Οι όρχεις διαθέτουν γευστικούς κάλυκες που ανιχνεύουν τις γλυκές γεύσεις - και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναπαραγωγή, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Οι επιστήμονες λένε ότι, παρότι βρίσκονται πολύ μακριά από το στόμα, οι υποδοχείς της γεύσης στους όρχεις αλλά και στον πρωκτό μπορούν να ανιχνεύσουν και την γεύση ουμάμι (umami).
Αυτή η τελευταία γεύση σημαίνει «νόστιμο» στα ιαπωνικά και ανιχνεύεται όταν καταναλώνουμε μίσο, σάλτσα σόγιας και άλλα ασιατικής προέλευσης τρόφιμα, ιδίως όσα περιέχουν μια ουσία που λέγεται εστέρας ή άλας γλουταμικού οξέος.
Οι ερευνητές δεν είχαν ιδέα γιατί τα συγκεκριμένα τμήματα του σώματος διέθεταν γευστικούς κάλυκες, έως ότου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ποντίκια δίχως αυτούς.
Όπως ανακάλυψαν, τα αρσενικά ποντίκια που δημιούργησαν ήταν στείρα, διότι τους έλειπαν οι πρωτεΐνες GNAT3 και TAS1R3.
Σε επόμενο πείραμά τους, οι ερευνητές δέσμευσαν την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών σε φυσιολογικά αρσενικά ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι πάλι ήταν στείρα.
Όταν, όμως, δέσμευσαν με τη σειρά την μία από τις δύο πρωτεΐνες, τα αρσενικά ποντίκια δεν έχασαν την ικανότητα αναπαραγωγής.
Η διαταραχή της γονιμότητας εν τη απουσία και των δύο πρωτεϊνών οφειλόταν στο ότι τα σπερματοζωάρια δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν, ενώ οι όρχεις ανέπτυσσαν δυσμορφίες.
«Τα πειράματά μας έδειξαν ότι δίχως τους γευστικούς κάλυκες, τα αρσενικά ήταν στείρα, καθώς είχαν επίσης χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, τα οποία επιπλέον δεν ήταν φυσιολογικά ανεπτυγμένα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπέντριζ Μοσίνγκερ, από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Μονέλ, στη Φιλαδέλφεια.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of The National Academy of Sciences» (PNAS).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένα φάρμακο από την οικογένεια των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης δεσμεύει τους υποδοχείς της γεύσης στους όρχεις - και αυτό ίσως σημαίνει ότι τα φάρμακα της χοληστερόλης επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.
«Όπως συμβαίνει συχνά στην ιατρική έρευνα, τα ευρήματά μας εγείρουν περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντούν», παραδέχτηκε ο δρ Ρόμπερτ Μαργκόλσκι, από την ίδια ερευνητική ομάδα.
«Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, πρέπει να βρούμε τα χημικά μονοπάτια και τους μηχανισμούς στους όρχεις που χρησιμοποιούν τους υποδοχείς της γεύσης, ούτως ώστε να κατανοήσουμε πως η αδρανοποίησή τους οδηγεί στην υπογονιμότητα», πρόσθεσε. Πηγή: tanea.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...