Η μουσικοθεραπεία βοηθά στη βελτίωση της υγείας

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άμεσα, δημιουργικά και ευχάριστα τον κάθε άνθρωπο σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται η υγεία του και ανεξάρτητα από τις άλλες θεραπείες. Μάλιστα, όσο πιο βαριά είναι η κατάσταση της υγείας τόσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται από μελέτες που έγιναν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου "Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή".

"Στα πρώτα 2,5 χρόνια της μουσικοθεραπείας βλέπουμε πιο γρήγορα τα αποτελέσματά της, ενώ μετά επειδή συνηθίζει ο άνθρωπος, τα αποτελέσματα φαίνονται πιο αργά.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία, σε κάθε είδους ασθενείς- π.χ. από ασθενείς που έχουν άσθμα ή πνευμονικές παθήσεις μέχρι ογκολογικούς ασθενείς ή ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική" εξηγεί η λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Ντόρα Ψαλτοπούλου, αναφερόμενη παράλληλα στην περίπτωση ασθενούς, στο εξωτερικό, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άρχισε να συνέρχεται, όταν η ψυχοθεραπεύτρια τού τραγουδούσε κρατώντας τον παλμό του.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, όπως επισημαίνει η κ. Ψαλτοπούλου, είναι το πρώτο- και μοναδικό μέχρι στιγμής στην Ελλάδα -το οποίο έχει προκηρύξει και καλύψει θέση ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο "Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή", από το 2011.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων, οι φοιτητές προχωρούν σε πρακτική άσκηση σε χώρους ψυχικής υγείας, όπως το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, ο Δήμος Συκεών, η Μονάδα Εφήβου Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΧΕΠΑ, η Μονάδα Αποκατάστασης ο "ΣΩΤΗΡ", καθώς και κέντρα για τρίτη ηλικία, Alzheimer, κ.ά, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους παρέμβασης. Για το κλινικό τους έργο, οι φοιτητές λαμβάνουν εποπτεία και από ξένους καταξιωμένους μουσικοθεραπευτές, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της μουσικοθεραπείας στους κλινικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα μελετών που έκαναν φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης σε συνεργαζόμενα θεραπευτήρια θα παρουσιαστούν στο τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, με τίτλο "Μουσικοθεραπεία: Μουσική- Ψυχή-Σώμα", που πραγματοποιείται από τις 17 έως και τις 19 Ιανουαρίου, στη Θέρμη (αίθουσα 8 Τμήματος Μουσικών Σπουδών).

Στο επίκεντρο του συμποσίου θα βρεθούν, επίσης, θέματα σχετικά με τη μουσική, την ψυχή και το σώμα, μέσα από το πρίσμα της μουσικοκεντρικής προσέγγισης, της μουσικοθεραπείας, της τεχνικής Αλεξάντερ, της δραματοθεραπείας και της θεραπείας μέσω κίνησης.

"Μέσα από σχετικές διαλέξεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, βιωματικά εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια και διεπιστημονικές συζητήσεις με Έλληνες και ξένους εισηγητές, καταξιωμένους στο χώρο, θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου της μουσικοθεραπείας, αλλά και εξέλιξης του επαγγέλματος στην Ελλάδα" προσθέτει η κ. Ψαλτοπούλου. Πηγή: nooz.gr