Μια παγκόσμια πρωτιά πέτυχαν Αυστραλοί επιστήμονες βοηθώντας μια νεαρή γυναίκα να μείνει έγκυος, εφτά χρόνια μετά την αφαίρεση των ωοθηκών της στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας. Η εγκυμοσύνη επετεύχθη χάρη στη μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, που είχε καταψυθεί πριν από τη θεραπεία, στο κοιλιακό τείχος της μέλλουσας μητέρας.
Η Βάλι υπεβλήθη σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών της, λόγω καρκίνου, σε ηλικία 24 ετών. Οι γιατροί κατέψυξαν μέρος του ωοθηκικού της ιστού και όταν εκείνη ολοκλήρωσε την αντικαρκινική θεραπεία της εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή μέθοδο.
Εκαναν δύο μεταμοσχεύσεις του ιστού, μία το 2010 και μία το 2012, στο κοιλιακό τείχος -δηλαδή κάτω από το δέρμα και το μυ, αλλά όχι μέσα στην κοιλιά- και εν συνεχεία υπέβαλαν τη Βάλι σε ελαφρά ορμονική διέγερση κατά την οποία παρήχθησαν δύο ωάρια. Τα ωάρια εν συνεχεία γονιμοποιήθηκαν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της γυναίκας. Σήμερα, η Βάλι και ο σύντροφός της περιμένουν δίδυμα κοριτσάκια.
Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο παρελθόν έχουν γενηθεί 29 μωρά σε όλο τον κόσμο έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, ο οποίος όμως είχε τοποθετηθεί πίσω στη θέση, ή κοντά στη θέση, των ωοθηκών και όχι στο κοιλιακό τείχος. Στις περιπτώσεις εκείνες είχαν μάλιστα χρειαστεί πολλαπλές προσπάθειες με κάθε ασθενή.
Η επιτυχία της Βάλι, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεγάλης ομάδας γιατρών κι ερευνητών, δίνει ελπίδες και σε πολλές άλλες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο αλλά εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής θεραπείας τους. Το μήνυμα ελπίδας είναι ότι η μητρότητα είναι εφικτή ακόμη και μετά τον καρκίνο. Πηγή: enet.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...