Ο ιστός της αράχνης χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να παγιδεύσει τα θηράματα

Την ηλεκτρική έλξη χρησιμοποιούν οι αράχνες για να πιάσουν τα θηράματά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τα φτερά των εντόμων που πετούν δημιουργούν μια ηλεκτρική φόρτιση η οποία συμπεριφέρεται ως μαγνήτης για τον ιστό της αράχνης.

Εκμεταλλευόμενος την ηλεκτροστατική έλξη των εντόμων, ο ιστός καταφέρνει να «ρουφήξει» τα έντομα και να τα αιχμαλωτίσει στο κολλώδες μετάξι του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μέλισσες μπορούν να παράγουν ως και 200 βολτ για να αποκολλήσουν τη γύρη από τα λουλούδια, ιδιότητα ευεργετική για τον ιστό που προσελκύεται από το ηλεκτρικό φορτίο.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες πάντοτε θαύμαζαν τη μεγαλοφυΐα του ιστού της αράχνης, που με το υπερ-ανθεκτικό μετάξι του και την κολλώδη παγίδα του αιχμαλωτίζει ανυποψίαστα θηράματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις ιστού αράχνης στα ηλεκτρικά φορτία εντόμων και σταγόνων νερού, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς ο ιστός αλλάζει σχήμα για να πιάσει το θήραμα.

Ο Δρ. Ortega-Jimenez, επικεφαλής της μελέτης, υποψιάστηκε ότι ο ιστός εκμεταλλεύεται την ηλεκτρική έλξη παίζοντας με το «μαγικό ραβδί» της κόρης του, το οποίο μπορεί να σηκώσει ελαφριά αντικείμενα χάρη στην ηλεκτροστατική φόρτιση.

Όταν οι επιστήμονες πέρασαν το ραβδί μπροστά από τον ιστό εκείνος κατευθείαν άλλαξε σχήμα.

Οι ερευνητές συνέχισαν το πείραμα και με άλλα αντικείμενα μελέτης όπως μέλισσες, φρουτόμυγες, αφίδες και σταγόνες νερού.

Όπως διαπίστωσαν, σε όλες τις περιπτώσεις αναπτυσσόταν έλξη μεταξύ του ιστού και των θετικά φορτισμένων αντικειμένων.

Για παράδειγμα, οι μεταξωτές ίνες του ιστού άρχισαν να τεντώνονται προς μια θετικά φορτισμένη μέλισσα που έπεφτε προς το μέρος του, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες παγίδευσης του θηράματος.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα θετικά φορτισμένα σώματα των εντόμων ελκύουν ταχύτατα τις μεταξωτές ίνες στους ιστούς των αραχνών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι δεν προσελκύει ο ιστός το θήραμα αλλά το θήραμα τον ιστό λόγω της ηλεκτροστατικής του φόρτισης.


Πηγή: econews.gr