
Επίσης για την εγγραφή στη βιβλιοθήκη, απαραίτητη είναι η κατάθεση εγγράφων, που βεβαιώνουν ότι κάποιος είναι κάτοικος της περιοχής (π.χ. συμφωνητικό ιδιοκτησίας ή ενοικίου). Η ενοικίαση ισχύει για δύο, τρεις ή επτά μέρες, ανάλογα με τις απαιτήσεις και το είδος του εργαλείου. Ο ενοικιαστής συμφωνεί να το επιστρέψει στην κατάσταση που το παρέλαβε συγκεκριμένη ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται να πληρώσει αντίτιμο για πιθανή φθορά ή καθυστέρηση στην επιστροφή. Πηγή: kala-nea.gr