Μια ακόμη εκδοχή ενός έξυπνου παραθύρου ανέπτυξαν ερευνητές του Lawrence Berkeley National Laboratory στο Berkeley της California ή πιο συγκεκριμένα μια επικάλυψη που μετατρέπει ένα οποιοδήποτε γυάλινο παράθυρο σε “έξυπνο” κρατώντας μακριά τη ζέστη και το φως.
Η τεχνολογία αναπτύσσεται σε συνεργασία με την εταιρεία Heliotrope που εξειδικεύεται στα έξυπνα παράθυρα. Η επικάλυψη ψεκάζεται στο εσωτερικό του παραθύρου και στη συνέχεια εφαρμόζεται τάση μέσω λεπτών, διάφανων φιλμ απευθείας στην επιφάνεια του γυαλιού. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να ρυθμίζεις πανεύκολα το παράθυρο (on/off) ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις εκάστοτε προτιμήσεις σου σε φως και θερμότητα. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχουμε δει και άλλα παρόμοια “έξυπνα” φιλμ για παράθυρα με τη διαφορά ότι ήταν αυτοκόλλητα (SONTE, Stick-on-Film).
Τέλος μια δεύτερη, λίγο διαφορετική πρόταση μας έρχεται από το Wyss Institute του Harvard University και αφορά την κατασκευή παραθύρων που ενσωματώνουν μια επαναστατική τεχνολογία αυτό-ψύξης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν βασίζεται στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και συγκεκριμένα προσομοιώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος αυξάνουν τη ροή του αίματος κάθε φορά που ζεσταινόμαστε ρίχνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματός μας.
Με παρόμοιο τρόπο τα παράθυρα ενσωματώνουν ένα δίκτυο πολύ λεπτών καναλιών μέσω των οποίων ρέει κρύο νερό, ψύχοντας με αυτόν τον τρόπο το παράθυρο και κατ’ επέκταση το σπίτι. Πηγή: techgear.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...