Ο διαστημικός διεμβολιστής

Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών συστημάτων Astrium ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πετυχημένη δοκιμή ενός συστήματος διάτρησης πάγων το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές εξερεύνησης παγωμένων φεγγαριών του ηλιακού μας συστήματος.

Τα παγωμένα φεγγάρια

Οι περισσότεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος διαθέτουν δορυφόρους. Ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται «παγωμένοι», δηλαδή ολόκληρη η επιφάνειά τους καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου. Εχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιους εξ αυτών, όπως η Ευρώπη (δορυφόρος του Δία) και ο Εγκέλαδος (δορυφόρος του Κρόνου), κάτω από τους πάγους και σε βάθος δεκάδων ή και εκατοντάδων χλμ υπάρχει ωκεανός ο οποίος πιθανόν να κρύβει κάποιες μορφές ζωής έστω και βακτηριακές ή ίσως και πιο πολύπλοκες.

Οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν αποστολές σε αυτά τα φεγγάρια αλλά το βασικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού τρόπου πρόσβασης στους υπόγειους ωκεανούς. Όλα τα σενάρια εξερεύνησης των παγωμένων φεγγαριών βασίζονται σε κάποιο σύστημα διάτρησης του στρώματος πάγου ώστε να μπορέσει να περάσει από εκεί κάποια εξερευνητική συσκευή και τα όργανα αναλύσεων και μετρήσεων.

Ο διεμβολιστής

Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών συστημάτων Astrium ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια πετυχημένη δοκιμή ενός συστήματος διάτρησης πάγων. Πρόκειται για έναν διεμβολιστή κατασκευασμένο από ατσάλι τον οποίο οι ερευνητές της Astrium «εκτόξευσαν» σε ένα κομμάτι πάγου δέκα τόνων. Ο διεμβολιστής «χτύπησε» το κομμάτι του πάγου με ταχύτητα 340 μέτρων/δευτ. Προοδευτικά η ταχύτητα του διεμβολιστή μειωνόταν όσο προχωρούσε προς το εσωτερικό του πάγου αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το περιεχόμενό του δεν είχε υποστεί καμία ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο εσωτερικό της συσκευής να τοποθετηθούν διάφορα όργανα αναλύσεων και μετρήσεων τα οποία να ενεργοποιηθούν όταν η συσκευή διεισδύσει στο εσωτερικό ενός δορυφόρου.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Astrium η συσκευή αυτή μπορεί να φέρει στο εσωτερικό της διάφορα όργανα (π.χ εργαστήρια χημικών αναλύσεων) εξερεύνησης στα παγωμένα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο διεμβολιστής τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αποστολές όπως για παράδειγμα, να τοποθετήσει στο εσωτερικό του Αρη σεισμογράφους.


Πηγή: tovima.gr