Mars Base Camp: Σχέδιο της Lockheed Martin για επανδρωμένο διαστημικό σταθμό γύρω από τον Άρη

Mars Base Camp είναι το όνομα του οράματος της Lockheed Martin όσον αφορά στην αποστολή ανθρώπων στον Άρη μέχρι το 2028: Η κεντρική ιδέα είναι η αποστολή αστροναυτών σε έναν διαστημικό σταθμό- εργαστήριο σε τροχιά γύρω από τον Άρη, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν επιστημονικές έρευνες και εξερευνήσεις σε πραγματικό χρόνο, να αναλύουν δείγματα από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» και να καταδείξουν ένα ιδανικό σημείο για προσεδάφιση μιας επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια του πλανήτη μέχρι το 2030.
Πρόκειται για μια αποστολή της οποίας προορίζεται να ηγείται η NASA, σε συνεργασία με διεθνείς συνεργάτες της και εταιρείες. Βασικοί πυλώνες για την υλοποίησή της είναι τεχνολογίες οι οποίες υπάρχουν ή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή: Το διαστημόπλοιο Orion, που προορίζεται για αποστολές στο βαθύ διάστημα, τον πύραυλο SLS (Space Launch System), τις κατάλληλες εγκαταστάσεις διαμονής (Habitats), που βασίζονται στην έρευνα NextSTEP της εταιρείας και την τεχνολογία ηλιακής ηλεκτρικής προώθησης (Solar Electric Propulsion), που χρησιμοποιείται ήδη σε δορυφόρους.
Τα βασικά τμήμα της συγκεκριμένης δομής θα εκτοξευτούν ξεχωριστά και κάποια θα τοποθετηθούν σε τροχιά από πριν, ενώ άλλα θα συναρμολογηθούν στο διάστημα στη διάρκεια του ταξιδιού. Με το διαστημόπλοιο Orion- που θα αποτελέσει την «καρδιά» του Mars Base Camp- θα εκτοξευτούν έξι αστροναύτες.

Ο διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από δύο διαστημόπλοια Orion, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, με το ένα να εξυπηρετεί καθήκοντα εφεδρείας σε ό,τι αφορά στα συστήματα υποστήριξης ζωής, αλλά και να αποτελεί μέσο εξερεύνησης των δύο φεγγαριών, του Φόβου και του Δείμου και το άλλο να λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Ο σταθμός θα περιλαμβάνει επίσης ειδικό εργαστήριο, όπου θα αναλύονται τα δείγματα τα οποία θα καταφτάνουν στον σταθμό μέσω drones που θα ελέγχονται από εκεί, ηλιακούς συλλέκτες, δεξαμενές καυσίμου που θα χρησιμοποιούνται ως ασπίδες προστασίας απέναντι στην ακτινοβολία για τον χώρο διαμονής του πληρώματος κ.ά.
«Ο Άρης είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε. Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε το ταξίδι» υπογραμμίζει η Lockheed Martin.
(Πηγή: naftemporiki.gr)