Εφικτή η εξαγωγή ουρανίου από θαλασσινό νερό

Επικαλούμενο νέες τεχνολογίες και οικονομικές αναλύσεις, συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας κατέληξε ότι δεν είναι απαγορευτικό το κόστος εξαγωγής ουρανίου από θαλασσινό νερό, την οποία οραματίζονται επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αφορά χρήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως οι ωκεανοί μπορούν να αποτελέσουν «φλέβα» ουρανίου, καθώς το θαλασσινό νερό ενδείκνυται για τη διάλυση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ουρανίου από τις συνηθισμένες.

Εκτιμάται ότι στους ωκεανούς βρίσκονται περισσότερα από 4 δις τόνοι υγροποιημένου ουρανίου, μέγεθος το οποίο ξεπερνά κατά χίλιες φορές το ουράνιο του υπεδάφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάζεται η αξιοποίηση ακόμη και κελυφών από καραβίδες για την παραγωγή υλικών τα οποία θα απορροφούν ουράνιο.

Όπως προέκυψε από νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το κόστος εξαγωγής ουρανίου από θαλασσινό νερό σήμερα έχει μειωθεί από 560 σε 300 δολάρια ανά λίβρα.

Οι επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα δηλώνουν ότι αποσκοπούν να διασφαλιστεί πως το θαλάσσιο ουράνιο θα μπορεί να συντηρήσει την ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά για ολόκληρο τον 21ο αιώνα. Πηγή: tvxs.gr