Επιστήμονες στην Οξφόρδη χρησιμοποίησαν μία γονιδιακή θεραπεία και κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε ένα βαθμό την όραση έξι ασθενών, ηλικίας 35 έως 63 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μια σπάνια εκ γενετής ασθένεια, που προκαλεί τύφλωση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Robert MacLaren, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Lancet", εισήγαγαν ένα γονίδιο στα κύτταρα των ματιών ασθενών με χοριοειδερημία, το οποίο κατέστησε ξανά ευαίσθητους στο φως τους φωτο-υποδοχείς του ματιού.
Οι γιατροί αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μια ανάλογη θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε πιο κοινές μορφές τύφλωσης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.
Στους ασθενείς με χοριοειδερημία (μία ασθένεια αρκετά σπάνια), τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς καταστρέφονται σταδιακά και ο ασθενής χάνει σιγά-σιγά την όρασή του. Η ασθένεια, που πλήττει κυρίως τους άνδρες, προκαλείται από ένα ελαττωματικό γονίδιο, το CHM, στο χρωμόσωμα Χ. Η νέα θεραπεία, που «δουλεύει» μόνο αν τα κύτταρα του ματιού δεν έχουν καταστραφεί τελείως από τη νόσο, δεν αποκατέστησε πλήρως την όραση, αλλά τη βελτίωσε σημαντικά.
Οι έξι ασθενείς θα παρακολουθούνται και αν η βελτίωσή της όρασής τους αποδειχτεί μόνιμη, τότε η γονιδιακή θεραπεία θα εφαρμοστεί έγκαιρα και σε πιο νέους ασθενείς, ώστε να μην χάσουν την όρασή τους. Πηγή: enet.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...