Saturday, January 25, 2025

Θαυματουργή τεχνητή καρδιά εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή

Την πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς πραγματοποίησε η γαλλική εταιρεία βιοϊατρικής Carmat. Η εμφύτευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε 75χρονο ασθενή στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι. Η τεχνητή καρδιά, που αναπτυσσόταν για περίπου 25 χρόνια, χαρακτηρίζεται ιατρικό θαύμα καθώς θα μπορούσε να βγάλει χιλιάδες ασθενείς από τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα εμφυτεύματα που αναπτύχθηκαν ως σήμερα γιατί είναι 100% τεχνητή, αυτορυθμίζεται και μιμείται την ανθρώπινη καρδιά σε βαθμό που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.

Η τεχνητή καρδιά ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια, δηλαδή έχει το τριπλάσιο βάρος της αληθινής καρδιάς, και τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου έξω από το σώμα, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν.

Αποτελείται από μαλακά βιο-υλικά, και λειτουργεί με τη βοήθεια αισθητήρων οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να μιμούνται και την παραμικρή λεπτομέρεια της αληθινής καρδιάς.

Η πρότυπη τεχνητή καρδιά εφαρμόζει στο 75% των ανδρών και στο 25% των γυναικών, ωστόσο η εταιρεία Carmat εργάζεται για τη δημιουργία ενός μικρότερου μοντέλου.

Το κόστος της συσκευής ανέρχεται σε 200.000 δολάρια.

Στη εμφύτευση της καρδιάς την Τετάρτη συμμετείχαν 16 γιατροί. Ο ασθενής, που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και βρισκόταν σε τελικό στάδιο, αναρρώνει και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές που να συνδέονται με την τεχνητή καρδιά και την πρωτοποριακή μέθοδο εμφύτευσης.

Στόχος της τεχνητής καρδιάς είναι να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης και τις πιθανότητες απόρριψης του οργάνου, καθώς επίσης και να παράσχει στους καρδιοπαθείς μια βιώσιμη εναλλακτική της αληθινής καρδιάς.

Σημειώνεται ότι ακόμα και οι καλύτερες εναλλακτικές του γαλλικού μοντέλου προορίζονται για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και δεν προβλέπεται να ζήσουν για περισσότερο από ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Με την τεχνητή καρδιά της Carmat ανοίγονται νέες προοπτικές για περίπου 100.000 ασθενείς που περιλαμβάνονται σε λίστες αναμονής στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πηγή: econews.gr