Κι όμως οι Νεάντερταλ μιλούσαν σαν τους ανθρώπους

Την ικανότητα να μιλούν είχαν οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με νέα έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One. Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν ένα απολιθωμένο υοειδές οστό Νεάντερταλ ηλικίας 60.000 ετών που βρέθηκε το 1989 στο βόρειο Ισραήλ.

Το υοειδές οστό έχει σχήμα πετάλου και βρίσκεται ανάμεσα στο πηγούνι και τον λάρυγγα.

Όπως προέκυψε μετά από προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν το υοειδές οστό με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα, κάτι που καταδεικνύει ότι επικοινωνούσαν μέσω του προφορικού λόγου.

Το υοειδές οστό είναι κρίσιμο για την ομιλία καθώς στηρίζει τη ρίζα της γλώσσας. Στα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα το οστό δεν βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε να τους επιτρέπει να κάνουν αντίστοιχους ήχους με τους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες αξονικές τομογραφίες και μηχανικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξακριβώσουν πώς συμπεριφερόταν το υοειδές οστό των Νεάντερταλ σε σχέση με τα υπόλοιπα οστά που το περιέβαλαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο οστό με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούν και οι σύγχρονοι άνθρωποι.

«Πολλοί υποστηρίζουν πως η ικανότητά μας να μιλάμε αποτελεί ένα από τα πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά που μας καθιστούν ανθρώπους. Αν είχαν και οι Νεάντερταλ γλώσσα τότε ήταν και εκείνοι αληθινά ανθρώπινοι», δήλωσε ο Δρ. Stephen Wroe από το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία.

Μέχρι την ανακάλυψη του υοειδούς οστού στο Ισραήλ το 1989 η γενική αντίληψη ήταν πως η περίπλοκη γλώσσα αναπτύχθηκε πριν 100.000 και πως μονάχα οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν την ικανότητα να μιλούν.

Η νέα μελέτη καταρρίπτει αυτή τη θεωρία, αποδεικνύοντας πως και οι Νεάντερταλ είχαν αυτή την ικανότητα.

(Photo Plos One) Πηγή: econews.gr