Επιστήμονες αποθηκεύουν 700 terabytes δεδομένων σε ένα γραμμάριο DNA

Επιστήμονες του Ινστιτούτου του Χάρβαρντ κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων στο DNA, αποθηκεύοντας σε ένα μόνο γραμμάριο γενετικής πληροφορίας 5.5 petabits ή αλλιώς 700 terabytes δεδομένων. Ουσιαστικά το προηγούμενο ρεκόρ ξεπεράστηκε κατά χίλιες φορές, ενώ για να προσδιορίσει κανείς το μέγεθος της πληροφορίας αρκεί να φανταστεί 14.000 δίσκους BluRay χωρητικότητας 50gb.

Το εγχείρημα αντιμετωπίζει το DNA ως ένα οποιαδήποτε άλλο αποθηκευτικό μέσο, με τη διαφορά ότι αντί η διαδική πληροφορία να αποθηκεύεται σε μαγνητικές περιοχές ενός σκληρού δίσκου, αποθηκεύονται 96bit σε ένα κλώνο DNA, αντιμετωπίζοντας τους κωδικούς ACGT ως διαδική πληροφορία (T και G = 1, A και C = 0). Αντίστοιχα, για την ανάγνωση των δεδομένων γίνεται ανάγνωση της ακολουθίας όπως θα γινόταν για να διαβαστεί η αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ενώ στη συνέχεια γίνεται η αντικατάσταση των ACGT σε 0 και 1.

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν το DNA ως αποθηκευτικό μέσο καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρκετά προτερήματα ανάμεσα στα οποία συγκατελέγονται η πυκνότητά του (μπορεί κανείς να γράψει ένα bit σε μια βάση όπου αυτή έχει μέγεθος μερικών ατόμων) και η σταθερότητά του καθώς μπορεί να διατηρήσει την πληροφορία άθικτη για χιλιάδες χρόνια διατηρώντας το σε ένα κουτί. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα είδαμε επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το DNA ως επανεγγράψιμο μέσο αποθήκευσης.


Κοιτάζοντας στο μέλλον οι επιστήμονες προβλέπουν ένα κόσμο όπου τα βιολογικά αποθηκευτικά μέσα θα μας επιτρέπουν να εγγράφουμε δεδομένα χωρίς επιφυλάξεις για το πόσο μεγάλα σε χωρητικότητα αυτά μπορεί να είναι. Σήμερα μοιάζει απίθανο η καταγραφή κάθε σπιθαμής της γης με φωτογραφικό ή video υλικό, καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αποθηκευτικά μέσα. Για το λόγο αυτό τα δεδομένα διατηρούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών.

Εάν φτάσουμε στο επίπεδο να μπορούμε να καταγράφουμε ακόμα και τα πιο "ασήμαντα" video, όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία ακόμη και τις καθημερινές πληροφορίες σε μερικές εκατοντάδες κιλά DNA, τότε θα φτάσουμε σε μια εποχή όπου θα μπορούμε να καταγράψουμε κυριολεκτικά τα πάντα. Πηγή: insomnia.gr