Έπειτα την ανακάλυψη περισσότερων από 1.000 πλανητών εκτός Ηλιακού Συστήματος και χιλιάδων ακόμη υποψήφιων, το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους που ασχολούνται στον τομέα είναι ο εντοπισμός των φεγγαριών τους, τα οποία δυνητικά μπορεί και να φιλοξενούν ζωή. Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο arXiv, μία ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως υπάρχουν βάσιμες υποδείξεις για τον εντοπισμό του πρώτου εξωδορυφόρου μέχρι σήμερα.
Το σύστημα παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας τη τεχνική του βαρυτικού φακού, όπου οι ερευνητές ανιχνεύουν την κάμψη στις ακτίνες του φωτός που λαμβάνουν από κάποιο άστρο, όταν παρεμβάλλεται μεταξύ του άστρου και της Γης ένα βαρύ αντικείμενο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ήταν εξωπλανήτης και ο πιθανός δορυφόρος του.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια σε όλον τον πλανήτη, για να παρατηρήσουν το φως ενός μακρινού άστρου, όταν και εντόπισαν μία αύξηση της λαμβανόμενης ακτινοβολίας κατά 70 φορές. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του βαρυτικού φακού ο οποίος λειτουργεί όπως και ένας μεγεθυντικός φακός που συγκεντρώνει τις ακτίνες του φωτός σε ένα σημείο. Περίπου μία ώρα αργότερα παρατήρησαν μια μικρότερη αύξηση της ακτινοβολίας, που σημαίνει πως κάτι μεγάλο παρεμβλήθηκε πρώτα και στη συνέχεια κάτι μικρότερο.
Αν και παραμένει αβέβαιο για το αν πρόκειται για ένα ζεύγος πλανήτη-δορυφόρου, πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο. Εάν επαληθευτεί, αυτό σημαίνει πως ο εξωπλανήτης και ο δορυφόρος του βρίσκονται σε μία απόσταση 1.800 ετών φωτός από τη Γη, και το σύστημα αποτελείται από ένα πλανήτη τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Δία, και ένα δορυφόρο με τη μισή μάζα σε σχέση με τη Γη. Η τροχιά του δορυφόρου μάλιστα υπολογίζεται εξαιρετικά μεγάλη, της τάξης των 20 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όταν η μεγαλύτερη αντίστοιχη τροχιά στο Ηλιακό Σύστημα (Δία – Γανυμήδη) είναι 20 φορές μικρότερη. Στην περίπτωση αυτή τα δύο σώματα δεν περιφέρονται γύρω από κάποιο άστρο όπως συνήθως, αλλά πλανώνται μόνα τους στο διάστημα, μακριά από οποιοδήποτε άστρο, ενώ πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση δορυφόρου εκτός του Ηλιακού Συστήματος.
Η δεύτερη εκδοχή που παρουσιάζουν οι αστρονόμοι, είναι να πρόκειται για ένα ζεύγος άστρου -πλανήτη πολύ πιο μακριά, όπου το άστρο ανήκει στην κατηγορία των καφέ νάνων, δεν κατάφερε δηλαδή να συγκεντρώσει την απαιτούμενη μάζα για να ξεκινήσει τις πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του, ενώ ο πλανήτης θα έχει τη μάζα του Ποσειδώνα.
Αν και θα χρειαστούν περισσότερες μετρήσεις για να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη που φιλοξενεί ένα φεγγάρι, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι: «Είναι η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για τον εντοπισμό εξωδορυφόρου από κάθε άλλη που έχω δει μέχρι σήμερα», δήλωσε σχετικά ο αστρονόμος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Κίππινγκ, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα. Πηγή: naftemporiki.gr
θα ‘ρθει μια μέρα
-
Καταφέρνει να ρίχνει φως στα σκοτάδια μου. Θα `ρθεί μια μέρα που θ’ αφήσω
αυτό το φόβο πίσω μου Θα γίνει δέντρο και θα παίζουν από κάτω τα παιδιά Θα
είναι ...