Το «όπλο» του ψεύτικου κλάματος φαίνεται πως χρησιμοποιούν τα μωρά προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γύρω τους, υποστηρίζει νέα ιαπωνική μελέτη. Στη μελέτη μικρής κλίμακας που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sacred Heart, στο Τόκιο, παρακολούθησαν το μοτίβο κλάματος δύο κοριτσιών ηλικίας επτά και εννιά μηνών, για μια περίοδο έξι μηνών.
Οι ειδικοί είδαν ότι το μικρότερο κοριτσάκι έτεινε να χρησιμοποιεί ψεύτικο κλάμα σε στιγμές, όπου ήθελε να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι εκείνοι που διατηρούν αρνητική άποψη γύρω από το ψεύτικο κλάμα των μωρών, η δρ Χιρόκα Νακαγιάμα η οποία συμμετείχε στη μελέτη, έσπευσε να δηλώσει ότι η συγκεκριμένη μορφή επικοινωνίας θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην σχέση του παιδιού με τη μητέρα του.
Απόπειρα επικοινωνίας μέσω… δακρύων
Σύμφωνα με την ειδικό, το ψεύτικο κλάμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρήσιμη μορφή επικοινωνίας η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας αλλά και του συναισθηματικού κόσμου του μωρού.
«Τα μωρά τα οποία υιοθετούν την τεχνική του ψεύτικου κλάματος, τη χρησιμοποιούν καθημερινά για την επιτυχή επικοινωνία τους με τους γονείς και τα άτομα που τα φροντίζουν. Το ψεύτικο κλάμα θα μπορούσε να βελτιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς το μωρό είναι σε θέση αν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του με τον τρόπο αυτόν» αναφέρει η δρ Νακαγιάμα.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Infant Behaviour and Development». Πηγή: tovima.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...