Ηλιοβασιλέματα γεμάτα με… πλανήτες

Τους γνωρίσαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες ως πατρίδα του τζεντάι Λιουκ Σκαϊγουόκερ στον «Πόλεμο των Αστρων». Τα τελευταία χρόνια τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια έχουν εντοπίσει πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά όχι γύρω από ένα άστρο όπως η Γη, αλλά από δύο, τρία ακόμη και τέσσερα άστρα. Οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά αυτούς τους νέους γεμάτους ενδιαφέρον εξωτικούς κόσμους.

Η αλληλεπίδραση της ζωής
Αρχικά οι αστρονόμοι, με τη βοήθεια των νέων ισχυρών επίγειων αλλά και διαστημικών τηλεσκοπίων, άρχισαν να εντοπίζουν πλανήτες που κινούνται γύρω από δύο άστρα. Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι τα δυαδικά συστήματα (αυτά που αποτελούνται από δύο άστρα) μπορούν να είναι φιλικά προς τη ζωή αν υπάρχει κάποιος πλανήτης σχετικά κοντά σε αυτά. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, δύο άστρα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τρόπο τέτοιο ώστε να αλληλεξουδετερώνουν ορισμένα φαινόμενα τα οποία δεν θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη ζωής σε έναν πλανήτη. Πρόκειται για φαινόμενα όπως οι ηλιακοί άνεμοι που «γεννιούνται» συχνά-πυκνά στον Ηλιο.

Η παρουσία δύο ήλιων, σύμφωνα με τη μελέτη, διευρύνει τη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ή «φιλόξενη» ζώνη, δηλαδή την περιοχή όπου οι πλανήτες που βρίσκονται εντός της διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής. Οι συνθήκες αυτές είναι θερμοκρασίες ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές και κυρίως η παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του εκάστοτε πλανήτη.

3x3
Πριν από λίγες εβδομάδες εντοπίστηκε ένας πραγματικά σπάνιος κόσμος που αποτελείται από τρεις «κατοικήσιμους» πλανήτες σε ένα σύστημα με τρία άστρα.

Πρόκειται για τρεις «υπερ-Γαίες», πλανήτες με μάζα λίγο μεγαλύτερη από της Γης, που ανακαλύφθηκαν στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του τριπλού συστήματος Gliese 667C. Το σύστημα αυτό βρίσκεται σε απόσταση 22 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού.

Οι τρεις νέοι εξωπλανήτες περιφέρονται γύρω από ένα αμυδρό άστρο με μάζα τρεις φορές μικρότερη από του Ηλιου. Με τη σειρά του, το άστρο αυτό βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άλλα παρόμοια άστρα. Αυτό σημαίνει ότι από την επιφάνεια των πλανητών θα μπορούσε κάποιος να δει τρία αστέρια, δύο από τα οποία παραμένουν ορατά ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας και λάμπουν περίπου με την ένταση της πανσελήνου στη Γη. Στο σύστημα Gliese 667C είχαν ήδη εντοπιστεί τρεις μεγαλύτεροι πλανήτες· και αυτοί σε τροχιά γύρω από το ίδιο αμυδρό άστρο.

«Καυτό» τετραπλό ηλιοβασίλεμα
Δύο χρήστες του Διαδικτύου που συμμετείχαν σε εθελοντικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό εξωπλανητών ανακάλυψαν πέρυσι τον μοναδικό γνωστό πλανήτη που φωτίζεται από τέσσερα άστρα ταυτόχρονα.

Ο εξωπλανήτης PH1, σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας γίγαντας από αέριο με διάμετρο έξι φορές μεγαλύτερη από της Γης, συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον Ποσειδώνα.

Είναι πάντως απίθανο να υπάρχουν εξωγήινοι που απολαμβάνουν το τετραπλό ηλιοβασίλεμα του PH1, αφενός μεν επειδή δεν διαθέτει στέρεη επιφάνεια, αφετέρου δε επειδή η θερμοκρασία του εκτιμάται ότι κυμαίνεται από τους 250 ως τους 340 βαθμούς Κελσίου.

Ο PH1 κινείται σε τροχιά γύρω από ένα δυαδικό σύστημα - ένα σύστημα που αποτελείται από δύο άστρα σε τροχιά, το ένα γύρω από το άλλο. Το ένα από τα δύο αυτά άστρα έχει μέγεθος παρόμοιο με τον Ηλιο, ενώ το άλλο είναι ένας μικρός, αμυδρός κόκκινος νάνος.

Τα δυαδικά συστήματα δεν σπανίζουν στον Γαλαξία μας, ωστόσο το σύστημα του PH1 παρουσιάζει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα, αφού ένα δεύτερο δυαδικό σύστημα εντοπίστηκε να κινείται σε τροχιά γύρω από το πρώτο σε απόσταση 1.000 αστρονομικών μονάδων (μία αστρονομική μονάδα, ή AU, είναι η απόσταση της Γης από τον Ηλιο, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Παρά την περιπλοκότητα αυτής της διάταξης, ο πλανήτης PH1 φαίνεται ότι βρίσκεται σε σταθερή τροχιά και δεν κινδυνεύει να πέσει μέσα στα άστρα ή να εκσφενδονιστεί στο διαστρικό κενό. Πηγή: tovima.gr