Βροχή Τεταρτίδων και νέα Σελήνη: Εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας

Τελευταίες ημέρες του 2013 και ο ουρανός υποδέχεται τη νέα χρονιά με εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα. Από τους 100 Ηλιους του Περσέα και της Ανδρομέδας και το περίγειο της Νέας Σελήνης, μέχρι την κορύφωση της βροχής μετεωριτών Τεταρτίδων και τη συνάντηση της Γης με τον Ηλιο, το 2014 ξεκινάει σίγουρα εντυπωσιακά.

Η εξαφάνιση του Αλγκόλ
Το μεταβλητό άστρο Αλγκόλ στον αστερισμό του Περσέα θα φτάσει στη μικρότερη δυνατή φωτεινότητα του το βράδυ της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου λάμποντας σε μέγεθος 3.4. Το λαμπερό άστρο του Περσέα πραγματοποιεί έναν κύκλο από το ασθενέστερο στο φωτεινότερο σημείο του κάθε 2.87 μέρες.

Οι 100 Ηλιοι του Περσέα και της Ανδρομέδας
Ο ασθενής Αλγκόλ μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ένα ωραιότερα αστρικά σμήνη του χειμερινού ουρανού. Αμέσως μόλις πέσει το σκοτάδι, το βράδυ της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου κοιτάξτε με κιάλια προς τον Αλγκόλ και κάτω του θα δείτε ένα θολό σημείο φωτός περίπου στο μέγεθος της Πανσελήνου. Αυτό είναι το M34, ένα σμήνος από περίπου 100 ήλιους κοντά στα σύνορα του Περσέα με την Ανδρομέδα.

Η Νέα Σελήνη στο περίγειο της
Η Νέα χρονιά ξεκινάει με νέα Σελήνη η οποία στη νέα φάση της διασχίζει τον ουρανό με τον Ήλιο και έτσι παραμένει κρυμμένη από το μητρικό άστρο μας. Επειδή η Σελήνη φτάνει στο περίγειο, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη,(356.923 χιλιόμετρα από το κέντρο των Γης) περίπου 10 ώρες αργότερα οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές θα δουν υψηλότερες παλίρροιες από το κανονικό.

Ο Αρης απομακρύνεται από τον Ηλιο
Ο κόκκινος πλανήτης φτάνει στο αφήλιο το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου, όταν η τροχιακή κίνηση του τον μεταφέρει μακρύτερα από τον Ηλιο. Βρίσκεται στη συνέχεια 249.200.000 χιλιόμετρα από το αστέρι μας. Παρά το γεγονός ότι πολλά αστέρια θα λάμπουν φωτεινότερα από τον μεγέθους 0,8 Αρη, ο πλανήτης ξεχωρίζει για το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του.

Η κορύφωση της βροχής των Τεταρτίδων
Η βροχή των μετεωριτών Τεταρτίδων κορυφώνεται το πρωί της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου και με τη Νέα Σελήνη να έχει ξεκινήσει μόλις πριν από δύο ημέρες, οι παρατηρητές με καθαρό καιρό θα έχουν ιδανικές συνθήκες να δουν τα μετέωρα. Κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, οι θεατές μπορούν να περιμένουν να δουν μέχρι 120 μετέωρα ανά ώρα - κατά μέσο όρο δύο ανά λεπτό. Οι μετεωρίτες φαίνεται να ακτινοβολούν από ένα σημείο στο βόρειο τμήμα του αστερισμού Βοώτη. Αυτή η περιοχή ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά καθώς πλησιάζει η αυγή, γεγονός που καθιστά τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα τις καλύτερες για παρατήρηση.

Η Γη πλησιάζει τον Ηλιο
Το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, η Γη θα φτάσει στο περιήλιο, το πλησιέστερο σημείο στον Ηλιο κατά τη διάρκεια της ετήσιας τροχιάς της. Τα δύο σώματα θα βρεθούν σε απόσταση 147.100.000 χιλιόμετρα. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο μέσα στον παγωμένο χειμώνα, αλλά το κρύο στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εποχή του έτους προκύπτει επειδή ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό κι όχι κάθετα.

Ο Δίας κυριαρχεί στον ουρανό
Ο λαμπερός Δίας φτάνει στη μέγιστη ορατότητα του το βράδυ της Κυριακής 5 Ιανουαρίου. Θα εμφανιστεί στον ανατολικό ουρανό κατά το ηλιοβασίλεμα και θα σκαρφαλώσει υψηλότερα στα νότια γύρω στα μεσάνυχτα. Θα λάμπει με μέγεθος -2.7, και θα είναι το πιο φωτεινό σημείο της νύχτας. Αν τον κοιτάξετε με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Δία θα φαίνεται με απίστευτη λεπτομέρεια.
Πηγή: iefimerida.gr